Buurlanden Mali trekken sancties in

De buurlanden van Mali hebben de sancties tegen de junta, die vrijdag aankondigde de macht over te dragen aan een burgerregering, ingetrokken. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Burkina Faso gezegd.

De toezegging van Djibrill Bassole, die coupleider kapitein Amadou Haya Sanogo vrijdag flankeerde toen die afkondigde afstand te doen van de macht, is voor veel Malinezen een grote opluchting. Sinds Mali's buren na de staatsgreep van Sanogo en co de grenzen sloten teerde het land snel in op de brandstofreserves. Veel wijken van de hoofdstad Bamako moesten het al halve dagen zonder elektriciteit stellen.

De export naar Mali wordt hervat nu de junta de gevluchte voorzitter van de Nationale Assemblee heeft uitgenodigd terug te keren en, zoals de grondwet voorschrijft, het ambt van president op zich te nemen. Parlementsvoorzitter Dioncounda Traore zou wellicht zaterdag alweer in Bamako arriveren.

De opperbevelhebbers van dertien buurlanden van Mali hebben vrijdag overlegd over militair ingrijpen in het ordeloze land. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) wil het gezag van Bamako in het noorden van Mali, waar Toeareg-rebellen hun eigen staat Azawad hebben uitgeroepen, herstellen. Frankrijk heeft aangeboden een dergelijke operatie logistieke ondersteuning te verlenen.

De kennelijke machteloosheid van de Malinese regering tegen de opmars van de Toeareg-rebellen was voor de coupleiders reden de macht te grijpen. Nu zij de macht weer overdragen hebben zij wel immuniteit voor rechtsvervolging bedongen voor alle deelnemers aan de staatsgreep.

Het lot van de verdreven president Amadou Toumani Touré is nog altijd onduidelijk. Hij dook na de coup onder en van zijn wel en wee is niets bekend. Bassole heeft naar eigen zeggen aangedrongen op Touré's ongehinderde terugkeer.


Buurlanden Mali trekken sancties in (Foto: Novum)