Vijfduizend claims over te dure televisies

Bij consumentenorganisatie Consumentenclaim zijn al vijfduizend claims binnengekomen van mensen die vinden dat ze te veel geld hebben betaald voor hun televisie. Dat meldt directeur Stef Smit van Consumentenclaim zondag. De organisatie riep gedupeerden zaterdag op zich te melden om een massaclaim in te dienen tegen producenten van televisies.

Volgens de organisatie hebben beeldbuisproducenten tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken gemaakt. Bekende merken zoals Philips, Samsung, LG en Panasonic hebben door dit kartel consumenten jarenlang te veel laten betalen. Volgens Consumentenclaim gaat het om zo'n tien procent van het aankoopbedrag.

Sinds zaterdagochtend kunnen de claims op de site worden aangemeld. Rond het middaguur waren er al duizend claims binnen. Zondag rond 11.00 uur stond de teller op vijfduizend.

Eind december legde de Europese Unie een boete van bijna anderhalf miljard euro op aan zeven producenten van computer- en televisieschermen. De bedrijven, waaronder Philips, LG en Panasonic, zouden tot 2006 verboden prijsafspraken hebben gemaakt bij de productie van beeldbuizen.

Philips ging in beroep tegen de hoogte van de boete. Consumentenclaim wil dit beroep afwachten voordat de claims worden ingediend. Naar verwachting duurt dat nog enkele maanden, aldus directeur Smit.