Cel geŽist voor peuter tegen slaapkamermuur smijten

Tegen de man die in juli vorig jaar in het Friese Bolsward het driejarige zoontje van zijn vriendin ernstig mishandelde is dinsdag drie jaar cel geëist. De 23-jarige inwoner van Den Haag beweert dat hij het jongetje bij het uit bed halen per ongeluk met het hoofd tegen de slaapkamermuur heeft geslingerd. Volgens het Openbaar Ministerie was er echter meer aan de hand. Het kind heeft blijvend letsel opgelopen.

Nadat hij aanvankelijk nauwelijks iets wilde verklaren over wat zich precies heeft afgespeeld op 12 juli vorig jaar, erkende de Hagenaar dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden dat hij tijdens de politieverhoren 'een stukje informatie' heeft achtergehouden. Uit schaamte zou hij de politie niet hebben verteld dat hij uit ergernis het zoontje van zijn vriendin te hard heeft aangepakt. Terwijl zijn vriendin weg was om sigaretten te halen, raakte de Hagenaar geprikkeld omdat het jongetje niet uit bed wilde komen.

Het gezin woonde nog maar pas in Bolsward en moest naar Den Haag voor een ziekenhuisbezoek. De man zou de peuter ruw uit bed hebben getrokken. Zijn lezing is dat de jongen uit zijn handen schoot en hard met het hoofd tegen de slaapkamerwand klapte. Als gevolg van de klap zat er een deuk in de muur. Vervolgens zou de jongen met zijn hoofd op de grond zijn gevallen, waarna hij het bewustzijn verloor. De Hagenaar zou vervolgens alles in het werk hebben gesteld om het kind weer bij zijn positieven te krijgen. Hij zou de jongen zelfs als een soort pijnprikkel in de wang hebben gebeten.

Het OM vermoedt echter dat het jongetje in de week voor het incident meermalen door de verdachte is mishandeld. Ambulancebroeders doorbraken zelfs hun beroepsgeheim toen ze zagen dat het kind onder de blauwe plekken zat. De broeders vermoedden dat er sprake was van kindermishandeling en maakten daarvan melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

De peuter werd met ernstig hersenletsel opgenomen op de intensive care van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Hij heeft een beperkt gezichtsvermogen aan de mishandeling overgehouden. Ook functioneren zijn linkerarm en -been niet goed meer. De moeder is uit de ouderlijke macht ontzet. Zij heeft in eerste instantie ook vastgezeten, maar volgens een woordvoerder van het OM zal zij verder niet worden vervolgd. Het kind is door Jeugdzorg Friesland in een pleeggezin geplaatst. Jeugdzorg Friesland vordert namens de mishandelde peuter 75 duizend euro smartengeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.