Nederland achterop qua aantal bètastudenten

Slechts een op de tien Nederlandse afgestudeerden heeft een bètastudie afgerond en dat is internationaal gezien heel erg weinig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Anderzijds blijkt de instroom van studenten aan bètastudies wel flink te zijn toegenomen in de afgelopen jaren.

De onderzoekers namen 20 'westerse’ landen onder de loep en bekeken onder meer wat voor studierichting de hoger opgeleiden (hbo of universiteit) tussen de 25 en 65 hadden afgerond. Van die 20 westerse landen heeft Nederland alleen Japan onder zich als het aankomt op het percentage bèta-afgestudeerden, oftewel studenten die bijvoorbeeld een technische, wiskundige of natuurkundige studie hebben afgerond.

Koploper is Zuid-Korea (26,1 procent), opkomende landen liggen in het voormalig Oostblok. Een eenduidige verklaring daarvoor is er niet, maar vaak ligt de status van een technisch beroep hoger en het bijbehorende salaris ook.

Volgens het platform Bèta Techniek, dat zich onder meer heeft toegelegd op het vergroten van het aantal afgestudeerde bètastudenten, ligt het percentage afgestudeerden echter wel iets hoger in Nederland, namelijk op 18 procent. ,,De definitie van het CBS is smaller dan die van het Platform’’, laat een woordvoerster weten. Die 18 procent is echter nog altijd ver onder het streefgetal van 40 procent, dat door 9 sectoren is afgesproken in een zogenoemd Masterplan.