Wilders wil ESM-debat opnieuw uitstellen

Geert Wilders heeft dinsdag opnieuw geprobeerd het debat over het nieuwe permanente noodfonds over de euro uitgesteld te krijgen. De PVV-leider vroeg dinsdagavond vlak voor aanvang van het debat over het fonds opnieuw een hoofdelijke stemming aan. Dat werd echter door een grote meerderheid verworpen.

Reden voor het uitstel is het feit dat inmiddels duidelijk is dat de rechter zich volgende week buigt over de kwestie, lichtte Wilders toe. Het debat zou daarom moeten worden uitgesteld tot na de uitspraak van de rechter. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) schorste daarop het debat, waarna om 20.15 uur werd gestemd.

De hoofdelijke stemming maakte opnieuw duidelijk dat een grote meerderheid het debat wil houden: 35 Kamerleden stemden voor Wilders' voorstel, 86 tegen. Onder de tegenstemmers waren de fracties van VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Wilders kreeg wel steun van de SP. Na de stemming werd alsnog begonnen met het debat.

De PVV-leider probeerde vorige week ook al het debat uitgesteld te krijgen tot na de verkiezingen. De kwestie is dermate belangrijk dat een demissionair kabinet zich daar niet mee mag bemoeien, vindt hij. Tijdens een hoofdelijke stemming bleek dat een meerderheid van de Kamer daar toen niets in zag.

Andere partijen waren niet te spreken over de actie van Wilders. Ronald Plasterk (PvdA) noemde het 'destructief'. Hij wees erop dat de Kamer net heeft gestemd voordat het debat begon, en dat daarna verschillende Kamerleden naar huis zijn gegaan. Hij nam het de PVV kwalijk dat zij de besluitvorming frustreren.

Mark Harbers (VVD) verwees naar de stemming van vorige week. Toen is besloten dat de Kamer deze week het voorstel wil behandelen. Daar moet aan worden vastgehouden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vond het wel te billijken dat het debat een weekje zou worden uitgesteld.