Naheffing ex-dwangarbeiders ergert Weekers

Dat de problemen met naheffingen van de Duitse belastingdienst voor ex-dwangarbeiders nog niet zijn opgelost, leidt tot ergernis bij demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Ook de Kamer is geïrriteerd. Dat bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Duitsland liet in november weten dat Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland als dwangarbeider te werk zijn gesteld geen naheffing aan de Duitse belastingdienst hoeven te betalen. Dat gebeurde na druk van Nederlandse zijde.

Niettemin ploffen nog steeds tientallen Duitse aanslagen op de mat bij voormalige dwangarbeiders, hun weduwe of nabestaanden, zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Hij maande Weekers om toch echt een eind te maken aan deze pijnlijke kwestie.

Weekers deelt de ergernis van Omtzigt, zei hij. De afgelopen tijd is de kwestie herhaaldelijk aangekaart bij de Duitse autoriteiten. Het probleem is echter dat er geen aparte database bestaat van ex-dwangarbeiders en de Nederlanders niet als zodanig zijn aangemerkt. "Het kan dus zijn dat mensen worden lastiggevallen terwijl dat niet moet."

Zijn ministerie is in elk geval druk bezig om de mensen die het betreft actief op te sporen. Ook riep hij de ex-dwangarbeiders die een aanslag uit Duitsland krijgen op om zich zelf te melden bij de Belastingdienst of het ministerie van Financiën. De ervaring is dat de kwestie dan snel wordt opgelost, zei Wekkers.

Nederland werkt overigens niet mee aan de invordering van de naheffing, mocht daartoe een verzoek komen uit Duitsland. In Duitsland beseffen de autoriteiten ook dat de gang van zaken 'bijzonder pijnlijk' is, aldus Weekers. Tijdens de oorlog werden een half miljoen Nederlanders gedwongen te werken in Duitsland. Een minderheid kreeg een klein loon en bouwde ook pensioen op. Over dat geld moest belasting worden betaald.