VN-chef ontvangt Congo en buren voor tekenen vrede

VN-chef Ban Ki-moon heeft elf landen uitgenodigd voor de ondertekening van het akkoord dat vrede moet brengen in het verscheurde Congo. De Congolese regering en die van de omringende landen zouden de overeenkomst eind januari al sluiten, maar 'procedurele kwesties' gooiden volgens Ban toen roet in het eten.

De elf regeringen krijgen op 24 februari in Addis Abeba een nieuwe kans, onder toeziend oog van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Voor de plechtigheid in de Ethiopische hoofdstad zijn naast Congo onder meer Rwanda, Uganda, Burundi, Zuid-Afrika, Angola, Tanzania en Mozambique uitgenodigd.

Ondertussen onderhandelen vertegenwoordigers van de Congolese regering en van rebellenbeweging M23 in Uganda over vrede. M23 zou openstaan voor een akkoord, maar beziet het aanstaande vergelijk tussen de regeringen in de regio met argusogen.

M23, dat heimelijk steun zou ontvangen van Rwanda, rukte vorig jaar razendsnel op en nam in november Goma in. Bij de verovering van de grootste stad van Oost-Congo boden de tienduizenden in het gebied gelegerde blauwhelmen geen noemenswaardig verzet. De rebellen trokken zich onder druk van de internationale gemeenschap later terug.