FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 mei 2012

[NBA] Orlando Magic ontslaat coach Van Gundy

Orlando Magic heeft trainer Stan Van Gundy maandag de laan uitgestuurd. Het ontslag van de 52-jarige coach volgt op een teleurstellend seizoen, waarin de Magics al in de eerste ronde van de play-offs werden uitgeschakeld door Indiana Pacers. Ook algemeen manager Otis Smith moet vertrekken.

Van Gundy was vijf jaar coach van de Magics en wist zich ieder seizoen te plaatsen voor de play-offs. Hoogtepunt was het bereiken van de NBA-finale in 2009, waarin Los Angeles Lakers te sterk was. Onder Van Gundy's leiding werden 259 van de 394 wedstrijden gewonnen.

Dit seizoen sneuvelde Orlando al in de eerste ronde van het naseizoen. Een blessure van sterspeler Dwight Howard was daar mede debet aan. De positie van Van Gundy stond al lange tijd ter discussie. Zo zou Howard nog tijdens het seizoen om het ontslag van zijn coach gevraagd hebben.


Orlando Magic ontslaat coach Van Gundy (Foto: Novum)

'Chivu kiest voor Galatasaray'

Christian Chivu zal naar alle waarschijnlijkheid niet terugkeren bij Ajax. Diverse Roemeense media weten te melden dat de verdediger de overstap zal maken van Internazionale naar het Turkse Galatasaray.

Mocht Chivu met de Turkse ploeg volgend seizoen kampioen worden, dan zou hij volgens de berichten drie miljoen euro per jaar kunnen verdienen. Sport.ro noemt het nieuws een enorme verrassing. De zaakwaarnemer van Chivu sprak onlangs al over een mooi financieel aanbod van een andere ploeg.

Chivu was lange tijd in beeld om het mogelijke vertrek van Jan Vertonghen bij Ajax op te vangen. De Amsterdammers zullen nu alternatieven moeten zoeken.

Acht opgepakt voor belastingfraude met supermarkten

Bij invallen in zes supermarkten en tien woningen op verschillende plekken in het land zijn maandagavond acht verdachten opgepakt. De acht worden ervan verdacht de belastingdienst voor anderhalf miljoen euro te hebben opgelicht. De acht opgepakte verdachten zijn of waren bedrijfsleider van de supermarkten, meldt een woordvoerder van het functioneel parket maandagavond.

De verdachten zouden een valse kasadministratie hebben opgemaakt. Zij boekten bijvoorbeeld vlak na opening van de supermarkt bedragen retour, terwijl er geen spullen retour gebracht waren. Het bedrag dat zij retour boekten haalden zij vermoedelijk vervolgens uit de kassa. Zij droegen hier geen omzetbelasting, vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting over af.

In Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en in de omgeving van Nijkerk en Moerdijk werden invallen gedaan in supermarkten. Van de kassa's van de winkels zijn uitdraaien gemaakt.

De verdachten van tussen de 43 en 62 jaar en komen uit Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk en Moerdijk. Onder de verdachten zijn zes voormalig franchisenemers van Super de Boer. Twee van hen hebben de winkel niet meer. De fraude zou vanaf 2006 zijn gepleegd. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft bij de doorzoekingen ook administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

De verdachten zitten nog vast voor verhoor.

Oppositieblok Algerije boycot parlement

Een oppositieblok van veertien kleine politieke partijen in Algerije dreigt met een boycot van het nieuwe parlement. Volgens de partijen heeft er bij de verkiezingen van 10 mei op grote schaal fraude plaatsgevonden.

Twee regeringsgezinde partijen wonnen in de verkiezingen samen meer dan zestig procent van de zetels. Oppositiepartijen repten al vlug van fraude en een aantal van hen verenigde zich in een oppositiefront. Dit verbond zegt het nieuwe parlement noch de regering te erkennen.

De grootste islamitische partij in Algerije, de Beweging van de Gemeenschap voor Vrede, maakt geen deel uit van dit verbond, maar liet in het weekeinde al weten niet deel uit te maken van de nieuwe regering.

Spelen in gevaar voor Poolse medaillekandidaat

De deelname van de Poolse medaillekandidaat Tomasz Kowalski aan de Olympische Spelen van Londen is ernstig in gevaar. De 24-jarige judoka was zondag betrokken bij een motorongeluk en liep daarbij ernstige verwondingen aan zijn bekken en onderbeen op.

Volgens de voorzitter van de Poolse judobond zijn Kowalski's kansen op het halen van de Spelen minimaal. Het ongeluk had zondag plaats toen Kowalski samen met teamgenoot Tomasz Adamiec een ritje op de motor maakte en vervolgens op een auto klapte. Adamiec kwam er met lichte verwondingen vanaf.

Kowalski gold als een voorname kandidaat op eremetaal tijdens de Spelen. Hij pakte eind april op het EK in Chelyabinsk nog een zilveren plak in de klasse tot 66 kilogram.

Vervoerders vrezen maatregelen Kunduz-akkoord

Vervoerders vrezen voor de gevolgen van het begrotingsakkoord voor 2013. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en de Federatie Mobiliteitsbedrijven (FMN) hebben een brandbrief gestuurd aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) waarin zij hun zorgen uiten.

De organisaties vrezen dat het schrappen van de onbelaste vergoeding van de kosten voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer de filedruk niet vermindert en geen verbetering vormt voor het milieu. Ook het afschaffen van rode diesel, die minder vervuilend is dan normale diesel, zal een negatief effect hebben op het milieu.

De Tweede Kamer behandelt deze wetsvoorstellen binnenkort. KNV en FMN willen dat Schultz voor die tijd de effecten van de maatregelen op de ontwikkeling van duurzame mobiliteit en de filedruk onderzoekt.

Sap en Dibi in debat om leiderschap

De GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi zijn maandagavond in de Rode Hoed in Amsterdam begonnen aan het eerste debat in hun strijd om het leiderschap van de partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september.

In het debat vroeg Sap aan Dibi of hij GroenLinks wil versmallen tot een onderwijspartij. GroenLinks moet wat haar betreft ook knokken voor mensen in alle stadia van hun leven, niet alleen voor het onderwijs. Ook in de 45 jaar van hun werkende leven en ook in de 20 jaar dat ze genieten van hun pensioen.

Dibi noemde onderwijs "het vehikel voor emancipatie". Wat hem betreft claimt GroenLinks in de verkiezingscampagne onderwijs als belangrijkste thema en kaapt het dat van D66. Die partij staat volgens Dibi voor de hoogleraren, GroenLinks ook voor de vmbo-docent.

Sap en Dibi werd gevraagd wat ze zouden doen, mocht de partij onder hun leiding toetreden tot een regering. Dibi zei dat hij als partijleider hoe dan ook in de Tweede Kamer blijft, maar dat Sap in die situatie van hem zo door kan naar het kabinet. Sap maakte geen keuze. "Ik zou het laten afhangen van waar de partij mij het hardste nodig heeft."

Sap en Dibi in debat om leiderschap
Sap en Dibi in debat om leiderschap (Foto: ANP)

Pinto wil Copa del Rey winnen voor 'Pep'

José Pinto staat hoogstwaarschijnlijk onder de lat wanneer FC Barcelona in de finale van de Copa del Rey aantreedt tegen Athletic Bilbao. De doelman eist een overwinning.

Aankomende vrijdag staat de finale van de Copa del Rey op het programma. Na een ietwat teleurstellend seizoen (Barcelona greep naast de landstitel en Champions League) hoopt Pinto trainer Josep Guardiola toch een mooi afscheid te bezorgen. De 36-jarige doelman blikt alvast vooruit naar het duel in Vicente Calderón.

"Zijn vertrek is moeilijk om te beseffen, want we willen hem niet weg zien gaan", vertelt Pinto aan Barca TV. "Zijn laatste wedstrijd zal een beetje verdrietig worden, dus we willen winnen om van dat verdriet blijdschap te maken. Dan kan Pep op een vrolijke manier vaarwel zeggen."

Ondanks dat Guardiola Pinto voornamelijk gebruikte als reservedoelman voor Victor Valdés heeft de stoere doelman niets dan lof over voor de oefenmeester. "Ik zal het altijd blijven waarderen dat hij mij vertrouwen heeft gegeven. Hij vertrouwde mij altijd honderd procent en ik heb altijd geprobeerd om dat vertrouwen terug te betalen. Zowel op de training als op het veld."

'Drogba verlaat Chelsea op zijn hoogtepunt'

Didier Drogba heeft afgelopen zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Chelsea gespeeld. De Ivoriaan heeft zijn ploeggenoten ingelicht over een vertrek en vindt het, na acht seizoenen voor de club uit Londen gespeeld te hebben, tijd voor een nieuw avontuur.

Formeel gezien heeft de 34-jarige spits nog geen besluit genomen, maar volgens France Football vertelde hij het volgende: "Ik en mijn ploeggenoten zullen komend seizoen niet meer bij elkaar spelen. Omdat ik besloten heb te vertrekken, ik wilde het ze zelf vertellen. De club heeft mij gebroken. Ik vond het moeilijk toe te geven dat het tussen mij en Chelsea voorbij is."

Waar Drogba zijn toekomst gaat voortzetten is voor alsnog onbekend. "Ik ben mezelf aan het voorbereiden op een grote sprong in het onbekende. Het zal een avontuur worden." Het belangrijke doelpunt dat de Ivoriaan zaterdagavond maakte in de Champions League-finale tegen Bayern München lijkt dus zijn laatste kunstje voor The Blues te zijn.

Nederlandse bijdrage Afghanistan negentig miljoen

Nederland draagt in de drie jaar na 2014 jaarlijks dertig miljoen euro bij aan de veiligheidstroepen in Afghanistan. Dat heeft minister-president Mark Rutte (VVD) maandag gezegd na de NAVO-top over Afghanistan in Chicago. De Amerikanen leveren volgens hem de grootste bijdrage. "We zijn met de zak rondgegaan, en we zijn ver gekomen, maar we zijn er nog niet helemaal."

De Verenigde Staten en de andere NAVO-lidstaten bereiden zich voor op de terugtrekking uit Afghanistan, die in 2014 moet zijn afgerond. Tijdens de top werd besproken wat moet gebeuren na 2014.

Rutte gaf maandag na de top aan dat de NAVO volgens hem ook na 2014 bereid moet blijven om Afghanistan terzijde te staan met kennis, investeringen en hulp. "We moeten ervoor zorgen dat de grote investering die we hebben gedaan als het Westen, niet verloren gaat in de toekomst."

Honderd procent zekerheid dat het nooit meer fout gaat in Afghanistan, kan volgens Rutte niet worden gegeven. "Garanties hebben we niet. Maar we zijn veel verder dan tien jaar geleden."

Wat na 2017 nodig is, ligt volgens Rutte in de schoot van de toekomst. "Dit is wat we nu kunnen overzien, waarbij we willen helpen met de financiering van de Afghaanse veiligheidstroepen. Daarnaast zullen we via ontwikkelingshulp ook anderzijds betrokken blijven."

Zondag sprak de premier nog lang met Turkije over een economische transitie in Afghanistan, zei Rutte. "Hoe krijg je Afghanistan weg van die vreselijke papaverteelt? En hoe zorg je ervoor dat die opiumhandel zich omvormt naar een veel gezondere vorm van economie, die niet tegen de wet en ook goed voor de langere termijn is", waren volgens hem belangrijke vragen tijdens dat gesprek.


Nederlandse bijdrage Afghanistan negentig miljoen (Foto: Novum)

Thuiszorgster gepakt voor fatale overval op bejaarde

Een 26-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel is maandagochtend opgepakt voor een woningoverval waarbij vorige maand een bejaarde plaatsgenoot om het leven kwam. De vrouw verzorgde eind vorig jaar thuiszorg bij het slachtoffer, meldt de politie maandag.

De vrouw was maandag ontboden op het politiebureau in haar woonplaats, waar ze werd aangehouden. De thuiszorgmedewerkster wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale overval. De politie kwam haar op het spoor na 'uitgebreid rechercheonderzoek'.

Eerder hield de politie in de zaak al een 20-jarige verdachte aan. Hij zit nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het 81-jarige slachtoffer overleed in april in zijn woning aan de Stationsbuurt, nadat hij ernstig was mishandeld door een overvaller. Een verzorgster van de man trof hem zwaargewond aan. Ze zou de overvaller nog hebben zien wegrennen.

Hertha BSC kan fluiten naar Bundesliga

Hertha BSC komt volgend seizoen niet uit op het hoogste niveau in Duitsland. Het protest dat de club had aangespannen tegen de tumultueus verlopen promotie/degradatiewedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf werd door de Duitse voetbalbond van tafel geveegd. Hertha kan nog wel tegen de uitspraak in beroep gaan.

De wedstrijd tussen Düsseldorf en Hertha werd vorige week in de slotfase bij een 2-2 stand gestaakt omdat fans van de thuisploeg uit vreugde het veld bestormden. Pas twintig minuten later konden de laatste negentig seconden alsnog worden afgewerkt. Omdat daarin niet meer werd gescoord, was degradatie voor Hertha, dat het eerste duel met 2-1 had verloren, een feit.

Hertha tekende protest aan in de hoop dat de wedstrijd overgespeeld zou worden. De Duitse bond achtte echter niet bewezen dat het oponthoud bepalend was voor de uitslag.

Romance Katy Perry en Robert Ackroyd voorbij

De prille relatie tussen Katy Perry en gitarist Robert Ackroyd is alweer voorbij. "Het was niet echt serieus", vertelt een bron aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Het stel werd een maand geleden zoenend gespot op muziekfestival Coachella.

Volgens de ingewijde zijn Perry en Ackroyd, die in Florence and the Machine speelt, niet met ruzie uit elkaar gegaan. "Ze hebben nog steeds contact, maar Katy heeft hem verteld dat hij zijn eigen weg moet gaan."

De 27-jarige Perry leek zondagavond bij de Billboard Awards naar haar mislukte huwelijk met Russell Brand te verwijzen, toen ze haar nieuwe nummer Wide Awake ten gehore bracht. "Hoe kon ik het zo mis hebben, ik heb zo lang gedroomd", zingt Perry onder meer in het lied. "Ik wilde dat ik toen had geweten wat ik nu weet."

Ook laat ze in het nummer weten dat ze verder is gegaan met haar leven. "Ik heb mezelf bij elkaar geraapt, ik ben herboren", aldus Perry, die eind vorig jaar bekendmaakte dat haar huwelijk met Brand na veertien maanden op de klippen was gelopen. "Het verhaal is over en uit."

[RG] Sijsling treft Junqueira in kwalificatietoernooi

De loting voor de eerste ronde van het kwalificatietoernooi op Roland Garros biedt de Nederlandse tennissers mogelijkheden. Namens Nederland doen drie heren mee in het kwalificatietoernooi. Dit zijn Igor Sijsling, Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung. 

Sijsling, als zeventiende geplaatst en de nummer 122 van de wereld, speelt tegen de Argentijn Diego Junqueira, die 49 plaatsen lager staat op de wereldranglijst. Schoorel, de nummer 165 op de wereldranglijst, werd maandag gekoppeld aan de Canadees Peter Polansky. Huta Galung die de 217de plek inneemt speelt tegen de Simone Vagnozzi. De Italiaan staat vijf plaatsen hoger dan Huta Galung. 

Morgen komen alle drie de heren voor het eerst in actie. Ze moeten drie rondes winnen om aan het hoofdtoernooi mee te mogen doen. Morgen vindt ook de loting plaats van het vrouwenkwalificatietoernooi. 

Verdachten overval op geldloper vrijgelaten

De zes verdachten die maandagochtend werden opgepakt na een gewapende overval op een geldloper in het Brabantse Steenbergen, zijn vrijgelaten. De zes zijn niet langer verdachten in de zaak, meldt de politie maandagavond.

De overval vond rond 08.50 uur plaats bij de Aldi aan de Westdam in de Brabantse plaats. Naast de geldloper waren ook enkele medewerkers van de winkel aanwezig in het filiaal. De twee overvallers bedreigden hen met een vuurwapen. Buiten werd vervolgens een schot gelost door een van de daders.

De daders sloegen na de overval in een grijze Mercedes op de vlucht in de richting van de N257. De vluchtauto werd later gevonden aan het Doornedijkje. De politie zette bij de zoektocht naar de overvallers onder meer een politiehelikopter in. Ook Burgernet en Twitter werden ingeschakeld.

De zes verdachten, een 20-jarige inwoner van Lancaster, vier inwoners van Manchester van 16, 17, 23 en 44 jaar en een 39-jarige man uit Steenbergen, werden rond 09.30 uur aangehouden in de buurt van een tankstation in Steenbergen. De aanhouding was volgens de politie overigens rechtmatig en daarom niet de reden voor de vrijlating.

'Schaatser Tuitert verlaat Orie voor Beslist.nl'

Schaatser Mark Tuitert keert coach Jac Orie de rug toe en gaat aan de slag bij Team Beslist.nl. Dat meldt NUsport maandag. Tuitert en Orie werkten jarenlang samen, met als bekroning de gouden medaille van Tuitert op de 1500 meter op de Olympische Spelen van Vancouver 2010.

Orie is teleurgesteld in de handelwijze van Tuitert. "Ik had niet verwacht dat juist hij op deze manier zou vertrekken", reageert hij. "Onbegrijpelijk, juist Mark gaf altijd zo hoog op over onze ploeg en over de begeleiding. En dan vertrekt hij op zo'n manier."

Bij Team Beslist.nl, dat voorheen door het leven ging als iSkate, komt Tuitert onder de hoede van oud-olympisch kampioen Gerard van Velde.

S÷derling plant comeback na Spelen

Robin Söderling hoopt in het najaar zijn comeback op de tennisbaan te maken. De 27-jarige Zweed zette maandag een streep door deelname aan Roland Garros, Wimbledon en de Olympische Spelen in Londen. Söderling kampt nog altijd met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer en wil een rentree niet overhaasten. Hij staat al sinds juli aan de kant.

Söderling wil zijn lichaam volledig de tijd geven om te herstellen. Hij kreeg al enkele keren een flinke terugval, na het te vroeg hervatten van de training. "Ik voel me goed, zolang ik mijn lichaam maar niet te zwaar belast", zegt de tweevoudig finalist van Roland Garros. "Ik ben bijna 28 en heb hopelijk nog vele jaren voor me. Ik wil echt terugkomen."

Terminator 3-acteur Nick Stahl gaat afkicken

Nick Stahl is zijn belofte nagekomen en heeft zich op laten nemen in een afkickkliniek. De 32-jarige acteur, vooral bekend van Terminator 3: Rise of the Machines, verdween twee weken geleden van de radar. Vrijdag liet hij vrienden en familie weten dat hij af gaat kicken.

Stahl heeft zich dit weekeinde op laten nemen, twitterde de vrouw van de acteur. Zij stapte vorige week maandag naar de politie om Stahl als vermist op te geven. De acteur was toen ruim een week zoek. Zijn echtgenote, actrice Rose Murphy, gaf destijds al aan dat ze vreesde dat het drugsgebruik van de acteur een rol speelde bij zijn verdwijning.

Waar Stahl afkickt, is niet bekend. De acteur liet vrijdag via een e-mail weer iets van zich horen. Stahl schreef dat hij zich een maand op laat nemen in een kliniek, maar zijn echtgenote twijfelde aan dat verhaal. "Ik ben sceptisch dat hij daar echt is", zei Murphy na de e-mail. "We willen hem thuis zodat we hem kunnen helpen."

Stahl en Murhpy trouwden in 2009. De twee, die een 2-jarige dochter hebben, wonen sinds januari apart.

Regisseur moest Tommy Lee Jones verleiden voor rol

Peter Webber heeft lang moeten leuren om Tommy Lee Jones in zijn historische drama Emperor te krijgen. "Ik heb hem een maand of drie, vier moeten paaien", vertelt de regisseur in Cannes aan Novum Nieuws. De Brit woont het filmfestival bij om zijn nog niet voltooide film aan de man te brengen.

"Ik stuurde hem het scenario op, hij was geïnteresseerd, daarna hadden we een gesprek, maar hij wist het nog niet zeker, waarna weer een gesprek volgde. Toen wilde hij dat het scenario werd aangepast en daarna was het goed", vertelt Webber over de moeite die hij moest doen om Jones zover te krijgen. "Het is eigenlijk een soort liefdesrelatie."

De 51-jarige regisseur wist tien jaar geleden al een jonge Scarlett Johansson te ritselen voor zijn eerste bioscoopfilm Girl with the Pearl Earring over het beroemde werk van schilder Johannes Vermeer. "Je laat je oog op iemand vallen en daarna probeer je die persoon te overtuigen. Het is allemaal hofmakerij."

Uiteindelijk wist Webber de 65-jarige Jones zo ver te krijgen in zijn film te spelen. "Ik wilde hem graag hebben omdat hij zo ongeveer de enige Amerikaanse acteur is die ontzettend mannelijk is, maar tegelijkertijd heel intelligent. Hij is afgestudeerd aan Harvard."

In Emperor speelt Tommy Lee Jones de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur, die tijdens de Tweede Wereldoorlog toezag op de bezetting van Japan. De film van Webber gaat over de verantwoordelijkheden van de generaal die in 1951 werd ontheven uit zijn functie nadat hij president Harry Truman had bekritiseerd.

"Het verhaal is heel episch en zegt echt iets over de situatie in de wereld nu", zegt Webber. "Emperor gaat heel erg over wat er gebeurt nadat een oorlog is afgelopen, als het regime is veranderd." De historische oorlogsfilm moet volgend jaar uitkomen. Of de film ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.


Regisseur moest Tommy Lee Jones verleiden voor rol (Foto: Novum)

[Upd] Kabinet reageert niet op ultimatum Wilders

De regering geeft geen gehoor aan het ultimatum van Geert Wilders om het voorstel voor de ratificatie van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM in te trekken. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag weten.

De PVV-leider had het kabinet tot maandag 16.00 uur de tijd te geven om het voorstel in te trekken. Wilders kondigde vorige week aan dat hij een kort geding aanspant tegen de regering, om zo af te dwingen dat pas na de verkiezingen op 12 september over het ESM wordt gestemd.

Het kabinet vindt echter dat het aan de Kamer is om te besluiten om het voorstel al dan niet te behandelen. Die boodschap is overgebracht aan Wilders' raadsman Bram Moszkowicz, aldus de RVD. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer besloot vorige week om het ESM niet van de agenda af te voeren: het debat erover staat voor dinsdag en woensdag gepland.

Wilders vindt de goedkeuring van het ESM een uiterst principiële zaak, dat niet mag worden behandeld door een demissionair kabinet en met verkiezingen op komst. Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt.

Update 20:54
PVV-leider Geert Wilders zet de rechtszaak tegen de Staat door. Hij wil zo bereiken dat het voorstel voor de ratificatie van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat laat hij maandagavond weten, nadat de regering geen gehoor gaf aan zijn ultimatum. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, kon Wilders niet aangeven.


Kabinet reageert niet op ultimatum Wilders (Foto: Novum)

Honderden lichaamsdelen in bezit Britse politie

De Britse politie heeft bijna vijfhonderd lichaamsdelen in opslag. Dat blijkt uit intern onderzoek. De lichaamsdelen en organen zijn niet langer nodig voor rechtszaken, zei de Associatie van Politiechefs maandag.

Volgens de associatie heeft het onderzoek uitgewezen dat de Britse korpsen in totaal 492 lichaamsdelen en organen in bezit hebben. Sommige lichaamsdelen zijn opgeslagen in verband met zaken die teruggaan tot de jaren zestig. Het materiaal ligt opgeslagen bij recherche-eenheden of in gespecialiseerde mortuaria.

Wereldwijd is het heel gebruikelijk dat de politie menselijk weefsel na autopsie opslaat, voor het geval er fysiek bewijs nodig is dat opnieuw moet worden bekeken. De Britse politie ontbrak het echter lange tijd aan een helder beleid met betrekking tot weggooien van weefsel dat niet langer nodig was.

Nuytinck mist seizoensouverture N.E.C. Nijmegen

Bram Nuytinck zal de start van het seizoen 2012/2013 vanaf de tribune moeten bekijken. De verdediger van N.E.C. Nijmegen kreeg in de play-offwedstrijd tegen Vitesse een rode prent en kreeg twee duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk.

Naast de absentie van Nuytinck kan trainer Alex Pastoor in de seizoensouverture ook niet beschikken over Kevin Conboy. Hij is eveneens geschorst en speelt dus niet mee.

Lichte straf voor fatale homo-opname

Een Amerikaanse oud-student is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar 30 dagen, omdat hij in het geheim had gefilmd dat zijn homoseksuele kamergenoot een man zoende. De filmer liet de opnames in 2010 aan vrienden zien, waarna de kamergenoot zelfmoord pleegde.

Dharun Ravi had 10 jaar celstraf kunnen krijgen. Ook riskeerde hij uitzetting naar zijn vaderland India. Volgens de rechter handelde Ravi uit "kolossale ongevoeligheid", maar niet uit homohaat.

Ravi was beschuldigd van het schenden van privacy, homodiscriminatie en bovendien het belemmeren van de rechtszaak. Zijn advocaat zegt dat er slechts sprake is van een mislukte grap.

Het tragische incident leidde tot een debat over homopesterijen in de VS.

'Besiktas hengelt naar Isaksson'

Volgens diverse Turkse media heeft Besiktas zijn pijlen gericht op PSV-doelman Andreas Isaksson. De Zweedse doelman beschikte bij de Eindhovense club over een aflopend contract, maar zag deze niet verlengd worden.

Isaksson is dus transfervrij en mag op zoek naar een nieuwe club. Volgens diverse Turkse media zou Besiktas de doelman graag willen overnemen. De nummer vier van Turkije zag Trabzonspor dit seizoen tegen PSV in de Europa League spelen. De goalie stond destijds in zowel het uit- als thuisduel onder de lat bij de Eindhovenaren. De Turkse formatie zal komend seizoen uitkomen in de voorrondes het Europese toernooi.

Isaksson verdedigde vier seizoenen van PSV. In zijn eerste drie jaar was de Zweed steevast verzekerd van een basisplaats, maar dit seizoen moest de sluitpost de Pool Przemyslaw Tyton voor zich dulden. Uiteindelijk keepte de Zweedse sluitpost in het afgelopen seizoen slechts 23 competitiewedstrijden.

Winnaar van het ultieme MiB-pakket

In Men In Black: Alien Crisis nemen spelers de rol aan van Peter Delacoeur, een MIB-agent in training. Hij is gerekruteerd om buitenaardse wezens die de Aarde willen vernietigen op te sporen en uit te schakelen. Het spel brengt de spannende MIB-actie op de consoles door levels vol actie om aan de buitenaardse aanvallen te ontsnappen. Men In Black: Alien Crisis ondersteunt een split-screen multiplayer voor twee spelers en een 'hot seat' multiplayer voor vier personen.

Men In Black: Alien Crisis komt 22 mei uit voor PlayStation 3 met PlayStation Move-ondersteuning, Xbox 360 en Wii. Voor meer informatie bezoek de officiële website.

FOK! mocht in samenwerking met Activision een Men in Black-goodiepakket weggeve. Om kans te maken op deze prijs, moest je antwoord geven op de volgende vraag: welke acteur speelt de rol van Andy Warhol in de film? Het antwoord is Bill Hader.

De winnaar van het gehele pakket, inclusief game, filmpremiere, vorige films op Blu-ray en meer is CaptainCab geworden. Gefeliciteerd, jij mag morgen naar de film en ontvangt zo spoedig mogelijk de rest van de prijzen. Men in Black: Alien Crisis

Mark Hamill keert terug als The Joker in DC Universe Online

Mark Hamill keert toch terug in DC Universe Online als de stem van The Joker. Het personage krijgt een prominente rol in de vierde DLC voor het spel The Last Laugh. In oktober verkondigde Hamill nog via Twitter dat hij zou stoppen als The Joker.

Het is vooralsnog onduidelijk of de dialogen voor The Last Laugh-DLC zijn opgenomen vóór Hamills vertrek, of dat hij daadwerkelijk een terugkeer heeft gemaakt naar het spel.

The Last Laugh-DLC brengt spelers een nieuw wapen, The Shield, nieuwe safehouse- en headquartersgevechten en nieuwe Legends pvp-personages. Alle details over de DLC zijn terug te vinden op de website van DC Universe Online.

Final Fantasy naar Windows Phone

Final Fantasy komt binnenkort naar smartphones die draaien op Windows Phone 7 of hoger. Het is daarmee de eerste traditionele RPG die beschikbaar is voor het mobiele platform van Microsoft. Naast Final Fantasy komt ook Super Monkey Ball 2: Sakura Edition binnenkort uit.

De WP-versie van Final Fantasy is gebaseerd op de PSP-versie wat betekent dat de graphics en het geluid een stuk moderner zijn dan het origineel voor de NES uit 1987. Ook is de game wat gemakkelijker en kent het extra content. De achievements in de game zijn allemaal geheim wat betekent dat ze waarschijnlijk te maken hebben met het verhaal. Een prijs is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt de game goedkoper dan de iOS-versie daar de maximum prijs voor WP-games lager ligt dan de kostprijs voor iOS (6,99 tegen 8,99).

Super Monkey Ball 2 is een port van de Android-versie en kent naast 125 gewone levels ook drie minigames. Monkey Target, Golf en Bowl. Tevens is het mogelijk om deze minigames lokaal tegen elkaar te spelen via WiFi.

Abidal weer thuis na levertransplantatie

Eric Abidal is weer thuis. Dit heeft zijn werkgever FC Barcelona vandaag bekend gemaakt. De voetballer onderging zes weken geleden een levertransplantatie en zal in de komende maanden gaan revalideren.

"Gezien de specifieke aard van dit herstelproces, moet Abidal zich met regelmaat in het ziekenhuis voor onderzoek melden", lichtte FC Barcelona op de officiële website toe. Een jaar geleden werd bij Abidal een levertumor verwijderd, waarna hij twee maanden later weer op het veld stond.

Ondanks de eerste ingreep bleek een transplantatie uiteindelijk toch nodig te zijn. Zijn neef Gerard stond ongeveer de helft van zijn lever af om zijn familielid te redden.

Nieuwe Castlevania voor 3DS in de maak

In een bericht dat inmiddels offline gehaald is hadden collega's van N1ntendo een aankondiging van een nieuwe Castlevania-game. De game zou Castlevania: Mirror of Faith gaan heten en voor Nintendo 3DS ontwikkeld worden.

Volgens N1ntendo zou de game ontwikkeld worden door Mercury Steam, de makers van Castlevania: Lord of Shadow. Er zijn verder weinig details bekend, behalve twee namen van de crew: Enric Álvarez en David Cox. Beiden werkten eerder ook al aan games in de serie.

Het officiële bericht van N1ntendo is dankzij FOK!user Aether nog terug te lezen op ons forum.

Hof VS blijft bij boete voor downloader

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag geweigerd het beroep te behandelen van een student die illegaal muziek had gedownload en op internet had gedeeld en daarvoor een torenhoge boete kreeg.

De student, Joel Tenenbaum, moest 675 duizend dollar (bijna 530 duizend euro) betalen, omdat hij dertig nummers had gedownload en deze via internet deelde. Hij werd aangeklaagd door de Recording Industry Association of America (RIAA). In 2009 legde een jury Tenenbaum een boete op van ruim 22 duizend dollar per nummer.

Een federale rechtbank noemde dit bedrag excessief en niet in lijn met de grondwet en schrapte de boete. Een federaal hof van beroep was het hier echter niet mee eens en besloot de boete alsnog op te leggen na een verzoek daartoe van Sony BMG Music Entertainment, Warner Brothers en andere platenmaatschappijen die door de RIAA worden vertegenwoordigd. Tenenbaum tekende beroep aan bij het Hooggerechtshof, maar dit werd maandag afgewezen.

Aanvoerder FC Den Bosch verscheurd door emoties

Jordens Peters heeft een zeer roerige periode achter de rug. De captain van FC Den Bosch zag zijn ploeg afgelopen weekend verliezen van Willem II, dat in het nieuwe voetbaljaar in de Eredivisie speelt.

Saillant detail; Peters speelt in het nieuwe seizoen voor de Tilburgse formatie. Toen zijn vertrek naar Willem II bekend werd gemaakt, verschenen talloze negatieve berichten op verschillende fora. Bovendien koos de voetballer ervoor om de wedstrijd tegen zijn nieuwe werkgever te laten schieten.

"FC Den Bosch is mijn club. Ik heb daar veertien jaar gespeeld en die club zit in mijn hart. Maar ik kon deze belangrijke wedstrijd tegen Willem II echt niet spelen en de technische staf begreep dat. Dat fans zich laten leiden door emoties en dat snap ik ook, maar dat er dan op internet allerlei kwetsende teksten staan doet mij pijn", liet Peters aan Omroep Brabant weten.

Peters tekende enkele weken geleden een contract met Willem II. Niemand dacht toen aan het feit dat beide ploegen elkaar in de play-offs zouden treffen, maar het gebeurde uiteindelijk toch. "Dat mijn toekomstige club gewonnen heeft en naar de Eredivisie gaat is leuk. Het is mijn doel om in de Eredivisie te spelen maar daar kan ik pas over een aantal weken blij om zijn, als ik bij Willem II begin. Nu heb ik pijn in mijn hart vanwege het verlies van FC Den Bosch."

Geweld tegen krakers 'onprofessioneel'

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam-Amstelland heeft het politiegeweld tijdens een kraakactie in Amsterdam Oost als onprofessioneel bestempeld. Wel verdedigde hij de noodzaak van het geweld. Het pand is inmiddels alsnog gekraakt.

Aalbersberg zei tegen AT5 dat het optreden van de politiemensen er 'niet goed' uitzag, en op verschillende momenten 'niet professioneel' was. Hij stelde evenwel dat het geweld nodig was omdat er sprake was van een misdrijf, en de politie de toegang tot het pand werd belet. De kraakactie vond op 13 mei plaats, en beelden van het politie-optreden leidde tot de nodige ophef.

Ook burgemeester Eberhard van der Laan uitte kritiek. Hij keek samen met Aalbersberg naar het beeldmateriaal, waarin onder meer te zien is dat een politieman herhaaldelijk op een groep krakers inslaat. "Dit vindt men niet normaal bij de politie", aldus Van der Laan. "Dus daar wordt direct door de leiding van de politie op ingegrepen."

De krakers, van wie een aantal gewond raakte, gaven naderhand aan dat ze aangifte tegen de sterke arm zullen doen. Vijf dagen na het politie-optreden werd het pand aan de Simon Stevinstraat alsnog gekraakt. De politie hield zich bij die gelegenheid afzijdig.


Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in gesprek met AT5

Laatste nummer Whitney Houston uitgegeven

Whitney Houstons laatste nummer is maandag uitgebracht. De zangeres, die in februari op 48-jarige leeftijd overleed, nam het duet met Jordin Sparks vier dagen voor haar dood op.

Het nummer heet Celebrate en is te horen in de film Sparkle, waarin Houston de moeder speelt van zangeres Sparks. Celebrate is geproduceerd door R. Kelly, schrijft entertainmentsite Radar Online.

Met Sparkle had Houston haar comeback als actrice moeten maken. De film, over drie zusjes die een succesvolle muziekcarrière hebben en moeten zien om te gaan met roem en drugs, komt in augustus uit.

Hackett, EDI en Kaidan in Mass Effect 3 Extended Cut-DLC

BioWare houdt de lippen dicht op elkaar over de inhoud van de Mass Effect 3 Extended Cut-DLC, die is ontworpen om het einde meer inhoud te geven. Nu is bekend dat ten minste drie personages zijn opgenomen in deze DLC. Lance Henriksen en Tricia Helfer bevestigden tegenover G4 dat ze onlangs een aantal voice-over werkzaamheden voor BioWare gedaan hebben voor 'Extended Cut'.

Henriksen en Helfer zijn de stemmen van Admiral Hackett en EDI in de Mass Effect-serie. Hendriksen: "Ik heb net nog een sessie gedaan met hen. Ze zeiden dat er een probleem was met het abrupte karakter van het einde, dus hebben we een hele reeks van dingen toe te voegen aan het einde van het spel om te voldoen aan de kwaliteit die ze tot dan toe hebben geleverd."

Andere bemanningsleden van Commander Shepard zullen ook deel gaan uitmaken van de DLC. Raphael Sbarge, de stem van Kaidan Alenko, bevestigde eerder deze maand dat hij ook gewerkt heeft voor BioWare. "Net wanneer je dacht dat ik nooit meer terug zou komen, trekken ze me weer in Mass Effect 3. Aan het opnemen", tweet Sbarge.

Toen BioWare de Extended Cut aangekondigde, vermeldden zij dat ze nieuwe filmpjes toe gaan voegen. Echter, ze zijn er stellig in dat het niet alleen maar cutscenes zijn. Het is hun doel om het einde van Mass Effect 3 te personificeren zodat de keuzes van gamers worden weergegeven. BioWare is van plan om Extended Cut deze zomer gratis vrij te geven. Het verzet tegen de oorspronkelijke speleindes was zo sterk dat deze DLC echt iets speciaals moet zijn om het vertrouwen van de gamers terug te winnen.

Met dank aan PatricQ voor de submit.

[EK] Nederlandse zwemsters lopen finale mis

De Nederlandse zwemsters zijn er op de openingsdag van het EK in het Hongaarse Debrecen niet in geslaagd een finaleplaats te bemachtigen. Hinkelien Schreuder sneuvelde in de halve eindstrijd van de 50 meter vlinderslag. Kira Toussaint en Annemarie Worst overkwam hetzelfde op de 200 meter rugslag.

Schreuder kwam tot een tijd van 26,73 seconden en was daarmee vijf honderdsten te langzaam voor een finaleplaats. Toussaint (2.13,09) en Worst (2.13,92) werden op de 200 vlinder respectievelijk tiende en twaalfde. Alleen de beste acht zwemsters plaatsen zich voor de finale.

Triggerfinger berust in ballad-doorbraak

Triggerfinger domineerde zes weken de top veertig met de cover I Follow Rivers van Lykke Li. Van de ene op de andere dag brak de band door bij het grote publiek met het optreden bij de radioshow van Giel Beelen op 3FM, en dat met een ballad. Nu brengt het Belgische trio een live-cd uit met de harde rock, waar meer doorgewinterde fans ze van kennen.

"Het is fijn dat we van I Follow Rivers een mooie versie hebben gespeeld die mensen aanspreekt", zegt zanger en gitarist Ruben Block tegen Novum Nieuws. Hij vindt het, net als drummer Mario Goossens en bassist Paul van Bruystegem, niet erg dat ze na veertien jaar doorbraken met een ballad, en ook nog een die niet van henzelf is. "Al voor de single hebben we drie keer in een uitverkocht Paradiso gespeeld", zegt Goossens. "De realiteit wil dat het succesvol zijn op veel niveaus plaatsvindt", relativeert ook Block. "De nummer 1-hit is een van die realiteiten."

De mannen vrezen evenmin dat nieuwe fans vooral naar concerten komen om dat ene bekende nummer te horen. "We moeten niets. Het belangrijkste is dat we een goede setlist hebben", vindt Van Bruystegem. "Dan blijven mensen luisteren."

Eigenlijk is er maar weinig waar de bandleden zich druk om maken. "De enige bekommernis", geeft Goossens toe, "is de intensiviteit waarmee we optreden. Als je dertig concerten per jaar hebt, kun je die allemaal intensief spelen. Bij 140 optredens per jaar wordt het moeilijker." "Het belangrijkste", benadrukt Block, "is dat we de kwaliteit bewaken."

Nu steeds meer landen aan hun voeten liggen, rest de vraag wat de mannen nog willen bereiken. "We willen Europa verder ontginnen", zegt Block. De band treedt op tijdens Rock am Ring en Rock im Park en heeft talloze andere optredens gepland staan in Duitsland.

"Mijn droom is al uitgekomen", zegt Block. "Ik had nooit durven dromen dat ik met deze gasten muziek zou maken en daarvan zou kunnen leven." Op 28 juni speelt Triggerfinger in het voorprogramma van de Red Hot Chili Peppers in Nijmegen. De live-cd ligt vanaf maandag in de winkels.

Oekra´eners bieden gratis onderdak voor voetbalfans

Moe van het beeld dat de inwoners van Oekraïne inhalig en onvriendelijk zijn heeft een groep Oekraïeners maandag een plan aangekondigd om te voorzien in gratis onderdak, vertalingen en andere diensten voor buitenlandse voetbalfans. Die reizen volgende maand met duizenden naar het land, dat samen met Polen het Europees kampioenschap voetbal organiseert.

Het initiatief, Vriendelijk Oekraïne, is een samenwerkingsverband van diverse websites en biedt zaken aan als kamers, vervoer vanuit de luchthaven en rondleidingen, alles helemaal gratis. Volgens de organisatie is de accomodatie bescheiden, maar wel recht uit het hart en voor niks. "Oekraïne is een vriendelijk land, Oekraïne is een gastvrij land", aldus coördinator Viktoria Svitlova. "We gaan het beeld van de Oekraïense bevolking veranderen."

Eerder riep Michel Platini, de baas van de Europese voetbalbond UEFA, de regering in Kiev op een einde te maken aan de praktijken van 'bandieten en schurken' die voetbalfans proberen af te zetten door exorbitante prijzen te rekenen. Groot probleem is dat er te weinig hotelkamers zijn om alle voetballiefhebbers onderdak te bieden. Sommigen zullen dan ook moeten gaan kamperen of genoegen moeten nemen met grote slaapzalen uit het Sovjet-tijdperk.

Fractievoorzitter SP Leeuwarden stapt uit partij

Jeffrey Brakenhoff, de eenmansfractie van de SP in Leeuwarden, stapt uit de partij. De 22-jarige politicus blijft wel in de gemeenteraad, laat hij maandag weten.

SP-politici moeten een deel van hun vergoeding afstaan aan de partij, maar dat is niet de reden van Brakenhoffs afscheid van de socialisten. "Het heeft te maken met organisatorische zaken, zoals hoe je met vrijwilligers omgaat en hoe democratisch de partij in elkaar steekt", zegt de fractievoorzitter. "Daar zitten onverenigbare zaken tussen."

Brakenhoff geeft om 17.30 uur een toelichting in de fractiekamer in het stadhuis.

QPR verlengt met blessuregevoelige Dyer

Kieron Dyer heeft zijn verbintenis bij Queens Park Rangers met een jaar verlengd. De contractverlenging is opvallend, omdat de 33-jarige middenvelder het afgelopen seizoen slechts zes minuten in actie kwam. In zijn eerste competitiewedstrijd voor de Londense club blesseerde hij zich aan zijn voet. De 33-voudig Engels international speelde eerder voor Newcastle United en West Ham United.

Clint Hill, Akos Buzsaky en Radek Cerney hebben eveneens een nieuw contract aangeboden gekregen, meldt de club. Zij hebben het aanbod in beraad. Aanvaller Jamie Mackie verlengde eerder al zijn contract tot 2015.

Acht andere spelers verlaten QPR wanneer hun contract in juni afloopt. Onder meer Danny Gabbidon, die afgelopen seizoen vijftien keer in actie kwam, verlaat de ploeg van trainer Mark Hughes.

QPR vocht het afgelopen seizoen tegen degradatie. De laatste wedstrijd werd in een spektakelstuk met 3-2 verloren van kampioen Manchester City, dat daardoor de titel opeiste. Desondanks eindigde de ploeg op de zeventiende plek en speelt het volgend seizoen weer in de Premier League.

Roeisters niet naar Spelen

De Nederlandse roeisters Wianka van Dorp en Olivia van Rooijen hebben zich niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het duo werd tijdens het kwalificatietoernooi in Luzern in de twee-zonder via de herkansingen niet weten te plaatsen voor de finale, waardoor Londen niet meer haalbaar is.

Nederland werd in de herkansing met een tijd van 7.12,44 derde achter Canada (7.08,83) en Wit-Rusland (7.10,97). Een plaats bij de eerste twee was noodzakelijk om de finale te bereiken. Hoewel Van Dorp en Van Rooijen nu geen kans meer maken op Londen blijven ze wel in training, omdat het duo reserve is voor de vrouwen-acht.

Morgen zijn de finales in Luzern. Een plaats bij de beste twee is vereist voor deelname aan de Spelen. Voor Nederland komen de lichte mannenvier-zonder (Heijbrock/Lievens/Muda/Muda), lichte vrouwen dubbeltwee (Sigmond/Head) en vrouwen dubbeltwee (Janssen/Hogerwerf) in actie.

Anita C. vervolgd voor verstoppen babylijkjes

De 43-jarige Anita C. uit Geleen wordt in hoger beroep ook vervolgd voor het verstoppen van babylijkjes rondom haar huis. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag bepaald op een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM).

C. werd in september vorig jaar vrijgesproken van de moord en doodslag op drie baby’s, omdat niet duidelijk was of de baby’s ooit hebben geleefd. Het OM verdenkt haar ervan haar baby’s om het leven te hebben gebracht. Voor het eerst legt justitie haar nu ook ten laste de lijkjes te hebben verstopt. Bizar, noemde raadsvrouw Françoise Landerloo de wijziging.

Geleense vervolgd voor verstoppen babylijkjes
Geleense vervolgd voor verstoppen babylijkjes (Foto: ANP)

Prostituee opgepakt voor dood klusjesman

Een 30-jarige vrouw uit Groningen is maandagmiddag opgepakt voor de dood van een plaatsgenoot in september. De vrouw, een prostituee, wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de dood van het slachtoffer. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer, de 65-jarige Nico Leeuwe, werd 16 september levenloos gevonden in een berging bij zijn appartement aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Leeuwe, die om de hoek van de rosse buurt van Groningen woonde, was een bekende verschijning in de stad. Hij deed klusjes voor prostituees in de binnenstad, zoals boodschappen. Ook leende Leeuwe soms geld aan mensen.

De arrestatie van de vrouw volgt op de aanhouding van een 31-jarige man in april in Spanje. De man werd opgespoord en opgepakt na een volgens de politie intensieve samenwerking met de Spaanse autoriteiten. Het is nog niet bekend wanneer de man wordt uitgeleverd aan Nederland.

De politie zegt nog niet welk aandeel de twee verdachten in de zaak hebben gehad. Beide verdachten hebben de Colombiaanse nationaliteit. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De politie zette eerder in een poging de zaak op te lossen de site onderzoekzuiderdiep.nl op, waar mensen theorieën over de dood van de 65-jarige konden opperen. Hiermee hoopte de politie op nieuwe ideeën te komen. Op de site kwamen ruim 130 scenario's binnen.

Een beetje in de war

Na een verzamelde hoeveelheid maanden van in totaal zo´n vier jaar, ben ik afgelopen woensdag weer in Nederland aangekomen. In Afrika verbleef ik, waar het leven volledig anders is. Verwacht je niet, hè? Is toch zo. Afrika explodeert daarbij als een malle door de financiële input van vooral Chinezen, maar of dat een goede zaak is, valt nog te bezien.

Zo leggen ze de ene naar de andere snelweg aan, maar leiden deze vooral naar de mijnen die ze daarvoor in ruil mogen uitbaten. In steden schieten met dezelfde Chinezen gevulde kantoorgebouwen als paddenstoelen, of passender, shitake, uit de rode grond, terwijl de populatie olifanten en neushoorns negatief evenredig terugloopt. Want een slagtand, bestaande uit dezelfde keratine die ook je nagel vormt, geneest kanker en zorgt tegelijkertijd voor een flinke erectie. Dat weet elke Aziaat.

[Upd] Rus bereikt hoofdtoernooi in Brussel

Arantxa Rus heeft het hoofdtoernooi in Brussel bereikt. De 21-jarige tennisster was maandag in de laatste ronde van de kwalificatie te sterk voor Paula Ormaechea: 6-4 en 7-5. Het is nog niet bekend tegen wie de nummer 97 van de wereld moet spelen in haar eersterondepartij.

Rus had zondag nog een eenvoudige overwinning geboekt op de Portugese Michelle Larcher De Brito, maar kreeg tegen Ormaechea serieuze tegenstand. Beide speelsters ontliepen elkaar weinig, maar de Delftse wist haar breakkansen iets beter te benutten dan de Argentijnse.

Update 17.45 uur
Rus speelt morgen in de eerste ronde tegen de Chinese Jie Zheng, welke 33e op de WTA-ranking staat. 

Gerard Joling slaat terug naar zangcoach Labeij

Gerard Joling legt de kritiek die zangcoach Babette Labeij uitte op De Toppers niet zomaar naast zich neer. De zanger noemt Labeij, die zangers bijstaat in talentenjachten als X Factor, een 'rot appeltje'.

Labeij uitte afgelopen weekeinde haar frustraties over de zangkunsten van Jeroen van der Boom, René Froger en Gerard Joling, die drie dagen de Amsterdam Arena vulden met hun Toppers-concerten. "Ik moet bekennen, ik heb me gisteravond prima vermaakt", twitterde Labeij zaterdag. "Was wel veel drank voor nodig. Wat zingen die mannen slecht."

De zangcoach liet eerder weten alleen naar de show te gaan omdat Paul Turner, die meedeed aan The Voice of Holland, een gastoptreden gaf. "Zij is coach van Paul Turner, deze vond zij top en dat mag", reageert Joling op zijn website. "Maar wie is Babette Labeij? Een coach die zelf ooit een gooi deed naar het grote succes, maar hierin mislukte."

Ook deelt hij nog een sneer uit naar Turner, over wie hij eerder zijn ongenoegen uitte. "Blij dat ze heel positief over Paul Turner was, wij ook! Paul danst inderdaad heel goed", aldus Joling. "En over het zingen praten we dan maar niet."

Joling noemt het jammer dat hij en zijn collega's onderuit worden gehaald. "Sorry, verbeter de wereld en begin bij jezelf." Hij geeft toe dat er misschien artiesten zijn die beter zingen dan hemzelf, Froger of Van der Boom, 'maar die nog geen douchecabine vol krijgen'. "Daar hoor je zelf waarschijnlijk ook bij", schrijft de zanger naar Labeij. "Zielig en triest, voor de rest wens ik je alle goeds en succes met je karakter."

Zes arrestaties na overval op geldloper

De politie heeft maandag zes personen aangehouden na een gewelddadige overval op een geldloper in Steenbergen. Bij de overval werd door de overvallers geschoten maar er raakte niemand gewond.

De overval gebeurde maandagochtend bij de Aldi in Steenbergen. De daders sloegen op de vlucht. Bij de jacht op de overvallers werd onder mee een helikopter ingezet. Nadere informatie ontbreekt nog.

Zes arrestaties na overval op geldloper
Zes arrestaties na overval op geldloper (Foto: ANP)

Jongensaanrander actief rond Eindhoven

Een aanrander heeft sinds afgelopen carnaval in Eindhoven-Noord en Son minstens zes keer jonge jongens onzedelijk betast. Dat meldt de politie maandag. Afgelopen vrijdagavond was het nog raak op de Gentiaanlaan in Son. De ongeveer 40-jarige aanrander sloeg toen omstreeks 23.30 uur toe.

De politie roept getuigen en slachtoffers op zich te melden. De verdachte is een blanke man met een stevig postuur en zwart kort haar. Hij rijdt rond op een scooter en droeg daarbij geen helm.

Voor eind juli duidelijkheid langstudeerder

Moeten studenten vanaf komend collegejaar 3000 euro extra collegegeld betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen? Op 25 juli 'of zoveel eerder als mogelijk is' doet de rechter daar uitspraak over, zo werd maandag bekend.

De studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV hadden de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd omdat de langstudeerboete, zoals zij het verhoogde collegegeld noemen, onrechtmatig is. Beide partijen hadden erop aangedrongen om voor het nieuwe collegejaar uitspraak te doen.

Eerste trailer van Project Copernicus ondanks financiŰle problemen

38 Studios is momenteel bezig met een MMORPG genaamd Project Copernicus. De game speelt zich af in hetzelfde universum als Kingdoms of Amalur en de ontwikkelaar heeft de eerste trailer vrijgegeven.

De game staat gepland voor een release in juni 2013 maar de grote vraag is of de ontwikkelaar dat wel gaat halen. De ontwikkelaar is er namelijk vorige week niet in geslaagd de lonen van het personeel te betalen en een gedeelte van een aflossing aan de staat. Uiteindelijk is wel alles betaald maar het lijkt er op dat de ontwikkelaar in financieel zwaar weer zit.

Dit jaar moet de ontwikkelaar nog eens 2,6 miljoen dollar aflossen aan de staat en in 2013 moeten ze in totaal 12,6 miljoen dollar gaan aflossen. 38 Studios heeft namelijk een flink bedrag geleend van de staat waarin ze werkzaam zijn en deze heeft pasgeleden al aangegeven de studio niet meer financieel te steunen.

Dinsdag mogelijk eerste officiŰle zomerse dag

Dinsdag wordt mogelijk de eerste officiële zomerse dag. De kans is groot dat het kwik dan boven de 25 graden uitkomt, meldt weeronline.nl maandag.

Of het daadwerkelijk warm genoeg wordt in De Bilt, is wel afhankelijk van de wind. Komt de wind uit het noorden, dan is de kans aanwezig dat het kwik toch niet de 25 graden aantikt. Maar maandagnacht blijft het wel warmer dan zondagnacht. "We gaan een zwoele nacht tegemoet, met minima rond de 14 graden", aldus een zegsman van weeronline.nl.

Ook de zon speelt een rol, vertelt hij. "Waarschijnlijk is het dinsdag een groot deel van de ochtend en middag zonnig. Doordat het ook niet flink is afgekoeld wordt het dus al vroeger warmer."

De rest van de week wordt het ook zomers. Woensdag en donderdag kan het ook zo'n 25 graden worden in De Bilt, hoewel dinsdag en woensdag met name in het zuidoosten nog wel kans bestaat op enige neerslag. Donderdag is het echter in het grootste deel van het land droog. Ook vrijdag en zaterdag wordt het zomers weer, hoewel het kwik dan naar 20 tot 21 graden daalt.

Maandag werd het met 28 graden het warmst in Hoogeveen. In het westen van Zeeland werd het niet warmer dan 15 graden, doordat de wind vanuit de zee kwam. In het midden van het land werd het ongeveer 24 graden.

Oprichter Sea Shepherd op borgtocht vrij

Paul Watson, de oprichter van de actiegroep Sea Shepherd, is maandag in Duitsland op borgtocht vrijgelaten, in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering aan Costa Rica.

Watson werd ruim een week geleden op verzoek van Costa Rica in Duitsland gearresteerd. Costa Rica wil hem berechten omdat hij in 2002 de bemanning van een Costa Ricaanse vissersboot zou hebben bedreigd. Hij was destijds bezig met een documentaire en stuitte in de wateren van Guatemala op de vissersboot Varadero. Aan boord van het schip werden illegaal gevangen haaien van hun vinnen ontdaan.

'Crisis- en herstelwet werpt vruchten af'

De crisis- en herstelwet zorgt voor een aanzienlijke versnelling van ruimtelijke projecten. Dat blijkt uit een evaluatie, die demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De wet werd tijdens vorige economische crisis in het leven geroepen om extra banen te creëren. Dankzij de wet worden veel regels, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, opzijgezet. Hierdoor wordt het mogelijk om sneller wegen aan te leggen en andere grote bouwprojecten uit te voeren.

Sinds de inwerkingtreding van de wet op 31 maart 2010 zijn in totaal 44 projecten aangewezen waarbij mag worden afgeweken van regels die innovatie in de weg staan. Daarbij gaat het om projecten voor bodemsanering, energiegebruik of kleine windturbines. Vooral gemeenten komen met voorstellen hiervoor.

Bij nog eens twaalf projecten zorgt de wet ervoor dat die sneller worden uitgevoerd. De wet geeft zo een 'impuls' aan ruimtelijke vernieuwing, aldus Schultz' departement.

De wet zou oorspronkelijk tot 1 januari 2014 gelden. Schultz kondigde eind vorig jaar aan dat zij de wet een permanent karakter wil geven. De Raad van State oordeelde daar uiterst kritisch over. Volgens het adviesorgaan worden de meeste belemmeringen in de voortgang van ruimtelijke projecten veroorzaakt door de uitvoering en niet met wettelijke beperkingen.

Moddergooien binnen GroenLinks houdt aan

Binnen GroenLinks worden over en weer verwijten gemaakt over de chaotische aanloop naar de lijsttrekkersverkiezing. Voorzitter van de kandidatencommissie Tof Thissen is boos over de kritiek die hem ten deel valt, terwijl hij naar eigen zeggen slechts de afgesproken procedure volgde. Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat er veel te krampachtig is vastgehouden aan deze procedures.

De kandidatencommissie oordeelde vorige week dat Kamerlid Tofik Dibi ongeschikt is voor het lijsttrekkerschap. Toen vrijdag bekend werd dat Dibi was uitgesloten van de strijd om het lijsttrekkerschap verzette veel partijprominenten zich. Voormalig partijleider Femke Halsema zei dat ze zich schaamde en Jolande Sap zei dat graag de strijd aan wilde gaan met Dibi. Uiteindelijk besloot het partijbestuur dat Dibi toch kandidaatlijsttrekker werd, maar voorzitter Heleen Weening liet niet na om te onderstrepen dat Dibi niet geschikt is bevonden voor de functie.

Volgens Van Gent hebben het partijbestuur en de kandidatencommissie een veel te formele inschatting gemaakt. "Iemand die zes jaar Kamerlid is, die zijn waarde voor de partij heeft bewezen, die ga je natuurlijk niet afwijzen", zei ze maandag op Radio 1.

Thissen is zich van geen kwaad bewust en is boos dat de kandidatencommissie nu onder vuur ligt. "Wij zijn nu de pispaal, terwijl wij verdorie gewoon ons werk hebben gedaan", zegt hij tegen NRC Handelsblad. Hij vindt dat je niet lopende een procedure de regels kunt veranderen.

"Wij hebben zo zorgvuldig en contentieus mogelijk gehandeld", zegt Thissen. "Dat mensen zich in het openbaar met ons werk bemoeiden, was heel lastig voor ons. Ze hadden vast de nobele bedoeling om de schade te beperken, maar die is door het publieke debat alleen maar toegenomen."

Van Gent vindt dat zowel de kandidatencommissie als het partijbestuur te weinig flexibel is geweest. Het partijbestuur moet wat haar betreft 'zelf maar conclusies trekken'. Of dit betekent dat het bestuur aftreed, is niet aan haar, onderstreept het afzwaaiend Kamerlid. "Ik wil dit conflict niet maximaal uitventen", zegt ze. "Hopelijk kunnen we dit geklungel nu achter ons laten."

Dibi liet maandag in dagblad Trouw weten zeer teleurgesteld te zijn in de partijtop. Hij spreekt van 'een soort kramp, een autoritaire situatie'. Mocht hij partijleider worden wil hij het bestuur evenwel niet de laan uitsturen. "Ik wil ze niet ontslaan, ik wil anders samenwerken. Beter anticiperen en opener handelen. Eén van mijn doelen is om de leden echte zeggenschap te geven."


Moddergooien binnen GroenLinks houdt aan (Foto: Novum)

'Ruzie bij RadioShack-ploeg tussen Schlecks en Bruyneel'

Het lijkt erop dat de wielerploeg RadioShack-Nissan-Trek de langste tijd in haar huidige vorm heeft gehad. De reden hiervoor is een ruzie die ontstaan is tussen teammanager Johan Bruyneel en de gebroeders Fränk en Andy Schleck.

De directe aanleiding voor de laatste woordenstrijd is de opgave van Fränk Schleck in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia met een schouderblessure. De Luxemburger zou de eerste van de drie grote rondes oorspronkelijk niet rijden, maar werd tegen zijn zin vlak voor de start in Herning opgeroepen nadat kopman Jakob Fuglsang geblesseerd afgehaakt was. De oudste van de broers Schleck stond ondanks zijn gebrekkige voorbereiding vijftiende in het klassement. De schouderblessure liep hij in etappe elf op.

"Zaterdag had ik al heel veel problemen om het peloton te volgen. Ik beet door omdat ik de ploegmaats niet in de steek wou laten. Ik finishte nog met de besten, maar ik zat een hele dag gewrongen op de fiets. Gisteren tijdens de vijftiende rit liep het van geen kanten meer. In deze omstandigheden kon ik niet meer verder. Ik heb mensen horen zeggen dat mijn blessure niet zo erg zou zijn, maar niemand weet hoe ik me voel. Ik ben diep teleurgesteld om de Giro te moeten verlaten," zei Schleck.

De vraag is of dat laatste waar is, want de 32-jarige Luxemburger had zich liever in alle rust op de Tour de France voor willen bereiden, samen met zijn broer Andy en met Kim Andersen die voor de komende Tour geen onderdeel uit zal gaan maken van de ploegstaf. De Deen is vertrouwenspersoon van de Schlecks, maar mag zich van Bruyneel niet te veel met de Luxemburgers bemoeien.

Bruyneel heeft inmiddels laten weten 'ontgoocheld te zijn' over de opgave van Schleck, maar dat de schouderblessure meevalt. Hij zei dat Fränk in voorbereiding op de Tour waarschijnlijk gewoon de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Zwitserland zal gaan rijden, maar of de oudste van de Luxemburgse broers ook daadwerkelijk om de gele trui mag gaan strijden liet hij in het midden. "Daarover is nog niets beslist."

DICE: "64 bits Windows nodig in 2013"

Johan Andersson van DICE heeft in een tweet aangegeven dat er enkele Frostbite-games in 2013 uit zullen komen die alleen gebruikmaken van 64 bit Windows. Frostbite is de engine van DICE die nu door EA gebruikt wordt in verschillende projecten.

Op dit moment is alleen Command & Conquer: Generals 2 een game die in 2013 gepland staat die gebruik maakt van de Frostbite 2-engine. "We'll have Frostbite-powered games in 2013 that will _require_ a 64-bit OS. If you are on 32-bit, great opportunity to upgrade to Windows 8," aldus de tweet.

Davis Cup-team treft Zwitserland op buitenbaan

De Davis Cupontmoeting met Zwitserland van 14 tot en met 16 september wordt op een unieke buitenlocatie gespeeld. Speciaal voor dit duel wordt op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam een stadion aangelegd met gravelbaan. Deze locatie biedt plaats aan 6000 tennisliefhebbers.

De gemeente Amsterdam is verguld dat opnieuw voor de hoofdstad is gekozen voor dit belangrijke promotieduel om een plek in de Wereldgroep. Eric van der Burg, wethouder Sport Amsterdam: "Heel bijzonder dat het Nederlands Davis Cupteam in Amsterdam de kans krijgt te promoveren naar de Wereldgroep. Ik hoop dat de topspelers van Zwitserland er bij zijn en dat we drie dagen kunnen genieten van tennis op wereldniveau.”

Kornelis Dijkman, directeur Topsport Amsterdam: "Het is een uniek evenement tegen Zwitserland. Topsport Amsterdam is heel trots dat het met behulp van alle partners, waaronder de Westergasfabriek en stadsdeel West, is gelukt dit tennisfeest opnieuw naar Amsterdam te halen.”

Ook Davis Cupcaptain Jan Siemerink heeft er zin in: "We kijken enorm uit naar deze ontmoeting. Naar alle verwachting speelt het sterkste team van Zwitserland met Federer en Wawrinka. Net als de laatste twee ontmoetingen is het fijn dat we voor eigen publiek spelen, helemaal op zo’n unieke locatie in Amsterdam.”

Het is voor het eerst sinds 1994 dat het Nederlands Davis Cupteam een thuisduel op een buitenlocatie afwerkt. Toen speelde Nederland een memorabel duel op de Müllerpier in Rotterdam tegen de Verenigde Staten (2-3) in de kwartfinale van de Wereldgroep.

Poetin presenteert nieuw kabinet

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Hij zei dat de door premier Dmitri Medvedev geleide regering voort moet gaan op de weg die in de voorbije jaren is ingeslagen.

"De situatie in de wereldeconomie is onduidelijk; er zijn nogal wat factoren die het beeld vertroebelen", zei Poetin. "U moet onder deze omstandigheden een ontwikkelingsprogramma van Rusland uitvoeren."

Medvedev is als president afgetreden om weer plaats te maken voor Poetin, die voorheen al twee ambtstermijnen als president had voltooid en daarmee aan het maximum zat dat door de grondwet wordt toegestaan.

Veel leden van het oude kabinet worden gehandhaafd, zoals minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov, minister van defensie Anatoli Serdjoekov en minister van financiën Anton Siloeanov. Ook Vladislav Soerkov, de architect van het binnenlandbeleid van Poetin, heeft zijn positie als plaatsvervangend premier behouden. Igor Setsjin, een trouwe bondgenoot van Poetin die de olie- en gasindustrie overzag, zit niet langer in de regering, maar de verwachting is dat hij achter de schermen nog veel invloed houdt.

De bewindslieden van departementen waar veel publieke kritiek op was, zoals gezondheidszorg, onderwijs en binnenlandse zaken, zijn wel vervangen. Poetin, die er om bekendstaat zijn luitenanten in dienst van het landsbestuur te houden, beloont deze ex-ministers waarschijnlijk met een goedbetaald baantje in zijn regering. "Nieuwe gezichten, oud beleid", schreef oppositiepoliticus Ilja Ponomarev op Twitter na de bekendmaking van de nieuwe ministersploeg.

Venus schuift op 6 juni voor de zon

Op woensdag 6 juni vindt een bijzondere gebeurtenis plaats aan de hemel. De planeet Venus trekt dan als een zwarte erwt voor de zon langs. De Rijksuniversiteit Groningen stelt telescopen op bij de Vismarkt in Groningen om de Venusovergang te zien, terwijl sterrendeskundigen uitleg geven.

De laatste keer dat Venus voor de zon schoof was op 8 juni 2004, de volgende keer is pas op 11 december 2117. Het is te vergelijken met een kleine zonsverduistering en is vanaf 06.00 uur te zien. Een uur later is het weer voorbij.

De omstandigheden om de gebeurtenis te zien zijn in Nederland niet ideaal. Omdat de zon laag boven de horizon staat, is alleen het laatste stukje van de Venusovergang zichtbaar. Een Groningse sterrendeskundige reist daarom af naar China. Via een liveverbinding kan daar vanaf de Vismarkt naar toe worden geschakeld.

Facebook duikelt op hoger Wall Street

In New York zijn de Amerikaanse beurzen maandag licht hoger geopend. De Amerikaanse graadmeters, die vorige week de slechtste beursweek van dit jaar kenden, lijken daarmee een poging te ondernemen weer wat terrein terug te winnen. De stemming blijft echter zeer terughoudend. Het aandeel Facebook, vrijdag geïntroduceerd op de beurs, ging alweer flink omlaag.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,2 procent hoger op 12.393 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1297 punten en technologiebeurs Nasdaq klom ook 0,2 procent tot 2783 punten.

Facebook daalde ruim 8 procent tot 35 dollar en zakte daarmee ruim onder de introductieprijs van 38 dollar. De langverwachte beursgang van de socialenetwerksite liep vrijdag op een teleurstelling uit en voldeed niet aan de hooggespannen verwachtingen. Yahoo klom 2,2 procent. Het Amerikaanse internetbedrijf verkoopt de helft van zijn belang in Alibaba terug aan de Chinese internetgigant. De deal levert 7,1 miljard dollar op.

[Upd] SP sluit 'elitair' GroenLinks uit

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen heeft zondag in Heerlen fel uitgehaald naar GroenLinks. Mochten de socialisten het voortouw krijgen bij coalitieonderhandeling, hoeft het 'niet linkse' GroenLinks wat hem betreft niet aan te schuiven.

Voor voormalig lijsttrekker Marijnissen heeft GroenLinks het bij de SP verknald door het zogeheten Kunduz-akkoord te ondertekenen, zo zei hij tijdens een debat over linkse samenwerking. De partij is volgens hem niet meer links. "Het is een elitepartij, een grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen, die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan", zo tekende Dagblad De Limburger op.

Mocht Tofik Dibi de strijd om het lijsttrekkerschap van Jolande Sap winnen, dan verdwijnt het woord links helemaal uit GroenLinks en is het vooruitzicht op samenwerking nog beroerder, aldus Marijnissen. GroenLinks staat in de peiling van Maurice de Hond momenteel op vier zetels, de laagste stand ooit in een peiling sinds de oprichting.

Update 16:08
Jan Marijnissen heeft tegenover De Volkskrant ontkend dat hij heeft gezegd GroenLinks uit te willen sluiten van politieke samenwerking. De berichtgeving door De Limburger noemt hij 'totale onzin'. "Het is GroenLinks dat nu kiest voor de Kunduzcoalitie. Ze zijn niet meer links op sociaal-economische thema's", zo heeft Marijnissen volgens de SP gezegd. De deur staat volgens hem nog steeds open.

Aliens: Colonial Marines schuift naar 2013

SEGA heeft vandaag eindelijk een datum bekendgemaakt voor Aliens: Colonial Marines. De game is vanaf 12 februari 2013 beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Daarnaast verschijnt de game ook voor Nintendo Wii U, waarvoor we op een later moment een datum krijgen.

Aliens: Colonial Marines is zoals de naam al aangeeft gebaseerd op de bekende film franchise Alien. In de game nemen gamers het op tegen de buitenaardse moordmachines, de Xenomorphs. Naast een aankondiging van een datum heeft SEGA ook een trailer vrijgegeven die hieronder valt te bekijken.Auto-ongeluk kost Mihaylov oefeninterland tegen Oranje

Nikolay Mihaylov heeft toch een blessure overgehouden aan het auto-ongeluk van afgelopen vrijdag in eigen land waar hij in betrokken was. In eerste instantie zou de doelman van FC Twente ongedeerd zijn, maar de Bulgaarse keeper zou een handblessure hebben overgehouden aan het ongeval.

Daardoor zal Mihaylov komende zaterdag ontbreken in de oefeninterland tegen het Nederlands elftal. De doelman heeft ruim een week nodig om te herstellen van zijn handblessure en zal daardoor niet alleen zaterdag in Amsterdam tegen Nederland, maar ook drie dagen later tegen Turkije in Pravets ontbreken.

Personeel Total terug op platform Noordzee

Het Franse oliebedrijf Total treft voorbereidingen om weer personeel naar een boorplatform in de Noordzee te sturen. Alle 238 medewerkers van het Elgin-platform voor de Schotse kust werden eind maart geëvacueerd toen er een gaslek geconstateerd was. Inmiddels is het gaslek gedicht.

Total zei maandag dat er medewerkers naar het platform worden gestuurd zodat de bron waar het gaslek in ontstaan was kan worden afgedicht met cement.

'Al eerder dode door fouten bij Haags verpleeghuis'

Bij verpleeghuis Mariahoeve in Den Haag is al eerder een dode gevallen door fouten binnen de organisatie. In 2007 overleed een vrouw nadat ze een plastic handschoen had opgegeten, meldt Omroep West. Florence Zorg, de eigenaar van het verpleeghuis, wil nog niet reageren op de berichtgeving, maar komt maandagmiddag met een verklaring.

Vorige week werd bekend dat een 90-jarige bewoonster van Mariahoeve om het leven was gekomen door het eten van een chloortablet. De dementerende vrouw had de tablet van de grond geraapt.

De bewoonster die vier jaar geleden overleed had de handschoen uit een prullenbak gehaald die niet goed was afgesloten. Ze werd door een arts doorverwezen naar een ziekenhuis, waar ze een paar dagen later bezweek.

Naast de twee fatale incidenten zou een zuster vorig jaar eigenhandig de toediening van morfine van een terminale patiënt hebben stopgezet. Met de familie was afgesproken dat hij de morfine zou krijgen om rustig te kunnen sterven. De verpleegster zou een berisping van de directie hebben gekregen.

Pachter over de tweedehands handel

In de laatste aflevering van Pach Attack! heeft beroepsanalist Michael Pachter zich wederom geuit over zijn visie met betrekking tot de tweedehands handel in games. Geruchten gaan rond dat de volgende generatie consoles geen tweedehands games zouden ondersteunen.

Pachter denk dat de grote consolefabrikanten hiermee zakelijke zelfmoord plegen:

“I think the industry will disintegrate; I think there will be no more video games if next-gen consoles don’t support used games. You hear that, Sony and Microsoft? You have to support used games,” aldus Pachter.

Pachter vervolgde zijn verhaal door te zeggen dat Sony er geen enkele reden op na houdt om gebruikte games te verbannen:

"Why would the next-gen consoles not support used games? Sony doesn’t sell that much software; maybe 10% of sales are Sony products. Everything else, the other 90%, is third-party. Sony isn’t going to help its overall sales that much – let’s go with 1%, 2%."

Deze kleine verhoging zou meteen worden tenietgedaan als gebruikers van de PlayStation over zouden stappen naar Microsoft, er vanuit gaande dat de nieuwe console van Microsoft wel gebruikte games zou ondersteunen.

Patcher vervolgt zijn statement door te zeggen dat publishers hun verkoopverlies veroorzaakt door de tweedehands markt overschatten:

“What does it actually cost [publishers] if people trade in used games and some people buy used games instead of new games? My guess is 5% of software sales, probably."

“Because most people don’t finish new games in a week. Most people take three weeks to a month to finish games. Not everybody buys a game the first day. You probably don’t get that many games traded in; in reality about 40% of games get traded back in.”

Van deze 40% komt volgens Pachter maar een klein gedeelte terug binnen de releaseweek. Op deze manier zouden de ingeruilde games geen directe impact hebben op de zogenaamde 'new release sales'.

“So what’s the cannibalisation? I’d say probably 5%. I’d say about 5% of the time somebody buys a used game instead of a new game, that costs the publisher a new sale."

Bekijk de hele aflevering hier.

Willem II-verdediger Gravenbeek naar PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft Giovanni Gravenbeek voor volgend seizoen gecontracteerd. De 24-jarige rechtsback komt over van promovendus Willem II waar hij mocht vertrekken. Eerder trok de kampioen van de eerste divisie FC Den Bosch-buitenspeler Ronnie Reniers al aan.

Gravenbeek maakte in het seizoen 2009-2010 als speler van Vitesse zijn debuut in het betaalde voetbal. Een definitieve doorbraak bleef uit, waarna hij naar Willem II vertrok. In Tilburg speelde hij 33 wedstrijden.

Van Marwijk blij met besluit Maher

Bert van Marwijk is blij met de keuze van Adam Maher voor het Nederlands elftal. De in Marokko geboren AZ-middenvelder besloot maandag definitief voor Oranje te kiezen en niet voor zijn geboorteland.

"Uiteraard hebben wij Adam in alle vrijheid laten beslissen", zegt de bondscoach. "Gezien zijn geweldige talent zijn wij verheugd dat hij voor Oranje heeft gekozen."

Maher verblijft momenteel met het Nederlands elftal in het Zwitserse Lausanne. Daar bereidt de 27-koppige selectie zich voor op het EK in Polen en Oekraïne. Van deze groep moeten nog vier spelers afvallen.


Van Marwijk blij met besluit Maher (Foto: Novum)

Nadal verslaat Djokovic in finale Rome

Rafael Nadal heeft in Rome het Masterstoernooi op zijn naam geschreven door in de finale de nummer één van de wereld Novak Djokovic met 7-5 en 6-3 te verslaan. De Spanjaard neemt door deze zege de tweede plaats op de wereldranglijst weer over van Roger Federer.

Nadal verloor vorige week de tweede positie op de ranking aan de Zwitser die het Masterstoernooi in Madrid won. In Rome was het de beurt aan Nadal die Djokovic in de eerste set al vroeg brak, maar deze break niet vast kon houden. Een tweede break op de stand van 5-5 bezorgde hem de set.

Djokovic raakte gefrustreerd, smeet met zijn racket en kreeg een waarschuwing. De Serviër stond voor hij het wist ook in de tweede set snel een break achter, waarna Nadal de partij en daarmee de wedstrijd in zijn voordeel besliste. Djokovic maakte in de laatste game op zijn eigen service een dubbele fout, waarmee de partij voorbij was. Nadal won zo zijn 21e Masters-toernooi, terwijl Federer op twintig staat. Djokovic staat ruim achter dit duo met elf eindzeges.

Beatrix krijgt eigen pizza

Koningin Beatrix, die naar verluidt erg van de Italiaanse lekkernij houdt, krijgt haar eigen pizza. Op de Wereldpizzadagen in Napels worden vanaf maandag zeven nieuwe pizza’s gepresenteerd, die vernoemd zijn naar koninklijke hoogheden. Dat gebeurt in navolging van de beroemde pizza Margherita, die in 1889 werd bedacht en vernoemd naar de vrouw van koning Umberto I.

Alle zeven nieuwe pizza’s hebben gecertificeerde ingrediënten, die uit de streek van Napels komen. Zo wordt de pizza Beatrix gemaakt met de kleine trostomaatjes van Piennolo. De Beatrixpizza is tot en met woensdag te proeven op het evenement in Napels en daarna in het restaurant van de pizzabakker die hem heeft bedacht.

Aan de Belgische koningin Paola is een pizza gewijd gemaakt met de dieprode appelsoort Melannurca. Verder krijgen ook Kate Middleton (GB), Mary Elizabeth (Denemarken), Victoria (Zweden), Charlotte Casiraghi Grimaldi (Monaco) en Carlo en Camilla van Borbone (Sicilië) een pizza naar zich vernoemd.

Beatrix krijgt eigen pizza
Beatrix krijgt eigen pizza (Foto: ANP)

Oddworld: Stranger's Wrath Vita komt in juni

Just Add Water-baas Stewart Gilray heeft op de laatste PS Blogcast laten weten dat de Vita-versie van Oddworld: Stranger's Wrath vanaf juni beschikbaar is op de PlayStation Vita. De ontwikkeling van de handheldversie van de game is een aantal weken geleden begonnen.

“We started work on [the Vita version of Stranger’s Wrath] about five and a half weeks ago,” aldus Gilray.

“The guy who’s doing it had actually never touched a Vita before — he just plugged it in and read the documentation. He probably spent half a week reading the documentation and then the next week he already had the code running.

“He was surprised how quickly he managed to get things going.” 

Just Add Water lanceerde de PlayStation 3-versie van de game vorig jaar. Gilray heeft aangegeven dat Move- en stereoscopic 3D-support voor de game op dit moment in de 'quality assurance'-fase zit. De nieuwe features moeten volgens Gilray eind volgende maand beschikbaar zijn.

De la Rosa: "HRT sterker op Monaco"

Pedro de la Rosa verwacht dat het HRT F1 Team komend weekend op Monaco wel eens beter voor de dag zal kunnen gaan komen dan iedereen verwacht. De Spaanse renstal is het achterhoedeteam in de Formule 1, maar zal volgens de Spaanse coureur in de straten van het Prinsdom minder verliezen dan tijdens de vorige race in Spanje.

"Monaco is verreweg het lastigste en meest technische circuit van het seizoen. De truc is om gedurende het weekend niet al te veel aan de afstelling te veranderen, omdat je op deze baan als coureur vaak meer uit jezelf kan halen dan uit de auto. Het zal zaak zijn om op donderdag veel ronden te rijden en zo wat vertrouwen te tanken voor de kwalificatie," zei De la Rosa die weet dat HRT voor deze race met enkele updates komt. "Iedereen bij HRT kijkt erg uit naar deze race, omdat aerodynamica op dit circuit een minder belangrijke rol speelt dan in Barcelona en we daardoor dichter bij de teams vooraan kunnen blijven dan in Spanje."

Paul Verhoeven mocht slipje Sharon Stone houden

Paul Verhoeven mocht het slipje dat Sharon Stone aanhad op de set van Basic Instinct voor en na de opnames van de pikante scène waarin ze haar edele delen toont houden. In de film kruist de actrice tijdens een verhoor haar benen, waardoor alle aanwezige agenten zien dat ze geen ondergoed draagt.

"Ik kreeg het slipje destijds van Sharon tijdens een etentje cadeau", zegt de Nederlandse regisseur tegen de Duitse krant Bild. Vlak nadat de film in 1992 uitkwam gingen geruchten dat de scène was gefilmd zonder dat Stone wist dat de camera tussen haar benen kon kijken. "Onzin", zegt de 73-jarige Verhoeven kortweg. "Op haar verzoek waren alleen de cameraman, geluidsman en ikzelf op de set. Zo'n scène kun je niet filmen zonder dat een actrice dat doorheeft."

Naar verluidt waren Stone's pr-medewerkers bang dat de scène schadelijk zou zijn voor de carrière van de actrice. Ook daar wil Verhoeven niets van weten. "Door die scène is zij in één klap wereldberoemd geworden."

Verhoeven liet zich voor de scène inspireren door een voorval uit de jaren zestig. "Ik zag met een vriend een vrouw die geen ondergoed aanhad. Hij stapte op haar af en vroeg haar of ze zich ervan bewust was. 'Natuurlijk, daarom doe ik het', antwoordde ze. Die anekdote heb ik Sharon destijds ook verteld."

Terugkijkend zou Verhoeven niets aan Basic Instinct veranderen. "Die film is perfect." Hij is dan ook minder te spreken over de nog te verschijnen remakes van zijn films Robocop en Total Recall. "Enerzijds ben ik natuurlijk gevleid, maar anderzijds toont dit dat ik de jongere generaties niet meer aanspreek. Maar ja, die kijken alleen naar superhelden en vampiers."

Storing treft DigiD

Wie zich maandagochtend wilde aanmelden met de DigiD kwam bedrogen uit. Door een storing is het zo goed als onmogelijk om de DigiD te gebruiken, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

De storing werd rond 7 uur geconstateerd, de oorzaak ervan is nog niet duidelijk. Enige uren voor de problemen begonnen, was nieuwe software geïnstalleerd om de pagina in stijl van de rijksoverheid te brengen. Gebruikers van DigiD zouden van die aanpassing echter geen hinder moeten hebben.

Een zegsman op het ministerie geeft aan dat uit alle macht wordt gezocht naar de oorzaak van de problemen. "Het is heel vervelend dat mensen nu geen gebruik kunnen maken van de DigiD. We willen dit zo snel mogelijk oplossen."

Storing treft DigiD
Storing treft DigiD (Foto: ANP)

Robert Mikelsons beraadt zich op hoger beroep

Robert Mikelsons weet nog niet of hij beroep zal aantekenen tegen zijn vonnis. Weliswaar protesteerde hij er fel tegen toen de rechter het maandagochtend voorlas, maar dat was een eerste emotionele reactie, zei zijn advocaat Wim Anker maandag.

Mikelsons is bitter en teleurgesteld over het feit dat de rechtbank geen enkele omstandigheid in zijn voordeel heeft laten meewegen, aldus Anker. Zelfs niet zijn volledige opening van zaken. "En dat", zegt Anker, "terwijl de rechtbank heeft gezegd dat er geen fractie van de zaak zou zijn als hij zijn mond niet had opengedaan."

Anker wilde nog niet zeggen wat hij en zijn collega Tjalling van der Goot Mikelsons zullen adviseren: hoger beroep of niet? Op zichzelf zijn er redenen genoeg om dat wel te doen. Zo heeft Anker tegen een langdurige celstraf in combinatie met tbs gepleit, zoals door het Openbaar Ministerie was geëist. De rechtbank heeft 2 jaar minder opgelegd, maar het blijft een combinatie van een lange straf met de tbs-maatregel.

Verder werd bekend dat Robert Mikelsons de door hem misbruikte kinderen in totaal bijna 467.000 euro moet betalen wegens de immateriële schade die ze hebben geleden. Richard van O. moet in totaal bijna 365.000 euro neertellen.

Een verzoek voor een vergoeding voor materiële schade wees de rechtbank af. Zij vindt deze claim te ingewikkeld voor een strafproces en vindt dat de civiele rechter er maar naar moet kijken. Ook een verzoek voor een vergoeding voor immateriële schade voor de ouders werd afgewezen, omdat zij geen 'rechtstreeks slachtoffer' zijn.

Koers van nieuw Egypte nog ongewis

Egyptenaren kunnen, na zestig jaar onder een dictatuur te hebben geleefd, woensdag voor het eerst een president kiezen. Het is een van de grootste verworvenheden voor de mensenmassa die vorig jaar de straat op ging en het regime van president Hosni Mubarak omver wierp. De verkiezingen zijn echter ook het moment van de waarheid voor de Arabische republiek. De vraag is of de macht in handen blijft van de seculiere elite, die nauwe banden onderhield met het regime-Mubarak, of overgaat in handen van de conservatieve moslims, met alle gevolgen die een dergelijke ommezwaai heeft voor de betrekkingen met de Verenigde Staten en het vredesproces in het Midden-Oosten.

Of deze grote thema's ook zo belangrijk zijn voor de ongeveer vijftig miljoen kiesgerechtigde Egyptenaren valt te betwijfelen. De kiezer heeft bescheidener wensen: vrede en rust na meer dan een jaar van onrust, bloedige protesten, een kelderende economie en een stijgend misdaadcijfer. Het lijkt er echter op dat dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Egypte net zo tumultueus zal worden. Politici moeten zich bezig gaan houden met omstreden kwesties waar sinds de val van Mubarak niemand zijn vingers aan heeft willen branden: de economie, de rol van de islam, de toekomst van de democratie, de betrekkingen met de VS en het lot van het historische vredesverdrag van 1979 met Israël.

De situatie in Egypte weerspiegelt het chaotische pad waarlangs de revoluties van de Arabische Lente zich na de eerste optimistische euforie voltrekken. De transitie in Tunesië, het eerste land dat eind 2010 in opstand kwam tegen het regime, is tot dusverre het soepelst verlopen. Er zijn verkiezingen gehouden en er is een begin gemaakt met het schrijven van een grondwet. Libië is daarentegen verscheurd door milities met strijdige belangen. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is afgetreden, maar heeft achter de schermen nog steeds de touwtjes in handen. In Syrië is de opstand uitgelopen op een gruwelijk bloedbad en Bahrein heeft te lijden onder sektarisch geweld.

De afgelopen vijftien maanden in Egypte werden gekenmerkt door dodelijke straatgevechten. Betogers willen dat hun eisen worden ingewilligd, van meer rechten voor de christelijke minderheid in het land tot de uitzetting van de Israëlische ambassadeur. Bij de straatgevechten hebben al ruim honderd mensen het leven verloren. Deze maand nog kwamen negen betogers om toen ze werden aangevallen door gewapende lieden die vermoedelijk aanhangers van het Egyptische leger zijn.

Het is echter niet alleen kommer en kwel in Egypte. De politieke strijd wordt op de televisie uitgevochten, er worden debatten gevoerd tussen de presidentskandidaten en er zijn bijeenkomsten.

In totaal nemen er dertien kandidaten deel aan de verkiezingen. Het is onwaarschijnlijk dat een van de kandidaten in de eerste ronde, die op 23 en 24 mei worden gehouden, meer dan vijftig procent van de stemmen krijgt. De tweede ronde van de verkiezingen valt op 16 en 17 juni. Op 21 juni wordt de nieuwe president bekendgemaakt en op 1 juli moeten de generaals die op dit moment aan de macht zijn terugtreden.

Voor het seculiere deel van de bevolking nemen Amr Moussa, de voormalige minister van buitenlandse zaken onder Mubarak, en Ahmed Shafiq, voormalig luchtmachtcommandant en korte tijd premier, deel aan de verkiezingen. Namens de conservatieve moslims nemen Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap en Abdel-Moneim Abolfotoh, een gematigd-conservatieve moslim die zowel het liberale als het ultraconservatieve deel van de bevolking aanspreekt, deel aan de strijd. De kandidatenlijst vormt een explosieve mix.

Een overwinning voor Morsi houdt in dat de Moslimbroederschap, die ook al een meerderheid heeft in het parlement, de Egyptische regering kan islamiseren. De Broederschap zou daarbij wel pragmatisch te werk gaan om het leger en de veiligheidstroepen niet voor het hoofd te stoten. Een overwinning voor Shafiq of Moussa leidt waarschijnlijk tot een confrontatie tussen de president en het parlement. De Broederschap blijft erbij dat ze als grootste factie het recht heeft een premier te benoemen en een regering te formeren. In de tijdelijke grondwet die nu van kracht is staat echter dat dit het recht van de president is.

Het vertrek van Mubarak en de opstand in het land heeft tot gevolg dat er al vijftien maanden weinig is gedaan aan de problemen waar Egypte mee te kampen heeft. De criminaliteit is fors gestegen, omdat de politie zich niet meer op straat vertoont. Met het opstellen van een nieuwe grondwet is nog geen begin gemaakt en de commissie die de grondwet moet gaan opstellen is nog niet eens samengesteld. Hoe de nieuwe samenleving vorm moet worden gegeven is nauwelijks onderwerp van gesprek geweest. Er is kortom vrijwel niets gedaan aan het belangrijkste doel van de revolutie: het ontmantelen van het regime van Mubarak.

Spreekrecht slachtoffers niet verder uitgebreid

Het spreekrecht voor slachtoffers in de rechtszaal wordt niet verder uitgebreid. De VVD en de PvdA krijgen te weinig steun voor een amendement waardoor slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven zich ook mogen uitlaten over de strafmaat, werd maandag duidelijk tijdens een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

De Kamerleden Ard van der Steur (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) stonden vrijwel alleen met hun voorstel: CDA, SP, D66, GroenLinks en de PVV zien er niets in. Deze partijen vinden onder meer dat hierdoor slachtoffers en nabestaanden onder een te grote druk komen te staan om gebruik te maken van het spreekrecht.

In de Kamer bestaat wel een grote meerderheid om het spreekrecht uit te breiden voor een groter aantal personen. Voortaan mogen bijvoorbeeld ook broers en zussen van slachtoffers spreken, familieleden van slachtoffers die verstandelijk gehandicapt zijn en ouders van minderjarige kinderen.

In het geval van de Amsterdamse zedenzaak tegen Robert M. was lange tijd onduidelijk of de ouders recht hadden op spreektijd. De rechters hebben in die zaak een uitzondering gemaakt. Met het aannemen van het wetsvoorstel van Teeven komt dit recht vast te liggen in de wet.

Man gooit kinderen van balkon en springt zelf ook

In Brescia in het noorden van Italië heeft een 41-jarige man maandag zijn twee jonge kinderen van het balkon van zijn flatwoning op vijf hoog gegooid. Vervolgens sprong hij zelf. De kinderen, veertien maanden en vier jaar oud, noch de man overleefden de val.

De moeder van de kinderen was in de flat toen het drama zich afspeelde. Zij ligt in het ziekenhuis, waar ze onder verdoving wordt gehouden.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA was de man sinds een jaar werkloos, maar het is niet duidelijk of zijn werkloosheid hem tot zijn daad dreef. In Italië, dat in een recessie verkeert, is het aantal zelfmoorden de laatste weken toegenomen.

Leeuwtje geboren in Artis

In de Amsterdamse dierentuin Artis is in de nacht van donderdag op vrijdag een leeuwtje geboren. Het welpje maakt het goed, maakte de dierentuin maandag bekend. Omdat de verzorgers moeder Ti-Cuna voorlopig met rust willen laten, hebben ze het geslacht van het leeuwtje nog niet vast kunnen stellen.

Vorig jaar heeft Ti-Cuna ook een jong gehad, Kianga. Zij heeft haar pasgeboren broertje of zusje nog niet gezien. Ti-Cuna houdt haar pasgeboren jong nog op afstand van de rest van de groep.

Welpjes blijven tot maximaal tien maanden melk drinken en blijven zeker twee jaar bij hun moeder. Na zes jaar zijn ze volgroeid.


Leeuwtje geboren in Artis (Foto: Novum)

Weinig toeschouwers bij Oranje - Bayern

De oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Bayern München zal morgenavond waarschijnlijk in een slechtgevulde Allianz Arena worden gespeeld. Tot nu toe zijn slechts 21.500 kaarten verkocht voor het oefenduel.

De Allianz Arena biedt plaats aan ruim 70.000 toeschouwers, maar tot op heden is slechts iets meer dan een kwart van de stoeltjes bezet. Dat er zo weinig animo voor het duel is, heeft te maken met de teleurstelling bij de fans van Bayern na de verloren Champions League-finale. Chelsea won afgelopen zaterdag in de Allianz Arena de finale na strafschoppen van Bayern.

Daar komt bij dat de reden voor de wedstrijd - Arjen Robben - de schlemiel van de avond werd. Hij miste in de verlenging van de finale een strafschop. Mocht Bayern de finale gewonnen hebben, dan waren er ongetwijfeld meer kaarten verkocht voor het duel. In dat geval had Oranje het feestje kunnen opleuken door hun aanwezigheid.

Het duel tussen Oranje en Bayern wordt georganiseerd om de verhoudingen tussen de KNVB en de Duitse ploeg te herstellen. De nasleep van een hamstringblessure van Robben na het WK van 2010 bedreigde deze goede verhoudingen.

Pirelli maakt bandencompounds bekend

Pirelli heeft bekendgemaakt met welke compounds de Formule 1-coureurs in Canada, Valencia en op Silverstone zullen gaan racen. De keuze van de Italiaanse bandenfabrikant biedt geen verrassingen ten opzichte van vorig seizoen.

Op Circuit Gilles Villeneuve in Montreal zullen de coureurs net als in 2011 te maken gaan krijgen met de zachte en superzachte banden. Op het stratencircuit van Valencia zullen de rijders het moeten doen met de zachte en mediumpbanden, terwijl voor Silverstone het zachte en het harde rubber uit de kast wordt getrokken.

Tributeband wil toer Van Halen afmaken

Een tributeband is van plan de afgezegde concerten van Van Halens reünietoer over te nemen. De Amerikaanse hardrockband van de broers Eddie en Alex van Halen kondigde vorige week aan dat de laatste 31 optredens van de toer voorlopig geschrapt zijn.

De band bekend van Jump en Why Can't This Be Love kondigde eind december een reünietoer aan met de oorspronkelijke zanger David Lee Roth, die de band in 1985 verliet. De concertreeks begon in februari en had nog tot 25 september moeten duren. De band heeft de laatste drie maanden van de toer echter uitgesteld, omdat de band zijn 'motor moet opladen'. Alle teleurgestelde fans krijgen hun geld terug.

Van Halen Army, Van Halens tributeband, voelt zich verplicht de afgezegde shows over te nemen. "Iemand moet het doen", vertelt gitarist Joe aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Concerten kosten veel geld en je kunt de fans niet laten zitten." Joe vertelt dat zijn band de shows makkelijk kunnen overnemen. "Onze zanger lijkt als twee druppels water op David Lee Roth."

Raad voor Cultuur: bezuinigingen 'slaan gaten'

De bezuinigingen op cultuur 'slaan gaten' in de sector. Vooral de ontwikkeling van cultureel talent komt onder druk te staan. Dat zegt de Raad voor Cultuur maandag in zijn advies voor de komende vierjarige subsidieperiode. Ook de pluriformiteit in aanbod van kunst en cultuur komt in gevaar, waarschuwt het adviesorgaan.

De raad geeft positief advies over 73 van de 118 aanvragen. Zo'n 38 procent van de aanvragers kreeg slecht nieuws, hun subsidieaanvraag werd door de raad negatief beoordeeld. Van de instellingen die positief advies kregen, moet alsnog bijna 29 procent aan aanvullende voorwaarden voldoen.

De raad moet advies geven over de verdeling van bijna 310 miljoen euro aan vierjarige subsidies in de zogeheten culturele basisinfrastructuur. De instellingen vroegen in totaal 375 miljoen euro subsidie aan.

Met ingang van de nieuwe subsidieperiode volgend jaar, valt de subsidie voor veel instellingen voor talentontwikkeling weg. Postacademische instellingen voor beeldende kunsten, zoals de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, kunnen na 2016 niet meer rekenen op rijkssubsidie. In de sector podiumkunsten krijgen de productiehuizen geen rijksgeld meer.

De subsidiekorting op talentontwikkeling in de kunsten bedreigt volgens de raad ook de pluriformiteit van het cultuuraanbod. Maar ook door de korting op dans- en kunstinstellingen verliezen deze sectoren 'voorzieningen van nationaal belang en hoge kwaliteit'.

De adviezen van de raad worden nader bekeken door staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). Hij komt later dit jaar met zijn definitieve besluiten.

Veel jongeren kiezen voor orgaandonatie

Bijna 40.000 jongeren hebben laten weten of ze wel of niet donor willen zijn.

Vorige maand ontvingen ongeveer 200.000 jongeren uit het geboortejaar 1993 een uitnodiging om hun keuze over orgaandonatie kenbaar te maken. Driekwart van de jongeren die inmiddels hebben gereageerd, heeft zich gemeld als donor.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat maandag bekendgemaakt. Van de 5,6 miljoen Nederlanders die hun keuze in het Donorregister hebben aangegeven, stemt zo’n 60 procent in met orgaandonatie.

Veel jongeren kiezen voor orgaandonatie
Veel jongeren kiezen voor orgaandonatie (Foto: ANP)

Vicento verlengt contract bij ADO Den Haag

Charlton Vicento heeft zijn contract bij ADO Den Haag verlengd tot de zomer van 2014. In de verbintenis zit een optie voor nog twee seizoenen. De 21-jarige aanvaller speelt sinds 2009 voor de Haagse club.

Ook Christian Supusepa zal voorlopig bij ADO blijven. De verdediger is zo goed als rond over een nieuw tweejarig contract, met optie voor nog één extra seizoen. Dit seizoen ontwikkelde Supusepa zich tot vaste waarde in het elftal van trainer Maurice Steyn.

Voor volgend seizoen heeft ADO bovendien met Garry Mendes Rodrigues, Aaron Meijers, Vito Wormgoor en Dion Malone al vier nieuwelingen vastgelegd.

Grote namen komen naar KLM Open

Het KLM Open golftoernooi heeft voor de komende editie twee grote namen kunnen strikken. De Duitser Martin Kaymer en de Spanjaard Miguel Angel Jiménez zullen in september naar Hilversum komen.

Kaymer won het KLM open in 2010. Ook Jiménez wist het toernooi eenmaal op zijn naam te schrijven. De Spaanse golfer deed dit achttien jaar geleden in 1994. "Er was veel competitie met andere toernooien om deze spelers vast te leggen. Kennelijk hebben wij een streepje voor bij hen”, aldus een trotse toernooidirecteur Daan Slooter.

Hij liet verder ook weten dat de twee beste Nederlandse golfers, Joost Luiten en Robert-Jan Derksen, meedoen van 6 tot en met 9 september. Dit jaar viert het bekendste Nederlandse golftoernooi zijn 100-jarig bestaan.

'Soldaten kijken toe bij beschieting op Westoever'

Israëlische soldaten zouden niet hebben ingegrepen toen joodse kolonisten op de Westoever op Palestijnen schoten. De Israëlische vredesgroep B'tselem heeft video-opnamen van het incident vrijgegeven, maar volgens het Israëlische leger geven die waarschijnlijk geen volledig beeld van wat er is gebeurd.

Bewoners van de nederzetting Yitzhar trokken volgens B'tselem afgelopen weekeinde naar het nabijgelegen dorp Asira al-Qibliya, waar ze huizen van Palestijnen met stenen bekogelden. Palestijnse jongeren kwamen op de kolonisten af en al snel vlogen de stenen over en weer. Na enige tijd begonnen de kolonisten te schieten, waarbij een 24-jarige Palestijn gewond raakte, aldus B'tselem. Op de beelden zijn drie Israëlische soldaten te zien, die de kolonisten er kennelijk niet van weerhouden met stenen te gooien en te schieten. Een van de soldaten rent weg.

De beelden 'wekken sterk de indruk' dat de soldaten niets deden om te voorkomen dat de kolonisten zouden schieten, aldus de vredesgroep. Het Israëlische leger onderzoekt het incident, maar stelde dat 'de betreffende video waarschijnlijk niet het hele incident' weergeeft.

Een woordvoerder van Yitzhar zei dat de Palestijnen de gebeurtenissen uitlokten, door voor de derde week achtereen land in de buurt van de nederzetting in brand te steken. Hij zei ook dat de Palestijnen begonnen met het gooien van stenen. Op de videobeelden zijn branden te zien.


'Soldaten kijken toe bij beschieting op Westoever' (Foto: Novum)

Alwetend zijn de onwetenden

Op weg naar de bioscoop zag ik echter dat de massa het ook goed mis kan hebben. Rond het Rembrandtplein kwam ik opvallend veel mensen in marinekleding tegen, waaronder een 55-jarige Purmerendse met een weinig marinierswaardig postuur. Hier keek ik aanvankelijk niet van op, omdat het Rembrandtplein de natuurlijke habitat is van saaie provinciemutsen die zich tijdens een verkleedpartijtje nog eenmaal ten buiten gaan alvorens zij een dito saaie provincielul trouwen.

Castelen krijgt kans bij Espanyol

Romeo Castelen hoopt zijn loopbaan een vervolg te geven bij Espanyol. De vleugelspeler mocht zich bewijzen bij de Spaanse club.

Castelen deed mee in de oefenwedstrijd tegen het Egyptische Al-Ahly en toonde aan dat hij weer fit is na diverse knieblessures. De 29-jarige Nederlander bepaalde in de tweede helft de eindstand op 2-0 en werd bovendien uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

"Ik ben naar Espanyol gekomen om te blijven", vertelt Castelen aan het Algemeen Dagblad. "Het gevoel is goed. Maar ik weet nog niets over een eventueel contract, ik zal moeten afwachten." Espanyol zou de transfervrije aanvaller een contract willen aanbieden. De club toonde zich zeer tevreden over de prestaties van Castelen.

Prijs koopwoningen daalt sneller

De prijs van koopwoningen is vorige maand sneller gedaald dan de maand daarvoor. In april waren de prijzen 5,2 procent lager dan een jaar eerder. In maart lag dat percentage nog op 4,7 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

In april werden ruim achtduizend bestaande woningen verkocht, ruim achttien procent minder dan vorig jaar. In totaal werden in de eerste vier maanden van dit jaar ruim 32 duizend woningen verkocht, zestien procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.


Prijs koopwoningen daalt sneller (Foto: Novum)

Gullit: "Ronaldo wordt de ster van het EK"

Ruud Gullit heeft hoge verwachtingen van het EK in Polen en Oekraïne. De oud-international voorspelt vast welke spelers de show gaan stelen komende zomer.

In zijn column in The Times of India laat Gullit weten wat hij van het komende EK verwacht. "Veel sterren zullen gebrand zijn om een goede prestatie neer te zetten. Ik ga een paar spelers nauwlettend in de gaten houden. Één daarvan is Cristiano Ronaldo", aldus Gullit.

"Ronaldo is weer helemaal zichzelf onder José Mourinho", vervolgt de oud-speler van onder meer Feyenoord, PSV en AC Milan. "Als het goed is zal hij zijn vorm van Real Madrid doortrekken naar het Portugese elftal. Als dat lukt wordt hij de ster van dit EK. Hij kan vanuit alle standen een doelpunt maken."

"De andere spelers die je in de gaten moet houden zijn Arjen Robben en Van Persie", denkt Gullit. "Ik weet zeker dat de verloren WK-finale nog diep zit en dat ze vastberaden zijn om dit weg te poetsen op het EK. Van Persie was dit seizoen ongenaakbaar in de Premier League en Robben heeft zijn vorm ook weer op tijd terug."

Spanje blijft hulp uit Europees noodfonds afwijzen

Spanje houdt vol dat het geen Europese hulp nodig heeft om de balansen van de banken in het land te versterken. De Spaanse minister van financiën Luis de Guindos zei dat maandag.

Spanje zag zich eerder deze maand genoodzaakt de bank Bankia te nationaliseren, omdat die dreigde te bezwijken onder slechte vastgoedleningen. Bankia heeft nog eens zeven miljard euro extra steun nodig, maar volgens De Guindos hoeft het Europese noodfonds EFSF daar niet voor te worden aangesproken. Frankrijk deed die suggestie afgelopen weekeinde.

De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg maandag met zes basispunten naar 6,26 procent. Vrijdag had de Spaanse regering bekendgemaakt dat het begrotingstekort over vorig jaar op 8,9 procent was uitgekomen, in plaats van de eerder aangegeven 8,5 procent.

De Guindos wijt het hogere tekort aan kostenoverschrijdingen door vier Spaanse regio's. Die hadden eerder cijfers overgelegd die niet 'volledig transparant' waren.

Friese palingstroper aangehouden

Een 72-jarige man uit Warten is zaterdag aangehouden voor het stropen van paling. De man was van plan zijn vangst aan restaurants te verkopen, meldt de politie maandag. Hij gaf toe dat wel vaker te hebben gedaan.

De politie sprak de Fries aan toen hij afmeerde in de Nieuwe Hooidamsloot in Oudega. De man ontkende in eerste instantie dat hij vis of visspullen bij zich had en dat hij slechts wat afval wilde storten. Een kleine zoektocht op zijn boot leverde echter vijf aalfuiken en negen palingen op.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De aalfuiken en palingen zijn in beslag genomen. De levende palingen zijn weer losgelaten.

ANWB verwacht files door Pinksteren

Het pinksterweekeinde zorgt vrijdag waarschijnlijk in het hele land voor een drukke avondspits. De ANWB verwacht dat er op het hoogtepunt 250 kilometer file staat, honderd kilometer meer dan normaal. Ook tweede pinksterdag, volgende week maandag, lopen de wegen naar verwachting vol.

De langste files ontstaan vrijdag waarschijnlijk op de wegen naar de Veluwe, in het midden van het land, rond Arnhem, richting het zuiden en naar Zeeland. In Limburg wordt het dringen op de A2 bij Maastricht en op de wegen rond Landgraaf, waar Pinkpop plaatsvindt. Rond 20.00 uur is de ergste drukte voorbij.

De ANWB houdt volgende week maandag rekening met files naar attractieparken en recreatiegebieden, terwijl in de loop van de middag veel vakantiegangers en dagjesmensen huiswaarts keren. Zaterdag en zondag valt het waarschijnlijk mee met de drukte op de weg.

Ongeveer achthonderdduizend Nederlanders trekken er komend weekeinde op uit, van wie zo'n vijfhonderdduizend mensen in Nederland blijven. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor een korte vakantie.

Go Ahead Eagles huurt jeugdinternational Marsman

Nick Marsman is volgend jaar keeper van Go Ahead Eagles. De 21-jarige jeugdinternational wordt voor een seizoen gehuurd van FC Twente. In Enschede was Marsman dit seizoen derde doelman. Deze week doet hij met het Nederlands beloftenelftal mee aan het internationale jeugdtoernooi in het Franse Toulon.

Erik ten Hag, volgend seizoen hoofdtrainer in Deventer, kent Marsman nog uit zijn tijd bij Twente. "Hij beschikt in de basis over vele eisen die aan het tegenwoordige keeperswerk worden gesteld. Presteren op eerste elftal niveau is het juiste podium om zich verder te ontwikkelen."

De Eagles nemen afscheid van de huidige eerste doelman Peter van der Vlag. Hij vertrekt naar FC Emmen.

FOK!filmtips van de dag: Black Out (2012)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Black Out 01

De meeste mensen hebben er op zijn minst wel eens van gehoord. Na een vrijgezellenavond wakker worden in een vreemd bed. Kan gebeuren, overkomt de beste. Jos Vreeswijk wordt echter wakker met een geheugenverlies, een pistool in zijn hand en een lijk naast hem op bed. Hij wordt er van beschuldigt dat hij 20 kilo cocaine achterover heeft gedrukt en moet diep in zijn geheugen graven om te herinneren wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Black Out 2

Black Out is een indrukwekkende film van Arne Toonen die met de film duidelijk laat merken liefhebber te zijn van het grindhouse-genre. Heerlijk over de top, hard geweld en heerlijk zwartgallige humor, het is allemaal aanwezig in één van de leukste Nederlandse films in tijden. De film kent een verrassend leuke cast met onder meer Ursul de Geer, Kim Van Kooten, Willie Wartaal en Kempi. Ook is het de eerste keer dat we Katja en Birgit Schuurman samen in een film kunnen zien spelen als een stel overtuigende gangsterchicks.

Black Out 3

Afgelopen februari was Black Out nog in de bioscopen te bewonderen. Vanavond is de film al voor het eerst op de televisie te zien en wel op Nederland 3 om 20.25 uur.

Black Out 4

Veel kijkplezier.

Demi Moore acteert weer na inzinking

Demi Moore heeft bij de cast van de film Very Good Girls gevoegd. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het is Moore's eerste film sinds haar inzinking in januari. Toen stapte ze wegens gezondheidsproblemen uit de film Lovelace, over pornoactrice Linda Lovelace.

De 49-jarige actrice zou in Lovelace vrouwenactiviste Gloria Steinem spelen. De rol werd uiteindelijk opgevangen door Sarah Jessica Parker.

Moore liet zich begin dit jaar behandelen voor haar eetstoornis en een aantal andere onbekende verslavingen. Algemeen werd aangenomen dat haar persoonlijke problemen te maken hadden met haar breuk met Ashton Kutcher, met wie ze momenteel in echtscheiding ligt.

In Very Good Girls worden twee vriendinnen, gespeeld door Dakota Fanning en Elizabeth Olsen, verliefd op dezelfde jongen, een rol van Peter Sarsgaard. Hierdoor komt hun vriendschap flink onder druk te staan. Moore speelt Olsens moeder.

De opnames van de film, onder regie van Naomi Foner, gaan in juni van start in New York. Very Good Girls moet volgend jaar verschijnen.


Demi Moore acteert weer na inzinking (Foto: Novum)

Intouchables overschrijdt half miljoen bezoekers

De Franse film Intouchables is ook in Nederland buitengewoon populair. De film heeft sinds de première op 22 maart meer dan een half miljoen bezoekers getrokken en is daarmee de best bezochte Franse film ooit. Dat laat producent Filmfreaks maandag weten. In Frankrijk trok het komische drama miljoenen bezoekers.

De film van Eric Toledano, die eerder al kassuccessen Haar Naam was Sarah en Amélie maakte, gaat over de miljonair Philippe die aan zijn rolstoel gekluisterd is. Als op een dag de Senegalees Driss hem komt verzorgen, kunnen de twee allerminst met elkaar opschieten. Maar hoe meer Driss zijn tomeloze energie de vrije loop laat, hoe meer Philippe hem gaat waarderen. Uiteindelijk blijken de twee totaal verschillende mannen elkaar meer te beïnvloeden dan ze ooit hadden verwacht.

Intouchables is momenteel in 106 Nederlandse bioscoopzalen te zien.


Intouchables overschrijdt half miljoen bezoekers (Foto: Novum)

Richard van O. tekent hoger beroep aan

Richard van O. gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in zijn zaak. Dat heeft zijn advocaat Erik van Kregten maandag na afloop van de uitspraak bekendgemaakt.

Volgens Van Kregten gaat het om een "genuanceerde uitspraak", maar zitten er elementen in die hoger beroep rechtvaardigen. Zo gaat de rechtbank er volgens de raadsman ten onrechte vanuit dat Van O. al vanaf 2006 wist dat zijn partner Robert Mikelsons stelselmatig heel jonge kinderen stelselmatig misbruikte. Van O. zegt dat hij dit pas vanaf 2009 wist.

Gouden Schoen prooi voor Messi

Lionel Messi heeft dit seizoen beslag weten te leggen op de Gouden Schoen. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona krijgt deze prijs als Europees topscorer. Het is de tweede keer dat Messi de prijs wint. In 2009/10 was hij met 34 treffers ook de beste.

In de Spaanse competitie wist Messi dit seizoen maar liefst vijftig doelpunten te maken. Daardoor pakte hij de Gouden Schoen met een recordaantal van honderd punten. Zijn rivaal Cristiano Ronaldo, die de prijs vorig seizoen pakte, eindigde in de competitie van de European Sports Magazines (ESM) als tweede. De aanvaller van Real Madrid verdiende 92 punten voor zijn 46 treffers.

Lionel Messi wint Gouden Schoen (Foto: Pro Shots)

Op flinke afstand van de twee sterren uit de Primera División eindigde onze landgenoot Robin van Persie op de derde plaats. Hij ontving zestig punten voor zijn dertig treffers en zal daardoor de Bronzen Schoen ontvangen. Een doelpunt in een Europese topcompetitie (Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland) telt in het klassement van ESM voor twee punten.

Treffers in de kleinere competities, waaronder de Nederlandse Eredivisie, leveren anderhalf punt op. Daardoor eindigde Bas Dost slechts als achtste. De spits van sc Heerenveen scoorde dit seizoen 32 doelpunten, maar kreeg hier maar 48 punten voor. Klaas-Jan Huntelaar maakte drie doelpunten minder dan Dost, maar de spits van Schalke 04 eindigde met 58 punten wel op de vierde plek.

Arkham City heeft nog enkele geheimen

Op een comicbeurs in Amerika heeft ontwikkelaar Rocksteady aangegeven dat nog zo'n vier geheimen in Batman: Arkham City nog niet gevonden zijn. Een van de geheimen zit zelfs in een van de eerste demo's van het spel.

De geheimen kunnen redelijk subtiel zijn waardoor ze al snel gemist worden. Rocksteady was verrast dat veel moeilijkere geheimen zoals de Scarecrow-code al binnen enkele dagen gevonden waren. Dus, ben je liefhebber van het ontrafelen van geheimen en heb je de game nog liggen? Veel succes!

[Upd] [EK] Nederlandse zwemsters naar halve finales

Hinkelien Schreuder heeft maandagochtend tijdens het EK zwemmen in het Hongaarse Debrecen de halve finales van de 50 meter vlinder gehaald. Onze landgenote klokte in de series 26,70 seconden, welke goed was voor de derde tijd.

De Zweedse Sarah Sjöström won in een tijd van 26,48 seconden, net voor de Noorse Ingvild Snildal (26.55). De halve finales staan voor het eind van deze middag gepland.

Na dit seizoen zal Schreuder een punt achter haar actieve zwemloopbaan zetten. Op de Olympische Spelen in Londen komt de Nederlandse zwemster alleen uit op de estafette (4x100 meter).

Update 12:07 uur:

Ook Kira Toussaint en Annemarie Worst wisten zich op het EK te kwalificeren voor de halve finales. Zij deden dit op de 200 meter rug. Toussaint finishte in haar serie als tiende met een tijd van 2.13,67. Worst tikte aan na 2.14,82 (vijftiende tijd). De Franse zwemster Alexianne Castel was de snelste in 2.10,04.

Di Resta in beeld bij Mercedes

Paul di Resta is bij het Formule 1-team van Mercedes in beeld om Michael Schumacher op te volgen mocht de zevenvoudig wereldkampioen besluiten om na dit jaar een punt achter zijn loopbaan te zetten. De zevenvoudig wereldkampioen heeft bij de Duitse renstal een aflopend contract.

Mercedes-directeur Nick Fry heeft aan Sky Sports laten weten dat Di Resta op de shortlist staat mocht Schumi stoppen. "Paul is bij ons in beeld. Hij verricht goed werd, is een goeie jongen, hij is een teamspeler en is, mocht Michael besluit om te stoppen, zeker een van de kandidaten om hem op te volgen. Zo ver is het nog niet, maar we hebben allemaal veel bewondering voor Paul," zei Fry.

Dat Di Resta in beeld is bij Mercedes is niet verrassend. De Brit won in 2006 voor het Duitse merk de F3 Euro Series en in 2010 het DTM-kampioenschap. Ook was hij op voorspraak van het Duitse merk testrijder bij Force India, dat met Mercedes-krachtbronnen rijdt, en is hij sinds 2011 racecoureur bij datzelfde team.

Square Enix registreert Just Cause 4-domeinen

Avalanche Studios heeft de ontwikkeling van Just Cause 3 nog niet officieel bekendgemaakt maar Square Enix kijkt alvast naar de toekomst en heeft afgelopen vrijdag enkele domeinnamen van Just Cause 4 al geregistreerd.

Avalanche Studios komt op de E3 wel met een nieuwe game maar heeft zelf al aangegeven dat dit geen Just Cause 3 zal zijn. De ontwikkelaar gaat dit jaar nog twee aankondigingen doen waarvan stellig ontkend wordt dat het Just Cause 3 zal zijn. De domeinnamen die geregistreerd zijn: JustCause4.com, JustCause4.fr, JustCause4.co.uk, JustCause4.de, en JustCause4.it.

Zwaarden, soldaten en worsten op Steam

Ronimo Games heeft de eerste downloadable content voor Swords & Soldiers aangekondigd. De uitbreiding heet 'Super Saucy Sausage Fest'.

Swords & Soldiers is een 2D-strategiegame waarbij de speler zijn weg door een level moet banen door units te bouwen. In de uitbreiding moet je Chief Meat helpen om het jaarlijkse Super Saucy Sausage Fest te bereiken. De downloadable content bevat een nieuwe campagne voor de game, met tien levels, nieuwe units en skills.

De uitbreiding zal vanaf volgende week voor een paar euro te downloaden zijn via Steam.

[Video] Spookdoelpunt in Thaise competitie

Afgelopen weekend stond in de Thaise competitie het duel tussen Chainat en BEC Tero Sasana op het programma. Een verdediger van Chainat kopte een corner keihard in eigen doel. De bal veerde hard terug het speelveld in, waardoor de scheidsrechter de loepzuivere treffer over het hoofd zag.

Daardoor zullen de aanhoudende discussies over elektronische hulpmiddelen op de doellijn ook in Thailand na dit weekend het gesprek van de dag zijn. De afgekeurde treffer was na afloop van de wedstrijd extra zuur voor BEC Tero Sasana, aangezien zij de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 verloren.

Hieronder de beelden.

Loepzuivere treffer in Thaise competitie wordt afgekeurd (Bron: YouTube)

Payday en Left 4 Dead krijgen cross-over

Vandaag is officieel bekendgemaakt dat de ontwikkelaars Valve en Overkill samenwerken aan een cross-over voor Payday (Overkill) en Left 4 Dead (Valve). De naam van het project of andere informatie is nog niet bekendgemaakt.

Het wordt een grondige samenwerking tussen de twee ontwikkelaars. Eerder gingen er al geruchten omdat er hints naar Left 4 Dead verschenen in Payday. “We are working on a very cool blend of PAYDAY and Left 4 Dead. I am sure it is so exciting that it will have some players check into the hospital before we are done,” aldus Ulf Andersson van Overkill.

Tekken Tag Tournament 2-DLC in beeld

Er is een filmpje online verschenen waarin we de vier pre-order-personages te zien krijgen voor Tekken Tag Tournament 2. De personages zijn na de release van het spel te downloaden voor pre-orders.

Na een korte periode zullen de vier personages gratis te downloaden zijn voor alle andere gamers die het spel hebben aangeschaft. In onderstaand filmpje zien we Ancient Ogre, Angel, Michelle en Kunimitsu. Tekken Tag Tournament 2 komt in september uit voor PS3 en Xbox 360.

007 Legends komt op 16 oktober uit

De releasedatum van 007 Legends is met een nieuwe trailer bekendgemaakt. De game zal op 16 oktober 2012 uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

007 Legends is gemaakt om het vijftigjarig bestaan van de geheim agent te vieren. In de game kruip je in de huid van James Bond en beleef je de avonturen uit zes van zijn films, inclusief de nieuwe film Skyfall. Met de trailer wordt de eerste missie onthuld: Moonraker, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1979 met Roger Moore.

De trailer voor de game is achter de trailer voor de nieuwe film geplakt. Op 1:22 begint de trailer van de game.

Robert Mikelsons krijgt 18 jaar cel en tbs

Robert Mikelsons is veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. De straf die de rechtbank de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak oplegde is lichter dan de twintig jaar die justitie had geëist. Richard van O., de echtgenoot van Robert Mikelsons, kreeg zes jaar en verplichte behandeling opgelegd. Het OM had tegen hem twaalf jaar cel geëist.

De 28-jarige Mikelsons heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij staat terecht voor 67 gevallen en wordt ook vervolgd voor het maken en verspreiden van kinderporno.

"Gelukkig speelt Arjen Floppen straks bij Oranje"

De Duitse krant Bild Zeitung rekende vandaag af met de misser van Arjen Robben in de Champions League-finale tegen Chelsea. De aanvaller van Bayern München miste in de verlenging een penalty. Uiteindelijk won Chelsea na strafschoppen de finale.

Bild veranderde de naam van Robben voor de gelegenheid in Arjen Floppen. Eerder dit seizoen miste Robben ook al een beslissende penalty tegen Borussia Dortmund, waardoor Bayern de landstitel kon vergeten. "Gelukkig speelt hij straks voor het Nederlands Elftal, dan is het niet erg als hij opnieuw mist", liet Bild weten.

Yahoo verkoopt belang in Alibaba terug

Internetbedrijf Yahoo heeft de helft van zijn belang van veertig procent in Alibaba terugverkocht aan de Chinese webwinkel. De Chinezen betalen daar 6,3 miljard dollar (4,9 miljard euro) voor.

Yahoo kocht het belang in Alibaba in 2005 voor 1 miljard dollar. Inmiddels is dat dus ruim veertien keer zoveel waard geworden, blijkt uit de transactie. Yahoo krijgt met de verkoop de kans muitende aandeelhouders tegemoet te komen. Die zijn nog steeds boos, omdat de leiding van het bedrijf in 2008 weigerde Yahoo voor 33 dollar per aandeel te verkopen aan Microsoft. Inmiddels staat de koers van het aandeel op ruim vijftien dollar.

Alibaba en Yahoo hebben verder afgesproken dat het Amerikaanse internetbedrijf zijn resterende belang van twintig procent op een later tijdstip terug kan verkopen. Alibaba denkt na over een beursgang, en wil voor het zover is een meerderheid van de aandelen in handen hebben. Naast Yahoo heeft de Japanse Softbank met dertig procent een substantieel belang in Alibaba.

OM: Marianne Vaatstra kende moordenaar

De verkrachter en moordenaar van Marianne Vaatstra is geen asielzoeker geweest, maar waarschijnlijk een bekende van haar die in Noordoost-Friesland woont.

Dat constateert het politieteam dat hernieuwd onderzoek heeft gedaan naar de geruchtmakende moord op de toen 16-jarige vrouw.

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 levenloos aangetroffen in een weiland bij het dorp Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord. Lange tijd werd de dader gezocht in kringen van asielzoekers van het nabijgelegen azc, maar de politie gaat er nu van uit dat Marianne Vaatstra haar moordenaar kende, zo meldde het Openbaar Ministerie in Leeuwarden maandag.

Pakistan heft Twitter-blokkade weer op

Pakistan heeft de blokkade van Twitter weer opgeheven. De toegang tot de socialenetwerksite was enkele uren geblokkeerd omdat Twitter weigerde berichten te verwijderen die verwezen naar afbeeldingen van de profeet Mohammed. Dergelijke afbeeldingen worden door veel moslims als godslasterlijk beschouwd.

Mohammad Yaseen, de voorzitter van de Pakistaanse telecommunicatie-autoriteit, zei dat de tweets een wedstrijd op Facebook promootten om afbeeldingen van Mohammed te plaatsen. De blokkade werd na ongeveer acht uur opgeheven. Twitter liet weten dat geen tweets waren verwijderd of andere veranderingen waren doorgevoerd. Facebook zei wel de toegang tot de afbeeldingen vanuit Pakistan te hebben geblokkeerd.

In 2010 blokkeerde Pakistan al eens de toegang tot Facebook. Ook toen was er een wedstrijd gaande en werden er volgens Pakistan godslasterende afbeeldingen ingestuurd.

Basaal raketschild NAVO in werking

Het omstreden Europese raketschild van de NAVO is in werking met een basale capaciteit om inkomende raketten neer te halen. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zondag op de top van het militaire bondgenootschap in Chicago meegedeeld.

Fogh Rasmussen sprak van 'interim-capaciteit'. Het streven is om het systeem vanaf 2018 boven Europa volledig in werking te hebben en vanaf 2022 ook boven de Verenigde Staten.

Rusland is fel tegen het raketschild. Het systeem moet volgens de NAVO bescherming bieden tegen raketten uit een land als Iran, maar Moskou stelt dat het concept van wederzijdse afschrikking erdoor wordt ondergraven.

De Amerikaanse regering roemt de vordering van het raketschild als een toonbeeld van bondgenootschappelijke solidariteit, hoewel het voornamelijk wordt bediend en betaald door de VS.

In Chicago hebben de VS de operationele controle over delen van het systeem aan de NAVO overgedragen. Volgens de regering ondersteunen andere bondgenoten de infrastructuur van het raketschild met ruim een miljard dollar.

Doden en vermisten op de Everest

Zeker drie bergbeklimmers zijn na de beklimming van 's werelds hoogste berg overleden. Twee anderen worden vermist. Dat heeft een medewerker van de Nepalese overheid in het basiskamp op Mount Everest maandag meegedeeld.

Omgekomen zijn een Duitser, een Canadees van Nepalese afkomst en een Koreaan. Zij waren zaterdag na de beklimming van de 8850 meter hoge top op de terugweg naar het basiskamp toen het weer plotseling omsloeg, zei Gyanendra Shrestra.


Doden en vermisten op de Everest (Foto: Novum)

Onderzoek Strauss-Kahn uitgebreid

De openbare aanklager in het Noord-Franse Lille is een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen naar beschuldigingen dat voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Dat heeft het openbaar ministerie maandag meegedeeld.

De verkrachting zou hebben plaatsgevonden tijdens een seksfeest in december 2010 in een hotel in Washington.

Het besluit van de officier van justitie volgt op een verzoek van onderzoeksrechters om uitbreiding van een lopend onderzoek naar een prostitutienetwerk waar Strauss-Kahn deel van zou hebben uitgemaakt.

Strauss-Kahn stapte vorig jaar op als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds nadat hij in mei door een kamermeisje in New York was beschuldigd van aanranding. Het openbaar ministerie in New York zag later wegens gebrek aan bewijs af van vervolging. De affaire betekende wel het einde van Strauss-Kahns ambities om presidentskandidaat van de Franse socialistische partij te worden.

S. Williams verdrijft Stosur van vijfde plaats

Serena Williams zet haar opmars op de WTA-ranglijst voort. De 30-jarige Amerikaanse tennisster steeg ten koste van Samantha Stosur van de zesde naar de vijfde plaats. De Chinese Na Li klom dankzij haar finaleplaats in het toernooi van Rome naar de zevende positie.

Victoria Azarenka blijft de wereldranglijst aanvoeren. De Wit-Russische heeft een ruime voorsprong op de als tweede geklasseerde Maria Sharapova. De Poolse Agnieszka Radwanska staat derde.

Michaella Krajicek is nog steeds de beste Nederlandse op de 71e plaats. Kiki Bertens steeg net als vorige week een plekje en staat nu 89e. Arantxa Rus staat nog net binnen de top honderd op de 97e positie. Bibiane Schoofs won zes plekken en staat 148e.

Gemeente opent jacht op Arnhemse kangoeroe

De kangoeroe die al een aantal dagen in de bossen ten noorden van Arnhem rondspringt moet woensdag gevangen worden. De faunabeheerder van de gemeente Arnhem en een dierenarts van Burgers' Zoo gaan dinsdag eerst op zoek naar het dier, zegt een woordvoerder van de gemeente maandag.

Eerst moeten de twee de kangoeroe lokaliseren en een plan opstellen om het dier zo veilig mogelijk te vangen. Daarom trekken ze dinsdagavond het bos in. De avond erna moet de kangoeroe verdoofd en gevangen worden. Wat er daarna met het beest gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het is ook niet duidelijk waar de kangoeroe vandaan komt.

Naar aanleiding van de ophef die de rondspringende kangoeroe veroorzaakte, stelde Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren Kamervragen. Zij wil onder meer weten of het kopen van een kangoeroe niet moeilijker moet worden gemaakt.

[NBA] San Antonio Spurs naar finale play-offs

San Antonio Spurs is doorgedrongen tot de Western Conference-finale van de play-offs van de NBA. De Texaanse basketballers wonnen zondag het vierde duel van de Los Angeles Clippers en brachten de stand daarmee op 4-0 in de best-of-sevenserie. In de oostelijke divisie bracht Miami Heat de stand tegen de Indiana Pacers op 2-2.

De Clippers stonden vijf minuten voor tijd nog op drie punten voorsprong tegen de Spurs, maar dat wist de Texaanse ploeg uiteindelijk nog net om te draaien. De wedstrijd eindigde in 102-99. Tim Duncan en Tony Parker waren met 21 en 17 punten de topscorers aan de kant van de Spurs. Clipper Chris Paul scoorde 23 punten.

De winnaar van de strijd tussen Oklahoma City Thunder en Los Angeles Lakers speelt de finale tegen de Spurs. De stand is daar 3-1 in het voordeel van Oklahoma.

In de Eastern Conference versloeg Miami zondag Indiana met 101-93. Lebron James maakte veertig punten voor de ploeg uit Florida. De Bolton Celtics en de Philadelphia 76'ers staan in de andere halve finale ook op een gelijke stand (2-2).


San Antonio Spurs naar finale play-offs (Foto: Novum)

'Seedorf sluit loopbaan in China af'

Volgens La Gazzetta dello Sport zal Clarence Seedorf niet bij het Braziliaanse Botafogo, maar in China zijn loopbaan afsluiten. Onze landgenoot zou volgens de Italiaanse krant de overstap maken naar de Chinese ploeg Guangzhou Evergrande.

Deze Chinese ploeg wist vorige week Marcello Lippi als trainer vast te leggen. Volgens La Gazzetta dello Sport zou Seedorf in China ongeveer zeven miljoen euro per seizoen kunnen verdienen. De Nederlander staat nu nog onder contract bij AC Milan, maar zal naar alle waarschijnlijkheid deze zomer vertrekken bij de Italiaanse ploeg.

Het Braziliaanse Botafogo was ook lange tijd in beeld als nieuwe werkgever van Seedorf, aangezien zijn vriendin van Braziliaanse afkomst is. Ook een terugkeer naar Ajax behooorde tot de mogelijkheden, maar Seedorf gaf aan dat hij in een andere rol wil terugkeren bij de Amsterdammers.

Gewapende overval op geldloper Steenbergen

Twee gewapende mannen hebben maandagochtend een geldloper overvallen in het Brabantse Steenbergen. De overvallers hebben daarbij geschoten, maar niemand raakte gewond. De daders zijn gevlucht in een grijze Mercedes, meldt de politie.

De overval op de geldloper vond rond 08.50 uur plaats bij de Aldi aan de Westdam in de Brabantse plaats. Het is niet bekend in welke richting de daders zijn gevlucht of wat hun buit is. De politie is met een politiehelikopter op zoek naar de twee mannen.

Ferri Somogyi in nieuwe Sinterklaasfilm

Ferri Somogyi heeft een rol te pakken in de jeugdfilm Sint & Diego: De Magische Bron van Myra. "Nu opnames voor Sint en Diego. Leuke cast, leuke film", kondigde de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur gisteren aan op Twitter.

De Sint-film gaat over Zwarte Pieten die langzaam hun magische krachten verliezen waardoor pakjesavond in gevaar komt. Sinterklaas stuurt zijn Piet Diego met de Elitepieten daarom op avontuur naar de geboorteplaats van de goedheiligman in Turkije.

Eerder werd bekend dat er in Sint & Diego: De Magische Bron van Myra rollen zijn weggelegd voor onder meer voormalig K3-zangeres Kathleen Aerts en Marco Borsato's dochter Jada. De jeugdfilm is vanaf 10 oktober op het witte doek te zien

Max Payne in Engeland populairder dan Diablo

Max Payne 3 heeft Diablo 3 van de eerste plaats gestoten in de Engelse verkoopcharts. Het is de eerste Max Payne-game die op nummer één in de lijst binnenkomt.

In deze eerste week zijn de verkopen van Max Payne 3 al tien keer hoger dan die in de eerste week van Max Payne 2 in 2003. Max Payne 3 is hiermee de tweede best verkochte game in zijn releaseweek van dit jaar. Nummer één was Mass Effect 3.

Volgens de Engelse lijst werd de actie-shooter deze week 8.000 keer meer verkocht dan Diablo 3. De verkooplijst houdt echter geen rekening met digitale downloads, alleen met winkelverkopen.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wij hopen op een mooie zomer, dus geven we een T-shirt en een zonnebril van Just Dance weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welk jaar kwam Just Dance 3 uit?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht achterlaten op de volgende pagina.

Prijs

Student loopt honderden euro's per jaar mis

Studenten lopen honderden euro's per jaar mis omdat ze geen zorgtoeslag aanvragen of aangifte doen bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder drieduizend studenten.

Een vijfde van de hbo'ers en wo'ers, in totaal bijna 120 duizend studenten, zegt de zorgtoeslag niet te kennen of te ontvangen. Twaalf procent van de studenten doet geen belastingaangifte.

Het Nibud betreurt het dat studenten zo veel geld laten liggen, omdat veel van hen aangeven te moeten lenen om rond te komen. Een derde van alle hbo- en wo-studenten leent bij DUO. Zij lenen maandelijks gemiddeld 365 euro. Na vier jaar studeren levert dat gemiddeld een schuld op van minimaal 17.500 euro, exclusief rente.

Hoewel veel studenten kiezen voor een lening, blijken ze weinig te weten over de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Zo weet de helft van de studenten niet dat vanaf de eerste maand rente betaald moet worden over het geleende bedrag.

Nu de overheid een groter deel van de studiekosten voor rekening van de studenten wil laten komen, ontkomen studenten volgens het Nibud bijna niet meer aan lenen. Het instituut wijst nadrukkelijk op het belang van verantwoord lenen, zodat studenten weten wat voor lening ze aangaan en het geleende geld voor hun studie gebruiken. Nu zegt 22 procent van de studenten geld bij te lenen om 'leuk en relaxed' te kunnen leven.

Schoenaerts vond Nederlandse filmset een ramp

De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts vond het filmen van de Nederlandse komedie De President een ramp. "Aan het einde van de eerste draaidag wilde ik die hele set echt de vernieling in trappen", zei hij tijdens een interview in Cannes. "Het was een zootje ongeregeld. Er zat geen lijn in, de set was een rommel. Ik word daar heel verdrietig van."

Schoenaerts heeft zijn rol in de film toch afgemaakt. "Uiteindelijk zet je die knop om en dan denk je: oké, we gaan ervoor. Als je de hele tijd zit te klagen, dan verzuur je de boel." De Vlaamse acteur heeft de Nederlandse komedie met Achmed Akkabi in de hoofdrol nooit bekeken. "Ik heb gevoeld wat ik op de set voelde en ik irriteerde me zo knettergek op de set. Ik wil nooit meer aan die film herinnerd worden."

De 34-jarige Schoenaerts had zin in een luchtige rol en was enthousiast toen zijn Nederlandse collega Frank Lammers hem belde om in de komedie van Erik de Bruyn te spelen. "Ik was volledig impulsief", vertelt hij. "Om het enthousiasme om met Frank te werken, samen idioot te doen en te werken met Erik, want die mag ik heel graag, dacht ik: oké, dit gaan we doen."

Toch draagt Schoenaerts De Bruyn een warm hart toe. "Ik vind hem een van de betere regisseurs. Ik hoop dat hij heel snel kan maken wat hij het liefste wil", zegt de Vlaming. "Hij moet zich niet overgeven aan dit soort opdrachtfilms die niet passen bij wie hij is als regisseur."

De acteur gooide vorig jaar hoge ogen met zijn rol in het voor een Oscar genomineerde Rundskop en was te zien in de Nederlandse film De Bende van Oss. De opnames voor die laatste film heeft hij als positief ervaren en de Vlaming sluit een nieuwe Nederlandse film dan ook niet uit. "Ik bekijk film als film, of dat in Frankrijk, Nederland of Hollywood is, uiteindelijk zijn we gewoon verhalen aan het vertellen."

De Vlaming is in Cannes om zijn drama De Rouille et d'Os onder de aandacht te brengen. In de film speelt hij een gesloten straatbokser die met zijn zoontje naar Zuid-Frankrijk verhuist. Hij hoopt op een beter leven en ontmoet een orkatrainster, gespeeld door Oscarwinnares Marion Cotillard, die door een tragisch ongeluk haar benen verliest.

De Rouille et d'Os is in Cannes goed ontvangen, het acteerwerk van zowel Cotillard als Schoenaerts wordt geprezen en het drama wordt al getipt als Gouden Palm-winnaar. Het festival aan de Franse zuidkust duurt nog tot zondag 28 mei. De palm wordt zaterdag uitgereikt.

Aanslag op militaire parade in Sanaa

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is maandag een zelfmoordaanslag gepleegd op een militaire parade. Volgens een regeringsfunctionaris zijn er talrijke doden.

De parade werd door de minister van defensie en de stafchef van de strijdkrachten afgenomen op een plein nabij het presidentiële paleis. De dader zou een soldaat zijn.

Ooggetuigen verklaarden dat ambulances af en aan reden om tientallen dode en gewonde militairen af te voeren.

Teaser trailer voor James Bonds Skyfall

Vandaag is het dan zo ver, de eerste teaser trailer voor de 23e James Bond: Skyfall. Daniel Craig keert voor de derde keer terug als Bond. In Skyfall wordt Bonds loyaliteit voor M getest als haar verleden haar bedreigd. Als MI6 onder aanval komt te liggen moet 007 het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht hoe persoonlijk het ook wordt.

De film gaat op 1 november in de Nederlandse bioscopen in première.

Mikel: "Vertelde Robben dat hij ging missen"

Chelsea-middenvelder John Obi Mikel deed er alles aan om Arjen Robben uit zijn concentratie te halen voor zijn penalty tijdens de Champions League-finale.

De aanvaller miste in de verlenging een cruciale strafschop en moest toezien hoe Bayern München later de penaltyreeks verloor van Chelsea. "Ik vertelde Robben dat hij ging missen. Ik liep naar hem toe en fluisterde het in zijn oor", zegt Mikel in The Sun.

"Ik zei tegen hem dat Petr Cech wist waar hij ging schieten en dat hij daarom niet raak zou schieten. En toen ging Petr de goede hoek in en maakte de redding", aldus de Nigeriaan, die één seizoen samenspeelde met Robben.

Na de gemiste strafschop van de Oranje-international kon het volgens Mikel niet meer misgaan. "Toen de penalty er niet in ging, wisten we dat we gingen winnen. Het geluk was aan onze zijde."

Dost hakt na vakantie knopen door

sc Heerenveen-spits Bas Dost is momenteel voor twee weken op vakantie en zal pas na zijn terugkeer in Nederland knopen doorhakken over zijn toekomst.

VfL Wolfsburg moet dus nog even wachten op de reactie van de spits op het voorstel. "Ik heb hem wat huiswerk meegegeven om over na te denken. Als Bas terug is, gaat de kogel echt door de kerk", zegt zijn manager Henk Nienhuis tegen De Telegraaf.

Volgens Bild is de transfer van Dost naar Wolfsburg bijna rond. Met de overgang zou een bedrag van tien miljoen euro gemoeid zijn. Een eerder bod van 6,5 miljoen euro zou door Heerenveen zijn afgewezen.

Dost maakte in 2010 de overstap van Heracles Almelo naar de Friese club voor ruim drie miljoen euro. Dit seizoen werd de spits topscorer van de Eredivisie.

Liverpool vangt bot bij De Boer

Frank de Boer wordt niet de nieuwe trainer van Liverpool. De 42-jarige jarige oefenmeester van Ajax heeft een aanbod van de Engelse club afgewezen. De Premier Leagueclub is na het ontslag van clubicoon Kenny Dalglish op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen.

"Ik blijf de komende jaren trouw aan Ajax", zegt De Boer maandag in De Telegraaf. "Ik ben vereerd door het verzoek, maar ben pas net bezig met Ajax. In Amsterdam zijn we een nieuwe weg ingeslagen en die wil ik samen met de club, Wim Jonk en Dennis Bergkamp, mijn collega's uit het technisch hart, tot een goed einde brengen."

De Boer volgde in december 2010 Martin Jol op als trainer van Ajax en heeft nog een contract tot 2014. Onder leiding van de oud-international werden de Amsterdammers twee keer landskampioen.


Liverpool vangt bot bij De Boer (Foto: Novum)

Maher verkiest Oranje boven Marokko

Adam Maher heeft Oranje verkozen boven Marokko. Dat zegt de 18-jarige middenvelder maandag tegen De Telegraaf. Maher maakt deel uit van de 27-koppige selectie die kans maakt op het EK in Polen en Oekraïne en beschikt over zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort.

"Als de bondscoach mij nodig denkt te hebben op het EK, dan ga ik mee", zegt Maher. "Voor mijn ontwikkeling is het goed als ik Europese kampioenschappen en WK's speel."

Mocht Maher niet tot de definitieve selectie van bondscoach Bert van Marwijk behoren, kiest hij ook voor Oranje. "Alleen hoef ik het besluit dan nog niet officieel kenbaar te maken. Ik heb het daar met mijn familie uitgebreid over gehad. En dit lijkt me het beste."


Maher verkiest Oranje boven Marokko (Foto: Novum)

Man gedood na afpakken politiepistool

In het centrum van Amsterdam heeft de politie maandagochtend vroeg een nog onbekende man doodgeschoten. Hij had nadat hij in de kraag was gevat het dienstwapen van een agent in handen weten te krijgen.

De man werd na een achtervolging door motoragenten staande gehouden aan de Kloveniersburgwal in de rosse buurt. Tijdens een worsteling met een agent wist hij diens pistool te ontfutselen, en bleef zich tegen zijn aanhouding verzetten. Daarop werd hij door een collega met een gericht schot uitgeschakeld, zo meldt AT5. De verdachte overleed kort daarna.

Op de plaats waar het gebeurde wordt nog sporenonderzoek verricht, en de zaak wordt door de rijksrecherche onderzocht. Het is onduidelijk waarom de man in eerste instantie werd achtervolgd. Ook is zijn identiteit nog onbekend.

CD: King Creosote & Jon Hopkins - Diamond Mine Jubilee Edition

In de tweede helft van 2011 luisterde ik pas voor het eerst naar het album Diamond Mine van Kenny Anderson (beter bekend met zijn artiestennaam King Creosote) en Jon Hopkins. Destijds te laat voor een review aangezien de plaat al in maart uit was gekomen, maar sommige zaken verdienen een tweede kans. Die kans diende zich dit jaar aan: de plaat kwam in de rerelease en wel in Jubilee Edition. 

'Hypotheekgarantie straks alleen nog voor starters'

Alleen starters op de woningmarkt kunnen over enkele jaren nog gebruik maken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De eisen voor de staatsgarantie worden de komende jaren zo streng, dat minder dan de helft van de aanvragers er nog voor in aanmerking komt. Dat zegt directeur Karel Schiffer van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG regelt maandag in het Financieele Dagblad.

Van de staatsgarantie wordt nu nog veel gebruik gemaakt. Zeventig procent van de nieuwe hypotheken tot 3,5 ton heeft een NHG-stempel. Bij werkloosheid of scheiding staat de overheid dan garant voor de restschuld. Vanwege die garantie rekenen banken een lagere rente.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën maken zich echter zorgen omdat de overheid voor een steeds hoger bedrag garant staat. Daarom worden de regels aangepast. De Kamer en het kabinet moeten hier nog mee instemmen.

Schiffer wijst er in de krant op dat de garantie was bedoeld om de lage inkomens aan een eigen huis te helpen. De afgelopen jaren is het gebruik volgens hem geëxplodeerd. In de nieuwe situatie wil de stichting zich alleen richten op mensen die anders geen lening kunnen krijgen. Dat zijn vooral starters. Zij hebben doorgaans geen eigen geld. Doorstromers krijgen bij het nieuwe beleid nooit meer een NHG.

Van de 120 duizend garanties die nu per jaar worden verstrekt, blijven er straks volgens hem nog ongeveer vijftigduizend over. Daar moet volgens hem wel tegenover staan dat starters meer hypotheek kunnen blijven krijgen dan hun huis waard is.

Nu kunnen starters nog een garantie tot 106 procent van de woningwaarde krijgen, maar in het Kunduz-akkoord is afgesproken dit terug te brengen naar honderd procent. Volgens Schiffer wordt de woningmarkt dan onderuit gehaald. "Dan kunnen mensen pas na hun 35ste een huis kopen."

Tientallen arrestaties bij protesten NAVO-top

Bij betogingen rond de NAVO-top in de Amerikaanse stad Chicago zijn zeker 45 mensen opgepakt. Dat heeft de politie van de stad zondagavond (lokale tijd) gemeld. Advocaten van de betogers houden het op 60 arrestaties. Bovendien zijn volgens de advocaten bij schermutselingen met de oproerpolitie 12 personen gewond geraakt.

Duizenden mensen grepen de NAVO-top aan om te betogen tegen oorlog. De meesten van hen gingen na een oproep van de politie weer weg, maar een honderdtal weigerde dat. Daarop greep de politie in. Volgens een demonstrant gebeurde dat met buitenproportioneel geweld. "Het enige wat we doen is protesteren en de politie valt ons gewoon aan."

De autoriteiten vinden dat er voldoende waarschuwingen zijn gegeven en noemen het politieoptreden professioneel. De politie houdt het aantal arrestanten nog op 45. ,,Onze agenten zijn enorm terughoudend geweest", zegt hoofdinspecteur Garry McCarthy. ,,We zouden met de vingers moeten wijzen naar de mensen die de agenten hebben aangevallen." Volgens de politie zijn vier agenten lichtgewond geraakt.

Eerder hadden enkele tientallen oud-militairen demonstratief hun medailles op straat gegooid. ,,Ik ben er voor te stoppen met de NAVO en te stoppen met het uitmoorden van onschuldige burgers", zei Vietnam-veteraan Ron McSheffery. Onder de demonstranten was ook de burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson.

Tientallen arrestaties bij protesten NAVO-top
Tientallen arrestaties bij protesten NAVO-top (Foto: ANP)

Huizen ontruimd na brand pizzeria Ter Aar

De bewoners van zes huizen in het Zuid-Hollandse plaatsje Ter Aar hebben in de nacht van zondag op maandag enkele uren hun woning moeten verlaten. Dat gebeurde nadat er vlak na middernacht brand was uitgebroken in een nabijgelegen pizzeria aan de Essenlaan. Dat heeft de brandweer gemeld.

De brand legde de eetgelegenheid volledig in de as. Omdat er kans was dat het vuur zou overslaan, rukte de brandweer met veel materieel uit. Rond half 2 was de brand meester. Een half uur later konden de bewoners hun huizen weer in.

Rechtbank velt oordeel over Robert M.

Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, krijgt maandag te horen wat voor straf hij krijgt. Het Openbaar Ministerie eiste zes weken geleden twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Amsterdam begint om 09.30 uur met het voorlezen van het vonnis.

"De samenleving is in uitzonderlijke mate ernstig geschokt", zei een van de aanklagers op 5 april. "Wij zien geen ruimte om een andere dan de maximale straf te eisen."

M.'s echtgenoot Richard van O. hoorde twaalf jaar cel en verplichte behandeling eisen, omdat hij volgens justitie als medepleger de enige was die het misbruik kon voorkomen. Hij was volgens justitie op de hoogte van het 'dagelijkse' misbruik.

Een van M.'s advocaten noemde de eis hoog, maar zei ook dat zowel de gevraagde celstraf als de tbs geen verrassing kon zijn voor de geboren Let. De advocaat van de ouders van de slachtoffers, Richard Korver, noemde de strafeis 'passend en geboden'.

De 28-jarige M. heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij staat terecht voor 67 gevallen en wordt ook vervolgd voor het maken en verspreiden van kinderporno.

De officieren van justitie hebben de 'geraffineerde' werkwijze van de 'zelfzuchtige' M. gedetailleerd geanalyseerd. Hoewel M. spijt heeft betuigd, gelooft het OM niet dat hij echt berouw heeft van het misbruik 'van ongekende aard en omvang'. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum stellen dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is en achten de kans dat de 'hyperseksueel' in herhaling valt groot.

M. zei eerder te vrezen dat hij nooit meer vrijkomt als hij tbs krijgt. "Laat me medicijnen proberen", opperde hij als alternatief. "Ze willen dat iets waarmee ik geboren ben in rook opgaat, ze denken dat ze dat kunnen."

De raadslieden van M. betoogden tijdens het proces dat M. moet worden vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten. De foto- en video-opnamen en de verslagen van chatgesprekken op zijn computer hadden niet gebruikt mogen worden als bewijs. De bekentenis van M. alleen is niet genoeg voor een veroordeling. Er blijft dan slechts één geval van kindermisbruik over. Daarover is door iemand anders een verklaring afgelegd.

Voor het geval de rechters niet meegaan in dit juridisch betoog droegen de advocaten een reeks argumenten aan die aanleiding zouden moeten zijn voor strafmatiging. Zo zouden de overvloedige media-aandacht en de openheid die politie, justitie en gemeente hebben betracht moeten leiden tot een lagere straf. Ook het feit dat M. vanaf het begin aan het onderzoek heeft meegewerkt, zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en de strenge detentieomstandigheden zouden reden zijn de straf te verlichten.

M. zei tijdens de laatste dag van het proces op 20 april dat hij niet had moeten bestaan. "Het is voor mijn hart bijna onmogelijk de pijn te verwerken." Hij weersprak de bewering van de aanklagers dat hij empathieloos zou zijn en mogelijk gevallen van misbruik heeft verzwegen. "Er zijn geen skeletten meer in de kast, het schip is schoon. Alles is verteld."

Advocaat Korver heeft namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers smartengeld geëist. Het totale bedrag komt uit boven een miljoen euro. M. zei vorige maand de materiële en immateriële schade te willen vergoeden, maar gaf aan dat hij vanwege opgebouwde schulden eventuele schadevergoedingen nooit zou kunnen betalen.

Opstelten wil meer pinpasgebruik in horeca

De horeca moet klanten meer stimuleren om te pinnen. Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is hierover met de branche in gesprek om het aantal overvallen terug te dringen, schrijft De Telegraaf maandag. Bij de meeste branches is het aantal overvallen dit jaar gedaald, maar bij de horeca is sprake van een stijging.

In de eerste maanden van vorig jaar werden nog 149 horecagelegenheden overvallen, dit jaar zijn dat er 170. Meer pinpasgebruik is niet de enige maatregel die de toename moet stoppen. In regio's met veel overvallen krijgen alle snackbars een veiligheidsadviseur op bezoek die advies geeft over bijvoorbeeld het plaatsen van camera's.

In andere branches daalde het aantal overvallen licht. In de transport van 103 naar 88, in de detailhandel van 271 naar 259. Het aantal woningovervallen daalde van 269 naar 253.

Mohammed & De Moskeeplassers

“We keken elkaar verbaasd aan”, schrijft hij. “Daar stond toch niet iemand tegen de moskee te urineren?” Ze reden naar het gebedshuis toe met en inderdaad, meneer stond tegen de hoek bakstenen van het gebouw aan te plassen. De neven keken elkaar aan; de ene wilde het negeren, maar Mohammed was “vastbesloten om uit te stappen en de meneer op beleefde manier te confronteren met zijn daad.”

Bee Gees-zanger Robin Gibb overleden

Zanger Robin Gibb is op 62-jarige leeftijd overleden. De zanger was bekend van de groep The Bee Gees waarin hij, samen met zijn tweelingbroer Maurice en broer Barry, gedurende de jaren zestig, zeventig en tachtig vele hits scoorde. Robin Gibb overleed aan de gevolgen van kanker.

Robin Hugh Gibb werd in 1949 geboren op het eiland Man als helft van een tweeling. Als Robin 8 jaar oud is verhuist de familie naar Australië. De broertjes Gibb spelen oorspronkelijk onder de naam the Rattlesnakes maar worden, nadat ze zijn ontdekt door deejay Bill Gates, bekend onder de naam BG's oftewel Bee Gees. De groep kenmerkt zich door de falsettostemmen van de drie zangers. Nadat de groep in 1966 doorbreekt met Spicks And Specks scoort de groep wereldhits met liedjes als Massachusetts, World en Words.

In 1969 verlaat Robin met ruzie de groep en start een solocarrière. Zijn eerste solo-single Saved By The Bell is een redelijk succes en ook de opvolger One Million Years was redelijk succesvol. Eind jaren zeventig komen Robin, Barry en Maurice weer bij elkaar om de groep nieuw leven in te blazen. The Bee Gees scoren megahits met nummers als Stayin' Alive, Night Fever en Tragedy.

Met zijn dood is er van de vier broers nu alleen nog Barry Gibb in leven. De tweelingbroer van Robin, Maurice overleed in 2003. Jongere broer Andy stierf in 1988.

[NBA] Miami Heat op gelijke hoogte tegen Pacers

Miami Heat heeft zondagavond de stand in de tweede ronde van de play-offs van de NBA tegen de Indiana Pacers weer op gelijke hoogte gebracht; 2-2.

In een spannend duel won Miami in Indiana uiteindelijk met 101-93. LeBron James en Dwayne Wade, de supersterren aan de kant van Heat, waren de uitblinkers van deze wedstrijd. Het duo was verantwoordelijk voor maar liefst zeventig punten. James maakte er veertig, terwijl Wade er dertig noteerde. Danny Granger was met twintig punten de topscorer van de Pacers.

Adelaar pakt dubbel met Zilina

Nadat Frans Adelaar vorige week de nationale beker won met MSK Zilina, wist de Nederlandse coach dit weekend ook landskampioen te worden met de Slowaakse ploeg. Zondag stelde Zilina de zesde titel uit de clubhistorie veilig door met 2-0 van DAC 1904 Dunajská Streda te winnen.

Het is voor het eerst in de clubgeschiedenis dat Zilina beide hoofdprijzen in één seizoen weet te pakken. Met het zesde landskampioenschap komt Zilina op gelijke hoogte met Slovan Bratislava, dat eveneens zesmaal de Slowaakse landstitel pakte.

Adelaar is pas een paar maanden in dienst bij Zilina. De voormalig trainer van Utrecht, ADO Den Haag en Sparta tekende in april een contract tot de zomer van 2013.

Van Toorn treurt niet om misser Robben

Fysiotherapeut Dick van Toorn haalde een beetje zijn gram bij de gemiste penalty van Arjen Robben in de Champions League-finale.

"Ik was niet ongelukkig dat hij een penalty miste", zei Van Toorn tegen De Perstribune. De fysiotherapeut stond Robben bij in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika, maar kreeg veel kritiek voor zijn werkwijze. Van Toorn stoomde de aanvaller klaar voor het toernooi, maar haalde zich de woede op de hals van Bayern München.

"Ik heb de gifbeker toen leeggedronken en hij heeft altijd zijn kaken stijf op elkaar gehouden. Ik word hier nog steeds mee geconfronteerd en leef hier nog steeds mee", aldus Van Toorn. De rel eindigde in een conflict tussen de KNVB en Bayern. De Duitsers hielden de bond aansprakelijk voor de blessure van Robben na het WK.

"Ik heb van Robben nooit meer iets vernomen. Ook financieel ben ik er niks mee opgeschoten. Ik heb geen stuiver gezien. Het heeft mij alleen maar ellende opgeleverd", zei de fysiotherapeut. Oranje speelt dinsdag een oefenwedstrijd tegen Bayern om de kosten te compenseren voor de afwezigheid van Robben door zijn blessure.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
special
Random Pics van de Dag #794
special
AI Picture Gallery #55
©FOK.nl e.a.