Mollema: "Ook voor mij verrassing"

Bauke Mollema eindigde vandaag als derde in de Ronde van het Baskenland door in de afsluitende tijdrit verrassend als tweede te eindigen. Mollema, niet bepaald een specialist in het tijdrijden, klom dankzij zijn goede prestatie acht plaatsen in het klassement. Hij bleef vandaag zelfs wereldkampioen tijdrijden Tony Martin voor.

"De wereldkampioen kloppen in zijn discipline. Dat zijn zaken waar je van droomt en op hoopt, maar dit verwachten, is eigenlijk niet reëel. Maar Bauke doet het wel", aldus ploegleider Frans Maassen na afloop. "Hij zat prima in cadans, maar vooral in de afdaling ging het geweldig. Bauke heeft nooit angst met dalen en dat kwam er op dit natte parcours helemaal uit", vond Maassen.

Mollema zelf ziet dat zijn trainingen op tijdrit afgelopen winter nut hebben gehad. "Ik had vooral meer vertrouwen op de fiets. Ik zat lekker en de bochten liepen vloeiend. Deze bevestiging is me veel waard", aldus de renner van Rabobank, die zelf nuchter bleef. "We moeten ook reëel zijn. Dit was een speciale tijdrit, dit parcours lag me wel. Een vlakke lange tijdrit met rechte wegen wordt toch een heel ander verhaal. Bovendien was die regen niet in mijn nadeel. Het plaatje paste dit keer precies."

De derde plaats is voor Mollema is mooie opsteker in aanloop naar de heuvelklassiekers. Tot vandaag waren er nog twijfels over zijn vorm. "Ik was deze week wel blij om te merken, dat het zo goed ging. Ik had na Parijs-Nice geen wedstrijden meer gedaan. Na dik drie weken sta je dan hier en gaat het eigenlijk goed. De ene dag wat beter dan de andere, maar toch voelde het goed. Ik kan nu niet zeggen dat het iedere dag vooruit ging. Vanochtend was ik ook nog goed naar de kloten van vrijdag. Toen dacht ik nog: 'Het is al heel mooi als ik een paar plekken stijg naar een plaats tussen plek tien en vijf'. Dat dan dit er uit komt, is weer wel een leuke verrassing. Ook voor mezelf."