OESO wil euro-obligaties om crisis in te dammen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) roept de eurolanden op gezamenlijke staatsobligaties uit te geven. Dat moet uitmonden in een bredere uitgifte van euro-obligaties.

Ook moeten de noordelijke eurolanden hun politiek van loonmatiging loslaten en de consumentenvraag aanzwengelen. Dat zegt de chefeconoom van de OESO, de Italiaan Pier Carlo Padoan dinsdag in het voorwoord van het halfjaarlijkse rapport van de organisatie over de economische ontwikkeling in de lidstaten

De euro-obligaties moeten de druk op de overheidsfinanciën van de Zuid-Europese landen verlichten. Ook moeten ze de herkapitalisatie van banken in met name Spanje mogelijk maken.

Padoan vindt ook dat de Noord-Europese eurolanden hun politiek van loonmatiging moeten loslaten en de consumentenvraag moeten aanzwengelen. Dat zou ertoe leiden dat hun handelsoverschotten afnemen, en daarnaast de bezuinigingen in de zuidelijke tekortlanden minder pijnlijk maken.

Op een ander punt komt de OESO de zuidelijke eurolanden niet tegemoet. De organisatie ziet namelijk weinig ruimte voor overheidsinvesteringen om de groei te stimuleren, zoals onder andere door de nieuwe Franse president François Hollande wordt bepleit.

De OESO verwacht dat de eurozone dit jaar met 0,1 procent krimpt, waar het een halfjaar geleden nog een groei van 0,2 procent verwachtte. De eurolanden kunnen volgens de organisatie het vertrouwen in de economie alleen herstellen door op korte termijn structurele hervormingen door te voeren.