Asscher geen PvdA-lijsttrekker

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher heeft laten weten dat hij geen kandidaat-lijsttrekker is voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Asscher zegt dit nog eens dit vanwege het stuklopen van het Catshuis-overleg.

"Ik doe niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing, ik steun Diederik Samsom en wil vanuit Amsterdam helpen de PvdA dit najaar de grootste partij te maken", zo liet de populaire wethouder zondag via Twitter weten. De 37-jarige Asscher is al geruime tijd de beoogde toekomstige lijsttrekker voor veel PvdA-stemmers, -leden en -politici.

Lodewijk Asscher (Wikimedia)Hij heeft evenwel eerder gezegd zijn werk in Amsterdam te willen voortzetten, in ieder geval tot medio 2013. Dat leidde tot speculatie dat Asscher het in een lijsttrekkersverkiezing tegen Diederik Samsom op zou kunnen nemen. Laatstgenoemde zou volgens sommigen een 'tussenpaus' zijn. Omdat er echter waarschijnlijk al dit najaar Tweede Kamerverkiezingen zijn, is de verwachting dat Samsoms verkiezing tot lijsttrekker niet meer dan een formaliteit zal zijn.