Treinverkeer rond Amsterdam weer opgestart

bennootje

Het treinverkeer dat door het ongeluk in Amsterdam plat lag is zondag rond 13.00 uur deels opgestart. De treinen tussen Haarlem en Arnhem en tussen Amsterdam en Vlissingen rijden nog volgens een aangepast schema. "Maar dat zouden ze toch al doen vanwege geplande werkzaamheden", zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Zaterdagavond botsten een sprinter en een sneltrein frontaal op elkaar. Daarbij vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Toen alle passagiers de trein uit waren, was het al donker. Daarom hadden de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport ook nog de zondagochtend nodig voor hun onderzoek.

De sprinter is inmiddels naar een werkplaats gesleept voor verder onderzoek. De sneltrein moet in delen worden weggehaald. De schade aan het spoor is volgens ProRail groot. Twee wissels zijn kapot en het spoor is 'flink ontzet'. De reparatie kan nog tot in de nacht duren.

"Maar gelukkig liggen daar meerdere sporen. Twee sporen die waren afgesloten om de onderzoekers ongehinderd hun werk te kunnen laten doen, zijn nu vrijgegeven", legt de woordvoerder uit.