Plat Haags - Klaar!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg en harry64 vanuit het midden des lands.

Brief aan Mark.

Het is klaar. Ga nu maar naar huis, Mark. En dan bedoel ik niet je eigen stulpje maar dat van je moeder. Ik weet dat het niet Bepaald origineel is om het steeds weer over je moeder te hebben maar laten we wel wezen; zij is de enige vrouw die je nooit zal bekritiseren en er altijd voor je zal zijn. Hoeveel vrienden hebben er al gebeld, Mark? Ga nu maar. Het is niet erg. Ik zag gisteren beelden van oktober tweeduizendentien. Vol goede moed, maar met het besef voor het instabiele, vertelde je middels de warmgedraaide camera dat het vanaf nu anders ging worden. Het aflikken was begonnen. Je straalde. Bijna jongensachtig. Je bleef positief, je grootste vijanden noemden dat 'weglachen'. Met links van je Maxime Verhagen die zich stond te verkneukelen over zoveel onrechtmatig toegekende macht en extreem rechts van je de man waar je mee kon lachen als ware het je beste vriend in de kroeg, maar die je ook binnen een mum van tijd het leven enorm zuur zou kunnen maken. Dat laatste gebeurde afgelopen zaterdag.

Misschien helpt het als ik zeg dat het deze keer niet aan jou lag, Mark. Natuurlijk, het domme risico om met dit instabiele kabinet te beginnen is je wellicht te verwijten. Het in vertrouwen nemen van de grootste machtsbeluste slang misschien ook nog wel. Maar het is Wilders die hier de grootste verliezer is. Er gaan stemmen op dat hij z'n eigen partij niet meer in de hand heeft, Mark. Die scheuren waren het meest prominent aanwezig binnen de Limburgse PVV afgelopen week. Het is misschien wat vreemd en het zal even wennen zijn voor je maar Limburg loopt, politiek gezien, alweer voorop. De keizer werd gestoord in z'n eigen droom door de bedienden die het net iets scherper zagen. Zij die niet dronken waren van de macht omdat ze hem, de keizer, in het zadel hadden geholpen en daar weinig voor terug kregen. Maandenlang kon de keizer nog dromen, eten van alle politieke vruchten en zichzelf de uitzonderingspositie veroorloven. Maar nu moet de keizer van de troon. Hij neemt z'n kussentje mee en mengt zich onder zijn dienaars. Waar hij zelf het meest tegenaan schopte, het pluche en de zogenaamde oude politiek, is nu een deel van hem geworden. Als iemand zichzelf nooit meer in de spiegel recht kan aankijken dan is hij het wel, Mark.

Ken je het verhaal van Sjostakovitsj en Stalin, Mark? De Russische componist versus de dictator? Stalin gebruikte Sjotakovitsj als zijn nar. En steeds vroeg de componist zich af wanneer het voorbij zou zijn. Wanneer Stalin zou vinden dat hij te ver was gegaan en net als alle andere kunstenaars het nekschot kreeg. Het zwaard van Damocles hing al die tijd boven z'n hoofd. Hero Brinkman was de nar van Wilders. Met het grote verschil dat Brinkman uit eigen beweging kon ontsnappen. Sjostakovitsj moest wachten op de dood van diens allerhoogste baas. Brinkman vertolkte het ongenoegen binnen de partij zodat het gekanaliseerd kon worden en het in de juiste Wilders-stroom bleef. Geert had het op die manier nog in de hand. Met het heldhaftige vertrek van Hero is er een eind gekomen aan die macht. Niemand kan meer publiekelijk de achterban van de PVV besturen onder supervisie van de keizer. En al hoopt diezelfde keizer stemmen te trekken van de met name oudere kiezer, zijn steun binnenskamers valt langzaam weg.

Zeven weken lang hadden jullie een innige relatie. Maar mensen werden jaloers. Anderen zagen weer dat alles waar de PVV voor stond te grabbel werd gegooid. Wilders denk dat hij gewonnen heeft om voor zijn publiek en achterban te kiezen, maar het is al veel te laat. Je bent ingemaakt door twee Limburgers, Mark. Je hebt de test niet doorstaan. Ga nu maar naar huis. Eet een kippensoep. Slaap eens lekker uit. De enge droom is voorbij.

Emile Roemer stopt je lekker in bed. Hij heeft de sleutel van de winkel. En een breekijzer om bij Wilders in te breken.