Kamer tegen aanpassing hypotheekgarantiefonds
Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de plannen om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen nog te laten gelden voor starters. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs de politieke partijen. Volgens de krant stemmen VVD, CDA en PvdA tegen de plannen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.
De directeur van de stichting die de NHG beheert, Karel Schiffer, opperde maandag om de regels strenger te maken zodat minder potentiële huiseigenaren in aanmerking komen voor de garantie. De garantie moet in het voorstel vooral starters op de huizenmarkt in staat stellen een huis te kopen.
Volgens de PvdA is de timing van het voorstel slecht, omdat de huizenmarkt door de huidige crisis al in het slop zit. De VVD vreest dat door het voorstel de doorstroom op de huizenmarkt nog verder stokken. Het CDA wil op termijn wel naar het voorstel kijken, maar wil eerst dat de huizenmarkt weer vlot wordt getrokken. Alle drie de partijen wijzen erop dat de hoogte van het garantiebedrag de komende jaren al wordt teruggeschroefd naar 265 duizend euro.
In het systeem van de NHG wordt momenteel bij de aankoop van een huis een hypotheekgarantie tot maximaal 350 duizend euro verleend. Hierdoor blijft bij een eventuele gedwongen verkoop de huiseigenaar niet met een restschuld zitten. Ook voor de banken is het risico minder. Het risico komt echter bij de staat te liggen.
De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën waarschuwden recent voor de hoge risico's van deze staatsgarantie. Bij zeventig procent van de nieuw afgesloten hypotheken wordt momenteel een NHG afgegeven. Uit het vorige week gepubliceerde financieel jaarverslag van de rijksoverheid blijkt dat de staat vorig jaar voor ruim 136 miljard euro voor het fonds garant stond, een stijging van ongeveer tien miljard ten opzichte van 2010.