Russische oma's veroveren finaleplaats Songfestival

De flamboyante Russische oma's van Boeranovskie Baboesjki hebben dinsdagavond een finaleplaats voor het Eurovisie Songfestival in de wacht gesleept. De dames op leeftijd van het platteland van de Russische deelrepubliek Oedmoertië strijden zaterdag in de finale met hun Party for Everybody voor de overwinning.

De Ierse tweeling Jedward heeft net als vorig jaar een plaats in de finale weten te bemachtigen. John en Edward Grimes eindigden vorig jaar in de finale op de achtste plaats.

Boeranovskie Baboesjki en Jedward komen in de finale Roemenië, Moldavië, IJsland, Hongarije, Denemarken, Albanië, Cyprus en Griekenland tegen. Ook deze landen behaalden tijdens de eerste halve finale genoeg punten om door te gaan.

Onze zuiderburen zijn zaterdag niet van de partij. De 16-jarige Belgische Iris behoorde met haar nummer Would You niet tot de tien best scorende acts.

Nederland kwam dinsdag nog niet in actie. Joan Franka vertegenwoordigt ons land donderdag, tijdens de tweede halve finale. Bookmakers geven Franka's You and Me goede kans op een finaleplaats. Als dat lukt, is Nederland na zeven jaar afwezigheid weer van de partij in de finale.