NMa: PostNL maakte geen misbruik van positie

PostNL heeft geen misbruik gemaakt van zijn sterke positie op de postmarkt. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na onderzoek. Wel moet er volgens de kartelwaakhond iets gebeuren om concurrentie op de postmarkt eerlijker te laten verlopen.

Postbezorger Sandd diende een klacht in bij de NMa omdat dat bedrijf vindt dat er in 2009 oneerlijk geconcurreerd werd. Een dochteronderneming van PostNL, Netwerk VSP, zou gebruikmaken van het netwerk van PostNL zonder daarvoor een eerlijke prijs te betalen. De NMa heeft hiervoor geen aanwijzingen gevonden.

NMa constateert wel dat de postmarkt niet eerlijk is. Dat komt doordat PostNL eerder een staatsbedrijf was en daarom een groot netwerk heeft. Hierdoor kan het goedkoop post verspreiden. PostNL moet het netwerk aanhouden omdat het bedrijf vanuit de overheid verplicht zes dagen per week post moet bezorgen. De NMa vindt dat daardoor geen eerlijke concurrentie mogelijk is, maar zegt hier niets aan te kunnen doen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) is op de hoogte van het probleem. Hij bekijkt of met aanvullende wetgeving de concurrentie op de postmarkt soepeler kan laten verlopen. Eerder wees de NMa al op problemen in de postmarkt maar de situatie is sindsdien niet verbeterd.


NMa: PostNL maakte geen misbruik van positie (Foto: Novum)