Arrestatiebevel Machiavelli gevonden

Een professor van de University of Manchester heeft bij toeval een grote ontdekking gedaan: toen hij door de archieven in Florence snuffelde, vond hij het arrestatiebevel dat zo'n 500 jaar geleden werd uitgevaardigd tegen Niccolò Machiavelli.

Toen de beruchte familie der Medici in 1512 weer aan de macht kwam in Florence, werd de fervente republikein Machiavelli ontslagen uit zijn post als ambtenaar. Een jaar later werd hij op verdenking van samenzweren tegen het autocratische regime opgepakt, gemarteld en vervolgens weer vrijgelaten.

Professor Italiaans Stephen Milner vond het arrestatiebevel in een verzameling papieren van de stadsomroeper van tussen 1470 en 1530. Naast het arrestatiebevel vond hij ook een akte die de betaling regelt van vier ruiters die de stad moesten uitkammen, op zoek naar Machiavelli.

Milner is maar wat in z'n nopjes met de ontdekking: "Als je je bedenkt dat dit document de ondergang van één van 's werelds meest invloedrijke politieke denkers inluidde, geeft dat een geweldig gevoel." Het arrestatiebevel leidde ook het schrijven van één van 's werelds meest bekende politieke werken in, namelijk Il Principe (De Prins).

In dat satirische werk zet Machiavelli zogenaamd manieren uiteen waarop een autocraat macht en glorie kan verzamelen en behouden. Hoewel Machiavelli een republikein in hart en nieren was, werd zijn naam door dit boek voor eeuwig verbonden met de gewetenloze realpolitik van dictators.

Helaas voor hem lazen de Medici het werk waarschijnlijk nooit, en werd hem nooit vergeving geschonken. Na het schrijven van nog enkele pro-republikeinse werken, een stel novelles en een werk over de Italiaanse taal, stierf hij uiteindelijk in bittere armoede, in 1527 op 58-jarige leeftijd.