Timmermans wil vrijlating Poch

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) biedt oud-Transavia-piloot Julio Poch de helpende hand. Poch en zijn advocaten hebben hem gevraagd een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling politiek te ondersteunen. De minister is daartoe op humanitaire gronden bereid, bevestigt zijn woordvoerder zondag. Eerdere verzoeken om vrijlating liepen op niets uit.

De 60-jarige Poch zit al bijna 3,5 jaar in voorarrest omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983), die tegenstanders gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gooide. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen, maar ontkent dit.

Poch legt maandag om 10.00 uur Argentijnse tijd een verklaring af. Eerst komt een andere piloot aan de beurt, die volgens zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez maar weinig tijd nodig heeft. Daarna is het de beurt aan Poch, die minimaal vijf uur aan het woord zal zijn, zegt de raadsman tegen Novum Nieuws.

Door de lengte van de verklaring moet Poch zijn betoog mogelijk in een volgende zitting afmaken. Na Pochs verklaring krijgt advocaat Ibañez de onschuld van de piloot aan te tonen.

"Wij vragen: alstublieft minister, ik heb hulp nodig", zegt de Argentijns-Nederlandse Poch zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt. "Het is ongelooflijk wat er met mij is gebeurd. Wij willen ondersteuning van Buitenlandse Zaken. Want ik denk dat Nederland mijn zaak heel slecht heeft behandeld."

"Ik vind het heel moeilijk dat ik voor de rechter moet staan en moet vechten voor mijn leven", gaat Poch verder. "Echt vechten voor mijn leven. Terwijl ik nooit iets fout heb gedaan. Het is ongelooflijk dat ik ben beschuldigd van dit soort criminele daden. Dat heeft echt niets met mij te maken."

Justitie in Argentinië heeft geen enkel bewijs, zegt Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, die in het KRO-programma spreekt van een politiek proces. De verdediging van de voormalige vlieger dient het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling deze week opnieuw in. Dat wordt dus ondersteund door het Nederland. De Nederlandse ambassade in Buenos Aires verleent Poch overigens al langer consulaire bijstand.

Het proces dat eind november van start ging duurt vanwege het grote aantal verdachten en getuigen vermoedelijk jaren. In het megaproces komen in totaal 789 zaken die verband houden met mensenrechtenschendingen aan de orde. Er staan 68 verdachten terecht. De in september 2009 in Spanje opgepakte Poch wordt aangeklaagd in 27 zaken. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend en vreest een oneerlijk proces.


Timmermans steunt vrijlatingsverzoek Poch (Foto: Novum)