Rutte maandag naar de koningin

Premier Mark Rutte (VVD) gaat maandag naar de koningin. De kans lijkt groot dat hij dan het ontslag aanbiedt van het minderheidskabinet van VVD en CDA, nadat PVV-leider Geert Wilders zaterdag de gedoogsteun introk.

Maandagochtend komt eerst de ministerraad bijeen om de stand van zaken te beraden. Rutte zei zaterdag al dat het voor de hand ligt dat er binnen afzienbare tijd verkiezingen worden gehouden. Dat betekent dat hij zijn ontslag aanbiedt aan koningin Beatrix en het kabinet demissionair wordt.

Als een kabinet ten val komt, moeten na ongeveer tachtig dagen verkiezingen worden gehouden. Een datum na de zomer ligt voor de hand. PvdA-leider Diederik Samsom sprak zich zaterdag uit voor verkiezingen in september.

Omdat CDA en VVD sinds de breuk met de PVV geen meerderheid meer hebben in de Tweede Kamer, moeten de twee partijen elders steun zoeken voor de begroting voor volgend jaar. Die moet in september klaar zijn. VVD en CDA willen miljarden bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen. De linkse oppositie vindt dat veel te ver gaan.

De Tweede Kamer zal vermoedelijk dinsdag een debat houden over de situatie. Als het kabinet inderdaad demissionair wordt, zal de Kamer ook moeten spreken over de kabinetsvoorstellen die nog kunnen worden behandeld. GroenLinks kwam zaterdag al met de eis dat de plannen voor de invoering van een leenstelsel voor studenten, die maandag in de Tweede Kamer op de agenda staan, niet meer worden besproken.

De komende tijd moet ook blijken hoe de financiële markten reageren op de politieke crisis. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde afgelopen week al dat de triple A-rating van Nederland in gevaar is als er onvoldoende wordt bezuinigd.

Rutte maandag naar de koningin (Foto: Novum)