Drukke week op Damrak in verschiet

Het Damrak kijkt uit op een drukke week met veel bedrijfscijfers nadat de AEX afgelopen week nauwelijks van zijn plaats kwam met een verlies van een half procent, tegen een daling van drie procent in de voorgaande week. Voor de komende week staan onder meer Akzonobel, Air France-KLM en DSM op de beursagenda.

"Helaas vallen de gepubliceerde resultaten per saldo niet erg mee. Reeds veertien ondernemingen uit de AEX hebben al gerapporteerd en tot op heden zijn Heineken en Randstad de enige die resultaten publiceerden die boven de consensus winsttaxaties lagen", aldus analist Nico van Geest van Keijser Capital.

Van Geest noemt, hoewel het volgens de analist misschien nog wat vroeg is om conclusies te trekken, de Amsterdamse beurs qua waardering 'niet meer zo vreselijk goedkoop met een gemiddelde koers/winstverhouding van 13'.

Verder bleek de Europese economie 2012 ook in mineur afgesloten. En ook 2013 belooft 'mager' te worden, aldus economen van ING.

Nederland bleek in het vierde kwartaal opnieuw in recessie te zijn gevallen, de derde sinds 2008. Consumenten gaven minder uit en bedrijven waren voorzichtig met investeren. Dit kon niet worden opgevangen door de sterkere groei van de export.

De economen van ING waarschuwen dat Europa op moet passen geen slachtoffer te worden van een internationale valutaoorlog. "Maar we gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank dat niet laat gebeuren", aldus ING.

In de VS zijn de meeste bedrijfscijfers inmiddels grotendeels achter de rug, en daar was het beeld beter dan in Amsterdam.

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer meent dat het naderende einde van het cijferseizoen in Amerika de terugkeer van de politiek in de schijnwerpers betekent. Het noodverband dat bij de jaarwisseling fiscal cliff voorkwam, moet over een paar weken al weer worden vervangen. "Here we go again", aldus Bender, die wederom mikt op een 'vijf-over-twaalfoplossing'.

De week gaat rustig van start met louter cijfers van TNT Express en Wall Street dat de deuren gesloten houdt in verband met President's Day.