Moordvrouw seizoen 1

Van Wendy van Dijk hebben we gezien dat ze enorm veel kan. Naast presenteren heeft ze ook al in de film Alles is Liefde gespeeld en is ze de grappenmaker in Ushi en Dushi. Wendy speelt nu de hoofdrol in de Nederlandse politieserie Moordvrouw. Alles wat Wendy aanraakt lijkt in goud te veranderen, maar geldt dat ook voor Moordvrouw?

moordvrouw

Rechercheur Fenna Kremer (Wendy van Dijk) is na een traumatische gebeurtenis tijdens een undercoveroperatie in Rotterdam overgeplaatst naar een politiebureau in Friesland. Al snel blijkt dat Fenna alles net iets anders doet dan de rest van het team. Overleg is haar onbekend, zodra ze iets op het spoor is gaat ze er achteraan. De rest van het team heeft daar moeite mee, vooral Evert Numan (Thijs Römer) en Bram Amezian (Achmed Akkabi). Bram is gedoemd haar te volgen overal waar ze heen gaat, een opdracht van commissaris Carla Vreeswijk (Renée Soutendijk). Dit valt hem niet mee, vaak is ze al weg voordat Bram dat doorheeft.

In eerste instantie vindt Carla het maar niks dat Fenna ineens in haar team wordt gezet zonder persoonlijke sollicitatie. Later ziet ze in dat Fenna weliswaar eigenwijs is, maar vaak op het goede spoor zit. Evert blijft Fenna maar niks vinden en dreigt zelfs met ontslag: 'Zij eruit of ik eruit.'

In elke aflevering lost het team een moord of vermissing op. Onderweg is er plaats voor wat persoonlijke perikelen, maar een aantal karakters blijven wat plat. De serie richt zich voornamelijk op het oplossen van de moord en niet zozeer over wat er in de persoonlijke levens van de karakters plaatsvindt. Aan de ene kant prettig, want het is mogelijk om in aflevering vier in te stappen zonder dat je wat gemist hebt. Aan de andere kant is het fijn dat je wat meer over de karakters weet zodat inleven makkelijker wordt. Van Bram weten we dat hij heimelijk verliefd is op Simone Blok (Chava Voor in 't Holt) en van Menno de Waard (Porgy Franssen) dat hij homo is. Wat Fenna in Rotterdam precies heeft meegemaakt en wat haar aanpak deels goedpraat, krijgen we te zien in aflevering negen.

Het geheel speelt zich af in Friesland, niet zo gek aangezien Fryslân Marketing Endemol heeft gesponsord. De omgeving wordt duidelijk in beeld gebracht door mooie plaatjes van weilanden en zwierend gras. Om aan te geven dat er wat uren verstreken zijn tussen twee scènes, wordt enkele uren opgenomen landschap met schaapjes of wolken versneld afgespeeld. Dit voegt verder weinig toe aan het verhaal, maar Friesland wordt weer goed neergezet.

moordvrouw

Aflevering één is een typische voorstelronde. Het draait hier vooral om het voorstellen van de personages. Fenna stapt hier als nieuweling een briefing in en geeft de oplossing zonder dat ze het dossier ooit gelezen heeft. Daarbij probeert ze een knuppel te vinden in een tuin. Na een 'waar moeten we beginnen?' heeft ze de knuppel binnen no time gevonden. Zo zijn er nog wat meer van deze toevalligheden in de serie, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.

Het acteerwerk van vooral Wendy is niet op alle momenten even goed. Vooral in de eerste paar afleveringen is dit storend, daarna ben je eraan gewend dat ze soms iets te geacteerde gezichten trekt en op hoge hakken en in een skinny jeans een huis probeert binnen te sluipen. Elke boef had de hakken van mijlenver aan horen komen, maar in Moordvrouw niet. Wendy presenteert toch echt beter dan dat ze acteert. Geen goud dus voor Moordvrouw.

Toch is de serie wel vermakelijk voor op een luie zondagmiddag. Jammer dat er geen extra's op de dvdbox staan. Het enige voordeel wat de dvdbox tegenover de serie op televisie kijken heeft is dat je geen reclame hebt.