Deetman roept vrouwelijke misbruikslachtoffers op

De commissie-Deetman roept vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik en geweld binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) op zich te melden. Nadat de commissie eerder seksueel misbruik van minderjarige mannen en vrouwen in de kerk onderzocht, richt het vervolgonderzoek zich specifiek op minderjarige vrouwen die tussen 1945 en nu misbruikt werden door geestelijken.

De commissie wil graag vrouwelijke slachtoffers spreken om tot een algemeen beeld en nadere analyse van het misbruik en geweld in de RKK te komen, meldt de commissie op haar website. In het eerste onderzoek bleef deze groep onderbelicht, oordeelde de Tweede Kamer eerder. De Bisschoppenconferentie en Konferentie Nederlandse Religieuzen hebben toegezegd hun medewerking te verlenen aan dit tweede onderzoek.

De commissie benadrukt dat het niet gaat om strafrechtelijk onderzoek naar individuele gevallen. Vrouwen die seksueel, lichamelijk of geestelijk misbruikt werden binnen de kerk, kunnen hier tot 1 juli melding van maken.

De onderzoekscommissie deed van midden 2010 tot december vorig jaar onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de RKK van 1945 tot 2010. Uit het eindrapport bleek onder meer dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt in katholieke instellingen. Het misbruik was bekend binnen de ordes en bisdommen.

Voorzitter van de commissie oud-minister Wim Deetman lag na afloop van het onderzoek onder vuur omdat hij gevoelige informatie uit het onderzoek zou hebben weggelaten. Deetman ontkende dat. Na een hoorzitting over de kwestie in april bleek de Tweede Kamer toch het vertrouwen in Deetman niet te hebben verloren.


Deetman roept vrouwelijke misbruikslachtoffers op (Foto: Novum)