President Ecuador stevent af op herverkiezing

Ecuador kiest zondag een nieuwe president en lijkt zo ingenomen met de huidige dat hij hoogstwaarschijnlijk aan één stemronde genoeg heeft. De linkse president Rafael Correa won door investeringen in de verzorgingsstaat de onvoorwaardelijke steun van de talrijke onderklasse. Hij ligt volgens opiniepeilers ruim twintig procent voor op zijn kansrijkste rivaal.

De 48-jarige econoom zit niet graag stil en gaat een robbertje politiek bekvechten niet uit de weg. Hij staat 'een 21e-eeuws socialisme' voor, maakte de gezondheidszorg en het onderwijs toegankelijker voor de armen en stak veel geld in wegenbouw. Maar zo radicaal als zijn Venezolaanse voorbeeld Hugo Chavez is Correa niet. Hij heeft zijn land na decennia van politieke woelingen in rustig vaarwater gebracht - al klagen mensenrechtenorganisaties dat hij de oppositie, de pers en de kerk koeioneert.

Krijgt Correa zondag minstens veertig procent van de stemmen en houdt hij de eerstvolgende presidentskandidaat meer dan tien procent achter zich, dan is volgens de kieswet een tweede verkiezingsronde overbodig. Alleen de rechtse Guillermo Lasso lijkt echt kans te maken Correa tot zo'n beslissend tweegevecht te kunnen dwingen. Maar ook voor de voormalige topman van de Banco de Guayaquil lijkt een overwinning op de zittende president een illusie.

Correa trad in 2007 aan. Hij wijzigde de grondwet in 2009 en won de daaropvolgende verkiezingen. Wint hij zondag, dan begint hij aan zijn laatste ambtstermijn.


President Ecuador stevent af op herverkiezing (Foto: Novum)