Zijlstra verwacht geen groei studieleningen

Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) verwacht geen grote groei van het aantal studenten dat een lening afsluit. Dat verklaarde hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman reageerde op een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), waaruit bleek dat studenten weinig weten over de voorwaarden die aan een studielening zijn verbonden. Zo weet de helft van de studenten niet dat vanaf de eerste maand rente moet worden betaald over het geleende bedrag.

Zijlstra zei dat de overheid het maximale doet om studenten te wijzen op de gevolgen van het afsluiten van een lening. Hij is daarom ook niet van plan om DUO, de instantie die de leningen uitkeert, vooraf te laten onderzoeken of studenten misschien al andere schulden hebben. Carola Schouten (ChristenUnie) had daarom gevraagd.

Ook waarschuwde de bewindsman om niet het beeld te schetsen dat elke student enorme leningen heeft. Hij wees er op dat slechts 38 procent van de studenten geld leent. En het afsluiten van een studielening is nog steeds de 'beste investering in de eigen toekomst', aldus Zijlstra.