Uitleveringsverzoek verdachte Eindhoven ingetrokken

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft het uitleveringsverzoek van een verdachte van de mishandeling in Eindhoven in januari ingetrokken. Dat meldt de Vlaamse advocaat Tim Smet maandag. De raadsman van de 19-jarige Ismail B. heeft die mededeling maandag gekregen van het parket in Antwerpen. Het OM in Den Bosch wil pas later maandag mededelingen over de zaak doen.

Een reden voor de intrekking werd volgens Smet niet gegeven. "Maar ik concludeer dat uitlevering en aanhouding niet noodzakelijk worden geacht vanwege de beperkte rol van mijn cliënt in deze zaak." Of de uitlevering van de andere vier in België woonachtige verdachten waar Nederland eerder om vroeg ook is ingetrokken, weet de advocaat niet.

De vijf meldden zich eind januari bij de politie in Turnhout nadat beelden van de mishandeling waren getoond door Omroep Brabant. Onder meer was te zien hoe het 22-jarige slachtoffer in het gezicht werd geschopt. De drie overige verdachten, van 15,16 en 17 jaar, meldden zich bij de politie in Eindhoven.

Nederland vroeg vervolgens om uitlevering van de vijf. De raadkamer in Turnhout keurde de uitlevering van de vier meerderjarigen goed op voorwaarde dat een eventuele straf in België kan worden ondergaan. De vijfde verdachte mag alleen voor poging tot doodslag worden uitgeleverd. Daarop gingen de verdachten in hoger beroep. Dat staat voor dinsdag gepland bij het hof in Antwerpen.