Vraag GGZ loopt terug door eigen risico

bennootje

De invoering van de eigen bijdrage in de psychische gezondheidszorg leidt tot een aanzienlijke terugloop van de vraag. Het merendeel van de GGZ-instellingen heeft te maken met patiënten die hun behandeling niet willen voortzetten of willen starten als gevolg van de eigen bijdrage, die kan oplopen tot tweehonderd euro. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Nederland.

De verwachte gemiddelde vraaguitval voor dit jaar is elf procent voor ambulante zorg en vijf procent voor klinische zorg. Dit zal naar verwachting zorgen voor vijfduizend minder fte's in de sector. Het merendeel van de banen zal verdwijnen bij het zorgpersoneel, maar ook bij het ondersteunend personeel zal er geschrapt moeten worden.

Vorige maand bleek uit een enquête van het Landelijke Platform GGz onder vijfhonderd patiënten dat de helft van hen vanwege de eigen bijdrage is gestopt of overweegt te stoppen met de behandeling. Zeventien procent is al gestopt, 35 procent denkt daarover na.

Sinds begin dit jaar moeten psychiatrische patiënten soms wel honderd tot tweehonderd euro extra eigen bijdrage betalen voor zware geestelijke zorg. Patiënten die worden opgenomen voor langer dan een maand zijn 145 euro per maand meer kwijt dan voorheen.