FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 april 2012

Dinamo Zagreb opnieuw beste van Kroatië

Voor de zevende keer op rij mag Dinamo Zagreb zich de beste club van Kroatië noemen. De topclub had voldoende aan een 3-0 overwinning op Sibenik en kroonde zich zo al vijf wedstrijden voor het einde van de competitie tot landskampioen. Achtervolger Hajduk Split heeft maar liefst vijftien punten minder.

Behalve dat enorme aantal is ook het doelsaldo van Dinamo indrukwekkend te noemen. De ploeg (in de groepsfase van de Champions League nog opponent van Ajax, red.) scoorde tot dusver 64 keer en incasseerde slechts acht tegentreffers. Sinds de onafhankelijkheid van Kroatië in 1991 is het de veertiende landstitel voor Dinamo.

Middelkoop door in kwalificatie Casablanca

Matwé Middelkoop heeft zijn goede reeks uit het challengertoernooi van Barletta voortgezet in Casablanca. In de kwalificaties van het Marokkaanse ATP-toernooi versloeg de Leerdammer Michael Berrer (2) uit Duitsland: 4-6, 6-0 en 6-2. In de tweede van drie kwalificatieronden treft Middelkoop de Fransman Nicolas Devilder.

Arantxa Rus kwam in Barcelona niet door de eerste kwalificatieronde heen. De Monsterse was weliswaar als eerste geplaatst, maar ging hard onderuit tegen Nastassja Burnett uit Italië: 6-4 en 6-1.

Ook Kiki Bertens en Richel Hogenkamp verloren in de eerste ronde van een kwalificatietoernooi. Zij deden dat in Kopenhagen. Bertens (3) verloor van de Australische Johanna Konta: 6-2 en 6-1. Hogenkamp ging onderuit tegen de Slowaakse Kristina Kucova: 6-4, 4-6 en 2-6.

[Serie A] Lazio Roma bezorgt Napoli domper

Lazio Roma heeft ervoor gezorgd dat Napoli de droom van Champions League-voetbal voorlopig kan opbergen. De Romeinen waren zaterdagavond thuis met 3-1 te sterk voor de bezoekers uit Zuid-Italië. Lazio staat door de zege weer alleen derde met drie punten voorsprong op Udinese. Napoli staat weer drie punten daarachter op de vijfde positie.

Lazio kwam al na negen minuten op voorsprong door een treffer van Antonio Candreva, maar Goran Pandev maakte tien minuten voor rust de gelijkmaker. In de tweede helft maakte de thuisploeg alsnog het verschil. Stefano Mauri zette met zijn doelpunt het Stadio Olimpico al op stelten en een door Cristian Ledesma benutte strafschop vergrootte de feestvreugde.

[DC] Argentinië wint spannend dubbel van Kroaten

Argentinië heeft in de kwartfinale van de Davis Cup een 2-1 voorsprong genomen op Kroatië. David Nalbandian en Eduardo Schwank waren in een bijna vijf uur durende vijfsetter Marin Cilic en Ivo Karlovic de baas: 3-6, 7-6 (6), 6-3, 6-7 (6) en 8-6. Juan Martin del Potro kan zondag de beslissing forceren door Cilic te kloppen. Nalbandian treft daarna Karlovic.

Oostenrijk zorgde voor een stunt door de dubbel te winnen tegen Spanje. Oliver Marach en Alexander Peya waren met 3-6, 6-4, 6-4 en 7-6 (12) te sterk voor Marcel Granollers en Marc Lopez en brachten zo de achterstand in de ontmoeting terug tot 2-1. David Ferrer neemt het zondag op tegen Jürgen Melzer. Nicolas Almagro treft daarna Andreas Haider-Maurer.

De Verenigde Staten namen een 2-1 voorsprong door het dubbelspel van Frankrijk te winnen. Op de Monte Carlo Country Club in Roquebrune waren Bob en Mike Bryan met 6-4, 6-4 en 7-6 (4) een maatje te groot voor Julien Benneteau en Michaël Llodra. Jo-Wilfried Tsonga moet zondag proberen Frankrijk in de race te houden door John Isner te verslaan. Gilles Simon neemt het in het vijfde duel op tegen Ryan Harrison.

Tomas Berdych en Radek Stepanek zetten Tsjechië in Praag op 2-1 tegen Servië. Ilija Bozoljac en Nenad Zimonjic werden met 6-4, 6-2 en 7-6 (4) verslagen. Berdych neemt het zondag in de vierde partij op tegen Janko Tipsarevic. Beide mannen wonnen vrijdag hun enkelspel. Radek Stepanek en Viktor Troicki spelen vervolgens de vijfde wedstrijd.

[Primera División] Barcelona na achterstand langs Zaragoza

Barcelona heeft de achterstand op koploper Real Madrid weer teruggebracht naar drie punten. De titelverdediger won zaterdag bij Real Zaragoza met 4-1. Real komt zondag pas in actie in de Primera División en neemt het dan op tegen nummer drie Valencia. Die laatste club was donderdag verantwoordelijk voor de uitschakeling van AZ in de Europa League.

Carlos Reina Aranda zette de thuisclub op voorsprong nadat hij even daarvoor een strafschop had gemist. Carles Puyol en Lionel Messi zetten voor rust al orde op zaken en vlak voor rust werd Zaragoza-verdediger Abraham Minero Fernandez ook nog naar de kant gestuurd. Pas in de slotfase drukte Barça echter door via nogmaals Messi en Pedro.

Hekkensluiter Sporting Gijon verloor op bezoek bij Getafe met 2-0. Osasuna, dat op een Europese plaats staat, ging hard onderuit bij Rayo Vallecano: 6-0. De Madrilenen komen daardoor op drie punten van Osasuna. Espanyol en Real Sociedad speelden met 2-2 gelijk.

Paus opent viering Pasen

Paus Benedictus XVI heeft zaterdagavond met duizenden gelovigen de traditionele viering van Pasen geopend. Hij ontstak het paaslicht in het voorportaal van de donkere Sint-Pietersbasiliek in Rome, lange tijd de grootste kerk ter wereld.

Een brandende kaars symboliseert de opstanding van Jezus Christus, die door christenen wereldwijd wordt gevierd.

Het 84-jarige hoofd van de katholieke kerk heeft bij de urenlange paaswake ook acht volwassenen gedoopt.

Vrijdag leidde Benedictus XVI al een massale viering van Goede Vrijdag in dezelfde basiliek. Hij bad daar voor de traditionele waarden van het gezin. Een volgend hoogtepunt van de viering is de mis op zondag. Dan geeft hij voor de kerk de zegen Urbi et Orbi.

Paasei van 7500 kilo chocolade

Het waarschijnlijk grootste handgemaakte paasei ter wereld is zaterdag onthuld in het zuid-Argentijnse San Carlos de Bariloche. Het chocolade gevaarte is 7500 kilo zwaar en 8,5 meter hoog.

Bergbeklimmers breken het ei zondag in stukjes en verdelen het onder toeschouwers, meldde de lokale bureau voor toerisme.

27 bakkerijen hebben twee weken lang gewerkt om voldoende chocolade te maken voor het reuzenei. De lokale bergbeklimmersclub schoot te hulp voor de bovenkant.

Het ei is opgemeten door het Guinness Book of Records. Tot dusver stond een Italiaans chocolade-ei van 10,39 meter hoog als record genoteerd, maar dat bestond uit twee losse helften.

Paasei van 7500 kilo chocolade
Paasei van 7500 kilo chocolade (Foto: ANP)

EU wil dat Surinamers zich verzoenen

De Europese Unie roept alle Surinamers op tot verzoening. In een reactie op de amnestiewet die zaterdag werd getekend in Paramaribo laat EU-buitenlandchef Catherine Ashton weten dat Surinamers gezamenlijk moeten werken aan verzoening.

Volgens Ashton gaan 'verzoening en rechtvaardigheid hand in hand'. Dit proces moet plaatsvinden 'binnen het stelsel van machtenscheiding en respect voor internationale afspraken'.

Waarnemend president van Suriname Robert Ameerali tekende zaterdag de wijziging van de amnestiewet en kondigde deze af in het staatsblad. Daarmee is deze aangepaste wet van kracht.

Het Surinaamse parlement nam de wijziging woensdag aan. Daardoor kunnen de Surinaamse president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 niet verder worden vervolgd. Bouterse, toen legerleider, is een van de belangrijkste verdachten in de zaak. Hij zou zelf twee tegenstanders van het regime hebben omgebracht.

Bouterse heeft de wijziging eerder een 'nieuw begin' genoemd. De amnestieregeling is volgens hem bedoeld om 'het hele land weer bij elkaar te brengen'. De bitterheid over de periode van militaire dictatuur en binnenlandse strijd zal ermee verdwijnen, stelde hij.


EU wil dat Surinamers zich verzoenen (Foto: Novum)

Mollema: "Ook voor mij verrassing"

Bauke Mollema eindigde vandaag als derde in de Ronde van het Baskenland door in de afsluitende tijdrit verrassend als tweede te eindigen. Mollema, niet bepaald een specialist in het tijdrijden, klom dankzij zijn goede prestatie acht plaatsen in het klassement. Hij bleef vandaag zelfs wereldkampioen tijdrijden Tony Martin voor.

"De wereldkampioen kloppen in zijn discipline. Dat zijn zaken waar je van droomt en op hoopt, maar dit verwachten, is eigenlijk niet reëel. Maar Bauke doet het wel", aldus ploegleider Frans Maassen na afloop. "Hij zat prima in cadans, maar vooral in de afdaling ging het geweldig. Bauke heeft nooit angst met dalen en dat kwam er op dit natte parcours helemaal uit", vond Maassen.

Mollema zelf ziet dat zijn trainingen op tijdrit afgelopen winter nut hebben gehad. "Ik had vooral meer vertrouwen op de fiets. Ik zat lekker en de bochten liepen vloeiend. Deze bevestiging is me veel waard", aldus de renner van Rabobank, die zelf nuchter bleef. "We moeten ook reëel zijn. Dit was een speciale tijdrit, dit parcours lag me wel. Een vlakke lange tijdrit met rechte wegen wordt toch een heel ander verhaal. Bovendien was die regen niet in mijn nadeel. Het plaatje paste dit keer precies."

De derde plaats is voor Mollema is mooie opsteker in aanloop naar de heuvelklassiekers. Tot vandaag waren er nog twijfels over zijn vorm. "Ik was deze week wel blij om te merken, dat het zo goed ging. Ik had na Parijs-Nice geen wedstrijden meer gedaan. Na dik drie weken sta je dan hier en gaat het eigenlijk goed. De ene dag wat beter dan de andere, maar toch voelde het goed. Ik kan nu niet zeggen dat het iedere dag vooruit ging. Vanochtend was ik ook nog goed naar de kloten van vrijdag. Toen dacht ik nog: 'Het is al heel mooi als ik een paar plekken stijg naar een plaats tussen plek tien en vijf'. Dat dan dit er uit komt, is weer wel een leuke verrassing. Ook voor mezelf."

[Bundesliga] Gladbach weet weer niet te winnen

Borussia Mönchengladbach heeft in de Bundesliga met 0-0 gelijkgespeeld bij Hertha BSC en ziet hierdoor de derde plaats en hiermee rechtstreekse plaatsing voor de Champions League in gevaar komen. Gladbach heeft nu al viermaal op rij niet gewonnen, waardoor Schalke 04 een gaatje met de ploeg kan slaan.

Laagvlieger Hertha liet het spel door Gladbach maken, iets waar de ploeg geen raad mee wist. Bovendien viel sterspeler Marco Reus uit met een spierblessure, waardoor de schade voor de nummer vier van de ranglijst groter werd. Hertha blijft ondanks het punt zeventiende staan, maar heeft met nog vijf ronden te gaan een achterstand van slechts drie punten op de nummer vijftien.

Child's Play breidt werkgebied uit

Child's Play, de liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen, heeft aangekondigd haar werkgebied te gaan uitbreiden naar kinderen die samen met een ouder in een blijf-van-mijn-lijfhuis verblijven. Dat heeft Penny Arcade, de website die achter de organisatie zit, verklaard op de Pax East.

Child's Play staat bekend om het doneren van speelgoed, games en geld aan kinderen die opgenomen zijn in een ziekenhuis. De organisatie ziet deze stap als een natuurlijke uitbreiding van haar activiteiten.

"The mission is the same as far as we're concerned," aldus Penny Arcade's Mike Krahulik. Collega Jamie Dillion vulde aan: "Our mission is to improve the lives of children through the kindness and generosity of the video game industry and the power of play. Games can and do have a hugely positive impact for kids who are enduring stress, whether it is from illness or an unsafe home." 

Child's Play heeft in 2011 3,5 miljoen dollar opgehaald. Onlangs kreeg de stichting nogal wat publiciteit vanwege een initiatief van teleurgestelde Mass Effect 3-fans die geld inzamelden voor het goede doel om BioWare te bewegen het einde van de game te veranderen.

child's play

Cambridge wint tumultueuze Boat Race

Cambridge heeft zaterdag de prestigieuze Boat Race tussen de ploegen van universiteiten Oxford en Cambridge gewonnen. De boot van Oxford, met aan boord Nederlander Roel Haen, brak een riem waardoor het met zeven roeiers onmogelijk was Cambridge bij te houden.

De gebroken riem was niet het enige incident tijdens de wedstrijd. Eerder zwom een man voor de boten, waardoor de race moest worden stilgelegd. Vlak na de herstart, raakten de riemen van de boten elkaar, waardoor een blad van Oxford afbrak. Oxford roeide wel door maar de Duitser Hanno Wienhausen kon zonder riem alleen nog maar toekijken hoe Cambridge wegroeide en won.

Een roeier van Oxford, Alex Wood, raakte na de race een tijdje buiten bewustzijn. Hij werd uit de roeiboot getild en had verzorging nodig van artsen. De overwinning van Cambridge werd daardoor niet uitgebreid gevierd.

Al sinds 1829 wordt de Boat Race verroeid. Sinds 1856 gebeurt dat ieder jaar. Cambridge behaalde 81 zeges, Oxford staat op 76. In 1877 was er geen winnaar. Eerder roeiden ook al Nederlanders in de boot van Oxford. Sjoerd Hamburger roeide in 2009 en 2010. Hij won één keer. In 2002 won Gerritjan Eggekamp de wedstrijd.

S. Willams en Safarova zonder genade naar finale

Serena Williams en Lucie Safarova hebben zaterdag met grote overmacht de finale van het WTA-toernooi in Charleston bereikt. Williams rekende op indrukwekkende wijze af met Samantha Stosur. De Australische nummer twee van de plaatsingslijst kreeg maar twee games van de ontketende Amerikaanse: 6-1 en 6-1.

Safarova deed het tegen toernooiverrassing Polona Hercog nog beter. De Sloveense, die eerder dit toernooi onder meer Marion Bartoli en Nadia Petrova de baas was, kreeg tegen Safarova geen voet aan de grond. Op het groene gravel maakte ze fout na fout en liep zo tegen een double bagel aan: 6-0 en 6-0.

[Serie A] Juventus nieuwe koploper

Juventus is de nieuwe koploper in de Italiaanse Serie A na een 0-2 zege op Palermo. AC Milan liet eerder deze dag een 1-2 thuisnederlaag tegen Fiorentina noteren, waardoor de beide teams op de ranglijst van positie konden wisselen.

Juve domineerde in de eerste helft op Sicilië, maar Fabio Quagliarella, Mirko Vucinic en Martin Caceres misten kansen op een doelpunt. Pas in de 56e minuut kwam de 0-1 op het scorebord te staan doordat Leonardo Bonucci uit een hoekschop van Andrea Pirlo raak wist te koppen. Quagliarella zorgde twintig minuten voor tijd voor de 0-2 de eindstand.

Epic Games is bezig met een pc-exclusive

Momenteel vindt in Boston de Pax-East conventie plaats, een kleine expo georganiseerd door de Penny Arcade-website. Het is geen E3, maar ook hier komen spelontwikkelaars in panels praten over hun projecten. Mike Capps van Epic Games heeft in zo'n panel verklapt dat de ontwikkelaar werkt aan een pc-exclusive game.

Meer details heeft Capps echter niet vrijgegeven. Epic Games is bekend van de Gears of War-serie op Xbox 360, de verschillende Unreal-games voor meerdere platformen en recentelijk de Infinity Blade-games voor iOS. Hun Unreal-engine is één van de meest gebruikte game-engines van het moment.

unreal4

Vox Games krijgt nieuwe naam en medewerkers

Tijdens PAX East is bekend geworden dat Vox Games binnenkort met een andere naam door het leven zal gaan. Vox Games was een tijdelijke naam voor een nieuw nieuwsplatform waar onder andere ex Joystiq-medewerkers en een ex- Kotaku chief in editor werkzaam zijn. De nieuwe naam van dit platform is uiteindelijk Polygon geworden.

Daarnaast zijn er vier nieuwe namen toegevoegd aan het team. Matt Leone is afkomstig van 1UP, Tracey Lien was werkzaam bij Kotaku Australia, Phil Kollar werkte bij Game Informer en Emily Gera was een voormalig MMO-schrijver bij Videogamer. Een gezelschap dat al aardig wat kennis heeft op gamegebied dus. Wanneer het nieuwe platform online gaat, is nog niet bekend. De hoop is ergens in 2012, aldus Vox Games.

Klanten Vodafone krijgen vreemden aan de lijn

Vodafone heeft 'enkele' meldingen gekregen van mensen die na de grote storing wel weer kunnen bellen, maar af en toe wildvreemde mensen aan de lijn krijgen. Een woordvoerder bevestigt daarmee zaterdag een bericht op RTV Rijnmond.

Ook aan dit probleem wordt gewerkt, zegt de woordvoerder. De klachten zijn een gevolg van de grote storing die Vodafone sinds woensdag treft. Dat gebeurde na een brand bij een verdeelstation van het bedrijf. Die storing is nog niet helemaal verholpen.

Klanten Vodafone krijgen vreemden aan de lijn
Klanten Vodafone krijgen vreemden aan de lijn (Foto: ANP)

Ook Magny-Cours wil Franse GP organiseren

Nu de Grand Prix van Frankrijk nog niet definitief teruggekeerd is op de Formule 1-kalender groeit bij de circuit-bazen van Magny-Cours de hoop dat de race op hun baan georganiseerd kan gaan worden.

De bedoeling was dat de race in Frankrijk vanaf 2013 afgewisseld zou worden met de Grand Prix van België, maar dit is nog niet rond. Er zou naar verwachting gereden gaan worden op Paul Ricard, maar de onderhandelingen hierover lopen nog. Paul Ricard organiseerde in 1990 voor het laatst een F1-race. Het circuit heeft de steun van de Franse overheid.

Daarna vertrok het circus naar Magny-Cours waar tot en met 2008 geracet werd. Daarna is de Grand Prix vanwege financieringsproblemen van de kalender geschrapt. Het centraal in Frankrijk gelegen Magny-Cours wordt geroemd vanwege de mooie gladde, vloeiende baan, maar heeft problemen met de bereikbaarheid en er liggen te weinig hotels in de buurt. Toch ruikt de circuit-directie kansen en heeft voormalig Formule 1-teambaas Guy Ligier ingeschakeld om contact op te nemen met F1-baas Bernie Ecclestone.

'Elke Borderlands-DLC was binnen acht weken af'

Hoofdprogrammeur Jeramy Cooke en designer Scott Kester werkten samen aan de eerste Borderlands en vertelden tijdens de PAX-conventie dat elk DLC-pakket van Borderlands binnen acht weken gemaakt is.

"You don't understand, those first DLCs, we were literally counting K to try and fit features in there because at the time we hadn't expected it to be such a huge success, so we didn't know that 'oh, we'll have to put all this DLC in,'" zei Cooke over de stress die het hun opleverde. Gearbox had namelijk geen rekening gehouden op de komst van DLC. "It was the first time the company had ever done DLC, but we were like, damn it, if we're going to do it, let's do it," voegde Kester hier aan toe.

Gearbox zorgt er nu voor dat Borderlands 2 wel voorbereid is voor DLC. Hiervoor hebben ze een speciaal systeem ontwikkeld en met dat nieuwe systeem probeert Gearbox zijn record om binnen twee uur een twintig uur durende DLC-pakket te bouwen te verbreken.

Look at me! I'm downloading DLC!

Jongen verkoopt nier voor iPad en iPhone

Een Chinese jongen van 17 jaar heeft een van zijn nieren verkocht aan illegale handelaren. Met de opbrengst, omgerekend 2700 euro, kocht hij een iPhone en een iPad. De politie arresteerde vijf verdachten van illegale handel in organen, onder wie de chirurg die de operatie uitvoerde. Dat berichtten Chinese staatsmedia zaterdag.

De zaak kwam aan het licht nadat de jongen zijn moeder had opgebiecht hoe hij aan het geld voor de telefoon en de iPad was gekomen. Zijn overgebleven nier functioneert niet meer goed.

De hoofdverdachte verkocht het verwijderde orgaan voor transplantatie aan een Chinese nierpatiënt voor tien keer de prijs die hij de jongen had betaald.

Gers Pardoel wint Serious Talent Award

Gers Pardoel heeft zaterdagavond de 3FM Serious Talent Award in de wacht gesleept. De rapper kreeg zijn prijs op Paaspop uit handen van Tim van Esch van Handsome Poets, de winnaar van vorig jaar.

De 3FM Serious Talent Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een artiest die zijn talent het beste heeft gebruikt om zijn carrière naar een hoger niveau te tillen. Pardoel was samen met Kensington, Chagall, Dotan en Chef'Special genomineerd.

"Gers Pardoel is na zijn verkiezing tot 3FM Serious Talent definitief doorgebroken", vindt Tijs van Liemt, coördinator van 3FM Serious Talent. "Wij verwachten nog veel van hem."

De 30-jarige Pardoel, bekend van nummers als Ik Neem Je Mee en Bagagedrager, maakt kans op nog meer prijzen tijdens de 3FM Awards. Die worden donderdag uitgereikt in de Amsterdamse Westergasfabriek.

[DC] Nederland wint dubbelspel maar net

Nederland heeft in de Davis Cup met 3-0 van Roemenië gewonnen. Zaterdag waren Jean-Julien Rojer en Igor Sijsling met 6-3, 7-6 (3), 6-7 (3), 3-6 en 9-7 net iets sterker dan Andrei Daescu en Florin Mergea. Vrijdag had Oranje al beide enkelspelen gewonnen. Door de zege speelt Nederland later dit jaar een promotie/degradatiewedstrijd voor toetreding tot de Wereldgroep.

Aanvankelijk leek er geen wolkje aan de lucht voor de Nederlandse mannen. De eerste set werd via een enkele break met 6-3 gewonnen en ook in het tweede bedrijf namen de mannen van Davis Cupcaptain Jan Siemerink een break voorsprong. Nu kwamen de steeds beter spelende Roemenen echter terug, maar in de tiebreak werd het alsnog 2-0 in sets.

In de derde set had Roemenië de overhand, maar breaks kwamen er niet. In de tiebreak sloegen de bezoekers echter toe en ook de vierde set was voor de Roemenen. Daardoor was een beslissende set nodig waarin Oranje twee keer een break ongedaan maakte. Op 8-7 kreeg Nederland drie matchpunten. Op het tweede wedstrijdpunt was het raak.

Kwart van geboorten Mexico bij tieners

Mexico is bezorgd over het grote aantal tieners dat al moeder wordt. Van alle baby's die er geboren worden heeft 24 procent een moeder tussen de 14 en 19 jaar, aldus het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.

Een zwangerschap op zo'n jonge leeftijd is erg riskant. De tienermeisjes hebben volgens het ministerie vijf keer meer kans om te overlijden tijdens de zwangerschap en bevalling. Het lichaam van de jonge meisjes en vrouwen is nog onvoldoende ontwikkeld voor zo'n grote gebeurtenis. Veel tienermoeders verlaten bovendien hun school, waardoor ze later moeilijker een baan vinden.

Ruim zes op de tien tienerzwangerschappen waren onbedoeld, aldus het ministerie. De overheid wil de jongeren beter gaan voorlichten over voorbehoedsmiddelen.

Kwart van geboorten Mexico bij tieners
Kwart van geboorten Mexico bij tieners (Foto: ANP)

Magic: The Gathering komt deze zomer naar de iPad

Deze zomer brengt Wizards of the Coast een nieuwe Magic: The Gathering-game uit. Vorig jaar kwam Duels of the Planeswalkers 2012 uit en nu, bijna een jaar later, heeft Wizard of the Coast Duels of the Planeswalkers 2013 aangekondigd. 

Duels of the Planeswalkers 2013 is geen uitbreiding of opvolger voor 2012, maar een losstaande game met alle oude functionaliteit en wat nieuwe opties. Zo zal Wizards of the Coast nieuwe decks uitbrengen voor de game en heeft de game nieuwe uitdagingen, puzzels en bazen om te verslaan. Ook nieuw is dat de game ook voor iPad wordt uitgebracht.

Je hoeft geen expert in Magic: The Gathering te zijn om de game te kunnen spelen. Wizards of the Coast zegt juist dat 'de game bedoeld is om nieuwe spelers bekend te maken met het spel. Maar ook ervaren spelers zullen er veel plezier aan beleven.'

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013 zal te downloaden zijn voor PlayStation 3, Xbox 360, pc en iPad.

Duels of the Planeswalkers 2013

Wietplanten en wapens aangetroffen in Eindhoven

In een woning in Eindhoven zijn vrijdagavond naast een hennepkwekerij ook meerdere wapens en munitie aangetroffen. Een 34-jarige man is gearresteerd, meldt de politie.

Agenten betraden het pand in het stadsdeel Tongelre na een tip. Ze troffen daar vijftig wietplanten aan. Ook werden er vuurwapens, een rookgranaat en bajonetten gevonden. Alle goederen zijn in beslag genomen.

Voorman studentenopstand China overleden

Fang Lizhi, een van de bekendste stemmen van de Chinese studentenopstand van de jaren tachtig, is vrijdag in het Amerikaanse Tucson overleden. Dat heeft zijn weduwe bevestigd. Hij was 76 jaar oud.

Fang, zoon van een eenvoudige postambtenaar, maakte als sterrenkundige in China een bliksemcarrière. Maar zijn aandeel in de studentenopstand kostte hem de gunst van de regering in Beijing. Die herkende in Fang de meest uitgesproken en welbespraakte voorvechter van democratisering en vreesde dat de plaatsvervangend rector van de Universiteit van Wetenschap en Technologie zijn studenten tot een opstand aanzette.

Toen Beijing de studentenopstand de kop indrukte zagen Fang en zijn vrouw zich gedwongen dertien maanden lang onder te duiken in de Amerikaanse ambassade. Hen hing de doodstraf boven het hoofd. Uiteindelijk kreeg het tweetal verlof als ballingen naar de Verenigde Staten te vertrekken, waar Fang ging doceren aan de Universiteit van Arizona in Tucson.

Fang heeft een hele generatie tot inspiratie gediend, zei zijn vriend en mededissident Wang Dan zaterdag. ''Ik hoop dat het Chinese volk nooit zal vergeten dat er een denker als Fang Lizhi is geweest. Hij wekte in het volk het verlangen naar mensenrechten en democratie. Ooit zal China trots zijn hem te hebben voortgebracht.''

Tien doden bij busongeval Argentinië

Tien inzittenden van een bus die zaterdag in Noord-Argentinië in een ravijn stortte hebben het ongeval niet overleefd. Onder hen zijn volgens de politie twee meisjes van repsectievelijk zes jaar en zes maanden oud.

De bus van maatschappij Potosi was vrijdagavond uit het Boliviaanse Villazon vertrokken en was onderweg naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. In de provincie Jujuy raakte de bus echter van de weg en stortte in de diepte.

In de bus zaten volgens persbureau Infobae 55 Bolivianen, drie Peruanen, drie Fransen, twee Duitsers, een Brit, een Spanjaard en een Panamees.

Verloofde ook bewaarder Britney Spears

De verloofde van Britney Spears, Jason Trawick, wordt mogelijk medebewaarder van de zangeres. Britney's vader Jamie, die in 2008 werd aangesteld als Spears' curator, heeft een verzoek daartoe ingediend bij een rechtbank.

Trawick krijgt alleen zeggenschap over Britney's algemene gezondheid en niet over haar financiën, zegt een bron tegen het Amerikaanse blad People. De popzangeres werd in 2008 onder curatele gesteld vanwege haar verwarde psychische toestand.

Trawick vroeg de 30-jarige zangeres in december ten huwelijk. De twee maakten niet bekend wanneer ze gaan trouwen, maar volgens ingewijden gaat het deze zomer gebeuren.

Vraag GGZ loopt terug door eigen risico

De invoering van de eigen bijdrage in de psychische gezondheidszorg leidt tot een aanzienlijke terugloop van de vraag. Het merendeel van de GGZ-instellingen heeft te maken met patiënten die hun behandeling niet willen voortzetten of willen starten als gevolg van de eigen bijdrage, die kan oplopen tot tweehonderd euro. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Nederland.

De verwachte gemiddelde vraaguitval voor dit jaar is elf procent voor ambulante zorg en vijf procent voor klinische zorg. Dit zal naar verwachting zorgen voor vijfduizend minder fte's in de sector. Het merendeel van de banen zal verdwijnen bij het zorgpersoneel, maar ook bij het ondersteunend personeel zal er geschrapt moeten worden.

Vorige maand bleek uit een enquête van het Landelijke Platform GGz onder vijfhonderd patiënten dat de helft van hen vanwege de eigen bijdrage is gestopt of overweegt te stoppen met de behandeling. Zeventien procent is al gestopt, 35 procent denkt daarover na.

Sinds begin dit jaar moeten psychiatrische patiënten soms wel honderd tot tweehonderd euro extra eigen bijdrage betalen voor zware geestelijke zorg. Patiënten die worden opgenomen voor langer dan een maand zijn 145 euro per maand meer kwijt dan voorheen.

FIFA Street

Ondanks het grote succes van de reguliere FIFA-serie is FIFA Street nooit een groot succes geworden. De eerste game verscheen in maart 2005 voor Xbox, GameCube en PlayStation 2. Het tweede deel verscheen een jaar later al en het derde deel stamt uit 2008. Daarna werd de serie een tijdje in de ijskast geplaatst om er nu weer uit te komen. De game slaat een nieuwe weg in en daarom is het geen FIFA Street 4 geworden, maar gewoon FIFA Street, als het begin van een nieuwe serie.

Steeds vaker lastminuteaankopen voor Pasen

Het was zaterdag flink druk bij supermarkten en andere winkels. Volgens Detailhandel Nederland doen mensen hun paasaankopen steeds vaker op het laatste moment. "Dat zien we ook bij andere feestdagen zoals sinterklaasavond en kerst", aldus een woordvoerster. Exacte omzetcijfers kon ze nog niet geven.

Een week geleden zei de brancheorganisatie rekening te houden met een extra omzet van 230 miljoen euro in de dagen voor Pasen. "Die inschatting lijkt aan de voorzichtige kant te zijn geweest. Vermoedelijk komt dat bedrag hoger uit."

Steeds vaker lastminuteaankopen voor Pasen
Steeds vaker lastminuteaankopen voor Pasen (Foto: ANP)

[Premier League] Zege Chelsea, Liverpool speelt gelijk

Chelsea vergat zaterdag bijna te profiteren van het puntenverlies dat concurrent Tottenham Hotspur bij Sunderland leed. Een late goal van de Spanjaard Juan Mata bezorgde The Blues, net als woensdag tegen Benfica, de 2-1 zege tegen Wigan Athletic en daardoor is het gat met nummer drie Tottenham verkleind tot drie punten.

Arsenal heeft twee punten meer dan Chelsea, maar kan zondag middels een zege op Manchester City de derde plek bereiken. De strijd om de felbegeerde vierde plek (die rechtgeeft op voorronde Champions League) blijft spannend.

Oud-Ajacied Luis Suárez heeft Liverpool behoed voor een nederlaag tegen Aston Villa. The Reds keken ruim zeventig minuten tegen een 1-0 achterstand aan, maar acht minuten voor het eindsignaal maakte Suárez gelijk. Het was de achtste competitietreffer dit seizoen voor de Uruguyaan. Samen met Dirk Kuijt startte hij in de basis bij Liverpool. Beide spelers bleven negentig minuten staan.

Voormalig trainer van Luis Suárez, Martin Jol, zag zijn Fulham met 0-3 zegevieren bij Bolton Wanderers. Dankzij de zege blijven The Cottagers aanleunen tegen het linkerrijtje en behoort Europees voetbal nog tot de opties. Clint Dempsey was met twee goals de gevierde man. Voormalig Real Madrid-speler Mahamadou Diarra maakte de derde treffer.

Overige uitslagen Engeland
Norwich City - Everton 2-2
West Bromwich Albion - Blackburn Rovers 3-0

Agent belaagd door rouwstoet Griekse apotheker

Deelnemers aan een mars ter nagedachtenis van de Griek die uit wanhoop over de rigoureuze bezuinigingen zelfmoord zou hebben gepleegd, hebben zaterdag in Athene een politieman aangevallen. De betogers beroofden de agent van zijn kogelwerende vest en lieten hem bloedend achter.

De herdenkingsmars volgde op de uitvaartdienst van Dimitris Christoulas. Christoulas, een 77-jarige gepensioneerde apotheker, schoot zich woensdag op het Syntagma-plein in Athene door het hoofd. In zijn afscheidsbrief weet hij zijn geldzorgen aan de Griekse politieke kaste en riep jongeren op hun gekozen leiders te vermoorden.

Zijn zelfgekozen dood heeft de volkswoede over de bezuinigingen in Griekenland nog aangewakkerd. Honderden boze Grieken woonden Christoulas' rouwdienst bij en hieven daar protestliederen en -leuzen aan. Na afloop trokken ongeveer tweehonderd mensen door het centrum van Athene naar het Syntagma-plein waar Christoulas zijn einde vond.

Daar kreeg de menigte twee agenten in het vizier. Een twaalftal demonstranten trok een capuchon over de ogen en zette de jacht op de politiemannen in. Een van hen wist te ontsnappen, maar de ander werd in elkaar geslagen.

De belaagde agent ontkwam toen collega's hem te hulp schoten. Zijn kogelwerende vest dat de relschoppers buitmaakten lieten zij achter op de plaats van Christoulas' dood, om daar als provisorisch gedenkteken te dienen.

Velletje knakworst bijna duurder dan inhoud

De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten zaterdag in krant Kronen Zeitung.

De makers van de worstjes, ook wel Frankfurters geheten, kampen met een wereldwijd tekort aan schaapsdarmen. Die zijn de basis voor de worstenvelletjes. Het tekort komt onder meer door het dalend aantal schapen wereldwijd. Bovendien zijn er sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.

In februari luidden de makers van Duitse braadworsten al de noodklok over stijgende prijzen.

Gladiatoren beklimmen uit protest Colosseum

Verscheidene Romeinen in gladiatorendracht hebben zaterdag het Colosseum beklommen. Zo maakten ze hun onvrede kenbaar over de boetes die de politie hen heeft opgelegd.

De politie van de Italiaanse hoofdstad bekeurde de als klassieke prijsvechters uitgedoste Romeinen omdat ze geen vergunning voor hun nering konden overleggen. Hen werd verboden nog langer tegen betaling met toeristen te poseren.

Sommige toeristen gaan bij het Colosseum graag met de nepgladiatoren op de foto, maar kijken op hun neus als die na afloop een vergoeding eisen. Maar de gladiatoren houden vol dat zij de sfeer van het oude Rome oproepen en een populaire attractie vormen.

Hansma: ''Stoppen met Sibon zakelijke beslissing''

Volgens sc Heerenveen-directeur Johan Hansma was het besluit om spits Gerald Sibon geen nieuw contract te geven een zakelijk besluit. Sibon beëindigde vervolgens zelf zijn carrière. Het besluit om afscheid te nemen van Sibon was volgens de directeur 'puur zakelijk'.

"Met zijn rol als pinchhitter en zijn kennis die hij kon delen met onze aanvallers was hij zeer waardevol", stelt Hansma in Voetbal International. "Maar hij geeft zelf ook aan dat het fysiek steeds moeilijker wordt en wij willen jong talent niet blokkeren."

Een functie in de technische staf was, om zakelijke redenen, niet aan de orde. "Een rol als spitsentrainer was voor ons geen optie. Nagenoeg iedere trainer heeft in moeten leveren, dan is het raar dat we een extra man aanstellen."

"We hebben bovendien mensen in huis die ook heel goed de aanvallers kunnen trainen en volgens mij was onze nieuwe hoofdtrainer (Marco van Basten, red.) ook wel een redelijke spits", vervolgt de clubbestuurder. "Hoe pijnlijk het besluit ook was, het was een puur zakelijke beslissing in het belang van de club."


Gerald Sibon (r) in duel met Rasmus Elm. (Foto: Pro Shots)

FOK!filmtips van de dag: The Departed + Kill Bill Vol 1

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond weer een uitgebreid aanbod wat films betreft, bij zowel de publieke als commerciële omroepen. Om 20.00 uur de komedie Cool Runnings met onder meer John Candy over een Jamaicaans bobslee team die mee wil doen aan de Olympische Spelen. Ook nog gebaseerd op waar gebeurde feiten. Op hetzelfde tijdstip op RTL7 de avonturenfilm The Forbidden Kingdom met Jet Li en Jacky Chan. Martial Arts liefhebbers weten dat er dan wel wat valt te genieten.

Om 20.30 uur op RTL5 de leuke animatiefilm Horton Hears a Who! Inderdaad, net als The Lorax die binnenkort in de bioscoop te zien is, gebaseerd op een boek van Dr. Seuss. Horton is een olifant die de meest vreemde dingen beleefd als hij hulpgeroep in de jungle hoort. Een planeet, zo groot als een minuscuul stofdeeltje is in nood en vraagt die goedhartige olifant om hulp. Horton's vrienden denken echter dat Horton spoken ziet.

Om 22.00 uur op RTL8 Wes Craven's Scream 3. Een aangename griezelfilm van het bekende Craven kaliber. De eerste FOK!filmtip van de dag begint ook om 22.00 uur maar dan op de zender Veronica. Daar is namelijk de indrukwekkende thriller The Departed van Martin Scorsese. De jonge politieagent Billy Costigan infiltreert bij de maffia. Tegelijkertijd werkt een gangster genaamd Frank Costello zich op bij de politie van Boston. Maar wat gebeurd er als hun wegen elkaar kruizen? Een dodelijk kat-en-muisspel begint.

IJzersterke film met dito cast, namelijk Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson en Mark Wahlberg in de belangrijkste rollen. Met zo'n cast kan je ook weinig verkeerd en al helemaal als je Scorsese op de regiestoel hebt zitten. The Departed won terecht vier Oscars en mag je als filmliefhebber niet gemist hebben.

Op RTL7 is om 22.05 uur weer Danny The Dog met Jet Li te zien. Om 22.10 op RTL5 de ietwat tegenvallende komedie Fun with Dick and Jane met Jim Carrey en om 23.35 uur op SBS6 de thriller Cellular.

De tweede FOK!filmtip van vandaag begint om 23.55 uur op Canvas. Quentin Tarantino's epische Kill Bill Vol. 1. Heerlijk eerbetoon aan de Japanse cinema in de welbekende stijl van Tarantino. Hard en bloederig. Uma Thurman in het motorpak van Bruce Lee, wat wil een filmliefhebber nog meer?

Op Net5 om 00.05 uur de griezelfilm I Still Know What You Did Last Summer. Heerlijke slasherfilm in de stijl van de jaren tachtig. Op datzelfde tijdstip op RTL7 de oorlogsklassieker Midway met Hollywood legendes Charlton Heston, Edward Albert en Henry Fonda. En voor de nachtbrakers met een immens brede smaak is er om 01.30 uur nog de komedie Repo Chick te zien op BBC2.

Veel kijkplezier en laat even weten welke film(s) je gezien hebt!

Bijna 25.000 Syriërs gevlucht naar Turkije

Het totaal aantal Syriërs dat naar buurland Turkije is gevlucht, is opgelopen tot bijna 25.000. De voorbije 24 uur zijn er namelijk 700 mensen bijgekomen, aldus een Turkse functionaris zaterdag.

De Syriërs zijn op de vlucht voor het geweld tussen de regeringstroepen en een opstandelingenleger.

Het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije is de laatste dagen flink opgelopen. Turkije heeft bij de Verenigde Naties aan de bel getrokken om te helpen bij de opvang.

Bijna 25.000 Syriërs gevlucht naar Turkije
Bijna 25.000 Syriërs gevlucht naar Turkije (Foto: ANP)

Buurlanden Mali trekken sancties in

De buurlanden van Mali hebben de sancties tegen de junta, die vrijdag aankondigde de macht over te dragen aan een burgerregering, ingetrokken. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Burkina Faso gezegd.

De toezegging van Djibrill Bassole, die coupleider kapitein Amadou Haya Sanogo vrijdag flankeerde toen die afkondigde afstand te doen van de macht, is voor veel Malinezen een grote opluchting. Sinds Mali's buren na de staatsgreep van Sanogo en co de grenzen sloten teerde het land snel in op de brandstofreserves. Veel wijken van de hoofdstad Bamako moesten het al halve dagen zonder elektriciteit stellen.

De export naar Mali wordt hervat nu de junta de gevluchte voorzitter van de Nationale Assemblee heeft uitgenodigd terug te keren en, zoals de grondwet voorschrijft, het ambt van president op zich te nemen. Parlementsvoorzitter Dioncounda Traore zou wellicht zaterdag alweer in Bamako arriveren.

De opperbevelhebbers van dertien buurlanden van Mali hebben vrijdag overlegd over militair ingrijpen in het ordeloze land. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) wil het gezag van Bamako in het noorden van Mali, waar Toeareg-rebellen hun eigen staat Azawad hebben uitgeroepen, herstellen. Frankrijk heeft aangeboden een dergelijke operatie logistieke ondersteuning te verlenen.

De kennelijke machteloosheid van de Malinese regering tegen de opmars van de Toeareg-rebellen was voor de coupleiders reden de macht te grijpen. Nu zij de macht weer overdragen hebben zij wel immuniteit voor rechtsvervolging bedongen voor alle deelnemers aan de staatsgreep.

Het lot van de verdreven president Amadou Toumani Touré is nog altijd onduidelijk. Hij dook na de coup onder en van zijn wel en wee is niets bekend. Bassole heeft naar eigen zeggen aangedrongen op Touré's ongehinderde terugkeer.


Buurlanden Mali trekken sancties in (Foto: Novum)

[Bundesliga] Dortmund en Bayern maken geen fout

Het verschil tussen Borussia Dortmund en Bayern München in de Bundesliga blijft drie punten. Koploper Dortmund won met 3-1 bij VfL Wolfsburg. Bayern München won thuis met 2-1 van FC Augsburg. Mario Gómez scoorde beide treffers van de club uit München. Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen in Duitsland.

Dortmund kwam in Wolfsburg halverwege de eerste helft op voorsprong via Robert Lewandowski. Vlak na de thee maakte Ilkay Gündogan er 2-0 van, maar Mario Mandzukic bracht de spanning terug. In de slotfase gooide Lewandowski de wedstrijd definitief in het slot.

Bayern kon tegen het Augsburg van trainer Jos Luhukay al na een minuut juichen. De treffer van Gómez werd echter door Ja-Cheol Koo nog voor rust van zijn belang ontdaan. De topscorer van de Bundesliga liet het er echter niet bij zitten en was na een uur opnieuw doeltreffend.

Overige uitslagen Bundesliga:
FC Köln - Werder Bremen 1-1
VfB Stuttgart - FSV Mainz 4-1
SC Freiburg - FC Nürnberg 2-2
FC Kaiserslautern - 1899 Hoffenheim 1-2

Rotterdam door in EHL na kraker tegen Mülheim

De hockeyers van Rotterdam hebben zich voor de kwartfinale van de Euro Hockey League geplaatst. Na verlenging stond het nog 4-4 tegen het Duitse Uhlenhorst Mülheim, maar de thuisploeg nam de shoot-outs net iets beter: 9-8. De Rotterdammers nemen het maandag op tegen het Engelse East Grinstead.

Rotterdam is na Amsterdam en Bloemendaal de derde Nederlandse formatie die zich bij de laatste acht van het toernooi schaart. Amsterdam en Bloemendaal staan zondag tegenover elkaar.

Rotterdam leek aanvankelijk op een eenvoudige overwinning af te stevenen. Janik Otto opende na vier minuten de score en via Nick Wilson kon het publiek in Rotterdam twee minuten later weer een treffer vieren. Wilson was ook verantwoordelijk voor het derde en vierde doelpunt.

Mülheim gaf zich echter niet gewonnen en drie minuten voor tijd bekroonden de Duitsers een sterke comeback: 4-4. Omdat er in de verlenging niet werd gescoord, moesten shoot-outs de beslissing brengen. Daarin trok Rotterdam alsnog aan het langste eind.

[Serie A] Nederlagen Milan en Roma, gelijkspel Inter

Drie Italiaanse topploegen hebben zaterdag averij opgelopen. Internazionale speelde gelijk bij Cagliari, terwijl AS Roma en AC Milan hun wedstrijd allebei verloren. Voor AC Milan is de 1-2 thuisnederlaag tegen nummer zeventien Fiorentina een heel dure. Het gat met Juventus blijft daardoor twee punten, wat inhoudt dat de Oude Dame bij winst op Palermo (later vandaag) de koppositie inneemt.

Zlatan Ibrahimovic zette Milan nog wel voor rust via een benutte strafschop op voorsprong, maar Stevan Jovetic maakte kort na rust gelijk. Kort voor tijd bezorgde ex-Juve-spits Amauri Fiorentina de overwinning.

Ook de andere trots van Milaan liep zaterdag tegen een teleurstelling aan. Het 2-2 gelijkspel bij Cagliari betekende voor Internazionale alweer het tiende puntenverlies in de laatste twaalf competitieduel. De voorronde Champions League begint voor Inter - dat twee keer terugkwam van een achterstand - zo langzamerhand uit zicht te raken.

AS Roma voorkwam ternauwernood een ruime nederlaag. De hoofdstedelingen, met Maarten Stekelenburg op doel, keken bij Lecce al voor het verstrijken van het uur tegen een 4-0 achterstand aan. David Di Michele en Luís Muriel waren namens de degradatiekandidaat allebei tweemaal trefzeker. De doelpunten (vlak voor tijd) van Bojan Krkic en Erik Lamela kwamen te laat.

Overige uitslagen Serie A:
Udinese - Parma 3-1
Cesena - Bologna 0-0
Atalanta - Siena 1-2
Chievo - Catania 3-2
Novara - Genoa 1-1

S. Sánchez wint Baskenland, Mollema tweede in slotrit

Samuel Sánchez is de winnaar geworden van de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard van Euskatel won de slottijdrit voor Mollema en wist ook zijn achterstand van negen seconden op klassementsleider Joaquim Rodríguez weg te poetsen.

In de regen reed Rabobank-renner Mollema een uitstekende tijdrit. Op het technische parcours bleef hij wereldkampioen Tony Martin één seconde voor en leek op weg naar de ritzege. Sánchez reed echter sterk en wist zijn achterstand van vier seconden halverwege om te buigen naar een voorsprong van zes seconden op de streep.

Rodríguez verloor uiteindelijk 21 seconden en eindigde in het klassement als tweede op twaalf seconden. Mollema klom van de elfde naar de derde plek op 42 seconden van winnaar Sánchez.

OV in Brussel plat na agressie met dodelijke afloop

Het openbaar vervoer in Brussel is zaterdag plat komen te liggen nadat een ov-medewerker door een geval van agressie is overleden. De directie van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB besloot de metro's, trams en bussen niet meer te laten rijden.

Het geweld vond plaats na de aanrijding tussen een bus en een personenauto zaterdagochtend. De bestuurder van de auto raakte gewond en trommelde enkele vrienden op. Intussen was een MIVB-medewerker gearriveerd om de omstandigheden vast te stellen. Hij werd aangevallen door een vriend van de bestuurder en bezweek kort daarop in een ziekenhuis aan zijn zware verwondingen, meldden Vlaamse media.

De dood van de MIVB-medewerker, die al bijna 30 jaar voor het bedrijf werkte, leidde tot spontane manifestaties van collega's in Brussel. De vermoedelijke dader kon zaterdagmiddag worden aangehouden. De dader is van Belgische afkomst, het slachtoffer is van allochtone afkomst.

Ov in Brussel plat na dodelijke agressie
Ov in Brussel plat na dodelijke agressie (Foto: ANP)

[Premier League] Spurs niet langs Sunderland

Tottenham Hotspur heeft zaterdag dure punten verspeeld in de strijd om de derde plaats in de Premier League. De ploeg van trainer Harry Redknapp speelde met 0-0 gelijk bij Sunderland. Rafael van der Vaart kon de Londenaren niet voor puntverlies behoeden. Hij werd zeven minuten voor tijd gewisseld.

De Spurs staan na 32 wedstrijden met 59 punten derde, een positie die rechtstreeks toegang geeft tot de Champions League. Nummer vier Arsenal, dat een punt minder heeft, komt zondag nog in actie tegen Manchester City.


Spurs niet langs Sunderland (Foto: Novum)

Pauw snapt verdienmodel Skype niet

Jeroen Pauw snapt het verdienmodel van Skype niet. Hij was vrijdagavond in zijn gelijknamige praatprogramma Pauw & Witteman uitermate verbaasd over het feit dat het programma voor onder andere internetbellen kan draaien met deels gratis diensten.

"Maar daar zal Skype toch niet echt aan verdienen geloof ik. Ik zou niet weten hoe", zei Pauw over het gebruik van Skype. Cabaretier Dolf Jansen, die te gast was in de talkshow, reageerde verbaasd: "Als je via Skype praat wel." "Maar dat kost toch niks?!", antwoordde Pauw. De VARA-presentator vroeg zich af hoe ze dan geld zouden verdienen: "Waar zou het zitten?"

Pauw snapt verdienmodel Skype niet

Cambridge wint incidentrijke Boat Race

Een incidentrijke Boat Race is gewonnen door de boot van Cambridge. De race lag eerst een half uur stil nadat er een onverlaat in het water naar de boten zwom. Na de herstart verloor het team van Oxford snel een riem, waardoor Cambridge onbedreigd naar de zege kon roeien.

De start was voor Oxford, dat direct een kleine voorsprong nam. Cambridge was echter nooit ver weg en bij de twee mijl-punt lagen de boten nog steeds vrijwel gelijk. Daarna werd de race stilgelegd, nadat er een naar verluid protesterende man naar de boten was gezwommen en net niet werd geraakt door de boten.

De boten waren al een stuk verder doorgedreven door de stroming, waardoor het net wat langer dan een half uur duurde voordat de race werd hervat. Na de hervatting nam Oxford weer een lichte voorsprong, maar daarna werd de race snel beslist.

De boot van Oxford kwam te dicht bij de boot van Cambridge en verloor één van hun riemen. De jury oordeelde dat het de schuld was van Oxford, waardoor werd besloten om de race verder te laten gaan. Met zeven man winnen was een onmogelijke opgave voor het team van onder andere de Nederlander Roel Haen, waardoor Cambridge de race voor de 81e keer wist te winnen. Oxford staat nu op 76e overwinningen.

Grass: niet Israël, maar Netanyahu doelwit gedicht

De Duitse schrijver Günter Grass wilde met een omstreden gedicht niet heel Israël, maar slechts het optreden van de Israëlische regering aan de kaak stellen. Dat heeft de Nobelprijswinnaar zaterdag gezegd in de Süddeutsche Zeitung.

Na de verschijning van Grass' gedicht in de woensdageditie van dezelfde krant werd hem antisemitisme aangewreven en noemde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn vers 'schandalig, onnozel en verwerpelijk'.

In het gewraakte prozavers van de de gevierde schrijver, dat behalve in de Süddeutsche Zeitung ook in de New York Times en in La Repubblica verscheen, verweet hij Israël dat het land de wereldvrede op het spel zet en hekelde hij de 'huichelarij' van Israëls westerse bondgenoten. Jeruzalem dreigt volgens Grass 'allesvernietigende raketkoppen af te schieten terwijl het bestaan van een enkele (Iraanse, red.) kernbom nog bewezen moet worden'.


Grass: niet Israël, maar Netanyahu doelwit gedicht (Foto: Novum)

'Halo 4 waarschijnlijk zonder Firefight'

De populaire modus van Halo 3: ODST, Firefight, zal niet meer te zien zijn in Halo 4 volgens het blad Game Informer. In plaats daarvan komt er een speciale campagne-modus genaamd Spartan Ops. Deze modus is te vergelijken met de Spec Ops-modus van Call of Duty: Modern Warfare 3, maar dan met een lopende verhaallijn tussen de missies. Deze worden van tijd tot tijd vrijgegeven, zodat spelers blijven terugkomen naar Halo 4.

Andere veranderingen in Halo 4:

  • Spartan Points: het nieuwe puntensysteem in Halo 4 om objecten te kopen zoals body-armor.
  • Why Reds Fight Blues: nieuwe trainingsmissies tussen Red en Blue.
  • Rennen: rennen is geen ability meer, iedereen kan rennen (waarschijnlijk voor een korte tijd).
  • Forerunner Vision: met deze nieuwe ability kan je door muren heenkijken. 
  • Terugkomende Armor Abilities: de hologram, jetpack en active camo komen terug in Halo 4.
  • Elites multiplayer geschrapt: er zijn nog geen details vrij gegeven waarom deze niet terug komt.
  • Regicide: de nieuwe naam voor waarschijnlijk de VIP-modus. Zet de hoogste score neer. Iedere tegenstander die de topscoorder vermoord verhoogt de premie wat op zijn hoofd staat. Andere spelers moeten hem vermoorden om de premie te kunnen innen.
  • Distraction en Revenge Medals: zelfs als je niemand vermoord krijg je nog een medaille. Ook voor wraakacties krijg je een medaille.
  • Niet meer kamperen voor wapens: wapens liggen niet meer op een plek in een map, maar worden door middel van wapenpods willekeurig gedropt.
  • Geen respawn vertraging meer: je kunt nu direct weer verder met de actie in plaats van een aantal seconden wachten. 
  • Verbinden met In-Progress Games: nu is het ook mogelijk om mee te doen met een match die al bezig is.

Halo 4 zonder Firefight?

Baanrenner Baugé wereldkampioen sprint

Grégory Baugé heeft bij het WK baanwielrennen in Melbourne de sprinttitel voor zich opgeëist. De 27-jarige Fransman was in de finale te sterk voor de Brit Jason Kenny. Baugé pakte eerder in 2009 en 2010 goud. Vorig jaar was hij ook in Apeldoorn de beste, maar die titel moest hij inleveren vanwege een overtreding van de dopingregels.

Baugé spurtte Kenny in de eerste heat eenvoudig voorbij, maar werd in de tweede verrast door een vroege aanval. De Brit week echter teveel van zijn lijn af, waardoor Bougé toch in twee heats won. Kenny versloeg eerder op zaterdag Chris Hoy. De olympisch kampioen won de strijd om het brons van de Australiër Shane Perkins.

De Britse Laura Trott behaalde goud op het omnium. Na zes onderdelen hield ze de Australische Annette Edmondson en de Amerikaanse Sarah Hammer achter zich. De 20-jarige Trott was de beste op de afvalkoers en 500 meter tijdrit.

Beugel 'not amused' over nep-Twitteraccount

Ingeborg Beugel is 'not amused' over Twitter en werd al helemaal niet blij toen bleek dat er een nep-account van haar op de sociale media-website was verschenen. Dit zei de oud-Griekenland-correspondente vrijdag in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman.

Nep-Twitteraccount Ingeborg Beugel (Beeld: P&W)

"C'mon! Er komt er een soort riool bovenborrelen op Twitter. 'Je moet dood, je moet weg'", zo bekritiseert de journaliste het medium.

Toen een grappenmaker met een nep-account van haar kwam werd Beugel pas echt boos: "Het was zo haatdragend. En het was zo seksistisch! Het ging over m'n rimpels, over m'n rare haar, over m'n te grote ringen, helemaal niet inhoudelijk. Het ging alleen over mijn uiterlijk. Het was echt wel raar."

Beugel 'not amused' over nep-Twitteraccount

Loovens helpt Celtic aan 43e Schotse titel

Celtic is voor de 43e keer in de historie kampioen van Schotland geworden. De ploeg van trainer Neil Lennon zegevierde met 0-6 bij Kilmarnock. De Nederlandse verdediger Glenn Loovens maakte de tweede treffer voor Celtic, dat bij rust al met 4-0 leidde. Charlie Mulgrew (2x), Gary Hooper (2x) en Joe Ledlev vonden ook het net.

Celtic had twee weken geleden tegen aartsrivaal en stadgenoot Glasgow Rangers de titel al voor zich op kunnen eisen, maar ging toen met 3-2 onderuit. Voor Celtic is het de eerste keer sinds 2008 dat het kampioenschap kan worden gevierd. De afgelopen drie jaar bleken de Rangers de sterkste. Zij zijn reeds 54 keer landskampioen geworden.

'Grachtengordel is niet zo links'

De bewoners van de Amsterdamse grachtengordel zijn lang niet zo links en elitair als wel door rechtse politici en in de media wordt beweerd. Dat schrijft Het Parool naar aanleiding van onderzoek door de gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek.

Bij het onderzoek, in opdracht van de hoofdstedelijke krant, werd onder meer naar politieke voorkeur, bevolkingssamenstelling en mediagebruik van grachtengordelaars gekeken. Volgens de onderzoekers wordt er even vaak PvdA als VVD gestemd (27 procent), en 'zelfs hier en daar PVV'.

De gemiddelde bewoner van de grachtengordel is blank, leest Het Parool of het NRC Handelsblad en heeft een goed salaris. "We zijn hier grof geld verdienende rechtse yuppen", aldus een van de ondervraagden.

Toch kan enig elitarisme de grachtengordelaars niet worden ontzegd. Ze gaan namelijk bovengemiddeld vaak naar een museum, en kijken niet naar de Tros. Sterker nog, die omroep wordt bewust gemeden.

Grachtengordel Amsterdam
Grachtengordel Amsterdam (foto: Google Streetview)

Aanklager ICC rekent op arrestatie Kony in 2012

De voortvluchtige rebellenleider Joseph Kony wordt 'zonder twijfel' nog dit jaar opgepakt. Daarvan is aanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) overtuigd. De wereldwijde aandacht voor Kony's wandaden heeft de jacht op de oorlogsmisdadiger een nieuwe impuls gegeven, zei Moreno-Ocampo in een interview met persbureau AP.

Vorige maand wist de Amerikaanse organisatie Invisible Children de misdaden van de bijna vergeten Kony weer voor het voetlicht te brengen. De online documentaire Kony 2012 werd een regelrechte internethype en is inmiddels meer dan honderd miljoen keer bekeken. Die belangstelling wijst er volgens Moreno-Ocampo op dat 'de wereld van heden begrijpt dat er recht moet worden gedaan'.

Nu de opzet van Invisible Children om Kony zo 'beroemd' te maken dat de druk om hem op te pakken groeit lijkt te zijn geslaagd, pleit de aanklager van het ICC voor een zelfde aanpak voor andere verdachten. Een mediacampagne zou ook de gerechte straf voor de Sudanese president Omar al-Bashir en een aantal van zijn trawanten en de Congolese rebellenleider-in-ruste Bosco Ntaganda dichterbij kunnen brengen, denkt Moreno-Ocampo.

Het Internationaal Strafhof heeft de aanhouding van Kony bevolen omdat het hem van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid verdenkt. De commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA) lijfde tal van kinderen met geweld in bij zijn rebellen en ontvoerde vrouwen en meisjes om als seksslavinnen voor zijn manschappen te dienen. Het LRA is volgens de Afrikaanse Unie verantwoordelijk voor de dood van 2600 burgers in de afgelopen drie jaar.

Ibrahimovic droomt van EK-titel

Zlatan Ibrahimovic droomt al van een EK-titel met Zweden, deze zomer. De spits van AC Milan weet dat er nog heel wat werk te verzetten is, eer de toernooiwinst daadwerkelijk binnen is. "In mijn hoofd heb ik de prijs al in mijn handen. Maar dat is slechts in mijn hoofd, dat is het enige verschil."

Zweden werd op het vorige EK in de groepsfase uitgeschakeld en plaatste zich niet voor het afgelopen WK in Zuid-Afrika. Nu Ibrahimovic met zijn land terug is op een eindtoernooi, met in de groepsfase duels met Oekraïne, Frankrijk en Engeland, wil de spits ook indruk maken.

"We gaan proberen om het iedereen lastig te maken", zegt hij op de website van de UEFA. "We gaan vechten voor een podiumplaats. Als je dat niet wilt, zou je niet moeten deelnemen."

Kim Källström, ploegggenoot van Ibrahimovic bij Zweden, ontbeert het ook niet aan overtuiging wat de Zweedse kansen in Polen en Oekraïne betreft. "Ik denk dat we hebben geleerd van onze fouten. We hebben een speelstijl gevonden die bij onze kwaliteiten past. Dat betekent dat we samen resultaten kunnen neerzetten."

Meyer wint puntenkoers bij WK baan

De Australiër Cameron Meyer is bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Melbourne de winnaar geworden van de puntenkoers. Het is de derde titel voor Meyer op dit onderdeel, eerder won hij al in 2009 en 2010.

Meyer won de wedstrijd met 33 punten, hij bleef daarmee de Brit Ben Swift één punt voor. De Belg Kenny de Ketele werd met dertig punten derde. Peter Schep, wereldkampioen in 2006, kwam nu niet verder dan de veertiende plaats met één punt.

Ongeveer zestig Nederlanders verblijven in Mali

Er zijn ongeveer zestig Nederlanders in Mali. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Het departement roept Nederlanders in Mali sinds vrijdagavond dringend op het land te verlaten.

Sinds er ongeveer twee weken geleden een staatsgreep plaatsvond in Mali wordt al geadviseerd niet meer naar het land te reizen. De tientallen Nederlanders die al in het land zijn, worden nu opgeroepen op eigen gelegenheid het land uit te reizen, nu er nog 'commerciële mogelijkheden' zijn.

Volgens het ministerie is de situatie in het land onberekenbaar. Door stijgende voedselprijzen is een toename van sociale onrust en een verslechtering van de veiligheidssituatie bovendien niet uit te sluiten, aldus het ministerie.

Pakistaanse militairen bedolven door lawine

Het Pakistaanse leger zoekt met helikopters en speurhonden naar zo'n honderd militairen die onder sneeuw zijn bedolven geraakt. Een lawine trof zaterdagochtend hun legerbasis op de afgelegen Siachengletsjer aan de grens met India.

De Siachengletsjer ligt in het noordelijkste puntje van de door India en Pakistan betwiste regio Kashmir. De beide buurlanden hebben in het gebied duizenden militairen gelegerd, die er de bittere kou en ijlte trotseren. De gletsjer staat bekend als het hoogstgelegen slagveld ter wereld. De kou maakt in de gelederen van de garnizoenssoldaten meer slachtoffers dan de sporadische schermutselingen.

Dronken man botst op een auto en eist vergoeding

Een dronken automobilist reageerde vrijdagavond wel heel brutaal toen hij in Roosendaal tegen een geparkeerde auto reed. In plaats van zijn welgemeende excuses te maken, eiste hij een schadevergoeding van vijftig euro aan de 20-jarige vrouw die in de auto zat. Zij was met stomheid geslagen en belde de politie.

De man liep vervolgens zwalkend weg. Gealarmeerde agenten konden de Roosendaler kort daarna aanhouden. Op het bureau wees een test uit dat hij vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. De man is zijn rijbewijs kwijt, de geparkeerde auto moet het zonder achteruitkijkspiegel doen.

Dark Souls komt naar pc

Dark Souls komt eindelijk naar de pc, in de vorm van de 'Prepare to Die Edition'. Volgens het Duitse blad PC ACTION komt het spel in augustus uit. Dark Souls kwam vorig jaar oktober al uit op de consoles. 

De pc-versie heeft verbeterde graphics en zal andere technische verbeteringen krijgen. Daarnaast zijn er enkele gameplay-veranderingen. Gamepads worden ondersteund, en er worden extra's toegevoegd zoals nieuwe eindbazen.

Met duizenden spelers tegelijk knallen in Defiance

Vandaag werpen we voor het eerst een blik op Defiance, een MMO-shooter waarin je met duizenden mensen tegelijk kan gaan knallen. Trion Worlds, de ontwikkelaar, is daarnaast een samenwerking aangegaan met Syfy, die een tv-serie gaat maken over Defiance.

De serie moet een epische sci-fi serie worden over de wereld van Defiance. Volgens Sony zal de wereld van de game en de serie tegelijk continu evolueren, maar het is afwachten of de wereld daadwerkelijk zal veranderen of dat dit alleen een marketing-praatje is.

In de onderstaande trailer kun je al wat gameplay-beelden zien van de pre-alpha build van de game. Defiance komt naar pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Ajax in zee met talent Meleg

Het 17-jarige talent Dejan Meleg heeft de technische leiding van Ajax overtuigd van zijn kunnen. Ajax wil graag verder met de linksbenige Serviër. De speler van FK Vojvodina Novi Sad kan goedkoop worden overgenomen omdat Meleg tot dusver geen profcontract bij zijn club wilde tekenen.

De Amsterdammers hoeven het talent dus alleen de internationale opleidingsvergoeding te betalen. Meleg wordt gezien als groot talent en clubs als Juventus, Internazionale, AC Milan, Arsenal, Borussia Dortmund, FC Basel en Club Brugge waren in hem geïnteresseerd. Ajax had een mondelinge overeenstemming met Meleg bereikt over een driejarig contract, als hij zich zou bewijzen.

"Ajax heeft nu aangegeven graag met Dejan in zee te gaan", bevestigt zaakwaarnemer Winny Haatrecht in De Telegraaf. Meleg komt officieel op 1 oktober naar Ajax als hij 18 jaar wordt. Hij is op 1 januari 2013 speelgerechtigd. "Maar het zou ideaal zijn als hij met toestemming van Vojvodina vanaf juli de voorbereiding kan meemaken. Dan heeft hij een langere periode om te acclimatiseren."

Raúl krijgt aanbod uit 'oosters woestijnland'

Schalke 04-aanvaller Raúl maakt wellicht een transfer naar een club uit de oosterse woestijnlanden. Klaas-Jan Huntelaar moet het volgens seizoen misschien zonder hem stellen. De aanvaller van Schalke kan ergens een lucratief contract tekenen.

De Duitse club hoopt ook nog volgend jaar over de aanvalspartner van Huntelaar te beschikken, echter kunnen ze Raúl niet meer hetzelfde bieden als dat het huidige contract. De Spanjaard gaat er namelijk financieel flink op achteruit als hij nog een jaar langer blijft.

Een club uit 'de oosterse woestijnlanden' heeft volgens de Spaande sportkrant Marca een zeer lucratief contract voorgelegd aan de nummer 7 van Schalke. Het is nog niet duidelijk om welke geïnteresseerde club het gaat en uit welk land het aanbod komt.

Raúl tekende kwam in juli 2010 transfervrij over van Real Madrid, waar hij zestien seizoenen had gevoetbald. Ook speelde de Spaanse voetballer 102 interlands waarin hij 44 keer tot scoren kwam.

Wereldtitels voor Hepburn en Meares

Michael Hepburn heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Melbourne goud veroverd op de individuele achtervolging. De Australiër was in de finale een kleine halve seconde sneller dan zijn landgenoot Jack Bobridge, die vorig jaar de titel veroverde.

Ook hun landgenote Anna Meares wist een wereldtitel te behalen. Op de keirin bleef de Australische al haar concurrentes ruim voor en wist daarmee haar in Apeldoorn veroverde titel te prolongeren. Eerder in de week moest ze wel haar titels op de teamsprint en sprint afstaan.

Op zoek naar de waarheid in Resident Evil-DLC

Op 11 april komt er een gratis DLC-pakketje voor Resident Evil: Operation Raccoon City. De speler kan kiezen of ze met Harley, Dee-Ay, Tweed, Willow, Shona of Party Girl aan de slag willen. In zeven missies moet de speler de oorzaak achterhalen van de uitbraak van het dodelijke virus.

In de komende weken wordt er nog meer DLC uitgebracht, waaronder zes nieuwe missies. Deze zullen helaas niet gratis zijn. Hieronder kun je de trailer bekijken van de DLC die woensdag uitkomt op PSN en Xbox Live.

Bouwmeester toont vormbehoud voor Spelen

Marit Bouwmeester heeft zich definitief gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van later dit jaar in Londen. De zeilster, actief in de Laser Radial-klasse, werd derde bij een wereldbekerwedstrijd in Mallorca en dat was ruim voldoende voor kwalificatie.

In de medalrace eindigde Bouwmeester als tweede, achter de Belgische Evi van Acker. Van Acker werd op haar beurt tweede in het eindklassement. Ze moest alleen de Spaanse Alicia Cebrial voor laten gaan.

Londen onderzoekt reclame Apple iPad

De Amerikaanse mediagigant Apple heeft zich in Groot-Brittannië mogelijk schuldig gemaakt aan misleidende reclame. De toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk zijn hier een onderzoek naar begonnen, berichtte zaterdag The Financial Times.

Klanten hebben bij de toezichthouders geklaagd dat Apple in reclames voor zijn laatste iPad rept van supersnel internetten met het zogeheten 4G-netwerk. Dat netwerk is echter in Groot-Brittannië niet beschikbaar. Of en wanneer dat daar voor iPad beschikbaar wordt, is op zijn minst tot eind dit jaar onbekend.

In Australië, waar Apple het 4G-netwerk ook van stal haalde om de nieuwe iPad 2 aan te prijzen, moest het bedrijf van de rechter ontevreden klanten vergoeden omdat het 4G-netwerk er op een heel andere frequentie zit dan de iPad.

'Nederlandse hardrijder niet beboet in België'

Al sinds het begin van het jaar krijgen Nederlanders die in België een snelheidovertreding begaan, geen bekeuring in de bus. Omdat Nederland sinds dit jaar geen gegevens over nummerplaten meer aan Belgische politiekorpsen geeft, kunnen die Nederlanders niet beboeten. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De Belgische politiekorpsen konden tot begin dit jaar rechtstreeks gegevens over nummerplaten opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Vanaf dit jaar is Nederland overgeschakeld naar één contactpunt bij de Belgische RDW. Die dienst is echter nog niet klaar met de aanpassingen die nodig zijn voor het uitwisselen van gegevens.

Ook de federale politie kan flitsboetes niet versturen. Parkeerboetes kunnen eveneens niet meer worden geïnd, omdat ook parkeerbedrijven zijn afgesloten van het Nederlandse systeem. Volgens de krant zijn sinds 1 januari al honderdduizend boetes van Nederlandse overtreders in de prullenbak beland.

Vernieuwd Madurodam opent deuren

Attractiepark Madurodam in Den Haag opent zaterdag weer officieel zijn deuren. Het park tussen de Haagse binnenstad en Scheveningen, dat vol staat met honderden miniaturen van oer-Hollandse objecten, was een halfjaar gesloten voor een grootschalige renovatie.

Madurodam, dat dit jaar haar zestigste verjaardag viert, is naar eigen zeggen aangepast aan de wensen van het moderne publiek. Bezoekers kunnen zelf actief aan de slag met de diverse Nederlandse monumenten. Zo kunnen zij het schaalmodel van de Oosterscheldekering bedienen, een polder leegpompen of zelf schepen laden en lossen in de haven van Rotterdam. Ook kunnen bezoekers voortaan de verhalen achter de objecten in het park multimediaal 'beleven' via digitale informatieschermen.

De miniaturen zijn vanaf nu thematisch ingedeeld in drie aparte gebieden: 'water als vriend en vijand’, 'oude binnensteden’ en 'Nederland als inspiratiebron voor de wereld’. Met de grootschalige verbouwing is een investering van 8 miljoen euro gemoeid.

Vernieuwd Madurodam opent zijn deuren
Vernieuwd Madurodam opent zijn deuren (Foto: ANP)

Cassano: "Iniesta belde voor de operatie"

De aanvallende middenvelder Antonio Cassano is na een hartoperatie weer terug in het shirt van AC Milan. Hij maakt zich op voor zijn comeback. Wellicht krijgt de voetballer, die eind oktober het ziekenhuis in moest voor een ingreep aan zijn hart, zaterdag tegen Fiorentina een aantal speelminuten.

De artsen gaven Cassano afgelopen week groen licht voor een rentree. De middenvelder zelf kan niet wachten tot het zover is. "Als Massimiliano Allegri zegt dat ik van de bank af moet komen, dan vlieg ik met alle enthousiasme het veld op", zegt de Italiaan. Het was geen pretje voor de voetballer om niet actief te kunnen meedoen aan trainingen en wedstrijden. "Trainingen, bijeenkomsten voor de wedstrijden, spanning tijdens de duels, ik heb het gemist."

Toch vond Cassano het ook niet erg om thuis te blijven bij zijn vrouw en zoon. Steun van supporters en collega-voetballers deden hem goed. Tegen Studio Sport: "Andrés Iniesta belde me voordat ik geopereerd werd. Toen pas begreep ik hoeveel mensen er om me gaven. En ik wil ook dat mensen zich de goede Cassano herinneren, niet diegene die sympathie opwekte vanwege zijn medische status."

Hoy uitgeschakeld op sprint bij WK baan

De Brit Chris Hoy heeft zaterdag in een onderling duel bij de WK baanwielrennen zijn meerdere moeten erkennen in zijn landgenoot Jason Kenny. Over twee heats schakelde Kenny op de baan in Melbourne de regerend olympisch kampioen in de halve finale uit.

In de finale treft Kenny de Fransman Grégory Baugé. Laatstgenoemde won vorig jaar in Apeldoorn de wereldtitel, maar moest deze later afstaan aan de UCI vanwege dopingperikelen. Kenny werd daarop als wereldkampioen gekroond.

Talent Inter negen maanden geschorst

Internazionale-talent Simone Pecorini moet negen maanden vanaf de zijlijn toekijken omdat hij in de finale van de NextGen Series tegen Ajax een scheidsrechter beledigde. De zaakwaarnemer van de jongeling, Giorgio Parretti, vindt de lange strafmaat buitensporig en tekent wellicht protest aan tegen de sanctie.

Pecorini was het niet eens met een beslissing van de arbiter en liet dat met woorden duidelijk merken. De wedstrijd eindigde met strafschoppen in het voordeel van Inter. Parretti tegen La Repubblicca: "Er was geen sprake van geweld, alleen van verbaal protest. We hebben een video gevonden van de gebeurtenissen en die naar Inter gestuurd, ter ondersteuning bij het beroep. Die jongen heeft een vergissing begaan, maar zo'n enorme schorsing is buitensporig."

Het is niet duidelijk wat het talent precies heeft gezegd tegen de scheidsrechter. Ook trainer Andrea Stramaccioni weet dat niet. "Ik heb het niet gezien of gehoord, maar ik vind het vreemd. Pecorini is een fantastische jongen die nooit klaagt. Het lijkt me vreemd dat hij zoiets naïefs zou doen."

Parlementariër: Iran in staat kernwapen te maken

Iran heeft de kennis en wetenschappelijke bekwaamheid in huis om atoomwapens te vervaardigen, maar zal daartoe nooit overgaan. Dat heeft het vooraanstaande parlementslid Gholamreza Mesbahi Moghadam vrijdagavond gezegd.

Het is voor het eerst dat een prominent politicus in Iran openlijk claimt dat zijn land in staat is een kernbom te maken. Iran kan met gemak het voor atoomwapens vereiste hoogverrijkte uranium produceren, beweerde Moghadam op de website van het Iraanse parlement, maar dat zou niet stroken met het beleid van de regering in Teheran.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten betichten Teheran ervan onder het mom van civiele toepassingen van atoomenergie te werken aan een kernarsenaal. Iran spreekt die beschuldigingen tegen.

Belg bijt beveiliger in hand

Een 40-jarige Belg heeft vrijdag in een winkelcentrum in Breda een beveiligingsbeambte in zijn hand gebeten. De man hield er een open wond aan over die hij door een dokter heeft laten behandelen. Dat meldt de politie zaterdag.

De Belg misdroeg zich in een van de winkels van winkelcentrum Hoge Vucht. Toen de beveiligingsmedewerker de man daarop sommeerde weg te gaan, kregen ze ruzie. Er ontstond een vechtpartij, waar bij de Belg de beveiliger in zijn hand beet. Het slachtoffer heeft aangfite gedaan en de bijtgrage Belg is aangehouden.

'Strip search' in Amerika ook voor kleine vergrijpen

Wat voor Albert Florance begon als een mooie dag, eindigde in in een drama. Hij werd ten onrechte verdacht van het niet betalen van een boete.

Op weg naar schoonfamilie werd hij voor de ogen van zijn vrouw en kinderen gearresteerd. "Eenmaal in de gevangenis moest in mijn benen spreiden en handen op de rug doen. Alleen al als ik er aan denk of over praat, krijg ik de rillingen.''

Hij kreeg tot twee keer toe de beruchte strip search. Hij voelt zich vernederd. Zes jaar lang voert hij rechtzaak na rechtzaak, totdat de hoogste rechters afgelopen maandag besloten hadden dat deze wijze van fouilleren legaal is, om te voorkomen dat drugs en wapens gevangenissen in worden gesmokkeld zegt de hoge raad.

Nieuwe Square Enix Facebook-game

Toen Square Enix een tijdje geleden een teaser-website in de lucht gooide met een kristal, mooie tekeningen en de letters CC, dachten veel mensen dat er weer een toffe titel zat aan te komen. Dat is voor een deel waar. Er komt een nieuwe game aan genaamd Crystal Conquest, en wel op Facebook. 

De game zal een soort MMORPG zijn waarbij je met je vrienden het kunt opnemen tegen slechteriken door middel van magie, wapens en ook de bekende summons. De eerste trailer is inmiddels vrijgegeven en kun je hieronder bekijken.

 

Safarova treft Hercog in halve finale Charleston

Lucie Safarova heeft zich ten koste van Vera Zvonareva geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi in Charleston. De als negende geplaatste Tsjechische was de Russin (4) met tweemaal 6-3 de baas. Safarova neemt het zaterdag op het groene gravel op tegen toernooiverrassing Polona Hercog.

De als veertiende geplaatste Sloveense stuurde opnieuw een hoger geklasseerde speelster naar huis. Ze rekende overtuigend af met de Russin Nadia Petrova (13) met 6-1 en 6-2. Hercog was in de tweede ronde al te sterk voor de nummer drie van de plaatsingslijst Marion Bartoli.

De andere halve finalisten in Charleston zijn Samantha Stosur (2) en Serena Williams (5).


Safarova treft Hercog in halve finale Charleston (Foto: Novum)

Holland's Got Talent verliest kijkers

Holland's Got Talent is vrijdagavond minder goed bekeken dan de aflevering van vorige week. Desalniettemin was de talentenjacht met bijna twee miljoen kijkers het best bekeken programma van de avond. Vorige week stemden 2,2 miljoen mensen af op de RTL 4-show.

Ook SBS 6 moet kijkers inleveren. De Schat van de Oranje en De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen trokken beide minder publiek ten opzichte van vorige week. Naar De Schat van de Oranje keken 545 duizend mensen, terwijl de premièreaflevering goed was voor 685 duizend kijkers. De muziekshow De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen trok vorige week 652 duizend kijkers en moet het deze week doen met 594 duizend mensen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Op Nederland 1 won Flikken Maastricht ruim driehonderdduizend kijkers vergeleken met vorige week. Voor de laatste aflevering van het seizoen bleven meer dan 1,9 miljoen mensen thuis.

Geen commentaar op Mass Effect 3 Indoctrinatie-theorie

Bioware gaat het einde verhelderen in de gratis DLC die deze zomer komt. Dat betekent echter niet dat de community zelf al antwoorden vindt in de game door middel van kleine hints. De indoctrinatie-theorie is een complete analyse van de gebeurtenissen binnen de Mass Effect-serie die niet zonder spoilers uitgelegd kunnen worden. Geïnteresseerd? Kijk dan hier voor de theorie.

Bij een vraagsessie bij PAX East werd hiernaar gevraagd. De ontwikkelaars reageerden erop door aan te geven dat ze erg blij zijn met de gemotiveerde fans van de game die dit soort dingen in detail uitzoeken. Maar ondanks dat fans het op hun eigen manier uitzoeken, willen ze niet ingaan op de theorie om te voorkomen dat ze te "prescriptive" zijn.

Dat kan natuurlijk betekenen dat ze niet hadden geanticipeerd op de reactie uit de community, of dat ze een goede pokerface kunnen opzetten en iedereen doen verbazen rond de zomer als de nieuwe DLC uitkomt. We zullen het zien.

Ontplof met Ms. Splosion Man op Windows en iOS

Mevrouw en meneer Splosion hebben beide al gelange tijd de Xbox 360 onveilig gemaakt met explosies, daar zal snel verandering in komen. Binnenkort verschijnt Ms. Splosion Man namelijk ook op Windows Phone, iOS-appraten en pc.

De mobiele versie die uitkomt op Windows Phone 7, iPhone en iPad is niet in ontwikkeling bij Twisted Pixel, in plaats daarvan werken Iron Galaxy, Fire Hose Games en Panic Button Games samen om Ms. Splosion Man te laten exploderen op je mobiele apparaat. De pc versie zal uitkomen op Steam en Games for Windows Live en zal vooralsnog geen verbeteringen hebben tegenover de Xbox Live Arcade versie. Een release is nog niet bekend.

Banda nieuwe president Malawi

De gisteravond overleden president Mutharika wordt opgevolgd door Joyce Banda. Artsen meldden gisteren al dat Mutharika aan een hartaanval was gestorven. Zijn dood is vanmorgen door de regering bevestigd.

Banda heeft zelf bekendgemaakt dat zij de nieuwe president van het land in het zuiden van Afrika wordt. Op een persconferentie werd ze geflankeerd door de minister van Justitie en de leiders van het leger en de politie.

Na een conflict met de president, twee jaar geleden, werd Banda uit de regeringspartij gezet. Toen ging het gerucht dat Mutharika zijn broer, de minister van Buitenlandse Zaken, voorbereidde op het presidentschap.

De Amerikaanse regering riep de regering van Malawi eerder op om vicepresident Banda tot opvolger te benoemen, zoals de grondwet voorschrijft.

Bos ziet 'bizarre tijden' bij WK baan

Voornamelijk via internet volgt Theo Bos dezer dagen de WK baanwielrennen. Op de baan in Melbourne werd hij zelf in 2004 wereldkampioen sprint. "De tijden die ik nu voorbij zie komen, vind ik echt bizar."

Bos, tegenwoordig wegrenner bij Rabobank, reed in de kwalificaties voor het sprinttoernooi destijds 10,3 over de 200 meter. "Nu duiken de eerste tien gewoon onder de 10 seconden. Roy van den Berg rijdt voor zijn doen supergoed, maar komt niet door de kwalificaties. Jammer, dit WK kwam misschien nog net te vroeg voor hem. Hij kan 10,1 rijden, dan kwalificeer je je ruim en had hij wat ervaring kunnen opdoen."

Zijn wereldtitel in 2004 kwam min of meer uit de lucht vallen. "Ik werd in 2001 wereldkampioen op de kilometer tijdrit bij de junioren. De sprint deed ik in de jaren erna eigenlijk erbij. Ik pakte in Melbourne ook al brons op dat onderdeel, mijn eerste seniorenmedaille. Het toernooi was al geslaagd."

Bos schakelde op de sprint vervolgens alleen maar grote namen uit. "Florian Rousseau, die was olympisch en meervoudig wereldkampioen, Staff, Bayley en in de finale Laurent Gané. Ik werd elke race beter." Bos werd hetzelfde jaar tweede op de Spelen van Athene en nog tweemaal (2006, 2007) wereldkampioen op het koningsnummer van de piste. Na de Spelen van Peking stapte hij over naar de weg.

Nog altijd geldt hij als de man die een trend inzette op de baan. Het korte explosieve werk werd meer en meer een kwestie van de lange adem. "Dat kwam eigenlijk nadat ik in Los Angeles (2005) onverwacht verloor van Jobie Dajka. Ik liet me inpakken in een korte sprint. Vanaf dat moment zorgde ik ervoor dat ik met een hoog tempo de laatste ronde inging. Je ziet nu iedereen twee ronden vol tempo rijden en dan knallen naar de streep."

Nee, weemoed voelt hij niet als Bos de beelden uit Melbourne ziet. "Als je de beste bent is het superleuk, maar ik weet hoe die jongens aan de start staan: supergestresst, supergefocust. Het is een brute sport. Met keirin heb ik dat misschien nog wel. Mooi onderdeel, meer tactisch. Het is ook spectaculairder om te zien."

Nederland telt amper nog mee op de piste, alleen van Teun Mulder mag zondag op keirin nog iets worden verwacht. "Tussen 2005 en 2008 hadden we op ieder onderdeel een topper. ik denk dat de faciliteiten nu goed zijn, maar je moet ook geluk hebben met een goede lichting. Wij dachten toen ook wel eens: hoe is dit allemaal mogelijk? Maar Teun, Tim Veldt en ik vulden elkaar goed aan, waren qua beleving heel anders maar namen wel dingen van elkaar aan. En Peter Pieters, de bondscoach toen, gaf ons de ruimte."

[NBA] San Antonio lost Oklahoma af aan kop

San Antonio Spurs heeft vrijdag de leiding overgenomen van Oklahoma City Thunder in de Western Conference van de NBA. De Spurs boekten thuis tegen New Orleans Hornets de tiende zege op rij in de Amerikaanse basketballcompetitie: 128-103. Tim Duncan was topscorer van de Texanen met negentien punten.

Oklahoma ging voor de derde keer op rij onderuit. Ondanks 44 punten van Kevin Durant was Indiana Pacers met 103-98 te sterk. San Antonio staat er met 39 overwinningen en veertien nederlagen net iets beter voor dan Oklahoma (40-15).

Voor Miami Heat kwam een einde aan een reeks van zeventien thuiszeges op rij. Memphis Grizzlies versloeg de Heats met 97-82. Miami handhaaft zich wel op de tweede plaats, maar de achterstand op koploper Chicago Bulls in de Eastern Conference groeit.

Overige uitslagen
Denver - Phoenix 105-99
Utah - Golden State 103-98
Atlanta - Detroit 101-96
Milwaukee - Charlotte 95-90
New Jersey - Washington 110-98
Dallas - Portland 97-99 na verlenging
LA Lakers - Houston 107-112
Toronto - Cleveland 80-84 


San Antonio lost Oklahoma af aan kop (Foto: Novum)

Marco Borsato ongerust over gezondheid

Marco Borsato maakt zich zorgen over zijn gezondheid. De zanger, die twee keer in enkele maanden met griep kampte, heeft weinig energie en kan door 'een rare kuch' lastig praten.

"Ik voel me behoorlijk rot", vertelt Borsato in het AD. "Medicijnkuren lijken niet aan te slaan. Soms hoest ik zo lang en heftig dat er een beetje bloed mee komt. Dat lijkt me toch niet echt normaal." Ook breekt het zweet de zanger soms ineens uit. "Het ene moment heb ik koorts en later weer opeens niet."

De 45-jarige Borsato zegt binnenkort een grote medische check-up te laten doen. "Dit is echt geen gewone griep meer." Volgens de zanger hebben artsen ook een longontsteking en bronchitis uitgesloten. "Dus moet het iets anders zijn. Dit duurt nu al weken. Doodziek ben ik niet, maar wel het tegenovergestelde van superfit."

Borsato geeft toe dat hij de afgelopen jaren 'wellicht iets te veel' hooi op zijn vork heeft genomen en dat zijn klachten daar mogelijk iets mee te maken hebben. "De film, het TEG-drama, een plaat, de Wit Licht-toer. Toen ik aan die serie optredens begon, was ik eigenlijk al gesloopt. Ik denk regelmatig: Marco, je moet eens een tijdje goed ademhalen, even pas op de plaats maken."

Pasveer: "Penalty's in de finale is het mooiste"

Heracles Almelo-doelman Remko Pasveer kijkt uit naar de bekerfinale in De Kuip tegen PSV. Werd de halve finale nog gespeeld door Dennis Telgenkamp, in de eindwedstrijd van het bekertoernooi mag Pasveer weer gewoon onder de lat staan. Toch vindt Pasveer dat zijn collega moet blijven vechten voor zijn plaats.

Zelf was de eerste doelman bij FC Twente en Heracles in eerste instantie tweede keeper achter Sander Boschker en Martin Pieckenhagen. "Ik heb dit opgebouwd en afgedwongen. Ik gun Dennis alles, maar mezelf ook. Ik denk dat hij eerste man kan zijn, hij past goed in het plaatje van Heracles. Mijn opvolger hebben ze al in huis", aldus Pasveer tegen TC Tubantia.

De goalie heeft al een ideaal plaatje geschetst van de wedstrijd tegen PSV. "Ik stel me voor dat het op penalty's aankomt, dat is voor een keeper toch het mooiste. En dat ik dat een strafschop tegenhoud en we winnen. Maar als we het binnen negentig minuten doen, vind ik het ook prima."

Microsoft schrapt Silverlight voor ontwikkeling apps

Silverlight, nu nog een belangrijke primaire ontwikkeltechnologie, zou vanaf Windows Phone 8 vervangen worden door WinRT-api's.

In een blogpost wordt gesproken over het onderwerp. ''We hebben gehoord dat sommige ontwikkelaars zorgen hebben geuit over de toekomst van Silverlight op Windows Phone. Raak niet in paniek: XAML en C#/VB.NET in Windows 8 kun je zien als directe evolutie van de Silverlight van nu. Al je vaardigheden zijn bruikbaar om apps te maken voor Windows 8 en veel code zal ook bruikbaar zijn. Wanneer je voor een tablet of telefoon ontwikkelt moet je de gebruikservaring ontwerpen die toegespitst zijn op elk apparaat'', aldus Larry Lieberman.

Het is opvallend dat Microsoft nu pas wil stoppen met Silverlight op Windos Phone, gezien het bedrijf het eerder heeft aangegeven dat platformen als Adobe Flash en Silverlight verouderd zijn. Silverlight is intern geannuleerd door Microsoft.

Windows Phone 8 zou veel eigenschappen delen met desktopversie Windows 8, waaronder de Windows NT-kernel. Windows Phone gebruikt nu nog een Windows CE-kernel. Microsoft laat verder niet veel los over de volgende versie van Windows Phone.

Ondanks dat Silverlight afgeschreven is, zijn er nog veel belangrijke websites als RTL XL die gebruik maken van de technologie. Met HTML5 in aankomst ziet de toekomst voor Flash en Silverlight er nog zwarter uit. Nieuwsgierig geworden naar HTML5? Bekijk eens wat demo's op het Mozilla Developer Network.

Gepensioneerde proefapen kampen met ernstige stress

Een aantal chimpansees die eerder dierproeven ondergingen in primatencentrum BPRC in Rijswijk, heeft last van een posttraumatische stressstoornis. Dat zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP, zaterdag in NRC Handelsblad.

Stichting AAP vangt de apen op die werden gebruikt voor dierproeven nog voordat het in 2003 in Nederland verboden werd proeven te doen met mensapen. Ondanks de ruimere hokken en meer aandacht van verzorgers, ging het niet beter, maar zelfs slechter met de dieren. "Ze zijn diep getraumatiseerd en zitten soms urenlang trillend in een hoekje", vertelt Van Gennep in de krant. Sommige apen aten hun eigen braaksel en poep op.

Inmiddels gaat het beter met de dieren. Ze vertonen sociaal gedrag en zoeken volgens Van Gennep steun bij elkaar als ze last hebben van stress. Die verbetering is tot stand gekomen door de chimpansees bezig te houden met speeltjes en ze minder voedzaam eten te geven. Ze krijgen ook rustgevende medicijnen.

Ronald Bontrop, directeur van BPRC in Rijswijk weet niet dat het slecht gaat met de chimpansees. Er is weinig contact tussen de twee instellingen. Een aap die onlangs overleed, bleek geen milt te hebben. Dat was een verrassing voor Stichting AAP.

Eerste winnaar van grootste loterijprijs ooit meldt zich

Wat zou ú doen met 158 miljoen? Eén van de drie winnaars van de grootste loterijprijs ooit, heeft zich gemeld. De inwoner van de staat Kansas heeft recht op een derde van 656 miljoen dollar en kondigde aan per direct met pensioen te gaan.

De andere twee winnaars, uit Maryland en Illinois, hebben zich nog niet gemeld. In Maryland zegt een medewerkster van McDonald's dat ze een winnend lot heeft gekocht, maar dat ze het papiertje is kwijtgeraakt.

De winnaar kon het maar niet geloven, aldus de directeur van de loterij in kwestie. "Hij heeft samen met loterijmedewerkers de winnende nummers wel tien keer gecontroleerd en kon het nog steeds niet bevatten." De winnaar heeft ervoor gekozen het bedrag in één keer uitbetaald te krijgen, in plaats van de 26 jaarlijkse termijnen. Hij moet het daarom wel met 60 miljoen minder genoegen nemen. Van de 158 miljoen moet nog een onbekende hoeveelheid belasting worden betaald.

[OKT] Tickets naar Montenegro, Roemenië, Spanje & Griekenland

In Edmonton, Canada zijn de kwartfinales gespeeld van het olympisch kwalificatietoernooi waterpolo. Montenegro, Roemenië, Spanje en Griekenland kunnen door hun zeges in de kwartfinale de koffers pakken voor Londen. De Nederlandse waterpoloheren waren al in de groepsfase uitgeschakeld. 

Groepswinnaar Montenegro speelde tegen de nummer vier van de andere groep. Turkije werd met 19-6 verslagen. Ook de andere groepswinnaar Spanje had geen moeite met Macedonië, het werd 11-7. Roemenië dat tweede werd achter Montenegro had geen moeite met Brazilië. Roemenië won met 19-8. Vanuit groep A gaat ook de nummer drie naar de Olympische spelen. Spanje klopte gastland Canada met 9-6.

Ten opzichte van vier jaar geleden zijn een drie andere landen die om de olympische medailles gaan strijden. Groot-Brittannië,  Kazachstan en Romenië zijn nieuw. Dit ten koste van China, Canada en Duitsland.  Het olympisch kwalificatietoernooi voor de vrouwen, met Nederland, zal volgende week plaatshebben in het Italiaanse Trieste. 

Land Methode van kwalificatie
Groot-Brittannië Gastland
Servië Winnaar World League
Italië Wereldkampioen
Kroatië Tweede op het WK
Hongarije Derde op het WK
Verenigde Staten Panamerikaans kampioen
Kazachstan Aziatisch kampioen
Australië Winnaar Oceanisch kwalificatietoernooi
Montenegro via OKT
Romenië via OKT
Spanje via OKT
Griekenland via OKT

Kamervragen over dossier Tristan van der V.

VVD en PvdA willen opheldering over de berichten dat uit het dossier van Tristan van der V. gegevens zouden zijn verdwenen. Uit de map met informatie die volgens de NOS weg is, zou blijken dat Van der V. onder psychiatrische behandeling stond en dat de politie al in 2005 moet hebben geweten van zijn psychische problemen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat er verantwoording wordt afgelegd over de kwestie, die de NOS vrijdag aan het licht bracht. Op Radio 1 zei hij zaterdagochtend dat het een 'klap in het gezicht van de nabestaanden' zou zijn als de map echt weg is.

Ook VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert wil meer over de zaak weten. Ze vraagt zich onder meer af of de map met opzet is achtergehouden. Ook wil ze duidelijkheid over de termijn waarop dit soort gegevens bewaard moet worden. "Het is volstrekt onduidelijk hoelang dit dossier bewaard had moeten blijven."

Justitie liet vrijdag al weten zich niet te herkennen in de berichtgeving van de NOS. Dat een map uit 2005 niet langer beschikbaar is, is volgens het Openbaar Ministerie 'goed verklaarbaar' doordat dossiermappen van afgewezen aanvragen van wapenvergunningen toen werden vernietigd. De politie en justitie ontkennen dat de politie al in 2005 op de hoogte was van de psychische problemen van Van der V.

Product over de datum? Voedselbank is er blij mee

Ondanks het feit dat er wachtlijsten zijn ontstaan bij voedselbanken, worden versproducten zonder pardon weggegooid zodra deze over de datum zijn.

''Het draait mijn hart om, wanneer ik zie dat het zonder pardon vernietigd wordt'', aldus Clara Sies van Voedselbank Nederland. Het gaat om versproducten als zuivel, groenten en fruit. Dit soort producten worden weggegooid op de dag dat de houdbaarheid officieel vervalt, terwijl deze producten vaak nog een week bewaard kunnen worden mits deze gekoeld zijn.

Toch kunnen supermarkten niet veel betekenen voor voedselbanken. ''Ze hebben niet de faciliteit en logistiek'', aldus Toiner Timmermans van de universiteit in Wageningen. Jaarlijks wordt tussen de 300 tot 400 miljoen euro aan producten weggegooid.

Avengers-spots focussen op Captain America

De marketingcampagne voor The Avengers begint het punt te bereiken waarop je als Marvel-fan wellicht besluit geen promo's, video's en dergelijke meer te kijken, want hoeveel kan er nou helemaal van de film zelf overblijven? Er zijn weer twee commercials vrijgegeven, deze keer met een focus op Captain America.

Beide spots lijken te duiden op een eventueel leiderschap van Steve Rogers wanneer het gaat om de groep superhelden. In de tweede spot krijgt Hulk van Rogers een duidelijk commando: Smash!

The Avengers smasht op 25 april de bioscopen binnen.

Minecraft splitscreen actie op Xbox 360

Nodig al je vrienden uit en sla alvast chips en bier in want Minecraft voor de Xbox 360 komt eraan en krijgt een multiplayer optie via een drop-in,drop-out systeem die je tot vier spelers lokaal en tot acht spelers samen in een map laten bouwen. 

Het is nog niet bekend of de updates voor Minecraft door middel van DLC of titleupdates gaat gebeuren. Bij lancering is de Xbox-versie wel iets minder dan zijn groote broertje op Windows. Er komen geen dedicated servers voor de Xbox-versie, omgevingen worden daarom ook opgeslagen in het Xbox-profiel van de speler. Verder is het menu aangepast voor de Xbox-controller en krijgt het spel pas na de lancering ondersteuning voor Kinect.

'Mildere straf fraudeverdachte door media-aandacht'

Rechters leggen verdachten van fraude, witwassen en oplichting mildere straffen op als hun strafzaak veel media-aandacht heeft gehad. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een analyse.

De krant bekeek vijfhonderd uitspraken die de laatste drie jaar zijn gedaan in zaken die veel aandacht hebben gekregen van de media. In ruim driekwart bleek publiciteit te leiden tot een milder vonnis. De rechters hielden er rekening mee dat de aandacht van de pers na het uitzitten van de straf gevolgen heeft voor de verdere carrière van de verdachte.

Uit de analyse bleek verder dat strafrechters consequent onderscheid maken tussen witteboordencriminelen en geweldplegers. Voor de eerstgenoemde groep kan media-aandacht positief uitpakken, maar voor geweldplegers geldt juist het tegenovergestelde. Bij die groep leggen rechters in veertig procent van de zaken juist een zwaardere straf op, omdat ze de strafverzwarende factor 'geschoktheid van de rechtsorde' afleiden van de hoeveelheid media-aandacht.


'Mildere straf fraudeverdachte door media-aandacht' (Foto: Novum)

Ajax om de tafel met Sulejmani

Ajax-aanvaller Miralem Sulejmani werd een tijd door de Amsterdamse club in de wacht gezet. Nu is er een afspraak gemaakt met zijn zaakwaarner om te praten over zijn contract. De 23-jarige linksbenige Serviër is in het bezit van een aflopend contract. Zelf wil Sulejmani graag in Amsterdam blijven, aldus het Algemeen Dagblad.

Ajax wil voorkomen dat de aanvaller gratis de deur uitloopt als zijn contract volgende zomer afloopt. Ajax nam Sulejmani in 2008 over van sc Heerenveen voor een recordbedrag van ruim zestien miljoen euro. Sulejmani is momenteel herstellende van een knieblessure. Tijdens zijn 150ste officiële wedstrijd voor Ajax begin maart viel hij na ruim een half uur geblesseerd uit. Zijn buitenmeniscus bleek beschadigd te zijn.

Ombudsman: politiek breekt rechtspraak af

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt dat de politiek de rechtspraak afbreekt. "De politiek dreigt de rechtspraak nu zo te beperken dat de vraag rijst of er nog wel wat over blijft", zegt hij zaterdag in NRC Handelsblad. ''Rechtspraak is een onverwachte factor, die kennelijk niet past in het economische model.''

Dit kabinet besloot een hogere bijdrage van burgers aan de rechtspraak in te voeren. Dat is ressentiment tegen de rechtspraak. Men vindt het politiek wel prettig om die rechter terug te drukken. De ontwikkeling is volgens hem al langer gaande. ''Ik zag het al in nieuwe wetten over de sociale zekerheid. De sanctieregimes voor burgers met een uitkering zijn strak en ze worden nog veel strakker. Mensen kunnen straks enorm in de problemen komen door één kleine fout. De rechter mag dat al niet meer afwegen.''

Geen succes voor Kanis, Veldt en Heimans op WK baan

Willy Kanis heeft bij het wereldkampioenschap baanwielrennen in Melbourne geen potten kunnen breken op de keirin. De sprintster eindigde in de eerste ronde als laatste in haar heat, waarna ze ook via de herkansingen de tweede ronde niet wist te halen.

Ook de mannen hadden geen succes in de kwalificaties vanmorgen. Op de individuele achtervolging eindigde Levi Heimans als twaalfde, terwijl Tim Veldt niet verder kwam dan plaats twintig. De finale gaat tussen de Australiërs Michael Hepburn en Jack Bobridge.

Leegloop bij Heracles op de loer

Het succes van Heracles Almelo is mede te danken aan de goed renderende scouting. Dat zegt Algemeen Directeur Nico-Jan Hoogma. Volgens Hoogma moet daarbij niet gedacht worden aan een grote organisatie. "We hebben een coördinator, twee vaste scouts, enkele part-time scouts en daarnaast worden de trainers en soms ook ikzelf ingezet", aldus Hoogma in De Telegraaf.

De scouting gaat heel doelgericht te werk. "We weten waar het zin heeft voor ons om te kijken en waar niet. Vaak valt de keuze op jonge talenten van grote clubs waar een vlekje op zit. Jongens die bij de topclubs net buiten de boot zijn gevallen."

Hoogma realiseert zich dat een leegloop op de loer ligt voor komende zomer. "Ik weet wat er allemaal bij onze wedstrijden op de tribune zit en daar zitten tegenwoordig clubs uit Duitsland, Engeland en Frankrijk bij. Als er jongens vertrekken, zal het lastig zijn direct dezelfde kwaliteit ervoor terug te halen. Maar we hebben met jongens als Mike te Wierik, Thomas Bruns, Luis Pedro en Ninos Gouriye alweer de nodige jonge talenten er achter zitten."

'Probleemgezin kost veertig mille per jaar'

De zorg voor een probleemgezin kost gemiddeld zeker veertigduizend euro per jaar. Het bedrag is een optelsom van een bijstandsuitkering plus de kosten van onder meer maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldhulpverlening en geestelijke gezondheidszorg. Dat blijkt uit een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies.

De gemeente Woerden had het onderzoeksbureau opdracht gegeven voor het maken van de berekening, omdat gemeenten binnen enkele jaren voor die kosten opdraaien door de extra taken die ze van het rijk krijgen toebedeeld. Zij hebben daar echter veel minder geld voor dan er nu aan wordt uitgegeven en willen weten hoe de hulp efficiënter en goedkoper kan, schrijft de Volkskrant.

Uit de studie blijkt dat er flink op de kosten kan worden bespaard. Bij kwetsbare gezinnen zijn gemiddeld meer dan tien instanties betrokken, die vaak niet van elkaar weten wat ze precies doen. Volgens het onderzoeksbureau gaat bijna een derde van de kosten op aan bureaucratie. Door één verantwoordelijke aan te wijzen die met het gezin een hulpplan opstelt, kan volgens Stade Advies veel doelmatiger worden gewerkt.

Pieters: "Hopen op een gekkenhuis"

PSV-verdediger Erik Pieters vindt het hoog tijd voor een prijs. Hij kan niet wachten om zondag de bekerfinale tegen Heracles Almelo te spelen in De Kuip. "Het is een keer wat anders dat dit mooie stadion voor bijna de helft gevuld zal zijn met PSV-supporters."

"Hopelijk wordt het een gekkenhuis. Wij zijn zo’n eind op weg in het bekertoernooi, laten we die prijs nu dan ook maar winnen", zei hij tegen De Telegraaf. Toch is er volgens de international geen tijd voor het feestje mocht PSV de beker pakken. "De finale is mede door het Europees kampioenschap best vroeg in het seizoen. Na ons bezoek aan Rotterdam volgen nog zes competitiewedstrijden, dat is best apart."

"Voor een uitbundig feest is geen tijd. Wij moeten ons vanaf maandag voorbereiden op de volgende wedstrijd tegen RKC, want zolang je meedoet om het kampioenschap moet alles daarvoor wijken." Voor Pieters telt deze week maar één ding: winnen in De Kuip. "Eerst de beker, dan de schaal. Voor mij is de KNVB-beker helemaal geen troostprijs. Ik wil elke prijs winnen."

Dufner en Couples aan de leiding in Masters

De Amerikaanse golfers Jason Dufner en Fred Couples hebben vrijdag (plaatselijke tijd) op de tweede dag van de Masters de leiding gepakt. Zij staan na twee rondes op vijf onder par.

Met name Couples had een uitstekende dag op de baan in Augusta. Na de eerste dag rond te zijn gegaan in 72 slagen (par), legde hij de tweede dag af in 67 slagen. Couples won de Masters 20 jaar geleden.

Lee Westwood, die na de eerste dag aan de leiding stond, had een moeizame ronde. Met een ronde van één boven par zakte hij naar de gedeelde derde plaats met een totale score van vier onder par. Hij deelt die plek onder andere met de winnaar van vorig jaar, de Noord-Ier Rory McIlroy.

Dufner en Couples aan de leiding in Masters
Dufner en Couples aan de leiding in Masters (Foto: ANP)

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisterenavond werd er in de Jupiler League een complete speelronde afgewerkt. Bovenin lijken nog twee teams te gaan strijden om de titel, terwijl de vierde periode ook beslist lijkt. Hieronder volgt per wedstrijd een samenvatting.

FC Zwolle - FC Emmen

FC Den Bosch - FC Eindhoven
 

MVV - Sparta
 

Helmond Sport - FC Volendam
 

SC Veendam - SC Cambuur
 

Almere City FC - Go Ahead Eagles 

Telstar - FC Oss
 

FC Dordrecht - AGOVV
 

Willem II - Fortuna Sittard
 

2014 te snel voor Avatar 2

In 2014 zal er nog geen Avatar 2 verschijnen in de bioscopen. Jon Landau meldde dit enige tijd geleden al maar ging er tijdens een interview met Empire dieper op in. Het lijkt er op dat de sequel op zijn vroegst in 2015 is te verwachten en het derde deel zou vervolgens in 2016 of 2017 op het witte doek te zien zijn. 

"We gaan echt geen data noemen, maar 2014 is echt te vroeg" aldus Landau. "Het productieproces bepaalt de release data en niet andersom!". Over de pre-productie zegt Landau: "Hier zijn we inmiddels al mee begonnen en we werken aan een onderwater scéne". Het lijkt op de "Floating Mountains" uit de eerste film".

James Cameron's Avatar was een wereldwijd succes en is dit jaar alweer drie jaar oud. In 2008/2009 bracht de film het enorme bedrag van 2.8 miljard dollar op.

Toezicht op Rotterdamse chemiebedrijven verscherpt

Het toezicht op petrochemische bedrijven in het Rotterdamse havengebied wordt verscherpt. Jaarlijks komen er grootscheepse inspecties bij alle bedrijven die gevaarlijke stoffen verwerken, kondigt de Rotterdamse milieudienst DCMR zaterdag aan in het AD.

Milieu-inspecteurs gaan voortaan meer onverwachte bezoeken brengen en zullen minder vertrouwen op de gegevens die de bedrijven zelf aanleveren. "We gaan kritischer kijken naar de veiligheid", zegt directeur Jan van den Heuvel in de krant.

Aanleiding voor de strengere controles zijn recente berichten van onderhoudsbedrijven over de slechte staat van opslagtanks en leidingen in het gebied. Het slechte onderhoud zou een gevaar zijn voor personeel en omwonenden.

Ook de overtredingen waarop het Rotterdamse olieterminalbedrijf Odfjell al veelvuldig is betrapt vormen aanleiding voor extra milieucontroles. Het bedrijf raakte vooral in opspraak omdat het had verzwegen dat vorig jaar ongeveer tweehonderd ton brandbaar butaangas was ontsnapt.

Sinds 'Alphen' 25 wapenvergunningen ingetrokken

Sinds de schietpartij in Alphen aan den Rijn maandag precies een jaar geleden, hebben 25 mensen hun wapenvergunning moeten inleveren na controles. Bij één van hen werd de vergunning ingenomen omdat de politie twijfelde aan de psychische toestand van de eigenaar.

De overige 24 wapenvergunningen werden afgepakt omdat de eigenaren zich schuldig hadden gemaakt aan huiselijk geweld of andere geweldsovertredingen, schrijft de Volkskrant zaterdag. Dat is het resultaat van controles die de politie hield, zegt Letty Demmers, korpschef van Zeeland en in de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor de landelijke controle van wapenvergunningen.

Naar aanleiding van de schietpartij, waarbij Tristan van der V. zes mensen en zichzelf doodschoot, heeft de politie in nog geen halfjaar tijd zeventigduizend wapenvergunningen tegen het licht gehouden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had daartoe verzocht omdat Van der V. in 2008 zonder problemen aan een wapenvergunning kwam, terwijl hij schizofreen en suïcidaal was.

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie is niet onder de indruk van de cijfers. "Nederland is hierdoor echt niet veiliger geworden", zegt directeur Sander Duisterhof in de krant. Hij vindt de acties een vorm van schijnzekerheid.

De politie geeft zelf ook toe dat de personen van wie de vergunning is ingenomen anders ook door de mand waren gevallen, omdat de wapenvergunning elk jaar moet worden verlengd. Demmers noemt de actie toch zinvol. "We moeten er alles aan doen om het risico op herhaling kleiner te maken."

De politie is in overleg met de overheid bezig een nieuwe aanpak te ontwikkelen. Zo worden profielen van risicopersonen ontwikkeld en zal iedereen die een vergunning aanvraagt worden gevraagd naar zijn medische situatie.


Sinds 'Alphen' 25 wapenvergunningen ingetrokken (Foto: Novum)

Brand legt bibliotheek Drents dorp in de as

Een brand heeft vrijdagnacht de openbare bibliotheek in de Drentse plaats Erica volledig verwoest. De bewoners van een naastgelegen seniorencomplex moesten de nacht vanwege de brand elders doorbrengen. Dat meldt de gemeente Emmen, waar Erica onder valt.

De brand brak rond middernacht uit, waarna werd besloten de 23 bewoners van de seniorenwoningen uit voorzorg te evacueren en op te vangen in het dorpshuis. Ze hebben uiteindelijk de nacht doorgebracht bij familie of in een hotel, omdat hun woningen nog moesten worden geventileerd. Zaterdag kunnen ze weer naar huis.

Bij de brand raakte niemand gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Moordvrouw seizoen 1

Rechercheur Fenna Kremer (Wendy van Dijk) is na een traumatische gebeurtenis tijdens een undercoveroperatie in Rotterdam overgeplaatst naar een politiebureau in Friesland. Al snel blijkt dat Fenna alles net iets anders doet dan de rest van het team. Overleg is haar onbekend, zodra ze iets op het spoor is gaat ze er achteraan. Ze blijkt erg vaak op het goede spoor te zitten en lost veel misdaden op. Fenna is een grote aanwinst voor het team, al is niet iedereen het daarmee eens.

Nederlanders opgeroepen tot vertrek uit Mali

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Mali dringend op het land te verlaten. Dat staat in een vrijdag aangescherpt reisadvies. Ook de partners en kinderen van de ambassadestaf in Bamako verlaten het land.

Sinds de staatsgreep in Mali een kleine twee weken geleden worden alle reizen naar het land al ontraden. "De situatie is op dit moment onberekenbaar", aldus Buitenlandse Zaken.

De Nederlanders worden opgeroepen op eigen gelegenheid te vertrekken, nu er daartoe nog 'commerciële mogelijkheden' zijn. Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen Ecowas stelde vorige week maandag sancties in.

Buitenlandse Zaken denkt dat de sancties hoogstwaarschijnlijk binnen een aantal weken leiden tot onder meer brandstoftekorten. "In combinatie met stijgende voedselprijzen is toename van sociale onrust en een verslechtering van de veiligheidssituatie niet uit te sluiten."

Griekse fotograaf zwaargewond geraakt bij protest

De Griekse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de verwonding van de Griekse fotograaf Marios Lolos. De fotograaf liep bij een demonstratie een schedelbasisfractuur op, waarschijnlijk als gevolg van een klap met een politieknuppel, zeiden Griekse functionarissen.

De 46-jarige Lolos, die aan het hoofd staat van de Griekse Vereniging van Fotojournalisten, werd vrijdagmiddag aan zijn verwondingen geopereerd. Volgens Lolos' collega's werd de fotograaf donderdag door een agent met het gevest van een gummiknuppel op zijn hoofd geslagen nadat het protest reeds was afgelopen. Het gevest van politieknuppels is gemaakt van een harder soort plastic dan de rest van de knuppel.

De Griekse minister van openbare orde Michalis Chrysochoidis liet weten dat de kwestie grondig wordt onderzocht. "Ik veroordeel alle gevallen van willekeurig geweld, ongeacht van wie het afkomstig is", aldus Chrysochoidis.

Het protest was naar aanleiding van de zelfmoord van een oude Griekse man. De man beroofde zich woensdag middenin Athene van het leven. Op een briefje dat hij achterliet zei hij dat de bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering hem tot zijn daad hadden gedreven.

Een andere journalist raakte bij een vergelijkbaar protest woensdagavond lichtgewond. Journalisten, fotografen en cameramensen in het bijzonder, zijn vaker belaagd tijdens de protesten in Griekenland, door zowel agenten als betogers.

"De systematische en herhaaldelijke aanvallen tegen journalisten die hun werk doen (...) kunnen niet als willekeurig worden beschouwd", liet de fotojournalistenvereniging weten. De organisatie voegde eraan toe dat het geweld bedoeld lijkt 'om de pers te muilkorven'. Tientallen journalisten kwamen vrijdag samen bij het ministerie van openbare orde om hun ongenoegen kenbaar te maken.

De Griekse politievakbond zei in een verklaring de aanvallen op journalisten te betreuren. "Het kan gewoon niet dat onze vakbond strijdt voor een moderne, democratische en effectieve politiemacht die burgers respecteert en hun rechten beschermt, en er tegelijkertijd dit soort incidenten plaatshebben", zei de vakbond.


Griekse fotograaf zwaargewond geraakt bij protest (Foto: Novum)

Kyteman stoot Madonna van de troon

Trompettist Kyteman is met zijn nieuwe plaat binnengekomen op nummer een van de Album Top 100. The Kyteman Orchestra stoot daarmee Madonna's plaat MDNA van de eerste plek. Het popicoon kwam vorige week nog binnen op nummer een, maar moet het nu met een vijfde plaats doen.

Acda en de Munnik blijven met hun album 'T Heerst op de tweede plaats staan. Het Britse zangeresje Birdy kruipt een plekje omhoog, haar album Birdy is goed voor een derde plek.

Triggerfinger voert nog steeds de Single Top 100 aan. Het Vlaamse rocktrio staat al vijf weken op de eerste plek met een cover van Lykke Li's I Follow Rivers. De zangeres staat zelf met het nummer op de vierde plaats.

Amanda Bynes opgepakt wegens rijden onder invloed

Amanda Bynes is opgepakt omdat ze beschonken achter het stuur zat. De 26-jarige actrice is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden toen ze met een slok op door Hollywood reed, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De actrice, bekend van onder meer de film Hairspray, zit nog achter de tralies. Ze moet een borgsom van vijfduizend dollar betalen om vrij te komen.

Volgens TMZ kwam Bynes een maand geleden ook al in de problemen toen ze aan het bellen was tijdens het autorijden. Toen een agent een boete uitschreef, zou ze zijn weggereden. Even later ging ze naar het politiebureau om de boete alsnog te betalen.

Bynes brak op 7-jarige leeftijd door in de film- en televisiewereld. Ze werd bekend dankzij de comedyshows All That en The Amanda Show. Ook speelde ze in films als What a Girl Wants en She's the Man.

Serviceflat in Amsterdam ontruimd na brand

Bewoners van een serviceflat aan de Koornhorst in Amsterdam Zuid-Oost hebben vrijdagavond enige tijd hun woning moeten verlaten nadat er brand was uitgebroken. Enkelen van hen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht omdat ze rook hadden ingeademd. Dat heeft de brandweer gemeld.

Volgens een woordvoerster was de brand snel onder controle. De bewoners zijn opgevangen in de kantine van het seniorencomplex. Zij kunnen terug zodra hun woningen gelucht zijn.

De brand brak uit in een huiskamer op de tweede etage van de serviceflat. De bewoonster kon naar haar balkon vluchten. Daar kon de brandweer haar redden. Haar woning en die van haar buren hebben flinke rook- en waterschade. De brandweer verwacht dat die woningen voorlopig niet bewoonbaar zullen zijn. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Politie sluit illegaal bordeel in Ossendrecht

De politie heeft donderdagavond een illegaal bordeel in Ossendrecht gesloten. In de woning werden een Nigeriaanse en twee Bulgaarse vrouwen aangetroffen, die verklaarden daar al geruime tijd te werken. Daar hadden ze uiteraard geen vergunning voor.

Het team commerciële zeden van het Brabantse korps had het vermoeden dat in de woning een prostituee werkte, maar dat bleken er dus drie te zijn. De Nigeriaanse vrouw kon geen geldig identiteitsbewijs tonen. Onderzocht wordt of ze rechtmatig in Nederland verblijft.

Utrechtse therapeut vrijgesproken van verkrachting

Een 47-jarige therapeut uit Utrecht die ervan werd verdacht een patiënte meerdere keren te hebben verkracht, is vrijdag vrijgesproken. De rechtbank in Utrecht vindt dat er onvoldoende bewijs is. Tegen de man was twee jaar cel geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

De verkrachtingen zouden in 2007 en 2008 hebben plaatsgevonden. De man zou de destijds 28-jarige vrouw hebben wijsgemaakt dat zij geslachtsgemeenschap met elkaar moesten hebben, zodat zijn 'geneeskrachtige' zaad haar kon genezen.

De Utrechter erkent dat hij en de vrouw een aantal keren seks hebben gehad, maar stelt dat geen sprake was van dwang. Behalve de verklaring van de vrouw zijn hiervoor volgens de rechtbank ook geen bewijzen gevonden. Een tweede vrouw had ook verklaringen afgelegd over de handelswijze van de therapeut, maar die verklaringen bevatten volgens de rechter zo veel tegenstrijdigheden dat ze ongeloofwaardig zijn.

'Artsen vertrouwen keuring hulpmiddelen niet'

Artsen zeggen het vertrouwen in de zogenoemde CE-markering voor medische hulpmiddelen op. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag na een rondgang langs artsenorganisaties.

Alle medische hulpmiddelen die Nederlandse artsen gebruiken moeten worden gekeurd en voldoen aan Europese richtlijnen. Als ze zijn goedgekeurd krijgen ze een zogeheten CE-markering, die zou moeten betekenen dat het hulpmiddel veilig is. Artsen vinden dat die markering echter onvoldoende garantie geeft voor de veiligheid van producten.

Medio vorige maand werd bekend dat cardiologen zich zorgen maken over de kwaliteit van hartimplantaten die hartpatiënten een schok moet geven bij een hartstilstand. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) is niet zeker dat deze zogeheten icd's veilig zijn. Er zou te weinig bekend zijn over de implantaten.

Voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging Jan Verhaar zegt vrijdag in RTL Nieuws dat de CE-markering alleen aangeeft dat protheses steriel zijn en dat ze niet roesten. En dat is volgens Verhaar onvoldoende om er vertrouwen in te kunnen hebben.

De beroepsverenigingen van de orthopeden (NOV), cardiologen (NVvC), plastisch chirurgen (NVvP) en gynaecologen (NVOG) vinden allemaal dat er betere controles moeten komen. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie gaat producten zelf op veiligheid en functionaliteit beoordelen.

De Nederlandse Vereniging voor Orthopedie gaat een kwaliteitsregister voor kunstheupen aanleggen. "We hopen op die manier dat er eerder gesignaleerd wordt, waardoor je tijdig die prothese van de markt kunt nemen", aldus Verhaar.

Voorzitter assemblee Mali wordt staatshoofd

De voorzitter van de Malinese Nationale Assemblee moet het nieuwe staatshoofd van Mali worden. Dat heeft de leider van de groep militairen die vorige maand de macht greep, kapitein Amadou Haya Sanogo, vrijdag gezegd in een persconferentie. Volgens Sanogo is het proces inmiddels in gang gezet.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, Ecowas, heeft eerder deze week strenge sancties aan Mali opgelegd om Sanogo zo te dwingen de macht af te staan. De rekeningen van de centrale bank van Mali zijn bevroren en de buurlanden hebben de grenzen met Mali gesloten. Daardoor is ook de invoer van brandstof stil komen te liggen.

In het noorden van Mali riepen Toeareg-rebellen vrijdag de onafhankelijke staat Azawad uit. Buurlanden van Mali keurden de onafhankelijkheidsverklaring in scherpe bewoordingen af en ook de Verenigde Staten en Frankrijk hebben al verklaard de onafhankelijkheid niet te erkennen.

De situatie in Mali is inmiddels zo chaotisch geworden dat het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag Nederlanders in Mali dringend heeft opgeroepen het land te verlaten. Ook partners en kinderen van de ambassadestaf in de hoofdstad Bamako vertrekken. Alle reizen naar het land worden sinds de staatsgreep al ontraden.

De staatsgreep maakte een abrupt einde aan meer dan twee decennia van democratisch bestuur in Mali.

Meer mensen minderen met vlees

Hoewel we gemiddeld niet minder vlees eten neemt het aantal 'vleesverminderaars’ toe. Van de Nederlanders zegt 77,1 procent ten minste eén dag in de week geen vlees bij de warme maaltijd te eten. In 2009 was dat nog 69,5 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van instituut LEI van de universiteit in Wageningen onder ruim 1250 Nederlanders. De uitkomsten werden vrijdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur. 42,5 procent eet minstens drie keer in de week geen vlees

Opvallend is dat ondanks de toename van het aantal vleesverminderaars de hoeveelheid vlees die gegeten wordt al 15 jaar constant is: gemiddeld ongeveer 43 kilo per persoon per jaar, aldus de onderzoekers. Mogelijk is de verdeling over de consumenten veranderd.

Redenen die worden genoemd om minder vlees te eten zijn gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Maar ook praktische of financiële redenen kunnen een rol spelen. Een meerderheid van 63 procent vindt nog altijd dat vlees de maaltijd compleet maakt. Minderen met vlees staat ook niet als 'hip’ te boek.

Verder is het imago van vleesvervangers niet goed. Veel mensen geven aan liever het vlees door niets te vervangen. Het representatieve onderzoek werd in oktober vorig jaar verricht.

Meer mensen minderen met vlees
Meer mensen minderen met vlees (Foto: ANP)

Militairen Mali dragen macht over

De militaire leiders van Mali en onderhandelaars van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hebben overeenstemming bereikt over een plan om de macht in het land over te dragen. Daardoor komt er een eind aan de economische en diplomatieke sancties die waren opgelegd. Dat hebben beide kampen vrijdag naar buiten gebracht.

Bovendien krijgen alle deelnemers van de coup amnestie. In het plan, dat door zowel de militaire junta als de onderhandelaars van de Ecowas is ondertekend, is bepaald dat de militaire leider Amadou Sanogo de macht afstaat aan parlementsvoorzitter Diouncounda Traoré. In de overeenkomst is bepaald dat er binnen 40 dagen verkiezingen zullen plaatsvinden.

De militairen grepen vorige maand de macht in Mali. Zij zetten de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré af. Dat deden ze uit onvrede over de gevechten van de Toearegs in het noorden van Mali.

Inmiddels hebben de Toearegs het heft in handen genomen in het noorden van het land en verkeert Mali in chaos.

Militairen Mali dragen macht over
Militairen Mali dragen macht over (Foto: ANP)

Digitale doorstart De Pers krijgt vorm

De digitale doorstart van dagblad De Pers krijgt langzaam vorm. Dinsdag wordt de app DNP, dat staat voor De Nieuwe Pers, gelanceerd. Voormalig hoofdredacteur Jan Jaap Heij zegt 'zo zoetjesaan' vertrouwen te hebben in de goede afloop, maar veel blijft onzeker.

De app bevat onder meer de twitterfeed van voormalige redacteuren van De Pers, stukken die de afgelopen vijf jaar in de krant verschenen en mogelijk een bijdrage van de satirische website De Speld. Ook wordt er bijgehouden hoe het staat met de plannen om De Pers een doorstart te laten maken.

"We hopen de inhoud snel uit te kunnen breiden met nieuwe artikelen, maar dat gaat, denken we, nog een paar weken duren", laat Heij weten. Of er een betaalde online krant komt en hoe die eruit zou komen te zien is vooralsnog onzeker. Uitgesloten is dat De Pers terugkomt als gedrukte krant.

Vorige maand werd bekend dat het dagblad na vijf jaar ophoudt te bestaan. De advertentie-inkomsten bleven zo tegenvallen, dat de exploitatie van De Pers ondanks miljoeneninvesteringen onhoudbaar bleek.

Trailer: Zombie Ass Toilet Of The Dead (18+)

Liefhebbers van Troma en andere horror pulp opgelet. Er is een veelbelovende trailer verschenen voor de nieuwe film van Noboru Iguchi (RoboGeisha, Machine Girl). En reken maar dat je, na het bekijken van de 18+ trailer van Zombie Ass: Toilet Of The Dead, voorlopig niet meer rustig op je porseleinen troon, in het kleinste kamertje, zit.

Overmand door schuldgevoelens over de zelfmoord van haar zus Ai, die werd getreiterd door een stel etterige whizzkids, gaat de knappe karate studente Megu met een stel oude vrienden kamperen in de bossen. Haar vrienden zijn het slimme meisje Aya, haar stoonde vriendje Také, het rondborstige model Maki en de nerd Naoi. Het gaat mis als Maki een vis vangt en daarin een parasiterende worm aantreft. Maki denkt dat de worm haar mooi slank kan laten blijven en slikt de parasiet levend door.

Vlak daarna duiken de zombies op om alle ellende nog groter te maken. Na een invasie van met stront overdekte ondoden, uit een buitentoilet, vlucht het vijftal naar het huis van de mysterieuze dokter Tanaka en zijn dochter Sachi. Wat ze echter niet weten is dat Tanaka de persoon is die experimenten uitvoert op zowel de parasieten als de zombies. En uiteraard weet hij ook wel raad met de vijf vreemdelingen uit de stad. Wat is de connectie tussen de wormen en de zombies? En kan Megu met haar karate haar vrienden helpen ontsnappen of is ze afhankelijk van de bevrijdende krachten van scheten laten?

Kijk hieronder voor de stijlvolle trailer van Zombie Ass: Toilet Of The Dead waarin we een geheel nieuwe benadering van het thema levende doden te zien krijgen.

[DC] Zieke Del Potro brengt Argentijnen langszij

Juan Martin del Potro heeft Argentinië op een 1-1 stand gebracht na de eerste dag van de Davis Cup-kwartfinale met Kroatië. De Toren van Tandil was 's ochtends ziek, maar was voldoende hersteld om in de tweede partij in actie te komen. Daarin won hij van Ivo Karlovic: 6-2, 7-6 (7) en 6-1.

Del Potro kreeg ruim de tijd om te herstellen, want Marin Cilic had ruim vijf uur nodig om in de eerste partij van David Nalbandian te winnen. De Kroaat kwam 2-1 achter in sets, maar won uiteindelijk met 5-7, 6-4, 4-6, 7-6 (2) en 6-3.

Ook bij Frankrijk tegen de Verenigde Staten en bij Tsjechië - Servië staat het 1-1 na de eerste dag. Jo-Wilfried Tsonga won met 7-5, 6-2, 2-6 en 6-2 van Ryan Harrison, maar John Isner trok de stand gelijk. Hij was met 6-3, 6-2 en 7-5 Gilles Simon de baas.

Tomas Berdych zette Tsjechië in Praag op voorsprong door overtuigend met 6-2, 6-1 en 6-2 van Viktor Troicki te winnen. Daarna kreeg het Tsjechische publiek een echte kraker te zien. Radek Stepanek kon het echter net niet bolwerken tegen Janko Tipsarevic. De Serviër won na vijf uur en zeven minuten met 5-7, 6-4, 6-4, 4-6 en 9-7.

Spanje was in eigen huis te sterk voor Oostenrijk en zit na een dag op rozen: 2-0. Nicolas Almagro versloeg Jürgen Melzer met 6-2, 6-2 en 6-4. David Ferrer maakte vervolgens korte metten met Andreas Haider-Maurer: 6-1, 6-3 en 6-1.

Theron kon niet meer wachten op kind

Charlize Theron heeft een kind geadopteerd omdat ze het wachten op een geschikte partner zat was. De 36-jarige actrice maakte een maand geleden bekend dat ze het jongetje Jackson heeft geadopteerd.

De Zuid-Afrikaanse actrice heeft er altijd van gedroomd om moeder te worden. "Ik ben er altijd heel open over geweest dat ik een gezin wilde", zegt ze tegen het Amerikaanse tijdschrift Vogue. "Die wens heb ik al, zo lang als ik me kan herinneren."

Toch was Theron niet de enige die vurig hoopte op een kleine spruit. "Ik denk dat mijn moeder ook echt niet meer kon wachten tot ik een kind zou krijgen", grapt de actrice, die haar zoon 'het coolste kind ooit' noemt.

Theron hoopt dat ze in haar opvoeding lijkt op haar eigen moeder. "Ik wil eerlijk, streng en liefdevol zijn en anderen steunen, net als zij. Mijn moeder heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Familie betekent alles voor ons."

De actrice liet twee jaar geleden weten dat ze voor het eerst sinds haar negentiende levensjaar geen relatie had. Daarvoor was ze tien jaar samen met de Ierse acteur Stuart Townsend.

Group Lotus sponsort Lotus F1 Team niet meer

Het Lotus F1 Team zal niet langer gesponsord worden door Group Lotus omdat deze laatste partij in een financieel onzekere situatie verkeert. De naam Lotus zal het Formule 1-team voorlopig wel met zich mee blijven dragen, zo weet Autosport te melden.

Dat Group Lotus afhaakt is geen verrassing omdat het bedrijf er niet in slaagt om met haar automodellen veel klanten aan te trekken, terwijl het merk zich diep in de schulden heeft gestoken. Deze schulden liggen als een molensteen om de nek van investeerder DRB-Hicom dat deze winter Proton en haar dochterbedrijf Group Lotus overnam. Laatstgenoemd bedrijf staat nu in de etalage.

Genii Capital zou als eigenaar van het Lotus F1 Team een logische koper zijn om zo de naam Lotus definitief te verzekeren, maar lijkt dit voorlopig niet te zien zitten. Het contract tussen Genii en Group Lotus over de sponsordeal is beëindigd en daarnaast is de optie voor Group Lotus om 50% van de Formule 1-renstal te kopen vervallen.

Genii-eigenaar Gerard Lopez richt zich volledig op het F1-team en wil zo snel mogelijk een goede titelsponsor aantrekken. Hij vindt dat met het aantrekken van Microsoft en Unilever het team al op de goede weg is. "Natuurlijk zien we liever dat ons budget volledig door onze sponsoren gedekt wordt, maar de afgelopen jaren hebben we ook bijgesprongen toen dat nodig was. Ook nu zijn we weer bereid dat te doen," zei hij over de tekorten die mogelijk in 2012 ontstaan.

Stosur voorkomt Sister Act Charleston

Samantha Stosur heeft vrijdag in Charleston een stokje gestoken voor een halve finale tussen de zusjes Williams. De Australische, als tweede geplaatst op het groene gravel, versloeg Venus Williams in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-3.

Stosur neemt het in de halve eindstrijd op tegen Serena Williams. De nummer vijf van de plaatsingslijst hoefde maar vijf games te spelen tegen Sabine Lisicki. De Duitse (8), ging bij een 1-1 stand in games door haar enkel. Ze probeerde het daarna nog wel, maar kwam bij 4-1 voor Williams tot de conclusie dat doorspelen zinloos was.

De andere halve finalisten in Charleston zijn nog niet bekend. Toernooiverrassing Polona Hercog, die in de vroige ronde Marion Bartoli (3) uitgeschakelde, strijdt tegen Nadia Petrova (13). Vera Zvonareva (4) neemt het op tegen Lucie Safraova (9).

Gratis update voor Infinity Blade 2

Het succesvolle Infinity Blade 2 krijgt volgende week op 12 april een flinke update. Epics actiespel voor iOS wordt uitgebreid met onder andere de ClashMob mode.

In deze nieuwe mode kunnen duizenden gamers tegelijk het opnemen tegen reusachtige eindbazen met een enorme hoeveelheid HP. Weten de spelers de vijand binnen een bepaalde tijd neer te halen dan worden ze beloond met exclusieve loot. Ontwikkelaar Chair Entertainment probeert om de gevechten continue te voorzien van verschillende uitdagingen om het geheel uitdagend te maken. Daarbij krijg je extra beloningen als je je vrienden in het gevecht betrekt.

De gratis update voegt verder 24 nieuwe stukken equipment toe, een nieuw uiterlijk voor de gem swapping interface en een nieuwe feature om verzamelde juwelen samen te voegen.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.