'Probleemgezin kost veertig mille per jaar'

De zorg voor een probleemgezin kost gemiddeld zeker veertigduizend euro per jaar. Het bedrag is een optelsom van een bijstandsuitkering plus de kosten van onder meer maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldhulpverlening en geestelijke gezondheidszorg. Dat blijkt uit een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies.

De gemeente Woerden had het onderzoeksbureau opdracht gegeven voor het maken van de berekening, omdat gemeenten binnen enkele jaren voor die kosten opdraaien door de extra taken die ze van het rijk krijgen toebedeeld. Zij hebben daar echter veel minder geld voor dan er nu aan wordt uitgegeven en willen weten hoe de hulp efficiënter en goedkoper kan, schrijft de Volkskrant.

Uit de studie blijkt dat er flink op de kosten kan worden bespaard. Bij kwetsbare gezinnen zijn gemiddeld meer dan tien instanties betrokken, die vaak niet van elkaar weten wat ze precies doen. Volgens het onderzoeksbureau gaat bijna een derde van de kosten op aan bureaucratie. Door één verantwoordelijke aan te wijzen die met het gezin een hulpplan opstelt, kan volgens Stade Advies veel doelmatiger worden gewerkt.