ChristenUnie stemt niet in met permanent noodfonds

De ChristenUnie stemt niet in met het permanente noodfonds voor de euro ESM. De partij kan niet akkoord gaan met het overmaken van veertig miljard euro aan gemeenschapsgeld zonder dat het parlement greep heeft op de wijze waarop dat geld wordt uitgegeven. Dat zei fractievoorzitter Arie Slob dinsdag tegen de NOS.

Slob is niet tegen een noodfonds, maar vindt het verdrag zoals het er nu ligt 'onverantwoord'. "Het is goed dat er een noodfonds is, want je zult op een gegeven moment moeten kunnen optreden. Maar het kan niet zo zijn dat van een land wordt gevraagd veertig miljard euro in een noodfonds te stoppen zonder dat het land over de besteding mee mag praten."

De partij vindt dat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) terug moet naar de onderhandelingstafel in Brussel.

Ook de PVV is fel tegen de Nederlandse deelname aan het ESM. PVV-leider Geert Wilders wil die zelfs via een kort geding tegenhouden. Hij wil via de rechter afdwingen dat pas na de verkiezingen op 12 september wordt gestemd over het noodfonds. Wilders vindt dat de kiezer zich moet kunnen uitspreken over het besluit.

Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het onderwerp.