FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 februari 2013

Infanterie vraagt teamwork. Je moet het maar kunnen

Avontuur. Teamwork. Hightech materieel. Altijd inzetbaar zijn voor vrede en veiligheid. Het vak van infanterist (ook wel grondsoldaat genoemd) is allesbehalve een doorsneebaan. Wil je niet van 9 tot 5 op kantoor zitten, maar er vol tegenaan? Bedenk dan eens of jij zou passen in de militaire wereld. Infanterist. Je moet het maar kunnen

Met beide benen op de grond
Hoe een gewapend conflict zich ook ontwikkelt, uiteindelijk is het de infanterie die het gevecht beslist op de grond: van de hete jungle rond de evenaar tot de betonnen jungle. Een gebied veiligstellen doe je namelijk niet alleen vanuit de lucht, of vanaf zee. Als de vijand zich heeft verschanst in onoverzichtelijk terrein als een bos of een stad, komen de infanteristen in actie. Je verplaatst je dan per rupsvoertuig, helikopter of gewoon te voet.

Kan het team op je rekenen?
Het werk van een infanterist vraagt om een ijzeren discipline, een uitstekende conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Maar je moet vooral een echte teamspeler zijn, want alleen samen klaar je de klus. Als infanterist reken je op je apparatuur én op elkaar. Iedereen heeft een eigen taak. De één is gespecialiseerd als schutter lange afstand, de ander kan een tank uitschakelen. Weer een ander heeft medische kennis in huis of is verantwoordelijk voor de communicatie. Samen vorm je een hecht team en heb je alles in huis om je opdracht te volbrengen.

Hoe hightech wil je het hebben?
Natuurlijk maak je als infanterist gebruik van de modernste uitrusting. Dat geldt niet alleen voor het vervoer per helikopter (Luchtmobiele Infanterie) of pantservoertuig (Pantserinfanterie), maar ook voor je persoonlijke uitrusting, bewapening en bescherming. Je moet namelijk onder alle omstandigheden je werk kunnen doen. Hightech nachtzichtapparatuur zetten we bijvoorbeeld niet alleen in bij nachtelijke operaties, maar ook in donkere gebouwen.

Open dagen Infanterie
Benieuwd of jij in ons team past? Schrijf je dan nú in voor de Open Dagen Infanterie en ervaar zelf wat het werken bij de Infanterie zo bijzonder maakt!

[Primera División] Rood Ramos levert winnend Real kater op

Real Madrid had zondag geen kind aan Rayo Vallecano, maar het bleef slechts 2-0 in de derby. Een belangrijke oorzaak daarvan was dat Sergio Ramos al vroeg rood kreeg. Real Madrid begon niet in de sterkste opstelling aan de wedstrijd. José Mourinho spaarde enkele vaste waarden en bood onder meer jongeling Alvaro Morata speeltijd. De spits betaalde het vertrouwen van de Portugees al na drie minuten terug. Op aangeven van Mesut Özil maakte de talentvolle aanvaller de 1-0 in Santiago Bernabeu.

Toen kort daarna Sergio Ramos met zijn hoofd de voorsprong verdubbelde, leek Real op weg naar een grote overwinning. Özil was opnieuw verantwoordelijk voor de assist. Na ruim een kwartier liet Ramos zich weer eens van zijn donkere kant zien. Binnen één minuut pakte hij twee keer geel: zijn zestiende rode kaart in Spanje.

Real bleef met tien de betere ploeg, maar het inbrengen van Raul Albiol voor Morata maakte de intenties duidelijk van Mourinho. Cristiano Ronaldo dacht na rust nog te scoren, maar de Portugees stond buitenspel. Real blijft door de overwinning op vier punten van Atlético Madrid. Het gat met Barcelona blijft zestien punten.

Fenerbahçe vervolgt jacht op Galatasaray

Fenerbahçe blijkt de voornaamste concurrent van Galatasaray in de Turkse titelrace. De ploeg van Dirk Kuijt won zondagavond met 0-3 op bezoek bij Trabzonspor. Fenerbahçe profiteerde van puntenverlies van concurrenten Besiktas en Antalyaspor. De Gele Kanaries staan na de ruim overwinning in Trabzon op de tweede plaats. De achterstand op koploper Galatasaray bedraagt zes punten. In een aantrekkelijke ontmoeting bleek Fenerbahçe, met basiskracht Kuijt, uiteindelijk ruim te sterk.

Na elf minuten kwam de ploeg van Aykut Kocaman aan de leiding. Een voorzet van Kuijt werd door Trabzonspor-speler Sol Bamba in zijn eigen doel gewerkt. Vlak voor het openingsdoelpunt werd een goal van de thuisploeg afgekeurd vanwege buitenspel. Bij de 0-2 van Fenerbahçe was Bamba ook op ongelukkige wijze betrokken.

Een schot van Cristian Baroni werd na een klein half uur spelen nog van richting veranderd door de verdediger. Ditmaal kwam het doelpunt niet op zijn naam. Fenerbahçe wist na rust de voorsprong uit te bouwen. Gökhan Gönül volleerde de 0-3 binnen, waardoor de uitdager van Galatasaray een uiteindelijk eenvoudige zege boekte.

[Serie A] Inter krijgt pak slaag van Fiorentina

Internazionale moet dit seizoen vol aan de bak om Europees voetbal veilig te stellen. De achttienvoudig kampioen leed in Florence al de vierde uitnederlaag na de winterstop. In het Stadio Artemio Franchi was Fiorentina met maar liefst 4-1 te sterk.

Inter blijft ondanks de nederlaag staan op de vijfde plaats in de Serie A, al volgt Fiorentina nu op één punt. De bovenste vijf clubs en de bekerwinnaar slepen aan het eind van het seizoen een Europees ticket in de wacht.

Adem Ljajic en Stevan Jovetic waren zondagavond de plaaggeesten voor Inter. Zowel de Serviër als de Montenegrijn nam twee doelpunten voor zijn rekening. Antonio Cassano redde in de slotfase de eer.

Inter verloor na de winterstop al van Siena (3-1), Udinese (3-0) en voor de beker van AS Roma (2-1). Volgende week staat de derby tegen AC Milan op het programma.

Staking bij de BBC

Journalisten bij de BBC leggen zondag om middernacht (maandag 01.00 uur Nederlandse tijd) voor 24 uur het werk neer. De Britse journalistenvakbond heeft de staking vorige week aangekondigd in een conflict over ontslagen bij de publieke omroep.

De bond wil onderhandelen, maar eist dat in de komende zes maanden geen enkele baan wordt opgeheven.

De leiding van de BBC wilde nog niet speculeren over mogelijke verstoring van de programmering. Zij sprak opnieuw haar teleurstelling uit over het besluit om te gaan staken. De BBC zei zich in te spannen om ervoor te zorgen dat medewerkers waar mogelijk elders in het bedrijf aan de slag kunnen.

Bij de omroep staan de komende vijf jaar tweeduizend banen op de tocht. De verplichte omroepbijdrage waaruit de BBC voornamelijk wordt gefinancierd is door de regering in 2010 voor zes jaar bevroren.

Betogers dwingen staking af in Port Said

Duizenden betogers hebben zondag een staking afgedwongen in de Egyptische stad Port Said. Ze protesteerden tegen 'onrecht' van de kant van de overheid, verstoorden het trein- en telefoonverkeer en joegen arbeiders uit fabrieken en ambtenaren uit hun kantoren.

De onrust vindt zijn oorsprong in de terdoodveroordeling van 21 personen vorige maand in verband met de bloedige rellen in het voetbalstadion van Port Said op 1 februari 2012, waarbij 74 mensen om het leven kwamen. De veroordeelden zijn voornamelijk supporters van de plaatselijke voetbalclub, Al-Masry.

Supportersvereniging de Groene Adelaars zegt dat Port Said 'altijd al' onrechtvaardig behandeld is. Op zijn minst hadden ook de politie en het leger terecht moeten staan omdat ze het geweld niet hebben verhinderd, aldus de supportersclub.

Uit woede over de veroordelingen braken vorige maand in Port Said en twee andere steden aan het Suezkanaal hevige onlusten uit, waarbij nog eens meer dan vijftig doden vielen. President Mohammed Morsi kondigde naar aanleiding van het geweld de noodtoestand af en stelde een uitgaansverbod in. De noodtoestand is nog steeds van kracht, maar de avondklok is tot twee uur teruggebracht, omdat niemand zich er aan hield.

"De revolte van de stad komt voort uit een diep gevoel van onrecht", stellen de Groene Adelaars. Dit gevoel is nog versterkt doordat de politie in opdracht van het regime gericht op ongewapende burgers heeft geschoten. De groep roept om genoegdoening en compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers en een nieuw proces voor degenen die in verband met de voetbalrellen veroordeeld zijn.

De regering heeft nog niet op de situatie in Port Said gereageerd.

Cubaanse dissidente bezoekt Nederland

De Cubaanse dissidente Yoani Sanchez is zondag vanuit Havana vertrokken voor een rondreis van drie maanden langs een twaalftal landen. De blogster brengt onder meer een bezoek aan Nederland.

De tournee is mogelijk door de afschaffing van de uitreisvergunning die de bewegingsvrijheid van de eilandbewoners ruim vijf decennia beperkte. De autoriteiten hadden Sanchez zo'n vergunning de afgelopen jaren ongeveer twintig keer geweigerd.

Sanchez staat te boek als een van Cuba's prominentste tegenstanders van het communistische regime. Of haar zou worden toegestaan om te vertrekken werd gezien als de lakmoesproef van de aangepaste reiswet, een van de belangrijkste hervormingen van president Raul Castro's plannen om sommige elementen van de economie, overheid en samenleving anders vorm te geven.

Dat dissidenten het land mogen verlaten kan ondanks de negatieve berichtgeving over Cuba het imago van de overheid verbeteren, denkt Ted Henken, hoogleraar Latijns-Amerikaanse studies aan het Baruch College in New York. "Het feit dat Yoani nu naar Brazilië vliegt is iets dat wordt beschreven als een teken van verandering."

De aanpassing van de wet waardoor overzeese reizen mogelijk werden werd 14 januari van kracht. Tegelijkertijd werden ook andere bureaucratische procedures vereenvoudigd. Wel bevat de wet een clausule waardoor paspoorten om redenen van nationale veiligheid kunnen worden geweigerd, waardoor het onzeker was of dissidenten het land konden verlaten.

Naast Sanchez hebben diverse andere dissidenten het land kunnen verlaten, maar twee andere tegenstanders van het regime is een paspoort geweigerd, in een geval omdat sprake zou zijn van lidmaatschap van 'contrarevolutionaire groepen'. De Cubaanse overheid ziet de kleine groep van uitgesproken dissidenten als verraders en huurlingen, die buitenlandse valuta accepteren om het land te ondermijnen.

"Ik breng een boodschap van hoop met me mee", zei Sanchez op het vliegveld. "Ik ben niet naïef, ik realiseer me dat er veel problemen zijn, maar geloof in de toekomst en heb veel hoop voor het volk."

Na Brazilië vliegt Sanchez naar Panama, waarna ze diverse steden in de Verenigde Staten aandoet. Daarna bezoekt ze landen als Tsjechië, Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland en Peru.


Cubaanse dissidente bezoekt Nederland (Foto: Novum)

Dreamfall Chapters: The Longest Journey kickt erop los

Dreamfall Chapters: The Longest Journey heeft zijn Kickstarter-doel van $850.000 bereikt. Omdat de deadline pas binnen drie weken is, heeft de ontwikkelaar enkele aankondigingen gemaakt.

"And now it's our time to deliver," vermeldt Red Thread op Kickstarter. "We promise to make the best game we can possibly make, one that lives up to your expectations and the legacy of The Longest Journey saga. A game that we can all be proud of. A game worthy of your generous pledges. And we'll keep you involved, every step of the way. But first: stretch goals!"

Als $900.000 wordt bereikt, komen er versies van de game voor Mac en Linux. $950.000 zorgt voor The Loremaster, een in-game bibliotheek die boeken en de mythologie van het universum bevat. Een opbrengst van $1.000.000 bezorgt gamers A Longer Journey, wat inhoudt dat er nieuwe locaties, personages en verhalen bij de game worden gevoegd. Tenslotte is er de ultieme opbrengst van $2.000.000. Wanneer dit wordt bereikt, krijgt de game The Longest Journey Home, waarvan voorlopig niets geweten is.

Dreamfall Chapters

[Primera Divisíon] Atlético boekt zeldzame zege buitenshuis

Atlético Madrid heeft voor het eerst sinds 18 november een uitwedstrijd gewonnen in de Primera Divisíon. Los Rojiblancos boekten een simpele zege bij Real Valladolid: 0-3. Atlético Madrid had lange tijd moeite om buiten het eigen Vicente Calderon punten te pakken. De ploeg van trainer Diego Simeone moest bij Valladolid winnen om Real Madrid niet de kans te geven verder in te lopen. De Madrilenen ondervonden bijzonder weinig tegenstand van middenmoter Valladolid, die vrijwel niets creëerden.

Atlético kwam al na elf minuten aan de leiding in Nuevo José Zorilla. Radamel Falcao maakte zijn twintigste van het seizoen. De Colombiaan staat daarmee derde op de topscorerslijst achter Lionel Messi (37) en Cristiano Ronaldo (24). Na het openingsdoelpunt had Atlético een eenvoudige avond, die uitmondde in een 0-3 zege.

Diego Costa en invaller Cristian Rodriguez wisten in de tweede helft het net te vinden voor Los Rojiblancos. De Madrilenen komen door de overwinning op twaalf punten van koploper FC Barcelona, dat zaterdagavond nipt won van Granada. Real Madrid staat en kan bij een thuiszege op Rayo Vallecano op vier punten van de stadgenoot.

[FA Cup] Man United - Chelsea mogelijke kwartfinale

Manchester United en Chelsea treffen elkaar mogelijk in de kwartfinale van de FA Cup. Beide ploegen moeten nog de achtste finales overleven. Chelsea moest zaterdag nog op herhaling voor een duel in de vierde ronde. The Blues kwamen eerder niet langs Brentford, maar in de return won de ploeg van Rafael Benitez eenvoudig: 5-0. Chelsea treft in de achtste finales Middlesbrough. Mochten de Londenaren winnen, dan wacht in de kwartfinale mogelijk Manchester United.

The Mancunians moeten daarvoor ook nog aan de bak. De ploeg van Robin van Persie en Alexander Büttner treft maandag Reading. De kwartfinales van de FA Cup worden afgewerkt op 9 en 10 maart. Chelsea moet eerst nog op 27 februari tegen Middlesbrough en ook Everton zal daarvoor nog in actie komen tegen Oldham Athletic

Loting kwartfinale FA Cup:
Manchester United/Reading - Middlesbrough/Chelsea
Oldham Athletic/Everton - Wigan Athletic
Millwall - Blackburn Rovers
Manchester City - Barnsley

[FA Cup] Koné helpt Wigan naar kwartfinale

Wigan Athletic heeft zonder veel moeite de kwartfinale van de FA Cup bereikt. Mede dankzij twee treffers van Arouna Koné versloegen The Latics Huddersfield Town: 1-4. De nummer negentien in de Premier League vecht dit seizoen voor lijfsbehoud, maar presteert in de FA Cup naar behoren. Huddersfield Town bleek geen onoverkomelijke horde voor Wigan, waar Ronnie Stam de gehele wedstrijd in de defensie speelde. Met de Nederlander in de ploeg boekte The Latics een ruime overwinning.

Callum McManaman opende de score na een half uur spelen en stond vijf minuten voor de pauze ook aan de basis van de 0-2. De aanvaller wilde de bal terugleggen op Jordi Gomez, maar zijn voorzet kwam niet aan. De bal kaatste af richting Koné, die vanuit buitenspel leek te scoren. De arbitrage keurde het doelpunt goed.

De oud-speler van Roda JC en PSV was ook in de tweede helft trefzekere. Koné bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 1-4. Daarvoor hadden James McArthur (Wigan) en Lee Novak (Huddersfield) het net gevonden. Dankzij de comfortabele zege zit Wigan bij de laatste acht. Manchester City plaatst zich zondagmiddag ook.

[Premier League] Liverpool overklast Swansea City

In de Premier League heeft Liverpool Swansea City zondag met 5-0 terug naar Wales gestuurd. Oud-Ajacied Luis Suarez, de deze winter van Internazionale overgekomen Philippe Coutinho, Steven Gerrard, Jose Enrique en Daniel Sturridge zorgden voor een klinkende overwinning.

De ploeg van Michael Laudrup begon met vier Nederlanders in de basis: Michel Vorm, Kemy Agustien, Jonathan De Guzman en Dwight Tiendalli. Liverpool gaat Swansea voorbij op de ranglijst en stijgt naar plek zeven.

In de FA Cup was er zondag succes voor Chelsea. De Londense club won de replay van Brentford, dat uikomt in de derde divisie, met 4-0. Juan Mata, Oscar, Frank Lampard en John Terry vonden het net. Chelsea plaatst zich door de zege voor de achtste finale.

Manchester City kende ook een makkelijke middag. De regerend landskampioen was in de achtste finale met 4-0 te sterk voor eerstedivisionist Leeds United. Yaya Toure, Sergio Aguero (2x) and Carlos Tevez bezorgden City een plek in de kwartfinales.

Plet opnieuw trefzeker voor Genk en Been

Racing Genk blijft goed presteren in de Jupiler Pro League. De ploeg van Mario Been staat derde dankzij een zege op Kortrijk (2-0). Glynor Plet scoorde één keer. Plet liet onlangs weten dat hij niet gelukkig is met zijn rol bij Genk. De oud-speler van Heracles Almelo en FC Twente zit vaak op de bank en moet zich vooral laten zien tijdens invalbeurten. Tegen VfB Stuttgart liet de spits zich donderdagavond al zien. Dankzij zijn doelpunt kwam Genk in de slotfase terug van een achterstand (1-1).

De 26-jarige Amsterdammers was zondag opnieuw succesvol. Ditmaal mocht hij van coach Been tegen Kortrijk in de basis starten. In de tweede helft verdubbelde Plet de voorsprong voor Genk. De aanvaller profiteerde van een zwakke actie van doelman Darren Keet, die een voorzet van oud-Feyenoorder Benjamin de Ceulaer los liet.

In de eerste helft was Genk al aan de leiding gekomen. Jeroen Simaeys maakte voor rust het verschil voor de formatie van Been. De winst tegen Kortrijk brengt Genk op veertien punten van lijstaanvoerder Anderlecht. De koploper in België is net als Zulte Waregem zeker van Play-offs I. Genk lijkt de twee clubs ook te gaan volgen.

[WTT] Weer bezoekersrecord tennistoernooi Rotterdam

Het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam heeft opnieuw een recordaantal bezoekers getrokken. Toernooidirecteur Richard Krajicek onthulde zondag na de finale dat afgelopen week 116.354 toeschouwers in Ahoy zijn geweest. Dat zijn er bijna 500 meer dan vorig jaar, toen het record op 115.894 kwam te staan.

"Een mooi bezoekersaantal", zei Krajicek tevreden. "De voorverkoop was al succesvol. Dat kwam door het mooie deelnemersveld met vier top 10-spelers." De grootste publiekstrekker van de 40e editie, titelverdediger Roger Federer, sneuvelde al in de kwartfinales. Met Juan Martin Del Potro als eindwinnaar kon Krajicek echter ook goed leven.

"Het toernooi is breder dan één speler. Dat bleek wel de laatste dagen ondanks de uitschakeling van Federer. Del Potro heeft zijn waarde laten zien en ik ga er alles aan doen dat hij hier volgend jaar zijn titel komt verdedigen. Voor volgend jaar ga ik eerst kijken wie er van de top 3 Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic beschikbaar is."

De Boer: "Het moet na rust 4-0 of 5-0 zijn"

Ajax profiteerde zondag met een zege bij RKC Waalwijk van puntenverlies bij FC Twente en Feyenoord. Ondanks de 0-2 winst was trainer Frank de Boer niet helemaal gelukkig. De Boer zag na afloop van het duel in Waalwijk eerst de positieve kant van het duel. "Winnen, geen doelpunten tegen en Feyenoord en FC Twente hebben punten verloren. Dan mag je van een geslaagd weekeinde spreken", zei de coach van Ajax na afloop. De Boer had echter graag gezien dat zijn elftal meer doelpunten had gemaakt.

"Bij rust staan we met 2-0 voor, maar dan moet het natuurlijk 4-0 of 5-0 zijn. En na rust verzuimen we het uit te spelen. We namen vooral het laatste half uur veel verkeerde beslissingen. We waren misschien nog wel in de problemen gekomen als zij na een uur die strafschop benutten. Dat mag natuurlijk niet", aldus de oefenmeester.

De Boer gaf een aantal vaste waarden rust tegen RKC. Viktor Fischer en Isaac Cuenca bleven aan de kant en Christian Eriksen en Daley Blind ging voortijdig naar de kant. "Eigenlijk wilde ik Siem de Jong ook wisselen. Hij heeft de laatste weken ook veel gespeeld. Ik heb anders besloten toen Lasse Schöne een gele kaart kreeg."

Geldgraaischool Amarantis

Amarantis is een afgeleide van het woord Amarant, wat zo goed als bloem van de onsterfelijkheid betekent. Wat klinkt het mooi en veel belovend. Bloem van de onsterfelijkheid, het onderwijs dat onsterfelijk is! En ja, dat is het ook, tenzij je Leo Lenssen, Bert Molenkamp en Jan van Setten aan het roer zet. Want als het aan hun had gelegen, hadden meer dan dertigduizend leerlingen nu zonder onderwijs gezeten.

Tienduizenden ontvangen zegen Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI heeft zondag de zegen gegeven aan tienduizenden mensen die naar het plein voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome waren gekomen om hem nog een van de laatste keren op zijn balkon te zien. De 85-jarige paus kondigde vorige week zijn terugtreden aan. Op 28 februari om 20.00 uur komt een einde aan zijn pontificaat en trekt hij zich terug in een klooster in het Vaticaan en kan de paus een pauze nemen.

Burgemeester Gianni Alemanno van Rome schatte de menigte voor de Sint Pieter op honderdduizend mensen. Hoewel er nog plaats genoeg was op het plein, hadden veel mensen moeite om er op - of weg - te komen. De politie had voor de drommen belangstellenden, onder wie veel ouders met kinderwagens, ouderen met stokken en gehandicapten in rolstoelen, in de ijzeren afzettingen rondom het plein maar twee nauwe doorgangen opengelaten.

Benedictus leek verlegen met de belangstelling. Hij wuifde naar de mensen en bedankte hen in het Italiaans voor hun komst. "Dit is een blijk van de aanhankelijkheid en de spirituele nabijheid die jullie mij in deze dagen geven", zei hij.

Wat er precies met een zegen kan worden gedaan is niet bekend.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 23

Afgelopen weekend werd de 23e speelronde afgewerkt in de Nederlandse Eredivisie. PSV blijft na een 2-1 overwinning op FC Utrecht ook na dit weekend koploper. Ajax volgt op de tweede plek met een achterstand van drie punten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgend weekend.

Feyenoord en FC Twente blameren zich, Ajax en PSV profiteren
PSV en Ajax hebben een goed voetbalweekend achter de rug. Beide ploegen wisten hun duel te winnen en zagen Feyenoord en FC Twente puntverlies lijden. PSV ontving zaterdag in eigen huis FC Utrecht en won met 2-1. De overwinning kwam wel moeizaam tot stand. Jacob Mulenga wist vroeg in de eerste helft de Utrechtse ploeg op voorsprong te zetten, maar met een mooie vrije trap trok Dries Mertens de stand na een half uur spelen weer gelijk. In de tweede helft scoorde Georginio Wijnaldum de 2-1. Atiba Hutchinson ontving tweemaal geel en mist zodoende volgende week het topduel tegen Feyenoord. Ook aanvoerder Mark van Bommel is er dan niet bij. Hij ontving weer eens een gele prent.

Ajax mocht op bezoek bij RKC Waalwijk en maakte geen fout. Door doelpunten van Niklas Moisander en Christian Eriksen wonnen de Amsterdammers simpel met 0-2. Ajax staat nu tweede, drie punten achter koploper PSV. FC Twente en Feyenoord volgen na dit weekend op drie punten, aangezien zij puntverlies leden. FC Twente kwam afgelopen weekend in eigen huis in actie tegen Willem II en kwam niet verder dan 1-1. Feyenoord ging op bezoek bij PEC Zwolle, ondanks twee treffers van Graziano Pellè, onderuit met 3-2. Pellè passeerde ook nog zijn eigen doelman. Vitesse profiteerde van het puntverlies van FC Twente en Feyenoord en naderde - dankzij een 2-0 overwinning op FC Groningen - beide ploegen tot op twee punten.


PEC Zwolle wist Feyenoord met 3-2 te verslaan (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
N.E.C. VVV Venlo 1-2
FC Twente Willem II 1-1
NAC Breda Heracles Almelo 1-1
Roda JC Kerkrade AZ 2-2
PSV FC Utrecht 2-1
Vitesse FC Groningen 2-0
PEC Zwolle Feyenoord 3-2
ADO Den Haag SC Heerenveen 2-1
RKC Waalwijk Ajax 0-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 23 16 2 5 50 77-25
2 Ajax 23 13 8 2 47 53-24
3 FC Twente 23 12 8 3 44 39-20
4 Feyenoord 23 13 5 5 44 45-31
5 Vitesse 23 12 6 5 42 43-28
6 FC Utrecht 23 11 6 6 39 34-27
7 N.E.C. 23 9 6 8 33 32-36
8 ADO Den Haag 23 7 10 6 31 37-41
9 Heracles Almelo 23 6 10 7 28 45-45
10 FC Groningen 23 7 5 11 26 22-35
11 AZ 23 6 7 10 25 34-40
12 NAC Breda 23 6 6 11 24 25-40
13 RKC Waalwijk 23 5 8 10 23 25-31
14 SC Heerenveen 23 5 8 10 23 32-44
15 PEC Zwolle 23 5 8 10 23 25-37
16 Roda JC Kerkrade 23 4 10 9 22 32-45
17 VVV Venlo 23 4 7 12 19 27-49
18 Willem II 23 2 8 13 14 21-50


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Wilfried Bony Vitesse 19
2. Graziano Pelle Feyenoord 17
3. Jozy Altidore AZ 16
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 16
5. Georginio Wijnaldum PSV 13


Programma speelronde 24

Datum Thuis Uit
vr 22 feb, 20:00 Willem II N.E.C.
za 23 feb, 18:45 Heracles Almelo Vitesse
za 23 feb, 19:45 FC Groningen PEC Zwolle
za 23 feb, 19:45 VVV Venlo RKC Waalwijk
za 23 feb, 20:45 SC Heerenveen FC Twente
zo 24 feb, 12:30 Feyenoord PSV
zo 24 feb, 14:30 FC Utrecht Roda JC Kerkrade
zo 24 feb, 14:30 Ajax ADO Den Haag
zo 24 feb, 16:30 AZ NAC Breda

Nadal boekt eerste toernooizege sinds rentree

Rafael Nadal heeft een kleine twee weken na zijn rentree op de tennisbaan al zijn eerste toernooizege te pakken. De voormalig nummer één van de wereld, die ruim een halfjaar aan de kant stond met een zware knieblessure, won in de finale in het Braziliaanse Sao Paulo met 6-2 en 6-3 van David Nalbandian.

Nadal stond ook vorige week in het Chileense Vina del Mar al in de finale, maar moest daarin toen zijn meerdere erkennen in Horacio Zeballos. Op het gravel van het indoortoernooi van Sao Paulo liet de Spanjaard echter zien weer een stapje gemaakt te hebben. Een dubbele break bracht hem de winst in de eerste set, in het tweede bedrijf won hij na een 3-0 achterstand zes games op rij. Voor Nadal is het zijn eerste toernooizege sinds zijn winst op het gravel van Roland Garros in juni vorig jaar. In totaal staat de teller voor de huidige nummer vijf van de wereld op 51 titels.

Egypte legt alcohol aan banden

De regering van Egypte is van plan om de verkoop van alcohol aan banden te leggen. Nabil Abbas, de vicevoorzitter van een bureau dat onder de Egyptische regering valt, zei dat de regering geen vergunningen meer wil geven voor het verkopen van alcohol in nieuwe wijken van onder meer Caïro en Alexandrië.

Volgens Abbas worden oude vergunningen voor de verkoop van alcohol wel gewoon vernieuwd als ze verstrijken. De overheid wil volgens hem alcohol aan banden leggen omdat het problemen oplevert. Zo zouden vrouwen lastig worden gevallen door dronken lieden en zou 'belletje trekken' een grote vlucht hebben genomen.

De Egyptische president Mohamed Mursi is lid van de Moslim Broederschap. Sommige Egyptenaren vrezen dat het inperken van de alcohol een eerste stap is om het land te islamiseren.

Egypte legt alcohol aan banden
Egypte legt alcohol aan banden (Foto: ANP)

Boom wint slotrit Tour du Haut Var

Lars Boom van Blanco Pro Cycling heeft zondag de tweede en laatste etappe van de Tour du Haut Var op zijn naam geschreven. De renner troefde in het Franse Draguignan na een lange vlucht Alexandre Pichot (Europcar) en Daniel Oss (BMC) af in de sprint. Arthur Vichot van FdJ eindigde bovenaan in het eindklassement.

Boom eindigde in dezelfde tijd als Vichot als tweede. Zijn ploeggenoot Laurens ten Dam mocht als nummer drie het podium beklimmen. Thor Hushovd, die zaterdag de eerste etappe had gewonnen, eindigde als nummer vijf.

Blanco, de opvolger van Rabobank, is goed aan het seizoen begonnen. Zo won Boom al een rit in de Ronde van de Middellandse Zee en pakte Theo Bos een etappe in de Ronde van Algarve. Tom-Jelte Slagter schreef een etappe en de eindzege in de Tour Down Under op zijn naam.

In de Ruta del Sol in Andalusië zegevierde Alejandro Valverde van Movistar in de proloog. Hij bleef onder meer Blanco-renners Stef Clement (6) en Bauke Mollema (10) voor. Martijn Keizer (Vacansoleil) eindigde op plek acht.

Activisten Westelijke Sahara veroordeeld

Vierentwintig activisten uit de Westelijke Sahara zijn zondag door een militaire rechtbank in Marokko veroordeeld voor hun aandeel in de dood van elf Marokkaanse soldaten in 2010. Negen van hen kregen levenslang.

De doden vielen bij de ontruiming van een kamp in Gdim Izik, even buiten de stad Laayoune, waar duizenden Saharanen demonstreerden tegen hun marginalisering na de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko in 1975. Honderden mensen werden opgepakt, maar uiteindelijk werden maar 25 verdachten voor de rechter gebracht, een van hen bij verstek.

De militaire rechtbank sprak negen keer levenslang uit, vier keer dertig jaar, acht keer 25 jaar en twee keer twintig jaar. Twee verdachten werden vrijgelaten omdat ze al langer vastzaten dan de straf die ze kregen.

Advocaat Mohammed Messoudi kondigde aan het hooggerechtshof te zullen verzoeken de vonnissen te herzien, hoewel er tegen uitspraken van de militaire rechter geen beroep mogelijk is. Hij zei dat veel verdachten verklaarden in hechtenis te zijn gemarteld, maar dat de rechtbank geen medisch onderzoek heeft toegestaan. Verder noemde hij het bewijs, veelal gebaseerd op politierapporten, onvoldoende.

Amnesty International stelde voor de bekendmaking van de uitspraak dat het berechten van burgers voor een militaire rechtbank 'niet voldoet aan internationale maatstaven voor een eerlijk proces'. Philip Luther, directeur voor het Midden-Oosten van Amnesty, zei dat de beweringen over martelingen onderzocht moesten worden en dat door marteling verkregen bewijzen dienden te worden afgewezen.

Middagtemperatuur daalt naar nulpunt

De temperatuur duikelt komende week ook overdag naar het vriespunt. Het KNMI verwacht vanaf woensdag een middagtemperatuur rond het nulpunt. De kans op neerslag is de hele week erg klein, terwijl de zon zich geregeld laat zien.

Maandag wordt het overdag maximaal 6 en 's nachts min 1 graden, wat normaal is voor deze tijd van het jaar. In gebieden met weinig bewolking kan het min 5 worden. Vanaf dinsdag gaat het 's nachts steviger vriezen, dus her en der zal weer een ijsvloer zichtbaar worden.

Vanaf volgend weekend lopen de temperaturen weer op naar normale waarden. De kans op neerslag neemt geleidelijk toe.

[Upd] Naakte meiden in de lift?

Je moet toch iets doen om je kantoorbaan boeiend te maken, dus dachten twee jongedames hun werk op te leuken door dagelijks in de lift een nieuwsitem uit te beelden. Langzamerhand begint dat een klein succesje te worden, want de Facebook-pagina van de dames heeft inmiddels al meer dan 700 likes ontvangen.

Maar er is meer, want als er genoeg enthousiasme voor het initiatief is, dan zal het tweetal naakt in de lift plaatsnemen. 10.000 likes is genoeg voor een naaktfotoserietje.

De Facebook-pagina van het tweetal is hier te vinden. Vergeet niet om de pagina te liken. Vooral als je benieuwd bent naar de iets intiemere creatieve vermogens van de twee.

Update 20.15 uur
Het tweetal reageert op het FOK!bericht.

We staan op FOK! We willen wel even benadrukken dat het ons niet om de aandacht voor het naakt gaan gaat... Dat was natuurlijk onze parodie op die like-rage die een tijdje aan de gang was op FB, voor zover dat niet duidelijk was...
 

Liftfoto

Uitslag RKC Waalwijk - Ajax

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen RKC Waalwijk en Ajax. De Amsterdammers wonnen de wedstrijd met 0-2. Hieronder vind je de karakteristieken hiervan.

RKC Waalwijk

0 - 2

AFC Ajax

     22' Moisander 
 40' Eriksen 
 
 Gele kaart: Sneijder (RKC Waalwijk), Lukoki, Schöne (AFC Ajax)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Braber mist pen. (60)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Lamey
Drost
Martina
v. Peppen
Najah (Lieder/75)
Braber
Duits
Jozefzoon
Chevalier
Sneijder
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind (Dijks/68)
Schöne (Sigthorsson/80)
Poulsen
Eriksen (Serero/68)
Lukoki
S. de Jong
Boerrigter

Azarenka in finale Doha te sterk voor Williams

Victoria Azarenka heeft zondag het WTA-toernooi van Doha gewonnen. De Wit-Russische won in de finale met 7-6 (6), 2-6 en 6-3 van Serena Williams. Azarenka raakt vanaf maandag wel haar eerste plaats op de wereldranglijst kwijt aan de Amerikaanse.

Azarenka boekte pas haar tweede zege op Williams. De overige elf keer dat de twee tegenover elkaar stonden ging de zege naar de vijftienvoudig grandslamwinnares. De eerste set ging vrijwel gelijk op en ook in de tiebreak hielden de vrouwen het lang spannend. Azarenka bleek daarin met 8-6 echter net iets sterker. In de daaropvolgende set was het Williams die twee keer brak en zich snel naar 6-2 sloeg.

In de laatste set was het de Wit-Russische die het iets betere van het spel had. Ze benutte een van haar twee breakkansen en serveerde zelf een breakkans voor de Amerikaanse weg. Op 5-3, na bijna 2,5 uur tennis, serveerde ze de wedstrijd vervolgens simpel uit. Het betekende voor Azarenka alweer de tweede toernooiwinst van het jaar, nadat ze in januari de Australian Open op haar naam schreef. Williams pakte al een toernooizege Brisbane.

Kampusch had gewild dat ontvoerder nog leefde

De Oostenrijkse Natascha Kampusch had graag gehad dat haar ontvoerder nog had geleefd. Dat zegt ze in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat maandag verschijnt. "Het was misschien beter geweest wanneer Priklopil had overleefd. Dan was het duidelijk geweest dat ik het slachtoffer ben. Nu wordt het ook zo gezien alsof ik de dader iets heb aangedaan. Daarmee moet ik leren leven."

Kampusch werd op 2 april 1998 op 10-jarige leeftijd door Wolfgang Priklopil ontvoerd toen ze in Wenen op weg was naar school. Hij hield haar jarenlang vast in een ruimte onder zijn huis in het dorp Strasshof, op enkele kilometers van de hoofdstad van Oostenrijk. Op 23 augustus 2006 ontsnapte Kampusch op een onbewaakt moment. De 44-jarige Priklopil ontkwam aan zijn achtervolgers door zelfmoord te plegen. Hij sprong voor een trein.

Kampusch had gewild dat ontvoerder nog leefde
Kampusch had gewild dat ontvoerder nog leefde (Foto: ANP)

Hazes-musical weer verlengd

Hij Gelooft in Mij is tot en met eind december te zien in het Amsterdamse Delamar Theater. De musical over André Hazes is wegens grote belangstelling verlengd. In januari gebeurde dat al tot en met augustus, nu zijn daar nog eens vier maanden aan toegevoegd, heeft Joop van den Ende Theaterproducties zondag bekendgemaakt.

Inmiddels zijn alle voorstellingen van Hij Gelooft in Mij, dat in november zijn première beleefde, tot juli uitverkocht. De honderdste uitverkochte voorstelling vindt zondagavond plaats. Kaarten voor de zondag toegevoegde shows gaan maandagochtend in de verkoop.

In de musical zijn afwisselend Martijn Fischer en Frank Lammers te zien als de volkszanger en Chantal Janzen en Hadewych Minis als zijn weduwe Rachel.

Bungie onthult Destiny met ViDoc

Na veel gelekte informatie en screenshots heeft Bungie vandaag officieel Destiny aangekondigd. Om dit te vieren brengt Bungie daarom meteen een vidoc uit wat normaal is van Bungie. Destiny moet verkrijgbaar zijn op PlayStation 3, Xbox 360 en op toekomstige next-gen consoles.

Destiny is een FPS met MMO-elementen. Zo speel je altijd online in een grote wereld, waarbij het niet nodig is om met iemand te spelen. In Destiny heb je verschillende klassen waaronder een Hunter, Warlock en een Titan. In de game bezoek je onder andere Mars en de Aarde. 

Lieberman voor de rechter

In Israël is zondag het proces begonnen van de rechtse politicus Avigdor Lieberman. De voormalige minister staat terecht op verdenking van fraude en vertrouwensbreuk. Als hij schuldig wordt bevonden, kan dat vergaande gevolgen hebben voor de samenstelling van de volgende Israëlische regering.

De leider van de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu wordt ervan beschuldigd te hebben geprobeerd een voormalige diplomaat aan een baan te helpen die informatie aan hem doorspeelde over een strafrechtelijk onderzoek naar Liebermans zakelijke beslommeringen. Van de uitkomst van het proces hangt af of Lieberman weer plaats kan nemen in het kabinet, of dat er een vroegtijdig einde komt aan zijn politieke carrière.

De partij van Lieberman ging voor de parlementsverkiezingen van vorige maand een lijstverbinding aan met de Likud van premier Benjamin Netanyahu. Samen kwamen ze als grootste blok uit de bus en zullen ze het gezicht bepalen van de volgende regeringscoalitie, die Netanyahu nog bezig is te smeden.

Lieberman wil graag terugkeren als minister van buitenlandse zaken, maar dit kan niet zo lang zijn proces loopt. Als hij veroordeeld wordt zegt hij ook zijn parlementszetel te zullen opgeven. Bij een zware straf verspeelt Lieberman mogelijk voor jaren het recht om een ambt gekozen te worden.

Het proces van Lieberman duurt vermoedelijk op zijn minst tot eind mei. Netanyahu staat voor het dilemma of hij de buitenland-portefeuille al die tijd er bij wil blijven beheren, of de post aan een andere coalitiepartner gunt en de relatie met Lieberman op het spel zet. Netanyahu heeft tot half maart om een regering te vormen.

De in de Sovjet-Unie geboren Lieberman is een van de meest omstreden en polariserende figuren in de Israëlische politiek. Zijn partij trekt veel stemmen van immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. Met zijn openlijk beleden twijfel aan de loyaliteit van de Arabische bevolking van Israël, kritiek op de Palestijnen en ruzies met buitenlandse critici van Israël heeft hij soms Israëls bondgenoten van zich vervreemd. Soms ventileerde hij ook opvattingen die haaks stonden op het standpunt van de regering.

In Israëls omgang met de Verenigde Staten is Lieberman grotendeels op een zijspoor gezet. De contacten met Washington werden voornamelijk door Netanyahu zelf of door scheidend minister van defensie Ehud Barak onderhouden.

Voormalig onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon, die luttele weken voor de verkiezingen zonder veel omhaal uit de partij van Lieberman werd gezet, zei tegen het dagblad Maariv dat Lieberman ongeschikt is om de functie van hoogste diplomaat te vervullen, omdat hij er niet in geslaagd is het vertrouwen van de internationale gemeenschap te winnen. "Als dit het resultaat is na vier jaar, dan moet hij voor het ministerschap van financiën gaan", zei Ayalon tegen Maariv.

Vliegen te eng voor punkdrummer

Travis Barker vergezelt zijn bandleden van Blink-182 niet op hun tournee door Australië. De 37-jarige drummer, die vijf jaar geleden een ernstig ongeluk met een privéjet overleefde, weigert het vliegtuig in te stappen.

"Tot mijn grote spijt moet ik bekendmaken dat ik Blink-182 niet vergezel op de Australische toer", laat hij weten via Facebook. "Ik ben nog steeds niet over de afschuwelijke gebeurtenissen van de laatste keer dat ik vloog heen, toen mijn vliegtuig crashte en vier mensen omkwamen, onder wie mijn twee beste vrienden."

Barker zegt zijn twee collega's toestemming te hebben gegeven om op zoek te gaan naar een andere, tijdelijke drummer en biedt zijn Australische fans zijn excuses aan. "Ik hoop ooit naar Australië te komen, misschien per schip als het nodig is."

Timmermans wil vrijlating Poch

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) biedt oud-Transavia-piloot Julio Poch de helpende hand. Poch en zijn advocaten hebben hem gevraagd een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling politiek te ondersteunen. De minister is daartoe op humanitaire gronden bereid, bevestigt zijn woordvoerder zondag. Eerdere verzoeken om vrijlating liepen op niets uit.

De 60-jarige Poch zit al bijna 3,5 jaar in voorarrest omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983), die tegenstanders gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gooide. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen, maar ontkent dit.

Poch legt maandag om 10.00 uur Argentijnse tijd een verklaring af. Eerst komt een andere piloot aan de beurt, die volgens zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez maar weinig tijd nodig heeft. Daarna is het de beurt aan Poch, die minimaal vijf uur aan het woord zal zijn, zegt de raadsman tegen Novum Nieuws.

Door de lengte van de verklaring moet Poch zijn betoog mogelijk in een volgende zitting afmaken. Na Pochs verklaring krijgt advocaat Ibañez de onschuld van de piloot aan te tonen.

"Wij vragen: alstublieft minister, ik heb hulp nodig", zegt de Argentijns-Nederlandse Poch zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt. "Het is ongelooflijk wat er met mij is gebeurd. Wij willen ondersteuning van Buitenlandse Zaken. Want ik denk dat Nederland mijn zaak heel slecht heeft behandeld."

"Ik vind het heel moeilijk dat ik voor de rechter moet staan en moet vechten voor mijn leven", gaat Poch verder. "Echt vechten voor mijn leven. Terwijl ik nooit iets fout heb gedaan. Het is ongelooflijk dat ik ben beschuldigd van dit soort criminele daden. Dat heeft echt niets met mij te maken."

Justitie in Argentinië heeft geen enkel bewijs, zegt Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, die in het KRO-programma spreekt van een politiek proces. De verdediging van de voormalige vlieger dient het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling deze week opnieuw in. Dat wordt dus ondersteund door het Nederland. De Nederlandse ambassade in Buenos Aires verleent Poch overigens al langer consulaire bijstand.

Het proces dat eind november van start ging duurt vanwege het grote aantal verdachten en getuigen vermoedelijk jaren. In het megaproces komen in totaal 789 zaken die verband houden met mensenrechtenschendingen aan de orde. Er staan 68 verdachten terecht. De in september 2009 in Spanje opgepakte Poch wordt aangeklaagd in 27 zaken. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend en vreest een oneerlijk proces.


Timmermans steunt vrijlatingsverzoek Poch (Foto: Novum)

Karzai verbiedt luchtsteun in bewoonde gebieden

De Afghaanse strijdkrachten mogen van president Hamid Karzai bij gevechten in bewoonde gebieden geen luchtsteun van de NAVO meer vragen. Volgens de Afghaanse president vallen daar te vaak burgerslachtoffers bij. De Amerikaanse commandant Joseph Dunford respecteert het besluit van Karzai en zegt dat de coalitiestrijdkrachten nog steeds 'effectieve operaties' kunnen uitvoeren.

Karzai verbood luchtsteun voor de Afghaanse strijdkrachten nadat vorige week bij een aanval in de noordoostelijke provincie tien burgers onder wie vrouwen en kinderen waren gedood, naast vier opstandelingen. Dunford zegt dat de NAVO maatregelen heeft getroffen om het risico op burgerslachtoffers zo klein mogelijk te maken. Zijn voorganger John Allen bepaalde in juni vorig jaar al dat de coalitie alleen het luchtwapen mocht inzetten als uiterste middel om de eigen troepen te beschermen. Vermeden moest worden dat gebouwen werden aangevallen waar zich mogelijk burgers ophielden.

Het besluit van Karzai ontneemt de Afghaanse strijdkrachten een van hun krachtigste wapens. Het staat ook haaks op de Afghaanse verzoeken om hun strijdkrachten met vliegtuigen uit te rusten waarmee luchtaanvallen kunnen worden uitgevoerd. Het Afghaanse leger heeft de Verenigde Staten bij herhaling om F16's en andere zware wapens gevraagd, zoals tanks en artillerie.

"Er zijn andere manieren om onze Afghaanse partners te ondersteunen dan met luchtmaterieel", zei Dunford. De Afghaanse strijdkrachten zullen bij het opstellen van hun operationele plannen voortaan rekening moeten houden met het besluit van Karzai, zei hij.

Ongeveer negentig procent van de militaire operaties in Afghanistan wordt nu door de Afghanen geleid. Dit moet in het voorjaar groeien naar honderd procent. De Afghaanse strijdkrachten blijven echter voor luchtsteun en het afvoeren van gewonden uit afgelegen gebieden zwaar op de coalitie leunen.

Karzai beval ook dat Afghaanse militairen of politiemensen die zich schuldig maken aan marteling, vervolgd moeten worden. Van ondervragingen moeten voortaan video-opnamen worden gemaakt.

Bahrein verwijt buurlanden steun aan moslimterreur

De politie van Bahrein heeft acht leden opgepakt van een islamitische terreurgroep die door Iran, Irak en Libanon zou zijn gesteund. Dat heeft de minister van binnenlandse zaken van het oliestaatje zondag gezegd.

De verdachten zouden door die drie landen zijn getraind en gespekt. De sjiitische meerderheid in Bahrein vecht al jaren voor een grotere stem in het soennitische koninkrijk. Hun strijd heeft de sympathie van Iran, de belangrijkste sjiitische staat in het Midden-Oosten, maar ook van veel Irakezen en Libanezen. In de Iraakse regering geven sjiieten de toon aan, en in Libanon weegt de stem van Hezbollah zwaar.

Franse en Malinese troepen nemen Bourem in

Franse en Malinese militairen hebben het extremistisch-islamitisch bolwerk Bourem in het noorden van Mali ingenomen. Dat hebben militaire bronnen en ooggetuigen zondag gemeld. Bourem ligt 95 kilometer van Gao, dat eerder werd ingenomen, maar daarmee nog niet veilig was voor aanslagen en guerrilla-aanvallen.

Ooggetuigen in Bourem zagen in de straten een colonne van ongeveer vijftig Franse legervoertuigen en een tiental van het Malinese leger.

Rechts wint verkiezingen Cyprus

De rechtse politicus Nikos Anastasiades lijkt de presidentsverkiezingen op Cyprus zondag te hebben gewonnen. Volgens exitpolls van de Cypriotische staatsomroep heeft hij tussen de 49,6 en 52,6 procent van de stemmen behaald. Als hij boven de vijftig procent blijft, is er geen tweede stemronde meer nodig.

Anastasiades' linkse tegenstrever Stavros Malas ligt met 25,8 tot 28,8 procent van de stemmen ver achter. De onafhankelijke kandidaat Giorgos Lillikas lijkt met tussen de 17 en 19 procent uitgeschakeld.

Exitpolls van andere televisiestations gaven vergelijkbare resultaten te zien.

De bevolking van Cyprus ging zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen die noodleningen moet zien los te krijgen om een bankroet af te wenden. De andere zestien leden van de eurozone beslissen naar verwachting volgende maand over een reddingspakket dat Cyprus uit de neerwaartse spiraal van de financiële crisis moet helpen.

Het mediterrane eilandstaatje, dat nog geen miljoen inwoners telt, ziet de bodem van de schatkist opdoemen. Het heeft het ongeluk dat de andere landen van de eurozone na dure reddingsoperaties voor onder meer Griekenland niet erg warm lopen om weer een armlastige lidstaat te hulp te schieten.

De winnaar van de verkiezingen volgt de zeer impopulaire president Dimitris Christofias op. Christofias heeft zich gehouden aan zijn eerdere belofte niet te streven naar herverkiezing als onderhandelingen om het verdeelde eiland te herenigen zouden mislukken.

Martin pakt eindzege in Algarve, Westra derde

Tony Martin van Omega-Pharma Quick-Step heeft zondag de Ronde van Algarve op zijn naam geschreven. De Duitser was in de afsluitende tijdrit de snelste. Lieuwe Westra van Vacansoleil eindigde op plek drie, na een vierde plaats in de tijdrit. Martins ploeggenoot Michael Kwiatkowski pakte zowel in de tijdrit als in het eindklassement het zilver.

De Fries kwam uiteindelijk een seconde tekort voor de tweede stek. "Voor het moment is dit een heel mooi resultaat", kijkt Westra tevreden terug. "Een derde plek op die zeer lastige aankomst en een mooi resultaat in een tijdrit met een haast ongenaakbare Martin die altijd zeer goed is en helemaal in deze periode." De Vacansoleil-renner finishte zaterdag in de derde etappe als nummer drie.

Westra's ploeggenoot Wout Poels maakte in Portugal zijn comeback, nadat hij vorig jaar in de Tour de France zijn milt en nier scheurde en drie ribben brak. Ook kneusde hij zijn longen. "Poels stemt ons tevreden", meldt ploegleider Hilaire van der Schueren, die de renner zaterdag een verdienstelijke veertiende plek zag noteren "En wat we deze dagen ook zagen is dat er een goed samenwerkende ploeg staat voor de klassiekers."

[WTT] Del Potro pakt toernooizege in Rotterdam

Juan Martin Del Potro heeft zondag het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam gewonnen. De Argentijn versloeg Julien Benneteau in de finale in twee sets: 7-6 (2), 6-3. Del Potro verloor vorig jaar nog de finale in Ahoy tegen Roger Federer.

De nummer zeven van de wereld brak brak de Fransman in de eerste set tweemaal, waarna hij op 5-3 twee setpoints kreeg. Benneteau hield echter stand, waarna hij de Argentijn vervolgens zelf brak: 5-5. In de tiebreak die even later volgde was Del Potro met 7-2 veel te sterk voor de Fransman.

Del Potro hield vervolgens het tempo erin en brak Benneteau onmiddellijk in de tweede set. De Argentijn, die voor zondag het hele toernooi niet was gebroken, gaf zijn service in de tweede set niet nog een keer weg. Op 5-3 serveerde hij de wedstrijd uit met een love game.

De 31-jarige Benneteau, die vrijdag Federer uitschakelde, heeft nu al de acht ATP-finales in zijn loopbaan verloren. Voor de zeven jaar jongere Del Potro betekende het zijn veertiende titel.

Eerder op de dag waren in het dubbeltoernooi Jesse Huta Galung en Thiemo de Bakker niet succesvol in de finale. Robert Lindstedt en Nenad Zimonjic bleken in de beslissende supertiebreak te sterk.

Uitslagen Eredivisie 17/02/2013

Om 14.30 begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PEC Zwolle was in eigen huis te sterk voor Feyenoord terwijl ADO Den Haag sc Heerenveen klopte. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

ADO Den Haag

2 - 1

sc Heerenveen

 24' Holla
 36' Kolk
   13' Kums 
 
 Gele kaart: Holla, Beugelsdijk, Malone, (ADO Den Haag), Finnbogason, Kums, Zomer, Raitala, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , v.d. Berg (44/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.587
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Koppers (Supusepa/74)
Jansen
Holla (Vicento/66)
Meijers
Chery
v. Duinen
Kolk (Visser/80)
  Nordfeldt
v. Anholt
Zomer (Gouweleeuw/62)
Kum (El Ghanassy/85)
Raitala
v.d Berg
Kums
Marecek
v. La Parra
Finnbogason (De Roon/46)
Djuricic

PEC Zwolle

3 - 2

Feyenoord

 2' Pélle (e.d)
 6' Lachman
 75' Avdic
   33' Pellè 
 34' Pellè 
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Klich
Pluim
Slot (Gravenbeek/77)
Drost (Narsingh/46)
Mokhtar (Valpoort/82)
Avdic
  Mulder
Janmaat
de Vrij (Goossens/84)
Mathijssen
Martins Indi
Clasie (Vormer/46)
Immers
Vilhena
W. Verhoek (Schaken/59)
Pellè
Boetius

[WK Allround] Zesde titel voor Kramer

Sven Kramer is voor de zesde keer Wereldkampioen Allround schaatsen geworden. Hij won de tien kilometer in 13.11,86. Hij is daarmee de beste allroundschaatser allertijden. Kramer reed in de slotrit tegen Ivan Skobrev die het liet lopen en zesde werd.

Tweede in het algemeen klassement werd de Noor Håvard Bøkko, hij werd derde op de tien kilometer. Het brons gaat naar de Belg Bart Swings die knap tweede werd op de 10.000 meter in 13:11,91. Renz Rotteveel werd zesde in het algemeen klassement na de vijfde tijd op de slotafstand. 

Voor Kramer is het zijn zesde wereldtitel na 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012. Hij gaat daarmee de Fin Clas Thunberg en de Noor Oscar Mathisen die slechts vijf keer wereldkampioen werden. 

Uitslag

# naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 13:11.86
2 Bart  Swings Bel 13:11.91
3 Håvard  Bøkko Noo 13:15.83
4 Sverre  Lunde Pedersen Noo 13:25.65
5 Renz  Rotteveel Ned 13:35.84
6 Ivan Skobrev Rus 13:35.90
7 Haralds  Silovs Let 13:47.38
8 Zbigniew  Brodka Pol 14:09.29

Klassement 

# naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 149.228
2 Håvard Bøkko Noo 149.447
3 Bart Swings Bel 149.800
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 150.664
5 Ivan Skobrev Rus 151.131
6 Renz Rotteveel Ned 152.354
7 Haralds Silovs Let 152.524
8 Zbigniew Brodka Pol 153.348

Tilburgse winkels open ondanks verbod

Tientallen winkels in Tilburg hebben zondag hun deuren geopend, hoewel de rechter onlangs de onbeperkte koopzondagen in de stad verbood. Veel ondernemers trekken zich daar vooralsnog niets van aan. Zolang de gemeente geen nieuwe regels stelt, blijven ze iedere zondag opengaan.

Consumenten wisten het centrum van de stad zondagmiddag goed te vinden. In de Heuvelstraat, de belangrijkste winkelstraat, had het winkelend publiek volop keuze. Bij een aantal kleine zaken, maar vooral bij filialen van grote ketens als V&D, Hema, Blokker en Kruidvat stond de deur open.

Leger Mali pakt arabieren op

Het Malinese leger heeft in Timboektoe afgelopen week acht Arabische mannen opgepakt. De arrestaties versterken de angst van de Arabische minderheid in Mali dat met de herovering van de eeuwenoude stad op de radicaalislamitische rebellen bijltjesdag is aangebroken. De Arabieren wordt aangewreven dat ze met de opstandelingen heulden.

De met terreurnetwerk Al-Qaida verbonden extremisten veroverden afgelopen jaar in een mum van tijd het noorden van Mali. Toen ze oprukten naar de hoofdstad Bamako greep Frankrijk in en sloeg de rebellen terug. Eind januari was Timboektoe weer onder het gezag van Bamako.

Ophef over vertrekpremie topman Novartis

In Zwitserland is ophef ontstaan over de vertrekpremie van topman Daniel Vasella van farmaciebedrijf Novartis. Hij krijgt omgerekend bijna 60 miljoen euro mee, op voorwaarde dat hij 6 jaar lang niet voor een concurrent van Novartis gaat werken.

Onder anderen minister van Justitie Simonetta Sommaruga is kritisch. Zij noemde de bonus van Vasella in een interview met de zondagskrant SonntagsBlick "enorm schadelijk voor de sociale samenhang in ons land". De zaak ondermijnt het vertrouwen in de economie, zei de bewindsvrouw.

Door meteoor opgeschrikte Russen zitten weer warm

In de meeste huizen van het door een meteoor getroffen Russische Tsjeljabinsk heeft de ijzige wind niet langer vrij spel. Het kleine leger glaszetters, dat was opgetrommeld om de tweehonderdduizend vierkante meter glas die aan diggelen ging te vervangen, is volgens het stadsbestuur inmiddels halverwege de monsterklus.

Het geweld waarmee de meteoor vrijdag boven de stad uiteenspatte drukte de ruiten van meer dan vierduizend gebouwen uit hun sponningen. De ontploffing - twintig keer krachtiger dan die van de atoombom die op Hiroshima terechtkwam - zou voor omgerekend bijna 25 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Veertig van de twaalfhonderd gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

De middagtemperatuur in Tsjeljabinsk was zaterdag 12 graden onder het vriespunt. Duizenden mensen trokken daarop het rampgebied in om ramen af te dekken, warme kleding en voedsel uit te delen en andere hulp te bieden.

'RK-kerk medeplichtig aan misdaden Videla'

Een tribunaal in Argentinië heeft de rooms-katholieke kerk voor het eerst schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan sommige van de misdaden van de junta van Videla.

Het hof oordeelde dat de leiders van de kerk niet alleen hun ogen sloten voor de misdaden, maar ook hulp boden bij het doden van progressieve priesters. Het hof betreurt het ook dat de kerk zelfs vandaag er nog voor terugschrikt de misdaden te onderzoeken.

Het oordeel kwam in een rechtszaak tegen drie voormalige leden van de Argentijnse strijdkrachten. Zij stonden terecht voor de moord op twee priesters in 1976. Correspondenten van de BBC noemen de uitslag nu al historisch.

Argentinië werd van 1976 tot 1983 bestuurd door een junta onder leiding van Jorge Videla. Om het land beter in de macht te krijgen, lieten ze duizenden mensen 'verdwijnen'. Ook Jorge Zorreguieta, vader van 's lands toekomstige koningin wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moorden.

Cameron in clip One Direction

De jongens van One Direction hebben David Cameron weten te strikken voor een gastoptreden in hun nieuwste clip. Britse premier komt voorbij in de muziekvideo bij de single die de boyband uitbrengt voor Comic Relief, laat een woordvoerder van de goededoelenactie weten aan de BBC.

Cameron ontving de zangers eind vorig jaar op Downing Street, waar zijn gastrol werd opgenomen. Vorig jaar deed hij ook al mee aan een loopwedstrijd van Sport Relief, een afgeleide van Comic Relief. Red Nose Day, de grote inzamelingsdag van de instelling, vindt plaats op 15 maart.

De single die One Direction heeft opgenomen voor Comic Relief is een medley van One Way or Another van Blondie en Teenage Kicks van de Undertones.

VN-gezant steunt onderhandelaanbod oppositie Syrië

Wil de Syrische regering kunnen volhouden dat zij uit is op een vreedzame oplossing voor de burgeroorlog, dan moet Damascus het aanbod van de oppositie aannemen en vredesbesprekingen beginnen. Dat heeft de internationale gezant voor Syrië, Lakdar Brahimi, zondag gezegd.

Brahimi, die bemiddelt namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga, schaart zich achter de oproep aan president Bashar Assad die de leider van de Syrische oppositie onlangs deed. Voorzitter Mouaz al-Khatib van de Syrische Nationale Alliantie heeft met zijn aanbod 'de deur geopend', vindt Brahimi.

Damascus heeft Al-Khatibs uitnodiging voor onderhandelingen tot dusverre genegeerd. De Syrische regering nam in het verleden het standpunt in dat overleg alleen mogelijk is zonder voorwaarden vooraf.

Al-Khatib wil niet praten met de president of leden van de veiligheidsdiensten. Hij eiste bovendien dat het Assadbewind voor het begin van de besprekingen alle vrouwelijke politieke gevangenen vrijliet. Dat ultimatum is strikt genomen vorige week zondag verstreken.

Van Persie wil gewoon alles spelen

Manchester United treft maandag Reading in de FA Cup. In dat soort duels kiest Alex Ferguson er nog weleens voor spelers te sparen. Robin van Persie speelt het liefst gewoon.

Manchester United is soeverein koploper in de Premier League en heeft die positie voor een groot deel te danken aan Van Persie. In bekerduels wordt de Nederlander echter vaak op de bank gehouden, of pas gebracht bij een achterstand.

Bij United is elk duel belangrijk, is Van Persie gaan beseffen. "Natuurlijk zijn er extra speciale duels als tegen Real Madrid in de Champions League en Manchester City of Liverpool in de competitie. Maar juist de confrontaties met de kleintjes zijn belangrijk, die maken je kampioen", vertelt hij de Engelse pers.

Het liefst speelt de aanvaller dus alles. "Dan blijf je lekker in het ritme. Ik ben gewend aan een wedstrijd iedere drie dagen. Als dat ritme er niet is, kan het zomaar zijn dat je in de volgende wedstrijd een kwartier nodig hebt om erin te komen. Daarom wil ik maandag tegen Reading ook gewoon spelen."

Van Persie is in de bloei van zijn carrière en moet er niet aan denken dat hij ooit de voetbalschoenen opbergt. "Ik houd van de drukte, het drama, de spanning. Daar leef ik voor. Ik kan me daarom ook niet voorstellen dat ik ermee stop, dan ga ik al die aspecten te veel missen. Het is geweldig om wedstrijden te spelen waarin het lijntje tussen verliezen en winnen heel dun is."

[WK Allround] Wüst opnieuw wereldkampioen

Ireen Wüst heeft voor de vierde keer het wereldkampioenschap allround op haar naam geschreven. De kampioene van 2007, 2011 en 2012 was ook dit jaar de sterkste. Ze won de afsluitende 5000 meter in 7.05,13. Tweede werd Diane Valkenburg met 7.07,07 en wist daarmee nog een plekje te stijgen in het algemeen klassement. Ze gaat met zilver naar huis. 

Linda de Vries werd derde op de 5000 meter en valt net naast het podium op de eindrangschikking. Het brons gaat naar de Russin Yekaterina Shikhova. Lotte van Beek mocht door de afmelding van Christine Nesbitt toch de vijf kilometer rijden maar werd daarin achtste en laatste. 

Wüst komt met haar vier wereldtitels op gelijke hoogte met Atje Keulen-Deelstra die eveneens vier keer wereldkampioen werd. Wil ze de beste allrounder allertijden worden moet ze nog wel even doorgaan. Gunda Niemann werd acht keer wereldkampioen 

Uitslag

# naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 7.05,13
2 Diane Valkenburg Ned 7.07,07
3 Linda de Vries Ned 7.09,23
4 Masako Hozumi Jap 7.10,19
5 Yekaterina Shikhova Rus 7.16,48
6 Ida Njåtun Noo 7.17,26
7 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 7.19,03
8 Lotte van Beek Ned 7.32,59

Klassement

# naam Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 161.530
2 Diane Valkenburg Ned 163.120
3 Yekaterina Shikhova Rus 163.444
4 Linda de Vries Ned 164.216
5 Ida Njåtun Nor 164.666
6 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 165.397
7 Lotte van Beek Ned 166.916
8 Masako Hozumi Jap 167.152

President Ecuador stevent af op herverkiezing

Ecuador kiest zondag een nieuwe president en lijkt zo ingenomen met de huidige dat hij hoogstwaarschijnlijk aan één stemronde genoeg heeft. De linkse president Rafael Correa won door investeringen in de verzorgingsstaat de onvoorwaardelijke steun van de talrijke onderklasse. Hij ligt volgens opiniepeilers ruim twintig procent voor op zijn kansrijkste rivaal.

De 48-jarige econoom zit niet graag stil en gaat een robbertje politiek bekvechten niet uit de weg. Hij staat 'een 21e-eeuws socialisme' voor, maakte de gezondheidszorg en het onderwijs toegankelijker voor de armen en stak veel geld in wegenbouw. Maar zo radicaal als zijn Venezolaanse voorbeeld Hugo Chavez is Correa niet. Hij heeft zijn land na decennia van politieke woelingen in rustig vaarwater gebracht - al klagen mensenrechtenorganisaties dat hij de oppositie, de pers en de kerk koeioneert.

Krijgt Correa zondag minstens veertig procent van de stemmen en houdt hij de eerstvolgende presidentskandidaat meer dan tien procent achter zich, dan is volgens de kieswet een tweede verkiezingsronde overbodig. Alleen de rechtse Guillermo Lasso lijkt echt kans te maken Correa tot zo'n beslissend tweegevecht te kunnen dwingen. Maar ook voor de voormalige topman van de Banco de Guayaquil lijkt een overwinning op de zittende president een illusie.

Correa trad in 2007 aan. Hij wijzigde de grondwet in 2009 en won de daaropvolgende verkiezingen. Wint hij zondag, dan begint hij aan zijn laatste ambtstermijn.


President Ecuador stevent af op herverkiezing (Foto: Novum)

Duo opgepakt voor kunstroof uit hotel

De politie heeft zaterdagavond twee verdachten aangehouden die kunst wilden stelen uit een hotel in Deurne. Het gaat om een 36-jarige man uit Bakel en een 31-jarige Pool zonder vaste woon- en verblijfplaats. Het duo is in een cel gezet.

Een medewerker van het hotel aan de Vlierdenseweg zag buiten twee mannen aan beelden trekken. Even later zag hij het tweetal via een nooduitgang het hotel binnenkomen, terwijl naast de nooduitgang twee schilderijen tegen een gevel stonden opgesteld. Een van de mannen had kort daarvoor ingecheckt.

De gewaarschuwde politie hield kort daarna de Brabantse verdachte aan toen hij weg probeerde te rijden. In de auto werd werden spullen uit het hotel aangetroffen, waaronder een beeldje. Bij de zoektocht naar de tweede verdachte werd een politiehelikopter ingezet. De Pool werd rond 19.50 uur op de Wilgenhof aangehouden.

De schilderijen van plaatselijke kunstenaars hangen in de expositieruimte van het hotel. De hoteldirectie heeft aangifte gedaan.

Drukke week op Damrak in verschiet

Het Damrak kijkt uit op een drukke week met veel bedrijfscijfers nadat de AEX afgelopen week nauwelijks van zijn plaats kwam met een verlies van een half procent, tegen een daling van drie procent in de voorgaande week. Voor de komende week staan onder meer Akzonobel, Air France-KLM en DSM op de beursagenda.

"Helaas vallen de gepubliceerde resultaten per saldo niet erg mee. Reeds veertien ondernemingen uit de AEX hebben al gerapporteerd en tot op heden zijn Heineken en Randstad de enige die resultaten publiceerden die boven de consensus winsttaxaties lagen", aldus analist Nico van Geest van Keijser Capital.

Van Geest noemt, hoewel het volgens de analist misschien nog wat vroeg is om conclusies te trekken, de Amsterdamse beurs qua waardering 'niet meer zo vreselijk goedkoop met een gemiddelde koers/winstverhouding van 13'.

Verder bleek de Europese economie 2012 ook in mineur afgesloten. En ook 2013 belooft 'mager' te worden, aldus economen van ING.

Nederland bleek in het vierde kwartaal opnieuw in recessie te zijn gevallen, de derde sinds 2008. Consumenten gaven minder uit en bedrijven waren voorzichtig met investeren. Dit kon niet worden opgevangen door de sterkere groei van de export.

De economen van ING waarschuwen dat Europa op moet passen geen slachtoffer te worden van een internationale valutaoorlog. "Maar we gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank dat niet laat gebeuren", aldus ING.

In de VS zijn de meeste bedrijfscijfers inmiddels grotendeels achter de rug, en daar was het beeld beter dan in Amsterdam.

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer meent dat het naderende einde van het cijferseizoen in Amerika de terugkeer van de politiek in de schijnwerpers betekent. Het noodverband dat bij de jaarwisseling fiscal cliff voorkwam, moet over een paar weken al weer worden vervangen. "Here we go again", aldus Bender, die wederom mikt op een 'vijf-over-twaalfoplossing'.

De week gaat rustig van start met louter cijfers van TNT Express en Wall Street dat de deuren gesloten houdt in verband met President's Day.

Iran verbiedt Boeddhabeeldjes

In Iran zijn Boeddhabeelden vanaf nu verboden. De nog in winkels aanwezige beelden worden in beslag genomen en vernietigd. Op die manier willen de Iraanse autoriteiten de verspreiding van het boeddhisme tegengaan.

Volgens een Iraanse cultuurfunctionaris staan de Boeddhabeelden symbool voor een culturele invasie. Voorts wist hij te melden dat Iran niet zal toestaan dat andere religies dan de islam worden uitgedragen binnen de landsgrenzen.

Eerder verbood het Iraanse regime al barbiepoppen en poppen die gebaseerd zijn op personages uit The Simpsons.

Volgens velen is ook dit weer een teken van de intolerantie van bepaalde islamitische stromingen; volgens anderen heeft dit echter niets met religie te maken, maar gaat het hier om 'geopolitieke belangen'.

[WK Allround] Bøkko wint schaatsmijl, Kramer blijft leider

Håvard Bøkko heeft in eigen huis de 1500 meter tijdens het WK allround op zijn naam geschreven. Hij noteerde 1.46,34 en klopte daarmee Sven Kramer in de slotrit. Kramer noteerde 1.46,75 maar staat nog wel eerste in het algemeen klassement.  De Pool Zbigniew Brodka pakte een zilveren astandsmedaille met 1.46,49 en staat  zesde in het algemeen klassement.

De Belg Bart Swings werd derde en staat nu ook derde in het algemeen klassement. De overige Nederlanders doen niet meer mee om de prijzen. Koen Verweij werd met 1.45,71 negende. Renz Rotteveel en Jan Blokhuijsen werden elfde en dertinde. 

# naam Land Tijd
1 Håvard Bøkko Noo 1.46,34
2 Zbigniew Brodka Pol 1.46,49
3 Bart Swings Bel 1.46,51
4 Sven Kramer Ned 1.46,75
5 Denis Yuskov Rus 1.46,77
6 Ivan Skobrev Rus 1.46,92
7 Haralds Silovs Let 1.47,11
8 Sverre Lunde Pedersen Noo 1.47,15
9 Koen Verweij Ned 1.47,51
10 Jan Szymanski Pol 1.48,02
11 Renz Rotteveel Ned 1.48,39
13 Jan Blokhuijsen Ned 1.48,59

Klassement 

# naam Land Punten 10km
1 Sven Kramer Ned 109.635  
2 Håvard Bøkko Noo 109.656 +0.42
3 Bart Swings Bel 110.205 +11.40
4 Ivan Skobrev Rus 110.336 +14.02
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 110.382 +14.94
6 Zbigniew Brodka Pol 110.884 +24.98
7 Koen Verweij Ned 110.921 +25.72
8 Haralds Silovs Lat 111.155 +30.40
9 Denis Yuskov Rus 111.383 +34.96
10 Jan Blokhuijsen Ned 111.465 +36.60
11 Renz Rotteveel Ned 111.562 +38.54

FOK!filmtips van de dag: In the Valley of Elah

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Vandaag begint een nieuwe week en dus is het Krokusvakantie voor Noord- en Midden-Nederland. Ga goed van start en kijk samen naar het actieavontuur Stormbreaker. De 14-jarige wees Alex Rider wordt opgevoed door zijn oom. Deze oom blijkt echter ook een agent te zijn bij de Britse veiligheidsdienst MI6 en zodoende wordt Alex al op jonge leeftijd getraind als superspion. Nadat zijn oom komt te overlijden wordt Alex zelf ingehuurd door een speciale afdeling van MI6 en belast met een zeer belangrijke missie. Als meekijker zal je grote namen herkennen als Stephen Fry, Damian Lewis, Mickey Rourke en Ewan McGregor om er een paar te noemen. Vanmiddag om 15:30 op Nederland 3.

Vanavond is op NET5 de mysterieuze thriller The Village te zien. De film vertelt het verhaal van een hechte gemeenschap. De raad van ouderen waarschuwt de inwoners voor de mysterieuze wezens die zich in de bossen rond het dorp schuilhouden. De nieuwsgierige Lucius Hunt is van plan de dorpsgrens te overschrijden en het onbekende te trotseren. Het lijkt er op dat hij met deze daad de toekomst van het dorp voor altijd zal veranderen...


De FOK!filmtip van deze zondag is het misdaaddrama In the Valley of Elah om 00:05 op BBC2. Sometimes finding the truth is easier than facing it, is de tagline van deze film die geregisseerd werd door Paul Haggis. Hij won er de SIGNIS Award voor op het filmfestival  van Venetië, terwijl hoofdrolspeler Tommy Lee Jones genomineerd werd voor een Oscar. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van soldaat Richard Davis, die na de Irakoorlog verdween, waarna zijn vader naar hem op zoek ging. Er zijn onder andere ook rollen voor Jason Patric, James Franco, Charlize Theron, Josh Brolin en Susan Sarandon.

Wijnaldum: "Dat beetje geluk moet je hebben"

Georginio Wijnaldum is op stoom bij PSV. De nummer tien, die al enkele maanden de geblesseerde Ola Toivonen ontvangt, zegt dit seizoen meer geluk te hebben dan het vorige.

Nooit ontbreekt er kritiek op Wijnaldums prestaties, maar de cijfers liegen niet: de oud-Feyenoorder maakte dit seizoen in de Eredivisie al dertien goals in 23 wedstrijden. Toivonen, die over twee weken terugkeert van een langdurige blessure, zal moeten strijden voor een basisplek.

Hoe het komt dat Wijnaldum zo productief is? Daarbij speelt de geluksfactor een rol, zegt de middenvelder die in 2013 al zes keer trefzeker was in de competitie. "Ik heb nu dat beetje geluk in de afwerking", stelt hij op de officiële website van PSV na afloop van de thuisoverwinning tegen FC Utrecht (2-1).

"Vorig seizoen had de keeper hem gepakt, of was de bal via de paal eruit gegaan. Nu gaat hij er via de paal in. Dat beetje geluk moet je hebben", aldus de matchwinner van PSV - Utrecht. Wijnaldum moest in het begin van dit seizoen vaak op de bank beginnen. Toivonen kreeg toen de voorkeur achter de spitsen.

Pre-launch party Dexter

Vanaf maandag 18 februari wordt op het digitale kanaal 13th Street de tv-serie Dexter uitgezonden. Hiermee is het de eerste zender waar het zevende seizoen van de succesvolle serie op wordt uitgezonden. Om dat te vieren werd er een première georganiseerd, waar de eerste aflevering van het eerste seizoen werd vertoond. Maar dat was niet alles, want de aanwezigen werden ook ingezet om een moord op te lossen. Een moord die dezelfde avond op die locatie werd gepleegd.

Rotterdammers opgepakt met drie ton

De Rotterdamse politie heeft vrijdagavond bij een controle ruim driehonderdduizend euro gevonden. Twee Rotterdammers van 28 en 33 jaar zijn aangehouden. De politie onderzoekt de herkomst van het geld.

Agenten zagen een auto waarin eerder een witwasser had gereden. Het voertuig stopte op de Rochussenstraat. De twee mannen die uitstapten werden gecontroleerd, waarbij een van de twee een tas op de grond zette. Die bleek ruim drie ton bevatten.

Zanger Tony Sheridan (72) overleden

Tony Sheridan is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt op de Facebookpagina van de Britse zanger. Sheridan die al enige tijd ziek was, overleed in een ziekenhuis in Hamburg. Hij was vooral bekend van zijn samenwerking met The Beatles.

Sheridan trad begin jaren zestig op met The Beatles, voordat ze hun grote doorbraak beleefden. Ook doken ze samen de studio in. Paul McCartney noemt hem 'de leraar'. De zanger woonde in de Duitse gemeente Seestermühe, nabij Hamburg.

Oppositiekopstuk Venezuela vervolgd voor corruptie

Het Venezolaanse openbaar ministerie wil oppositiekopstuk Leopoldo Lopez aanklagen voor corruptie. Diens moeder zou geld van haar werkgever, staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela, hebben verduisterd dat Lopez vervolgens in zijn partij stak.

De voormalige stadsdeelvoorzitter in de hoofdstad Caracas spreekt de aantijging tegen. Op Twitter beschuldigde hij de aanklagers ervan zich door politieke beweegredenen te laten leiden. Lopez moet volgende maand voor het OM verschijnen.

'Van Rompuy gaat te snel'

Europees president Herman Van Rompuy toont te weinig gevoel voor wat er leeft bij de bevolking. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zondag in het programma Buitenhof.

Volgens Timmermans wil Van Rompuy 'steeds meer gas geven' in de discussie over de toekomst van de EU. Maar volgens de minister loop je daarmee de kans 'alleen met het stuur in de handen te eindigen en de rest van de auto ergens in stukken op de snelweg'. "Een Europese Unie die nu meer gas geeft zonder de bevolking daar deelgenoot van te maken zal stranden."

Timmermans zei te hopen dat Van Rompuy 'hier meer gevoeligheid voor gaat ontwikkelen dan hij tot nu toe heeft laten blijken'.


Timmermans: Van Rompuy geeft te veel gas (Foto: Novum)

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Om 12.30 begon in Arnhem het duel tussen Vitesse en FC Groningen. De uitslag en karakteristieken van de wedstrijd vind je hieronder.

Vitesse

2 - 0

FC Groningen

 53' Havenaar
 63' Bony(pen)
   
 
 Gele kaart: , Ajilore, Bacuna, (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17087
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Cziommer(v.d. Struijk/79)
Van Ginkel
Reis
Wilfried
Havenaar
Ibarra
  Bizot
Kappelhof
Van Dijk
Kwakman
Ajilore
Kirm
Burnet
De Leeuw(Kieftenbeld/72)
Lindgren(Teixera/72)
Bos(Bakuna/66)
Zeefuik

Duitse badmintonners veroveren EK-titel

De Duitse badmintonners hebben zondag in het Russische Ramenskoje de Europese titel voor gemengde teams veroverd. De Duitsers wonnen de eerste drie duels tegen Denemarken, waardoor de twee resterende wedstrijden niet meer hoefde te worden gespeeld. De Denen werden daarmee na negen opeenvolgende titels onttroond.

Nederland kende in Rusland een uitstekende groepsfase. De badmintonners versloegen zowel Hongarije, Luxemburg als Zwitserland met 5-0. In de kwartfinale was het echter snel afgelopen. Het thuisland won de eerste drie duels, waarna de Nederlanders naar huis mochten.

[WTT] De Bakker en Huta Galung verliezen dubbelfinale

Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung hebben zondag de dubbelfinale van het ABN AMRO World Tennis Tournament verloren. Tegen Robert Lindstedt en Nenad Zimonjic bleken ze in de beslissende supertiebreak net iets zwakker: 5-7, 6-3, 10-8.

De Bakker en Huta Galung kwamen in de eerste set op een 5-2 achterstand en kregen zelfs een setpunt tegen. Na het setpunt te hebben weggewerkt pakte het duo vier games op rij en veroverde de eerste set.

In de tweede set braken de als derde geplaatste Lindstedt en Zimonjic de service van De Bakker. Ze serveerden de set vervolgens op 5-3 uit, waarna een supertiebreak de beslissing moest brengen.

In de supertiebreak, die werd gespeeld in plaats van een derde set, kwamen Huta Galung en De Bakker nog even in de buurt van de Zweed en de Serviër. Uiteindelijk moesten ze met 10-8 toch het onderspit delven.

Later zondag staat de enkelfinale op het programma in Rotterdam. Juan Martin del Potro neemt het daarin op tegen Julien Benneteau.

[WK Allround] Wüst vergroot voorsprong

Ireen Wüst heeft haar voorsprong op de 5000m vergroot door de 1500 meter te winnen. In de slotrit klokte ze 1.56,30. Ze reed samen met Yekaterina Shikhova die tweede werd op 0,01 seconde. Wil Shikova winnen moet ze bijna acht seconden goed maken op Wüst.  

Linda de Vries werd derde op de schaatsmijl met een tijd van 1.57,46. Diane Valkenburg en Lotte van Beek werden vijfde en zesde. Straks staat de afsluitende 5000 meter op het programma. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:56.30
2 Yekaterina Shikhova Rus 1:56.31
3 Linda de Vries Ned 1:57.46
4 Christine Nesbitt Can 1:57.47
5 Diane Valkenburg Ned 1:57.87
6 Lotte van Beek Ned 1:58.07
7 Ida Njåtun Noo 1:58.41
8 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 1:59.14

Klassement 

# naam Land Punten Tijd
1 Ireen Wüst Ned 119.017  
2 Yekaterina Shikhova Rus 119.796 +7.79
3 Diane Valkenburg Ned 120.413 +13.96
4 Christine Nesbitt Can 120.777 +17.60
5 Ida Njåtun Nor 120.940 +19.23
6 Linda de Vries Ned 121.293 +22.76
7 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 121.494 +24.77
8 Lotte van Beek Ned 121.657 +26.40

VN-chef ontvangt Congo en buren voor tekenen vrede

VN-chef Ban Ki-moon heeft elf landen uitgenodigd voor de ondertekening van het akkoord dat vrede moet brengen in het verscheurde Congo. De Congolese regering en die van de omringende landen zouden de overeenkomst eind januari al sluiten, maar 'procedurele kwesties' gooiden volgens Ban toen roet in het eten.

De elf regeringen krijgen op 24 februari in Addis Abeba een nieuwe kans, onder toeziend oog van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Voor de plechtigheid in de Ethiopische hoofdstad zijn naast Congo onder meer Rwanda, Uganda, Burundi, Zuid-Afrika, Angola, Tanzania en Mozambique uitgenodigd.

Ondertussen onderhandelen vertegenwoordigers van de Congolese regering en van rebellenbeweging M23 in Uganda over vrede. M23 zou openstaan voor een akkoord, maar beziet het aanstaande vergelijk tussen de regeringen in de regio met argusogen.

M23, dat heimelijk steun zou ontvangen van Rwanda, rukte vorig jaar razendsnel op en nam in november Goma in. Bij de verovering van de grootste stad van Oost-Congo boden de tienduizenden in het gebied gelegerde blauwhelmen geen noemenswaardig verzet. De rebellen trokken zich onder druk van de internationale gemeenschap later terug.

'Bebloede cricketbat in huis Blade Runner'

In het huis van de Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius is een met bloed besmeurd cricketbat gevonden. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse krant City Press zondag. Pistorius schoot donderdag in zijn huis zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Volgens de krant had ze ook zware verwondingen aan het hoofd.

Pistorius zit sinds de dood van zijn vriendin in de cel. De aanklagers legden hem vrijdag moord ten laste. De 'Blade Runner' ontkent zijn vriendin met opzet te hebben doodgeschoten. Dinsdag buigt een rechter zich over zijn eventuele vrijlating op borgtocht.

Kim Holland wacht met juridische stappen

Kim Holland onderneemt voorlopig geen juridische stappen naar aanleiding van beschuldigingen van schrijfster Patricia Perquin. Laatstgenoemde beweert in haar nieuwe boek dat Holland zaken doet met loverboys. Ze is boos, maar houdt zich vooralsnog rustig.

"Op dit moment wacht ik nog even af", laat de lelijke pornoactrice en -producente weten aan Novum Nieuws. "Zodra het nodig is onderneem ik stappen."

"Belachelijk gewoon", reageerde Holland eerder via Twitter op de aantijgingen. "Ze heeft klakkeloos opgeschreven wat iemand vertelde, zonder wederhoor." Holland kan naar eigen zeggen bewijzen dat ze niet samenwerkt met loverboys.

Vijfduizend claims over te dure televisies

Bij consumentenorganisatie Consumentenclaim zijn al vijfduizend claims binnengekomen van mensen die vinden dat ze te veel geld hebben betaald voor hun televisie. Dat meldt directeur Stef Smit van Consumentenclaim zondag. De organisatie riep gedupeerden zaterdag op zich te melden om een massaclaim in te dienen tegen producenten van televisies.

Volgens de organisatie hebben beeldbuisproducenten tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken gemaakt. Bekende merken zoals Philips, Samsung, LG en Panasonic hebben door dit kartel consumenten jarenlang te veel laten betalen. Volgens Consumentenclaim gaat het om zo'n tien procent van het aankoopbedrag.

Sinds zaterdagochtend kunnen de claims op de site worden aangemeld. Rond het middaguur waren er al duizend claims binnen. Zondag rond 11.00 uur stond de teller op vijfduizend.

Eind december legde de Europese Unie een boete van bijna anderhalf miljard euro op aan zeven producenten van computer- en televisieschermen. De bedrijven, waaronder Philips, LG en Panasonic, zouden tot 2006 verboden prijsafspraken hebben gemaakt bij de productie van beeldbuizen.

Philips ging in beroep tegen de hoogte van de boete. Consumentenclaim wil dit beroep afwachten voordat de claims worden ingediend. Naar verwachting duurt dat nog enkele maanden, aldus directeur Smit.

Paus krijgt luid applaus bij angelusgebed

Paus Benedictus XVI heeft zondag luid applaus gekregen bij zijn wekelijkse angelusgebed van de aanwezige toeschouwers. Ze waren in groteren getale dan gebruikelijk naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad gekomen om de paus zijn voorlaatste angelusgebed te zien uitspreken. De kerkvorst houdt er per 28 februari mee op.

De menigte scandeerde "Lang leve de paus!" over het plein. De paus hield het niet bij een gebed en zegening alleen. Hij bedankt de gelovigen voor hun gebeden en steun van de afgelopen week. In het Spaans vroeg hij hun te blijven bidden, voor hem en voor de volgende paus. Waarom hij dat alleen in het Spaans deed, is niet duidelijk. Maandag maakte de paus in het Latijn bekend ermee te stoppen.

Het gemeentebestuur van Rome zei eerder te verwachten dat meer dan 100.000 mensen naar het plein zouden komen. Het bestuur zette daarom honderden hulpverleners in om de toestroom in goede banen te leiden.

Paus krijgt luid applaus bij angelusgebed
Paus krijgt luid applaus bij angelusgebed (Foto: ANP)

Overvallers houden huis in omstreden Griekse mijn

Een stuk of veertig gemaskerde overvallers hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Noord-Griekenland de machines en kantoren van een gouddelver in brand gestoken. De plaatselijke politie zegt zondagochtend 27 mensen te hebben opgepakt en verhoord. Een bewaker van het mijnbouwbedrijf is door de overvallers geschopt en is in het ziekenhuis opgenomen.

De bevolking van Skouries verzet zich al geruime tijd met hand en tand tegen de aanleg van een goudmijn en de bouw van een verwerkingsfabriek. De komst van mijnbedrijf Hellas Gold zou schadelijk zijn voor de nog ongerepte natuur in het gebied. Dat is slecht nieuws voor het toerisme en de landbouw.

De Griekse regering moet elk dubbeltje omkeren en zwichtte al gauw voor de inkomsten en banen die de gunning aan het grotendeels Canadese Hellas Gold zou opleveren. Tegenstanders van de mijnbouw in het gebied schamperen echter dat de schatkist er maar magertjes van profiteert.

[NBA] Irving wint driepuntswedstrijd All-Star Weekend

Basketballer Kyrie Irving heeft zaterdag de driepuntswedstrijd gewonnen in het All-Star Weekend van de NBA. De tweedejaarsprof van Cleveland Cavaliers, in zijn eerste jaar werd hij verkozen tot beste nieuwkomer, versloeg in de laatste rond Matt Bonner van San Antonio Spurs door al zijn zeven pogingen in het net te doen belanden.

Ook de slamdunkwedstrijd werd gewonnen door een jongeling. Eerstejaarsprof Terence Ross van Toronto Raptors greep die eer. In de slotronde dunkte de bijna 2 meter lange Ross over een ballenjongen heen, haalde de bal tussen zijn benen door en sloeg de bal vervolgens met een hand in de basket. Hij versloeg Jeremy Evans van Utah Jazz die vorig jaar de beste slamdunks in huis had.

Vrijdag al speelden de beste rookies en sophomores, eerste- en tweedejaarsprofs, tegen elkaar. Team Shaq, van Shaquille O'Neal, boog toen met 163-135 voor Team Chuck, waar Charles Barkley aan het roer stond. Zondag staat de traditionele All-Starwedstrijd tussen de beste basketballers van het Oosten en het Westen op het programma.

Snowboardster Berghuis voldoet aan eis Spelen

Snowboardster Bell Berghuis heeft zondag voldaan aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen in Sochi volgend jaar. De 27-jarige Nederlandse zette haar beste resultaat ooit neer in een World Cup-wedstrijd snowboardcross door in Sochi als vierde te eindigen. Daarmee voldeed ze aan de eis van NOCNSF.

De Italiaanse Michela Moioli veroverde het goud in Sochi. Berghuis had zich zaterdag onder moeilijke omstandigheden als vierde geplaatst voor de finalerondes. Regen, sneeuw en mist zorgden er bijna voor dat de wedstrijd werd afgelast.

Hirscher leidt op de slalom na eerste run

Skiër Marcel Hirscher gaat zondag na de eerste omloop op de slalom aan de leiding op het WK in Schladming. De Oostenrijker zette een tijd van 55,56 seconden neer, 28 honderdsten sneller dan de Duitser Felix Neureuther. Hirschers landgenoot Mario Matt werd derde in 56,12.

Ted Ligety, die de voorgaande drie onderdelen op het WK op zijn naam schreef, verloor na vijftien seconden een ski en haalde de finish niet.

Maarten Meiners kon geen vuist maken in Schladming. De Nederlander kwam na 1.03,57 over de streep en werd daarmee 45e. Steffan Winkelhorst wist de finish niet te halen.

Moslims ontvoeren buitenlandse bouwvakkers in Nigeria

Zeven buitenlandse werknemers van een bouwbedrijf zijn in de nacht van zaterdag op zondag in het noorden van Nigeria ontvoerd. Gewapende mannen overvielen eerst een gevangenis in de deelstaat Bauchi, maar richten zich vervolgens op aannemer STRAECO. Ze doodden een bewaker en ontvoerden het buitenlandse personeel.

Het noorden van Nigeria gaat al langer gebukt onder het geweld van de islamitsche sekte Boko Haram, die met regelmaat van de klok diverse vormen van tereur uitoefent om zijn zin uiteindelijk af te dwingen.

Wiggins kiest bewust andere uitdagingen

Bradley Wiggins heeft dit seizoen bewust voor andere uitdagingen gekozen. De winnaar van de Tour maakt dit jaar onder meer zijn opwachting in Luik-Bastenaken-Luik en de Giro. "Ik heb een ander programma omdat ik onnodige druk wil vermijden. Ik wil voorkomen dat mensen gaan vergelijken met vorig jaar", aldus de Britse wielrenner na zijn eerste wedstrijd in Oman. ,,Het zou alleen maar goed genoeg zijn als ik al die koersen richting Tour opnieuw won. Maar dat gaat niet lukken. Vandaar een andere aanpak en andere doelen."

Wiggins won vorig jaar in de aanloop naar zijn succesvolle Tour Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Dauphine. Hij richt zich nu eerst op de Giro. ,,Die wedstrijd inspireert mij, al van toen ik kind was. Omdat ik andere uitdagingen wilde, rijd ik in Catalonië, de Ronde van Trentino en Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb zin om het goed te doen in die koersen. En de Giro wil ik echt proberen te winnen."

Aarde beeft in Griekenland en Italië

Griekenland en Italië zijn het afgelopen etmaal opgeschrikt door aardschokken. Zondagochtend troffen twee forse bevingen het zuidwesten van Griekenland. Zaterdagavond beefde de aarde al in Zuid-Italië. Van slachtoffers of schade lijkt vooralsnog geen sprake.

De aardbevingen van zondagochtend hadden beide een momentmagnitude van 5 en volgden op elkaar met een tussenpoos van een uur of twee. De eerste greep plaats voor de kust van Zakinthos, de tweede even verderop voor de kust van het naburige schiereiland Peloponnesos.

De beving van de avond tevoren op het platteland ten zuidoosten van Rome had volgens seismologen een kracht van 4,8.

Moslims doden burgerwachten in Thailand

Een in een motorfiets verborgen bom heeft zondagochtend drie burgerwachten gedood in het roerige zuiden van Thailand. Bij de aanslag bij de klokkentoren in het stadshart van Pattani liepen negen mensen verwondingen op, heeft de politie laten weten.

De avond tevoren waren in Pattani al zeven explosieven geplaatst. Twee bommen die de politie niet op tijd wist te ontmantelen ontploften. Een persoon raakte gewond.

Pattani is een van de drie overwegend islamitische provincies van het merendeels boeddhistische Thailand. Sinds een islamistische afscheidingsbeweging in 2004 de wapens opnam tegen de regering zijn er meer dan vijfduizend mensen omgekomen.

Treinverkeer stil door verdacht pakketje Sloterdijk

Het treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk heeft zondagochtend korte tijd stilgelegen vanwege de vondst van een verdacht pakketje op station Sloterdijk. Na onderzoek bleek het om een onschuldige aktetas te gaan, meldt de politie.

Rond 10.15 uur kwam de melding binnen van het verdachte pakketje. Daarop werd het station afgezet en het treinverkeer stilgelegd. Even voor 11.30 uur werd duidelijk dat het vals alarm was. Het treinverkeer werd daarop weer opgestart.

Sony patenteert nieuwe controller genaamd 'Eyepad'

Sony is bezig met een nieuwe controller, heeft Gamechup ontdekt. In een patent dat in 2012 door Sony is ingediend, wordt een controller in de vorm van een tablet beschreven. De controller bestaat slechts uit een touchpad en twee lege randen.

De controller, in de vorm van een tablet, bevat naast een touchpad ook motion sensors, waarschijnlijk voor Playstation Move-achtige functionaliteit. Ook zou het mogelijk moeten zijn om 3D virtuele knoppen te genereren op de randen van de tablet. De officiële beschrijving luidt als volgt:

"An input device for an entertainment device comprises a first main surface, one or more side edges, one or more motion sensors operable to generate motion data, and a wireless communicator for transmitting the motion data to the entertainment device, wherein an elongate illuminated region extends along some or all of one or more of the side edges; in addition the input device may comprise a first stereoscopic camera and a second stereoscopic camera having respective viewpoints located at opposing corners of a first area of the main surface, the field of view of each stereoscopic camera encompassing a first volume of space immediately above the first area, wherein the first and second stereoscopic cameras are operable to generate respective stereoscopic images, from which a first depth map and complementary second depth map may be generated for opposite sides of an object placed within the first volume of space."

Of we de controller ooit in echt zullen zien, weten we niet. Interessant is het in ieder geval wel. Dat Sony touchpads gaat toepassen, is vrijwel zeker. De huidige PlayStation Vita-console heeft al een touchpad op de achterkant, en op recente foto's is te zien dat het prototype van de nieuwe PlayStation 4-controller een touchpad bevat. De kans dat we iets gaan zien wat hierop lijkt, is best redelijk.

Het volledige patent is hier te vinden.

Bron: Gamechup

Spannende muziek in Soul Sacrifice

Niets is zo spannend wanneer er een episch stuk muziek wordt afgespeeld terwijl jij als gamer oog in oog staat met een gigantische eindbaas. In de muziekstudio Skywalker Sound denken de componisten, Yasunori Mitsuda en Wataru Hokoyama, er net zo over.

De componisten werken momenteel aan de soundtrack voor de game Soul Sacrifice. Met deze compositie willen ze gamers laten voelen dat er een flinke uitdaging tegenover ze staat.

“For this piece, I focused on bringing out the full potential of a full scale orchestra by using bold orchestration to depict the immeasurable sense of scale of the enemy’s size and power. I hope the score will make the players feel like, ‘there is no way I can beat an enemy with this kind of scale' ", aldus Wataru Hokoyama. 

Soul Sacrifice is vanaf 1 mei in Europa beschikbaar voor PlayStation Vita. De video van de compositie is hieronder te bekijken.  

Arrestatiebevel Machiavelli gevonden

Een professor van de University of Manchester heeft bij toeval een grote ontdekking gedaan: toen hij door de archieven in Florence snuffelde, vond hij het arrestatiebevel dat zo'n 500 jaar geleden werd uitgevaardigd tegen Niccolò Machiavelli.

Toen de beruchte familie der Medici in 1512 weer aan de macht kwam in Florence, werd de fervente republikein Machiavelli ontslagen uit zijn post als ambtenaar. Een jaar later werd hij op verdenking van samenzweren tegen het autocratische regime opgepakt, gemarteld en vervolgens weer vrijgelaten.

Professor Italiaans Stephen Milner vond het arrestatiebevel in een verzameling papieren van de stadsomroeper van tussen 1470 en 1530. Naast het arrestatiebevel vond hij ook een akte die de betaling regelt van vier ruiters die de stad moesten uitkammen, op zoek naar Machiavelli.

Milner is maar wat in z'n nopjes met de ontdekking: "Als je je bedenkt dat dit document de ondergang van één van 's werelds meest invloedrijke politieke denkers inluidde, geeft dat een geweldig gevoel." Het arrestatiebevel leidde ook het schrijven van één van 's werelds meest bekende politieke werken in, namelijk Il Principe (De Prins).

In dat satirische werk zet Machiavelli zogenaamd manieren uiteen waarop een autocraat macht en glorie kan verzamelen en behouden. Hoewel Machiavelli een republikein in hart en nieren was, werd zijn naam door dit boek voor eeuwig verbonden met de gewetenloze realpolitik van dictators.

Helaas voor hem lazen de Medici het werk waarschijnlijk nooit, en werd hem nooit vergeving geschonken. Na het schrijven van nog enkele pro-republikeinse werken, een stel novelles en een werk over de Italiaanse taal, stierf hij uiteindelijk in bittere armoede, in 1527 op 58-jarige leeftijd.

50PLUS blijft groeien

Bejaardenlobby 50PLUS blijft ook groeien in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij 16 zetels krijgen, drie meer dan in de peiling een week eerder. In de peiling van TNS NIPO groeide de partij ook al fors, tot zelfs 24 zetels, bleek enkele dagen geleden. De partij zou na de VVD de tweede partij van het land worden.

In de peiling van De Hond moet 50PLUS de VVD (24 zetels), PvdA (21), PVV (22) en SP (21) voor zich dulden. Het CDA staat ook op 16 zetels. De ChristenUnie zou zes zetels krijgen, GroenLinks, de SGP en de Partij voor de Dieren elk drie.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

50PLUS blijft ook bij De Hond groeien
50PLUS blijft ook bij De Hond groeien (Foto: ANP)

Gouverneur verwijt lakse politie aanslag Pakistan

De veiligheidsdiensten in het Pakistaanse Baluchistan, dat zaterdag getroffen werd door een bloedige bomaanslag, laten steken vallen uit angst voor hun eigen hachje. Dat heeft de gouverneur van de provincie zondag gezegd. Zulfiqar Magsi zei het falende veiligheids- en inlichtingenapparaat verantwoordelijk te houden voor de 81 merendeels sjiitische doden en meer dan honderdzestig gewonden die bij de aanslag in Quetta vielen.

De ordediensten zouden uit angst voor de wraak van terroristen hun werk verzuimen. Mensenrechtenorganisaties verwijten de Pakistaanse autoriteiten al langer dat zij niet genoeg doen om sjiitische moslims te beschermen. Sjiieten zijn vaak het doelwit van gewelddadige soennieten die hen als ketters zien.

De aanslag van zaterdag op een drukke groente- en fruitmarkt in Quetta maakte zoveel slachtoffers omdat op het moment van plegen tientallen vrouwen met hun kinderen de boodschappen voor het avondeten aan het doen waren. Een bom was in een watertank verborgen en met een tractor de markt opgereden. Eenmaal daar bliezen de terroristen met een afstandsbediening de markt op.

Het gros van de slachtoffers was Hazara, een van origine Afghaanse bevolkingsgroep. De staking die de Hazara Democratische Partij na de aanslag afkondigde bracht het openbare leven in Quetta zondagochtend tot stilstand. De stakers willen zo de laatste eer bewijzen aan de slachtoffers en hun verontwaardiging kenbaar maken over de groeiende rij van hun stam- en geloofsgenoten die aan terreur ten prooi vallen. Boze inwoners van Quetta versperden de weg met brandende autobanden, bekogelden passerend verkeer met stenen en vuurden in de lucht.

De Hazara hielden een vergelijkbaar protest na een aanslag in januari zolang vol tot uiteindelijk de regering in Islamabad ingreep en het stadsbestuur de laan uitstuurde.

Nadal opnieuw in Zuid-Amerikaanse finale

Rafael Nadal heeft zijn tweede finale sinds zijn rentree bereikt. De Spaanse tennisser, die ruim zeven maanden aan de kant stond door ontstoken pezen in zijn knieën, won in Sao Paulo zijn halve eindstrijd met moeit van de Argentijn Martin Alund: 6-3, 6-7 (2) en 6-1. In de finale wacht in David Nalbandian weer een Argentijn. Hij klopte Simone Bolelli uit Italië met 6-3 en 7-5.

In het Amerikaanse San José staan Milos Raonic (1) en Tommy Haas (4) in de finale. Beiden rekenden af met een Amerikaan. De Canadees Raonic was Sam Querrey met 6-4 en 6-2 de baas, terwijl de Duitser Haas John Isner met 6-3 en 6-4 naar huis stuurde.

Bij de vrouwen bereikte de Colombiaanse Catalina Castano de finale bij het WTA-toernooi van Cali in haar eigen land. De wildcardhoudster versloeg Elina Svitolina (6) uit Oekraïne met 2-6, 6-4 en 6-4. In de eindstrijd treft ze zondag de Spaanse Lara Arruabarrena-Veci (2) die Paula Ormaechea uit Argentinië terugverwees: 6-3 en 6-1.

Politie schiet op banden bij achtervolging

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de A28 bij Assen schoten gelost op de banden van een automobilist. Die had daarvoor een stopteken genegeerd en probeerde er vandoor te gaan. De 52-jarige man uit Groningen kwam daarop tot stilstand en is aangehouden, meldt de politie zondag.

De man had in Groningen een stopteken gekregen omdat hij slingerend over de ringweg reed. Toen hij dat teken negeerde zette de politie de achtervolging in. Ter hoogte van de afslag Assen schoot een medewerker van de marechaussee, die een politiedienst draaide, vervolgens twee keer op de banden van de Groninger om hem tot stoppen te dwingen. De automobilist kwam daarna bij de Balkendwarsrotonde tot stilstand, waarop hij werd aangehouden.

De man is vastgezet. De politie doet verder onderzoek.


Politie schiet op banden bij achtervolging (Foto: Novum)

Moszkowicz lijmt scherven in tuchtzaak

Bram Moszkowicz leek de afgelopen week in zijn element: in de strafzalen van de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg en de bunker in Osdorp stond hij 'beroepscrimineel' Rob Z. bij, die wordt verdacht van een waslijst aan misdrijven. Op fluistertoon grapte Moszkowicz tegen zijn collega-advocaten dat het misschien wel eens zijn laatste zaak zou kunnen zijn.

Want de vermaarde strafpleiter opereert momenteel in blessuretijd: eind oktober wees het tuchtcollege voor de advocatuur, de Raad van Discipline, hem het gat van de deur. Wat de raad betreft kan de bekendste telg uit het beroemde advocatengeslacht zijn toga aan de wilgen hangen, omdat hij jarenlang stelselmatig tal van gedragsregels aan zijn laars heeft gelapt. De raad heeft daarom bepaald dat Bram Moszkowicz (52) moet stoppen met de advocatuur. De raadsman tekende beroep aan tegen die beslissing - zijn laatste strohalm.

Bij het Hof van Discipline (in Den Bosch) hoopt hij donderdag de scherven te kunnen lijmen en zijn carrière te kunnen redden. Dat zal bepaald geen geringe inspanning van hem eisen, want het oordeel van de raad was vernietigend. Een advocaat die van de tuchtrechter te horen krijgt dat hij de belangen van zijn cliënten ernstig heeft verwaarloosd en dat hij zich aan het wettelijk toezicht heeft onttrokken, staat er bijzonder slecht voor. Daarbij is het zo dat het terugdraaien van beslissingen van de raad in hoger beroep een zeldzaamheid is.

Moszkowicz heeft niet alleen het nodige uit te leggen over de door de raad vastgestelde misdragingen. Ook zal hij iets moeten goedmaken als het gaat om zijn proceshouding in de tuchtzaak: bij de zitting van de raad bleef hij weg en liet hij zich vertegenwoordigen door een advocaat. Dat viel zichtbaar slecht bij het tuchtcollege, ook al liet Moszkowicz verkondigen daar zwaarwichtige, "principiële redenen" voor te hebben. Aan het voorafgaande onderzoek door de deken leek de advocaat evenzeer lak te hebben.

In een recent interview in Het Parool lijkt Moszkowicz spijt te hebben van die opstelling. Ook kondigt hij aan zijn leven te willen beteren. Sterker nog: daar is hij al mee begonnen.

Hij is "met grote voortvarendheid" de vereiste studiepunten aan het halen (een van de verwijten was dat hij dat stelselmatig verzuimde) en is zijn achterstand bij het inleveren van jaarrekeningen aan het wegwerken. Als het gaat om het melden van contante betalingen bij de deken van de advocatenorde, belooft hij eveneens verbetering, zij het onder voorwaarden. En ja, zijn veranderde opstelling mag grotendeels worden opgevat als een "mea culpa", zegt hij in Het Parool.

Moszkowicz zal zijn zaak bij het Hof van Discipline wél in persoon bepleiten.

Moszkowicz lijmt scherven in tuchtzaak
Moszkowicz lijmt scherven in tuchtzaak (Foto: ANP)

Prins Friso een jaar in coma

Prins Friso ligt zondag precies een jaar in coma. Op 17 februari 2012 werd hij op de laatste dag van zijn skivakantie in het Oostenrijkse Lech bij het off piste skiën geraakt door een lawine. De prins verloor het bewustzijn en zijn hart stond 50 minuten stil waardoor hij ernstig hersenletsel opliep. De kans op herstel is zeer klein, aldus de behandelende artsen van het universiteitsziekenhuis in Innsbruck destijds.

Friso (44) wordt sindsdien behandeld in een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen, waar hij vorig jaar kort na het ongeval heen is gevlogen. In november maakte de familie via de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat er 'af en toe’ sprake is van 'minimaal bewustzijn’. De prognose blijft echter erg onzeker en het medisch team is nog altijd 'zeer bezorgd’.

In Lech, waar de koninklijke familie dit weekeinde bijeen is, wordt in de kerken stilgestaan bij het ongeval van Friso. Zondagmiddag is er een speciale gebedsdienst in de zogenoemde Nieuwe Kerk.

Prins Friso een jaar in coma
Prins Friso een jaar in coma (Foto: ANP)

Libië pakt christelijke zendelingen op

De Libische politie heeft in de oostelijke stad Benghazi vier buitenlanders gearresteerd. Het viertal zou boeken hebben verspreid over het christendom en de bekering tot het christelijk geloof. De verdachten zijn afkomstig uit respectievelijk Zuid-Afrika, Egypte, Zuid-Korea en Zweden, meldde de politie.

De verbreiding van het christelijk geloof geldt in het overwegend islamitische Libië als een misdrijf. Vorig jaar zag het Rode Kruis zich gedwongen zijn werk in Benghazi op te schorten omdat kantoren van de hulporganisatie werden aangevallen door Libiërs die het Rode Kruis van zendingswerk verdachten.

De Libische politie zegt bij de vier opgepakte buitenlanders 45 duizend christelijke drukwerkjes te hebben aangetroffen. Nog eens 25 duizend boekjes zouden al zijn verspreid.

Huizen onbewoonbaar na brand in Limburg

Drie huizen in de Limburgse plaats Eygelshoven, bij Kerkrade, zijn zondagnacht door schade na een brand onbewoonbaar geworden. De bewoner van het huis waar de brand ontstond is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer zondag.

De brand ontstond even na 03.00 uur in de keuken van de rijtjeswoning aan het Mgr. Nolensplein. Omdat het vuur dreigde over te slaan naar aangrenzende woningen, werden uit voorzorg zeven woningen ontruimd. Drie woningen, waaronder die waar de brand ontstond, zijn door de schade onbewoonbaar. De overige woningen liepen rook- en waterschade op.

Na ongeveer drie kwartier kon de brandweer het sein brand meester geven. Twee katten overleefden de brand niet.

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Cyprus kiest nieuwe president

De bevolking van Cyprus gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen die noodleningen moet zien los te krijgen om een bankroet af te wenden. De andere zestien leden van de eurozone beslissen naar verwachting volgende maand over een reddingspakket dat Cyprus uit de neerwaartse spiraal van de financiële crisis moet helpen.

Het mediterrane eilandstaatje, dat nog geen miljoen inwoners telt, ziet de bodem van de schatkist opdoemen. Het heeft het ongeluk dat de andere landen van de eurozone na dure reddingsoperaties voor onder meer Griekenland niet erg warm lopen om weer een armlastige lidstaat te hulp te schieten.

De winnaar van de verkiezingen volgt de zeer impopulaire president Dimitris Christofias op. Christofias heeft zich gehouden aan zijn eerdere belofte niet te streven naar herverkiezing als onderhandelingen om het verdeelde eiland te herenigen zouden mislukken. Volgens opiniepeilingen heeft Nicos Anastasiades, de 66-jarige leider van de rechtse partij DISY, de beste papieren.

Als zondag geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, maken de twee met de meeste stemmen een week later uit wie de nieuwe president wordt.

SBS6 scoort kijkcijferflop met fantastisch nieuw format

Het wil voor SBS6 maar niet mee zitten. Nagenoeg elk format flopt genadeloos, en ook geniale nieuwe, superoriginele formats als 'Next Pop Talent' halen niet de beoogde kijkcijfers.

De talentenjacht, die anders is dan alle andere talentenjachten omdat de jury een hendel heeft, scoorde gisteren met de eerste aflevering een whopping 524.000 kijkers, goed voor een 25e plek in de top 25, en werd daarbij verslagen door onder andere Campinglife, komt een man bij de dokter en verborgen verleden.

De show, met in de jury supertalenten als Ruud de Wild, Glennis Grace, Stacey Rookhuizen en Xander de Buisonje, is enorm vooruitstrevend. Talenten mogen een minuut zingen en als binnen de tijd niet drie juryleden een kruis drukken zoals bij 'got talent' hun hendel overhalen, zijn ze door naar de volgende ronde.

Zelfs de presentatie, door niemand minder dan supersterren Yes-R en Do, heeft geen enorm kijkerspubliek weten te trekken.

De vraag is hoe SBS6 uit het slop moet geraken als zelfs dit soort originaliteit al niet meer gewaardeerd wordt door de kijker en als dergelijke bijna bovenmenselijke talenten als presentatieduo en jury zorgt dat mensen wegzappen, om pas weer terug te zappen als Ron Brandsteder een dertig jaar oude showbizzquiz nieuw leven in blaast (662.000 kijkers).

SBS6 kan alleen maar hopen dat via word-of-mouth meer mensen volgende week gaan genieten van een van de meest originele nieuwe programma's van de afgelopen 15 jaar.

AZ-doelman: "We hadden de controle"

AZ-doelman Esteban zag zijn ploeg zaterdag tegen Roda JC geen goed voetbal spelen.

"Voor de neutrale toeschouwer was deze wedstrijd heel aantrekkelijk", zegt Esteban op de clubsite van AZ. "Beide teams hebben veel kansen gehad. Men heeft vier doelpunten gezien. Voor de AZ-supporter was het waarschijnlijk iets minder. We speelden geen goed voetbal, hoewel wij dat wel altijd nastreven."

"Al binnen een minuut stonden we met 1-0 achter. Ik vind dat ik een aandeel in dat doelpunt had. Natuurlijk verloren we de bal onnodig op het middenveld en mocht Mark-Jan Fledderus vrijuit schieten, maar ik verwerkte het harde schot niet goed. In plaats van de bal opzij te stompen, kwam hij voor de voeten van Sanharib Malki terecht."

"Dat vroege doelpunt was een behoorlijke klap voor ons”, zei de keeper fronsend. "Zoiets doet je zelfvertrouwen geen goed. Toch herpakten we ons en namen we het initiatief in de wedstrijd. We zochten naar de gelijkmaker, wat niet makkelijk was op dit slechte veld. Gelukkig kan Jozy Altidore uit het niets een doelpunt maken. Hij zette ons op 1-1 en dat gaf ons het vertrouwen terug.”

"In de tweede helft zagen we een ander AZ, dat met aanvallend voetbal op zoek ging naar de tweede goal. Die viel dan ook. Willie Overtoom schoot de vrije trap echt prachtig binnen. Op dat moment had ik het gevoel dat we hier met drie punten zouden vertrekken. We hadden controle over de wedstrijd", aldus Esteban, die Frank Demouge uiteindelijk de 2-2 zag maken.

Gudelj blij met spel, Bosz met uitslag

NAC-trainer Nebosja Gudelj vindt dat zijn ploeg het goed doet. De Bredanaars speelden zaterdag gelijk tegen Heracles Almelo (1-1). Peter Bosz kon leven met het resultaat.

"We behielden de motivatie om te winnen, ondanks de achterstand. We bleven vooruit verdedigen en deden alles wat gepland was. Complimenten aan mijn team, ik kan ze weinig verwijten. Ik ben tevreden met het spel, maar niet met de uitslag", zei hij na afloop tijdens depersconferentie.

Aanvaller Anthony Lurling vond het gelijkspel geen goede weergave van het vertoonde spel. "We begonnen heel slap, maar vanaf de 25ste minuut hebben we constant druk gezet", zei de routinier tegenover de camera's van Erevisie Live

Heracles-trainer Peter Bosz spreekt van een terechte uitslag. "Ik wilde vooral dat mijn spelers scherper zouden starten. Dat is gelukt, we lieten NAC achter de bal aanlopen. Daarna was het logisch dat de ploeg gelijk maakte, we konden de vrije middenvelder niet meer vinden. Een gelijkspel is over de hele wedstrijd een terechte uitslag."

PSV'er Orlando Engelaar betrokken bij ongeluk

PSV-speler Orlando Engelaar is zaterdagnacht rond 01.00 uur betrokken geraakt bij een ongeluk op de A58 bij Tilburg. De voetballer kwam in botsing met een andere automobilist, die zwaargewond raakte. De PSV'er bleef ongedeerd, meldt Omroep Brabant zondag.

De gewonde automobilist moest door hulpdiensten uit zijn auto worden gehaald. Daarop is hij naar een ziekenhuis gebracht. Beide auto's raakten zwaar beschadigd. Het is nog onduidelijk wat er exact is gebeurd.

Engelaar speelde zaterdagavond met zijn club een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. PSV won met moeite met 2-1.

Goudstaven voor Japanse tsunamislachtoffers

In de door een tsunami getroffen havenstad Ishinomaki in Japan zijn de afgelopen weken goudstaven opgedoken, van een anonieme weldoener. Twee lokale hulporganisaties en de baas van de lokale vismarkt kregen goudstaven in de brievenbus, schreef de Britse omroep BBC.

De havenstad werd in 2011 verwoest door een tsunami. Veel van de stad ligt nog in puin. De goudstaven die tot nu toe zijn ontvangen hebben volgens de BBC een totale waarde van omgerekend zo'n 190.000 euro. De eigenaars hopen als eerste de vismarkt weer te kunnen herbouwen.

[Serie A] Roma verslaat koploper Juventus

Maarten Stekelenburg heeft met AS Roma zaterdag een grote zege geboekt in de Serie A. Koploper Juventus verliet het Stadio Olimpico in de Italiaanse hoofdstad zonder punten: 1-0. Oudgediende Francesco Totti scoorde een kwartier na rust de enige treffer van de wedstrijd.

Chievo Verona en Palermo speelden eerder zaterdag met 1-1 gelijk. Mauro Formica opende de score namens Palermo, maar Chievo kwam via een strafschop op gelijke hoogte. Elf minuten na rust benutte Cyril Thereau het buitenkansje.

In Engeland lukte het Everton niet om Oldham Athletic te verslaan in de FA Cup: 2-2. Jordan Obita zette Oldham, dat degradatievoetbal speelt in de League One, het derde Engelse niveau, op 1-0.

Via Victor Anichebe en Phil Jagielka draaide Everton het duel om, maar Oldham weigerde op te geven. In de laatste minuut was het Matt Smith die de gelijkmaker scoorde en een replay afdwong.

In Spanje pakte Osasuna een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De Baskische ploeg won met 1-0 van directe concurrent Real Zaragoza. Kike Sola scoorde al in de vierde minuut.

[Upd] Moslims doden moslims in Pakistan

Een bomexplosie in Pakistan heeft zaterdag het leven gekost aan zeker 47 mensen. Dat heeft de politie laten weten.

De bom ging af in een sjiitisch gebied in de stad Quetta, in het westen van het land. Volgens de politie zitten fanatieke soennitische moslims achter de aanslag. De meeste slachtoffers zouden sjiieten zijn.

Vorige maand kwamen bij een serie aanslagen in Pakistan minstens 101 mensen om het leven. Quetta werd ook toen opgeschrikt door drie bomexplosies.

Update 8.40 uur:
Het dodental is inmiddels fors opgelopen. Zeker 80 mensen zouden zijn omgekomen. Dat heeft de politie zondag laten weten.

Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen. Zondag lagen nog tientallen mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Door de kracht van de explosie zijn ook gebouwen beschadigd geraakt.

De bom, springstof in een watertank, ging af op een drukke markt in een sjiitisch deel van de stad. De soennitische militante groep Lashkar-e-Jhangvi eiste de verantwoordelijkheid op. Die beweging zat ook achter een serie aanslagen in Quetta die vorige maand ruim 100 mensen het leven kostte.

De Pakistaanse regering veroordeelde de aanslag. Het provinciebestuur kondigde voor zondag een dag van nationale rouw aan. De Pakistaanse bevolking van 190 miljoen mensen bestaat voor ongeveer een vijfde uit sjiieten.

[WTT] De Bakker en Huta Galung naar dubbelfinale Ahoy

Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung spelen zondag de dubbelfinale bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Het Nederlandse dubbel rekende zaterdag in de halve eindstrijd verrassend af met het als vierde geplaatste Poolse duo Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski: 6-4 en 7-5. In beide sets was een break voldoende.

In de eindstrijd zijn de Zweed Robert Lindstedt en Nenad Zimonjic uit Servië de tegnstanders van De Bakker en Huta Galung. Het als derde geplaatste dubbel was met 6-2 en 7-6 (10) de als eerste geplaatste Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez de baas.

De dubbelfinale wordt zondag voor de enkelfinale gespeeld. In het enkelspel strijden Julien Benneteau en Juan Martin del Potro (2) om de overwinning.

Nederland achterop qua aantal bètastudenten

Slechts een op de tien Nederlandse afgestudeerden heeft een bètastudie afgerond en dat is internationaal gezien heel erg weinig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Anderzijds blijkt de instroom van studenten aan bètastudies wel flink te zijn toegenomen in de afgelopen jaren.

De onderzoekers namen 20 'westerse’ landen onder de loep en bekeken onder meer wat voor studierichting de hoger opgeleiden (hbo of universiteit) tussen de 25 en 65 hadden afgerond. Van die 20 westerse landen heeft Nederland alleen Japan onder zich als het aankomt op het percentage bèta-afgestudeerden, oftewel studenten die bijvoorbeeld een technische, wiskundige of natuurkundige studie hebben afgerond.

Koploper is Zuid-Korea (26,1 procent), opkomende landen liggen in het voormalig Oostblok. Een eenduidige verklaring daarvoor is er niet, maar vaak ligt de status van een technisch beroep hoger en het bijbehorende salaris ook.

Volgens het platform Bèta Techniek, dat zich onder meer heeft toegelegd op het vergroten van het aantal afgestudeerde bètastudenten, ligt het percentage afgestudeerden echter wel iets hoger in Nederland, namelijk op 18 procent. ,,De definitie van het CBS is smaller dan die van het Platform’’, laat een woordvoerster weten. Die 18 procent is echter nog altijd ver onder het streefgetal van 40 procent, dat door 9 sectoren is afgesproken in een zogenoemd Masterplan.

Astroïdenjagers profiteren van inslag Oeral

De meteorietinslag in het Russische Oeral-gebied is een zegen voor wetenschappers die zich bezighouden met de zoektocht naar asteroïden. Dat schrijft de New York Times zondag (Nederlandse tijd).

De zoektocht naar objecten die de aarde bedreigen kreeg volgens de krant tientallen jaren lang weinig aandacht. Inmiddels staat de telefoon roodgloeiend bij de astroïdenjagers van de stichting B612. "Iedereen belt", vertelde een woordvoerster van de Amerikaanse stichting.

B612 werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken. De groep verwacht dat het project zo'n 450 miljoen dollar kost, maar denken daarmee 90 procent van de grotere ruimte-objecten te kunnen vinden. Volgens de onderzoekers is dat hard nodig: de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA becijferde dat slechts 10 procent van de objecten die een grote bedreiging zijn, is ontdekt. "Zou het niet raar zijn als we worden uitgeroeid omdat we niet kijken?", zei B612-onderzoeker en ex-astronaut Edward Lu.

Melding ontvoering Nederlander in Jemen

In Jemen is afgelopen week melding gemaakt van de ontvoering van een Nederlander. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag na berichtgeving over de ontvoering door het officiële persbureau van Jemen. Uiteindelijk bleek de Nederlander niet te zijn ontvoerd, laat de zegsman weten.

Persbureau Saba berichtte zaterdag over de ontvoering. Op donderdag kwam bij het ministerie de melding binnen van een mogelijke ontvoering. Daarop heeft de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sana'a direct contact opgenomen met de autoriteiten in Jemen. Uiteindelijk bleek het vermeende slachtoffer niet ontvoerd, aldus de zegsman. Volgens het persbureau was gemeld dat het slechts om een poging tot ontvoering zou zijn gegaan.

Wat er exact is gebeurd wil de woordvoerder niet kwijt vanwege privacyoverwegingen. Ook de identiteit van de vermeende ontvoerde is niet bekendgemaakt.

In Jemen worden regelmatig buitenlanders ontvoerd. Dat gebeurt vaak door strijders van Al-Qaida of door bendes die losgeld willen.

Getuigenis Zorreguieta zet zaak op scherp

De rechtszaak die tegen Jorge Zorreguieta wordt voorbereid, loopt gevaar als hij getuigt in een ander proces over mensenrechtenschendingen tijdens de junta. Dat laat advocaat Rodolfo Yanzón aan Novum Nieuws weten. Hij probeert een nieuwe zaak tegen de vader van prinses Maxima van de grond te krijgen.

Donderdag werd bekend dat advocaat Pablo Llonto Zorreguieta wil oproepen als getuige in een zaak over de clandestiene gevangenis op het militaire complex Campo de Mayo. "Het is dom van hem (Llonto) om een medeplichtige op te roepen als getuige.", vindt Yanzón. "Dit brengt de zaak tegen Zorreguieta zelf in gevaar", vervolgt hij.

Zorreguieta zou volgens Llonto hebben geprobeerd iemand uit het complex te bevrijden. Als dit klopt zou dit nieuw licht werpen op de clandestiene gevangenis, denkt de raadsman. Yanzón wil Maxima's vader vervolgen omdat hij denkt dat hij als minister van Landbouw tijdens het Videlaregime (1976-1983) afwist van verdwijningen op het INTA-instituut.

Een Argentijnse rechter zal naar verwachting op korte termijn bepalen of zij gehoor geeft aan de oproep van Llonto. De definitieve beslissing of Zorreguieta zelf vervolgd wordt kan nog maanden duren.


'Getuigenis Zorreguieta zet zijn zaak op scherp' (Foto: Novum)

De Partizanen winnen Leids Cabaret Festival

Het cabaretduo De Partizanen, bestaande uit de Amsterdammers Merijn Scholten en Thomas Gast, zijn zaterdagavond uitgeroepen tot winnaars van het Leids Cabaret Festival. Ze sleepten op de 35e editie van het festival zowel de jury- als de publieksprijs binnen.

De jury liet weten 'te zijn overrompeld door het gemak waarmee Merijn Scholten en Thomas Gast de meest absurdistische teksten en sketches ten tonele voeren'.

Zaterdag stonden in totaal drie finalisten op het podium. Naast De Partizanen waren dat Kiki Schippers en Jan Beuving.

Winnaars van het festival worden doorgaans grote namen in cabaretland. Onder anderen Erik van Muiswinkel, Najib Amhali en Javier Guzman sleepten de prijs in de wacht.

FOK! wat een weer...Af en toe wat zon

Goedemorgen! Eigenlijk hebben we vandaag hetzelfde weerbeeld als gisteren. Op veel plaatsen kan de bewolking soms hardnekkig zijn, terwijl het op andere plekken ineens breed opklaart. Ik ga er voor vandaag vanuit dat het zuiden- en zuidwesten de meeste kans maken op wat zon.

De wind draait naar een oostelijke richting en is zwak tot matig. Gemiddeld over het land zal het ongeveer 6 graden gaan worden. Koudere lucht nadert ons land, maar zal ons land pas woensdag gaan bereiken. Het weerbeeld dat daarbij hoort zal echter niet veranderen: wolkenvelden en af en toe zon. In de nachten vriest het licht en in de loop van de week zakt de temperatuur overdag naar iets boven het vriespunt.

Ook in Europa valt er even weinig te beleven. In Spanje was het warm en daar ontstond een enkele bui. Méér buien vielen er in Griekenland, maar verder was het vrij rustig op ons continent.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Besneeuwde boom Een winters plaatje van KlapMongeaul. Sneeuw zit er voorlopig niet meer in, maar dit soort plaatjes blijven altijd mooi.

Jongen dood door aanrijding met boom

Een jongeman is zaterdagavond om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Een andere jongeman raakte ernstig gewond, een derde jongen minder zwaar, nadat de auto tegen een boom was geknald. Het ongeluk, waarbij geen andere voertuigen betrokken waren, gebeurde iets voor zeven uur op de Eendenkade in Delwijnen, Gelderland.

De drie jongens zaten bij elkaar in een auto, die door nog onbekende oorzaak tegen de boom reed. De politie kon nog niet zeggen wat er precies is gebeurd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.