Opstelten roept op tot inleveren stiletto's

Monique Verlind (DJMO)

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft bezitters van vlindermessen, valmessen en stiletto's zondagmiddag opgeroepen deze wapens nog deze week in te leveren. Hij deed dat bij het startschot van de inleveractie op het politiebureau in Leidschendam-Voorburg.

Van 23 tot en met 30 april staan op meer dan 260 politiebureaus speciale inwerpcontainers waarin deze steekwapens straffeloos kunnen worden gedeponeerd. Vanaf 1 mei zijn alle stiletto's, vlindermessen en valmessen bij wet verboden. Tot die tijd kunnen deze steekwapens anoniem en zonder registratie van gegevens worden ingeleverd bij de politie. Wie vanaf 1 mei wordt betrapt met een van deze wapens kan rekenen op een forse boete.

In de horeca, op straat en op scholen doen zich regelmatig incidenten voor met steekwapens. Begin deze maand ging al een publiekscampagne van start waarin jongeren worden gewezen op het verbod.

Het kabinet wil met het verbod steekincidenten verder tegengaan. In de praktijk bleken legale en illegale messen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden.