Muzikale oeuvre Drs. P (92) gebundeld

Hij treedt al 16 jaar niet meer op en is inmiddels 92 jaar, maar het complete muzikale oeuvre van Drs. P is nu toch bijeengebracht. In De Kleine Komedie in Amsterdam vindt maandag de presentatie plaats van Drs. P Compilé Complé: een boek met acht cd's waarop zo'n 180 liedjes staan die de zanger, tekstschrijver en cabaretier tijdens zijn lange carrière ten gehore heeft gebracht.

Uitgever Vic van de Reijt nam de selectie op zich. Hij verzamelde alle studio-opnamen vanaf de eerste plaatopname uit 1955 in het Indonesische Jakarta. Hij voegde daar een cd aan toe met 30 nummers die zijn vastgelegd tijdens de vele optredens die Drs. P vooral in studentenkringen verzorgde. 22 live-opnames waren nooit eerder te horen.

Het oeuvre is veel groter dan de 180 nummers die op de cd's verzameld zijn. "Maar veel van zijn liederen heeft hij nooit op de plaat gezet of anderen hebben er triomfen mee gevierd, zoals Adele Bloemendaal met Hallelujah kameraden of Jenny Arean met De meisjes van het theater", aldus Van de Reijt.

Drs. P, de artiestennaam van Heinz Polzer, werd geboren in Zwitserland en studeerde in Rotterdam af als bedrijfseconoom. Tijdens zijn studententijd begon zijn muzikale loopbaan. In de loop der jaren schreef en vertolkte hij bekend geworden liedjes als Heen en weer, De Dodenrit ('Trojka hier, trojka daar') en Knolraap en lof, schorseneren en prei.

Tijdens de boekpresentatie in De Kleine Komedie brengen talloze artiesten een ode aan Drs. P, onder wie Maarten van Roozendaal, Gerard Cox, Herman Finkers, Erik van Muiswinkel en Bob Fosko. "Het is een eerbetoon aan de grootste taalkunstenaar die Nederland de afgelopen eeuw kende", stelt het Amsterdamse theater. Het is de vraag of de zanger er zelf bij zal zijn. Sinds zijn laatste optreden in 1996 leidt hij een teruggetrokken bestaan.

Muzikale oeuvre Drs. P (92) gebundeld
Muzikale oeuvre Drs. P (92) gebundeld (Foto: ANP)