Activisten Westelijke Sahara veroordeeld

Vierentwintig activisten uit de Westelijke Sahara zijn zondag door een militaire rechtbank in Marokko veroordeeld voor hun aandeel in de dood van elf Marokkaanse soldaten in 2010. Negen van hen kregen levenslang.

De doden vielen bij de ontruiming van een kamp in Gdim Izik, even buiten de stad Laayoune, waar duizenden Saharanen demonstreerden tegen hun marginalisering na de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko in 1975. Honderden mensen werden opgepakt, maar uiteindelijk werden maar 25 verdachten voor de rechter gebracht, een van hen bij verstek.

De militaire rechtbank sprak negen keer levenslang uit, vier keer dertig jaar, acht keer 25 jaar en twee keer twintig jaar. Twee verdachten werden vrijgelaten omdat ze al langer vastzaten dan de straf die ze kregen.

Advocaat Mohammed Messoudi kondigde aan het hooggerechtshof te zullen verzoeken de vonnissen te herzien, hoewel er tegen uitspraken van de militaire rechter geen beroep mogelijk is. Hij zei dat veel verdachten verklaarden in hechtenis te zijn gemarteld, maar dat de rechtbank geen medisch onderzoek heeft toegestaan. Verder noemde hij het bewijs, veelal gebaseerd op politierapporten, onvoldoende.

Amnesty International stelde voor de bekendmaking van de uitspraak dat het berechten van burgers voor een militaire rechtbank 'niet voldoet aan internationale maatstaven voor een eerlijk proces'. Philip Luther, directeur voor het Midden-Oosten van Amnesty, zei dat de beweringen over martelingen onderzocht moesten worden en dat door marteling verkregen bewijzen dienden te worden afgewezen.