Vierduizend banen op de tocht bij TNT Express

TNT Express gaat tot 2015 voor 220 miljoen euro bezuinigen. Dat doet de postbezorger door indirecte kosten terug te brengen, de productiviteit in de postdepots te verhogen en door bedrijfsonderdelen op een plek onder te brengen. De reorganisatie kost zo'n 150 miljoen euro en heeft effect op vierduizend banen. Dat heeft TNT maandag bekendgemaakt.

De verliesgevende activiteiten van TNT Express in China en Brazilië worden afgestoten. De postbezorger focust zich voortaan op diensten met een relatief hoge marge, zoals palletvrachten, zwaardere pakketten en internationale zendingen. Ook investeert TNT de komende jaren tweehonderd miljoen euro in de automatisering van de pakketafhandeling en in de verbetering van bestel- en betaalmethodes.

Over heel vorig jaar zag TNT Express de omzet met 1,7 procent dalen naar 7,13 miljard euro. De brutowinst nam af met 16,4 procent ten opzichte van 2011 en kwam uit op 188 miljoen euro. De hoeveelheid bezorgde post en pakketjes nam toe, maar de opbrengsten stonden onder druk.