Het Zondagse Orakel - Het leven is niet perfect

Thako (Okaht)

Genocide met Van Vollenhoven – DriekOplopers
Ik sta er ook steeds weer van versteld hoe mensen met een beetje gevoel in hun donder, toch met dit soort vreselijke ideeën op de proppen kunnen komen. Zoals Van Vollenhoven, die het plannetje bedenkt om groepen mensen uit te sluiten van het recht zich voort te planten.

Zwakbegaafden mogen geen kinderen krijgen. Daar komt het kortweg op neer.
Ik kan me de gedachtegang wel voorstellen. Er zijn altijd omstandigheden denkbaar, waarin het niet verstandig is om er de zorg voor een kind bij te krijgen. Ik ben het er zelfs mee eens dat het niet verstandig is dat een zwakbegaafd stel aan kinderen begint. Zoals ik ook vind dat een echtpaar dat zwaar in de financiële shit zit, er niet verstandig aan doet om op dat moment ook nog een kind op de wereld te zetten.

Het gaat echter wel heel ver om daar een verplichting aan op te hangen. En ik vind het helemaal eng worden, als een overheid dit op gaat leggen. Er wordt steeds meer geprotesteerd tegen de door de overheid geïnitieerde inbreuken op privacy, maar blijkbaar hebben sommigen minder moeite als diezelfde overheid zich met de essentie van het mens-zijn gaat bemoeien.

Het gaat in de plannen van Van Vollenhoven veel verder dan enkel de zwakbegaafden. Hij sprak ook over psychiatrische patiënten en verslaafden. Ik ken velen die ooit een prettig leven hadden, maar door allerhande omstandigheden, binnen een jaar in een psychiatrische- of verslavingskliniek terechtkwamen. Dan stel ik dus dat iemand het ene jaar gewoon kinderen mag krijgen, maar een jaar later niet.
Terwijl velen voor die tijd misschien al kinderen hadden. Ga je die dan per direct weghalen? Ga je dat bij iedere misstap die een ouder maakt doen? Wordt er een concept van het ideale gezin vastgesteld, waaronder het geoorloofd is om kinderen op te voeden?

Het imperfecte en onverwachte is nu juist wat het leven zo bijzonder maakt. Het geobsedeerde streven naar perfecte mensen en perfecte gezinnen, met een perfect begin en een perfect einde is wat het leven heel eng zou maken.

Tilburgse bananenrepubliek – Days-Of-Wild
Dat is wat ik eigenlijk ook een beetje in deze column terug lees. Hou me ten goede: ik ben een groot liefhebber van de columns van Jean-Paul, maar ik heb vaak moeite met de eisen die we soms aan overheden stellen. Het lijkt soms alsof we niet tevreden zijn met een goede overheid, maar enkel met een perfecte overheid. En als die perfectie niet wordt behaald, moeten ze weg.

Ik begrijp heel goed het vreselijke drama achter het verhaal van de baby die door een duidelijk gebrekkige controle om het leven kwam in dat Tilburgse zwembad. En dat daar iemand een enorme douw voor moet krijgen, is logisch. Het is ook goed om van tijd tot tijd zo’n ambtenarenapparaat wakker te schudden. Maar is het dan niet beter om nu eens een keer vooral de betrokken ambtenaren keihard te straffen?

“Het volk” lijkt vooral wethouders en burgemeesters op te willen knopen. Is dat wel logisch?
Bij Nederlandse gemeenten – en dus ook in Tilburg - is de controle op veiligheid eigenlijk erg strikt en zeer goed geregeld. Dit is ook af te lezen aan het feit dat de gebrekkige ophanging van de luidsprekers in het Tilburgse zwembad vele malen is gemeld. Het systeem deugde. De man of vrouw die hier vervolgens daadwerkelijk actie op moest ondernemen en dit naliet deugde niet. Is het dan terecht om wethouders naar huis te sturen?

Regels die deugen zijn geen garantie voor een perfecte wereld. Daar kunnen de bedenkers niets aan veranderen. Het wegsturen van de bedenkers ook niet. De fout ligt eerst en vooral bij een eikel die een potje patience belangrijker vond dan het wegwerken van een stapeltje vastgestelde gebreken aan een luidspreker boven een kinderbadje in een zwembad.

We hebben verkeersregels om ongelukken te voorkomen. Als iedereen zich daar redelijk aan houdt, scheelt dat vele doden. Maar niet allemaal. Moeten we dan bij ieder slachtoffer ook de opstellers en handhavers van de verkeerswetgeving naar huis sturen?

We moeten onderkennen dat alles en iedereen feilbaar kan zijn. We kunnen niet ieder drama voorkomen. Het leven is niet perfect. Soms gaan mensen dood en soms gaan mensen veel te vroeg dood. Soms gebeurt dat opzettelijk. Soms per ongeluk. Soms onbedoeld, maar toch door nalatigheid.

Het leven is niet perfect. Daardoor niet altijd even makkelijk. Maar zelfs ondanks de nodige ellende heel mooi.