Uitvinder afstandsbediening overleden

Eugene Polley, de man die bepalend is geweest in de geschiedenis van het televisiekijken, is overleden. Polley was de uitvinder van de afstandsbediening, het apparaat dat niet alleen veel gemak en plezier voortbracht, maar ook in menig huiskameroorlog heeft geresulteerd.

Polley overleed zondag op 96-jarige leeftijd in een ziekenhuis in een buitenwijk van Chicago, deelde zijn voormalige werkgever Zenith Electronics dinsdag mee.

De eerste afstandsbediening, de Flash-Matic uit 1955, was aanvankelijk een luxeartikel, een gadget. Het apparaat stuurde een lichtstraal af op een aantal lichtgevoelige cellen in de hoeken van het televisiescherm. Hiermee werden beeld en geluid geactiveerd en kon van kanaal worden gewisseld.

Inmiddels is de afstandsbediening van onschatbare waarde in een televisiewereld met honderden zenders en de thuistheaters die tegen vele huiskamerwanden staan opgesteld. Het belang van de afstandsbediening kan worden afgeleid van de woede en frustratie die ontstaan wanneer na een vruchteloze zoektocht tussen de kussens van het bankstel, onder kasten en tafels of in de hondenmand het geliefde apparaat nog steeds onvindbaar is.

In 1997 werden Polley en mede-uitvinder Robert Adler voor hun pionierswerk in televisieland onderscheiden met een Emmy.