Peijs wil compensatie voor Hedwigekwestie

De Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs wil dat Zeeuws-Vlaanderen twintig miljoen euro krijgt als compensatie voor alle toestanden rondom de Hedwigepolder de afgelopen jaren. Dat heeft ze dinsdag gezegd. "Er is in de afgelopen jaren zo veel gesold met de mensen daar met het wel, niet, wel en toch weer niet doorgaan van plannen, dat ze dat wel verdienen. Er moet iets gebeuren om de regio hiermee te verzoenen."

Peijs stelt dat het plan van Bleker, dat 190 miljoen euro zou kosten, een 'peperduur alternatief' was. "De Hedwigepolder helemaal onder water zetten is het goedkoopste plan." Van de besparing die het doorgaan van de oorspronkelijke afspraken oplevert, kan volgens Peijs een investering worden gedaan in Zeeuws-Vlaanderen.

De Tweede Kamer verwierp dinsdag het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Daarbij zou de polder voor slechts een derde onder water worden gezet. Ook twee andere plekken zouden onder water worden gezet.

De Vlaamse regering kondigde vervolgens aan een geschillenprocedure te beginnen om Nederland te dwingen de afspraken rond de Hedwigepolder snel na te komen. In 2005 werd afgesproken de Hedwigepolder volledig onder water te zetten.

De ontpoldering van de Hedwigepolder is bedoeld als natuurherstel ter compensatie voor de natuur die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen. Het Hedwige-dossier zorgde de afgelopen jaren voor hoofdbrekens bij opeenvolgende regeringen.