Leers biedt asielzoekers Ter Apel even onderdak

De bewoners van het tentenkamp voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel krijgen onderdak aangeboden. Dat laat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag weten. Hij spreekt half juni met zijn Iraakse ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski. Tot die tijd zorgt hij voor onderdak voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Leers praat volgende maand over de terugkeer van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers. Shafiq Duski heeft Leers laten weten dat Nederland niet het enige land is dat Irakezen terugstuurt. Dit moet echter wel zorgvuldig gebeuren, omdat er vaak problemen zijn op het terrein van werkgelegenheid, maar ook op psychisch en sociaal gebied.

Nu Duski op 15 juni naar Nederland komt, is volgens Leers het tentenkamp in Ter Apel onnodig geworden. Het onderdak dat Leers de uitgeprocedeerde asielzoekers biedt is 'gericht op terugkeer'.

De Iraakse asielzoekers wijzen het aanbod van Leers af. Volgens een woordvoerder van de groep biedt Leers, die dinsdag sprak met drie Irakezen, geen enkele opening geboden. Leers kon ook niets toezeggen over de veiligheid na terugkeer naar Irak. "Ons heldere duidelijke antwoord is: nee", aldus de zegsman.