Oude ambtenaar zorgt voor problemen bij overheid

Ondanks de bezuinigingen krijgt de overheid in de toekomst te maken met een tekort aan ambtenaren. Daarvoor waarschuwt de Algemene Rekenkamer dinsdag. Reden is dat het aantal oudere werknemers dat met pensioen gaat niet genoeg wordt gecompenseerd met de instroom van jongeren.

Vooral de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand van de rijksoverheid baart de Rekenkamer zorgen. Door de bezuinigingen staan jongere werknemers eerder op straat dan hun oudere collega's. Daardoor zal de gemiddelde leeftijd van de ambtenaren stijgen. Tussen 2005 en 2011 steeg de gemiddelde leeftijd van 42,5 naar 45,7 jaar.

Een ander probleem is dat de eisen die gesteld worden voor een vrijkomende functie niet altijd overeenkomen met het aanbod. Zo kan er een tekort ontstaan terwijl er wel genoeg mensen solliciteren. De Algemene Rekenkamer adviseert de ministeries om meer samen te gaan werken om zo jonge talenten te kunnen behouden.

Minister Liesbeth Spies (CDA) is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de coördinatie van het personeelsbeleid bij de rijksoverheid. Zij onderschrijft in een reactie de aanbeveling. Ze zegt wel dat er verschillen zijn tussen ministeries waardoor het onmogelijk is om personeelsplanning centraal aan te sturen.