FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 april 2012

Asscher geen PvdA-lijsttrekker

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher heeft laten weten dat hij geen kandidaat-lijsttrekker is voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Asscher zegt dit nog eens dit vanwege het stuklopen van het Catshuis-overleg.

"Ik doe niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing, ik steun Diederik Samsom en wil vanuit Amsterdam helpen de PvdA dit najaar de grootste partij te maken", zo liet de populaire wethouder zondag via Twitter weten. De 37-jarige Asscher is al geruime tijd de beoogde toekomstige lijsttrekker voor veel PvdA-stemmers, -leden en -politici.

Lodewijk Asscher (Wikimedia)Hij heeft evenwel eerder gezegd zijn werk in Amsterdam te willen voortzetten, in ieder geval tot medio 2013. Dat leidde tot speculatie dat Asscher het in een lijsttrekkersverkiezing tegen Diederik Samsom op zou kunnen nemen. Laatstgenoemde zou volgens sommigen een 'tussenpaus' zijn. Omdat er echter waarschijnlijk al dit najaar Tweede Kamerverkiezingen zijn, is de verwachting dat Samsoms verkiezing tot lijsttrekker niet meer dan een formaliteit zal zijn.

Explosie en vuurbal gemeld in westen VS

In de Amerikaanse staten Nevada en Californië werd zondagochtend plaatselijke tijd een explosie gevoeld en een vuurbal waargenomen. Volgens astronomen is een meteoor de oorzaak.

De autoriteiten in beide staten kregen veel meldingen van bezorgde burgers binnen. De explosie deed in beide staten huizen op hun grondvesten schudden. Sommige inwoners van Californië en Nevada zeiden rond 20.00 uur een vuurbal in de lucht te hebben gezien.

Dan Ruby van het Fleischmann-planetarium bij de Universiteit van Nevada in Reno zei dat de meldingen erop wijzen dat de meteoor ergens boven de Sierra Nevada-bergketen in kleinere stukken uiteen is gevallen.

Wilders: Europa echt het verkiezingsthema

Minder Europa en meer baas in eigen land wordt echt hèt thema van de verkiezingen. Dat laat PVV-leider Geert Wilders zondagavond per sms weten in reactie op kritiek van onder anderen eurocommissaris Neelie Kroes (VVD). "We laten onze ouderen niet betalen voor de frauderende Grieken. Wat ze ook allemaal goedkoop zwartepieten."

Kroes stelt op de website van het FD dat Wilders Brussel op een leugenachtige manier de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen geeft. De VVD-politica is 'geschokt' door het einde van de onderhandelingen, die Wilders na zeven weken liet stuklopen op de drieprocentsnorm en de effecten van de bezuinigingen op AOW'ers.

De PVV-voorman wees zaterdag herhaaldelijk naar de in zijn ogen te starre Europese regels die een begrotingstekort van maximaal drie procent zouden voorschrijven. "Het gaat niet om het uitvoeren van de Brusselse regels en we spreken niet over een Brussels dictaat", weerspreekt Kroes dat standpunt.

Het is volgens Kroes een heel duidelijke beslissing van de Nederlandse regering zelf geweest om naar de drieprocentsnorm te willen streven. "Dan kun je niet zeggen: dat doet Brussel. Het omgekeerde is eerder waar."

VVD-fractievoorzitter Stef Blok uitte eerder op de dag in Buitenhof ook al forse kritiek op Wilders. Hij zei dat de doorberekeningen van het Centraal Planbureau geen verrassing voor Wilders kunnen zijn geweest en dat hij door de Catshuisonderhandelingen af te breken de ouderen juist een slechte dienst heeft bewezen. CDA'ers als vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma hebben ook geen goed woord over voor de stap van de PVV-leider.

Wellicht worden in september verkiezingen gehouden. De PVV, die bij de vorige verkiezingen 24 Kamerzetels haalde, steeg tussen vrijdag en zondag van zeventien naar negentien zetels in de peiling van Maurice de Hond.


Wilders: Europa echt het verkiezingsthema (Foto: Novum)

Geen straf voor Rosberg na incidenten

Nico Rosberg heeft van de stewards van de Grand Prix geen straf ontvangen voor het blokkeren van Lewis Hamilton en Fernando Alonso tijdens de race. De Mercedes-rijder verdedigde zijn positie hevig, maar in de ogen van de stewards was dit geoorloofd.

Bij het eerste incident kneep Rosberg na elf ronden Hamilton af die hierdoor van de baan moest, maar de Duitser uiteindelijk wel wist te passeren. Hem treft geen blaam omdat hij al een lijn koos voordat zijn concurrent dat deed. Dit is ook de reden waarom het incident met Alonso in ronde 26 geen staartje krijgt. De Ferrari-coureur protesteerde via de boordradio hevig, maar de stewards zagen na afloop van de race geen reden om de Duitser te bestraffen en hem zijn vijfde plaats af te nemen.

Mountainbiker Van Houts wint voorjaarsklassieker

De Nederlandse mountainbiker Rudi van Houts heeft in het  Duitse Münsingen een zware voorjaarsklassieker gewonnen. Hij bleef de Zwitsers Martin Gujan en Florian Vogel voor.

In een wedstrijd die geteisterd werd door regen en hagel verloor Van Houts het contact met voorsten door een stuurfout, hij wist in de voorlaatste ronde echter weer aan te sluiten. Daarna kon hij zelfs wegrijden van zijn concurrenten. "Ik hoopte op een podiumplaats, maar dat ik hier kon winnen, daar had ik niet op gerekend. Een echte verrassing", aldus Van Houts, die komende zomer ook op Olympische Spelen in actie zal komen.

[WK snooker] Hendry, Robertson door naar tweede ronde

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap snooker hebben de oud-wereldkampioenen Stephen Hendry en Neil Robertson zich geplaatst voor de tweede ronde. Hendry was met 10-4 te sterk voor Stuart Bingham en Robertson won eveneens met 10-4 van Ken Dorhety. 

Beide snookeraars hadden zaterdag al een flinke voorsprong genomen en waren vandaag snel klaar met hun tegenstander. Hendry in de tweede ronde uit tegen de titelverdediger John Higgins. Robertson moet tegen David Gilbert die Martin Gould uitschakelde. 

De grootste verrassing kwam van de Chinese debutant Cao Yupeng die Mark Allen uitschakelde. Yupeng, de nummer 87 van de wereld, had vier kwalificatieronden gewonnen om het WK te bereiken. Gisteren pakte hij een voorsprong van één frame, vandaag bouwde hij daarop voort mede door twee centuries van 108 en 113. Allen had bij 6-9 de kans om terug te komen. Hij potte de laatste zwarte bal, maar de witte bal ging ook van tafel dus het was een foul. Allen verloor het frame en daarmee dus ook de partij. 

Een andere debutant de Belg Luca Brecel was gespannen tijdens zijn eerste sessie. De eerste vier frames gingen naar Maguire. Na de pauze kwam Brecel knap terug met een 97 break. Bij het einde van de sessie kwam Brecel echt los en won de laatste twee frames mede door een century van 117. Morgenochtend staat de  beslissende sessie gepland.  

Morgen zal ook Ronnie O'Sullivan voor het eerst aan de tafel verschijnen, hij treed aan tegen Peter Ebdon.  


Uitslagen

Speler Speler Uitslag/tussenstand
Martin Gould David Gilbert 8-10
Mark Allen Cao Yupeng 6-10
Stuart Bingham Stephen Hendry  4-10
Neil Robertson Ken Dorhety 10-4 
Stephen Maguire Luca Brecel 6-3
Shaun Murphy Jamie Jones 5-4

Programma maandag 23 april

Tijd Speler Speler Sessie
11.00 Stephen Maguire Luca Brecel Beslissende sessie
11.00 Matthew Stevens Marco Fu Eerste sessie
15.30 Shaun Murphy Jamie Jones Beslissende sessie
15.30 Ronnie O'Sullivan Peter Ebdon Eerste sessie
20.00 Stephen Lee Andrew Higginson Eerste sessie
20.00 Matthew Stevens Marco Fu Beslissende sessie

Ferguson: "Initiatief uit handen gegeven"

De titelstrijd in Engeland ligt na zondag weer open. Manchester United verspeelde dure punten tegen Everton en City won van Wolverhampton Wanderers.

United-manager Sir Alex Ferguson was erg teleurgesteld na het 4-4 gelijkspel tegen Everton. "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Dan doen we wel vaker", zei de Schot tegen Engelse media. "We hebben het initiatief uit handen gegeven, maar we weten dat we een goed resultaat kunnen behalen op bezoek bij Manchester City."

Volgende week staat in het Etihad Stadium de derby van Manchester op het programma. City staat drie punten achter op United, maar komt bij een zege aan kop in de Premier League. The Citizens hebben namelijk een beter doelsaldo. "Er moet een reactie komen van de spelers. De wedstrijd tegen is City voor beide clubs bepalend."

"Het wordt een derby van het allerhoogste niveau. Tegen Everton hebben we dure punten laten liggen. Ik kan niet geloven dat we op Old Trafford vier tegendoelpunten incasseerden. We hadden de wedstrijd uit moeten spelen en niets meer dan dat. We hebben het achterin laten afweten." United leidde tot de slotfase met 4-2.

Deelnemer Londense marathon overleden

Een 30-jarige deelnemer aan de marathon van Londen is zondag na de race overleden. Dat heeft de organisatie van de marathon bekendgemaakt.

De vrouw, wiens naam niet is vrijgegeven, zeeg zondag nabij de finish bij Buckingham Palace ineen. Er werd onmiddellijk medische assistentie verleend, maar dat bleek tevergeefs.

Meer dan 37.000 mensen deden zondag mee aan de marathon.

Tbs'er ontsnapt in Arnhem

Een 30-jarige tbs'er is zaterdag aan het eind middag ontsnapt aan zijn begeleider in Arnhem. De man, die werd behandeld in de kliniek De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal, was met verlof, meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De zegsman wilde verder geen details geven over de man of de ontsnapping. De politie is op zoek naar de ontsnapte tbs'er.

343 Industries wil komende twintig jaar aan Halo werken

Ontwikkelaar 343 Industries wil de komende twintig jaar aan de Halo-serie blijven werken. De ontwikkelaar gaf dat tegenover het gamesmagazine Chief te kennen. Men weet niet alleen welk verhaal men wil gaan vertellen met Halo 4, maar ook al wat het slot van de serie moet worden.

343 Industries zegt hierover: "Alleen zo kan je de fundamenten leggen voor een coherent totaaluniversum." Halo 4, het eerste deel van een nieuwe trilogie, ligt op 6 november in de winkels.

Met dank aan PatricQ voor de submit!

halo 4

Verbeek: "Spelen bij Feyenoord altijd mooi"

AZ won zondag moeizaam met 2-1 van VVV-Venlo. Alle aandacht is vanaf nu gericht op de wedstrijd van volgende week zondag tegen Feyenoord. De winnaar van deze wedstrijd heeft de beste kans op de tweede plaats en daarmee de voorronde van de Champions League.

Trainer Gertjan Verbeek kijkt uit naar het duel van volgende week. "Spelen bij Feyenoord is altijd mooi voor de jongens", zei hij na afloop van het duel met VVV-Venlo. "Door de belangen heeft de wedstrijd nu misschien nog wel iets extra's. We gaan er naar toeleven."

En dat toeleven kan na een moeizame zege op VVV-Venlo. "We begonnen niet goed, wat ook de verdienste van de tegenstander was. In de fase dat we ons herstelden werden de kansen niet benut. Toen we op voorsprong kwamen hebben we het onszelf nog even moeilijk gemaakt. Daarna moesten we bij 1-1 nog even aanzetten. Dat hebben we goed gedaan."

Weer rood voor Stekelenburg in topduel

AS Roma-doelman Maarten Stekelenburg heeft in de topper tegen Juventus al na 26 minuten een rode kaart gekregen.

Stekelenburg kwam na een klein half uur spelen in Turijn uit zijn doel en zag Claudio Marchisio over zijn been vallen. Ondanks dat de Oranje-international zich inhield, moest hij het veld met rood verlaten. Scheidsrechter Mauro Bergonzi toonde geen clementie voor Stekelenburg, die al een verleden heeft met de Italiaanse arbiter.

Eerder dit seizoen stuurde Bergonzi de oud-Ajacied ook al van het veld. In de Romeinse derby tegen Lazio moest Stekelenburg ook na een discutabele rode kaart de kleedkamer opzoeken. De doelman kende al geen gelukkige avond op bezoek bij de koploper in Italië. Op het moment van de overtreding stond Roma 2-0 achter.

Juventus kreeg na de rode kaart van Stekelenburg een penalty, maar Andrea Pirlo moest lang wachten voordat reservedoelman Gianluca Curci zich had klaargemaakt. Pirlo bleek niet optimaal geconcentreerd te zijn en zag Curci in eerste instantie redding brengen. In de rebound moest de doelman alsnog zijn meerdere erkennen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 4-0 zege voor Juve dankzij goals van Arturo Vidal (2x), Pirlo en Claudio Marchisio.

Age of Empires Online krijgt patch en wordt 'echt free-to-play'

Sinds de lancering van Age of Empires Online waren klachten van spelers niet van de lucht. Grootste klacht: de game was niet free-to-play maar pay-to-win in de praktijk. Spelers konden met echt geld dermate veel voordelen kopen, dat de balans zoek was. Volgens de ontwikkelaar komt daar met de komende zomerpatch verandering in.

Spelers kunnen nu boosterpacks en premium civilizations kopen met in-game empire points, die gratis verworven kunnen worden door quests. Ook komt er de optie om samen met andere spelers kunnen allianties te vormen en tegen elkaar vechten. De patch komt binnen 5 tot 7 weken beschikbaar.

Met dank aan Draganta voor de submit!

age of empires

Cocu: "De ploeg werd niet altijd gesteund"

PSV-trainer Phillip Cocu merkte tijdens de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen (2-1 winst) dat de fans niet altijd altijd achter de Eindhovenaren stonden. Navarone Foor bracht N.E.C. Nijmegen al vroeg aan de leiding, waarna PSV veel moeite had om de achterstand ongedaan te maken.

Jetro Willems maakte in de tweede helft gelijk, waarna invaller Jan Vennegoor of Hesselink kort voor tijd de zege veilig stelde. "We zijn geduldig geweest en hebben de mogelijkheden afgewacht", verklaarde Cocu tegenover het Eindhovens Dagblad. "Ik geef toe dat N.E.C. Nijmegen ze (kansen, red.) ook had, wij buigen de zaak uiteindelijk goed om."

De oud-international merkte dat de fans van PSV niet altijd gelukkig waren met het vertoonde spel van de thuisclub. Cocu had gehoopt dat de supporters de ploeg konden helpen. "In de beginfase werd de ploeg niet altijd gesteund, terwijl we dat wel nodig hadden. Als je ziet wat het in de tweede helft teweeg brengt, dat het publiek toch achter ons staat. Ik hoop dat de fans ons blijven steunen", zei Cocu. "Zakaria Labyad, vanwege zijn vertrek naar Sporting Portugal, en Stanislav Manolev werden geregeld uitgefloten."

[Primera Divisiůn] Atletico te sterk voor Espanyol

Atletico Madrid heeft zondag voor eigen publiek een 3-1 zege op Espanyol behaald in de Primera Division. Diego Godin opende na tien minuten de score, waarna de Catalanen via Didac Vila nog wel op gelijke hoogte kwamen. Arda Turan werd uiteindelijk matchwinnaar met treffers in de 59e en 61e minuut.

Atletico Madrid verdedigt donderdag een 4-2 voorsprong op Valencia in de return van de halve finale van de Europa League. Valencia speelt later zondag nog tegen Real Betis.

Athletic Bilbao had een goede generale voor het Europese treffen met Sporting Portugal. De Basken wonnen nipt met 1-0 van Racing Santander. Gaizka Toquero maakte na twaalf minuten het enige doelpunt.

Athletic, dat tegen de Portugezen een 2-1 achterstand moet goed zien te maken, heeft net als Atletico 48 punten. De ploegen staan respectievelijk zesde en zevende. Villarreal kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Real Sociedad, Granada verraste thuis Getafe met 1-0.

Newell vindt dat Origin nog niet geweldig is

In een Seven Day Cooldown podcast heeft Gabe Newell onder andere gesproken over die andere online gamesdienst naast Steam: EA's Origin. Tot dusverre is Newell niet onder de indruk: “I don’t think they’re doing anything super-well yet." Toch is de Valve-baas optimistisch over de toekomst van Origin.

Hij zei namelijk ook dat EA een aantal slimme mensen in dienst heeft, die uiteindelijk iets neer kunnen zetten waar zowel ontwikkelaars als klanten profijt van hebben. Ook hoopt hij dat in de toekomst ook Orgin-exclusives naar Steam kunnen komen. “We think their customers would be happy if their games were on Steam, we tell them that on a regular basis,” zei hij. “I think EA wants to take their shot at building their own alternative to Steam, and if they’re successful at that and their customers like that then that’s great. But whatever they’re trying to do to create value for their customers is not a zero sum game."

origin

Molyneux heeft meer dan 1000 sollicitanten

Nog niet zo heel lang geleden heeft Peter Molyneux de door hemzelf opgerichte studio Lionhead verlaten om onder het creatieve juk van moederbedrijf Microsoft uit te komen. Daarop heeft hij een nieuw bedrijf opgestart, 22 Cans genaamd. Bij een nieuw bedrijf horen nieuwe werknemers en Molyneux zegt inmiddels meer dan 1000 sollicitaties gehad te hebben.

De gamedesigner maakt momenteel werkdagen van zestien uur, alleen maar om alle mails te kunnen beantwoorden. Maar we horen hem niet klagen in een interview met website Giant Bomb: "We’ve had just over 1,000 people apply for jobs at 22 Cans. That’s pretty damn exciting. I’m working 16 hours-a-day just answering those emails. I’ve said to myself “Look, I’ve put this thing out there. I’ve got to answer all these emails, I’ve also got to look at all the Molyjam entries, and I’ve got to [use] Twitter.” That’s taking up a huge amount of time. It’s a fantasticly, amazingly, incredibly exciting, though."

Molyneux was met zijn studio Lionhead verantwoordelijk voor onder andere Black & White en de Fable-serie. Daarvoor maakte hij met Bullfrog furore met Magic Carpet en Populous.

Neil Diamond voor derde keer getrouwd

Neil Diamond heeft zaterdag voor de derde keer zijn jawoord gegeven. De 71-jarige zanger trouwde dit keer met Katie McNeil. De twee trouwden in Los Angeles, laat een woordvoerder van de zanger weten aan het Amerikaanse blad People.

Bij de ceremonie waren alleen familie en goede vrienden aanwezig. Diamond maakte zijn verloving met de 29 jaar jongere McNeil in september wereldkundig. De zanger verklapte in december dat hij in het voorjaar, voor de start van zijn nieuwe tournee, wilde trouwen.

Diamond trouwde twee keer eerder, in 1963 met zijn jeugdliefde Jaye Posner en in 1969 met productieassistente Marcia Murphey. Uit zijn eerste huwelijk heeft de zanger twee dochters, het tweede huwelijk leverde hem twee zoons op. Voor McNeil, die in 2009 een documentaire over Diamond produceerde, is het haar eerste huwelijk.

S. de Jong: "Gun Luuk wel de tweede plaats"

Siem de Jong was opgelucht na de 2-0 overwinning op FC Groningen. De voetballer kan volgende week met Ajax kampioen worden bij FC Twente.

Ajax won zondagmiddag uiteindelijk met 2-0 van FC Groningen, maar heel soepel ging het allemaal niet. "Het was misschien niet heel goed, maar in deze fase is dat ook niet heel belangrijk. FC Groningen zakte helemaal tot de eigen helft in en dan is het lastig voetballen", aldus De Jong tegen Goal.com.

De Jong was zelf bij beide doelpunten betrokken in de Amsterdam ArenA. In de eerste helft werd zijn schot geblokt waarna Derk Boerrigter de 1-0 maakte en tien minuten voor tijd stelde De Jong Kolbein Sigthorsson in staat de 2-0 te maken. "Die eerste was inderdaad een beetje gelukkig. Ik weet ook niet of je van een assist mag spreken, maar die tweede kwam mooi bij Kolbeinn terecht. Ik werd zelf onderuit gehaald en de scheidsrechter zei daarna dat hij een penalty had gegeven als de bal er niet in ging."

Ajax gaat komende zondag op bezoek bij FC Twente, de club van zijn broer Luuk. "Ja net als vorig jaar kan ik tegen hem kampioen worden. Ik heb hem nog niet gesproken, maar ik zie hem deze week nog wel denk ik. Tegen Twente krijgen we denk ik meer de kans om een goede wedstrijd te spelen. Zij hebben de punten misschien nog wel harder nodig dan wij en zullen dus moeten komen. Ik gun Luuk zeker de tweede plaats, maar wordt zelf het liefst zo snel mogelijk kampioen. Jammer voor hem dus, maar wij willen winnen in Enschede", besluit de eenmalig international.

[Premier League] Manchester City op drie punten van United

Manchester City heeft de spanning in de Engelse titelstrijd volledig teruggebracht. De ploeg van trainer Roberto Mancini won zondag met 2-0 bij Wolverhampton Wanderers. Sergio Aguero passeerde de Nederlandse doelman Dorus de Vries in de 27e minuut, Samir Nasri gooide het duel een kwartier voor tijd op slot.

Manchester City heeft met drie duels voor de boeg drie punten achterstand op lijstaanvoerder Manchester United, dat eerder zondag met 4-4 gelijkspeelde bij Everton. De stadgenoten treffen elkaar volgende week in het City of Manchester Stadium. Bij de Citizens kwam Nigel de Jong een halfuur voor tijd in het veld voor David Silva.

De 31-jarige De Vries maakte zondag zijn Premier Leaguedebuut voor de Wolves, die eerste keus Wayne Hennessey zagen afhaken met een knieblessure. Veel plezier beleefde De Vries daar niet aan. De thuisploeg kan degradatie door de nederlaag niet meer ontlopen.

West Bromwich Albion slaagde er voor het eerst in 45 jaar weer in om te winnen bij Liverpool. Door een treffer van Peter Odemwingie werd het 0-1. Dirk Kuijt mocht in de basis beginnen, maar werd in de 68e minuut vervangen. Liverpool bezet de achtste positie, de Baggies staan twee plaatsen lager.


Manchester City op drie punten van United (Foto: Novum)

Counter-strike: Global Offensive krijgt SDK

Drie maanden na de release van Counter-Strike: Global Offensive zal een software development kit (SDK) beschikbaar komen. Hiermee kunnen spelers bestaande content aanpassen of zelf nieuwe maps en mods maken. Dat heeft Valve-baas Gabe Newell bevestigd in een interview met The Verge.

De SDK wordt ontwikkeld door software engineer Mike Durand, die sinds 2006 verantwoordelijk is voor de moddingtools van Valve. Newell hoopt dat Counter-Strike: Global Offensive de communities van Counter-Strike 1.6 en Counter-Strike Source kan verenigen. "People have been playing various incarnations of Counter-Strike for a long time," aldus de Valve-baas. "And they have super strong opinions on the subtleties of aiming and those kind of things, and our sense is we've done a pretty good job of taking the best of both 1.6 and Source and combining those to CS:GO. So unless the beta testers are blowing smoke up our ass, I think we've done that."

Counter-Strike: Global Offensive zou oorspronkelijk begin 2012 verschijnen, maar is onlangs uitgesteld. Wanneer de game op Steam verkrijgbaar is, is momenteel niet bekend.

cs

Sauber-coureurs: "Auto is te traag"

De Sauber C31 leek dit Formule 1-seizoen een kanshebber te worden om vele punten bijeen te sprokkelen. Afgaande op de race in Maleisië leek dit ook te gaan gebeuren, maar in Bahrein trokken coureurs Kamui Kobayashi en Sergio Perez de conclusie dat de bolide te langzaam is.

"We wisten vooraf al wel dat dit circuit niet makkelijk voor ons zou worden maar de wagen was simpelweg te traag vandaag. We hebben allebei de strategieën geprobeerd door die op te delen tussen Kamui en mij. Uiteindelijk blijken beide strategieën ons niets verder te hebben geholpen. Ik had veel last van bandenslijtage en door een probleem met de pitstop verloor ik ook nog een plaats en daardoor het laatste puntje dat er te halen viel, aan Michael Schumacher," zei Perez die net buiten de punten als elfde eindigde.

Teamgenoot Kobayashi werd twee plaatsen lager geklasseerd. "De slijtage op de banden sloeg eerder toe dan waarop we gehoopt hadden. Ik moest wel drie pitstops maken waarvan de laatste slechts zeven ronde voor het einde. Ik zie geen dingen die we anders hadden kunnen doen waardoor het beter zou zijn gegaan. Ons algemene probleem zat hem vooral in de snelheid van de wagen. Daar moeten we de komende tijd hard aan gaan werken."

Hollande verslaat Sarkozy in eerste ronde

François Hollande heeft volgens de eerste officiële exit-polls de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalde bijna 29 procent van de stemmen. Nicolas Sarkozy heeft met circa een kwart het nakijken.

Dit resultaat, waar vermoedelijk niet erg veel meer vanaf zal worden geweken, betekent dat Hollande en Sarkozy in een tweede ronde op 6 mei tegenover elkaar zullen staan. Volgens de grondwet moet de president namelijk met een absolute meerderheid worden gekozen.

Peilingen geven de sociaal-democraat Hollande de beste papieren om Sarkozy ook dan te verslaan, en de nieuwe president van Frankrijk te worden. Dat zou een grote nederlaag voor Sarkozy betekenen. Het is sinds 1981 namelijk niet voorgekomen dat een zittende president na één termijn zjn koffers moest pakken.

Eurocommissaris Kroes haalt uit naar Wilders

PVV-leider Geert Wilders geeft Brussel op een leugenachtige manier de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes zondag op de website van het Financieele Dagblad. De VVD-politica is 'geschokt' door het einde van de onderhandelingen.

Kroes is kwaad dat Wilders met een beschuldigende vinger naar Brussel wijst. De PVV-voorman wees zaterdag vele malen naar de in zijn ogen te starre regels die een begrotingstekort van maximaal drie procent zouden voorschrijven. "Het gaat niet om het uitvoeren van de Brusselse regels en we spreken niet over een Brussels dictaat", stelt Kroes daar tegenover.

"Het is van de Nederlandse regering zelf een heel duidelijke beslissing geweest om hiernaar te willen streven", vervolgt Kroes. "Dan kun je niet zeggen: dat doet Brussel. Het omgekeerde is eerder waar. Het is juist Nederland dat er zo overtuigd van is - en terecht - dat er iets gedaan moet worden aan de duurzame financiering in heel Europa."

De oud-minister vindt het 'onverantwoord' dat het overleg tussen regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV spaak is gelopen. "Als je dan ziet hoe de gedoogpartner bezig is de verkiezingsstrijd nu al met absoluut foute en leugenachtige berichten te larderen, dan maak ik me grote zorgen."

De harde begrotingsnormen waren primair een Nederlands idee, weet Kroes. "Nederland heeft het voortouw genomen in deze discussie. En wij zijn in Brussel met z'n allen achter Nederland gaan staan en we hebben gezegd: dat is een goed plan."

Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn zegt overigens dat Nederland de norm van drie procent volgend jaar gewoon moet halen. Een woordvoerder laat aan het FD weten dat Rehn wel eerst afwacht met welke plannen het kabinet komt. "Wij hebben begrepen dat de twee regeringspartijen van plan zijn hun inspanningen voort te zetten."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) moet binnen een week een 'stabiliteitsprogramma' inleveren in Brussel. Daarin moet duidelijk staan wat de streefcijfers voor de komende jaren zijn.

Partijgenoot premier Mark Rutte treft volgens Kroes geen blaam. "Als je gedoogpartner niet betrouwbaar is, dan houdt alles op. Rutte heeft gedaan wat hij kon."


Eurocommissaris Kroes haalt uit naar Wilders (Foto: Novum)

Schaapskudde gestolen in Zeeland

In het Zeeuwse Eede is dit weekend een kudde schapen ontvreemd. Het gaat om zes lammetjes, een ram en vijftien ooien, waarvan er zes drachtig zijn.

De eigenaar had de dieren vrijdag rond 18.00 uur nog zien staan in zijn twee weilanden aan de Lievestraat. Toen hij zaterdag rond het middaguur weer ging kijken, waren de schapen weg. "Het gaas was deels van de omheining losgemaakt en de krammen lagen bij de palen", zegt een politiewoordvoerder. De eigenaar heeft aangifte gedaan van diefstal.

De politie denkt niet dat iemand de beesten wilde vrijlaten. "Het gebeurt hier wel vaker dat schapen worden gestolen. Maar dit aantal is best wel flink." De zegsvrouw kan geen inschatting maken van de waarde van de kudde.

Bertens naar laatste kwalificatieronde Fes

Kiki Bertens heeft de derde ronde van de kwalificaties in het Marokkaanse Fes bereikt. De 20-jarige Wateringse was zondag met 3-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor Lara Arruabarrena-Vecino uit Spanje. Als Bertens ook de Tsjechische Kristyna Pliskova verslaat, staat ze in het hoofdschema van het WTA-toernooi.

Voor Bertens leek de partij tegen Arruabarrena-Vecino vooraf een zware. De mondiale nummer 129 won dit jaar al het WTA-toernooi in Bogota. Nadat Bertens de eerste set had verloren, kwam ze in de tweede echter sterk terug.

In het beslissende bedrijf moest de Nederlandse, 152e op de wereldranglijst, een aantal keer een break achterstand wegwerken, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind.

FOK!-weekoverzicht week 16

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De zondag stond voornamelijk in het teken van kinderen. Een jongen van veertien kwam te overlijden nadat hij de tien kilometer tijdens de marathon van Rotterdam had gelopen. In Almere schrokken de ouders van een peuter behoorlijk toen deze in het water belandde. Wat positiever nieuws was dat een Nederlandse leerlinge derde werd tijdens een internationale wiskundewedstrijd. Niet alleen de jeugd haalde het nieuws, ook ouders kwamen op de Frontpage terecht: meer dan de helft van de ouders let niet op de leeftijdsindicatie van games. 

maandagMaandag stond voornamelijk in het teken van de criminaliteit. Zo zouden (vooral doorgewinterde) criminelen niet te stoppen zijn door cameratoezicht. Wat hier lijnrecht tegenover staat is het nieuws dat criminelen vaker een laag IQ zouden hebben. Verder bedreigde een tiener in Zaltbommel een groepje kinderen met een balletjespistool, en werd na een wilde achtervolging op snelwegen en verschillende fietspaden een auto klemgereden, waarna de beide inzittenden gearresteerd werden

dinsdag

Het nieuws van dinsdag mocht gerust opmerkelijk genoemd worden. Zo zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor rokende vrouwen sneller waarneembaar dan bij mannen. Een stel wiens laptop gestolen werd, kon het kleinood terugkopen voor 7500 euro, anders zou plaatsing van pikante foto´s op internet plaatsvinden. Verder mocht in Pakistan een baby met zes benen het levenslicht aanschouwen. Vervolgens werd BREIN op het matje geroepen door de rechter. 

woensdag

Op woensdag viel er te lezen dat mensen wereldwijd steeds minder in God geloven; vooral jongeren zouden zich hier schuldig aan maken. Waar ook veel jongeren bij betrokken bleken te zijn, is de diefstal van plaatsnaamborden in de Oostenrijkse plaats Fucking. Een man van Canadese afkomst had graag gezien dat een minderjarig meisje tot seksuele handelingen zou overgaan. Om dit voor elkaar te krijgen, deed hij zich voor als Justin Bieber. De man die het internet bedacht, waarschuwde voor het plan dat uit Groot-Brittannië kwam om controles op internet uit te voeren. 

donderdagGoed nieuws op donderdag voor mensen die onvrijwillig kaal zijn: wetenschappers hebben een manier gevonden om menselijk haar te laten groeien op haarloze muizen. In Noorwegen werd een vrouw het land uitgezet die probeerde de rechtszaal in te komen waar Breivik verhoord werd. Ze verklaarde een vriendin van hem te zijn. Nog meer nieuws over Breivik: hij zou de ex-premier naar het leven hebben gestaan. Tot slot nog een medisch nieuwtje uit eigen land: chirurgen in opleiding voeren hun operaties evengoed uit als gediplomeerde chirurgen. 

vrijdagOp vrijdag bracht Albert Heijn naar buiten dat men er niet op had gerekend dat de mini's zo populair zouden worden. Een andere populaire mini kreeg te horen dat hij het dak op mag om zijn nieuwe album te promoten. In Amerika heeft de FBI een 33 jaar oude vermissingszaak heropend nadat een speciaal opgeleide snuffelhond sporen had geroken. In eigen land werd een huisarts geschorst omdat hij seks gehad zou hebben met tenminste twee getrouwde patiënten

zaterdagZaterdag was 'breaking day' toen bekend werd dat het overleg in het Catshuis mislukt was. Volgens Wilders zouden nieuwe verkiezingen de enige logische stap zijn. Door het mislukte overleg zou Nederland zijn AAA-status kunnen verliezen. Nog meer brekend nieuws was de botsing tussen een intercity en een sprinter in Amsterdam. Er vielen in totaal 125 gewonden. Als finale van de week werd bekend dat een moeder in Californië 5 miljoen dollar van Facebook eist, omdat haar minderjarige zoon voor honderden dollars Facebook Credits had aangeschaft. 

McLaren heeft veel om over na te praten

Het Formule 1-team McLaren leek het seizoen 2012 een leidende rol te gaan spelen, maar na de Grand Prix van Bahrein moet het team uit Woking in de achtervolging en zijn er door de achtste plaats van Lewis Hamilton en de uitvalbeurt van Jenson Button veel vraagtekens gerezen.

De McLarens kwamen het hele weekend in Bahrein al wat tempo tekort, waardoor ze in de kwalificatie de Red Bulls niet achter zich konden houden. In de race verloor met name Hamilton door mislukte pitsstops veel tijd en posities, waardoor er ditmaal geen podiumplaats in zat. Een lekke band en het uitvallen van Button vlak voor tijd met motorische problemen vergrootte de zorgen alleen maar.

"We moeten eerst maar eens onderzoeken waarom mijn pitstops zo slecht gingen. We hebben vandaag namelijk aardig wat punten verloren die best wel eens heel belangrijk kunnen zijn in de strijd om de titel. We moeten er echt voor zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt, want zo kunnen we niet doorgaan," zei Hamilton die vandaag meerdere stops zag mislukken tegen Sky Sports. "Ik heb geen idee wat er mis ging. Ik hoopte er na mijn eerste stop op dat nummer twee beter zou gaan, maar die ging juist nog slechter."

"Dat ik ondanks al dat tijdverlies toch nog punten heb gescoord en voor mijn gevoel zo het maximale uit de auto heb gehaald, is denk ik wel iets om blij mee te zijn, maar gelijktijdig ook niet meer dan een schrale troost. Het tempo zat er namelijk niet lekker in en ik had enorm veel last van hoge bandenslijtage."

Volgens teambaas Martin Whitmarsh is er nog veel werk aan de winkel. "Het is zorgwekkend dat we niet snel genoeg waren, zeker als dat nog eens verergerd wordt door extra tijdverlies tijdens de pitstops. We moeten nu dus de schouders eronder zetten en hard werken om een oplossing te vinden. Wat de pitstops betreft, gaan we bovendien onderzoeken wat er precies mis is gegaan en hoe we het voortaan beter kunnen doen," zei hij tegen de BBC.

ServiŽ treft TsjechiŽ in finale Fed Cup

Servië heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor de finale van de Fed Cup. In Moskou werd Rusland met 3-1 verslagen. Jelena Jankovic sleepte het beslissende punt in de wacht door Svetlana Kuznetsova met 6-1, 6-4 te verslaan.

Ana Ivanovic had de Serviërs eerder zondag al op voorsprong gezet. Ze was met 3-6, 6-0, 6-3 te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova.

Omdat Jankovic de klus vervolgens klaarde, kan Rusland, de verliezend finalist van vorig jaar, niet op herhaling tegen Tsjechië. De titelhouder was Italië de baas en neemt het in november op tegen Servië.


Servië treft Tsjechië in finale Fed Cup (Foto: Novum)

BelgiŽ stuurt meer politie naar grensstreek om drugs

De politieaanwezigheid in de Belgisch-Nederlandse grensstreek wordt opgevoerd om de drugshandel en het drugstoerisme aan te pakken. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, maakte dat zondag bekend.

De preventieve maatregel wordt genomen omdat niet in Nederland wonende Belgen vanaf 1 mei niet meer binnen mogen in de coffeeshops in de Nederlandse grensprovincies. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zullen vanaf volgende maand enkel nog ingezeten van Nederland voet in een coffeeshop mogen zetten.

Milquet zet zich schrap voor nevenwerkingen als de verplaatsing van de illegale verkoop naar België, meer drugskoeriers of meer drugsproductie in het buurland.

Uitslagen Eredivisie speelronde 31

In de Eredivisie werd dit weekend de 31e speelronde afgewerkt. Van de top 6 verspeelde alleen sc Heerenveen punten (1-1 tegen Vitesse), waardoor de strijd om plaats twee spannend blijft. Onderin is de strijd tussen De Graafschap en Excelsior ook nog niet gedaan. Beide clubs waren dichtbij punten, maar verloren toch.

Feyenoord heeft bij ADO Den Haag een belangrijke uitzege geboekt. De Rotterdammers zegevierden met 1-2 in de residentie. ADO begon sterk aan het duel maar zakte na de beginfase in.

Feyenoord kreeg daarna diverse kansen, maar wist pas vlak na rust te scoren via Schaken. Daarna hoefde de ploeg zich niet bovenmatig in te spannen en counterde zelfs naar een 0-2 voorsprong via Fernandez. Immers mocht vervolgens in de slotminuut nog een eretreffer maken vanaf elf meter.

FC Twente heeft een onverdiende drie punten overgehouden aan het bezoek bij hekkensluiter Excelsior. De Rotterdammers hadden het bbeste van het spel, maar moesten in blessuretijd toch buigen voor de Enschedeërs.

De eerste kans was nog wel voor Twente, maar daarna waren de grootste kansen vooral voor de Kralingers, die onder anderen Schenkelveld, Vincken en Bruins grote kansen zagen missen. In blessuretijd wist Twente toch nog de drie punten binnen te halen na een goal van Chadli.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
NAC Breda Roda JC Kerkrade 0-3
sc Heerenveen Vitesse 1-1
De Graafschap Heracles Almelo 2-3
RKC Waalwijk FC Utrecht 0-2
Excelsior FC Twente 0-1
ADO Den Haag Feyenoord 1-2
PSV N.E.C. Nijmegen 2-1
AZ  VVV-Venlo 2-1 
Ajax FC Groningen 2-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 31 20 7 4 67 86-34
2 AZ 31 18 7 6 61 62-33
3 Feyenoord 31 18 7 6 61 62-34
4 FC Twente 31 17 9 5 60 76-36
5 PSV 31 18 6 7 60 76-45
6 SC Heerenveen 31 16 10 5 58 69-51
7 Vitesse 31 14 7 10 49 42-36
8 Roda JC Kerkrade 31 14 2 15 44 51-59
9 RKC Waalwijk 31 12 5 14 41 32-43
10 Heracles Almelo 31 11 7 13 40 48-52
11 N.E.C. Nijmegen 31 12 4 15 40 38-42
12 FC Utrecht 31 10 9 12 39 49-52
13 FC Groningen 31 10 5 16 35 39-58
14 ADO Den Haag 31 8 8 15 32 33-55
15 NAC Breda 31 8 7 16 31 38-50
16 VVV Venlo 31 7 4 20 25 36-73
17 De Graafschap 31 5 4 22 19 28-68
18 Excelsior 31 4 6 21 18 23-68

De overige rangen en standen van de Eredivisie kan je terug vinden op de Eredivisie pagina.

De man die Diablo haat

Diablo-fans, ze komen uit alle hoeken en gaten. Bijna iedereen die achter een tekstverwerker zit schijnt fan te zijn van de Diablo-games. Naast Half-Life 3 was dit spel dé game waar iedereen en zijn moeder op aan het wachten was. Nu komt het spel dan echt uit, nog maar een klein maandje. Spannend zou je zeggen! Neen. Het maakt mij niks uit, Diablo is niets meer dan een RSI-programma. Duizend keer klikken op Skeletons en dan blij zijn als zo’n hoopje bot een zwaard uitpoept. Hoera.

[Bundesliga] Huntelaar voorkomt nederlaag Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 zondag bij FC Augsburg voor een nederlaag behoed. De Oranje-international zette al na 38 minuten de eindstand op het bord: 1-1. Schalke was op achterstand gekomen door een treffer van Sebastian Langkamp in de zesde minuut.

De formatie van trainer Huub Stevens handhaaft zich op de derde positie in de Bundesliga, maar verzuimde meer afstand te nemen van Borussia Mönchengladbach. Gladbach ging zaterdag met 2-0 onderuit bij de kersverse landskampioen Borussia Dortmund en geeft twee punten toe op Schalke.

Bij de ploeg van coach Jos Luhukay, dat vijftiende staat, stond Paul Verhaegh in de basis, Lorenzo Davids bleef op de bank.

Vrouw verkracht op twee plekken in Arnhem

In Arnhem is zaterdagochtend een 24-jarige vrouw verkracht na een avond uit. De dader vergreep zich eerst aan haar in een steegje van de Nijhoffstraat en later in het Sonsbeekpark, meldt de politie.

De vrouw was wezen stappen in het centrum en was op haar fiets op weg naar huis. In de Nijhoffstraat werd ze van achteren beetgepakt, een steegje ingetrokken en verkracht. De dader blinddoekte haar daarna, waarop de twee samen richting het Sonsbeekpark liepen. Langs welke route is onduidelijk. Dit alles gebeurde tussen 04.15 en 07.00 uur

Om niet gezien te worden trok de dader het slachtoffer naar beneden op het moment dat er verkeer langskwam, veelal achter geparkeerde auto's. Het slachtoffer heeft verklaard dat ze ook een keer tegen een geparkeerde auto is aangelopen. De kans bestaat dat het voertuig schade heeft opgelopen.

Na de tweede verkraching in het Sonsbeekpark vertrok de dader te voet. Het slachtoffer belde even later bij een woning aan, waarvan de bewoners de politie waarschuwden. Die heeft meteen een groot onderzoek ingesteld.

De politie is op zoek naar getuigen. De dader is volgens de politie een getinte man met gemillimeterd haar of een kalend hoofd.

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft in de Eredivisie ook het thuisduel tegen FC Groningen in een zege om kunnen zeten. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 2-0, waardoor er met nog drie speelronden te gaan al een voorschot op de titel genomen kan worden. Groningen-directeur Hans Nijland hoeft door deze uitslag geen voetreis naar huis te maken.

AFC Ajax

2 - 0

FC Groningen

 45+1' Boerrigter
 80' Sigthórsson
   
 
 Gele kaart: Ivens, Hiariej (FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.405
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Eriksen (Özbiliz/89)
Anita (Enoh/83)
Janssen
Aissati (Sigthórsson/76)
De Jong
Boerrigter
  Luciano
Kappelhof
Ivens
Sparv
Burnet (Van de Laak/79)
Bacuna
Hiariej
Pedersen
Andersson (Kieftenbeld/75)
Tadic
Suk (Texeira/63)

Partijleden Suu Kyi weigeren zetels om ambtseed

De Birmese oppositieleider Aung Sang Suu Kyi en de andere leden van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, zullen maandag niet bij de eerste zittingsdag van het nieuwe parlement aanwezig zijn. De NLD is het oneens met de formulering van de ambtseed, die gericht zou zijn op de instandhouding van de macht van het leger.

De partij maakt bezwaar tegen een deel van de eed waarin parlementariërs moeten zweren de grondwet 'te beschermen'. De NLD meent dat bepaalde ondemocratische delen van de grondwet moeten worden aangepast. Een van de leden van de NLD zei te verwachten dat het geschil snel zal worden opgelost.

Iglinski winnaar Luik-Bastenaken-Luik

Maksim Iglinki is de winnaar geworden van Luik-Bastenaken-Luik. De Kazak kwam solo over de finish in de laatste voorjaarsklassieker.

Na diverse pogingen kwam de vroege vlucht op naam van  Ista, Cataldo en Geschke . Zij kregen later gezelschap van Habeaux, Bazzana en Honig. De zes kregen een maximale voorsprong van twaalf minuten. Daarna werd onder aanvoering van de Katusha ploeg van Joaquim Rodriquez de voorsprong snel teruggebracht. Na de beklimmingen van de Haute-Levée en de Rosier maakten nog drie renners het sprongetje van het peloton naar de kop. Het verschil werd lang op anderhalve minuut gehouden.

Bij de beklimming van de Redoute hielden de favorieten zich kalm en werd het peloton aangevoerd door de BMC-ploeg van Phillipe Gilbert. Bij de beklimming van de Roche aux Faucons werd Rolland als laatste vluchter opgeraapt en vlak na de top ging Nibali er vandoor. Hij leek lang op weg naar de zege, maar werd in de slotkilometers ingerekend door Iglinksi. Die was samen met Rodriquez ontsnapt uit de achtervolgende groep. Nadat eerst Rodriquez moest lossen kon uiteindelijk ook Nibali het tempo niet volgen.

De sprint om de derde plaats werd gewonnen door Enrico Gasparotto. Bauke Mollema was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Maksim Iglinski Kaz 6:42.30
2 Vincenzo Nibali Ita + 0.21
3 Enrico Gasparotto Ita + 0.36
4 Thomas Voeckler Fra z.t
5 Daniel Martin Ier z.t
6 Bauke Mollema Ned z.t
7 Samuel Sanchez Spa z.t
8 Michele Scarponi Ita z.t
9 Ryder Hesjedal Can z.t
10 Jelle Vanendert Bel z.t

TriŽste zaak

Olympisch kampioen in 2008, een vijfde plaats op het WK in 2009 en een achtste plaats op het WK in 2011. Met zulke resultaten behoor je duidelijk structureel tot de wereldtop en dat geldt dus voor de Nederlandse waterpolodames. Maar genoeg voor een plek op de Olympische Spelen in Londen later dit jaar is het niet. Vrijdag verloren de Nederlandse vrouwen op het OKT in Triëst met 6-7 van Italië, waardoor Italië er straks in Londen wel bij is en Oranje niet. Een trieste zaak.

Opstelten roept op tot inleveren stiletto's

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft bezitters van vlindermessen, valmessen en stiletto's zondagmiddag opgeroepen deze wapens nog deze week in te leveren. Hij deed dat bij het startschot van de inleveractie op het politiebureau in Leidschendam-Voorburg.

Van 23 tot en met 30 april staan op meer dan 260 politiebureaus speciale inwerpcontainers waarin deze steekwapens straffeloos kunnen worden gedeponeerd. Vanaf 1 mei zijn alle stiletto's, vlindermessen en valmessen bij wet verboden. Tot die tijd kunnen deze steekwapens anoniem en zonder registratie van gegevens worden ingeleverd bij de politie. Wie vanaf 1 mei wordt betrapt met een van deze wapens kan rekenen op een forse boete.

In de horeca, op straat en op scholen doen zich regelmatig incidenten voor met steekwapens. Begin deze maand ging al een publiekscampagne van start waarin jongeren worden gewezen op het verbod.

Het kabinet wil met het verbod steekincidenten verder tegengaan. In de praktijk bleken legale en illegale messen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Haagse voetbalfans opgepakt voor reis naar BelgiŽ

De politie heeft zondag 46 voetbalfans tussen de 15 en 45 jaar uit de regio Den Haag opgepakt. Hiermee is een gewelddadige confrontatie met bezoekers van de voetbalwedstrijd Club Brugge tegen Anderlecht voorkomen, denken politie en justitie.

De politie had signalen gekregen dat een grote groep Hagenaren geweld wilde gaan gebruiken rondom deze wedstrijd. Uit onderzoek bleek dat deze signalen serieus konden worden opgevat. Toen de groep zondagochtend met een touringcar naar België wilde reizen, greep de politie preventief in. Dat kan sinds 2010 op basis van de Voetbalwet.

In de touringcar werd een flinke hoeveelheid zwaar en illegaal vuurwerk, softdrugs en ongeveer twintig pakjes met harddrugs en xtc-pillen aangetroffen. De inzittenden hadden ook flessen alcohol bij zich. De verdachten worden zondag gehoord, waarna het OM beslist over hun vervolging.

Mogelijk gaat het om ADO-fans die bevriend zijn met supporters van Club Brugge. De meeste komen naar verwachting zondag vrij, maar zeker een verdachte blijft in de cel. Deze 24-jarige Hagenaar werd nog gezocht voor zijn aandeel in de rellen rond de jaarwisseling in Ypenburg-Leidschenveen.

[Serie A] Ibrahimovic redt punt voor Milan tegen Bologna

AC Milan heeft dure punten verspeeld in de strijd om het kampioenschap in de Serie A. In San Siro kwamen de Milanezen zondag niet verder dan 1-1 tegen Bologna. Zlatan Ibrahimovic redde in de negentigste minuut een punt voor de thuisploeg, die door een rode kaart van Daniele Bonera acht minuten voor tijd met tien man kwam te staan.

Milan stond toen al op achterstand door een treffer van Gaston Ramirez in de 26e minuut. Clarence Seedorf en Mark van Bommel begonnen in de basis bij Milan, Urby Emanuelson kwam twintig minuten voor tijd in het veld. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri staat nu net als Juventus op 68 punten. De Oude Dame ontvangt later op zondag AS Roma.

Wesley Sneijder kon niet voorkomen dat Internazionale doelpuntloos gelijkspeelde bij Fiorentina. De middenvelder, die ruim een maand aan de kant stond met een dijbeenblessure, kwam tien minuten na rust in het veld. Inter kwam in de 69e minuut goed weg, Adem Ljajic miste een strafschop voor Fiorentina.

Lazio Roma deelde de punten met Lecce: 1-1. Matuzalem scoorde acht minuten voor tijd voor de Romeinen, Valeri Bojinov maakte in blessuretijd gelijk. Palermo speelde op bezoek bij Cesena met 2-2 gelijk.


Ibrahimovic redt punt voor Milan tegen Bologna (Foto: Novum)

Minder animo voor Kampeerdagen ANWB

De ANWB Kampeerdagen hebben dit jaar achttienduizend bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er nog 23.500. "Maar gezien de dramatische weersvoorspellingen zijn wij tevreden", laat een woordvoerder zondag weten. "Het was anderhalve dag lekker weer in Ouderkerk aan de Amstel."

Het grootste kampeerevenement van Nederland vond dit weekend plaats aan de Ouderkerkerplas. Er was een enorm aanbod aan kampeerproducten, waaronder caravans, campers, vouwwagens, fietsen en talloze accessoires. Ook was een grote tentenshow opgezet en veel informatie te vinden over kampeerbestemmingen in binnen- en buitenland. Verder waren allerlei activiteiten georganiseerd.

Treinbotsing Amsterdam eist leven vrouw

Door de treinbotsing van zaterdag in Amsterdam is zondag een 68-jarige vrouw overleden aan haar verwondingen. Dat maakte de gemeente Amsterdam bekend. Het slachtoffer komt uit het oosten van het land.

Zestien slachtoffers van de treinbotsing in Amsterdam liggen zondag nog in het ziekenhuis. De gemeente meldde dat 117 mensen gewond zijn geraakt door het ongeluk op zaterdag. Daarvan hebben 42 ernstig letsel opgelopen. 75 mensen liepen lichte verwondingen op.

Van de 42 personen met zwaarder letsel zijn 18 mensen opgenomen in het ziekenhuis voor verdere behandeling. Een van hen is zondag uit het ziekenhuis ontslagen.

Minder geloof in hel dan hemel

Iets meer dan een kwart van de gelovige christenen gelooft in het bestaan van de hel. In de hemel wordt een stuk meer geloofd, volgens onderzoek door de EO en het Nederlands Dagblad.

Van de respondenten gaf 27 procent aan in de hel te geloven en twee derde dat er een hemel en een leven na de dood is, aldus het onderzoek genaamd De hel onder vuur. Van de christenen die geregeld de gang naar de kerk maken, denkt zestig procent dat er een hel is. Van de mensen die zichzelf als trouwe kerkgangers omschrijven, gelooft zeventig procent in de hel.

Gereformeerden geloven volgens de onderzoekers het vaakst dat de hel bestaat. Onder rooms-katholieken en protestanten is dat aandeel daarentegen het laagst.


Komiek Jim Jefferies werpt een rationele blik op het idee van de hel

Incomplete Sonic 4: Episode 2 was tijdelijk op Steam te downloaden

Een incomplete versie vcan Sonic 4: Episode 2 heeft per ongeluk een korte periode op Steam gestaan. De game kon gedownload en gespeeld worden ondanks bugs en missende features van het spel.

Veel mensen op de website Sonic Stadium hebben de game geprobeerd en in dit forum bespreken ze hun ervaringen. Episode 2 zal volgens de mensen die het gespeeld hebben betere graphics en physics krijgen. Valve heeft ondertussen de incomplete versie van het spel alweer van Steam af gehaald.

Partnerschapsakkoord Afghanistan en VS is af

Het strategische partnerschapsakkoord tussen de Verenigde Staten en Afghanistan is af. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zondag in een verklaring laten weten.

De Afghaanse adviseur voor nationale veiligheid Rangin Dadfar Spanta en de Amerikaanse ambassadeur in Kabul Ryan Crocker hebben zondag al hun initialen onder het akkoord gezet. De overeenkomst hoeft nu alleen nog te worden getekend door Karzai en de Amerikaanse president Barack Obama.


Partnerschapsakkoord Afghanistan en VS is af (Foto: Novum)

[Premier League] Doelpuntrijke remise United en Everton

Manchester United en Everton hebben zondag in een doelpuntrijk duel tegen elkaar gelijkgespeeld. Het werd in Manchester 4-4 nadat Everton was teruggekomen van een 4-2 achterstand. Door de remise van koploper United kan achtervolger Manchester City later op de dag het gat weer verkleinen.

Everton, met John Heitinga in de basis, kwam op Old Trafford in de 33e minuut op voorsprong toen Nikica Jelavic van dichtbij raak kopte. Wayne Rooney antwoordde zeven minuten later met eveneens een rake kopbal: 1-1.

Tien minuten na rust zette Danny Welbeck de thuisclub aan de leiding. Vier minuten later werd het 3-1 door een doelpunt van Luis Nani. In de 66e minuut deed Everton wat terug via Marouane Fellaini, die fraai scoorde. Maar twee minuten later sloeg Rooney weer toe en leek hij het duel te beslissen.

Jelavic bracht Everton met zijn tweede treffer in de 83e minuut opnieuw dichterbij en de club uit Liverpool had in Manchester zelfs het laatste woord. Oud-Ajacied Steven Pienaar maakte er in de 85e minuut 4-4 van.

Door het gelijkspel komt United op 83 punten. Later op de dag kan Manchester City op drie punten komen als het weet te winnen van Wolverhampton Wanderers.

Minister bezoekt gewonden treinongeluk in VUmc

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft zondagmiddag in het VU medisch centrum mensen bezocht die zaterdagavond gewond raakten bij het treinongeluk in Amsterdam. Zij werd vergezeld door burgemeester Eberhard van der Laan.

Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. "Ik wens hen, en andere betrokkenen, veel sterkte", aldus Schultz. De slachtoffers liggen in diverse ziekenhuizen. Een aantal gewonden heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten. De minister sprak haar waardering uit voor het werk dat de hulpverleners hebben verzet.

Over de oorzaak van het ongeluk valt nog niet veel te zeggen. De spoorwegpolitie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn bezig met het onderzoek. "Het is belangrijk dit tot op de bodem uit te zoeken", zei zondagmiddag NS-topman Bert Meerstadt, die sprak van een nachtmerrie. Naast Meerstadt is ook ProRail vol lof over de hulpdiensten.

Bejaarde Brabander steekt in op huisbaas

Een 71-jarige man uit het Brabantse Langenboom is vrijdagavond aangehouden nadat hij in zijn woning zijn huisbaas met een mes had gestoken. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan zijn rug en hand, waarna de echtgenote van de bejaarde man tussenbeide kwam.

De man is opgepakt voor poging tot doodslag. De huisbaas, wiens jas werd beschadigd, heeft aangifte gedaan. Waarover het conflict precies ging, is niet bekendgemaakt. De Brabander is in een cel gezet.

Winkeliers willen taboe op btw-verhoging

De plannen voor een verhoging van de btw moeten van tafel, want die zullen de motor van de economie ernstig schaden. Dat laat Detailhandel Nederland zondag weten in reactie op het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis.

VVD, CDA en PVV waren van plan het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent te verhogen en het lage tarief van zes naar zeven. Dit zou de schatkist een kleine vijf miljard euro opleveren. Hogere prijzen leiden echter tot minder aankopen met verder verlies van omzet en werkgelegenheid tot gevolg, stelt de brancheorganisatie, die 110.000 winkeliers vertegenwoordigt.

Detailhandel Nederland is teleurgesteld dat de komende periode in het teken staat van een verkiezingsstrijd, terwijl juist eensgezind gewerkt zou moeten worden aan het herstel van de economie. Hierdoor houdt de onzekerheid aan, waardoor het consumentenvertrouwen verder wordt aangetast, vreest de organisatie. Detailhandel Nederland roept het vallende kabinet en de Tweede Kamer daarom op om toch snel met hervormingen te komen.

Uitslagen Eredivisie (22/04/2012)

PSV en AZ doen nog steeds mee in de strijd om de tweede plaats in de Eredivisie. PSV won in eigen huis moeizaam met 2-1 van N.E.C. Nijmegen, terwijl AZ met dezelfde score in Alkmaar tegen VVV-Venlo de drie punten in eigen huis hield.

PSV

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

 68' Willems
 88' Vennegoor
   7' Foor
 
 Gele kaart: Willems (PSV), Nuytinck, Szelési, Koolwijk (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Manolev (Engelaar/63)
Marcelo
Derijck
Willems
Labyad (Vennegoor/87)
Wijnaldum
Hutchinson
Lens
Matavz (Depay/74)
Mertens
  Babos
Szélesi
Van Eijden
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne (Cmovs/80)
Koolwijk
Foor (Amieux/66)
Zeefuik
George (Will/74)

AZ

2 - 1

VVV-Venlo

 47' Holman
 65' Altidore
   59' Kruysen
 
 Gele kaart: Moisander (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.459
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen
Maher
Martens
Elm
Beerens (Johansson/69)
Altidore (Benschop/89)
Holman (Gudmundsson/80)
  Gentenaar
Timisela
Vorstermans (Berghuis/88)
Yoshida
Leiwakabessy
Meeuwis
Holla
Maguire (Kruysen/54)
Linssen (Nwofor/85)
Uchebo
Wildschut

[F1] Uitslag Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft de Grand prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Duitser bleef met de Red Bull de Lotus-coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean voor. In het klassement leidt Vettel nu voor Lewis Hamilton.

De race begon met voor het eerst dit seizoen regerend wereldkampioen Sebastian Vettel op poleposition. De beste start was voor Vettel die de leiding behield, voor Lewis Hamilton, Mark Webber, Romain Grosjean, Fernando Alonso en Jenson Button. Nico Rosberg viel terug naar de negende plaats, nog achter Ferrari-rijder Felipe Massa die een goede start had. Ook Daniel Ricciardo kwam niet goed weg, want hij leverde zijn zesde startplaats in voor een zeventiende stek. Heikki Kovalainen kwam goed weg, maar de Caterham-rijder liep een lekke rechterachterband op en viel terug naar de laatste plaats.

Massa zat er in de beginfase van de race goed bij, want de Braziliaan verschalkte in de tweede ronde Kimi Räikkönen voor plaats zeven na een inhaalactie op het rechte stuk. De Fin sloeg echter enkele ronden later weer terug, waarna hij vervolgens ook de McLaren van Button en de Ferrari van Alonso verschalkte. Zijn Lotus-teamgenoot Grosjean deed ook goede zaken, want de Fransman pakte eerst de Red Bull van Webber en niet veel later de McLaren van Hamilton, voor plaats twee. Voor Vettel was er geen vuiltje aan de lucht, want de Duitser bouwde een grote voorsprong op.

De eerste stops volgden al na negen van de 57 ronden, waarbij meteen de gevechten en de positiewisselingen ontstonden. Grootste slachtoffer was Hamilton die enkele plaatsen verloor na een mislukte pitsstop. Na dertien ronden leidde Vettel, voor de nog niet gestopte Paul di Resta, Grosjean, de nog niet gepitte Kamui Kobayashi, Räikkönen, Webber, Button, Alonso, Hamilton en Rosberg. Hamilton wist Alonso in te halen, waardoor de Brit na de stops van Di Resta en Kobayashi doorschoof naar plaats zes.

Achterin het veld was er goed nieuws voor Caterham, want Vitaly Petrov wist na een derde van de wedstrijd de Toro Rosso van de worstelende Ricciardo te passeren en klom hierdoor naar de achttiende plaats. Een fraai gevecht na 21 ronden zorgde ervoor dat Di Resta met de Force India door kon schuiven naar plaats tien. Maldonado knokte met Perez, waarbij beide coureurs aan de binnenzijde te veel ruimte lieten. Di Resta dook in het gat en kon zo plaatsen winnen.

Verder naar voren had Vettel een voorsprong van zes seconden op Räikkönen die halverwege de race teamgenoot Grosjean verschalkte. Er volgde een tweede serie stops, waarbij Hamilton door problemen linksachter in de pits wederom veel tijd verloor. Williams-coureur Maldonado spinde, waarna hij met schade op moest geven.

Vettel leidde, voor Räikkönen, Grosjean, Webber, Di Resta, Button, Kobayashi, Rosberg, Alonso, Massa en Hamilton. Voor Rosberg zal de wedstrijd nog een staartje krijgen, want de Duitser dwong eerst Hamilton van het circuit af toen de Brit hem probeerde in te halen. Na de tweede stop deed hij hetzelfde bij Alonso. De Mercedes-coureur kreeg te horen dat hij na de wedstrijd bij de stewards een verklaring af moest leggen.

Vooraan wist Räikkönen langzaam maar zeker het gat met Vettel te dichten. De Fin wist na 35 van de 57 ronden aan de staart van de regerend wereldkampioen te komen en een eerste inhaalpoging te wagen. Deze slaagde niet, waarna Vettel weer een klein gaatje kon slaan.

De laatste serie stops bracht in de top drie geen veranderingen, maar daarachter schoven enkele rijders op. Vettel leidde, voor Räikkönen, Grosjean, Webber, Di Resta, Rosberg, Button, Alonso, Hamilton en Massa. Vettel leek zich op het nieuwe rubber beter thuis te voelen, want hij vergrootte in de slotfase van de race zijn voorsprong op Räikkönen tot ruim drie seconden. Voor plaats vijf ontstond een interessante strijd tussen Di Resta en Rosberg. De Duitser wist vijf ronden voor het einde eindelijk de Force India te passeren.

Ook Button leek aanspraak te maken om Di Resta in te halen, maar de Brit kreeg drie ronden voor het einde van de race een lekke band en moest naar binnen. De Brit viel hierdoor buiten de punten en moest even later met motorische problemen zelfs opgeven. Ook Williams-rijder Bruno Senna zette zijn bolide binnen.

Na 57 ronden won Vettel de race in Bahrein, voor Räikkönen, terwijl Grosjean de derde plaats op het podium bezette. Webber werd voor de vierde maal dit seizoen vierde, voor Rosberg, Di Resta, Alonso, Hamilton, Massa en Schumacher. Door deze uitslag kent het seizoen 2012 na vier wedstrijden al vier verschillende winnaars.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:35:10.990
2 Kimi Räikkönen Lotus +3.333
3 Romain Grosjean Lotus +10.194
4 Mark Webber Red Bull +38.788
5 Nico Rosberg Mercedes +55.460
6 Paul di Resta Force India +57.543
7 Fernando Alonso Ferrari +57.803
8 Lewis Hamilton McLaren +58.984
9 Felipe Massa Ferrari +1:04.999
10 Michael Schumacher Mercedes +1:11.490
11 Sergio Perez Sauber +1:12.702
12 Nico Hulkenberg Force India +1:16.539
13 Kamui Kobayashi Sauber +1:30.334
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:33.723
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
16 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
DNF Jenson Button McLaren +2 Ronden
19 Timo Glock Marussia +2 Ronden
20 Pedro de la Rosa HRT +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Bruno Senna Williams +3 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +32 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +33 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 53
2 Lewis Hamilton McLaren 49
3 Mark Webber Red Bull 48
4 Jenson Button McLaren 43
5 Fernando Alonso Ferrari 43
6 Nico Rosberg Mercedes 35
7 Kimi Räikkönen Lotus 34
8 Romain Grosjean Lotus 23
9 Sergio Perez Sauber 22
10 Paul di Resta Force India 15
11 Bruno Senna Williams 14
12 Kamui Kobayashi Sauber 9
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Pastor Maldonado Williams 4
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
16 Nico Hulkenberg Force India 2
17 Felipe Massa Ferrari 2
18 Michael Schumacher Mercedes 2
19 Timo Glock Marussia 0
20 Charles Pic Marussia 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 101
2 McLaren 92
3 Lotus 57
4 Ferrari 45
5 Mercedes 37
6 Sauber 31
7 Williams 18
8 Force India 17
9 Toro Rosso 6
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Nadal verslaat Djokovic in finale Monte Carlo

Rafael Nadal heeft in Monte Carlo zijn 47e titel gepakt op de ATP World Tour. De Spanjaard was in de finale van het Masters Series-toernooi veel te sterk voor Novak Djokovic, de nummer één van de wereld; 6-3 en 6-1.

Het was voor het eerst na zeven nederlagen op rij dat Nadal weer eens van Djokovic wist te winnen. In de partij liet hij de Serviër, die eerder deze week Robin Haase in de kwartfinale versloeg, kansloos en won na een dik uur spelen.

Bos winnaar eerste etappe Ronde van Turkije

Theo Bos heeft de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Turkije. De sprinter van Rabobank was in een grote valpartij ontsierde valpartij de snelste voor de Australiër Matthew Goss.

Bij de koers op een plaatselijk circuit in en rond Alanya leek het er al snel op dat het op een massasprint zou uitdraaien. In een ongecontroleerde sprint was er op twee kilometer van de streep een zware valpartij, waarbij een renner of 25 doorkonden.

Rabobank was daarbij goed vertegenwoordigd en gingen de sprint aan voor Bos. De voormalig baanwielrenner werd in de sprint nog wel ingesloten, maar wist in extremis nog voor Goss te finishten. Bos is ook de eerste leider bij de koers die nog een week duurt.

TsjechiŽ naar finale Fed Cup

Tsjechië heeft zich zondag ten koste van Italië geplaatst voor de finale van de Fed Cup. De titelverdediger nam op eigen bodem een beslissende 3-0 voorsprong door een 6-4 en 7-6 (1) zege van Petra Kvitova op de Italiaanse Francesca Schiavone. Tsjechië ontmoet in de eindstrijd de winnaar van het duel tussen Rusland en Servië.

Kvitova, die vorig jaar Wimbledon won, verzilverde haar tweede matchpoint tegen Schiavone, die fel tegenstand had geboden. Voor de Tsjechische nummer drie van de wereld betekende de winst haar tiende Fed Cupzege op rij in het enkelspel.

Het gastland was op een 2-0 voorsprong gekomen door de eerste twee enkelspelen naar zich toe te trekken. Lucie Safarova was in twee sets te sterk voor Schiavone en Kvitova won ook in twee sets van Sara Errani.

VVD: fractie floot Wilders terug

PVV-leider Geert Wilders was het zelf eens met de bezuinigingsplannen waartoe in het Catshuisoverleg was besloten, maar kon ze niet door zijn fractie krijgen. Daarom verliet hij het Catshuisoverleg, zei VVD-fractieleider Stef Blok zondag in Buitenhof.

Eerder zondag zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma in Eva Jinek op Zondag dat Wilders het overleg zaterdag begon met de mededeling dat zijn hele team niet akkoord is met het bezuinigingspakket. Wilders ontkent zondag echter fel dat hij is teruggefloten.

De PVV-voorman stelde zaterdag dat hij vond dat de AOW'ers te hard werden getroffen. Hij wilde hen niet 'laten bloeden voor dictaten uit Brussel'. Voor een ervaren politicus als Wilders kunnen de doorberekeningen van het Centraal Plan Bureau echter geen verrassing zijn geweest, stelt Blok.

Hij noemt het begrijpelijk dat Wilders niet voor de camera wil toegeven dat zijn fractie hem terugfloot. "Ik zou het een aanfluiting vinden als mijn fractie dat tegen mij zou zeggen."

Wilders spreekt in een reactie van een 'valse spin' van Blok en noemt zijn versie van het verhaal 'grote onzin'. "De fractie was en is unaniem en er is vrijdag niks aan de fractie voorgelegd."

Blok, die in de uitzending met de reactie van Wilders werd geconfronteerd, stelde dat Wilders had gezegd dat hij de plannen had besproken met een aantal fractieleden en dat hij ze nog moest voorleggen aan de rest van de fractie. "Daarna kwam hij vertellen dat zijn fractie het er niet mee eens was. Dat kan hij zelf niet geweest zijn en de leden aan wie hij het al had voorgelegd ook niet. Dus het zal de rest wel zijn geweest."

Volgens Blok kwam het begrotingstekort in de Catshuisplannen onder de drie procent uit. "We hadden nog een miljard euro speling om ergste koopkrachtvermindering aan te pakken, maar Geert wilde daar niet over praten."

Blok zei verder geen spijt te hebben dat de VVD met de PVV in zee is gegaan. "In het begin was al duidelijk dat moest worden gekozen uit verschillende instabiele coalities." Hij wees erop dat de linkse partijen een bezuiniging van achttien miljard euro toen al te ver vonden gaan. "Zij hebben dramatisch ongelijk gekregen, want we moeten nu nog meer bezuinigen."

VVD: fractie floot Wilders terug (Foto: Novum)

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Om 12.30 werd er afgetrapt in Den Haag. ADO trad aan tegen Feyenoord. De Rotterdammers wisten het duel met 1-2 te winnen. Feyenoord blijft in de race voor de tweede plek wat recht geeft op voorronde Champions League. ADO Den Haag blijft veertiende op de rangschikking.  

ADO Den Haag

1 - 2

Feyenoord

  89' Immers(pen)    46' Schaken 
 70' Fernandez 
 
 Gele kaart: , Martins Indi, El Ahmadi, (Feyenoord)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
N'Toko (Radosavljevic/46)
Horváth
Supusepa
Visser
Chery (v.Duinen/67)
Toornstra
Smolarek (Elbers/61)
Immers
Vicento
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (Nelom/73)
El Ahmadi
Clasie
Bakkal
Schaken
G.Fernandez
Cissé

Kipsang wint marathon van Londen

De Keniaan Wilson Kipsang heeft vandaag met een tijd van 2:04:44 de marathon van Londen bij de mannen gewonnen. Zijn landgenote Mary Keitany won bij de vrouwen en prolongeert daarmee haar titel van vorig jaar. Zij zette een tijd neer van 2:18:37.

De tijd van Kipsang was de op één na snelste tijd in de geschiedenis van de Londense marathon. De Keniaan liep al geruime tijd alleen op kop toen hij over de finish kwam. Martin Lel, ook Keniaan, kwam twee minuten later over de finish samen met de Etiophiër Tsegaye Kebede, de winnaar van 2010.

Mary Keitany kwam ook alleen over de finish. Zij liep 5,5 kilometer voor de finish weg bij haar landgenote Edna Kiplagat, die een minuut later eindigde. De tijd van Keitany was een persoonlijk en Keniaans record. Het podium bij de vrouwen was geheel Keniaans, aangezien Prisca Jeptoo derde werd.

De marathon van Londen is één van de grootste hardloopevenementen ter wereld. Ook deze editie werd druk bezocht; het officiële aantal deelnemers was 35.970.

Behoorlijke kiezersopkomst in Frankrijk

Meer dan een kwart van de Franse kiezers heeft voor het middaguur een stem uitgebracht in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De opkomst is hiermee vergelijkbaar met eerdere verkiezingen. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken zondag bekendgemaakt.

Een voorlopige telling wees uit dat 28 procent van de ruim 44 miljoen kiezers heeft gestemd. In de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, lag het percentage rond het middaguur met 31 procent hoger, maar de opkomst was in de vier verkiezingen daarvoor iets lager.

Huidig president Nicolas Sarkozy en zijn socialistische tegenstrever François Hollande lijken de meeste kans op verkiezingswinst te maken.

Treinverkeer rond Amsterdam weer opgestart

Het treinverkeer dat door het ongeluk in Amsterdam plat lag is zondag rond 13.00 uur deels opgestart. De treinen tussen Haarlem en Arnhem en tussen Amsterdam en Vlissingen rijden nog volgens een aangepast schema. "Maar dat zouden ze toch al doen vanwege geplande werkzaamheden", zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Zaterdagavond botsten een sprinter en een sneltrein frontaal op elkaar. Daarbij vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Toen alle passagiers de trein uit waren, was het al donker. Daarom hadden de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport ook nog de zondagochtend nodig voor hun onderzoek.

De sprinter is inmiddels naar een werkplaats gesleept voor verder onderzoek. De sneltrein moet in delen worden weggehaald. De schade aan het spoor is volgens ProRail groot. Twee wissels zijn kapot en het spoor is 'flink ontzet'. De reparatie kan nog tot in de nacht duren.

"Maar gelukkig liggen daar meerdere sporen. Twee sporen die waren afgesloten om de onderzoekers ongehinderd hun werk te kunnen laten doen, zijn nu vrijgegeven", legt de woordvoerder uit.

[GP2] Uitslag Race 2 Bahrein

Davide Valsecchi heeft in Bahrein in de GP2 Series een dubbelslag geslagen door vandaag ook de sprintrace op zijn naam te schrijven. Gister won de Italiaan de hoofdrace en ditmaal zegevierde hij voor Esteban Gutierrez en James Calado. Giedo van der Garde werd negende, terwijl Nigel Melker achttiende was.

De start van de race verliep niet vlekkeloos, doordat Felipe Nasr in de opwarmronde in de laatste bocht stil kwam te staan en weggesleept moest worden. Bij de tweede start bleef Tom Dillmann, die als derde zou starten, voor de opwarmronde staan. Hij reed een inhaalrace die hij uiteindelijk met een tiende plaats afsloot.

In de beginfase ging Calado aan de leiding, voor zijn teamgenoot Gutierrez en Fabio Leimer. Het drietal vocht een enorme strijd uit, waarbij een aanrijding tussen teamgenoten Calado en Gutierrez ervoor zorgde dat Leimer de tweede plaats over kon nemen. Even later stuurde de Zwitser naar de leiding, waarna hij op de overwinning afstevende. Gutierrez schoof door naar de tweede stek.

Leimer kon de leidende positie niet vasthouden, doordat hij enkele gele vlaggen genegeerd had en een drive-through kreeg. Valsecchi was door sterk rijden en banden te sparen langzaam naar voren opgeschoven en dichtte in de slotfase het gat met Gutierrez. De Mexicaan verdedigde in de laatste ronde zijn positie in de eerste bocht, maar moest de strijd opgeven toen Valsecchi buitenom voorbij kwam. De Italiaan won zo en gaat nu aan de leiding in het kampioenschap.

Achter dit duo werd Calado derde, voor Luiz Razia, Max Chilton en de vanuit de pitstraat gestarte Nasr. Polesitter Fabio Onidi en Marcus Ericsson leken af te stevenen op mooie plaatsen in de top tien, maar kregen in de slotfase problemen met hun auto's en banden, waardoor ze buiten de top tien finishten.

Van der Garde reed een sterke race na zijn uitvalbeurt van gisteren. De Nederlander haalde in de beginfase van de wedstrijd vele coureurs in, maar kwam niet verder dan plaats negen, omdat zijn banden versleten waren. Melker werd na een moeizame race achttiende.

Prandelli wil Balotelli en Cassano op EK

Bondscoach Cesare Prandelli van Italië heeft bevestigd dat hij graag Mario Balotelli op het EK 2012 wil, ondanks zijn uitspattingen. Ook hoopt hij op Antonio Cassano. Manchester City-spits Balotelli blijft negatief in het nieuws komen. Het laatste incident geldt van de wedstrijd tegen Arsenal, toen hij Alexandre Song een doodschop gaf. Prandelli reageert gelaten.

"Of ik alles uitgesproken heb met Balotelli? Ja, maar eigenlijk zijn we het nooit oneens geweest. Ik was blij dat hij zijn verantwoordelijkheid nam door een verklaring af te geven na het laatste incident bij zijn club. Ik houd van mensen die hun verantwoordelijkheid pakken", vertelde hij op een persconferentie.

"Ik heb er nooit over gedacht om het zonder Balotelli te doen; hij is van grote waarde voor het Italiaanse elftal", aldus Prandelli die daarmee een duidelijke knoop doorhakt. "Ook Antonio Cassano heb ik nodig. We kunnen ervoor zorgen dat hij na zijn hartklachten weer helemaal de oude wordt. Zijn enthousiasme is heerlijk. Ik ben bij Italië bezig met het doorvoeren van een verjonging. Talenten als Fabio Borini kunnen dromen van EK-deelname. Alleen in nood zal ik een beroep doen op oude kampioenen als Francesco Totti en Alessandro Del Piero."

Haase treft kwalificatiespeler in Barcelona

Robin Haase moet het in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Barcelona opnemen tegen een speler uit het kwalificatietoernooi. Bij winst treft hij de winnaar van de partij tussen de gravelbijters Santiago Giraldo en Juan Ignacio Chela.

Deze week bereikte Haase nog knap de kwartfinale van het ATP Master Series-toernooi van Monaco. Daarin verloor hij van Novak Djokovic, de nummer één van de wereld.

NAC schorst Kolk na kopstoot ploeggenoot

Naar aanleiding van een incident rond de wedstrijd NAC - Roda JC heeft de technische staf van NAC besloten Santi Kolk te schorsen.  De speler deelde een kopstoot uit aan ploeggenoot Kees Luijkx en zal hierdoor tot het einde van het reguliere seizoen geen deel meer uit maken van de selectie. 

Mocht NAC de nacompetitie ontlopen zal dat betekenen dat Kolk niet meer voor de Bredase ploeg in actie komt. NAC bekeek nog de mogelijkheden om de speler die gehuurd is van Union Berlin volgend seizoen te behouden maar zal vermoedelijk hierop terugkomen. 

Moslims steken kerk Khartoum in brand

Een bende woedende moslims heeft in de Sudanese hoofdstad Khartoum een katholieke kerk in brand gestoken. Dat hebben diverse kranten gemeld op basis van verklaringen van getuigen.

De kerk stond op een betwist stuk land, maar zeer waarschijnlijk liggen de vijandigheden tussen het overwegend islamitische Sudan en het christelijke Zuid-Sudan ten grondslag aan de brandstichting. Beide landen zijn in een geschil verwikkeld over de eigendomsrechten op een oliestadje in hun grensgebied en hebben al laten zien niet terug te deinzen voor wapengekletter. De kerk in Khartoum werd gefrequenteerd door Zuid-Sudanezen.

Succesvolle start De Jongens tegen de Meisjes

Het tweede seizoen van De Jongens tegen de Meisjes is zaterdag van start gegaan met 1,7 miljoen kijkers. Daarmee doet de strijd der seksen van RTL 4 het iets beter dan vorig seizoen, toen stemden 1,6 miljoen Nederlanders af op de eerste aflevering. Gemiddeld bleven 1,5 miljoen mensen thuis voor de show, schrijft Mediacourant.

Met 1,7 miljoen kijkers is De Jongens tegen de Meisjes een van de best bekeken programma's van de zaterdag. Alleen het achtuurjournaal en Studio Sport trokken meer kijkers.

Wat Schat Je?, dat tegenover De Jongens tegen de Meisjes wordt uitgezonden op SBS 6, trok wederom weinig kijkers. Deze week stemden 362.000 kijkers af op het programma van Jeroen van der Boom. Daarmee doet de show het iets beter dan vorige week, toen keken slechts 330.000 mensen.

De Jongens tegen de Meisjes vervangt Ik Hou Van Holland, dat steevast de meeste kijkers op zaterdagavond trok. Paul de Leeuw profiteert van de aftocht van Ik Hou Van Holland. Zijn programma Pau!l trok ruim 1,2 miljoen kijkers, vorige week waren dat er 937.000.

[Video] Veld Sevilla bekogeld met tennisballen

De supporters van Sevilla hebben gisteren tijdens het duel van hun club tegen Levante geprotesteerd. In verband met El Clásico begon het competitieduel pas om 22.30 uur, te laat voor de supporters die dan ook uit ongenoegen tennisballen op het veld gooiden.

Oorspronkelijk stond de wedstrijd om 22.00 uur op het programma, maar werd vanwege El Clásico een half uur verplaatst. De tennisballen op het veld zorgden ervoor dat het duel tussen de nummers vijf en zes uit de Primera División even onderbroken moest worden. De wedstrijd zelf eindigde in 1-1.

Lammers hekelt goal Chadli

Excelsior-trainer John Lammers baalde zaterdag dat zijn ploeg geen punt kon pakken tegen FC Twente. Hij zag ook een fout van de arbitrage. De Rotterdamse ploeg verloor in blessuretijd een punt doordat FC Twente via Nacer Chadli de winnende treffer maakte. Daardoor blijft Excelsior op de laatste plaats staan, en dat had niet gehoeven volgens Lammers.

"Die omhaal van Luuk de Jong had sowieso wegens gevaarlijk spel afgefloten moeten worden. FC Twente kreeg echter een hoekschop waarbij Glynor Plet duidelijk leunde op Edwin de Graaf. Toch mocht het allemaal doorgaan. Het zit ons wel vaker dit seizoen tegen in de slotfase", klaagde hij tegenover Eredivisie Live.

Toch was Lammers trots op zijn ploeg. "Dit is heel zuur voor mijn jongens. Ze hebben voor elke bal en elke meter gestreden. Een punt was dikverdiend geweest na zo'n uitstekende wedstrijd, maar dan verlies je door zo'n treffer."

[NBA] Chicago Bulls na zege bijna zeker van toppositie

Chicago Bulls heeft in de NBA een zege geboekt op titelverdediger Dallas Mavericks. In Chicago werd het 93-83 voor het team van sterspeler Derrick Rose, die zijn rentree maakte na een enkelblessure. Bulls is nu vrijwel zeker van de eerste plaats in het Oosten.

Rose, de regerend MVP, was nog niet helemaal fit, maar bleek voldoende hersteld van zijn enkelkwetsuur om Chicago aan te kunnen voeren tegen het Dallas van Dirk Nowitzki. De Duitser maakte 17 punten voor Mavericks. Topscorer bij Chicago werd Luol Deng met 22 punten. Door de zege op Dallas en het onverwachte verlies van Miami Heat tegen Washington Wizards (84-86) kan de toppositie in de Eastern Conference Chicago bijna niet meer ontgaan.

In het Westen plaatste Denver Nuggets zich voor de play-offs door met 118-107 te winnen bij Phoenix Suns. Het is het negende seizoen op rij dat Denver deelneemt aan het naseizoen in de NBA. Topscorer voor Nuggets werd Ty Lawson met 29 punten. Hij schoot vijf op vijf vanachter de driepuntslijn en deelde ook nog eens 10 assists uit. Phoenix kwam door de nederlaag een wedstrijd achter op Utah Jazz in de race voor de achtste play-offplaats in de Western Conference. Utah, dat zaterdag won met 117-107 van Orlando Magic, ontvangt dinsdag Phoenix in een rechtstreeks duel om een plek in de play-offs.

Overige uitslagen in de NBA
Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 106-109
Houston Rockets - Goden State Warriors 99-96
Memphis Grizzlies - Portland Trailblazers 93-89
Milwaukee Bucks - New Jersey Nets 106-95

Locomotief sleept eerste trein weg

Een locomotief heeft zondag een van de twee treinen die zaterdag betrokken waren bij de botsing in Amsterdam weggesleept. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail liet weten dat de Sprinter inmiddels van de plek van het ongeluk weg is.

Het is de bedoeling dat ook de andere trein, een intercity, wordt weggesleept. Als dat is gelukt, wil ProRail op korte termijn een vorm van treinverkeer op de getroffen trajecten weer mogelijk maken. Hoe snel dat kan, hangt vooral af van het onderzoek naar de botsing. Dat onderzoek is nog bezig.

Locomotief sleept eerste trein weg
Locomotief sleept eerste trein weg (Foto: ANP)

Grote staking legt hoofdstad Bangladesh lam

Een algemene staking door de oppositie in Bangladesh heeft de hoofdstad Dhaka lamgelegd. Scholen en bedrijven sloten de deuren uit protest tegen de verdwijning van een oppositieleider. De man is sinds dinsdag spoorloos.

Veiligheidspersoneel legde uit voorzorg een cordon rond het hoofdkantoor van de Nationale Partij van Bangladesh, de belangrijkste oppositiegroepering in het land.

Guidetti niet in actie bij Feyenoord

John Guidetti zal vanmiddag niet in actie komen bij Feyenoord. De spits miste afgelopen week enkele trainingen door ziekte en is niet fit genoeg bevonden om in actie te komen bij de uitwedstrijd bij ADO Den Haag.

Guyon Fernandez zal de clubtopscorer vervangen in de spits bij de Rotterdammers, die nog in een felle strijd verwikkeld zijn om de tweede plaats. Ook is de titel nog niet helemaal uit het zicht, maar de voorsprong van Ajax (zes punten) lijkt te groot.

Ferguson wil Rooney niet op Olympische Spelen

Alex Ferguson wil niet dat Wayne Rooney komende zomer in actie komt voor Groot-Brittannië op de Olympische Spelen. De spits van Manchester United staat op de shortlist van het Britse team, terwijl hij hoogstwaarschijnlijk ook op het Europees kampioenschap in actie zal komen.

"Alleen het idee al is belachelijk", zei Ferguson. "Dit kan niet. Het brengt de voorbereiding op het seizoen voor hem in gevaar." De afspraak is dat met het oog op overbelasting niet op zowel de Spelen als op het EK in actie komen. Rooney is bij het EK nog wel de eerste twee wedstrijden geschorst.

Versnellingsbakwissel kost Schumi vijf startplekken

Michael Schumacher zal vandaag de Grand Prix van Bahrein aan gaan vangen vanaf een 22e startplaats. De reden hiervoor is dat Mercedes de versnellingsbak van de bolide van de Duitser wisselt en hiermee een straf van vijf startplaatsen incasseert.

Voor de zevenvoudig wereldkampioen verloopt het weekend in Bahrein moeizaam, omdat hij gisteren door een probleem met het Drag Reduction System zich slechts als achttiende kon kwalificeren en aan het einde van Q1 uit moest stappen. Door een gridstraf voor Williams-coureur Pastor Maldonado schoof hij een plaatsje op, maar nu ook Schumacher een nieuwe versnellingsbak heeft gekregen deelt hij vanmiddag de voorlaatste startrij met de Venezolaan.

McClaren: "We verdienden wat geluk"

FC Twente ontsnapte zaterdag in de slotfase tegen Excelsior (0-1). Trainer Steve McClaren kon opgelucht ademhalen en weer vooruitkijken. Na het verspelen van de voorsprong tegen NAC Breda vorige week (2-2) was het nu de slotfase die wel uitkomst bracht voor FC Twente.

"Die ups en downs, die highs en lows zijn typerend voor mijn ploeg dit seizoen. We zijn gewoon niet constant genoeg", moest McClaren toegeven aan Eredivisie Live. "Met een beetje risico kwamen we gelukkig toch nog tot scoren. Wat vorige week fout ging, lukte deze week wel. Dat zie je wel vaker in deze fase van de competitie. Je krijgt rare incidenten, rare uitslagen en rare wedstrijden, zoals deze."

De Engelsman vond dat zijn ploeg met karakter voor de drie punten gevochten heeft. "Daarom verdienden we wel een beetje geluk."

PVV stijgt na mislukken Catshuisberaad

De PVV is in de peiling van Maurice de Hond gestegen na het mislukken van het Catshuisberaad. Vrijdag peilde De Hond de partij op zeventien zetels, zondag staat de partij op negentien zetels, concludeert De Hond uit een spoedpeiling onder 4500 mensen die zaterdagavond en zondagochtend werd gehouden.

Vorige week zondag haalde de partij nog twintig zetels in de peiling. Van de ondervraagden vindt 61 procent dat direct nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Een minderheid van 37 procent vindt dat eerst moet worden geprobeerd steun te vinden bij andere partijen voor het Catshuisakkoord.

Iran bouwt Amerikaans spionagetoestel na

Iran bouwt een kopie van een Amerikaans spionagevliegtuig dat vorig jaar door de Iraanse krijgsmacht werd onderschept. Dat heeft de Iraanse generaal Amir Ali Hajizadeh, chef van de luchtmachtdivisie van de Revolutionaire Garde, zondag gezegd.

Deskundigen verzamelen gegevens uit en van het RQ-170 Sentinel-toestel. Het spionagevliegtuig werd in december in het oosten van het land uit de lucht gehaald.

De Amerikanen hebben bevestigd dat ze het toestel zijn kwijtgeraakt. Volgens hen zullen de Iraniërs echter een hele kluif hebben aan het analyseren van gegevens en technologieën in het vliegtuig, omdat deze zodanig zouden zijn versleuteld dat de inlichtingenwaarde van dit soort 'drones' tot een minimum is beperkt.

Van Aartsen: Nederland in rijtje probleemlanden

Door de politieke crisis wordt Nederland in het buitenland al in het rijtje van probleemlanden binnen de eurozone gezet. Daarvoor waarschuwde VVD-coryfee Jozias van Aartsen zondagochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. "Er moet dus snel een oplossing worden gezocht."

Van Aartsen stelde dat een minderheidskabinet normaal geen controversiële beslissingen mag nemen. "Maar dat is nu wel nodig. Er moet op de een of andere manier toch geregeerd worden. Verkiezingen zijn er op z'n vroegst pas rond september." Hij wees erop dat premier Mark Rutte (VVD) in het verleden ook zaken heeft kunnen regelen zonder PVV-steun. "Denk aan de politietrainingsmissie in Kunduz en de Europapolitiek."

"We moeten het niet hebben over wat het land met Geert Wilders aanmoet, maar over wat het land nodig heeft." De PVV-leider is volgens hem loyaal tot het moment dat zijn eigen positie in het geding komt. "Ik denk dat dit een rol heeft gespeeld."

De val van de coalitie in Limburg en het vertrek uit de PVV van Kamerlid Hero Brinkman zou hem nerveus hebben gemaakt. "Ik heb weleens gezegd: op enig moment laat Wilders jullie in de steek. Dat kan ook een moment zijn dat je het niet verwacht."

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gaf in de uitzending toe dat hij op de laatste dag niet had gerekend op een mislukking. In de afgelopen weken waren de onderhandelaars meerdere keren in pak naar het Catshuis afgereisd, zodat ze bij een mislukking meteen de pers te woord zouden kunnen staan. Zaterdag waren de pakken echter thuis gebleven. Hij heeft zijn zoon via de telefoon door de klerenkast geleid om toch nog goed voor de dag te komen.

Wilders zou zaterdag het overleg zijn begonnen met de mededeling dat zijn hele team niet akkoord is met het bezuinigingspakket. Van Haersma Buma vergeleek het met het bordspel mens-erger-je-niet waarbij iemand op het eind het bord omgooit.

Tijdens de onderhandelingen was er volgens hem regelmatig het gevoel dat het niet ging lukken. Maar toen afspraken waren gemaakt over hervormingen op de woningmarkt en de AOW had hij het gevoel dat een grote horde was genomen.

VVD: PVV lijkt op LPF

VVD-fractievoorzitter Stef Blok heeft zich in Nieuwsuur hard uitgelaten over de PVV van Geert Wilders. "Ik zal niet de enige zijn die herinnneringen heeft aan de LPF-periode waarin we ook een partij langzaam maar zeker in de problemen zag raken", zegt het VVD-Kamerlid.

In 2002 viel de LPF (Lijst Pim Fortuyn) na veel gedonder in elkaar. Blok noemt niet alleen de breuk van de gedoogsteun van de PVV voor het kabinet VVD-CDA, maar ook de breuk in de Provinciale Staten van Limburg afgelopen vrijdag. Van de 10 zetels die de PVV daar had, zijn er nog zes over, omdat vier leden uit de PVV-fractie zijn gestapt na geruzie.

VVD: PVV lijkt op LPF

Ronaldo: "Missie geslaagd"

De gehele ploeg van Real Madrid was uitzinnig van vreugde na de 2-1 overwinning op Barcelona. Ook Ronaldo verborg zijn vreugde niet. "Missie geslaagd", was zijn overduidelijke Twitter-bericht. De Portugese sterspeler van Real Madrid maakte zaterdag de beslissende goal tegen de grote rivaal.

Tegenover de Spaanse pers hield hij zich serieus. "Mijn goal was belangerijk, maar de zege was nog belangrijker. We staan zeven punten voor en we hebben nog vier wedstrijden te gaan in de competitie. We zitten in een comfortabele positie."

Nu de titel bijna zeker binnen is, staat Real de opgave te wachten om in eigen huis een 2-1 Champions League-nederlaag tegen Bayern München om te keren. "We moeten presteren voor onze fans. We zijn gebrand om een goed resultaat te behalen."

Bee Gee Robin Gibb ontwaakt uit coma

Robin Gibb is ontwaakt uit zijn coma. De 62-jarige Bee Gee krabbelt langzaam op, laat een woordvoerder weten aan verschillende Britse media. Gibb heeft ruim een week in coma gelegen nadat hij met een longontsteking in een Londens ziekenhuis belandde. De zanger vecht al lange tijd tegen kanker.

Gibb kan nog niet praten, maar reageert wel op bezoek. De 62-jarige knikt en communiceert op andere manieren met zijn familieleden, die geen moment van zijn zijde wijken. Gibbs vrouw Dwina vertelde vrijdag dat ze muziek speelden om de zanger weer bij bewustzijn te brengen. Gibb reageerde op de deuntjes, zijn vrouw laat de BBC weten dat de zanger huilde bij het nummer Crying van Roy Orbison.

De zanger onderging anderhalf jaar geleden een darmoperatie. Wat hij mankeerde heeft Gibb nooit bekendgemaakt, wel liet hij weten dat een gezwel aan zijn dikke darm is verwijderd. Daarop werd de diagnose darmkanker gesteld, de ziekte is inmiddels uitgezaaid naar Gibbs lever.


Bee Gee Robin Gibb ontwaakt uit coma

'Kabinet-Rutte creŽerde onzekerheid'

Nederland heeft met het kabinet-Rutte economisch de boot gemist door niet in te zetten in hervormingen op de arbeids- en woningmarkt. Dit zegt hoogleraar financiële markten Arnoud Boot in een reactie op de val van de gedoogconstructie in Nieuwsuur.

"Het is onzekerheid die knaagt aan de consument. En die heeft het consumentenvertrouwen eind vorig jaar in Nederland doen dalen op een manier wat we decennia niet hebben gezien en veel sterker was dan in omliggende landen", bekritiseert Boot het regeringsbeleid.

Ook in Europa heeft Nederland communicatief slecht geopereerd, aldus Boot. Zo had het kabinet-Rutte een grote mond over de financiën van Europese collega-lidstaten, terwijl Nederland al niet in een goede financiële positie zat. Boot zegt dat Nederland nu niet meer hoeft te rekenen op enige coulance vanuit Europa.

'Kabinet-Rutte creëerde onzekerheid' (Fragment vanaf 17:30)

Smartphones in 2014 net zo krachtig als Xbox 360

De ontwikkeling van de smartphone gaat in een rap tempo en de games die je er op kunt spelen worden alsmaar mooier en luxer. NVIDIA voorspelt zelfs dat de mobieltjes die in 2014 uitkomen krachtiger zijn dan de Xbox 360.

Op een dia die NVIDIA presenteerde aan Anandtech is te zien dat het niet lang meer duurt voordat er smartphones uitkomen met een GPU die de Xbox 360 overtreft. Zoals te zien heeft de pc een constante groei. De consolelijn in de grafiek laat de originele Xbox en de Xbox 360 zien. De lijn voor de mobieltjes begint met de iPhone en neemt dan een enorme sprong dankzij de komst van NVIDIAs Tegra 2 en Tegra 3 chips.

NVIDIA

Roelofsen baalt van ineffectieve ploeg

De Graafschap leek in de slotfase nog zeker een punt te kunnen overhouden uit het duel met Heracles Almelo. Maar tegen negen man wist de ploeg niet door te drukken. Daardoor verloor de ploeg uit Doetinchem en blijft het op de zeventiende plek steken. Coach Richard Roelofsen baalde na afloop van de 3-2 nederlaag in eigen huis.

"We hebben allerminst slecht gespeeld. Erg veel kansen gekregen, maar daarvan hebben we helaas de meeste gemist", aldus de interim-coach tegenover Eredivisie Live. "Ondanks deze nederlaag hebben we de goede lijn voortgezet. Het is lang geleden dat we zo veel kansen hebben gekregen", besloot Roelofsen, die volgend seizoen weer assistent-trainer is bij De Graafschap.

Verhofstadt: Wilders is hypocriet

PVV-leider Geert Wilders is hypocriet. Dit zegt de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt in een reactie op het vallen van de gedoogconstructie van de Nederlandse regering. Volgens de Europese politicus bekritiseert Wilders de Grieken consequent, maar pleit hij er nu voor om de Griekse laksheid te kopiëren.

Wilders ziet verdere bezuinigingen niet zitten omdat hij tegen de Europese begrotingsregels is. "Dat die regels niet onzinnig zijn wordt bewezen door de ernstige economische situatie waarin landen verzeild zijn geraakt die de regels niet naleefden zoals Griekenland, Spanje of Portugal", zegt Verhofstadt.

Verhofstadt: Wilders is hypocriet (Foto: Novum)

Rutte maandag naar de koningin

Premier Mark Rutte (VVD) gaat maandag naar de koningin. De kans lijkt groot dat hij dan het ontslag aanbiedt van het minderheidskabinet van VVD en CDA, nadat PVV-leider Geert Wilders zaterdag de gedoogsteun introk.

Maandagochtend komt eerst de ministerraad bijeen om de stand van zaken te beraden. Rutte zei zaterdag al dat het voor de hand ligt dat er binnen afzienbare tijd verkiezingen worden gehouden. Dat betekent dat hij zijn ontslag aanbiedt aan koningin Beatrix en het kabinet demissionair wordt.

Als een kabinet ten val komt, moeten na ongeveer tachtig dagen verkiezingen worden gehouden. Een datum na de zomer ligt voor de hand. PvdA-leider Diederik Samsom sprak zich zaterdag uit voor verkiezingen in september.

Omdat CDA en VVD sinds de breuk met de PVV geen meerderheid meer hebben in de Tweede Kamer, moeten de twee partijen elders steun zoeken voor de begroting voor volgend jaar. Die moet in september klaar zijn. VVD en CDA willen miljarden bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen. De linkse oppositie vindt dat veel te ver gaan.

De Tweede Kamer zal vermoedelijk dinsdag een debat houden over de situatie. Als het kabinet inderdaad demissionair wordt, zal de Kamer ook moeten spreken over de kabinetsvoorstellen die nog kunnen worden behandeld. GroenLinks kwam zaterdag al met de eis dat de plannen voor de invoering van een leenstelsel voor studenten, die maandag in de Tweede Kamer op de agenda staan, niet meer worden besproken.

De komende tijd moet ook blijken hoe de financiële markten reageren op de politieke crisis. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde afgelopen week al dat de triple A-rating van Nederland in gevaar is als er onvoldoende wordt bezuinigd.

Rutte maandag naar de koningin (Foto: Novum)

[MLB] Humber gooit 21e perfect game

Philip Humber, pitcher van de Chicago White Sox, heeft gisteren als 21e pitcher ooit een perfect game gegooid in de Major League Baseball. De Amerikaan kreeg in de partij met de Seattle Mariners geen honkslag tegen en zag zijn team zelfs vier punten scoren.

Humber gooide 27 man uit met drie slag. Op het eind was er nog wat controverse in het veld. De laatste man die uit ging, Brenden Ryan, dacht dat hij vier wijd zou krijgen en was verbaasd dat dit niet het geval was. Hij bleef voor de White Sox lang genoeg staan op de thuisplaat om hem uit te gooien.

Voor de 27 outs had Humber 96 pitches nodig. Daarnaast was het voor hem pas de eerste keer in zijn carrière dat hij een volledige wedstrijd volmaakte als werper. Het was de eerste perfect game sinds Roy Halladay in mei 2010.

Franse Rode Kruismedewerker ontvoerd in Jemen

Een Franse medewerker van het Rode Kruis is zaterdag (lokale tijd) ontvoerd in Jemen. Dat meldde het Rode Kruis.

De man werkt in de noordelijke stad Saada en werd ontvoerd op weg naar de havenstad Hudaida. De twee Jemenitische chauffeurs met wie hij reisde werden snel na de ontvoering weer vrijgelaten.

In Jemen worden geregeld buitenlanders ontvoerd. Meestal komen de gegijzelden ongedeerd weer vrij.

Franse Rode Kruismedewerker ontvoerd in Jemen
Franse Rode Kruismedewerker ontvoerd in Jemen (Foto: ANP)

Martina toont vormbehoud op 200 meter voor OS

Churandy Martina heeft zich afgelopen nacht geplaatst voor de 200 meter van de Olympische Spelen van Londen. De sprinter voldeed bij wedstrijden in het Amerikaanse Gainesville aan de eisen voor vormbehoud.

Martina, in het verleden uitkomend voor de Nederlandse Antillen, liep 20,42 en bleef daarmee 0,23 onder de eis voor vormbehoud. Met die tijd eindigde hij als tweede in de race die in 20,11 werd gewonnen door Justin Gatlin. Martina heeft later nog kans zich te plaatsen op de 100 meter, waarvoor hij zich al heeft genomineerd.

Muzikale oeuvre Drs. P (92) gebundeld

Hij treedt al 16 jaar niet meer op en is inmiddels 92 jaar, maar het complete muzikale oeuvre van Drs. P is nu toch bijeengebracht. In De Kleine Komedie in Amsterdam vindt maandag de presentatie plaats van Drs. P Compilé Complé: een boek met acht cd's waarop zo'n 180 liedjes staan die de zanger, tekstschrijver en cabaretier tijdens zijn lange carrière ten gehore heeft gebracht.

Uitgever Vic van de Reijt nam de selectie op zich. Hij verzamelde alle studio-opnamen vanaf de eerste plaatopname uit 1955 in het Indonesische Jakarta. Hij voegde daar een cd aan toe met 30 nummers die zijn vastgelegd tijdens de vele optredens die Drs. P vooral in studentenkringen verzorgde. 22 live-opnames waren nooit eerder te horen.

Het oeuvre is veel groter dan de 180 nummers die op de cd's verzameld zijn. "Maar veel van zijn liederen heeft hij nooit op de plaat gezet of anderen hebben er triomfen mee gevierd, zoals Adele Bloemendaal met Hallelujah kameraden of Jenny Arean met De meisjes van het theater", aldus Van de Reijt.

Drs. P, de artiestennaam van Heinz Polzer, werd geboren in Zwitserland en studeerde in Rotterdam af als bedrijfseconoom. Tijdens zijn studententijd begon zijn muzikale loopbaan. In de loop der jaren schreef en vertolkte hij bekend geworden liedjes als Heen en weer, De Dodenrit ('Trojka hier, trojka daar') en Knolraap en lof, schorseneren en prei.

Tijdens de boekpresentatie in De Kleine Komedie brengen talloze artiesten een ode aan Drs. P, onder wie Maarten van Roozendaal, Gerard Cox, Herman Finkers, Erik van Muiswinkel en Bob Fosko. "Het is een eerbetoon aan de grootste taalkunstenaar die Nederland de afgelopen eeuw kende", stelt het Amsterdamse theater. Het is de vraag of de zanger er zelf bij zal zijn. Sinds zijn laatste optreden in 1996 leidt hij een teruggetrokken bestaan.

Muzikale oeuvre Drs. P (92) gebundeld
Muzikale oeuvre Drs. P (92) gebundeld (Foto: ANP)

Bosz ontevreden over fluiten Makkelie

Heracles-trainer Peter Bosz heeft geen goed woord over voor scheidsrechter Danny Makkelie. Het elftal van Bosz eindigde de wedstrijd met De Graafschap met slechts negen man. Bosz zag Mark Looms en Lerin Duarte van het veld gestuurd worden.

"Laat ik me beperken tot de opmerking dat het knap is deze wedstrijd bijna uit de hand te laten lopen," aldus Bosz. Makkelie stuurde niet alleen de twee spelers van Heracles de tribune op. Ook de oefenmeester zelf mocht plaatsnemen op de tribune. "Ik wilde wisselen maar dat mocht niet van de vierde man. Die wilde eerst na de rode kaart van Looms het spel hervatten. Daarna kwam Makkelie er bij en die stuurde me meteen weg. Waarom is me volstrekt onduidelijk."

Bosz is tevreden met het resultaat dat zijn elftal wist te behalen. "We doen nog volop mee in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. We hebben op het begin en het eind na de wedstrijd gecontroleerd," aldus de trainer.

Ex-Google-baas Schmidt incasseert 101 miljoen dollar

Ex-topman Eric Schmidt van internetbedrijf Google, die in 2011 zijn functie overdroeg aan mede-oprichter Larry Page, incasseerde in dat jaar een beloning van 101 miljoen dollar (77 miljoen euro). Dat blijkt uit de stukken voor de algemene jaarvergadering van het bedrijf.

In de jaren 2010 en 2009 stelde hij zich nog tevreden met respectievelijk 313.219 dollar en 245.322 dollar. Nog voor hij het roer in april overgaf aan Larry Page, was hem al een pakket aandelen ter waarde van 100 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld, als dank dat hij Google tot een leidend internetbedrijf had uitgebouwd. Daarnaast steeg zijn symbolische jaarsalaris van 1 dollar naar 937.500 dollar plus een bonus van 263.682 dollar.

De ervaren manager Schmidt stond tien jaar aan de top van Google, van 2001 tot 2011. Gedurende deze tijd hielden de twee oprichters Larry Page en Sergey Brin zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Page leidt het bedrijf nu weer, terwijl Brin gericht blijft op nieuwe ontwikkelingen. Beide oprichters, tevens de grootste aandeelhouders in het bedrijf, kregen vorig jaar een salaris van slechts 1 dollar.

De twee voormalige klasgenoten lanceerden Google in 1998.

Jans: "Dit voelt als twee verliespunten"

sc Heerenveen-trainer Ron Jans was na de puntendeling tegen Vitesse (1-1) van zaterdagavond ontevreden over het resultaat. "De kansen waren op één hand te tellen. We begonnen goed, maar daarna had Vitesse het initiatief. Dit voelt toch wel als twee verliespunten", zei Jans tegen Eredivisie Live.

"Zo’n 1-1 past wel bij deze wedstrijd, maar je had ‘m ook gewoon met 1-0 over de streep kunnen trekken." Heerenveen strijdt dit seizoen mee om Europees voetbal. Door de 1-1 tegen Vitesse raakt plaatsing voor de voorrondes van de Champions League mogelijk uit zicht voor de Friezen. Om aan het kampioenenbal te kunnen deelnemen, moet de ploeg minstens tweede worden.

Heerenveen bezit nu 58 punten. Vitesse heeft 49 punten. De ploegen staan echter vlak onder elkaar op de ranglijst in de Eredivisie. Beide ploegen strijden aan het einde van het seizoen naar alle waarschijnlijkheid om in de play-offs om Europa League-voetbal.

Frankrijk naar de stembus

Frankrijk gaat zondag naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Alleen in een aantal overzeese gebiedsdelen zijn de verkiezingen al op zaterdag als gevolg van het tijdsverschil. Als geen van de 10 presidentskandidaten, 3 vrouwen en 7 mannen, zondag een absolute meerderheid behaalt, is er een tweede ronde op 6 mei voor de 2 beste kandidaten van zondag.

De huidige in 2007 gekozen centrumrechtse president Nicolas Sarkozy wil herkozen worden. Hij heeft gezegd uit de politiek te stappen als hij verliest. Volgens veel peilingen legt hij het in de tweede ronde af tegen François Hollande, zijn voornaamste rivaal. Hollandes voormalige levenspartner, de socialiste Ségolène Royal, was in 2007 de verliezende presidentskandidaat.

Fransen van 18 jaar en ouder mogen hun stem uitbrengen. De openingstijden van de stembureaus zijn niet overal hetzelfde. De meeste gaan om 08.00 uur open en kunnen tot 20.00 uur open blijven.

De president wordt voor 5 jaar gekozen en mag 2 ambtstermijnen achter elkaar de functie bekleden.

Frankrijk naar de stembus
Frankrijk naar de stembus (Foto: ANP)

Werkveiligheidsvideo

Werken moet gebeuren onder veilige omstandigheden. Aangezien niet iedereen dat doet bestaat er in Nederland een arbodienst. Die controleren of het werk op de juiste, veilige manier wordt gedaan. In Amerika zijn er uiteraard ook van dat soort diensten en die hebben in het verleden een prachtig filmpje gemaakt. De submitt LostFormat moest er in ieder geval hard om lachen en ik kan hem geen ongelijk geven. Het filmpje kan je vinden in de lees verder.

Met dank aan LostFormat voor de submit.

Agent schiet verdachte neer in Hengelo

Een agent heeft zaterdagnacht in Hengelo een verdachte neergeschoten. Dat gebeurde op de Oldenzaalsestraat, meldt de politie.

De verdachte raakte bij het incident gewond en is overgebracht naar een ziekenhuis. Waarom de agent de verdachte neerschoot, is niet bekendgemaakt. Het onderzoek naar het voorval is nog in volle gang.

De politie zegt zondag rond het middaguur met meer informatie te komen.

CDA wil met bezuinigingspakket naar Kamer

Het CDA wil met de oppositie onderhandelen om in ieder geval delen van het Catshuisakkoord overeind te houden. "We zullen het moeten combineren met voorstellen van de oppositie", zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zaterdagavond in Nieuwsuur.

De oppositie moet haar plannen volgens Van Haersma Buma snel doorrekenen. "Dan weten wij wat voor mogelijkheden er zijn om de tekorten weg te schrijven." Hij wil zo snel mogelijk op zoek naar een meerderheid voor de begroting. Daarna moeten volgens hem verkiezingen worden gehouden.

De PvdA heeft al meerdere keren aangegeven niet meer met het minderheidskabinet mee te stemmen. Toch houdt Van Haersma Buma hoop. Hij wees erop dat het bezuinigingspakket onderdelen bevat waar ook de oppositie achter zou moeten staan. "Hervorming van de woningmarkt is bijvoorbeeld ook een wens van de oppositie."

Hij verweet PVV-leider Geert Wilders dat hij pas de laatste dag van de onderhandelingen de stekker uit de coalitie trok. "Hij doet alsof hij opeens een pakket zag waar hij het totaal niet mee eens was, maar het is ook zijn pakket." Wilders had volgens hem eerder moeten verzinnen dat hij niet achter de maatregelen kon staan.

VVD-fractieleider Stef Blok zei ook achter het pakket te staan. Hij zei verder dat het moeilijk wordt na nieuwe verkiezingen nog eens met de PVV in zee te gaan. "Wij sluiten geen partijen uit, maar beoordelen wel of een partij in staat is te leveren." De PVV roept volgens de interne problemen volgens hem herinneringen op aan de LPF. "De partij moet eerst laten zien dat de interne zaken op orde zijn, anders kun je ook niet een land besturen."

'Simon Cowell gedreven door wraak'

Simon Cowell heeft zijn succes te danken aan zijn drang naar wraak. De 52-jarige talentscout en tv-producent is jarenlang zodanig afgegaan, dat hij koste wat kost zichzelf moest bewijzen. Dat zegt Tom Bower, de auteur van Cowells ongeautoriseerde biografie Sweet Revenge: The Intimate Life of Simon Cowell.

"Hij had twintig jaar, wel meer dan twintig jaar, van vernedering meegemaakt. Op school was hij een totale mislukking en als muziekproducent was hij een totale mislukking", zegt Bower. "Maar waar hij wel over beschikte was charme."

In het boek over de zeer op zijn privacy gestelde Cowell, bedenker van onder meer talentenjacht X Factor, staan enkele opvallende zaken over de Brit. Zo zou hij onder meer een relatie hebben gehad met zangeres Dannii Minogue en alleen zwart toiletpapier gebruiken.

Hoofdrolspeler Watergateschandaal overleden

Charles Colson, een adviseur van de Amerikaanse president Richard Nixon die een hoofdrol in de Watergate-affaire speelde en uiteindelijk een christelijk leider werd, is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de christelijke organisatie voor (ex-)gevangenen Prison Fellowship Ministries, waarvan Colson de oprichter was, bekend.

Colson overleed aan de complicaties van een hersenbloeding waarvoor hij enkele weken terug in een ziekenhuis was opgenomen.

Treinen rond Amsterdam nog hele ochtend vertraagd

Treinreizigers rond Amsterdam lopen nog de hele zondagochtend meer dan een uur vertraging op. De herstelwerkzaamheden na het ongeluk van zaterdagavond zijn naar verwachting pas rond 13.00 uur afgerond, meldt de NS.

Ter hoogte van het Westerpark botsten zaterdag een stoptrein en een sneltrein rond 18.15 uur frontaal op elkaar. Daarbij vielen tientallen zwaar- en lichtgewonden. Het duurde uren voordat de honderden passagiers uit de treinen waren gehaald.

Reizigers tussen Amsterdam en Leiden moeten omreizen via Utrecht. Degenen die tussen Amsterdam en Schiphol reizen, worden omgeleid via Duivendrecht. Hetzelfde geldt voor reizigers tussen Amsterdam en Sloterdijk. Tussen Sloterdijk en Haarlem en tussen Sloterdijk en Zaandam rijden bussen.

Politiebond houdt vast aan eerdere looneis

Politievakbond ACP gaat toch weer drie procent extra salaris eisen. Dat heeft het bondsbestuur besloten, meldt de bond zaterdag. Eerder maakte de ACP al bekend de inzet voor een nieuwe cao voor de politie te heroverwegen.

De bonden besloten tot de heroverweging nadat na het sluiten van de cao voor gemeenteambtenaren toch ruimte lijkt te zijn voor meer salaris. De ambtenaren krijgen er in het vrijdag gesloten akkoord twee procent bij en ontvangen een eenmalige uitkering. De politiebonden hadden gezien de huidige financiële situatie hun looneis van drie procent extra juist laten vallen.

Het bondsbestuur is ervan overtuigd dat de achterban een nullijn voor het salaris niet kan accepteren, 'gezien de afgesproken loonsverhogingen bij de cao voor gemeenteambtenaren'. "Het kan niet zo zijn dat politiemensen op de nullijn worden gezet, terwijl anderen loonsverhogingen kunnen afspreken."

De dagelijkse besturen van de ACP, en de andere politiebonden NPB en VMHP komen maandag bij elkaar om te praten over de gevolgen van het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis voor de onderhandelingen voor de politie-cao.

De bonden lieten vrijdag overigens nog weten dat het cao-traject in een 'cruciale fase' zit. Zij zouden minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) duidelijk hebben gemaakt dat de achterban op korte termijn duidelijkheid wil hebben over het wel of niet hervatten van de onderhandelingen.

Politiemedewerkers voeren al sinds begin maart actie vanwege de vastgelopen onderhandelingen. Sinds vorige week praten de bonden weer met Opstelten. Het ging toen echter om informele en verkennende gesprekken.

[Serie A] Napoli nadert Udinese

Napoli is Udinese in de Serie A tot op een punt genaderd. De Zuid-Italianen wonnen zaterdag door doelpunten van Edinson Cavani en Paolo Cannavaro met 2-0 van degradatiekandidaat Novara. De ploeg uit Udine kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij Chievo Verona, maar blijft wel vierde.

Catania heeft nog een kansje op het behalen van Europees voetbal. De Sicilianen waren in eigen huis met 2-0 Atalanta Bergamo de baas. De ploeg staat door de zege achtste op zes punten van de vierde plaats. Parma won met 3-0 van Cagliari.

Groupama wint havenrace Itajai

Groupama heeft zaterdag de aanval op de Telefonica in de Volvo Ocean Race ingezet. Het Franse zeiljacht won de havenrace in het Braziliaanse Itajai voor Camper, Puma, Abu Dhabi Ocean Racing en Telefonica. De Spaanse boot lag aan de leiding, maar zeilde verkeerd en kwam pas als vijfde binnen. Team Sanya heeft nog averij en deed niet mee.

In het klassement staat Telefonica nog op een geruststellende voorsprong. De Spaanse koploper heeft 149 punten gesprokkeld en dat zijn er zestien meer dan de Groupama. Camper volgt met 124 punten op de derde stek voor Puma, dat 117 punten bijeen voer. Abu Dhabi en Sanya doen met respectievelijk 58 en 25 punten niet meer mee om de eindzege.

Zondag zetten de boeten koers van Itajai naar het Amerikaanse Miami. De tocht van 4800 zeemijl wordt naar verwachting in iets meer dan twee weken afgelegd.

Rolling Stones en Richard Branson gaan film maken

The Rolling Stones en Richard Branson gaan weer samen aan de slag. Branson, die in de negentiger jaren al een drietal albums van de band uitbracht, heeft de rechten verkregen voor een verfilming van het boek Exile on Main Street: A Season in Hell with the Rolling Stones, van Robert Greenfield, uit 2008.

In tegenstelling tot eerder verschenen documentaires richt deze documentaire zich op de professionele en persoonlijke relatie tussen Rolling Stones voorman Mick Jagger en gitarist Keith Richards, ten tijde van de opnames voor het legendarische album Exile On Main Street, in de zomer van 1971. Het scenario voor de film zal worden geschreven door Brandon en Phil Murphy. De Murphy's werken momenteel ook aan een biografische film over het leven van de Hollywoodster Steve McQueen.

Exile on Main Street: A Season in Hell with the Rolling Stones zal worden geproduceerd door Jason Felts. Later dit jaar verschijnt er ook een documentaire naar aanleiding van het 50- jarige bestaan van The Rolling Stones. Deze documentaire zal worden geregisseerd door Brett Morgan en zal in september van dit jaar verschijnen.

Exile on Main Street: A Season in Hell with the Rolling Stones
Exile on Main Street: A Season in Hell with the Rolling Stones.

[WK snooker] Higgins kruipt door oog van de naald

John Higgins kruipt door het oog van de naald. De wereldkampioen had een beslissend frame nodig om de Chinees Liang Wenbo uit te schakelen. De eerste dag van het wereldkampioenschap werd nog meer opgesierd door een 147 Stephen Hendry.

Higgins sloot de openingssessie af met een 5-4 voorsprong. Het eerste frame in de avondsessie ging naar Higgins, maar daarna gingen er vier frames naar de Chinees. De Schot kwam terug tot 8-8 mede door een 133. In het beslissende frame gaf Wenbo een fout toe en daardoor lag de tafel klaar om uitgespeeld t worden door Higgins. Hij faalde echter op 44 punten. Wenbo wist uiteindelijk de leiding te nemen in het frame, maar met nog twee rode ballen op tafel mistte hij de pot om de partij te beslissen. Higgins profiteerde en trok aan het langste eind.

Vijf overige partijen kenden vandaag hun eerste sessie. Neil Robertson en Stephen Hendry zijn met anderhalve been in de volgende ronde. Robertson leidt met 7-2 tegen Ken Doherty en Hendry staat met 8-1 voor tegen Stuart Bingham. The Golden Boy verloor het eerste frame, maar herpakte zich door de resterende acht frames te winnen. Het zevende frame zal de boeken in gaan als de tiende maximum break in het Crucible Theatre tijdens het WK snooker. Hendry potte voor de elfde keer in zijn carriere achterelkaar vijftien rode, vijftien zwarte en de gekleurde ballen om de 147 score te bereiken. 

Morgen komt de Belg Luca Brecel voor het eerst in actie tegen Stephen Maguire. Ook Shaun Murphy zal zijn partij beginnen tegen Jamie Jones. 

Uitslag + tussenstanden

Speler Speler Uitslag/tussenstand
John Higgins Liang Wenbo 10-9
Martin Gould David Gilbert 3-6
Stuart Bingham Stephen Hendry 1-8
Neil Robertson Ken Doherty 7-2
Mark Allen Cao Yupeng 4-5

Programma zondag 22 april 2012

Tijd Speler Speler Sessie
11.00 Stephen Maguire Luca Brecel Eerste sessie
11.00 Martin Gould David Gilbert Beslissende sessie
15.30 Shaun Murphy Jamie Jones Eerste sessie
15.30 Mark Allen Cao Yupeng Beslissende sessie
20.00 Stuart Bingham Stephen Hendry Beslissende sessie
20.00 Neil Robertson Ken Doherty Beslissende sessie

Featurette en trailer voor God Bless America

God Bless America is een indrukwekkende satire van regisseur en komediant Bobcat Goldthwait. Goldthwait maakte eerder naam met de film World's Greatest Dad. Een tijd geleden verscheen er al een trailer voor de film en nu is er een mooie featurette over deze bijzondere film.

In God Bless America draait het om Frank (Joel Murray) die zijn buik meer dan vol heeft van de intolerante stompzinnige en wrede maatschappij. Frank is net gescheiden, heeft zijn baan verloren en ook nog eens te horen gekregen dat hij terminaal ziek is. Frank is er van overtuigd dat er niks meer is om voor te leven en koopt een pistool. Niet om zichzelf overhoop te schieten maar om af te rekenen met alle irritante figuren die hij op de televisie ziet voorbijkomen. Samen met de 16-jarige studente Roxy (Tara Lynne Barr) reist Frank het land door om af te rekenen met irritante televisie persoonlijkheden.

God Bless America draait vanaf 11 mei in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.


De trailer voor God Bless America.


De God Bless America featurette.

Laatste reviews en specials
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
©FOK.nl e.a.