[F1] Uitslag Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft de Grand prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Duitser bleef met de Red Bull de Lotus-coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean voor. In het klassement leidt Vettel nu voor Lewis Hamilton.

De race begon met voor het eerst dit seizoen regerend wereldkampioen Sebastian Vettel op poleposition. De beste start was voor Vettel die de leiding behield, voor Lewis Hamilton, Mark Webber, Romain Grosjean, Fernando Alonso en Jenson Button. Nico Rosberg viel terug naar de negende plaats, nog achter Ferrari-rijder Felipe Massa die een goede start had. Ook Daniel Ricciardo kwam niet goed weg, want hij leverde zijn zesde startplaats in voor een zeventiende stek. Heikki Kovalainen kwam goed weg, maar de Caterham-rijder liep een lekke rechterachterband op en viel terug naar de laatste plaats.

Massa zat er in de beginfase van de race goed bij, want de Braziliaan verschalkte in de tweede ronde Kimi Räikkönen voor plaats zeven na een inhaalactie op het rechte stuk. De Fin sloeg echter enkele ronden later weer terug, waarna hij vervolgens ook de McLaren van Button en de Ferrari van Alonso verschalkte. Zijn Lotus-teamgenoot Grosjean deed ook goede zaken, want de Fransman pakte eerst de Red Bull van Webber en niet veel later de McLaren van Hamilton, voor plaats twee. Voor Vettel was er geen vuiltje aan de lucht, want de Duitser bouwde een grote voorsprong op.

De eerste stops volgden al na negen van de 57 ronden, waarbij meteen de gevechten en de positiewisselingen ontstonden. Grootste slachtoffer was Hamilton die enkele plaatsen verloor na een mislukte pitsstop. Na dertien ronden leidde Vettel, voor de nog niet gestopte Paul di Resta, Grosjean, de nog niet gepitte Kamui Kobayashi, Räikkönen, Webber, Button, Alonso, Hamilton en Rosberg. Hamilton wist Alonso in te halen, waardoor de Brit na de stops van Di Resta en Kobayashi doorschoof naar plaats zes.

Achterin het veld was er goed nieuws voor Caterham, want Vitaly Petrov wist na een derde van de wedstrijd de Toro Rosso van de worstelende Ricciardo te passeren en klom hierdoor naar de achttiende plaats. Een fraai gevecht na 21 ronden zorgde ervoor dat Di Resta met de Force India door kon schuiven naar plaats tien. Maldonado knokte met Perez, waarbij beide coureurs aan de binnenzijde te veel ruimte lieten. Di Resta dook in het gat en kon zo plaatsen winnen.

Verder naar voren had Vettel een voorsprong van zes seconden op Räikkönen die halverwege de race teamgenoot Grosjean verschalkte. Er volgde een tweede serie stops, waarbij Hamilton door problemen linksachter in de pits wederom veel tijd verloor. Williams-coureur Maldonado spinde, waarna hij met schade op moest geven.

Vettel leidde, voor Räikkönen, Grosjean, Webber, Di Resta, Button, Kobayashi, Rosberg, Alonso, Massa en Hamilton. Voor Rosberg zal de wedstrijd nog een staartje krijgen, want de Duitser dwong eerst Hamilton van het circuit af toen de Brit hem probeerde in te halen. Na de tweede stop deed hij hetzelfde bij Alonso. De Mercedes-coureur kreeg te horen dat hij na de wedstrijd bij de stewards een verklaring af moest leggen.

Vooraan wist Räikkönen langzaam maar zeker het gat met Vettel te dichten. De Fin wist na 35 van de 57 ronden aan de staart van de regerend wereldkampioen te komen en een eerste inhaalpoging te wagen. Deze slaagde niet, waarna Vettel weer een klein gaatje kon slaan.

De laatste serie stops bracht in de top drie geen veranderingen, maar daarachter schoven enkele rijders op. Vettel leidde, voor Räikkönen, Grosjean, Webber, Di Resta, Rosberg, Button, Alonso, Hamilton en Massa. Vettel leek zich op het nieuwe rubber beter thuis te voelen, want hij vergrootte in de slotfase van de race zijn voorsprong op Räikkönen tot ruim drie seconden. Voor plaats vijf ontstond een interessante strijd tussen Di Resta en Rosberg. De Duitser wist vijf ronden voor het einde eindelijk de Force India te passeren.

Ook Button leek aanspraak te maken om Di Resta in te halen, maar de Brit kreeg drie ronden voor het einde van de race een lekke band en moest naar binnen. De Brit viel hierdoor buiten de punten en moest even later met motorische problemen zelfs opgeven. Ook Williams-rijder Bruno Senna zette zijn bolide binnen.

Na 57 ronden won Vettel de race in Bahrein, voor Räikkönen, terwijl Grosjean de derde plaats op het podium bezette. Webber werd voor de vierde maal dit seizoen vierde, voor Rosberg, Di Resta, Alonso, Hamilton, Massa en Schumacher. Door deze uitslag kent het seizoen 2012 na vier wedstrijden al vier verschillende winnaars.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:35:10.990
2 Kimi Räikkönen Lotus +3.333
3 Romain Grosjean Lotus +10.194
4 Mark Webber Red Bull +38.788
5 Nico Rosberg Mercedes +55.460
6 Paul di Resta Force India +57.543
7 Fernando Alonso Ferrari +57.803
8 Lewis Hamilton McLaren +58.984
9 Felipe Massa Ferrari +1:04.999
10 Michael Schumacher Mercedes +1:11.490
11 Sergio Perez Sauber +1:12.702
12 Nico Hulkenberg Force India +1:16.539
13 Kamui Kobayashi Sauber +1:30.334
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:33.723
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
16 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
DNF Jenson Button McLaren +2 Ronden
19 Timo Glock Marussia +2 Ronden
20 Pedro de la Rosa HRT +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Bruno Senna Williams +3 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +32 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +33 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 53
2 Lewis Hamilton McLaren 49
3 Mark Webber Red Bull 48
4 Jenson Button McLaren 43
5 Fernando Alonso Ferrari 43
6 Nico Rosberg Mercedes 35
7 Kimi Räikkönen Lotus 34
8 Romain Grosjean Lotus 23
9 Sergio Perez Sauber 22
10 Paul di Resta Force India 15
11 Bruno Senna Williams 14
12 Kamui Kobayashi Sauber 9
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Pastor Maldonado Williams 4
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
16 Nico Hulkenberg Force India 2
17 Felipe Massa Ferrari 2
18 Michael Schumacher Mercedes 2
19 Timo Glock Marussia 0
20 Charles Pic Marussia 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 101
2 McLaren 92
3 Lotus 57
4 Ferrari 45
5 Mercedes 37
6 Sauber 31
7 Williams 18
8 Force India 17
9 Toro Rosso 6
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0