Cyprus kiest nieuwe president

De bevolking van Cyprus gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen die noodleningen moet zien los te krijgen om een bankroet af te wenden. De andere zestien leden van de eurozone beslissen naar verwachting volgende maand over een reddingspakket dat Cyprus uit de neerwaartse spiraal van de financiële crisis moet helpen.

Het mediterrane eilandstaatje, dat nog geen miljoen inwoners telt, ziet de bodem van de schatkist opdoemen. Het heeft het ongeluk dat de andere landen van de eurozone na dure reddingsoperaties voor onder meer Griekenland niet erg warm lopen om weer een armlastige lidstaat te hulp te schieten.

De winnaar van de verkiezingen volgt de zeer impopulaire president Dimitris Christofias op. Christofias heeft zich gehouden aan zijn eerdere belofte niet te streven naar herverkiezing als onderhandelingen om het verdeelde eiland te herenigen zouden mislukken. Volgens opiniepeilingen heeft Nicos Anastasiades, de 66-jarige leider van de rechtse partij DISY, de beste papieren.

Als zondag geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, maken de twee met de meeste stemmen een week later uit wie de nieuwe president wordt.