FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 februari 2013

Verdachte Nederlanders matchfixing geen sporters

Geen van de vijf Nederlanders die betrokken zouden zijn bij matchfixing, is in Nederland bij sport betrokken. Het gaat om mensen met een strafblad. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder meldde voetbalbond KNVB nog dat het om officials en/of spelers gaat. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kon maandagavond niet aangeven of de vijf Nederlanders mogelijk wel in het buitenland bij sport zijn betrokken.

In de brief staat verder dat een van de Nederlanders voorkomt in een Duits onderzoek naar matchfixing mag worden uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam eerder bepaald. De verdachte zit momenteel in Nederland vast vanwege een ander delict dat niets met matchfixing te maken heeft. De Nederlander heeft zich volgens de Duitse justitie schuldig gemaakt aan matchfixing in andere landen dan Nederland.

Van de andere vier verdachten staat het volgens Opstelten overigens nog niet allemaal vast dat het echt Nederlanders zijn. Voor deze verdachten zijn geen rechtshulpverzoeken ingediend. Ook is er vooralsnog geen informatie beschikbaar die aanleiding geeft voor een strafrechtelijk onderzoek door het Nederlandse Openbaar Ministerie, schrijft de minister.

[Premier League] WBA stunt tegen Liverpool

Liverpool heeft maandag verzuimd van West Bromwich Albion te winnen. Op het eigen Anfield Road waren de Reds veel beter, maar ging West Brom er met de zege vandoor: 0-2. Gareth McAuley en Romelo Lukaku verzorgden in de laatste tien minuten de doelpunten van de bezoekers. WBA staat nu achtste, een plek hoger dan Liverpool.

Liverpool regisseerde het spel op Anfield, maar net als zo vaak dit seizoen kreeg de ploeg van trainer Brendan Rodgers de bal niet in het net. Dat lukte zelfs niet toen Gerrard na een schwalbe van Luis Suárez van elf meter mocht aanleggen. Ben Foster ranselde de bal uit het doel.

Negen minuten voor tijd lukte het West Brom wel om te scoren. McAuley kopte uit een corner raak. Lukaku velde in de laatste minuut het definitieve vonnis over Liverpool. De van Chelsea gehuurde Belg werd de ruimte, die het vol aanvallende Liverpool liet vallen, ingestuurd en schoof de bal beheerst langs doelman Pepe Reina.

Dood kind gevonden in woning Baarn

In een woning in Baarn is maandagmiddag een dood kind gevonden. De vader van het kind werd ernstig gewond aangetroffen, meldt de politie. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie onderzoekt wat er is gebeurd in het huis aan de Anthony van Dijcklaan in de Utrechtse plaats. De leeftijd van het kind en de man zijn niet bekend. Ook is niet duidelijk of er meer mensen in de woning waren.

Wozniacki en Ivanovic simpel door in Doha

Caroline Wozniacki en Ana Ivanovic zijn maandag eenvoudig doorgedrongen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi in Doha. In de Qatarese hoofdstad was Wozniacki (10) met 6-1, 6-2 de Bosnische Mervana Jugic-Salkic de baas. Ivanovic (13) bedwong met dezelfde cijfers Tamira Paszek uit Oostenrijk.

De Chinese Jie Zheng struikelde in Doha over qualifier Anastasia Rodionova. De Australische trok met 6-2, 6-3 aan het langste eind. Ook Caroline Garcia bereikte als qualifier de tweede ronde. De Française klopte Fatma Al Nabhani uit Oman: 6-2, 6-3. Simon Halep uit Roemenië gunde haar Wit-Russische tegenstandster Olga Govortsova maar een game: 6-1, 6-0.

Dijsselbloem nu ook ESM-voorzitter

De Nederlandse PvdA-minister van Financiën en de nieuwe voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem is maandag gekozen tot voorzitter van het permanente noodfonds voor de euro ESM. Dijsselbloem volgt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op, die in januari vertrok als voorzitter van de eurogroep.

Dijsselbloem, die in januari werd gekozen tot voorzitter van de eurogroep, werd door de raad van bestuur van het ESM aangewezen als de nieuwe voorzitter van het noodfonds. De raad van bestuur is het hoogste bestuursorgaan van het fonds en bestaat uit de ministers van Financiën van de lidstaten van het eurogebied. Het noodfonds moet zorgen voor financiële stabiliteit van de economische en monetaire unie door financiële hulp te bieden aan eurolanden die in de problemen zijn geraakt.

De Nederlandse minister van Financiën gaf aan vereerd te zijn met het vertrouwen dat zijn collega's in hem stellen. "Het wordt mijn belangrijkste taak om het ESM zich volledig te laten ontwikkelen tot het mechanisme voor het oplossen van crises waar de munteenheid behoefte aan heeft."

[WTT] Tsonga: "Sijsling pakte zijn kans"

Jo-Wilfried Tsonga was na zijn nederlaag tegen Igor Sijsling in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament lovend over zijn tegenstander. "Hij speelde goed, was sterk op de belangrijke punten. Hij heeft zijn kans gepakt", zei de Fransman na afloop. Sijsling zorgde voor een daverende verrassing door de mondiale nummer acht met 7-6 (3), 4-6 en 6-4 te verslaan.

"Ik speelde niet heel erg slecht, de service liep goed, maar ik miste vier of vijf volley's op belangrijke momenten", blikte de 27-jarige Tsonga terug in het Rotterdamse Ahoy. "Ik ben natuurlijk teleurgesteld. Dit is een groot toernooi en ik had graag verder gekomen."

Poulsen: "Plezier in voetbal teruggevonden bij Ajax"

Christian Poulsen is na een zwerftocht door Europa dit seizoen bij Ajax terecht gekomen. De 33-jarige Deen liet weten dat hij bij de Amsterdamse club het plezier in het voetbal weer volledig heeft teruggevonden.

Bij Ajax spelen maar liefst zes Denen en dit bevalt de routinier wel. "Ja, het is heel fijn om met zoveel landgenoten te spelen. Maar ook gewoon om bij Ajax te spelen is heel leuk. Ajax wil altijd het spel maken en dat bevalt me. Al lukte dat tegen Roda JC niet zo goed", aldus Poulsen tegenover Sp!ts.

Poulsen, die onder meer bij Schalke 04, Sevilla, Juventus en Liverpool speelde, wordt zeer gewaardeerd door zijn jonge teamgenoten en geniet veel respect. "Ik respecteer hen ook. Ik geniet er echt van om omringd te zijn door jonge spelers. Het is ook leuk om te zien hoe zij zich ontwikkelen."

"Of ik me verantwoordelijk voel voor ze? Misschien wel een beetje, maar ik geniet vooral van het voetbal en de dagelijkse trainingen van de coaches. Het is ook heel inspirerend om coaches als Frank de Boer en Dennis Bergkamp te hebben. Een paar jaar geleden voelde het voetbal vaak als werk, maar nu is het plezier helemaal terug", liet de ervaren Deense middenvelder verder weten.

"Ik weet dat ik het talent niet heb van jongens als Christian (Eriksen) of Viktor (Fischer). Viktor is nu 18 jaar, als ik dat vergelijk met toen ik 18 was dan is dat een groot verschil. Op die leeftijd, wist ik niet eens zeker of ik eigenlijk wel door moest gaan met voetbal", aldus Poulsen.

Hij besluit: "Ik heb geleerd dat ik een speler ben die fysiek klaar moet zijn voor een wedstrijd. Ik ben geen voetballer die even drie man voorbij gaat. Ik ben een teamspeler, die hard moet werken."

Jazztrompettist Donald Byrd overleden

Jazzmuzikant Donald Byrd is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de begrafenisonderneming die zijn uitvaart verzorgt bekendgemaakt. Byrd, een toonaangevende trompettist die in de jaren vijftig tientallen albums opnam met tal van beroemdheden, overleed op 4 februari.

Donaldson Toussaint L'Ouverture Byrd II, kortweg Donald Byrd, speelde in militaire fanfares voor hij in 1955 naar New York trok om zijn geluk te zoeken. Daar verwierf hij bekendheid toen hij zich aansloot bij de Jazz Messengers van Art Blakey en zijn idool Clifford Brown verving.

Al vlug werd Byrd een van de meest geliefde bebop-trompettisten van New York. Hij speelde samen met grootheden als Max Roach, Sonny Rollins, John Coltrane en Thelonious Monk.

In 1958 tekende hij een lucratief contract bij het Blue Note-label en vormde hij een band met baritonsaxofonist Pepper Adams, die net als hij uit Detroit kwam. Uit die samenwerking kwam het jaar daarop het album Off to the Races voort. De band werd een exponent van de hard-bopstijl, die voortsproot uit de bebop en elementen uit de R&B, soul en gospel in zich verenigde. Op het album Free Form uit 1961 werd de getalenteerde pianist Herbie Hancock geïntroduceerd.

In de jaren zestig spitste Byrd zich toe op jazzonderwijs aan de Manhattan School of Music. Hij studeerde in Parijs met componist Nadia Boulanger, werd de eerste docent jazz aan de Rutgers University in New Jersey en richtte op Howard University in Washington een afdeling voor jazzmuziek op.

Aan het einde van dat decennium produceerde Byrd een commerciëler geluid met het funk-jazzalbum Fancy Free, dat in 1969 verscheen. Hij trad daarmee in de voetsporen van andere trompetgrootheden als Miles Davis en Freddie Hubbard. Met de broers Mizell maakte hij in 1973 het album Black Byrd, een mix van jazz, R&B en funk dat het best verkochte album ooit van Blue Note werd.

Critici verweten Byrd ondertussen dat hij van het pad van de gewone jazz was afgestapt, maar hij bleef daar onbewogen onder. "Ik ben creatief; ik ben niet re-creatief", zei hij in 1999 tegen de Detroit Free Press. "Ik doe niet wat iedereen al doet."

Samen met een aantal studenten van Howard richtte Byrd de jazz-fusionband Blackbyrds op, die een groot publiek wist te bereiken met een geluid dat zwaar leunde op de R&B en zich liet beïnvloeden door de rock & roll. Met de albums Street Lady, Stepping Into Tomorrow en Place and Spaces eindigde Blackbyrds in de jaren zeventig verscheidene malen in de top-10 van de R&B-hitlijsten.

Begin jaren tachtig maakte Byrd, die over een rechtengraad beschikte, definitief de overstap naar het onderwijs na het behalen van zijn doctoraal aan de docentenopleiding van Columbia University. Hij doceerde aan de William Paterson University en de Delaware State University. Hij ontwikkelde een grensverleggend curriculum waarin hij muzieknoten transformeerde tot getallen en daarmee tegelijkertijd college kon geven in muziek en wiskunde.

"Ik kan met iedere getallenreeks muziek maken", zei hij daarover. "Van Bach tot bebop, van Herbie Hancock tot hiphop."

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig trok hij toch zijn trompet weer uit de kast en maakte hij voor het label Landmark diverse albums. Zijn muziek werd later door tal van hiphopartiesten in hun werk toegepast.

In 2000 werd Byrd door de National Endowment for the Arts onderscheiden als Jazz Master, het hoogste eerbewijs in de Amerikaanse jazzwereld.

[WTT] Sijsling stunt tegen Tsonga

Igor Sijsling heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de eerste avondpartij van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De 25-jarige Amsterdammer versloeg in zijn eerste ronde partij de als derde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga in drie sets; 7-6, 4-6 en 6-4.

De Amsterdammer had in de eerste set enkele breakpoints tegen maar wist met sterk service volleyspel de set alsnog naar zich toe te trekken. In de tweede set leek Sijsling nog altijd iets gespannen en verloor hierdoor de tweede set met 6-4. In de derde set wist Sijsling steeds beter in de wedstrijd komen te zitten. Dit resulteerde bij 5-4 op matchpoints. De tweede werd benut door de Nederlander.

Doden door exploderend busje bij Turkse grens

Zeker 13 mensen zijn maandag bij de Turkse stad Reyhanli bij de Turks-Syrische grens, gedood door een explosie van een kleine bus uit Syrië. Minstens 28 mensen raakten gewond, van wie 13 ernstig.

Getuigen zagen het busje naar de grens rijden, vanaf de Syrische kant van de grens. Enkele meters voor de grens met Turkije ontplofte het voertuig.

Volgens de Turkse vice-premier Bulent Arinc wordt uiterlijk morgen duidelijk of het om een aanslag of een ongeluk gaat. "De informatie die we nu hebben is dat een bus met Syrische kentekenplaten vanaf de andere kant ontplofte. Het was een krachtige ontploffing", aldus Arinc. Een gebouw bij de grensovergang en enkele andere auto's werden zwaar beschadigd.

De explosie was vlak bij een plek vanwaar hulpgoederen naar Syrië worden gestuurd. De grensovergang wordt ook veelvuldig gebruikt door Syriërs die hun land ontvluchtten.

Eerder werd bericht dat een mortiergranaat vanuit Syrië op Turks grondgebied was neergekomen. In het verleden zijn herhaaldelijk projectielen in Turkije terechtgekomen, waarbij ook doden vielen. Het Turkse leger reageerde dan met artillerievuur.

In Oost-Turkije zijn twee Nederlandse Patriot-luchtafweersystemen gestationeerd die het land moeten beschermen tegen eventuele aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië.

Doden door exploderend busje bij Turkse grens
Doden door exploderend busje bij Turkse grens (Foto: ANP)

'Missie Benedictus XVI overschaduwd door schandalen'

Paus Benedictus XVI probeerde zich altijd neer te zetten als een terughoudende paus, een schuwe boekenwurm die de voorkeur gaf aan wandelingen in zijn eentje boven optredens in het openbaar en de pracht en praal van het Vaticaan. Maandag maakte het Vaticaan bekend dat de leider van de rooms-katholieke kerk aftreedt - als eerste paus sinds 1415.

De Duitse theoloog, die als Joseph Aloisius Ratzinger ter wereld kwam, had zich het nieuw leven inblazen van het christelijke geloof tot doel gesteld, maar kreeg het zwaar te verduren toen er een omvangrijk seksueel misbruikschandaal binnen de kerk aan het licht kwam. Het schandaal stortte de kerk in wellicht de grootste crisis van de afgelopen decennia, zo niet eeuwen.

Ook op persoonlijk vlak kreeg Benedictus een gevoelige klap te verduren, toen bleek dat hij was verraden door een van zijn naaste medewerkers. De persoonlijke butler van Benedictus, Paolo Gabriele, werd vorig jaar veroordeeld voor de diefstal van persoonlijke papieren van de kerkvader en het doorspelen daarvan aan een journalist.

Al die tijd probeerde Benedictus zijn doel te verwezenlijken om de wereld het belang van het geloof duidelijk te maken. Hij klaagde er regelmatig over dat de wereld leek te denken wel zonder God te kunnen. "In enorme delen van de wereld lijkt vandaag de dag God te worden vergeten", zei hij in 2005 op de Wereldjongerendag in Keulen. "Het lijkt alsof alles hetzelfde zou zijn zonder hem."

Benedictus streefde een conservatieve, traditionele rooms-katholieke kerk na en vervreemdde daardoor vaak de liberalere tak binnen de kerk, terwijl conservatieven met hem wegliepen. Hij wilde de in zijn ogen verkeerde interpretatie herstellen van het Tweede Vaticaanse Concilie uit de jaren zestig, die de kerk moderniseerde, maar volgens Benedictus niet op de juiste wijze. Het is onwaarschijnlijk dat de kerk zijn conservatieve koers onder de opvolger van Benedictus gaat verleggen. De meeste kardinalen zijn zorgvuldig door Benedictus uitgekozen en zijn net als hij streng in de leer.

Met vaak omstreden beslissingen probeerde Benedictus Europa zijn christelijke wortels in herinnering te brengen. Toch zal Benedictus vooral worden herinnerd als de paus die aan het hoofd van de kerk stond toen het misbruikschandaal aan het licht kwam.

In 2010 traden in de loop van enkele maanden duizenden mensen in Europa, Australië, Zuid-Amerika en elders naar buiten met verhalen over priesters die kinderen misbruikten en bisschoppen die de misdaden in de doofpot lieten verdwijnen. Uit documenten is gebleken dat het Vaticaan zich terdege bewust was van de problemen, maar deze tientallen jaren de rug toekeerde. Soms werden zelfs geestelijken tot de orde geroepen die probeerden het probleem aan te pakken.

Ook Benedictus zelf was goed op de hoogte van het misbruikschandaal. Hij stond aan het hoofd van de Congregatie voor de geloofsdoctrine, die tot taak had de misbruikzaken af te handelen. Benedictus vloog als paus de hele wereld over om met slachtoffers te praten en te bidden. Hij beloofde dat de kerk 'al het mogelijke' zou doen om er voor te zorgen dat dergelijke misstanden nooit meer plaats zouden hebben. Het Vaticaan paste het kerkelijk recht aan en riep bisschoppenconferenties over de hele wereld op om met richtlijnen te komen om misbruik te voorkomen.

Benedictus heeft nooit zijn excuses aangeboden, niet persoonlijk en ook niet namens het Vaticaan, tot groot ongenoegen van veel slachtoffers. Hij trof bovendien nooit maatregelen tegen bisschoppen die de fout in zijn gegaan door geestelijken die misbruik pleegden over te plaatsen of de zaak in de doofpot lieten verdwijnen.

Hoezeer Benedictus het ook probeerde, zijn boodschap werd altijd overschaduwd door de houterige manier van optreden. In tegenstelling tot zijn voorganger paus Johannes Paulus II is Benedictus geen showman en lieveling van de media. Benedictus was een leraar en een academicus tot in zijn haarvaten: hij was stil en bedachtzaam, maar had een felle geest.

Dit leidde meer dan eens tot problemen. Hoewel hij veel belang hechtte aan goede betrekkingen met joden en als tweede paus ooit een synagoge betrad, waren joden woedend over de missie van Benedictus om paus Pius XII zalig te laten verklaren. Pius XII wordt er door sommigen van beschuldigd de Holocaust niet te hebben veroordeeld. Ook de weigering van Benedictus om een bisschip die de Holocaust ontkende te excommuniceren zette kwaad bloed bij de joden.

De betrekkingen tussen Benedictus en de islamitische wereld waren eveneens niet bepaald warm te noemen. In 2006 haalde hij zich de woede van moslims op de hals door in een toespraak een keizer uit het Byzantijnse tijdperk aan te halen, die de leerstellingen van de profeet Mohammed 'kwaadaardig en onmenselijk' noemde.

Veel van de problemen kwamen voort uit communicatieproblemen bij de Heilige Stoel, die traag reageerde op nieuws en als dat werd gedaan dit zo onduidelijk deed dat het vaak nodig was om twee of drie keer een bericht te verhelderen.

Deze communicatieproblemen speelden Benedictus in 2009 ook parten. Hij wekte de toorn van de Verenigde Naties en diverse Europese landen door te stellen dat de aids-problematiek niet kan worden opgelost door condooms uit te delen. "In tegendeel, het verergert het probleem", zei de paus. Een jaar later volgde een herziening van die uitspraak. Hij verklaarde toen dat als een mannelijke prostitué een condoom zou gebruiken om de verspreiding van hiv tegen te gaan, dat een eerste stap richting het nemen van verantwoordelijkheid zou zijn. Eerder was de kerk altijd van mening dat onthouding en huwelijkse trouw de enige manieren waren om de verspreiding van hiv tegen te gaan.

Op een paar vlakken nam Benedictus al vrij snel na zijn aantreden beslissingen. Zo wilde hij de diplomatieke banden met China aanhalen. Hij schreef in 2007 een brief gericht aan de twaalf miljoen katholieken in China en riep hen op om zich weer aan te sluiten bij Rome. De betrekkingen met Beijing bleven echter stroef. Ook tekende Benedictus in zijn eerste jaar een document waarmee het homoseksuelen verboden is om het priesterambt te bekleden, een besluit dat in goede aarde viel bij Amerikaanse gelovigen. Benedictus maakte voorts vaart met de zaligverklaring van zijn voorganger. Op de officiële zaligverklaring in Rome in 2011 kwamen anderhalf miljoen mensen af.

Joseph Ratzinger werd op 16 april 1927 geboren in Marktl Am Inn, in het Duitse Beieren, waar het gezin twee jaar later alweer vertrok. Toen Ratzinger 14 jaar was werd hij ingeschreven bij de Hitlerjugend, de jeugdbeweging van nazi-Duitsland. Lidmaatschap was verplicht, maar Ratzinger werd al snel uitgeschreven vanwege zijn theologische studie. Twee jaar later moest hij in dienst en werd hij ingedeeld bij een eenheid die het luchtruim verdedigde. In april 1945, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, deserteerde de jonge Ratzinger. Zes jaar later, in 1951, werd hij samen met zijn broer tot priester gewijd. Na diverse jaren theologie te hebben onderwezen werd hij in 1977 bisschop van München en drie maanden later al tot kardinaal benoemd.

In 1981 werd Ratzinger tot hoofd van de Congregatie voor de geloofsdoctrine benoemd. Na de dood van Johannes Paulus II in 2005, wezen de kardinalen hem aan als nieuwe paus, waarna hij de naam Benedictus XVI aannam. Hij werd de 265e kerkleider en was met 78 jaar de oudste paus ooit en bovendien de eerste Duitse paus in bijna duizend jaar. De benoeming van Benedictus brak meer records: in honderd jaar was het niet meer voorgekomen dat er binnen 24 uur een nieuwe paus was gekozen.

Ambulancemedewerkers bereiden acties voor

Ambulancemedewerkers bereiden cao-acties voor. Vakbond Abvakabo FNV is niet tevreden met een cao-bod van werkgevers. De werkgevers zijn volgens Abvakabo FNV niet bereid de werkomstandigheden op de ambulance te verbeteren. De bond legt het bod dan ook met een negatief advies voor aan de leden.

Abvakabo FNV stelt dat ambulancemedewerkers de kwaliteit van hun werk achteruit zien gaan door een te hoge werkdruk. Ambulances zouden daardoor niet op tijd een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis kunnen vervoeren. Ook moeten ambulancemedewerkers vaak overwerken, aldus de vakbond.

De medewerkers eisen onder meer goede afspraken over roostertijden. Ook wil de bond dat oudere medewerkers geen nachtdiensten meer hoeven te draaien. Verder willen de medewerkers afspraken over goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden.

Het totaalbod van de werkgevers houdt volgens Abvakabo FNV een verslechtering in van onder meer het inkomen en de roostertijden. In het geval van reorganisatie geeft het bod daarnaast volgens de vakbond geen enkele vorm van werkgelegenheidsgarantie.

De cao voor ambulancepersoneel liep eind december af. Sinds afgelopen oktober zijn er gesprekken over de nieuwe cao. Onder de cao vallen vijfduizend mensen.

IJsbeer Knut opgezet

Knut, de wereldberoemde ijsbeer van de Berliner Zoo die vorig jaar overleed, is opgezet. De ijsbeer wordt vanaf zaterdag tot en met 15 maart tentoongesteld in het natuurhistorisch museum van Berlijn. Dat zei een woordvoerster van het museum maandag. Knut is gratis te bezoeken.

Knuts pels is op speciale wijze geprepareerd en over een kunstlichaam gespannen. De ogen zijn van glas. In 2014 wordt de opgezette Knut opnieuw tentoongesteld, aldus het museum.

In 2006 kwam Knut ter wereld. Het ijsbeertje werd door zijn moeder verstoten en door een dierverzorger grootgebracht. Hij werd al vlug de lieveling van het dierentuinbezoek. Op 19 maart 2011 overleed hij.

Villa opgenomen met nierstenen

Barcelona moet het komende zaterdag tegen Granada mogelijk zonder David Villa stellen. De aanvaller van de Spaanse koploper is maandag opgenomen in een ziekenhuis in Barcelona. Dat meldt zijn club. Hij ondergaat daar een behandeling om nierstenen te verwijderen.

Spaans international Villa heeft dit seizoen lang niet altijd een basisplaats. In augustus maakte hij zijn rentree nadat hij in december 2011 tijdens het WK voor clubteams een beenbreuk had opgelopen. Sindsdien speelde hij zestien keer voor Barça in de Primera Division, maar slechts de helft van de keren stond hij vanaf het begin in het veld. Hij scoorde zes keer.

Dodelijke schietpartij in rechtbank VS

Een man heeft maandag het vuur geopend in een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. Drie mensen, onder wie de schutter, kwamen om. Twee agenten raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd.

De schietpartij had plaats in de lobby van het gebouw. Het vuurgevecht tussen de schutter en agenten brak uit voordat de man door de metaaldetector was gegaan. De politie kon nog niet zeggen of de twee slachtoffers, beiden vrouwen, door de man zijn doodgeschoten of getroffen werden tijdens het vuurgevecht. De politie zei ook niet hoe de schutter aan zijn einde is gekomen.

Volgens de burgemeester van het plaatsje Wilmington was een van de slachtoffers de echtgenote van de schutter. De politie kon dit niet bevestigen. Wel zei de politie dat het niet om een willekeurige daad lijkt te gaan.

Gerry Hambling overleden

Filmeditor Gerry Hambling is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij werkte veelvuldig samen met Sir Alan Parker aan films als Midnight Express, Mississippi Burning en Pink Floyd - The Wall. Hij won in zijn carrière drie BAFTA awards. 

Alan Parker, die gisteren de Academy Fellowship Award, de hoogste prijs van de British Academy of Film and Television Arts won voor zijn oeuvre, betreurt het verlies. "Hij was zonder twijfel een van de beste film editors die de Britse filmindustrie ooit voortbracht," aldus de gevierde regisseur.

Hambling laat een vrouw en twee kinderen na.  

Scène uit Midnight Express, waarvoor Hambling een BAFTA won
Scène uit Midnight Express, waarvoor Hambling een BAFTA won

'Ook in Nederland dode door pil Diane-35'

Begin dit jaar is in Nederland een vrouw overleden die de pil Diane-35 nam. "We denken dat er een samenhang is tussen haar dood en het gebruik van de Diane-35-pil", zei een woordvoerder van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb maandag, die hiermee een bericht van RTL bevestigde. Het overlijden van de vrouw werd gemeld bij Lareb naar aanleiding van de recente ophef over Diane-35.

Twee weken geleden werd bekend dat de pil in Frankrijk uit de handel genomen is, omdat de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden door bloedklonters na het slikken van de pil.

De overleden vrouw was "jongvolwassen en gezond", aldus de woordvoerder. "We weten dat bij het gebruik van Diane-35, net als bij het gebruik van de anticonceptiepil, trombose kan optreden en dat dat fataal kan zijn. Dat gebeurt gelukkig maar heel zelden, maar elke keer dat het gebeurt is dat natuurlijk vreselijk."

Lareb verwacht de komende tijd meer meldingen binnen te krijgen over bijwerkingen van Diane-35, naar aanleiding van de recente media-aandacht. Het middel wordt voorgeschreven voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid.

Vrijdag maakte het Europese geneesmiddelenagentschap EMA bekend dat er een Europees onderzoek komt naar de Diane-35-pil. Dat moet antwoord geven op de vraag of de werkzaamheid en de risico's van de pil in balans zijn.

'Ook in Nederland dode door pil Diane-35'
'Ook in Nederland dode door pil Diane-35' (Foto: ANP)

YouTube-app nu verkrijgbaar voor PlayStation 3

Sony heeft aangekondigd dat vanaf vandaag de app van YouTube beschikbaar is voor PlayStation 3. De YouTube-app brengt een aantal extra functies met zich mee en is gratis te downloaden via TV & videodiensten. 

 Enkele functies van de YouTube-app zijn:
  • Verbeterde zoekmogelijkheden waarmee je video's sneller en gemakkelijker kunt vinden.
  • De mogelijkheid om je aan te melden bij je YouTube-account om je favoriete video's te bekijken.
  • Eenvoudige toegang tot de kanalen waarop je een abonnement hebt en je afspeellijsten.
  • Met een smartphone of tablet kun je deze koppelen aan de app en als afstandsbediening gebruiken.
     
 YouTube-app nu verkrijgbaar voor PlayStation 3
YouTube-app nu verkrijgbaar voor PlayStation 3

Verzin een naam voor een maan

Astronomen vragen mensen over de hele wereld om mee te denken over de namen voor twee manen van Pluto. Geïnteresseerden zullen zich wel moeten verdiepen in de Griekse mythologie.

De twee piepkleine manen van de dwergplaneet werden de afgelopen twee jaar ontdekt. Drie manen van Pluto hebben al namen die verwijzen naar de Griekse mythologie: Charon, de veerschipper van de onderwereld, de waterduivel Nix en de veelkoppige draak Hydra.

De twee manen, met een doorsnee van minder dan 32 kilometer, dragen nu nog de fantasieloze namen P4 en P5, alsof het een parkeerplaats van de Arena zou betreffen. Op de website staan twaalf namen waar mensen uit kunnen kiezen zoals Hercules, die in de mythologie de hydra versloeg, en Styx, de rivier die naar Hades leidt. Mensen kunnen ook hun eigen suggestie insturen.

Pluto- en mythologiefanaten kunnen de komende twee weken hun stem uitbrengen op http://www.plutorocks.com/

Ligety ook wereldkampioen op supercombinatie

Skiër Ted Ligety heeft maandag zijn tweede wereldtitel op het WK in Schladming behaald. Na de Super-G was de Amerikaan ook de beste op de supercombinatie. De Amerikaan bleef Ivica Kostelic uit Kroatië 1,15 seconden voor. De Oostenrijker Romed Baumann was twee honderdsten daarachter derde.

Ligety was 's middags tijdens de afdaling als zesde geëindigd, maar zag al zijn concurrenten falen. Na de Amerikaan was Dominik Paris niet snel genoeg en vielen Adrien Theaux, Christof Innerhofer en Aksel Lund Svindal uit.

Vervolgens was het de beurt aan Baumann om zijn voorsprong van 72 honderdsten op Ligety te verdedigen. Dat lukte niet, maar het Oostenrijkse publiek reageerde toch uitzinnig van vreugde toen bleek dat een thuisskiër het podium haalde.

De snelste op de slalom was overigens de Fransman Alexis Pinturault. Nadat hij 22e was geworden op de afdaling zorgde zijn rappe slalom, een tel sneller dan de tweede snelste tijd van Ligety, ervoor dat hij zesde werd.

De Nederlanders Maarten Meiners en Arjan Wanders konden zich niet in de strijd om de prijzen mengen. Meiners, de nummer 34 van de afdaling, werd na twee onderdelen twintigste. Wanders was op het eerste onderdeel nog een positie boven zijn landgenoot geëindigd, maar gaf op de slalom tijd toe. Hij werd 24e.


Ligety ook wereldkampioen op supercombinatie (Foto: Novum)

Succescoach Nigeria neemt ontslag

Een dag na het veroveren van de Afrika Cup heeft Nigeria-bondscoach Stephen Keshi besloten zijn contract in te leveren. Een geschil met de Nigeriaanse voetbalbond zou ten grondslag liggen aan het verrassende ontslag. Zondag boekte Keshi namelijk nog succes door met Nigeria beslag te leggen op de Afrika Cup. In de finale werd Burkina Faso met 1-0 verslagen.

Enkele dagen voor de finale liet Keshi tegenover Goal.com nog weten "zijn spullen te pakken en te vertrekken" wanneer hij het gevoel zou hebben niet gewild te zijn. De tweevoudig Afrika Cup-winnaar bevestigt het ontslag via de Zuid-Afrikaanse radiozender Metro FM. Volgens Keshi had de NFF te weinig vertrouwen in zijn tactiek.

Bieber moest janken

Justin Bieber was zondagavond flink van streek toen een livestream voor zijn fans vastliep. De 18-jarige Bieber was van plan nieuwe muziek te laten horen en vragen van beliebers te beantwoorden.

Het Canadese tieneridool had zondag expres de uitreiking van de Grammy Awards laten schieten omdat hij niet was genomineerd voor een prijs. "Omdat niets lijkt te werken en ik superboos ben, moet ik het op een andere manier goedmaken", twitterde hij naar zijn fans. "Ik moet een nieuw liedje op Twitter zetten om het jullie naar de zin te maken."

Later plaatste hij een link naar een nieuw nummer, genaamd You Want Me. "Het is nog niet klaar, maar dit is een gedeelte van een lied waar ik aan werk."


Justin Bieber van streek door mislukken livestream (Foto: Novum)

Wildplassers oververtegenwoordigd in Amsterdam

Nergens werden de afgelopen vijf jaar zoveel boetes uitgedeeld voor wildplassen als in Amsterdam.

In vijf jaar tijd moesten 12.600 wildplassers in totaal  meer dan 1.1 miljoen euro ophoesten nadat ze en plein public hun behoefte deden. Dit blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws, dat het aantal boetes voor hufterig gedrag dat de afgelopen jaren is uitgedeeld onder de loep nam. 

Voor hufterig gedrag, onder meer wildplassen, openbare dronkenschap, schelden en vandalisme, werden in vijf jaar tijd landelijk gezien ruim 700.000 boetes uitgedeeld die de staatskas dik 78 miljoen opleverden. 

In totaal werden er in Amsterdam bijna 68.000 hufterboetes uitgedeeld voor in totaal bijna 6.9 miljoen euro. Amsterdam is hiermee, na Den Haag en Rotterdam, de hufterigste stad van het land.

De minste hufterboetes werden overigens uitgedeeld voor naaktlopen. In vijf jaar tijd kregen maar 33 stadgenoten een prent voor het struinen in hun adamskostuum...

Geen operatie nodig voor Tankink

Wielrenner Bram Tankink hoeft niet geopereerd te worden aan zijn gebroken sleutelbeen. Dat meldt de 34-jarige Twent van Blanco Pro Cycling maandag op Twitter na onderzoek in een Amersfoorts ziekenhuis. "Lijkt gunstige breuk te zijn", schrijft de knecht. "Paar dagen rust en dan de roller op."

Tankink brak zondag zijn sleutelbeen tijdens een training. Op het Spaanse eiland Mallorca werd hij aangereden door een auto. Het ongeluk gebeurde enkele dagen nadat Johnny Hoogerland was aangereden. De Zeeuw van Vacansoleil liep vijf gebroken ribben en een gekneusde lever op. Hij lag een week in een Spaans ziekenhuis en kreeg maandag te horen dat hij naar huis mag.

[WTT] Zeges Dimitrov en Simon in Ahoy

Tennissers Grigor Dimitrov en Gilles Simon hebben maandag de tweede ronde bereikt van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Dimitrov rekende in het duel van de talenten af met de Australiër Bernard Tomic: 6-3, 3-6 en 6-3. De als vijfde geplaatste Fransman Simon was te sterk voor Daniël Brands uit Duitsland: 7-6 (3) en 6-4.

Ook de qualifier Matteo Viola overleefde de eerste ronde. hij was verrassend te sterk voor Marcel Granollers uit Spanje: 5-7, 6-3 en 6-1. De Italiaan was in de laatste kwalificatieronde nog te sterk voor Jesse Huta Galung.

Hoogerland mag terug naar Nederland

Johnny Hoogerland mag terug naar huis. De gehavende renner van Vacansoleil kreeg maandag het nieuws te horen na het succesvol doorstaan van een CT-scan. "Groen licht gekregen voor vervoer naar Nederland", twitterde Hoogerland. Volgens de Zeeuw hoeft alleen zorgverzekeraar CZ nog akkoord te gaan met de vliegreis.

Hoogerland lag sinds vorige week zondag in een Spaans ziekenhuis, nadat hij was aangereden door een auto. De eerste twee dagen verbleef hij zelfs op de intensive care. De 29-jarige Hoogerland heeft aan de aanrijding onder meer een gekneusde lever en vijf gebroken ribben overgehouden.

De strijdlustige renner realiseert zich dat hij uiteindelijk nog van geluk mag spreken. "Het had allemaal veel erger kunnen aflopen", liet hij vorige week weten. "De dokter zegt dat ik door het oog van de naald ben gekropen, maar dat ik er fysiek weer helemaal bovenop kom."

Het is niet voor het eerst dat Hoogerland in het nieuws kwam door een aanrijding met een auto. In de Tour de France van 2011 werd de Zeeuw door een onoplettende chauffeuse van een perswagen gelanceerd in het prikkeldraad.

Nance opgenomen in ziekenhuis

Nance Coolen is opgenomen in het ziekenhuis en moet een gevaarlijke operatie ondergaan. De zangeres heeft een ernstige hernia, laat een voormalig manager weten aan RTL Boulevard.

Nance moet geopereerd worden aan haar hernia, die voor veel gezondheidsproblemen zorgt. De operatie is gevaarlijk, omdat hoog in haar rug gesneden moet worden en dat is een lastige plek. De zangeres en voormalig SBS-presentatrice mag tot haar operatie ook niet lopen.

De 39-jarige Coolen kampt al maanden met hevige hoofdpijn, wat zou kunnen duiden op lekkend hersenvocht. Of haar hoofdpijn van de hernia komt, is nog niet duidelijk. Vorige week werd bekend dat Coolen een eigen item krijgt in het radioprogramma De Weekendshow van BNN.

Minecraft-maker investeert in Nederlandse game

Gameontwikkelaar Markus Persson, bekend als het brein achter het bouwspel Minecraft, heeft een onbekend bedrag geïnvesteerd in het Nederlandse strategiespel Age of Wonders 3. Dat heeft gamestudio Triumph Studios maandag bekendgemaakt. De game van de Delftse gamestudio moet dit najaar verschijnen voor de pc.

De gamestudio zat enige tijd in financiële problemen, maar heeft vorig jaar zomer een deal gemaakt met Persson. De Zweedse gameontwikkelaar zou een groot fan zijn van de eerdere spellen in de Age of Wonders-reeks.

Het bedrijf bracht in 2009, in samenwerking met uitgever Codemasters, het actieavontuur Overlord 2 op de markt. Daarna werd het roer omgegooid. Triumph Studios wil games in eigen beheer uit gaan brengen. Age of Wonders 3 is daar een eerste voorbeeld van.


Minecraft-maker investeert in Nederlandse game

Miljoenenfraude met kinderopvangtoeslag Amsterdam

Twee Amsterdamse netwerken hebben voor zo'n zes miljoen euro met kinderopvangtoeslag gefraudeerd. De bendes benaderden jonge moeders die met kinderwagens op straat liepen om met hun privégegevens kinderopvangtoeslag aan te vragen, schrijft Het Parool maandag.

De moeders hadden geen kinderen op de opvang, maar de 'bemiddelaars' vertelden hun dat iedereen met kinderen recht op kinderopvangtoeslag heeft. De moeders moesten tot de helft van de toeslag afstaan.

Honderden jonge moeders uit de Surinaamse, Antilliaanse en Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam-Zuidoost hebben volgens de krant aan de fraude deelgenomen. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft de netwerken de afgelopen tijd blootgelegd.

Tot voor kort betaalde de Belastingdienst de toeslagen met terugwerkende kracht tot maximaal zestien maanden uit. Zo harkten de fraudeurs in korte tijd veel geld binnen. Aan sommige gezinnen werd meer dan een ton uitgekeerd. Het geld werd meestal snel uitgegeven aan vakanties, kleding en luxeartikelen. Ook werd het gebruikt om schulden af te betalen.

In het onderzoek zijn volgens de krant meer dan vierhonderd fraudegevallen aan het licht gebracht. De komende weken worden de zaken tegen de grootste fraudeurs behandeld in speciale themazittingen. De bemiddelaars worden later in het jaar voor de rechtbank gebracht.

Savages

Regisseur Oliver Stone brak in de jaren '80 definitief door met de klassieke oorlogsfilms Platoon en Born on the Fourth of July gevuld met goede actiescènes. De verwachtingen voor zijn laatste film Savages waren daardoor hoog, helemaal aangezien Oliver de laatste jaren geen actiefilm had gemaakt, maar films als W. en Wall Street: Money Never Sleeps. In de Nederlandse bioscopen was het niet een groot succes, maar wereldwijd wist het wel ruim het budget terug te verdienen.

André Kuipers krijgt lintje van Poetin

Astronaut André Kuipers is in Rusland onderscheiden in de Orde van de Vriendschap voor zijn verdiensten voor de ruimtevaart. Dat staat in een decreet dat maandag is gepubliceerd op de website van de Russische overheid. Ook Kuipers Italiaanse collega Roberto Vittori krijgt een medaille.

Kuipers en Vittori hebben de onderscheiding gekregen voor hun grote bijdrage aan de ontwikkeling van de internationale samenwerking op het gebied van de ruimtevaart en 'de versterking van de internationale vriendschap'. Het decreet is ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin.

De 54-jarige Kuipers ging twee keer de ruimte in voor de European Space Agency (ESA). Vorig jaar juli keerde hij terug van zijn tweede reis naar het internationaal ruimtestation ISS, waar hij bijna tweehonderd dagen verbleef. Kuipers maakte in 2004 al eens een elfdaagse reis naar het ISS.


André Kuipers krijgt lintje van Poetin (Foto: Novum)

De paus treedt af, leve de paus!

Het is van dat nieuws waarvan ik denk, wat moet je ermee? Deze dagen zal ik nog tegen een aantal mensen zeggen dat het me toch wat is, met die paus. "Inderdaad..." zullen zij dan antwoorden en dan praten we weer over voetbal. Ja, als volgende maand prins Carnaval ook zijn aftreden aankondigt, kunnen we wel spreken van een trend, abdicatie-technisch. Maar dan nog, een paus. Wat doet die tegenwoordig nog, behalve bejaard zijn en uitspraken van voor de Eerste Wereldoorlog mompelen?

'Winst banken op hypotheken historisch hoog'

Banken boeken meer winst op hypotheken dan ooit. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag op basis van eigen onderzoek. De winst op hypotheken zou 1,3 procentpunt hoger zijn dan voor de kredietcrisis. De vereniging wil dat de Tweede Kamer een maximum stelt aan de maximale winst op hypotheken.

De concurrentie is volgens de VEH minder sterk doordat buitenlandse banken zijn vertrokken en veel banken staatssteun nodig hadden. De VEH stelt dat mensen die hun hypotheek voor vijf tot tien jaar hebben vastgezet gemiddeld 1,42 procentpunt te veel betalen aan rente. Bij een variabele rente gaat het om 1,11 procentpunt.

"Bij een gemiddelde hypotheek van 250 duizend euro scheelt dat bruto per maand 270 euro", stelt een woordvoerder van de vereniging. Een deel van dat bedrag krijgen consumenten weer terug via de hypotheekrenteaftrek. Volgens de VEH hebben de banken sinds de kredietcrisis miljarden verdiend door de winstmarge op hypotheken te verhogen.

Omdat veel Nederlandse spelers staatssteun hebben gekregen, mogen ze niet de laagste rentetarieven aanbieden. "ING mag sinds november vorig jaar wel weer volledig concurreren, maar heeft nog geen beweging laten zien in de rentetarieven", stelt de VEH. ABN AMRO en SNS Reaal zijn in handen van de staat en voor hen blijft het verbod op het laagste rentetarief staan.

De VEH wil dat de banken worden aangesproken op de hoge winstmarges. Daarnaast wil de vereniging dat er een wettelijk maximum wordt gesteld aan de winst die banken mogen maken op hun hypotheken.

De Vereniging Eigen Huis dient daartoe dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aan. Daarin vraagt de vereniging namens bijna 125 duizend ondertekenaars om een einde te maken aan de extra winstmarge. "Door de hypotheekrenteaftrek is de staat ook veel geld kwijt aan de hogere hypotheekrentes. Het scheelt nogal of je de hypotheekrente aftrekt tegen vier, of tegen vijf procent", zegt de VEH-woordvoerder.

Doelman Pinto (37) verlengt bij Barça

FC Barcelona heeft doelman José Pinto langer aan zich gebonden. De reservedoelman ligt nu vast tot de zomer van 2014. De 37-jarige sluitpost is de vierde speler die de afgelopen tijd zijn verbintenis verlengde bij de Catalanen.

Eerder ondertekenden Xavi, Lionel Messi en Carles Puyol al een nieuw contract in Camp Nou. De club bood Pinto dus eenzelfde mogelijkheid, al is de duur van zijn contract minder lang.

FC Barcelona maakt op de officiële clubsite bekend dat Pinto zijn handtekening heeft gezet onder een contract tot 2014. De goalie zit sinds 2008 bij de club en won, zij het als reservekeeper, onder meer drie landskampioenschappen, tweemaal de Champions League en de Europese Supercup.

Pinto komt niet veel in actie bij de club, maar keept wel alle wedstrijden van Barça in de Copa del Rey. De doelman kwam in 2008 over van Celta de Vigo, waar hij negen seizoenen speelde. Daarvoor kwam Pinto uit voor Real Betis Sevilla.

[WTT] Fitte Federer verwacht veel concurrentie

Roger Federer denkt dat hij een zware dobber gaat krijgen om het ABN AMRO World Tennis Tournament voor het tweede jaar op rij te winnen. De titelhouder is in een goede conditie, maar hij verwacht fikse tegenstand in Rotterdam. "Ik heb de afgelopen twee weken vrij genomen en tennis pas weer sinds twee dagen, maar ik voel mij erg goed", zei hij maandag op een persconferentie.

De Zwitserse favoriet kwam na de Australian Open niet meer in actie. Hij doet het dit seizoen bewust iets rustiger aan. "Ik heb na de Australian Open van mijn gezin genoten. Ik ben afwisselend in Dubai en Zwitserland geweest." Vrees dat hij weer even naar zijn ritme moet zoeken heeft hij niet. "Ik ben er woensdag klaar voor." Zijn tegenstander in de eerste ronde is de Sloveen Grega Zemlja.

De 31-jarige Federer is naar eigen zeggen blij om terug te zijn in Rotterdam. "Het voelt als thuiskomen. De mensen zijn heel vriendelijk en ik heb het gevoel dat de Nederlanders mij goed kennen", aldus de publiekstrekker.

De mondiale nummer twee liet zich ook uit over de dopingperikelen in de sport. Volgens hem moeten grandslamtoernooien meer geld beschikbaar stellen voor de strijd tegen doping. "Ik heb zelf het gevoel dat de sport schoon is, maar er mag zeker meer strijd tegen worden gevoerd."

Federer pleit voor een biologisch paspoort in het tennis. "En uitslagen van tests moeten worden opgeslagen, zodat ze later nog eens gecontroleerd kunnen worden."

'Anass werd gepest'

De 13-jarige Anass Aouragh die donderdag dood werd gevonden in een bosgebied in Wassenaar, werd al vanaf de start van het schooljaar getreiterd. De brugklasser zat vanaf september op het Adelbert College in zijn woonplaats en was vanaf het eerste begin een leerling die opviel. Dat zei rector Ben Dijkmans maandag op een persconferentie.

"Vanaf het eerste begin was het een leerling met bijzonder gedrag. Anass kwam bijvoorbeeld de klas binnen met een vlinderdas. Welke brugklasser draagt er nu een vlinderdas? En de dag erop droeg hij een groene broek. Hij viel op", vertelde Dijkmans.

De school heeft vanaf eind vorig jaar meerdere keren gesprekken gehad met Anass en zijn pesters. Volgens Dijkmans had dat resultaat. "We hebben ons best gedaan om dat pesten tot een eind te brengen. Maar of dat genoeg was, weet je nooit."

Dijkmans had de indruk dat Anass ondanks de pesterijen gelukkig was op school. "We hebben samen met Anass een zo goed mogelijke plek voor hem gemaakt. Zijn ouders zeiden ook: die school was alles voor hem. Zijn mentor was zijn tweede moeder." De ouders hebben volgens Dijkmans waardering voor wat de school voor hun zoon gedaan heeft.

Een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Anass zoals scholengemeenschap AOC Terra in Meppel laat uitvoeren naar aanleiding van de zelfmoord van de 15-jarige Fleur Bloemen, komt er voorlopig niet. "We gaan over enige tijd nog eens heel goed terugkijken op wat er in de school gebeurd is. Het kan misschien altijd beter."

Anass, die woensdag niet thuiskwam na het rondbrengen van folders in de Wassenaarse wijk Oostdorp, pleegde hoogstwaarschijnlijk zelfmoord. De politie liet vrijdag weten daar 'sterke aanwijzingen' voor te hebben. De jongen is maandag begraven.


Anass werd al vanaf begin schooljaar gepest (Foto: Novum)

Barbie moet poetsen

De rechtbank in Den Haag heeft Barbie maandag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Haar man Michael, voor wie het Openbaar Ministerie om vrijspraak had gevraagd, kreeg een taakstraf van tweehonderd uur.

De 23-jarige Barbie, die door het OM een werkstraf van tweehonderd uur had horen eisen, is veroordeeld voor twee mishandelingen uit 2011. Daarnaast moet ze schadevergoedingen betalen aan haar slachtoffers voor een bedrag van ruim duizend euro. Voor een van die mishandelingen werd ook Michael bestraft.

Ook tweede zaakwaarnemer Gomes beboet

Wereldvoetbalbond FIFA heeft maandag ook een tweede zaakwaarnemer van Heurelho Gomes beboet voor diens rol bij de transfer van PSV naar Tottenham Hotspur in 2008. Renato de Moura Ricardo kreeg een boete van 5700 euro en een waarschuwing. Vrijdag had Gomes' eerste zaakwaarnemer Leon Angel dezelfde sanctie gekregen.

De Moura Ricardo en Angel zouden niet de juiste papieren hebben gehad om Gomes te mogen vertegenwoordigen. De zaak was in eerste instantie aanhangig gemaakt door de Engelse voetbalbond FA, maar werd in 2011 overgedragen aan de FIFA. Angel kondigde al aan naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen om de boete aan te vechten.

De 31-jarige Gomes stapte in de zomer van 2008 na vier seizoenen PSV over naar Tottenham. In Londen bleef de elfvoudig international iets langer, namelijk 4,5 jaar. Sinds vorige maand speelt Gomes voor het Duitse Hoffenheim.

Axl Rose verliest rechtszaak om Guitar Hero

De Amerikaanse rocker Axl Rose heeft geen recht op een financiële vergoeding voor het gebruik van een virtuele gitarist Slash en het nummer 'Welcome to the Jungle' in het muziekspel Guitar Hero 3: Legends of Rock. Dat heeft een rechtbank in Los Angeles bepaald. De zanger eiste bijna vijftien miljoen euro schadevergoeding.

Rose daagde Activision in 2010 voor het gerecht omdat het Guns 'n Roses-nummer te spelen was met een virtuele versie van Slash. De twee muzikanten willen al jaren niets meer met elkaar te maken hebben.

De zanger sprak van fraude, contractuele fouten en foutieve representaties. Alle claims zijn door het gerechtshof van tafel geveegd, onder meer omdat Rose de aanklacht drie jaar na de release van het spel indiende.

Volgens de voormalig zanger van Guns 'n Roses heeft het gamebedrijf meer dan een miljard dollar verdiend aan het muziekspel.


Axl Rose verliest rechtszaak om Guitar Hero

U2's Bono getipt als nieuwe paus

Bono wordt genoemd als nieuwe paus. De U2-frontman staat op de lijst van de Ierse bookmaker Paddy Power, dat maandag meteen laat wedden op een nieuwe paus. Paus Benedictus XVI kondigde maandag zijn aftreden aan.

De kans dat Bono daadwerkelijk paus wordt, wordt door Paddy Power echter niet groot ingeschat. Voor elke euro inleg krijg je vijfhonderd euro als de Ierse rocker na de witte rook tot opvolger van Benedictus wordt gekozen. Om tot paus te worden gekozen door het college van kardinalen hoef je zelf geen kardinaal te zijn.

Grootse kans maakt volgens het Ierse online gokkantoor de Canadese kardinaal Marc Ouellet. Een euro gegokt op zijn verkiezing levert slechts 3,50 euro winst op. De Britse bookmaker William Hill acht de kans het grootst dat de Nigeriaan Francis Arizine in maart tot paus wordt verkozen. Voor elke euro inzet krijgt je daar vier euro terug.

Wedkantoren betalen al uit voor Manchester United

Mensen die geld in hebben gezet op een titelwinst voor Manchester United dit seizoen, kunnen al vroeg van hun 'gewonnen' geld gaan genieten. Wedkantoren Paddy Power en Betfred hebben besloten om die weddenschap nu al uit te betalen, ondanks het feit dat er nog twaalf wedstrijden gespeeld moeten worden.

Vorig seizoen betaalde Betfred ook al vroegtijdig uit toen United een voorsprong had op stadsgenoot Manchester City. Uiteindelijk wisten The Blues echter een inhaalslag te maken, en werden ze kampioen. Dat kostte Betfred-eigenaar Fred Done destijds een miljoen pond.

"United is twaalf punten los en er zijn nog maar twaalf wedstrijden te gaan; de strijd om de titel is gewonnen", verklaarde Done zijn beslissing om opnieuw de gok te wagen.

Het Ierse Paddy Power maakte al na City's verlies op zaterdag al bekend uit te gaan betalen. United moest toen nog een wedstrijd spelen. Een woordvoerder voor het bedrijf verklaarde dat ook zij geen andere winnaar zien dan de ploeg van Alex Ferguson.

Nieuwe Monty Python-film opent Animatiefestival

Het Holland Animation Film Festival opent met A Liar's Biography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman. De nieuwste film van het Britse komedie-ensemble Monty Python trapt op 20 maart het festival af. Dat maakte de organisatie van het Utrechtse festival maandag bekend.

De film gaat over Graham, het groepslid dat in 1989 overleed aan de gevolgen van kanker. A Liar's Biography maakt gebruik van geluidsopnamen uit 1980 waarop Chapman zijn memoires toelicht. De film gaat over zijn leven als komiek en zijn talloze seksuele ervaringen.

Python-leden John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin werkten mee aan de film, maar Eric Idle om onbekende redenen niet. De Britse komieken maakten in 1969 hun tv-debuut met de serie Monty Python's Flying Circus.

Het Holland Animation Film Festival wordt dit jaar voor de zestiende keer gehouden. Het festival vindt van 20 tot en met 24 maart plaats in Utrecht.


Animatiefestival opent met nieuwe Monty Python-film (Foto: Novum)

Aanklager wil Arnhemmer Janssen drie duels schorsen

De aanklager betaald voetbal wil Theo Janssen voor drie duels schorsen. De middenvelder van Vitesse kreeg maandag een schikkingsvoorstel van vier duels, waarvan een voorwaardelijk. Janssen kreeg zaterdag tegen PSV een rode kaart, nadat hij op de enkel was gaan staan van Kevin Strootman, die op de grond lag.

Nick Viergever kreeg van de aanklager een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. De AZ-verdediger wordt 'ernstig gemeen spel' verweten. Viergever werd in het uitduel bij Feyenoord van het veld gestuurd na een forse tackle op de benen van Lex Immers.

Janssen en Viergeven hebben tot maandagmiddag 16.00 uur om op het schikkingsvoorstel te reageren.

Documentaire onthult alles over Backstreet Boys

Stephen Kijak gaat een documentaire regisseren over de Amerikaanse band Backstreet Boys. De bandleden willen dat het een onthullende documentaire wordt, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film gaat over het prille begin van de vijf jongens die de Backstreet Boys vormden en een van de bekendste boybands van de wereld werden. "Wat me aantrok in dit project is dat ze heel open zijn en bereid zijn zich kwetsbaar op te stellen", zegt Kijak in een verklaring. De regisseur is fan van de jongens. "Ze vertrouwen op het filmteam."

Kijak maakte eerder documentaires over muzikant Scott Walker en The Rolling Stones. Zijn film over Nick Carter, Brian Littrell, AJ McLean, Howie Dorough en Kevin Richardson moet in de herfst uitkomen. De documentaire is ook bedoeld voor de bioscoop.

De Backstreet Boys werd twintig jaar opgericht door Lou Pearlman, die een New Kids on the Block-achtige band wilde vormen. Twee jaar later hadden de jongens hun eerste hit met We've Got it Goin' On. Bandlid Kevin Richardson verliet de groep in 2006, maar sloot zich vorig jaar weer aan bij de Backstreet Boys. De band is bezig met een nieuw album en gaat waarschijnlijk ook weer toeren.

Documentaire onthult alles over Backstreet Boys (Foto: Novum)
Documentaire onthult alles over Backstreet Boys (Foto: Novum)

Griekse boeren beginnen protestcampagne

Griekse boeren zijn maandag begonnen met een protestcampagne tegen de belastingverhogingen die onderdeel uit maken van het bezuinigingsprogramma van de regering. De boerenbonden zeiden vanaf maandag iedere dag een uur lang snelwegen te blokkeren.

De boeren zullen vooral in het midden en het noorden van Griekenland wegen blokkeren. De eerste blokkade is maandag om 14.00 uur plaatselijke tijd gevormd.

De boeren zijn boos dat de regering belastingvoordelen op boereninkomens en op brandstof voor boerenwerktuigen afschaft. Daarnaast ageren ze tegen het feit dat bepaalde subsidies al lange tijd niet zijn uitgekeerd.

Ook Saoirse Ronan in regiedebuut Ryan Gosling

Ryan Gosling is druk met het aannemen van acteurs voor zijn regiedebuut How to Catch a Monster. Saoirse Ronan heeft zich bij de cast gevoegd, die al bestond uit Christina Hendricks, Ben Mendelsohn en Goslings vriendinnetje Eva Mendes. Dat maakte de producent van de film Sierra/Affinity bekend.

De fantasyfilm waarvoor Gosling het scenario schreef, gaat over een stadje dat dreigt te verdwijnen. Hendricks speelt een alleenstaande moeder met twee kinderen. Ze raakt betrokken bij een macabere onderwereld. Haar zoon ontdekt een geheim pad dat leidt tot een onderwaterwereld. Welke rol de 18-jarige Ronan speelt, is nog onbekend.

Ronan is bekend van haar hoofdrol in het drama The Lovely Bones. Ze werd in 2008 al genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol in het kostuumdrama Atonement. Gosling begint in mei in de Amerikaanse stad Detroit aan de opnamen van zijn debuutfilm.


Ryan Gosling strikt Saoirse Ronan (Foto: Novum)

Jos Stelling wint Bulgaarse oeuvreprijs

Jos Stelling krijgt de Sofia Award voor zijn bijdragen aan de cinema. De Nederlandse regisseur neemt de Bulgaarse oeuvreprijs 12 maart in ontvangst tijdens het zeventiende Sofia International Film Festival.

Op het filmfestival gaat ook Stellings film Het Meisje en de Dood draaien, waarmee de regisseur vorig jaar de Gouden Kalf voor beste film won. Het festival vindt plaats van 7 tot 24 maart in de Bulgaarse hoofdstad.

De oeuvreprijs van het festival ging eerder naar anderen Peter Greenaway, Wim Wenders, Vanessa Redgrave en Claudia Cardinale. De 67-jarige Stelling debuteerde in 1974 met het drama Mariken van Nieumeghen, dat werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Andere bekende titels zijn De Vliegende Hollander en Duska.

Naast zijn werk als regisseur richtte Stelling in 1978 het Utrechtse filmhuis Springhaver op. In 2004 opende hij het Louis Hartlooper Complex, een eveneens Utrechtse filmtheater. In 1981 nam hij het initiatief voor De Nederlandse Film Dagen, dat later uitgroeide tot het Nederlands Film Festival.


Jos Stelling wint Bulgaarse oeuvreprijs (Foto: Novum)

Journalisten BBC leggen werk neer

Journalisten bij de BBC gaan volgende week staken. Een van de vakbonden van de journalisten heeft aangekondigd dat werknemers in heel Groot-Brittannië maandag hun werk neerleggen, als het management van de BBC geen einde maakt aan de gedwongen ontslagen bij de Britse staatsomroep.

De staking werd aangekondigd door de National Union of Journalists (NUJ). Of andere bonden zich bij de actie aansluiten, is niet bekend. De BBC liet bij monde van een woordvoerder weten teleurgesteld te zijn met het besluit van de NUJ.

Bij de omroep staan de komende vijf jaar tweeduizend banen op de tocht.


Journalisten BBC leggen werk neer (Foto: Novum)

Internationale interesse voor Verliefd op Ibiza

Verliefd op Ibiza is verkocht aan Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne. Ook andere landen hebben interesse in de komedie van Johan Nijenhuis. Dat maakte distributeur A-Film maandag bekend.

De film met onder anderen Jan Kooijman, Sanne Vogel en Jim Bakkum draait tien dagen in de Nederlandse bioscopen en heeft tot nu toe ruim 250 duizend bezoekers getrokken. De ensemblefilm gaat over het Spaanse feesteiland waar diverse vakantiegangers verliefd worden.


Internationale interesse voor Verliefd op Ibiza (Foto: Novum)

Kittel spurt in Oman naar eerste seizoenszege

Marcel Kittel heeft zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. De Duitser in dienst van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano was maandag de snelste in de etappe van Al Musannah en Sultan Qaboos University over 162 kilometer. 

In de sprint was Kittel net iets sneller dan de Italiaan Davide Appollonio en de Fransman Nacer Bouhanni. Door deze overwinning gaat hij nu ook aan de leiding in het algemeen klassement. Morgen is de tweede etappe over 146 van Fanja naar Al Bustan. 

[WTT] Hanescu verrast Janowicz in Rotterdam

De eerste partij in het hoofdtoernooi van het ATP-toernooi in Rotterdam is gewonnen Victor Hanescu. De Roemeen schakelde de als zevende geplaatste Pool Jerzy Janowicz uit in twee sets. Het werd 7-6(4) en 6-3. Ook Martin Klizan won zijn eerste partij. Hij versloeg de Fransman Paul-Henri Mathieu in drie sets: 6-4, 3-6 en 7-5.

Hanescu zal in de volgende ronde spelen tegen de winnaar van de partij tussen Julien Benneteau en Michael Llodra. Klizan zal het opnemen tegen Igor Sijsling of Jo-Wilfried Tsonga.

Drenthe wil WK wielrennen 2020

Een groep mensen uit de provincie Drenthe wil het WK wielrennen in 2020 naar Assen halen. De initiatiefgroep, bestaand uit mensen uit de wereld van politiek, sportmarketing en toerisme heeft de Koninklijke Nederlandse Wielerunie hierover een brief geschreven.

De strijd om de regenboogtrui zou dan plaats moeten hebben op het TT-circuit. De provincie haalde eerder de start van de Vuelta in 2010 binnen. Het idee is afkomstig van Dick Heuvelman. De journalist heeft er ook mede voor gezorgd dat de Giro d'Italia in 2002 startte in Groningen.

Weer aardschok in Groningen

Opnieuw schudde de aarde in de provincie Groningen. Vanmorgen, omstreeks 7 uur, werd een deel van de provincie Groningen weer opgeschrikt door een aardschok.

Het epicentrum lag ongeveer 10 kilometer zuidelijker dan de eerdere bevingen, namelijk bij het dorp Garrelsweer en werd gevoeld in onder meer Wirdum, Wittewierum, Zeerijp en Woltersum. Ook meldden mensen dat ze gerommel en een knal hadden gehoord.

Volgens het KNMI had deze aardschok een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. Hiermee was deze schok minder krachtig dan de schokken die eind vorige week werden gevoeld.

De oorzaak van de aardschokken ligt bij de gaswinning van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Voor mensen die schade hebben ondervonden door een van de schokken, is er in het gemeentehuis van Loppersum een informatiepunt geopend.

Met dank aan mien-moeke voor het herschrijven.

Jaksche: "Spaanse sport heeft iets te verbergen"

Oud-wielrenner Jörg Jaksche heeft zijn twijfels of de rechtbank van Madrid wel de onderste steen boven wil krijgen in het proces rond dopingarts Eufemiano Fuentes. Volgens de Duitser heeft de 'Spaanse sport iets te verbergen'. "Er staan te veel belangen op het spel", vertelt Jaksche maandag in de Franse krant Le Monde. Later maandag doet Jaksche als getuige zijn verhaal voor de rechtbank.

De rechtszaak begint maandag aan zijn derde week. Getuige Jaksche denkt niet dat de rechters de waarheid echt boven tafel willen krijgen. "Ik heb ernstige twijfels over de bereidwilligheid van de Spaanse rechters in deze zaak."

Als voorbeeld noemt Jaksche het verbod van de rechter aan Fuentes om zijn volledige klantenlijst te onthullen. Fuentes gaf tijdens zijn verhoor aan daartoe bereid zijn, maar kreeg geen toestemming. "Het is onbegrijpelijk. Ik was geschokt door deze weigering. Normaal gesproken pakt een rechter alle informatie aan die licht kan werpen op een zaak."

Jaksche is van plan volledige openheid van zaken te geven. "Ik wil alles vertellen en geen halve bekentenissen zoals Lance Armstrong en Ivan Basso afleggen." De oud-coureur heeft toegegeven na zijn overstap naar Liberty Seguros in 2005 klant te zijn geweest van Fuentes.

Vorige week onthulde een voormalig voorzitter van Real Sociedad dat de Spaanse voetbalclub ook jarenlang gebruikmaakte van de diensten van Fuentes. Daarmee lijkt Fuentes' klantenkring verder te reiken dan alleen het wielrennen, weet ook Jaksche. "Fuentes vertelde me dat hij niet alleen samenwerkte met wielrenners, maar ook met atleten en tennissers. Ik heb echter geen sporters persoonlijk herkend."

Bij een inval in de praktijk van Fuentes werden in 2006 tientallen bloedzakken gevonden. Die waren voorzien van codenamen om de sporters te beschermen. Wielrenners als Jan Ullrich en Ivan Basso werden ontmaskerd en kregen een schorsing. Het proces duurt vermoedelijk tot half maart. Fuentes heeft het geluk dat Spanje in 2006 nog geen antidopingwetgeving had. Wel kan hij worden gestraft voor het in gevaar brengen van de gezondheid van zijn klanten.

Star Trek-game eerder dan film

Het schietspel Star Trek ligt 26 april in de winkels. Dat heeft uitgever Namco Bandai bekendgemaakt. De film Star Trek: Into Darkness gaat half mei in première en draait 6 juni in de Nederlandse bioscoop. Acteurs Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) verlenen hun medewerking aan het spel, waarin een losstaand verhaal verteld wordt.

Het schietspel haakt in op de reboot van de filmreeks door regisseur J.J. Abrams, die in 2009 in de bioscoop te zien was. Naast Quinto en Pine worden ook de gelijkenissen van Zoe Saldana (Lieutenant Uhura), Simon Pegg (Scotty), Karl Urban (McCoy), John Cho (Sulu) en Anton Yelchin (Chekov) in het spel opgenomen.

De Star Trek-game speelt zich af na de avonturen uit de film uit 2009. Spelers kunnen de game samen doorlopen in de virtuele schoenen van Kirk en Spock, die het in de game opnemen tegen de Gorn. Star Trek is in de maak voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3.


Star Trek-game eerder dan film

Deportivo ontslaat coach na zes weken

Deportivo La Coruña heeft Domingos Paciencia op straat gezet. De trainer was pas zes weken in dienst bij de Primera División-club. Aanleiding voor het snelle ontslag van Paciencia was het uitblijven van betere resultaten in de competitie.

Zaterdag verloor Deportivo thuis met 3-0 van Granada, waardoor het met zestien punten onderaan de ranglijst staat. Het verschil met het 'veilige' Osasuna bedraagt zes punten. "De Portugese coach Domingos Paciencia en zijn staf zullen niet langer bij het eerste elftal werkzaam zijn", zo luidde de verklaring van de Spaanse club.

Paciencia werd begin januari aangesteld als nieuwe trainer na het ontslag van José Luis Oltra. Onder leiding van Oltra promoveerde Deportivo afgelopen seizoen naar de Primera División.

Paus Benedictus XVI treedt terug

Paus Benedictus treedt terug. Normaal gesproken wordt een paus pas opgevolgd na zijn overlijden. Woordvoerder Frederico Lombardi zegt dat Benedictus XVI op 28 februari stipt om 20.00 uur het pontificaat neerlegt.

In een verklaring zegt de paus dat het is vanwege zijn gezondheid: "In de wereld van vandaag zijn zowel een sterke geest als een sterk lichaam nodig om het schip van Sint Peter te besturen en het Evangelie te verspreiden, kracht die in de laatste maanden bij mij verslechterd is, tot op het punt dat ik moet erkennen niet in staat te zijn de taak uit te voeren die aan mij toevertrouwd werd."

Benedictus werd paus in 2005, na het overlijden van paus Johannes Paulus II. Een paar dagen daarvoor was hij 78 jaar geworden en in bijna 300 jaar was er niet zo'n oude paus gekozen. Benedictus had toen al een lange carrière in het Vaticaan achter de rug.

Kardinaal Joseph Ratzinger werd in april van 2005 verkozen tot de 265ste paus, en nam de pauselijke naam Benedictus aan, ter ere van Benedictus XV, die paus was tijdens de Eerste Wereldoorlog, en ter ere van Benedictus van Nursia, die de kloosterorde der Benedictijnen stichtte.

Benedictus' pontificaat werd gekenmerkt door een toenemende ontkerkelijking in het westen, terwijl in Afrika en Zuid-Amerika zijn aanhangers juist in aantal toenamen. Daarnaast kwam tijdens zijn aanstelling een groot misbruikschandaal aan het licht.

Hij stond bekend om zijn conservatieve opvattingen. Zo kwam hij regelmatig in het nieuws met uitgesproken antihomo en antiseculaire uitspraken, en hij stelde dat Turkije niets bij de 'christelijke' EU te zoeken heeft, omdat het land overwegend islamitisch is.

De laatste keer dat er een paus aftrad was paus Gregorius XII in 1415.

Finalisten The Voice Kids in Abbey Road Studios

De finalisten van The Voice Kids zijn in de voetsporen van artiesten als The Beatles, Pink Floyd en Adele getreden. De zes tieners namen in de beroemde Abbey Road Studios in Londen een nummer op, maakte RTL maandag bekend.

De zes strijden vrijdagavond om de winst van het tweede seizoen van The Voice Kids. Naast een platencontract en studiebeurs sleept de winnaar ook een optreden in Disneyland Parijs in de wacht. Daar mag de winnaar I Just Can't Wait to Be King uit The Lion King ten gehore brengen. In Londen hebben alle finalisten hun versie van het nummer opgenomen.

Tijdens de livefinale moeten de zes overgebleven talenten minstens drie keer optreden. De finalisten openen de show gezamenlijk, waarna ze met hun coaches op het podium verschijnen.

Ook moeten de tieners solo aan de slag. De drie talenten, een per team, met de meeste publieksstemmen mogen hun single ten gehore brengen. Daarna moet duidelijk zijn wie The Voice Kids wint. Tussendoor is er een gastoptreden van Fabiënne Bergmans, die het eerste seizoen van de talentenjacht won.

1500 schademeldingen na bevingen Groningen

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds vrijdag ongeveer 1500 schademeldingen binnengekomen na aardschokken in Zandeweer en 't Zandt. Dat maakte de NAM maandagochtend bekend.

Zandeweer werd donderdag rond middernacht getroffen door twee schokken met een kracht van 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. Zaterdagochtend trilde de grond in ’t Zandt door een aardschok met een kracht van 2,7. Vervolgens was er maandagochtend nog een aardschok in Garrelsweer, die een kracht had van 2,0. De NAM verwacht dat die schok weinig schade heeft aangericht.

1500 schademeldingen na bevingen Groningen
1500 schademeldingen na bevingen Groningen (Foto: ANP)

Explosie in Russische kolenmijn

Een explosie in een kolenmijn in het noorden van Rusland heeft aan negen kompels het leven gekost. Acht mijnwerkers worden vermist. Dit heeft het Russische ministerie voor noodsituaties maandag gezegd.

Het ongeluk voltrok zich in de Vorkoetinskaja-mijn in de regio Komi. Reddingswerkers proberen de vermiste kompels te lokaliseren, zei het ministerie.

In Rusland doen zich vaak mijnongelukken voor. Nalatigheid en het slordig omspringen met de veiligheidsmaatregelen zijn vaak de oorzaak.

Crytek gaat voor gratis spellen

Gamebedrijf Crytek gaat zich uitsluitend richten op gratis games. Het bedrijf, vooral bekend van de Crysis-reeks, denkt dat de gratis spellen binnen drie jaar net zo veel geld opleveren als games die in de winkel verkocht worden. Dat heeft topman Cevat Yerli gezegd tegen techweblog Venture Beat.

"De markt voor free-to-play games is sterk in opkomst", zei Yerli in het interview. Zijn gamebedrijf houdt al vijf jaar rekening met de groei van het gratis aanbieden van games. Sinds eind vorig jaar is het schietspel Warface voor een beperkt aantal gamers te testen. Warface wordt de eerste gratis game van Crytek.

Deze maand komt het gamebedrijf met het schietspel Crysis 3. Dit spel voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc komt, in tegenstelling tot Warface, wel gewoon in de winkel te liggen.


Crytek gaat voor gratis spellen

Drie doden bij helikopterongeluk op filmlocatie VS

Bij een helikopterongeluk bij Los Angeles zijn zondag drie mensen om het leven gekomen. Het toestel was in het holst van de nacht opgestegen om filmopnamen te maken voor een nieuwe reality TV-show voor Discovery Channel, waarvan de productie werd gedaan door Eyeworks USA.

De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Het ongeluk gebeurde op de Polsa Rosa Ranch, een populaire filmlocatie in Acton waar volgens de website Imdb.com opnamen zijn gemaakt voor Windtalkers en de remake van Red Dawn.

Grensrechter Siebert zette KNVB voor schut

Grensrechter Nicky Siebert heeft de KNVB in augustus ernstig in verlegenheid gebracht. Na afloop van het Europa League-duel tussen Vaslui en Internazionale (0-2) ging hij flink over de schreef.

Na afloop van het diner met scheidsrechter Bas Nijhuis, vierde man Danny Makkelie en assistent Patrick Langkamp spoot Siebert volgens De Telgraaf in de gang van het hotel in bijzijn van Makkelie en Nijhuis een brandblusser leeg.

De KNVB besprak het voorval rond de winterstop en liet Siebert thuis tijdens het trainingskamp in Turkije. De afgelopen weken was de grensrechter actief in de Jupiler League. Hij liet eerder weten te stoppen met internationale duels omdat hij die naar eigen zeggen niet meer kan combineren met zijn werkzaamheden.

Obama wil Israël weerhouden van aanval Iran

De Amerikaanse president Barack Obama wil Israël weerhouden van een aanval op Iran als hij in maart de Joodse staat bezoekt. Dit hebben Israëlische media maandag gemeld op gezag van regeringskringen in Washington.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Iran nog dit jaar de "rode lijn" op weg naar een atoombom zou bereiken. Obama wil tijdens zijn bezoek ervoor pleiten de onderhandelingen met het bewind in Teheran nog wat meer tijd te gunnen.

Obama wil Israël weerhouden van aanval Iran
Obama wil Israël weerhouden van aanval Iran (Foto: ANP)

Bredase neuroloog per direct op non-actief

Een neuroloog uit Breda is maandag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. De man levert volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen verantwoorde zorg, waardoor hij zijn patiënten in ernstig gevaar brengt. Volgens de inspectie zijn er inmiddels verschillende slachtoffers bekend.

De inspectie kwam de man op het spoor na een melding van het Amphia Ziekenhuis, waar hij tot februari vorig jaar werkte. De inspectie vroeg daarna de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) om de dossiers van de neuroloog, die al geruime tijd in de ziektewet zat, te bekijken. Daaruit bleek dat hij ernstig tekortschoot in zijn werk en zijn patiënten onnodig in gevaar brengt.

Zo stelde de neuroloog vaak haastige en onjuiste diagnoses, maakte hij onlogische keuzes en was hij onvolledig in de communicatie. Ook onderzocht hij zijn patiënten soms niet goed waardoor hij tot een verkeerde conclusie kwam of een verkeerde behandeling gaf.

De man mag voorlopig niet meer aan de slag als neuroloog of in de individuele gezondheidszorg. De inspectie heeft een zaak bij de tuchtrechter neergelegd en gevraagd de zaak met spoed te behandelen. De man werkte behalve bij het Amphia Ziekenhuis vorig jaar ook nog vier maanden in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. De inspectie heeft dat ziekenhuis op de hoogte gebracht.

Het Amphia Ziekenhuis laat in een reactie weten later maandag met een officiële verklaring te komen.

Man gooit televisie naar zwangere vriendin

Een 36-jarige man uit Eindhoven is zondagnacht aangehouden omdat hij zijn zwangere vriendin mishandelde. Hij gooide onder meer een televisietoestel naar haar. Dat meldt de politie.

De man werd rond 00.30 uur aangehouden in de woning van zijn vriendin in de wijk Tongelre. Hij zou de 29-jarige vrouw ook hebben geslagen en bij de nek hebben gegrepen. Ze is voor controle meegenomen naar het ziekenhuis. De verdachte zit vast.

[NBA] James opnieuw de held van Miami

Basketbalploeg Miami Heat heeft zondag het prestigieuze duel in de Amerikaanse NBA met Los Angeles Lakers gewonnen. Met opnieuw dank aan LeBron James. De topschutter van Miami scoorde voor de vijfde wedstrijd op rij meer dan 30 punten. Tegen de Lakers waren het er 32. Heat, de kampioen van vorig seizoen en de huidige koploper in de Eastern Conference, won met 107-97. De vedette bij de ploeg uit Los Angeles, Kobe Bryant, maakte 28 punten.

San Antonio Spurs blijft onveranderd goed presteren. De leidende ploeg in de Western Conference won van Brooklyn Nets met 111-86 en boekte daarmee al de 40e zege van dit seizoen. Tim Duncan en Manu Ginobili ontbraken bij de Spurs vanwege blessures. Tony Parker maakte de meeste punten: 29.

Los Angeles Clippers gaf op bezoek in New York de Knicks ervan langs met 102-88. Bij de thuisploeg blonk Carmelo Anthony uit met 42 punten, maar zijn scoringsdrift was onvoldoende om de ontketende Clippers tegen te houden.

Uitslagen

New York - LA Clippers 88-102
Miami - LA Lakers 107-97
Boston - Denver 118-114 (nv)
Toronto - New Orleans 102-89
Orlando - Portland 110-104
Memphis - Minnesota 105-88
Brooklyn - San Antonio 86-111
Phoenix - Oklahoma 69-97
Sacramento - Houston 117-111

'Square Enix werkt aan Legacy of Kain'

CSC Corporate Domains is het bedrijf dat voor Square Enix websitedomeinen registreert. Nu heeft het bedrijf het domein WarForNosgoth.com toegevoegd en laat Nosgoth nou net een gebied zijn uit de Legacy of Kain-games. Twee jaar geleden waren er ook al hints naar een nieuwe game in de serie.

De laatste Legacy of Kain-game is uitgekomen in 2003, tien jaar geleden alweer. Of Square Enix binnenkort wat gaat bekendmaken is nog even afwachten maar wij kunnen in ieder geval niet wachten.

Maker Matterhorn wil weer filmen in Nederland

Diederik Ebbinge wil zijn volgende film weer gewoon in Nederland opnemen. "Ik ben voor de opnames van Matterhorn naar België uitgeweken omdat ze daar een tax shelter hebben", zegt de regisseur en scenarist van de Nederlandse tragikomedie tegen Novum Nieuws. "Het is doodzonde dat ik hier in Nederland geld ophaal dat ik dan in België ga uitgeven. Ik wil mijn volgende film weer hier opnemen."

Ebbinges uitspraken zijn geen loze kreet, want hij is al bezig met zijn volgende filmproject. "Ik kan er inhoudelijk nog niets over zeggen, maar het wordt een soort psychologische thriller. Ik ben nu bezig met het scenario en hoop dat eind dit jaar af te hebben zodat ik volgend jaar zomer met filmen kan beginnen."

Het idee voor een tax shelter heeft een breed draagvlak in de Nederlandse filmbranche, die in zwaar weer verkeert. De situatie is volgens velen verergerd door de recente overheidsbezuinigingen op cultuur. Het belastingvoordeel moet het voor nationale en internationale filmmakers aantrekkelijk maken om in Nederland te filmen.

"Een kind kan begrijpen dat ik de omringende industrie ook stimuleer als ik ergens mijn filmset opbouw", vervolgt Ebbinge, vooral bekend als lid van cabaretgroep De Vliegende Panters. Een veelgehoord argument van voorstanders van de tax shelter is dat Nederland niet alleen geld misloopt van de filmsector, maar ook van bedrijven als cateraars, hotels en apparatuurverhuurders. "Elke euro die ik aan een filmproductie uitgeef, levert veel meer op voor de locale economie."

De Nederlandse overheid houdt een filmtop waarop filmmakers als regisseur Paul Verhoeven en producenten Gijs van de Westelaken en San Fu Maltha kunnen brainstormen over filmfinanciering in Nederland.

"Hopelijk zorgt die filmtop ervoor dat wij ook een tax shelter krijgen", stelt Ebbinge. "Ik kan geen argument bedenken om die niet in Nederland in te voeren. Er zijn van die zeikerige Geert Wilders-argumenten dat de filmsector louter bestaat uit de grachtengordelelite die lui op zijn reet zit geld te scheppen, maar dat is natuurlijk onzin."

Matterhorn, over de vreemde relatie tussen een eenzame man en een zwerver met hersenbeschadiging, heeft het in Nederland tot nu toe prima gedaan. De film won afgelopen weekend de Publieksprijs tijdens het International Film Festival Rotterdam. Naar buitenlandse distributeurs wordt nog gezocht. De film draait sinds donderdag in tien Nederlandse filmhuizen.

Golfer Snedeker wint op Pebble Beach

De Amerikaanse golfer Brandt Snedeker heeft zondag National Pro-Am-toernooi op de baan van Pebble Beach gewonnen. Na tweemaal een tweede plek de afgelopen weken wist hij nu wel toe te slaan. Vorige week werd hij tweede achter Tiger Woods en de week ervoor moest hij zijn meerdere erkennen aan Phil Mickelson. 

Snedeker had in Californië twee slagen minder nodig dan Chris Kirk. Door deze zege stijgt hij naar plek vier op de wereldranglijst, zijn beste notering ooit. James Hahn stond aan het begin van de slotdag op gelijke hoogte met Snedeker, maar hij liet zijn kans glippen en noteerde een slotronde van zeventig slagen. Hij moest genoegen nemen met een derde plaats.  Snedekers eindtotaal van 267 (19 slagen onder par), na een slotronde van 65 (-7), betekende een toernooirecord.

Giggs scoort al 23 seizoenen lang voor ManU

Ryan Giggs wist afgelopen zondag opnieuw te scoren voor Manchester United. Op het eigen Old Trafford scoorde de 39-jarige vleugelspeler de 1-0 tegen Everton (2-0 winst). Daarmee zet hij een bijzondere reeks voort.

Giggs heeft namelijk sinds het seizoen 1990/91 elk jaar het net gevonden voor Manchester United. Dit houdt in dat hij al 23 seizoenen lang minimaal een doelpunt maakt voor The Mancunians. "Ryan blijft zijn goede prestaties maar doortrekken", aldus manager Sir Alex Ferguson.

"Hij heeft nog altijd de energie om zich overal op het veld te laten zien. Die inzet is fantastisch om te zien", liet hij verder weten. Robin van Persie verzorgde de assist bij het doelpunt van Giggs. Onze landgenoot maakte op slag van rust zelf de 2-0.

T. Janssen: "Als je Strootman aait, valt 'ie al"

Ze worden waarschijnlijk nooit vrienden: Theo Janssen en Kevin Strootman. Het is een kwestie van uit hetzelfde hout gesneden, en dat botst. Tot aan de grens, soms er over. Janssen (Vitesse) kreeg afgelopen weekend een rode kaart in het duel tegen PSV nadat hij op Strootman (PSV) zijn voet ging staan. Het duel eindigde in 2-2.

Janssen (31) en Strootman (22) lijken elkaar niet uit te kunnen staan. In elk geval binnen de krijtlijnen. Het was zaterdagavond voor de derde keer raak dit seizoen. Net als in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, toen Janssen nog in dienst was van Ajax, en in de thuiswedstrijd van PSV tegen Vitesse zochten de twee elkaar geregeld op. Een hand op de wang, een duwtje of een scheldpartij. Alles is geoorloofd in de strijd.

Eigenlijk vrij rustig
Janssen is bij Vitesse de enige in zijn soort, terwijl Strootman een snelle leerling is onder de vleugels van de ervaren Mark van Bommel, die het conflictmodel gedurende zijn loopbaan eigen heeft gemaakt. Het was zaterdagavond in de GelreDome afwachten tot het drietal elkaar uit de tent zou lokken. Een kwartier voor tijd werd het vuurtje opgestookt. Vitesse kreeg een penalty en Janssen pakte de bal op. Vanuit zijn ooghoeken zag hij zijn Eindhovense evenknieën naderen.

"Ze gingen direct voor Bony staan toen ik hem de bal gaf. Dan zoek je natuurlijk bewust even de confrontatie op met hen. Een beetje provoceren hoort erbij", zei Janssen tegen Goal.com. "Ze waren niet zo vervelend als de vorige keer in Eindhoven. Het was eigenlijk vrij rustig. We moeten het trouwens ook niet te groot maken. Ze willen net als ik winnen en dan wordt weleens fel gereageerd. Dat is niet altijd goed, maar als de wedstrijd klaar is geef je elkaar de hand en wens je elkaar succes. Dan is het goed. Niks aan de hand. Ik denk dat zij daarin hetzelfde zijn als ik."


T. Janssen krijgt rood na overtreding op Strootman (Foto: Pro Shots)

Strootman houdt in
Het bleef echter niet bij een hand voor de Arnhemmer, die in het verleden met Strootman knokte om een plek op het middenveld bij Oranje. Vlak voor tijd moest Janssen met rood van het veld. Niet geheel toevallig na een verbeten duel met Strootman, bij wie hij kort daarvoor al dan niet bewust op de voet ging staan. In de situatie die leidde tot de rode kaart landde Janssen op het been van Strootman, ongelukkig volgens de routinier. "Het was echt niet bewust. Dat zie je ook op de beelden, ik keek de andere kant op. Je kunt rood geven, maar het leek erger dan het was. Als je Strootman aait, valt 'ie al. Hij reageert altijd op zo'n bepaalde manier."

Voordat de Arnhemmer de kleedkamer opzocht, ging hij nog even langs bij Strootman om te zeggen dat hij geen kwade intenties had. De PSV'er liet met gebaren merken dat hij de rode kaart gerechtvaardigd vond. Na afloop was de Ridderkerker verbaasd over de lezing van Janssen. "Was het niet bewust volgens hem?", reageerde Strootman met een cynische glimlach. "Bekijk de beelden dan nog maar een keer. Dan mogen jullie opschrijven wat jullie willen. Ik zal nog wel een keer vertellen wat ik ervan denk."

Omgekeerde wereld
Terwijl de 16-voudig international richting de bus loopt, ziet Janssen in de catacomben een herhaling van het duel met Strootman. Een journalist wijst hem erop dat er ogenschijnlijk weinig aan de hand is en zegt dat Strootman juist een tik lijkt uit te delen. "Zie je nou wel, hij geeft mij een elleboog. Ze zouden Strootman moeten schorsen", grapt de geslepen Vitessenaar terwijl hij met een ondeugende glimlach de persruimte verlaat. De strijdbijl is voor even begraven. De kemphanen kunnen voorlopig op stok.

Miljoenen voor antibioticaproject UMC Utrecht

Het UMC Utrecht krijgt 5,5 miljoen euro subsidie voor een project om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Het geld is afkomstig van de Europese Unie en farmaceutische bedrijven, die samen 187 miljoen euro uittrekken voor de ontwikkeling van antibiotica. Dat meldt het ziekenhuis maandag.

Met de subsidie gaat het UMC Utrecht een netwerk opzetten van Europese ziekenhuizen waarin nieuwe antibiotica snel en goed getest kunnen worden. Ze brengen hiervoor de kwaliteit van ziekenhuizen in kaart, en houden bij welke soort ziekteverwekkende bacteriën er voorkomen.

"Wij zetten een infrastructuur op om nieuwe antibiotica te testen", zegt projectleider en hoogleraar Marc Bonten. "Doordat klinische trials sneller en beter verlopen, maken we de fase tussen laboratoriumproeven en toelating tot de markt zo kort mogelijk. Dat versnelt de invoering van nieuwe middelen. Zo wordt het voor farmaceutische bedrijven aantrekkelijker om nieuwe antibiotica te ontwikkelen."

Zwaar busongeluk in Bangladesh

Een ongeluk met een bus met moslimpelgrims heeft in Bangladesh aan zeker zestien mensen het leven gekost. De bus stortte maandagochtend door nog onbekende oorzaak van een brug naar beneden. Vijftien van de 43 inzittenden zijn met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Onder de doden zijn kinderen, zei de politie.

Het ongeluk voltrok zich in het district Cox's Bazar, driehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dhaka. De bus vervoerde moslims terug naar huis die naar het heiligdom van Mujibur Rahman Maizbhandari waren geweest.

In Bangladesh gebeuren veel verkeersongelukken. Jaarlijks komen zo'n tienduizend Bengalezen om bij ongelukken op de weg.

Haase terug in mondiale top vijftig

Robin Haase behoort weer tot de beste vijftig tennissers van de wereld. De Hagenaar steeg als gevolg van zijn halvefinaleplaats in Zagreb acht posities naar de vijftigste plek op de wereldranglijst. Haase hoogste ranking is nog altijd de 33e stek, die hij vorige zomer bereikte.

Igor Sijsling kwam in Zagreb niet verder dan de tweede ronde en moest elf plaatsen inleveren. Hij is nu de mondiale nummer 77. Thiemo de Bakker zakte twee posities en staat nu 123e. Haase, Sijsling en De Bakker, de beste drie Nederlandse tennissers van het moment, doen deze week allen mee aan het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam.

In de top twintig veranderde er niets. Novak Djokovic voert nog altijd de wereldranglijst aan, gevolgd door Roger Federer, Andy Murray, David Ferrer en Rafael Nadal. Laatstgenoemde verloor zondag de finale in Vina del Mar, waar hij zijn rentree na zeven maanden blessureleed maakte.

Bij de vrouwen is Kiki Bertens nog altijd de beste Nederlandse. Zij staat net als Haase vijftigste. Arantxa Rus moest een positie inleveren en staat nu 75e. Omdat er vorige week Fed Cup-verplichtingen waren, vielen ook bij de vrouwen weinig verschuivingen te noteren.

De Unie: minister moet van cao afblijven

Vakbond De Unie noemt de uitspraak van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat het wel wat minder kan in cao’s van de bankensector "voor een PvdA-minister op het randje van onbehoorlijk bestuur". "Dijsselbloem moet van cao-afspraken afblijven. Daar gaat hij helemaal niet over. Dat zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers", reageert vakbondsvoorzitter Reinier Castelein maandag.

Hij benadrukt dat de minister niet alle honderdduizenden mensen die in de bankensector werken verantwoordelijk kan houden voor de topsalarissen die sommige directeuren verdienen. "De mensen aan de balie zijn niet medeschuldig aan de bankencrisis. Dit zijn mensen die ook gewoon een hypotheek hebben. En zij hebben al genoeg te verduren door aangekondigde ontslagrondes", aldus Castelein.

De Unie: minister moet van cao afblijven
De Unie: minister moet van cao afblijven (Foto: ANP)

The Walking Dead niet naar Australië

The Walking Dead: Survival Instinct zal geen Wii U-release krijgen in Australië en is daarmee de tweede game die ze daar moeten missen voor de console. Volgens uitgever Activision is er te weinig vraag naar de Wii U-versie om de release toch door te laten gaan.

007 Legends was de eerste game die Australië over heeft geslagen vanwege te weinig vraag naar de Wii U-versie. De Xbox 360-, pc- en PS3-gamers zullen de game nog wel gewoon kunnen aanschaffen in het land.

's Werelds grootste zoutwaterkrokodil is niet meer

Lolong, de grootste zoutwaterkrokodil ter wereld, is niet meer. Het 6,17 meter lange dier bezweek zondagavond in een ecotoeristische dierentuin in het Zuid-Filipijnse Bunawan, waar hij was ondergebracht nadat hij in september 2011 was gevangen. Er wordt een speciale rouwplechtigheid voor Lolong georganiseerd, heeft burgemeester Edwin Cox Elorde van Bunawan laten weten.

De naar schatting zeker 50 jaar oude en ruim duizend kilo wegende Lolong was een toeristische trekpleister van jewelste. Elorde zei dat het dier zal worden opgezet en dat het in een museum in Bunawan zal worden tentoongesteld zodat de toeristen zullen blijven komen. Eerst echter wordt autopsie verricht om te proberen de doodsoorzaak te achterhalen.

Lolong werd gevangen na een drie weken durende klopjacht nadat de plaatselijke bevolking melding had gemaakt van aanvallen door een krokodil met dodelijke afloop. Er waren honderd mensen voor nodig om het dier met een touw van het water naar een open plek te trekken. Daar werd het met een kraan op een vrachtwagen gehesen, zijn bek dichtgebonden met nylondraad en een net.

Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken.

Knieoperatie Vonn geslaagd

De olympisch kampioene Lindsey Vonn is succesvol geopereerd aan haar rechter knie. Volgends Bill Sterett, arts van de Amerikaanse skifederatie, kan ze weer helemaal de oude worden. Dat zei de arts nadat hij de rechterknie van de skiester zondag in Vail, Colorado, had geopereerd. De arts gaf geen commentaar over hoe lang het herstel mogelijk zal duren.

De Amerikaanse Vonn is op de afdaling olympisch kampioene en meervoudig winnares van de wereldbeker. Ze kwam tijdens de wereldkampioenschappen skiën in het Oostenrijkse Schladming op de super-G zwaar ten val en werd direct met de helicopter afgevoerd naar het ziekenhuis. De Amerikaanse topfavoriete scheurde haar kruisbanden en liep een breukje op in haar scheenbeen.

Motorstorm-ontwikkelaar hint naar 20 februari

Enkele medewerkers van Evolution Studios, de ontwikkelaar van Motorstorm-games, hebben gehint naar iets waarmee ze bezig zijn voor 20 februari. Op die datum heeft Sony een speciale dag waar volgens geruchten de PS4 bekendgemaakt gaat worden. Zo heeft Paul Rustchynsky gisteren een tweet met "10 dagen" verstuurd, exact tien dagen voor 20 februari.

Hoofdontwikkelaar Will Maiden heeft enkele hints gegeven naar nieuwe projecten en aangegeven dat de sfeer in de studio als een spionnenthriller is. Een andere ontwikkelaar heeft op zijn LinkedIn-profiel staan dat hij werkt aan nog onaangekondigde game exclusief voor Sony. Grote kans dat de ontwikkelaar 20 februari bekend gaat maken dat ze een launchgame voor de PS4 aan het maken zijn, we zullen het zien.

Ride to Hell leeft nog steeds

Ride to Hell was ooit een game van Deep Silver en zou gaan over een Vietnam-veteraan die terugkeert en terechtkomt in een motorbende. De game scheen de prullenbak in gegaan te zijn en volledig verwijderd te zijn van de website van Deep Silver. Maar nu is de game in Australië terug want hij heeft een 18+-keuring gekregen.

Volgens de keuring zal de game dit jaar uitkomen voor PS3, Xbox 360 en Windows. De game is voor volwassenen omdat het veel referenties naar sexuele en drugsgerelateerde content zou bevatten. Meer informatie over de game is nog niet bekend en de grote vraag blijft nu of de game echt nog uit zal komen.

Squashtitels voor Anjema en Grinham

Laurens Jan Anjema is zondag in Amsterdam voor de achtste keer op rij Nederlands kampioen squash geworden. In de finale versloeg de 30-jarige Hagenaar Sebastiaan Weenink met 11-5, 11-9 en 11-5. De nummer vijftien van de wereld nadert nu het record van zijn vader Robert Jan Anjema, die twaalf keer Nederlands kampioen werd.

Eerder zondag werd Natalie Grinham voor de derde keer Nederlands kampioen. De 34-jarige geboren Australische was net als in de voorgaande twee finales te sterk voor Orla Noom. De eenzijdige eindstrijd eindigde in 11-6, 11-6 en 11-5.

Nieuwe liefde brengt rust in leven Sterretje

Het leven van Sterretje ziet er totaal anders uit nu hij samen is met Alexandra. De 27-jarige realityster is gevallen voor zijn twee jaar jongere schaatspartner van het schaatsprogramma Sterren Dansen op het IJs, dat de twee zaterdag wonnen.

"Ik heb nu rust gevonden", zegt Sterretje maandag in De Telegraaf. "Ik vloog altijd van hot naar her. Zowel op werkgebied als in de liefde. Nu ben ik veel meer ontspannen. En dat heb ik echt aan Alexandra te danken. De onrust dat ik iets mis, is weg."

Zaterdagavond was te zien dat Sterretje snikkend zijn liefde voor Alexandra opbiechtte. "Het was de totale ontlading. Ik was zo bezorgd om Alex", legt hij uit. "Alexandra heeft een kleine twee maanden geleden een beroerte gehad. Daarbij was haar hart beschadigd. Ze heeft een zware operatie moeten ondergaan." Hij is van plan om met Alexandra te blijven schaatsen.

'Meerderheid overschat armoede ouderen'

De armoede onder ouderen wordt vaak overschat. Ouderen zijn gemiddeld rijker, maar de meerderheid denkt dat dit niet zo is, stellen Harry van Dalen en Kène Henkens van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut in een artikel op economensite Mejudice.

Van de Nederlanders denkt 32 procent dat de armoede onder 65-plussers hoger is dan onder 30- tot 65-jarigen. Nog eens 28 procent denkt dat beide groepen even arm zijn. Slechts veertig procent heeft het bij het rechte eind door te stellen dat de armoede bij 30- tot 65-jarigen hoger is, stellen de onderzoekers.

Voor het onderzoek is een steekproef onder ruim 5600 mensen gehouden. Tussen jongeren en ouderen en hoog opgeleiden en lager opgeleiden zaten geen grote verschillen in de antwoorden die werden gegeven. De auteurs halen meerdere onderzoeken aan waaruit blijkt dat ouderen er op vooruit zijn gegaan. Zo is het aantal ouderen dat aangeeft zeer gemakkelijk rond te komen gestegen van zo'n veertig procent in 1991 naar 63 procent twintig jaar later. Ook wijzen de onderzoekers op het armoedepercentage, dat in 2010 op 6,5 procent lag voor de hele bevolking, terwijl het bij 65-plussers op 2,6 procent lag.

Dat de meerderheid niet weet dat ouderen rijker zijn komt volgens de onderzoekers doordat politici de feiten naar hun hand zetten. Ze noemen daarbij 50Plus-leider Henk Krol bij naam. Hij zou kritische vragen ontwijken door statistieken waaruit blijkt dat ouderen rijker zijn af te doen als 'kille rekenmethoden' of 'maar een gemiddelde'. De auteurs wijzen op een onderzoek waaruit blijkt dat een verhaal niet waar hoeft te zijn om te worden geloofd. Het zou er vooral om gaan dat het verhaal vaak wordt herhaald.

Tegenwerpingen van andere partijen hebben volgens de onderzoekers weinig impact op de groeiende aanhang van 50Plus. In de peilingen groeit de partij gestaag door en staat ze nu op zo'n dertien zetels.


'Meerderheid overschat armoede ouderen' (Foto: Novum)

Whitney Houston is een jaar dood

Het is maandag precies een jaar geleden dat Whitney Houston overleed. De zangeres werd gevonden in het bad op haar hotelkamer. Ze was op 48-jarige leeftijd verdronken. Hartproblemen en drugsgebruik leidden tot haar dood.

Houston overleed aan de vooravond van de Grammy Awards-uitreiking, waarin uitgebreid werd stilgestaan bij haar dood. In november volgde een eerbetoon tijdens de MTV Europe Music Awards en een tv-special waarin onder meer Céline Dion, Usher en Britney Spears haar in het zonnetje zetten. Deze week worden in de Verenigde Staten vier beelden van Houston onthuld door Madame Tussauds.

De zangeres brak halverwege de jaren tachtig door en scoorde hits als Saving All My Love for You, How Will I Know en I Will Always Love You. Ze was ook te zien in films als The Bodyguard en Waiting to Exhale.

Nadal verliest finale in Chili

Rafael Nadal is er zondag niet in geslaagd het ATP-toernooi van Vina del Mar in Chili winnend af te sluiten. De Argentijn Horacio Zeballos versloeg de Spanjaard met 6-7(2), 7-6(2) en 6-4. Het was de eerste ATP-titel voor Zeballos.

Ook de dubbelfinale sloot Nadal niet winnend af. Het Italiaanse duo Paolo Lorenzi en Potito Starace was te sterk voor de Spanjaard en partner Juan Monaco. Nadal, elfvoudig Grand Slam-winnaar, kon de afgelopen 7 maanden niet spelen vanwege een knieblessure.

Nadal verliest finale in Chili
Nadal verliest finale in Chili (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Koude wind

Goedemorgen! De meeste bewolking vinden we vanochtend in de zuidelijke provincies en daar valt ook af en toe wat sneeuw. In de rest van het land is het op de meeste plaatsen droog en is er alleen sprake van hoge bewolking. Er staat vandaag wel een krachtige oostenwind die het voor het gevoel erg koud maakt.

In de loop van de dag klaart het ook in het zuiden weer op en trekt de sneeuw verder naar België en Frankrijk. De temperaturen liggen ook vandaag rond of net iets boven 0. Ook morgen en woensdag lijkt er nog weinig te zullen veranderen in dit weerbeeld. Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft deze dagen verder overal droog. Pas aan het einde van de week lijken de neerslagkansen weer toe te gaan nemen, maar dan zullen ook de temperaturen wat gaan oplopen.

Bijzonder koud was het de afgelopen nacht in de Alpen waarbij temperaturen tot beneden de -30 zijn gerapporteerd. Verder ligt er een pak sneeuw van ongeveer 70 centimeter in het Oostenrijkse Bregenz en dat is daar nog nooit eerder gebeurd. Véél meer sneeuw viel er in het noordoosten van de Verenigde Staten, maar stormen van deze omvang komen in Europa dan ook niet voor.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuwlaagje Een mooie foto van KlapMongeaul van een boom met leuke kleurtjes. Inderdaad, ik weet niet precies wat voor een boom dit is.





De Devoted Cleric van Neverwinter

Ontwikkelaar Cryptis Studios heeft een nieuwe character class bekendgemaakt voor hun aanstaande mmorpg Neverwinter. De Devoted Cleric is een klasse die naast schade doen met name bedoeld is om de rest van het team te helpen en beter bestand te maken tegen de tegenstanders in het spel.

Neverwinter draait op dit moment in een gesloten bèta. Het is nog niet bekend wanneer Neverwinter precies uitkomt. Het spel komt enkel uit op pc.

[Primera División] Atlético loopt averij op bij Rayo Vallecano

Atleéico Madrid is zondag verder achterop geraakt in de Spaanse titelstrijd. De nummer twee van de Primera División verloor met 2-1 bij Rayo Vallecano en staat daardoor twaalf punten achter op koploper Barcelona. Stadgenoot Real Madrid, de nummer drie, nadert Atlético tot op vier punten.

Rayo kwam in de Madrileense derby al na drie minuten op voorsprong. De 20-jarige Guinees Alhassane Bangoura was daarvoor verantwoordelijk. Na ruim een halfuur werd het via Leo Baptistao 2-0 en die stand bleef tot ver in de blessuretijd op de borden staan. Toen redde Falcao nog wel de eer van Atlético, maar de opleving kwam te laat.

Espanyol zette zondag zijn opmars voort door met 4-0 te winnen bij Athletic Bilbao. Hector Moreno, Victor Sanchez, Christian Stuani en Joan Verdu scoorden de treffers voor de ploeg uit Barcelona die begin december nog laatste stond, maar inmiddels de nummer vijftien is.

Real Sociedad won met 2-1 bij Real Zaragoza. Antoine Griezmann opende de score voor de Basken en nog voor rust deed ook Imanol Agirretxe een duit in het zakje. In de 91e minuut deed Antonio 'Apoño' Galdeano vanaf de strafschopstip iets terug namen Zaragoza.

Grote monsters in Dragon's Dogma: Dark Arisen

Gamestudio Capcom heeft een Japanse trailer uitgebracht voor Dragon's Dogma: Dark Arisen. In de video zien we een aantal van de monsters die je gaat tegenkomen en één ding is duidelijk. De monsters zijn gigantisch.

Dragon's Dogma: Dark Arisen heeft niet alleen heel veel nieuwe content, maar het bevat ook nog eens het volledige spel Dragon's Dogma. De game komt 26 april uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Cilic voor derde keer beste in Zagreb

Tennisser Marin Cilic heeft voor de derde keer in zijn loopbaan het tennistoernooi in Zagreb gewonnen. De Kroaat, als eerste geplaatst in eigen land, klopte Jürgen Melzer uit Oostenrijk met 6-3 en 6-1. In 2009 en 2010 was Cilic ook al de winnaar in Zagreb. Met zijn derde eindzege brengt hij zijn totaal aantal toernooioverwinningen op negen.

Cilic, de nummer twaalf van de wereld, had weinig moeite met Melzer, die 29e staat. De Kroaat creëerde liefst twaalf breakkansen, waarvan hij er vier benutte. Melzer, in de halve finale nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Robin Haase, kreeg nooit een kans om terug te breaken.

Inter simpel voorbij Chievo

Internazionale heeft zondagavond simpel gewonnen van Chievo Verona. In het Giuseppe Meazza werd het 3-1 voor de Nerazzurri. Antonio Cassano, Andrea Ranocchia en Diego Milito scoorden voor de thuisploeg. Luca Rigoni maakte tussendoor de 1-1 namens de bezoekers.

Inter staat door de zege vierde in de Serie A met 43 punten uit 24 duels. Dat zijn er twaalf minder dan koploper Juventus, zeven minder dan nummer twee Napoli en slechts een minder dan Lazio Roma. Stadgenoot en aartsrivaal AC Milan staat met twee punten minder vlak achter Inter.

Chievo verzamelde deze jaargang 28 punten. Daarmee staat de ploeg op een respectabele dertiende positie. Nummer elf Sampdoria en nummer twaalf Torino hebben bovendien hetzelfde puntenaantal.

Geen Grammy Award voor Metropole Orkest

Het Metropole Orkest heeft zijn Grammy Award-nominaties zondagavond niet kunnen verzilveren. Het Nederlandse gezelschap maakte in twee categorieën kans op de prestigieuze Amerikaanse muziekprijs, met het album Al Jarreau and the Metropole Orkest - Live, een samenwerking met zanger Al Jarreau.

Het Metropole Orkest was genomineerd in de categorieën beste vocale jazzalbum en beste instrumentale arrangement met vocalist. Die kwamen aan bod tijdens de pre-telecast ceremonie, de show rond de kleinere Grammy-categorieën voordat de grote ceremonie in het Staples Center in Los Angeles begint.

Winnaars Britse filmprijzen bekend

De British Academy of Film and Television Awards werden zondagavond uitgereikt in Londen. De filmprijzen worden na de Oscars beschouwd als de belangrijkse filmprijzen die er te winnen zijn en zijn meestal een goede indicatie hoe de films het zullen doen bij de Oscars.

Argo sleept de meest prestigieuze prijs binnen, namelijk die voor Beste Film. De thriller van Ben Affleck kreeg ook de prijs voor Beste Montage en Beste Regie. De film Lincoln van Steven Spielberg deed het verrassend slecht. Hoewel de film in maar liefst tien categorieën genomineerd was, wist Lincoln slechts één prijs te winnen, namelijk voor Beste Acteur voor Daniel-Day Lewis. Life of Pi stelde in die zin ook teleur. De film van Ang Lee kreeg negen nominaties maar kon er slechts twee verzilveren: Beste Cinematografie en Beste Visuele Effecten.

De musicalfilm Les Misérables won vier prijzen en is daarmee de grote winnaar van de avond wat de hoeveelheid beeldjes betreft. Anne Hathaway werd beloond voor haar rol in de film met Beste Actrice in een Bijrol. Les Misérables won ook in de categorieën Beste Geluid, Beste Productiedesign en Beste Make-Up en Haar.

Skyfall werd beloond met twee prijzen. De meest succesvolle Bondfilm aller tijden kon bij de uitreiking rekenen op de prijzen voor Beste Britse Film en Beste Muziek.

Filmmaker Alan Parker kreeg voor zijn aandeel in de filmgeschiedenis de Academy Fellowship Award, de hoogste prijs die de British Academy of Film and Television Arts ieder jaar uitreikt. Parker is bekend van onder andere zijn films Evita, Mississippi Burning, Fame en Midnight Express.

De volledige lijst met winnaars is hieronder te bekijken.

Beste Film
Argo

Beste Britse Film
Skyfall

Beste Regie
Ben Affleck voor Argo

Beste Acteur
Daniel Day-Lewis voor Lincoln

Beste Actrice
Emmanuelle Riva voor Amour

Beste Acteur in een Bijrol
Christoph Waltz voor Django Unchained

Beste Actrice in een Bijrol
Anne Hathaway voor Les Misérables

Beste Bewerkte Scenario
David O. Russell voor Silver Linings Playbook

Beste Originele Scenario
Quentin Tarantino voor Django Unchained

Beste Animatiefilm
Brave

Beste Niet-Engelstalige Film
Amour

Beste Documentaire
Searching for Sugar Man

Beste Britse Debuut door een Britse Schrijver, Regisseur of Producent
Bart Layton (regisseur) en Dimitri Doganis (producent) voor The Imposter

Beste Cinematografie
Life of Pi

Beste Productiedesign
Les Misérables

Beste Montage
Argo

Beste Geluid
Les Misérables

Beste Visuele Effecten
Life of Pi

Beste Muziek
Skyfall

Beste Kostuums
Anna Karenina

Beste Make-up en Haar
Les Misérables

Beste Korte Animatiefilm
The Making of Longbird

Beste Korte Film
Swimmer

Rising Star Award (publieksprijs voor jong talent)
Actrice Juno Temple

Filmposter Les Misérables
Les Misérables wint vier BAFTA awards

Grammy Awards voor de 55e keer uitgereikt

De Grammy Awards worden zondagavond uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles. De prestigieuze Amerikaanse muziekprijzen voor het beste van het afgelopen muziekjaar, worden voor de 55e keer uitgedeeld.

Net als vorig jaar presenteert rapper en acteur LL Cool J het evenement, dat een optreden van onder anderen Justin Timberlake bevat. Het is de eerste keer in vier jaar tijd dat de zanger en acteur optreedt tijdens de awardshow. Ook The Black Keys, Rihanna en Elton John klimmen op het podium.

Adele was vorig jaar de grote winnares van de Grammy Awards. Ze ging aan de haal met zes gouden platenspelers. Dit jaar behoren onder anderen Kanye West en Jay-Z met ieder zes nominaties tot de grote kanshebbers. Het Nederlandse Metropole Orkest is twee keer genomineerd voor de samenwerking met zanger Al Jarreau.

In Nederland zijn de Grammy Awards op Nederland 3 te volgen. Op internet is het gebeuren onder andere te zien via deze link

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch

Vanaf het moment dat ik hoorde dat Studio Ghibli zich ging begeven in de gameswereld was ik al geïnteresseerd in het spelen van Ni no Kuni: Wrath of the White Witch. De excellentie in verhalen vertellen van de Japanse animatiestudio gecombineerd met de RPG-kennis die gamestudio Level-5 bezit kan magistrale proporties aannemen. Heeft de gameswereld dan eindelijk de perfecte RPG afgeleverd?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.