IMF: Bank of England moet beleid versoepelen

De Bank of England moet het monetaire beleid verruimen vanwege de zwakke Britse economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat anders de economie, die nog ruimschoots onder het niveau van voor de crisis presteert, grotere klappen krijgt wanneer de problemen in de eurozone heviger worden.

Het IMF vindt dat de Britse centrale bank een nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling moet doen bovenop het al lopende programma van 325 miljard pond. Hierbij wordt geld 'bijgedrukt', waarmee vervolgens effecten zoals staatsleningen worden opgekocht.

Ook zou de centrale bank de rente kunnen verlagen van het huidige niveau van 0,5 procent. Volgens het IMF is er genoeg ruimte het monetaire beleid verder te versoepelen vanwege de zeer zwakke groei van lonen en de stabiele inflatieverwachting.

Eerder op dinsdag riep de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de Europese Centrale Bank op het monetaire beleid te versoepelen. Daarnaast vindt de OESO dat de ECB het steunprogramma voor de aankoop van staatsobligaties moet hervatten en uitbreiden zodra er sprake is van hernieuwde onrust op de obligatiemarkt.