FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 maart 2012

Foosball 2012 binnenkort op PS3 en Vita

Is tafelvoetbal een van je favoriete bar of kantine sport? Dan kan je binnenkort los met Foosball 2012 voor de PlayStation 3 en de Vita, zo kondigt  One Epic Games ontwikkelaar Grip Games aan. Het spel wordt cross platform en hoeft maar voor een van de platformen gekocht te worden om op beide platformen te kunnen spelen.

Foosball 2012

Er is een keuze tussen verschillende tafels. Zowel de Amerikaanse, Europese of aanpaste tafels zijn aanwezig. Verder is er een keuze tussen de single player campaign, World Tour Modus en adhoc multiplayer tot 4 spelers. Er kan gekozen worden om het spel te bedienen met een normale controller, de PlayStation Move controller of de touch functie van de Vita.

Michael K. Williams in film over Ol' Dirty Bastard

Michael K. Williams gaat de hoofdrol spelen in een biografische film over voormalig Wu-Tang Clan lid Ol' Dirty Bastard. Williams, het beste bekend als Omar in de serie The Wire, speelt de rapper in de film Dirty White Boy.

Dirty White Boy wordt geproduceerd door Lars Knudsen en Jay Van Hoy (Beginners). Ol’ Dirty Bastard, oftewel Russell Jones, worstelde jarenlang met een drugsverslaving en juridische problemen tot hij in 2004 overleed aan een overdosis. De film is het regiedebuut van videoclip regisseur en cameraman Joaquin Baca-Asay.

Via Deadline vernemen we dat het verhaal in de film vertelt wordt vanuit het oogpunt van Jarred Weisfeld, een medewerker van de tv-zender VH1 die uiteindelijk ODB's manager zou worden. Het is nog niet bekend wie de rol van Weisfeld gaat vertolken. Het scenario voor de film werd geschreven door Brent Hoff (Pranksta).

Brein gebruikt 'ex-parte' om Pirate Bay te blokkeren

In het nieuwe offensief dat Brein gestart is om The Pirate Bay klein te krijgen, probeert ze nu alle kleine vissen te vangen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft ze een ex-parteverbod afgedwongen op de proxy van DeHomies.nl. Met dit 'succes' in de hand gaat Brein nu alle Nederlandse proxy's langs om ze uit de lucht te halen. Een proxy zorgt ervoor dat je via een omweg toch geblokkeerde inhoud kunt bereiken.

Bij een ex-parteverbod kan de rechter iemand waarvan vermoed wordt dat deze inbreuk maakt op auteursrechten direct bevelen zijn handelen te staken. De vermeende inbreukpleger hoeft dan niet gehoord te worden.

Zo werden ook twee scholieren die twee proxyservers hadden opgezet om The Pirate Bay toch bereikbaar te maken voor Ziggo en XS4ALL klanten, aangepakt door Tim Kuik. Op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag kozen ze eieren voor hun geld en hebben één site offline gehaald, de ander linkt inmiddels door naar een website waarop de scholier YouTube-filmpjes embedded heeft staan.

De 16-jarige havo-scholier Jan Hendrik Mulder, één van de 'slachtoffers' van Kuik zegt: "Of ik wel wist wat ik allemaal had aangericht en vervolgens werd me gesommeerd ermee te stoppen tegen een dwangsom van 1000 euro per dag, plus een eis tot schadevergoeding voor gedane schade die dan bij de rechtbank zou worden ingediend."

Volgens Kuik zullen op deze manier alle proxyservers in Nederland die voor doorgifte van The Pirate Bay zorgen, aangepakt worden: "Uiteindelijk komt iedereen met zo'n mirror of proxy aan de beurt. Er is geen enkele reden voor een uitzondering."

Eerder al kreeg Brein het voor elkaar dat Ziggo en XS4ALL doorgifte van de website van The Pirate Bay blokkeerden.

Doodsoorzaak Whitney Houston bekend

Whitney Houston is verdronken, heeft de lijkschouwer donderdag bekendgemaakt. De zangeres overleed op 11 februari, maar het was niet direct duidelijk wat de doodsoorzaak was. Haar levenloze lichaam werd gevonden in het bad van een hotelkamer in Los Angeles.

Het overlijden van Houston is een ongeluk geweest, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. Hartproblemen en drugsgebruik hebben bijgedragen aan haar dood. De lijkschouwer heeft cocaïne aangetroffen in het lichaam van de zangeres.

[KNVB beker] Uitslag AZ - Heracles Almelo

Vanavond werd de tweede halve eindstrijd uit het KNVB bekertoernooi gespeeld. AZ nam het in eigen huis op tegen Heracles Almelo. De bezoekers wisten na verlenging met 2-4 te winnen en plaatsten zich daardoor voor de eindstrijd, 8 april in de Rotterdamse Kuip. Daarin zal PSV de tegenstander zijn.

Beide ploegen speelden in de beginfase aanvallend en het was Heracles dat op voorsprong wist te komen. Everton kopte hard raak na een voorzet van Willie Overtoom. Toch ging AZ met een voorsprong de rust in. Adam Maher scoorde met een prachtig balletje en even later wist Jóhann Berg Gudmundsson de Alkmaarders op voorsprong te zetten.

Na rust ging AZ door met aanvallen en was een aantal keer dichtbij de 3-1. Zo schoot Gudmundsson op de paal en zag Charlison Benschop zijn poging vervolgens net naast het doel verdwijnen. Ook Holman was dichtbij een doelpunt, maar het was Heracles dat uit het niets op 2-2 kwam. Kwame Quansah kopte knap raak uit een corner van Duarte.

Naarmate de tweede helft vorderde, nam Heracles steeds meer het initiatief van de wedstrijd over. Zo kregen Samuel Armenteros, Marko Vejinovic en Duarte kansen op 2-3, maar het vizier stond bij dit trio niet op scherp. AZ bleef overeind en sleepte er een verlenging uit. Daarin werden de Alkmaarders sterker, maar bleek Heracles-goalie Dennis Telgenkamp, de vervanger van de geblesseerde Remko Pasveer, niet te passeren. Benschop raakte nog de paal.

In de tweede helft van de verlenging waren het de invallers aan de kant van Heracles die voor het verschil zorgden. Thomas Bruns ontsnapte aan de buitenspelval en mocht alleen op Esteban af. Hij bleef koel en schoot de bal in de verre hoek binnen. In de slotminuut wist Ninos Gouriye, die in de eerste helft van de verlenging nog een enorme mogelijkheid onbenut liet, de 2-4 te scoren.

Heracles plaatste zich daardoor voor het eerst in de clubgeschiedenis voor de finale van de KNVB-beker. PSV, dat gisteren met 1-3 van sc Heerenveen won, is daarin de tegenstander.

Karakteristieken:

AZ

2 - 4 (n.v.)

Heracles Almelo

 20' Maher
 22' Gudmundsson
   7' Everton
 67' Quansah 
110' Bruns
120' Gouriye
 
 Gele kaart: Klavan, (AZ), Armenteros, Telgenkamp (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 10.669
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen
Maher
Martens
Elm (Klavan/80)
Gudmundsson
Altidore (Benschop/46)
Holman (Falkenburg/89)
  Telgenkamp
Breukers
Rienstra
v.d. Linden
Looms
Overtoom (Vejinovic/81)
Quansah
Duarte
Douglas (Gouriye/90+3)
Armenteros (Bruns/106)
Everton

VS hekelen executies Wit-Rusland

De Verenigde Staten hebben donderdag kritiek geleverd op Wit-Rusland vanwege de terechtstelling van twee mannen, tien dagen nadat ze ter dood veroordeeld waren. Volgens de VS is er sprake van ernstige gebreken in het Wit-Russische rechtssysteem.

De kritiek van de VS werd geuit door Ian Kelly, de belangrijkste Amerikaanse afgevaardigde voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Een van de taken van de OVSE is het toezicht houden op de mensenrechten in Europa, Noord-Amerika en Centraal-Azië.

De twee mannen die geëxecuteerd zijn, Vladislav Kovaljov en Dmitri Konovalov, werden vorige week schuldig bevonden aan het plegen van aanslag op de metro in Minsk. Kelly zei 'diepbezorgd' te zijn dat de vonnissen al na tien dagen zijn voltrokken.

'Schippers loog over Olympische Spelen'

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) heeft deze week gelogen tegen de Tweede Kamer over de Olympische Spelen. Dat stelt RTL Nieuws donderdagavond op basis van nieuw opgedoken documenten.

Eerder meldde RTL Nieuws dat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer vaag is geweest over de kosten die de organisatie van de Spelen als die in 2028 in Nederland zouden plaatsvinden met zich meebrengt. In ambtelijke stukken zou staan dat de kosten kunnen oplopen tot acht miljard euro.

Dinsdag ontkende Schippers nog cijfers te hebben achtergehouden om de publieke opinie voor het binnenhalen van de Spelen te beïnvloeden. Een notitie daarover zou al in lagere ambtelijke regionen zijn gesneuveld, omdat het draagvlak 'geen argument' zou zijn geweest.

Uit de documenten die RTL Nieuws nu in handen heeft zou echter blijken dat de hoogste ambtenaar van Schippers de totale kosten van het binnenhalen van het sportevenement doelbewust niet wilde noemen, uit angst dat de politiek de plannen dan zou afschieten. In een intern overleg zou hij hebben aangegeven dat het beter is de kosten te verzwijgen. Betrouwbare bronnen zouden hebben aangegeven dat Schippers met de betrokken ministers ook over de kosten en het draagvlak heeft gesproken, waarna werd besloten de Kamer vaag te informeren.

De documenten zouden verder uitwijzen dat ambtenaren van Schippers in overleg met andere ministeries steeds aandrongen op het verzwijgen van de kosten. Het ministerie van Financiën zou daar tegen zijn geweest en de Kamer en de samenleving juist wel eerlijk hebben willen informeren.

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat over de kwestie. Oppositiepartijen PvdA, SP en gedoogpartner van het kabinet PVV zouden nu exact van Schippers willen weten wat zij wist.

Een woordvoerder van Schippers laat donderdag in een reactie weten de minister de Kamer wel degelijk volledig en juist heeft geïnformeerd. "Voor minister Schippers was het argument om het bedrag van acht miljard euro niet te noemen het feit dat het noemen van een som van bedragen zeventien jaar voor aanvang van de Spelen volstrekt willekeurig zou zijn."

Het argument van negatieve beïnvloeding van draagvlak zou geen enkele rol hebben gespeeld. "Dit argument heeft de minister ook nooit bereikt." Schippers zou evenmin aan positieve beïnvloeding hebben willen doen door alleen de baten te noemen. "De minister zal de notitie op basis waarvan de aanbiedingsbrief is opgesteld en de ambtelijke notitie ten behoeve van haar inbreng in het kabinetsberaad hierover openbaar maken."

'Schippers loog over Olympische Spelen' (Foto: Novum)

Baldur's Gate: Enhanced Edition voor iPad

Baldur's Gate: Enhanced Edition zal deze zomer niet alleen speelbaar zijn op pc maar ook op iPad. Dit is bekendgemaakt door Overhaul Games zelf die verantwoordelijk is voor de heruitgave. Ook de nieuwe inhoud die Overhaul Games aan het ontwikkelen is zal ook beschikbaar zijn voor iPad.

Dit betekent dat je niet enkel Baldur's Gate zal kunnen spelen maar ook de uitbreiding Tales of the Sword Coast en compleet nieuwe inhoud, een nieuw teamlid en nieuwe quests inbegrepen. Baldur's Gate: Enhanced Edition wordt ontwikkeld op de Infinity Engine die voor Baldur's Gate II gebruikt is.

Kopzorgen voor Allegri na blessures spitsen

AC Milan moet het de komende tijd stellen zonder de geblesseerde Alexandre Pato en Filippe Inzaghi.

Pato kampt met een dijbeenblessure, die hij begin deze maand opliep. Milan maakt zich serieus zorgen en brengt het Braziliaanse talent onder bij een Amerikaanse specialist om uit te zoeken waarom de spits blijft sukkelen met blessures. Pato speelde dit seizoen slechts elf competitieduels voor de Rossoneri.

Ook Inzaghi is enige tijd uitgeschakeld. De routinier liep dinsdagavond tijdens het bekerduel met Juventus een bovenbeenblessure op en zal naar verluidt zo'n drie weken uitgeschakeld zijn. Of de afwezigheid van de spits een grote aderlating is voor Milan valt te betwijfelen.

Inzaghi komt bij de regerend landskampioen maar zelden aan spelen toe en moet het voornamelijk doen met invalbeurten. De aanvaller kwam dit seizoen zes keer in actie voor de Rossoneri.

Staking zorgt voor problemen in OV Portugal

Een staking van de grootste vakbond in Portugal heeft donderdag het openbaar vervoer in het land ontregeld. De staking was gericht tegen de bezuinigingsmaatregelen en arbeidshervormingen die de Portugese regering doorvoert in ruil voor een financieel reddingspakket van de Europese Unie.

De metro in Lissabon, die op elke doordeweekse dag zo'n half miljoen mensen vervoert, reed de hele dag niet. Treinen, bussen en veerboten reden of voeren donderdag volgens een beperkte dienstregeling. Het vliegveld van Lissabon ondervond geen hinder van de staking.


Staking zorgt voor problemen in OV Portugal (Foto: Novum)

'PVV zit halverwege levensduur'

Partijen als de PVV gaan slechts een klein aantal verkiezingen mee voordat ze opgedoekt worden. Dit zegt politicoloog André Krouwel in een interview met de Volkskrant naar aanleiding van het opstappen van Tweede Kamerlid Hero Brinkman uit de PVV-fractie.

"We weten dat anti-immigratiepartijen als de PVV drie á vier verkiezingen meegaan, dan zijn ze weg. De meeste nieuwe partijen redden het niet. Daarbij heeft Wilders te maken met niet-loyale kiezers. Als hij niet levert, gaan ze niet op hem stemmen. Ook is het zo dat partijen die gebouwd zijn rondom één persoon niet eeuwig meegaan. Op een gegeven moment is het afgelopen. Ik denk dat we nu halverwege zitten. Het loopt langzaam maar zeker af", vertelt Krouwel.

Volgens de politicoloog heeft Brinkman een ijzersterke positie nu hij van de PVV afgescheiden is: "Brinkman zit nu bij alle beleidsgesprekken. En hij heeft in zijn eentje een even belangrijke positie als de hele PvdA-fractie. Brinkman heeft met zijn strategische meesterzet de macht van Wilders afgenomen. Hij roept wel dat hij zal meestemmen, maar je zult bepaalde plannen wel aan hem moeten voorleggen."

De positie van Wilders is dan ook erg verzwakt, zegt Krouwel: "Wilders heeft niet langer de veto-stem, de 76ste stem. Dat is nu Brinkman, samen met de SGP en PvdA. Voor Rutte verandert er in die zin niet heel veel, hij moet nu met een partij meer onderhandelen. Hiervoor kon Wilders het maken of breken. Nu kan hij het alleen nog maar breken. Maar niet meer maken. Wilders klonk ook verbitterd. Hij kan ook tellen."

'PVV zit halverwege levensduur' (Foto: Novum)

Arteta: "Bleef altijd geloven in Wenger"

Mikel Arteta heeft nog nooit zijn vraagtekens gezet bij de kwaliteiten van Arsenal-trainer Arsène Wenger.

The Gunners kregen in februari veel kritiek te verwerken na de ontluisterende 4-0 nederlaag in de Champions League tegen AC Milan. Ook in de Premier League waren de resultaten destijds teleurstellend, waardoor de druk niet alleen op de Arsenal-spelers toenam, maar ook op trainer Wenger.

Inmiddels liggen de zaken anders en is Arsenal zelfs opgeklommen naar de derde plaats in de Premier League. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op directe plaatsing voor de Champions League. Arteta zegt nooit te hebben getwijfeld aan zijn trainer. "We bleven altijd in hem geloven. Hij is hier al vijftien jaar en heeft het respect van alle spelers, staff en iedereen bij de club."

Toch begrijpt Arteta de kritiek van buitenaf wel. Arsenal won in 2005 voor het laatst een prijs en ook voor de middenvelder is dat onacceptabel. "Maar het heeft ook met gebrek aan geluk te maken. Soms kwamen we wel in een finale, maar verloren we uiteindelijk op kleine details", aldus Arteta tegen Sky Sports.

Ontslag na schelden op Facebook

Werknemers mogen hun bazen niet via Facebook verrot schelden. Als ze dat wel doen kan dat reden zijn voor ontslag. Dat is de uitspraak van de kantonrechter in Arnhem.

Een magazijnmedewerker van Blokker had zijn baas uitgemaakt voor 'hoerestumperd' en Blokker een 'hoerebedrijf' genoemd op Facebook, omdat zijn werkgever hem geen voorschot wilde betalen. Een collega van de man stond in de vriendenlijst van de magazijnmedewerker en speelde de scheldpartij door aan de baas. Deze gaf de man een officiële waarschuwing, waarop een tweede scheldkannonade op Facebook volgde. Vervolgens kreeg de werknemer de zak.

De man was het niet met het ontslag eens en vocht dit bij de rechtbank aan. Hij stelde dat Facebook tot het privédomein behoort. De rechter was echter een andere mening toebedeeld. Volgens hem zijn berichten op Facebook een publieke uiting. Vrienden kunnen de berichten immers lezen en verder verspreiden.

Voor zover bekend, is het voor het eerst dat een rechter in Nederland zich in een openbaar vonnis uitspreekt over ontslag naar aanleiding van uitlatingen op sociale media.

Manchester City verhuurt Rekik aan Portsmouth

Manchester City verhuurt het Nederlandse talent Karim Rekik voor een maand aan Portsmouth. De 17-jarige verdediger moet helpen die club te behoeden voor degradatie uit de Championship. Naast Rekik neemt Portsmouth ook aanvaller Luca Scapuzzi voor één maand over van Manchester City.

Rekik kwam afgelopen zomer over van Feyenoord nadat hij jarenlang in de jeugdopleiding van de Rotterdamse club had gespeeld. Hij werd vorig jaar ook met het Nederlands elftal onder 17 jaar Europees kampioen werd en was aanvoerder van het team dat deelnam aan het WK in Mexico.

Street Fighter-fanfilm onthult verhaal van Balrog

Een nieuwe korte film gemaakt door fans van Street Fighter duikt in het achtergrondverhaal van boxer Mike Bison, ofwel Balrog. We zien hoe hij begint als boxer en uiteindelijk belandt bij de organisatie Shadaloo van slechterik Vega, ofwel Bison.

In de war met de namen? Korte achtergrondles dan. In de Japanse versie van Street Fighter II heette boxer Balrog M. Bison, een duidelijke parodie op Mike Tyson. De eindbaas van de game, die we tegenwoordig kennen als Bison, heette Vega, en de man met de klauwen en het masker heette Balrog. Omdat de parodie op Tyson kennelijk iets te gevoelig lag voor Amerika zijn de namen veranderd. Wat Vega hiermee te maken heeft is een raadsel, maar drie personages hebben dus hun naam gewisseld onderling, wat in de film op een grappige manier verklaard wordt.

Chip in schooluniform tegen spijbelen

Scholieren in Brazilië krijgen voor hun schooluniform T-shirts waarin chips zijn genaaid die ouders waarschuwen als hun kind spijbelt. Twintigduizend leerlingen op 25 openbare scholen in de noordoostelijke stad Vitoria da Conquista zijn de nieuwe kleding deze week gaan dragen. Volgend jaar moeten alle 43 duizend scholieren in de leeftijd van 4 tot 14 jaar de gechipte T-shirts aan.

De 'intelligente' uniformen stellen ouders via sms op de hoogte als hun kind het schoolgebouw binnengaat. Ouders worden ook gewaarschuwd als de lessen al twintig minuten bezig zijn en hun kind nog niet is aangekomen.

"Wij hebben gemerkt dat veel ouders hun kinderen bij school afzetten maar er niet op letten dat zij ook echt naar binnengaan, omdat ze snel naar hun werk moeten", zegt onderwijssecretaris Coriolano Moraes. "Ze zijn altijd verbaasd als ze horen hoe vaak hun kinderen absent zijn geweest."

Als een kind drie keer spijbelt worden de ouders ontboden om uitleg te geven. Doen zij dat niet, dan wordt de inspecteur ingeschakeld.

De gemeente heeft ruim vijfhonderdduizend euro besteed aan het ontwerpen, testen en maken van de T-shirts met microchips. De T-shirts kunnen gewassen en gestreken worden en de chips zijn voorzien van een veiligheidssysteem dat knoeien ermee vrijwel onmogelijk maakt.

Klose hoopt WK 2014 nog mee te maken

De 33-jarige Miroslav Klose denkt dat deelname aan het WK 2014 zeker geen utopie is. De Duitser hoopt dat zijn fysieke gesteldheid hem niet in de steek laat.

Klose is al Duits international sinds 2001. De spits speelde maar liefst 114 interlands voor Die Mannschaft, waarin hij het indrukwekkende aantal van 63 doelpunten maakte. De kans is groot dat hij aanwezig is op het aankomende EK in Polen en Oekraïne, maar ook het WK 2014 in Brazilië is volgens de spits een realistisch streven.

"Als ik mij fysiek nog fit genoeg voel, is het WK 2014 een bereikbaar doel", aldus de aanvaller van Lazio Roma tegenover 11Freunde. Klose is zeer te spreken over het huidige Duitsland, dat als een van de topfavorieten aan het EK zal beginnen. "Het team is een stuk flexibeler geworden, we kunnen nu in verschillende systemen spelen."

Ook op clubgebied is Klose tevreden. De spits zegt bij Lazio Roma weer rust te hebben gevonden. "Als speler kun je je beter concentreren op de training. In de Bundesliga was er altijd veel publiek, dat is hier niet het geval."

Hoster Megaupload wil data weggooien

Carpathia Hosting, de hostingprovider waar Megaupload zijn servers in beheer heeft staan, wil niet opdraaien voor de kosten van het onderhoud van de servers. Die zouden, voor 1103 servers, 9.000 dollar per dag bedragen. Nu het strafrechtelijk onderzoek naar Megaupload is afgerond, wil Carpathia tot 28 petabyte aan gegevens van gebruikers verwijderen. 

Hoewel meerdere partijen hebben opgeroepen om de data te bewaren, heeft zich tot dusver niemand gemeld om de kosten voor het onderhoud van de servers te betalen. Omdat één van de contracten komende maand afloopt, zal een deel van de hardware verhuisd moeten worden. Kosten van de verplaatsing zouden 65.000 dollar zijn.

Één petabyta is genoeg om ruim 13 jaar aan high definition videomateriaal op te slaan. De totale waarde van de Megaupload servers zou rond de 1,25 miljoen dollar liggen. Carpathia heeft om een hoorzitting gevraagd.

Federer laat Monte Carlo schieten

Roger Federer laat het ATP-toernooi in Monte Carlo aan zich voorbij gaan. De Zwitser heeft zich eerder vandaag afgemeld bij de organisatie van het evenement.

Federer pakte afgelopen weekend zijn negentiende masterstitel door in de finale van het ATP-toernooi in Indian Wells John Isner in drie sets te verslaan. Met deze zege kwam de voormalig nummer één van de wereld op gelijke hoogte met Rafael Nadal.

Diezelfde Nadal is overigens wel aanwezig op het ATP-toernooi van Monte Carlo. Ook Novak Djokovic en Andy Murray hebben hun komst inmiddels bevestigd.

Rooney breekt pols 9-jarige jongetje

Wayne Rooney heeft afgelopen weekend met een keihard schot de pols gebroken van een 9-jarige toeschouwer. De jonge Jamie Thomas was zaterdag met zijn vader bij de wedstrijd tussen Wolverhampton Wanderers en Manchester United. Ze zaten achter het doel waar de aanvaller bezig was met een warming-up.

Het jongetje probeerde een bal weg te boksen die Rooney naast het doel schoot, maar dat ging niet helemaal goed. Terwijl de wedstrijd al begonnen was, zochten vader en zoon de EHBO op. Na onderzoek bleek dat de pols gebroken was, waardoor beide fans het grootste deel van de wedstrijd moesten missen. United won het duel met 0-5.

Rooney kreeg donderdag te horen wat hij onbedoeld had aangericht. "Ik wil Jamie mijn excuses aanbieden. Ik heb hem een brief en een gesigneerd shirt gestuurd", schreef de Engelse spits op Twitter.

Schalke 04 hoopt op langer verblijf Huntelaar

Schalke 04 is dik tevreden over spits Klaas-Jan Huntelaar en gaat proberen de Nederlander langer te binden. De gesprekken tussen de zaakwaarnemer van onze landgenoot en de Königsblauen zijn inmiddels opgestart.

"We zijn in overleg met de zaakwaarnemer van Klaas-Jan", liet Horst Heldt, manager van Schalke 04, vandaag laten weten. Diverse Duitse media melden dat in het huidige contract van Huntelaar een clausule zit, waardoor hij aan het einde van het seizoen voor twintig miljoen euro kan vertrekken.

Verscheidene Engelse clubs zouden inmiddels in de rij staan om een handtekening van Huntelaar te bemachtigen. In de afgelopen 24 competitiewedstrijden trof de aanvaller van het Nederlands elftal namelijk twintig keer doel.


Schalke 04 hoopt op langer verblijf Huntelaar (Foto: Pro Shots)

[WK] Blokhuijsen en Kramer in slotrit vijf kilometer

De Nederlanders komen op de 5.000 meter morgen bij het Wereldkampioenschap afstanden in actie in de laatste twee ritten. Bob de Jong treft in de voorlaatste rit Alexis Contin, terwijl Jan Blokhuijsen en Sven Kramer in de slotrit in actie komen.

Op de eerste afstand van de dag, de 1.000 meter voor mannen, staan ook twee Nederlanders in de slotrit. Kjeld Nuis en Stefan Groothuis moeten proberen elkaar naar een hoog niveau te stuwen om zodoende de wat mindere prestatie op de 1.500 meter te poetsen.

Hein Otterspeer start al in de zesde rit, waarin hij aantreedt tegen Benjamin Macé. Denny Morrison, wereldkampioen op de 1.500 meter, komt alweer Shani Davis tegen. Het duo start in de elfde en voorlaatste rit.

Op de 1.500 meter voor dames zal Ireen Wüst het in de voorlaatste rit moeten opnemen tegen de Russische Yekaterina Shikova. Diane Valkenburg krijg in de slotrit topfavoriete Christine Nesbitt tegenover zich, terwijl Linda de vries in de zesde rit Cindy Klassen treft.

BP mag bij Shetlands naar olie boren

De Britse regering heeft oliemaatschappij BP donderdag groen licht gegeven voor olieboringen in de Schotse wateren voor de noordwestkust van de Shetlandeilanden. Dat heeft de Britse minister van energie Charles Hendry gezegd.

Volgens de regering heeft BP voldoende lessen getrokken uit de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Het Britse parlement besloot vorig jaar al dat een moratorium op olieboringen in de diepzee niet nodig is.

Boekhandel Selexyz vraagt uitstel van betaling aan

De grootste boekhandel in Nederland, Selexyz, gaat uitstel van betaling aanvragen. Het bedrijf laat weten de de bank en schuldeisers het niet eens konden worden over een mogelijke nieuwe investeerder. De reden dat de keten het niet langer kan bolwerken ligt in de online verkoop van boeken, door ketens zoals bol.com.

In een persbericht dat de keten achter Donner in Rotterdam, Scheltema in Amsterdam en Verwijs in 's Gravenhage, donderdag liet uit gaan staat het volgende te lezen: "Ondanks de relatief goede resultaten in winkel- en internetomzet van de Boekenweek is er onvoldoende liquiditeit in kas om de winkelhuur en salariskosten te kunnen betalen. Daarom is besloten surseance van betaling aan te vragen."

Enkele jaren terug, in 2002, had Selexyz de kans om bol.com over te nemen voor slechts twee ton. De oud-directeur van de boekhandel, Matthijs van der Lely, heeft kortgeleden in Elsevier nog gezegd dat het niet overnemen van bol.com de grootste fout van zijn leven geweest is.

Game-industrie neemt audio niet serieus

Audio in games is zeer belangrijk en wordt niet genoeg gewaardeerd. Dit vindt Akira Yamaoka, componist van onder andere de Silent Hill-serie.

Schrijvers in de game-industrie klagen wel eens over dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het verhaal. Nu komen er dus ook de componisten bij die zich ondergewaardeerd voelen.

Akira Yamaoka geeft aan dat hij zich geprezen voelt dat hij in contact staat met gamers en de pers, die wel de waarde van audio in de game kunnen inschatten. Toch vind hij dat audio-ontwikkelaars sterker moeten zijn. Indien er sterke composities worden gecreëerd, zullen gamemakers meer interesse tonen.

Yakamaoka heeft zijn werk als laatste toegevoegd aan de game Sine Mora, een XBLA-shooter. Hij werd hierbij geïnspireerd door de artistieke visuele stijl en trachtte een identieke soundtrack neer te zetten.

Sine Mora

Drie lichamen gevonden in Costa Concordia

Reddingswerkers hebben donderdag nog eens drie lichamen gevonden in het gestrande cruiseschip Costa Concordia. Daarmee komt het totale aantal geborgen lichamen vooralsnog uit op 28.

De identiteit of het geslacht van de gevonden lichamen is niet bekendgemaakt. Aangezien de lichamen al weken in het water liggen zijn de stoffelijke overschotten al grotendeels ontbonden. De autoriteiten maken gebruik van dna-testen om de identiteit van de slachtoffers vast te stellen. Slecht weer en woelige baren hebben de afgelopen weken voor vertragingen gezorgd bij de zoektocht naar lichamen.

Onder leiding van het Nederlandse bergingsbedrijf Smit zijn technici sinds 12 februari bezig brandstof uit het schip te pompen. De Italiaanse autoriteiten zeiden te verwachten dat de laatste brandstof vrijdag uit het schip wordt gepompt. Het bergen van het schip zelf kan nog twaalf maanden gaan duren. Die klus wordt momenteel aanbesteed.

De Costa Concordia liep in januari vast voor de Toscaanse kust, bij het eilandje Giglio. Vier mensen worden nog vermist. Zij zijn naar alle waarschijnlijk omgekomen toen het schip aan de grond liep en kapseisde.

Meer humor gewenst op Belgische omroep

Volgens een onderzoek van de universiteiten Antwerpen en Brussel dat donderdag werd gepresenteerd door Hilde van den Bulck, professor communicatiewetenschappen, willen Vlamingen meer humor op de openbare omroep VRT. Zowel op de radio als op tv willen ze meer grappen en grollen horen.

De Vlamingen zouden ook meer documentaires en films willen zien, terwijl ruim 40 procent geen reclame wenst te zien op de openbare omroep. Een opvallend resultaat is dat 80 procent weigert me te doen aan programma's via sociale media zoals Twitter of door te sms'en. Ondanks alle oproepen zou slechts een schamele 20 procent op die manier meewerken aan een programma.

[WK] Wüst wil nu goud op 1500 meter

 Ireen Wüst won vandaag bij de Wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen brons op de 3.000 morgen. Morgen wil ze voor goud gaan op de 1.500 meter.

 Wüst was matig tevreden over haar race van vandaag. "Ik moet het doen met een lichaam dat terugkomt van ziek zijn", aldus Wüst, die twee weken geleden vanwege een griep nog moest afzeggen voor de Wereldbekerfinale in Berlijn. "Maar ik heb alles eruit gehaald wat erin zat. Ik moet tevreden zijn met brons."

Sáblikova won vandaag in 4.01,88, De Nederlandse kwam tot 4.04,87. Daarmee was het verschil duidelijk groter dan tijdens het WK allround een maand geleden. "Brons is leuk, maar ik ga vrijdag op de 1500 meter voor goud."

Ireen Wüst na haar 3.000 meter van vandaag (Foto: Pro Shots)

Heitinga: "Spanje titelkandidaat nummer één"

John Heitinga ziet Spanje als grootste concurrent voor de EK-titel van komende zomer in Polen en Oekraïne. De verdediger van Everton denkt dat Oranje een goede kans heeft om Europees kampioen te worden. "Maar Spanje blijft titelkandidaat nummer één", zei Heitinga op de FIFA-website.

"Het belangrijkst voor ons is dat alle belangrijke spelers aanwezig zijn. Dan kunnen wij van iedereen winnen." Heitinga vindt dat Oranje met onder meer Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt een sterk elftal heeft. "Zij zijn in topvorm bijna niet af te stoppen en ze kunnen een wedstrijd vanuit het niets beslissen." Oranje begint het EK op 9 juni tegen Denemarken.

Nederland speelt vervolgens een belangrijke wedstrijd tegen Duitsland. "Dat duel móeten we winnen, het is een cruciale ontmoeting. Als we daarna doordringen tot de kwartfinales kunnen we het toernooi winnen." Oranje's derde pouleduel is tegen Portugal.

Mercedes vleugels zijn legaal

De FIA heeft nogmaals bevestigd dat de vleugels van het Formule 1-team van Mercedes legaal zijn. Op verzoek van Red Bull en Lotus had de Internationale autosportfederatie nogmaals de legaliteit gecontroleerd van de vleugels en deze bleek weer geldig.

Bij activatie van het DRS op de Mercedeswagen wordt ook de luchtstroom naar de voorvleugel beïnvloed. Volgens concurrenten is dat niet toegestaan, omdat coureurs geen aerodynamische onderdelen mogen bedienen. De FIA verklaarde de Mercedes legaal omdat het volgens hen een passief systeem betreft en er dus geen extra handelingen nodig zijn om het te laten werken.


Mercedes vleugels zijn legaal (Foto: Pro Shots)

Grand Theft Auto V-screens en details komen er snel aan

Veel gamers kunnen niet wachten op informatie over Grand Theft Auto V, waarvan Rockstar begin november een trailer van uitgaf. Vanaf volgende week zal langzaam maar zeker meer informatie verschijnen gezien het Vlaamse CHIEF de allereerste GTA V-cover ter wereld heeft met nieuwe informatie en screens.

In het tijdschrift die eind maart uitkomt, kunnen we de eerste screenshots verwachten en krijgen we onder andere meer te weten over Los Santos en het nieuwe hoofdpersonage. Grand Theft Auto V werd in november aangekondigd door Rockstar. Het bedrijf liet via een eerste trailer van het spel weten dat de game zich afspeelt in een fictieve versie van Los Angeles oftewel Los Santos. Wanneer en voor welke spelcomputers de nieuwe GTA verschijnt, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt.

GTA V

Wettelijk vaderschap niet altijd af te dwingen

Ook al ben je de biologische vader van je kind, dat wil niet zeggen dat je automatisch het recht hebt om je kind wettelijk te erkennen als het jouwe. Dit is grofweg de strekking van een uitspraak van het Europees hof voor Rechten van de Mens in Straatsburg donderdagmiddag.

De uitspraak, die gedaan werd in een zaak tussen twee Duitse mannen, volgt eerdere arresten op waardoor de biologische vader wel recht van omgang heeft met zijn kind. Echter: “Uit het omgangsrecht volgt niet noodzakelijk de verplichting om biologische vaders de mogelijkheid te geven de status van de wettelijke vader aan te vechten”, volgens de rechters.

De uitspraak lijkt hiermee het Nederlandse systeem te volgen dat zegt dat de biologische vader het kind alleen wettelijk kan erkennen als de moeder hiermee instemt.

Hoogerland: "Moeten tonen waartoe we in staat zijn"

Johnny Hoogerland heeft er tot nu toe een goed voorjaar opzitten. Zijn piek moet echter nog komen. De renner van Vacansoleil hoopt midden en eind april zijn vormpiek te hebben, als de heuvelklassiekers worden verreden.

"Mijn eerste echte doel van het seizoen is die week in de Ardennen", zei Hoogerland na een gesprek met zijn ploegleiding. "Ik heb in Tirreno-Adriatico en Milaan – San Remo reeds bewezen heel goed te zijn. Dan is het belangrijk te kijken naar de tactiek in die Ardense koersen waar tactiek extra belangrijk is. We zijn het eens over de kansen en nu moeten we tonen waartoe we in staat zijn."

Ook ploegleider Daan Luijckx is tevreden tot nu toe. "We zijn als team super tevreden over de stap die Hoogerland deze winter heeft gemaakt. Daarom zien we het nu als een gezamenlijke verantwoording om ruim op voorhand te spreken over zijn status en kansen. Daar rolt straks een tactiek uit waar renner en team zich nu nog eens extra aan hebben gecommitteerd."

Protest tegen verbod op stierenvechten

De Spaanse premier Mariano Rajoy en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa hebben net als ongeveer 590 duizend mensen een petitie getekend voor de bescherming van stierenvechten. De petitie werd donderdag gepresenteerd. De ondertekenaars willen dat een regionaal verbod wordt teruggedraaid.

Vorig jaar werd stierenvechten in de noordoostelijke regio Catalonië verboden na een campagne van dierenrechtenactivisten. Het verbod trad op 1 januari in werking en leidde tot een landelijk debat over het eeuwenoude spektakel dat een inspiratiebron was voor kunstenaars als Goya en Picasso.

In de Spaanse grondwet staat dat het parlement een volksinitiatief in overweging kan nemen als er ten minste een half miljoen handtekeningen zijn verzameld. Als het parlement instemt met de bescherming van het stierenvechten, dan wordt het verbod in Catalonië ongeldig. Bovendien wordt het onmogelijk stierenvechten in de toekomst te verbieden.

Trailer: W.E.

Engeland, 1936. De Amerikaanse Wallis Simpson heeft het hart van koning Edward VIII veroverd, maar trouwen mag niet. De Kerk laat Edward via de minister president de keus: de gescheiden Wallis of de troon. Hij volgt zijn hart en besluit na nog geen jaar koningschap af te treden. Wereldwijd worden ze als hertog en hertogin van Windsor gezien als meest romantische koppel van de eeuw.

De film is geregisseerd door Madonna en heeft Abbie Cornish, Andrea Riseborough, James D'Arcy, Oscar Isaac in de hoofdrollen. Naast het verhaal van Wallis en Edward wordt ook dat van Wally en Evgeni verteld, dat zich decennia later afspeelt.

W.E. draait vanaf vandaag in 10 bioscopen.

Vrouw die terrorisme financierde gepakt

De Nationale Recherche heeft een 25-jarige vrouw aangehouden in Amsterdam die geld zou hebben ingezameld voor het financieren van terrorisme. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag laten weten.

Op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam een onderzoek naar de vrouw op gang. Ze werd maandag aangehouden en donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze minstens nog twee weken kan worden vastgehouden.

Volgens het OM stuurde de vrouw het geld naar het buitenland en wist ze vermoedelijk dat het werd doorgesluisd naar mensen die 'betrokken zijn bij de gewelddadige jihad'.

De recherche doorzocht de woning van de vrouw en nam digitale dragers van gegevens in beslag.

Titelverdediger Bernard niet naar Spelen op 100 meter vrij

Alain Bernard zal zijn olympische titel op de 100 meter vrije slag niet kunnen verdedigen. De Fransman wist bij de trials in zijn land zich niet te plaatsten op de koningsafstand voor de Olympische Spelen van Londen.

Bernard werd slechts vijfde, waar een plaats bij de eerste twee nodig was voor kwalificatie. Deze plaatsen waren voor Yannick Agnel en Fabien Gilot. Bernard, die de titel in 2008 overnam van Pieter van den Hoogenband, komt wel in aanmerking voor een plaats bij de estafette.

Grieken beloven geld terug te geven

Nederland krijgt al zijn geld terug dat het aan Griekenland heeft geleend. "U zult uw geld niet verliezen", zei een naaste medewerker van de Griekse premier Lucas Papademos donderdag in een gesprek met Tweede Kamerleden.

Hij wees er op dat Griekenland op de goede weg is naar herstel van de economie en de overheidsfinanciën. Hij weersprak ook dat de Grieken lui zouden zijn. "We werken het hardst in de hele OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling): gemiddeld 2017 uur per jaar. Ik zou liever een Nederlander zijn, dan werkte ik veel minder, maar was ik wel veel productiever."

Griekse regering belooft: geld komt terug
Griekse regering belooft: geld komt terug (Foto: ANP)

Treinstoring door fout in software

De grote treinstoring donderdag rond Amsterdam werd veroorzaakt door een fout in de schakelsoftware. Daardoor trad het back-upsysteem niet in werking. Gevolg daarvan was dat seinen en wissels niet konden worden bediend. Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdagavond.

De problemen begonnen donderdag rond 04.30 uur toen bij het opstarten van de treindienst in een van de systemen op de Amsterdamse verkeersleidingspost een storing optrad. Bij het overschakelen naar het back-upsysteem deed zich vervolgens een fout voor in de schakelsoftware.

De softwarefout was rond 08.40 uur hersteld. De seinen en wissels konden daarna weer worden bediend en het treinverkeer kon weer op gang komen. Dat duurde nog uren.

ProRail stelt donderdagochtend direct te hebben gecontroleerd of de softwarefout zich ook op andere verkeersleidingsposten kon voordoen. "Dat is niet het geval."

Prorail biedt excuses aan aan reizigers die donderdagochtend overlast ondervonden van de storing. "Voor de reizigers was dit heel lastig en vervelend." De NS meldde eerder dat de problemen vermoedelijk gevolgen hebben gehad voor zo'n honderdduizend mensen.

De Maatschappij Voor Beter OV spreekt van een blunder die de reiziger noch de belastingbetaler valt uit te leggen.

GTA V- en Max Payne 3-multiplayer raken vlakken

Als je een multiplayer-crew in Max Payne 3 opzet dan kan diezelfde crew ook bestaan in Grand Theft Auto V. Dan Houser van Rockstar Games heeft aangegeven dat de 'Social Club' een onderdeel wordt van alle games die ze uitbrengen.

Door Social Club te integreren maak je de multiplayer voor nieuwkomers toegankelijker en is het voor de hardcore-spelers makkelijker om bij elkaar te blijven. In Max Payne 3 kunnen spelers lid zijn van maximaal vijf crews. Door met je crew opdrachten te voltooien zal je extra XP verdienen. Rockstar Games wil verder niks loslaten over Grand Theft Auto V behalve dat ook crews in die game ondersteund worden voor de multiplayer.

Wereldomroep neemt afscheid met marathonuitzending

De Wereldomroep neemt van 10 tot 11 mei afscheid van Nederlandse radioluisteraars. Radio Nederland Wereldomroep zendt dan voor de laatste keer uit op de radio. Daarmee komt een einde aan een nationale traditie van 65 jaar.

De omroep wil afscheid nemen met een live marathonuitzending die 24 uur duurt, meldt de organisatie donderdag. Belangrijke momenten uit de geschiedenis van de omroep en van Nederland komen voorbij, zoals de watersnoodramp en de moord op Pim Fortuyn.

In de uitzending zijn ook oud-minister Jan Pronk, presentator Jeroen Pauw en cabaretier Youp van 't Hek te gast. Luisteraars kunnen hun herinneringen bijdragen.

De Wereldomroep krijgt van het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks nog veertien miljoen euro, terwijl de omroep voorheen 45 miljoen had te besteden. Er moet fors worden ingekrompen, waarbij tot 250 banen op de tocht staan.

De omroep gaat zich vanaf volgend jaar uitsluitend richten op het ondersteunen van vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke nieuwsvoorziening in landen zonder vrije pers.

[WK] Morrison: "Eerste zege in jaren"

Denny Morrison pakte vandaag enigszins verrassend zijn tweede wereldtitel op de 1.500 meter. De Canadees versloeg Ivan Skobrev en Harvard Bøkko en was na vier jaar weer de beste op de schaatsmijl.

"Het is mijn eerste overwinning in jaren", zei Morrison na afloop tegen de NOS. "Net als in 2008 doe ik het op het juiste moment. De laatste weken had ik wat last van mijn maag en kon ik het nog niet laten zien. Toch heb ik mezelf wel verbaasd vandaag."

"Toen ik Groothuis zo kapot zag gaan schrok ik wel, want ik had dezelfde strategie. Gelukkig kon ik profiteren van Shani Davis op de laatste kruising."

Morrison: "Eerste zege in jaren" (Foto: Pro Shots)

Pitbull maakt titelsong Men in Black III

Rapper Pitbull heeft de titelsong van Men in Black III opgenomen. Hij schreef ook mee aan het nummer getiteld Back in Time dat vanaf maandag online verkrijgbaar is, zo maakte Sony donderdag bekend.

Pitbull vindt het een eer dat hij de titelsong mocht schrijven. "Ik heb heel veel respect voor Will Smith, vooral omdat we dezelfde muzikale achtergrond hebben", zegt de 31-jarige rapper. "We kozen voor de titel Back in Time omdat je de toekomst pas kunt begrijpen als je het verleden snapt."

Barry Sonnenfeld, de regisseur van de Men in Black-films, is in de wolken met de bijdrage van Pitbull. "Ik ben echt blij dat hij zo'n goed nummer voor onze film heeft geschreven." Men in Black III draait vanaf 24 mei in de Nederlandse bioscopen.

Pitbull heeft zes studioplaten op zijn naam staan. Zijn nieuwste plaat, Planet Pit, verscheen vorig jaar. De rapper is bekend van onder meer de nummers I Know You Want Me (Calle Ocho) en Give Me Everything, dat werd geproduceerd door de Nederlandse dj Afrojack.

[WK] Tweede titel Sábliková op drie kilometer

Martina Sábliková heeft haar tweede wereldtitel veroverd op de 3.000 meter bij het Wereldkampioenschap afstanden. De Tsjechische zette 4.01,88 neer en pakte daarmee haar tweede titel na 2007. Stephanie Beckert werd tweede, terwijl titelverdedigster Ireen Wüst brons haalde.

Door de hoge luchtdruk waren het zware omstandigheden in Thialf. Dit speelde niet in de kaart van Wüst, die veel verval kende in de laatste rondes en daardoor net Beckert voor moest laten. Sábliková was in de slotrit oppermachtig en bleef de Duitse ruim twee seconde voor.

Tweede titel Sábliková op drie kilometer (Foto: Pro Shots)

Linda de Vries, die in de rit tegen Wüst veel tijd verloor na een slechte wissel, werd tweede Nederlandse op de vijfde plaats. Diane Valkenburg werd achtste.

Uitslag 3.000 meter vrouwen

# Schaatster Nat Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 4.01,88
2 Stephanie Beckert Dui +2,21
3 Ireen Wüst NED +2,99
4 Claudia Pechstein Dui +3,11
5 Linda de Vries NED +4,45
6 Cindy Klassen Can +5,26
7 Jevgenia Dmitrijeva Rus +7,63
8 Diane Valkenburg NED +7,65

Dertig jaar voor aanval met zwavelzuur

 Een Belgische man die in 2009 zwavelzuur over zijn ex-vriendin gooide is donderdag tot dertig jaar cel veroordeeld wegens poging tot moord. De man werd woensdag al schuldig bevonden.

De Belgische jury legde de 57-jarige Richard Remes de maximale straf op. Het gezicht van het slachtoffer, Patricia Lefranc, raakte door de aanval ernstig verminkt. Ze had tientallen operaties nodig. Na de aanval lag ze drie maanden in coma. Ze noemde de veroordeling een opluchting.

Remes kon zich niet vinden in het vonnis. Hij zei de verantwoordelijkheid voor zijn daden te accepteren, maar hield vol dat hij zijn ex-vriendin niet wilde vermoorden.

Arrestatieteam pakt verkeerde op na crematie

In Middelburg werd vandaag een nietsvermoedende man opgepakt die net een crematie had bijgewoond. Toen hij na afloop van de dienst bij de begraafplaats aan de Westelijke Oudehavendijk de parkeerplaats opliep werd hij in de boeien geslagen door een arrestatieteam.

Hij werd direct overgebracht naar penitentiaire inrichting Torentijd waar ze al snel achter hun fout kwamen. Hij werd na het ontdekken van de fout onmiddellijk in vrijheid gesteld en door de politie naar huis gebracht.

De agenten hebben op het politiebureau excuses aangeboden aan de familie van de man. De man naar wie ze eigenlijk op zoek waren, is tot op heden nog niet gevonden.

Pc-versie Max Payne 3 krijgt Direct X 11

Rockstar Games heeft bekendgemaakt dat de Windows-versie van Max Payne 3 zal werken met Direct X 11. Ook de Tesselation-functie zal gebruikt kunnen worden.

Rockstar geeft aan dat dit betekent dat de game er beter uit zal zien, een hogere framerate zal hebben, precieze muis- en toetsenbord-controls zal hebben en dat 3D een mogelijkheid zal worden. Daarnaast heeft Rockstar ervoor gezorgd dat ook mensen met een minder goede computer de game goed kunnen draaien. De game zal namelijk ook een hoop opties hebben voor de grafische kwaliteit.

Max Payne 3 zal 18 mei uitkomen voor PS3 en Xbox 360, de pc-versie komt 1 juni uit.

Sneijder: "Ik herstel minder snel"

Wesley Sneijder vertelt in Esquire dat de jaren bij hem beginnen te tellen. "Ik ben niet meer de jongste. Dat klinkt gek, maar het is zo. Ik herstel minder snel. Buiten de uren bij de club heb ik nu ook een fysiotherapeut die eens in de zoveel tijd langskomt om de boel door te smeren", vertelde de Oranje-international, die in juni 28 jaar wordt.

Sneijder zei dat hij een periode heeft bereikt waarin hij meer met zijn lichaam bezig moet zijn. "Een keertje drinken is leuk, maar het kan ook minder. Waar ik voorheen een paar glazen wijn nam, sla ik er nu één over. Dat merk je meteen. Een of twee keer in de week een glaasje rode wijn is goed voor je. Bij Real Madrid zeiden ze dat vaak, als je stijf was, of moe: neem lekker een glaasje rode wijn."

"Ik ga niet ontkennen dat ik nooit zeur. Mannen zeuren meteen, hè. Dat zegt Yolanthe ook altijd. Niet zeuren, kom op, voetballen, zegt ze dan, en dan trapt ze me uit bed. Ik krijg nooit de kans om te verzuimen."

Leers wil af van Turkse rijlessen

Rijlessen en theorie-examens moeten in het Nederlands plaatsvinden en niet in het Turks. Dat zei minister voor Integratie Gerd Leers (CDA) donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over integratie.

"Het kan niet zo zijn dat bijvoorbeeld de rijles of examenvragen worden afgenomen in het Turks. Dat moet niet." De enige manier om mee te doen is door het spreken van de Nederlandse taal, beklemtoonde Leers.

Het is de bewindsman ook een doorn in het oog dat in sommige asielzoekerscentra mannen en vrouwen niet tegelijkertijd terecht kunnen in computerruimtes, zoals door VVD'er Cora van Nieuwenhuizen werd aangekaart. Leers toonde zich bereid om daarover contact op te nemen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Leers heeft de integratieportefeuille overgenomen van ex-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Tijdens het eerste debat dat hij met de Kamer voerde, zette ook Leers vraagtekens bij het ideaalbeeld van de multiculturele samenleving. "Wat is mislukt is de ideale verwachting om met elkaar in pais en vree een samenleving te kunnen bouwen waar iedereen in vrijheid zijn eigen culturele achtergrond kan behouden."

Niettemin wil de bewindsman positieve accenten aanbrengen in zijn beleid en de 'positieve kanten belichten en onderstrepen'. Anders blijven de 'negatieve gevolgen van de achterblijvers' domineren, en dat is niet goed, aldus Leers.

Uran wint etappe in Catalonië

Rigoberto Uran heeft donderdag de vierde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De wielrenner uit Colombia won de sprint van een grote kopgroep, die 300 meter voor de finish 6 vluchters achterhaalde.

Denis Menchov, in het verleden in dienst bij Rabobank, kwam aan het slot van de etappe over 199 kilometer van Tremp naar Asco enkele centimeters tekort voor de ritzege. De Pool Sylwester Szmyd eindigde als derde. De Zwitser Michael Albasini, winnaar van de eerste twee etappes, start ook vrijdag in de leiderstrui.

Wielrenner Uran wint etappe in Catalonië
Wielrenner Uran wint etappe in Catalonië (Foto: ANP)

Darksiders II in actie

Pasgeleden was er een persevenement in Amsterdam voor Darksiders II. Op dit evenement mocht de pers aan de slag met de game en kregen ze enkele nieuwe dingen te zien.

Onze eigen WesleyB was ook op dit evenement aanwezig en zijn indruk van het spel kan hier lezen. VG247 was ook aanwezig en die heeft beelden van de nieuwe gameplay online gezet met een uitleg van Art Director Hand Randhawa erbij. Die kan je hieronder bekijken.

Splinter Cell 6 blijft hetzelfde maar ook weer niet

Jade Raymond, baas van Ubisoft Toronto, heeft aangegeven dat de volgende Splinter Cell ook gericht zal zijn op de actie in het spel zoals het vorige deel. Daarnaast gaan ze met de game wel terug naar een van de thema's uit de eerste games die veel overkeken is.

Wat het precies zal zijn kan Raymond nog niet zeggen maar wel dat ze 100% bezig met de game. Ze hebben met de studio nog wel het idee om zich te gaan richten op een nieuwe game maar eerst komt Splinter Cell en die heeft alle aandacht. Er wordt binnenkort een officiële bekendmaking van de nieuwe Splinter Cell verwacht.

Jade RaymondJade Raymond (Foto: Novum)

'Als een Rambo het slagveld op rennen is leuk, maar inefficiënt'

In het Victoria Hotel te Amsterdam presenteert onder anderen Pierre de Margerie, producent bij Ubisoft Paris, Ghost Recon: Future Soldier. Margerie is onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van het animatieteam, maar weet gelukkig veel meer te vertellen over het spel. “Ik weet zeker dat corefans de uitdaging uit het spel halen en daar niet in teleurgesteld zullen raken.”

Jochem Myjer zingt ADHD-liedje voor film

Cabaretier Jochem Myjer heeft voor de film Brammetje Baas een nummer gemaakt. Dat laat distributeur Benelux Film Distributors donderdag weten. De jeugdfilm van Anna van der Heijde gaat over een jongetje dat moeilijk stil kan zitten en daar last mee krijgt op school. Myer is altijd open geweest over zijn ADHD.

"Ik herkende mezelf zo vreselijk in Brammetje Baas dat ik vond dat ik er niet onderuit kon om een liedje te schrijven", zegt Myjer. "Ik heb Ik Ben Anders Dan de Rest geschreven als een soort lijflied voor alle kindertjes die heel druk zijn omdat ik vind dat het juist heel leuk is om anders te zijn dan de rest en boven de anderen uit te springen."

Brammetje Baas is naar een scenario van Tamara Bos, bekend van onder meer Minoes, Het Paard van Sinterklaas en Dolfje Weerwolfje. In de film zijn onder anderen Katja Herbers, Egbert-Jan Weeber, Tjebbo Gerritsma en René Groothof te zien. Coen van Overdam speelt de hoofdrol van Brammetje en maakt met deze film zijn acteerdebuut.

De 7-jarige Brammetje denkt veel na over de wereld om zich heen. Hij merkt al snel dat hij een beetje anders is dan andere kinderen. Bij de strenge meester Vis in groep 3 komt hij pas echt in de problemen. Zijn ouders worstelen met de vraag in hoeverre zij van hun zoontje moeten verlangen dat hij zich aanpast zonder doodongelukkig te worden.

'Nederland mogelijk langer in recessie'

Het kan nog tot het einde van het jaar duren voordat de Nederlandse economie uit de recessie komt als in het Catshuis geen besluiten tot structurele hervormingen worden genomen. Dat zei hoogleraar Financiële Economie Sylvester Eijffinger donderdag bij de presentatie van de Ernst & Young Eurozone Forecast, een onderzoeksrapport over de economie van de eurozone.

Volgens Eijffinger, die het rapport elk kwartaal presenteert, is het Catshuisoverleg van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in de ambtswoning van premier Mark Rutte van essentieel belang. De arbeids- en de woningmarkt moeten volgens hem worden hervormd.

Het rapport voorspelt voor dit jaar een krimp van de Nederlandse economie met 0,8 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde dinsdag een vergelijkbare krimp, maar verwacht dat de economie vanaf het derde kwartaal weer groeit. De Eurozone Forecast doet daarover geen voorspelling.

In december verwachtte Oxford Economics nog een groei van de Nederlandse economie van 0,7 procent. "Dat de verwachtingen negatief zijn bijgesteld komt doordat het zwaard van Damocles dat boven de woningmarkt hangt, alleen maar groter is geworden", aldus de hoogleraar.

De onderzoekers van Ernst & Young trekt de economische groei in Nederland en de eurozone vanaf volgend jaar weer aan. "Dit komt door de geldinjectie van duizend miljard euro aan de Europese banken door de Europese Centrale Bank in de vorm van driejaarsleningen met een rente van één procent. Dat is maar liefst tien procent van het beschikbare kapitaal in de eurozone", licht Eijffinger toe.

Volgens Eijffinger zijn de effecten van de geldinjectie nog niet zichtbaar in de economische groei, omdat de banken het geld nog niet uitlenen. "Als ze dat vanaf volgend jaar wel gaan doen, zorgt dat voor een extra economische groei van twee procentpunt." Negatief bijkomend effect is volgens Eijffinger wel dat de geldinjectie binnen een paar jaar zal leiden tot een sterk oplopende inflatie.


'Nederland mogelijk langer in recessie' (Foto: Novum)

Gestolen kluis opgedoken uit vijver Eindhoven

De politie heeft donderdagochtend een gestolen kluis uit een vijver in Eindhoven gehaald. De 62-jarige eigenaar heeft de sieraden en papieren die in zijn kluis lagen teruggekregen, meldt de Brabantse politie.

Werklieden die bij de vijver aan het werk waren zagen de kluis rond 10.00 uur liggen in vijver 'De Knuppel' in het noorden van de stad en belden de politie. Duikers haalden de kluis, die in november uit een woning werd gestolen, uit het water. Aan de hand van papieren kon de blij verraste eigenaar worden getraceerd.


Gestolen kluis opgedoken uit vijver Eindhoven (Foto: Novum)

Forse toename online gokkers

Nederlanders gokken steeds meer via internet. In 2005 deden nog zo'n 130.000 Nederlanders mee aan online kansspelen, vorig jaar waren dat er 257.000. Dat blijkt uit een onderzoek naar kansspelverslaving dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tegenover de toename van online gokkers staat dat offline juist steeds minder wordt gegokt. Daardoor is het totaal aantal Nederlandse deelnemers aan kansspelen met tien procent gedaald tot naar schatting 8,7 miljoen.

Ondanks de forse daling van het totaal aantal gokkers wijst het onderzoek er volgens Teeven op dat de omvang van de kansspelproblematiek in Nederland sinds 2005 nauwelijks is veranderd. Het aantal risicospelers (92.000) en probleemspelers (20.300) bleef inderdaad gelijk.

De staatssecretaris stelt in een reactie op het rapport dat hij al bezig is met veel aanbevelingen van de onderzoekers. Zo start per 1 april de Kansspelautoriteit. Deze nieuwe toezichthouder moet aanbieders van kansspelen en de speelautomatensector in de gaten houden en vervangt het College van Toezicht op Kansspelen. Het takenpakket van de Kansspelautoriteit is uitgebreider dan die van het college was. Een van de kerntaken wordt het preventiebeleid.

L. de Jong geveld door enkelblessure

Luuk de Jong kampt met schade aan zijn rechterbuitenenkel. De aanvaller van FC Twente is donderdag voor een onderzoek in een ziekenhuis geweest. De wedstrijd tegen ADO Den Haag komt zaterdag te vroeg voor de topscorer van de Tukkers. Hoelang hij is uitgeschakeld is onduidelijk.

De Jong viel woensdag in de wedstrijd tegen De Graafschap uit met een enkelblessure. In de tweede helft ging hij bij een poging om de bal te spelen door zijn enkel. De komende dagen zal de zwelling afnemen en komt hier meer duidelijkheid over.

[Upd] Eerste beelden Bayonetta in Anarchy Reigns

[Update 17:30] Ondertussen is de eerste trailer van de heks Bayonetta al online verschenen, bekijk hem hieronder het originele bericht.

Gisteren berichtten we dat Bayonetta haar opwachting zou maken in de pre-order van Anarchy Reigns. Vandaag zijn de eerste drie screenshots vrijgegeven van de heks met het lange haar.

Of Bayonetta ook als pre-order in Europa beschikbaar zal zijn is nog niet bekendgemaakt. De game komt in juli uit voor PS3 en Xbox 360.

Anarchy ReignsAnarchy ReignsAnarchy Reigns

[WK] Morrison wereldkampioen 1500 meter

Denny Morrison uit Canada is zojuist wereldkampioen geworden op de 1500 meter. Hij won de laatste rit van Shani Davis in een tijd van 1.46,44 . Dat Morrison door Davis werd gehinderd tijdens een wissel, voorkwam niet dat Morrison sneller was dan Ivan Skobrev en Havard Bøkko.

De Nederlanders konden in Heerenveen geen rol van betekenis spelen. Stefan Groothuis was de beste landgenoot op plaats vijf. Kjeld Nuis werd achtste, Koen Verweij slechts veertiende.

Uitslag

# Schaatser Nationaliteit Tijd
1 Denny Morrison Can 1.46,44
2 Ivan Skobrev Rus 1.46,49
3 Havard Bøkko Noo 1.46,50
4 Shani Davis VS 1.46,64
5 Stefan Groothuis NED 1.46,65
6 Denis Joeskov Rus 1.46.64
7 Jonathan Kuck VS 1,46,83
8 Kjeld Nuis NED 1.47,06
9 Zbigniew Brodka Pol 1,47,10
10 Konrad Niedzwiedski Pol 1.47,12
14 Koen Verweij NED 1.47,74

Lucht Zuid-Holland ziekmakend slecht

Volgens de Provincie Zuid-Holland is de luchtkwalitieit in de provincie dermate slecht dat het mensen ziek kan maken. De concentratie stikstofdioxide en fijnstof is langs wegen in met name Rotterdam en Den Haag te hoog. De EU dreigt een bouwstop op te leggen.

De kwaliteit van de Zuid-Hollandse lucht neemt de laatste jaren wel toe, aldus het rapport van de provincie, maar is nog steeds niet op peil. De provincie pleit voor extra maatregelen om de lucht schoner te krijgen.

Onder meer moet de doorstroming van het verkeer worden verbeterd en zouden werknemers van grote bedrijven vaker met de veerboot naar het werk moeten gaan. Ook wordt gesteld dat de luchtkwaliteit beter wordt als de waterbus vaker vaart.

Waterbus, Rotterdam
Waterbus, Rotterdam (foto: Quistnix, licentie: CC-BY)

Vijf Britse agenten verwond door hond

Vijf Britse politieagenten zijn in het ziekenhuis beland nadat ze tijdens een inval door een hond waren aangevallen. Dat heeft de Britse politie donderdag gezegd.

Volgens de politie zijn de vijf door een 'pitbull-achtige hond' aangevallen toen ze probeerden een man te arresteren in Oost-Londen. Vier agenten raakten ernstig gewond, een liep lichte verwondingen op. De vijf ongewapende agenten kregen later versterking van collega's met vuurwapens, die de hond doodschoten.

De man die de politie in het vizier had is uiteindelijk gearresteerd.

Qat voor de zomer verboden

Het qatverbod wordt nog voor de zomer van kracht. Dat zei minister voor Integratie Gerd Leers (CDA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De minister bespreekt binnen enkele weken de maatregel waarmee de drug op de lijst van verboden middelen in de Opiumwet wordt geplaatst. Het verbod kan dan nog voor de zomer van kracht worden, zei Leers.

Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het bezit van en handel in qat is in veel landen al verboden. De handel en distributie van qat leidt tot veel overlast, zei Leers.

Het middel is vooral populair bij Somaliërs. Hun uitgangspositie in Nederland is 'ronduit slecht', zei Leers. Zij hebben vaak geen baan en zijn oververtegenwoordigd in de uitkeringscijfers. Een qatverbod helpt, maar is niet voldoende. "We moeten ook andere wegen vinden naar meer participatie." De sleutel daarvoor ligt 'primair bij de mensen zelf', aldus Leers.

Coffeeshops Maastricht nog niet naar rand stad

De Raad van State heeft besloten dat Maastricht nog niet mag beginnen met het verplaatsen van coffeeshops uit het centrum naar de rand van de stad. Het plan wordt daarom opgeschort.

Omdat de verkoop van softdrugs volgens de opiumwet verboden is, kan deze niet planologisch geregeld worden, stelt de Raad van State. Bovendien zouden de effecten van het invoeren van de wietpas onvoldoende onderzocht zijn.

Tegen het plan van de gemeente om de coffeeshops naar de rand van de stad te verplaatsen was onder meer door buurgemeente Eijsden-Margraten bezwaar aangetekend. Die gemeente vindt dat de noodzaak voor verplaatsing wegvalt door de invoering van de wietpas. Hierdoor zou het aantal bezoekers van de coffeeshops immers behoorlijk dalen.

BNN-dramaserie Feuten wordt bioscoopfilm

Een film gebaseerd op de BNN-dramaserie Feuten is in de maak. Regisseur Lourens Blok en de schrijvers werken momenteel aan het scenario van de rolprent die volgend jaar in de bioscopen verschijnt, maakte BNN donderdag bekend.

De hoofdrolspelers van Feuten reageren verheugd op de gang naar het witte doek. "De karakters worden per aflevering sterker. Ik kijk er dan ook erg naar uit om me verder te verdiepen in Marie-Claire en haar gekte nog meer naar boven te brengen", laat Hanna Verboom verlekkerd weten.

Feuten is een dramaserie over een studentencorps. De serie is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen. De komende twee maandagen worden de laatste twee afleveringen uitgezonden. Feuten wordt gecoproduceerd door BNN en Pupkin Film.

Turkije kandidaat voor EK 2020

Turkije wil in 2020 het EK gaan organiseren. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd bij de opening van het UEFA-congres in Istanbul. "Geef ons Euro 2020", zei Erdogan volgens Belga aan het einde van zijn toespraak.

Turkije was in mei 2010 al kandiaat voor de organisatie van het EK in 2016. Frankrijk kreeg toen echter één stem meer. Nu willen de Turken dus opnieuw een poging doen.

Vanaf aanstaande maandag tot en met 15 mei kunnen alle 53 landen die aangesloten zijn bij de UEFA zich kandidaat stellen voor het EK van 2020. De UEFA onderzoekt vervolgens of het land garant kan staan voor de organisatie. Bij meerdere kandidaten start de bond een achttien maanden durende procedure om alle landen te onderzoeken.

Eind 2013 of begin 2014 wordt bepaald waar het EK van 2020 wordt gespeeld. Het EK in Frankrijk zal voor het eerst 24 deelnemende landen tellen. Het komende EK, in Polen en Oekraïne, telt nog zestien deelnemers, verdeeld over vier poules van vier landen.

Gameprijzen 5,4% omhoog afgelopen jaar

MCV heeft de gameprijzen van 2011 vergeleken met voorgaande jaren. Daaruit blijkt dat de gemiddelde game bijna 5,4% duurder is geworden dan het jaar ervoor. De grootste reden voor deze prijsverhoging is het feit dat grote namen als Call of Duty en FIFA minder snel in prijs verlaagd zijn.

De gemiddelde prijs voor een game was in 2009 £22.69 en 2010 £24.32. De prijs in 2011 £25.63, weer een stukje hoger dan voorheen. Wat vinden jullie? Zijn de prijzen te hoog?

Opgepoetste Yellow Submarine in mei op dvd

De Beatles-film Yellow Submarine is digitaal gerestaureerd en wordt op 28 mei uitgebracht op dvd en blu-ray. De nieuwe versie bevat ook commentaren van de makers, originele schetsen en een uitgebreide making-ofreportage. Volgende maand worden ook een cd met nummers uit de film en een boek van het draaiboek uitgebracht, schrijft platenmaatschappij Apple Records.

In de psychedelische animatiefilm uit 1968 dalen de Beatles, die zich voordoen als Sgt. Pepper's Loneley Hearts Club Band, af naar een onderzeese stad. Daar nemen ze het op tegen de Blue Meanies die alles wat muzikaal is verguizen en vernietigen.

De restauratie gebeurde bijna geheel met de hand vanwege de 'delicate aard' van de handgemaakte illustraties. Normaliter worden dergelijke werkzaamheden grotendeels automatisch met softwareprogramma's gedaan. Een team van Triage Motion Picture Services en Eque werkte vier maanden aan het beeld voor beeld oppoetsen van de 85 minuten durende film.

Aan de binnenkant van de dvd-hoes is een tekstje van John Lasseter, topman van animatiestudio Pixar, te lezen. "Als animatiefan en filmmaker neem ik mijn hoed af voor de kunstenaars die aan Yellow Submarine werkten. Hun revolutionaire werk heeft mede de weg gebaand voor de fantastische wereld van animatie die we vandaag kennen."

In 2009 werd bekend dat Robert Zemeckis een remake van Yellow Submarine wilde maken. De maker van films als The Polar Express, Beowulf, en A Christmas Carol wilde ook deze film met moderne 3D-animaties maken. Vorig jaar blies Disney de film echter af, naar verluidt vanwege tegenvallende resultaten van de door Zemeckis geproduceerde film Mars Needs Moms.

Robin Williams geëerd bij Comedy Awards

Robin Williams wordt in het zonnetje gezet bij de Comedy Awards. De acteur krijgt tijdens een ceremonie op 28 april de Stand-Up Icon Award uitgereikt, maakte de organisatie bekend.

Volgens Casey Patterson, die de awardshow regisseert, is Robin Williams een 'komische natuurkracht'. "Hij heeft een Oscar gewonnen, is een beminde tv-ster en een gepassioneerde activist. Hij heeft stand-upcomedy gebruikt om de wereld te veranderen", zegt Patterson tegen entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "We vinden het geweldig en ook een klein beetje eng dat we hem mogen eren tijdens de Comedy Awards."

Eerder kwam naar buiten dat de series Modern Family en 30 Rock allebei kans maken op vijf prijzen bij de Comedy Awards, die dit jaar voor de tweede keer worden georganiseerd. De films Bridesmaids en Crazy, Stupid, Love. zijn ook voor vijf awards in de race.

Tijdens het evenement, in het leven geroepen door Comedy Central, worden acteurs, regisseurs, komieken en schrijvers die afgelopen jaar een grote rol speelden in de komediewereld beloond met een prijs. De awardshow is op 6 mei te zien op Comedy Central.


Robin Williams geëerd bij Comedy Awards (Foto: Novum)

Koperdieven opgepakt in Deventer

NS-medewerkers hebben woensdagnacht bij een spoorwegovergang in Deventer twee mannen van 19 en 22 jaar aangehouden voor het stelen van koperen leidingen. Een derde verdachte, van wie de politie de identiteit niet wil onthullen, wist weg te komen.

De drie verdachten werden rond 00.45 uur betrapt bij de spoorwegovergang ter hoogte van de Berkelweg. De twee opgepakte verdachten uit Apeldoorn hadden gereedschap bij zich dat zich goed leent voor koperdiefstal. Hun auto is door de politie in beslag genomen.

Of de verdachten iets te maken hebben met de koperdiefstal van woensdagochtend is nog onduidelijk. Het treinverkeer rond Deventer lag door diefstal uren plat.

PVV verliest, PvdA wint in peiling

Het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV is Geert Wilders op een verlies van twee zetels komen te staan. In de Politieke Barometer van Synovate houdt de PVV 21 zetels over. De PvdA, met Diederik Samsom als kersverse partijleider, stijgt drie zetels ten opzichte van twee weken geleden en komt op 26 zetels uit.

De VVD wint een zetel en is met 34 zetels nog steeds veruit de grootste partij. De SP blijft op 26 zetels staan, het CDA behoudt veertien zetels.

Opvallend is de terugval van D66. De partij van Alexander Pechtold had twee weken geleden nog veertien virtuele zetels, in de donderdag gepresenteerde peiling zijn er daar nog elf van over. GroenLinks stijgt van zes naar zeven, de ChristenUnie houdt er vijf, de SGP twee, de Partij voor de Dieren drie en 50Plus zou met een zetel in de Tweede Kamer komen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Op dit moment is niet bekend of Brinkman mee gaat doen aan nieuwe verkiezingen. Het aantal Nederlanders dat nu al aangeeft op hem te zullen stemmen, is vooralsnog te klein voor een zetel in de Kamer.


PVV verliest, PvdA wint in peiling (Foto: Novum)

Elf redenen waarom je Prototype 2 nodig hebt in je leven

Activision heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven van Prototype 2. In de trailer krijgen we elf redenen te zien waarom je Prototype 2 zou moeten kopen. Prototype 2 komt 26 april uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie komt iets later, namelijk 24 juli.

In Prototype 2 speel je als James Heller die zijn familie heeft verloren aan het virus. Hierop wil hij wraak nemen op Alex Mercer, hoofdpersonage uit de eerste Prototype-game die volgens James de oorzaak is van het virus. Prototype 2 speelt zich veertien maanden na het eerste deel af en de game speelt zich opnieuw af in Manhattan.

Merah filmde al zijn aanslagen

Mohammed Merah, de 23-jarige Fransman van Algerijnse afkomst die de afgelopen tijd zeven mensen doodschoot, heeft alle drie zijn aanslagen gefilmd. De beelden, die door de politie zijn bekeken, zou hij op internet hebben geplaatst. Dat heeft de Franse aanklager François Molins donderdag gezegd.

Bij de eerste aanval op 11 maart vermoordde Merah een paratroeper. Op de videobeelden van deze aanslag zijn zijn woorden - "Jullie vermoorden mijn broeders, ik vermoord jou" - te horen. Tijdens de moord op twee andere paratroepers, vier dagen later, roept hij 'Allahoe akbar', Arabisch voor 'God is groot'.

Merah schoot maandag drie joodse kinderen en een rabbijn bij een school in Toulouse dood. Tijdens de onderhandelingen met de politie woensdag zei hij wraak te hebben willen nemen voor de Franse troepenaanwezigheid in Afghanistan en voor het leed van Palestijnse kinderen.


Merah filmde al zijn aanslagen (Foto: Novum)

Sarkozy: Users haatsites straffen

De Franse president Nicolas Sarkozy wil bezoekers van websites die terrorisme verheerlijken en haatzaaien, strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft Sarkozy na de belegering van het huis en de dood van Mohamed Merah, op de televisie gezegd.

Merah, een Fransman met een Algerijnse achtergrond, schoot de afgelopen tijd zeven mensen dood, onder wie drie kinderen, en zou meer aanslagen hebben gepland. Sarkozy is van mening dat radicale websites een belangrijke rol spelen in hoe iemand als Merah tot zijn ideeën en daden komt.

"Vanaf nu zal iedereen die geregeld websites bezoekt die terrorisme vergoeielijken en tot haat en geweld aanzetten, strafrechtelijk worden aangepakt", aldus de Franse president in een televisietoespraak. "We zullen geen recrutering en ideologische indoctrinatie op Frans grondgebied toestaan", zo voegde hij eraan toe.

Of het daadwerkelijk tot een wet van dergelijke strekking komt, moet worden afgewacht. Sowieso zijn er volgende maand presidentsverkiezingen. Het lijkt er momenteel op dat de acties van Merah Sarkozy's kansen op herverkiezing hebben vergroot.

N.E.C. stuurt Ibrahim terug naar Manchester City

N.E.C. Nijmegen neemt per direct afscheid van middenvelder Abdisalem Ibrahim. De huurovereenkomst van de 20-jarige Noor is beëindigd. Hij keert terug naar Manchester City, waar hij sinds 2008 onder contract staat.

"Abdisalem kon zich moeilijk schikken in zijn rol als reservespeler", laat technisch directeur Carlos Aalbers weten. "Het is daarom in ieders belang dat hij nu teruggaat naar Manchester City om zijn loopbaan een vervolg te geven."

De in Somalië geboren Ibrahim speelde acht competitieduels voor N.E.C. en scoorde daarin een keer. Zijn laatste officiële optreden dateert van 21 december in de vierde ronde van de KNVB Beker tegen de amateurs van Achilles '29.

De Graafschap-trainer Roelofsen duel geschorst

De Graafschap-trainer Richard Roelofsen is donderdag voor een wedstrijd geschorst door de KNVB. De oefenmeester wordt gestraft omdat hij woensdag tegen FC Twente grove of beledigende taal tegen de arbitrage had gebezigd. Scheidsrechter Tom van Sichem had Roelofsen kort voor het eindsignaal naar de tribune gezonden.

De voetbalbond had een schikkingsvoorstel gedaan aan Roelofsen, dat hij direct accepteerde. Assistent Jan Vreman neemt zondag tegen Feyenoord als eindverantwoordelijke op de bank plaats.

Roelofsen is sinds 20 februari hoofdtrainer van de Superboeren. Hij volgde de ontslagen Andries Uldrink op. Onder leiding van de voormalig aanvaller wist De Graafschap alleen van Roda JC te winnen.

Oudste man Europa overleden

De oudste man van Europa, Jan Goossenaerts, is woensdagavond op 111-jarige leeftijd overleden. Jan Goossenaerts overleed in rusthuis Sint-Michael in het Vlaamse Essen, melden Belgische media.

De Vlaming, geboren op 30 oktober 1900, was de oudste man van Europa sinds de 110-jarige Engelsman Stanley Lucas bijna twee jaar geleden overleed. Hij was sinds september vorig jaar ook de op twee na oudste man ter wereld.

Theatrhythm Final Fantasy komt naar het westen

Square Enix heeft aangekondigd dat hun ritmische Final Fantasy-spel Theatrhytm Final Fantasy definitief naar Europa en Amerika gaat komen. Het spel is in februari van dit jaar uitgekomen in Japan en tot op heden was er nog geen zekerheid over een westerse release.

Theatrhythm Final Fantasy volgt qua verhaal en setting de lijn van de rest van de Final Fantasy-serie. Het grote verschil is dat de gevechten allemaal gebaseerd zijn op ritme en timing.

Er is nog geen definitieve releasedatum genoemd, maar Theatrhythm Final Fantasy komt deze zomer uit op Nintendo 3DS.

Marseille pas na CL-duels tegen Montpellier

De Franse voetbalbond heeft Olympique Marseille een handje geholpen in de voorbereiding op de twee kwartfinales van de Champions League, tegen Bayern München.

Marseille speelt op woensdag 28 maart in eigen stadion tegen Bayern en de return in München is zes dagen later. De belangrijke competitiewedstrijd tegen Montpellier stond eigenlijk gepland voor zaterdag 31 maart. Vanwege de CL-duels is die wedstrijd echter verplaatst naar 11 april.

Coach Didier Deschamps zei na de loting al dat hij liever op woensdag de return tegen Bayern had willen spelen in verband met de topper tegen Montpellier. De Fransen worden nu dus geholpen door de nationale bond. Marseille staat nu in Ligue 1 op de negende plaats.

Bij winst op Bayern mogen de Fransen het in de halve finales opnemen tegen APOEL of Real Madrid. Die duels worden gespeeld op 17 en 25 april. De finale in München is op zaterdag 19 mei. Benfica, Chelsea, AC Milan en FC Barcelona mogen ook nog hopen op een plek in die eindstrijd.

Zijlstra laconiek over verdwijnen alfastudies

Halbe Zijlstra (VVD) heeft er geen problemen mee dat de komende jaren ongeveer dertig studies bij de Nederlandse faculteiten letteren en geesteswetenschappen worden afgeschaft of opgaan in grotere algemene opleidingen. Dat zei de staatssecretaris donderdag tijdens een debat over de staat van het hoger onderwijs.

"Is het een probleem? Nee." De bewindsman wil juist dat universiteiten zich meer van elkaar gaan onderscheiden en dat niet elk vak overal is te volgen. Het verdwijnen van de studies is hiervan een gevolg. Hij wees erop dat veel opleidingen zullen opgaan in bredere studies.

Hij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wel opdracht gegeven om dit proces van meer profilering van universiteiten te 'monitoren'. De KNAW moet kijken of er 'in de breedte geen witte vlekken' ontstaan, aldus Zijlstra.


Zijlstra laconiek over verdwijnen alfastudies (Foto: Novum)

Orwells klassieker 1984 opnieuw verfilmd

Het lijkt erop dat de klassieker 1984 van de Britse schrijver George Orwell opnieuw wordt verfilmd. Twee Amerikaanse productiemaatschappijen proberen een remake van de grond te krijgen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Straatkunstenaar Shepard Fairey, die onder meer de verkiezingsposter Hope van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama ontwierp, is van plan de remake te produceren. Er wordt nog gezocht naar scenaristen.

Het in 1949 gepubliceerde boek werd al meermalen verfilmd, en tot tv-serie gemaakt. De meest recente versie is die uit 1984 met onder anderen John Hurt en Richard Burton in de hoofdrollen.

1984 toont een schrikbeeld van een mogelijke toekomst die zich afspeelt in een totalitaire maatschappij die in permanente staat van oorlog verkeert. Propaganda, bewaking en zelfs overheidscontrole over gedachten zijn aan de orde van de dag, wat weer tot massale paranoia leidt.

Het boek was een duidelijke kritiek op zowel de extreemrechtse nazi's als de extreemlinkse communisten van tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een van de sleutelzinnen uit het boek, 'Big Brother is watching you', is evenals de term 'orwelliaans' is nog altijd in zwang bij het omschrijven van het totale verlies van persoonlijke vrijheden en de teloorgang van privacy.

'NS is logistieke puinhoop'

"De NS laat wederom zien dat onder een masker van fraaie marketing-praatjes in feite een logistieke puinhoop schuilgaat.` Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV in een reactie op het bericht dat de treindienst nog de gehele dag verstoord zal blijven. Donderochtend lag het treinverkeer in en rond Amsterdam plat vanwege een grote sein- en wisselstoring. 

Teletekst spreekt over 'zo veel mogelijk volgens dienstregeling' en dat 'reizigers in ieder geval hun bestemming zullen bereiken'. De reizigersclub vindt dat vaagheden die van nul en generlei waarde zijn. Dat na een storing, die om 9:30 uur was opgelost, het enige tijd kost om de treindienst weer te hervatten is nog tot daar aan toe, maar dat nu blijkt dat het vandaag niet meer goed gaat komen, vindt Voor Beter OV volstrekt onaanvaardbaar.

Dat doet overigens niets af aan het feit dat ook ProRail zijn zaakjes dus niet op orde heeft. Een enkele storing mag nooit in één keer zo’n immens groot gebied treffen en de tijd die nodig was om de storing op te sporen en te herstellen was veel te lang. Het spoor dient de ruggengraat te zijn voor de mobiliteit in ons land, zeker in de regio’s waar de auto geen serieus alternatief vormt. Die rol hebben ProRail en de NS vandaag voor de zoveelste keer niet weten waar te maken, aldus de belangengroep.

Schadevergoeding voor Utrechts asbestslachtoffer

De man die doodziek werd door het inademen van asbest in een voormalige sociale werkplaats in Utrecht krijgt financiële compensatie van de gemeente. Utrecht heeft een regeling met hem getroffen, antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de SP.

Na maandenlange procedures werd de gemeente in januari aansprakelijk gesteld voor de schade die de man opliep in de werkplaats. De SP vond dat de afdoening te lang duurde omdat de man aan het eind van zijn leven is. De gemeente heeft de zaak daarom met spoed afgehandeld. Het college zegt de gang van zaken te betreuren.

Volgens het college zijn geen andere meldingen bekend van werknemers die hebben blootgestaan aan asbest. De gemeente onderzoekt nog hoe toekomstige claims sneller en zorgvuldiger kunnen worden afgehandeld.

Moeder dode vondeling niet terug de cel in

De moeder van de in 2008 in Oosterhout dood gevonden baby Willem, is veroordeeld tot een celstraf van dertien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. De vrouw hoeft niet terug naar de cel, omdat ze het onvoorwaardelijke deel van de straf al in voorarrest heeft uitgezeten.

De vrouw had haar kind te vondeling gelegd, maar het overleed voor het in maart 2008 door voorbijgangers werd gevonden aan het Wilhelminakanaal in de Brabantse plaats. De burgemeester besloot het jongetje een naam te geven: Willem van Oosterhout.

Naar eigen zeggen kwam de vrouw tot haar daad omdat ze dacht dat ze zwanger was van een andere man dan haar echtgenoot. Ze had de zwangerschap verborgen gehouden uit vrees dat ze zou worden verstoten door haar (schoon)familie.

De rechtbank in Breda legde de vrouw ook een werkstraf van 240 uur op. Tegen de vrouw was twee jaar cel geëist. De rechtbank komt tot een lagere staf omdat het kinderdoodslag in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie niet bewezen acht. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf ook meegewogen dat de vrouw twee kinderen heeft en zwanger is. Ook woog mee dat de behandeling van de zaak lang heeft geduurd.

Verdachte uit kliko gevist

Een verdachte heeft zich woensdagavond in Den Bosch op een merkwaardige plaats verstopt voor de politie. Agenten hebben de man namelijk uit een kliko die aan de Voltastraat stond gevist. De 32-jarige man is aangehouden op verdenking van diefstal en vernieling.

Eerder op de avond zou de verdachte ruzie met zijn 29-jarige vriendin hebben gehad. Tijdens de ruzie werd de vrouw bedreigd met een schroevendraaier. Ook zou de man alle banden van haar auto lek hebben gestoken.

Schilderende Fries gewond na val uit mast

Een 28-jarige man is donderdagochtend in Franeker uit de mast van een zeilschip gevallen en met ernstig letsel naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Het slachtoffer uit Franeker was in een tuigje de mast ingeklommen voor een verfbeurt.

De schipper van de klipper had de Fries met een lijn gezekerd. Toen de schipper weggleed, glipte de lijn uit zijn handen en viel de man naar beneden en belandde ruim vijf meter lager op het dek, meldt de politie.

Ambulancepersoneel kon de man, die ernstige ademhalingsproblemen had, in eerste instantie niet van het dek halen en schakelde de brandweer in. Met een hoogwerker werd de man van het dek op de vaste wal getakeld en vervoerd naar het Medisch Centrum Leeuwarden.

De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval, dat rond 09.30 uur plaatsvond bij de Zevenhuizen.

EU praat over verdere militaire samenwerking

De Europese ministers van defensie hebben donderdag gesproken over het mogelijk samenvoegen van militaire middelen. De bijeenkomst was ingegeven door de dalende Europese defensiebegrotingen en het feit dat de krijgsmacht van de Verenigde Staten zich meer gaat toeleggen op Azië en het Midden-Oosten.

De 27 lidstaten van de Europese Unie geven gezamenlijk jaarlijks zo'n tweehonderd miljard euro uit aan defensie. Alleen de Verenigde Staten steken meer geld in hun krijgsmacht. De gefragmenteerde staat van commandostructuren en de Europese defensie-industrie maken het echter schier onmogelijk schaalvoordelen te behalen bij de aankoop van militair materieel.

Het geld dat Europese landen in defensie steken is de afgelopen tien jaar met zo'n vijftien procent gedaald. De bezuinigingen die momenteel worden doorgevoerd om de financiële crisis het hoofd te bieden betekenen dat de Europese krijgsmachten nog meer moeten inleveren. De aankondiging van de VS dat het land zich meer op gebieden buiten Europa wil richten bemoeilijkt de zaak nog verder voor Europa.

Volgens EU-functionarissen zullen de ministers een aantal aanbevelingen van het Europese Defensie Agentschap (EDA) binnenkort goedkeuren. Het EDA beveelt aan om onder meer samen te werken op het gebied van tankvliegtuigen, medische eenheden en logistiek.

Naast de toekomst van het Europese defensiebeleid spraken de ministers ook over de missies die de EU momenteel heeft lopen, zoals de marinemissie voor de kust van Somalië. Deze missie heeft het aantal aanvallen door piraten doen afnemen en verlenging ervan is een prioriteit, aldus ingewijden. Daarnaast spraken de ministers ook over het trainingsprogramma voor het Somalische leger en de vredesoperatie in Bosnië.

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, was ook bij de vergadering aanwezig. Hij zei dat het bondgenootschap zijn eigen anti-piraterijmissie genaamd Ocean Shield waarschijnlijk zal verlengen.

Nick Cannon is fan van Glennis Grace

Nick Cannon heeft op zijn website een filmpje geplaatst van Glennis Grace. De zangeres zingt hierop Whitney Houstons versie van I Will Always Love You. "Ze klinkt precies als Whitney", zegt de komiek, die getrouwd is met Mariah Carey, over het fragment.

"Ze werd ontdekt toen ze een Nederlandse talentenjacht won met Whitney Houstons nummer One Moment in Time", zette Cannon onder het filmpje. De komiek, die zijn eigen platenlabel heeft, spoorde ook zijn volgers op Twitter aan om naar Glennis Grace te luisteren.

Glennis Grace vindt het geweldig dat Cannon haar goed vindt. "Nick Cannon heeft mijn versie van I Will Always Love You geretweet. Ik word gek", twitterde de zangeres. Grace kon het niet geloven. "Ik kreeg even een toeval."

Glennis Grace won in 1994, met Houstons nummer One Moment in Time, de Soundmixshow van Henny Huisman. De zangeres heeft vier studioplaten op haar naam staan. Haar laatste album, One Night Only, kwam vorig jaar uit.

Seizoen Goossens waarschijnlijk voorbij

John Goossens lijkt dit seizoen niet meer in actie te komen. De middenvelder van N.E.C. Nijmegen ondergaat volgende week donderdag een kijkoperatie aan zijn linkerknie. Hij kampt waarschijnlijk met een scheurtje in zijn meniscus. De verwachte revalidatieperiode is zes tot acht weken.

De 23-jarige Goossens heeft zijn laatste wedstrijd voor N.E.C.  waarschijnlijk al gespeeld. De voormalig jeugdspeler van Ajax stapt komende zomer over naar Feyenoord. De Nijmegenaren spelen op 6 mei hun laatste competitieduel bij Heracles Almelo.

Gezin moet verhuizen wegens buurtterreur vader

Een gezin uit het Groningse Winschoten moet verhuizen omdat de vader van het gezin jarenlang de buurt heeft geterroriseerd. Dat heeft burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt, besloten.

De vader van het gezin zou al jaren veel overlast veroorzaken door onder meer het stichten van brandjes en het plegen van vernielingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente was hij ook verbaal en fysiek agressief tegenover buurtbewoners. Hij had het vooral voorzien op minderheden. Een transseksueel zit uit vrees voor de man ondergedoken.

De gemeente is met de verhuurder in overleg over een nieuwe woning. Het gezin mag in Winschoten blijven, maar moet wel naar een andere wijk verkassen.

Romafamilie moet voor 1 april weg uit De Meern

De Romafamilie Nicolich moet voor 1 april het landhuis in De Meern verlaten. Een van de gezinnen heeft een tijdelijk nieuw onderkomen aangeboden gekregen door het Leger Des Heils. Het andere gezin moet zelf woonruimte regelen, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht donderdag.

De rechtbank bepaalde vorige maand al dat de familie weg moet uit De Meern. De gemeente Utrecht had een kort geding tegen de familie aangespannen omdat die weigerde te vertrekken uit de panden aan de Rijksstraatweg, overlast zou veroorzaken en strafbare feiten zou plegen.

De familie woont sinds 2010 onder strenge voorwaarden in De Meern, nadat de Utrechtse woningcorporaties hadden geweigerd nog langer woonruimte aan de familie aan te bieden. Sinds 1986 woonde het gezin op zeven verschillende adressen maar wegens overlast moesten zij telkens verhuizen.

De familie weigerde eerder dit jaar na een doodsbedreiging een aanbod voor vervangende woonruimte in Maarsbergen van het Leger des Heils.

PVV-jongerendag van de baan

De jongerendag van de PVV gaat niet door. Dat meldt Jacky Stevens, die de dag samen met Hero Brinkman organiseerde. Het evenement zou op 21 april plaatsvinden in een hotel in Hoofddorp maar is geschrapt. Wel komt er een jongerendag van de fractie van Brinkman.

Geert Wilders was altijd al fel tegenstander van de jongerendag. Ook de Tweede Kamerfractie van de PVV zag de dag niet zitten en stak er een stokje voor. Hero Brinkman besloot hierop om vanuit de Noord-Hollandse Statenfractie alsnog een jongerendag te organiseren.

Brinkman stapte dinsdag uit de Tweede Kamerfractie van de PVV. Een dag later bleek dat drie van de vijf overige Statenleden in Noord-Holland loyaal blijven aan hun fractievoorzitter en de PVV ook de rug toekeren.

Stevens laat weten dat Hero Brinkman en zijn provinciale fractie alsnog een jongerendag zullen organiseren. Deze vindt echter niet op 21 april plaats, aangezien dat te kort dag is, meldt Stevens via Twitter.

McLaren: "Nog sneller in Sepang"

McLaren waarschuwt de concurrentie; de bolides van de Britse renstal zullen komende weekeinde in de Grand Prix van Maleisië nog sneller zijn dan vorig weekeinde in Australië. "Als de testresultaten ons niet bedriegen, past het snelle circuit van Sepang nog beter bij ons", aldus teambaas Martin Whitmarsh.

De Formule 1 beleefde afgelopen zondag een enerverende opening van het seizoen. Jenson Button van McLaren troefde tweevoudig wereldkampioen Sebastian Vettel af. De ervaren Engelsman leidde van start tot finish en kon geen moment worden bedreigd door de Duitser van Red Bull, die vorig seizoen domineerde met 15 polepositions en 11 grandprixzeges.

"We zijn uiteraard zeer positief gestemd", zei Button aan de vooravond van de race in Sepang. "Natuurlijk hebben we afgelopen winter hard gewerkt aan de auto voor het seizoen 2012, maar je weet tot aan de eerste race niet goed wat je aan de testresultaten hebt. In dat opzicht was het een onverwachte meevaller en een geweldige opluchting voor het team dat we in Australië de pole pakten, de race wonnen en de snelste ronde reden".

Zijn zege betekent niet dat McLaren al op de lauweren gaat rusten. Button: "Iedereen weet dat McLaren een bijzonder veeleisend team is dat het hele seizoen blijft werken aan de ontwikkeling van de auto. Elke race weer. McLaren kan, misschien wel beter dan welk team ook, een auto sneller maken. Dat hebben we ook vorig seizoen laten zien. Het verschil met dit jaar is dat we al zijn begonnen met een auto die kan winnen."

Sepang is een circuit waar de bolides ook de bochten op hoge snelheid kunnen nemen. "Een veeleisend circuit, zowel voor de coureurs als de auto's", weet Whitmarsh. "We mogen ervan uitgaan dat we hier snel zijn, maar de concurrentie zit niet stil. Ik verwacht vooral veel van Mercedes." Button rekent erop dat ook Red Bull en Lotus in Maleisië voor de overwinning gaan. "De kwalificatie wordt weer belangrijk. Als je goed wegkomt bij de start, kun je de race veel beter controleren."

McLaren waarschuwt: nog sneller in Sepang
McLaren waarschuwt: nog sneller in Sepang (Foto: ANP)

Penningmeester PvdA Almelo stak geld in eigen zak

De voormalig penningmeester van de PvdA in Almelo is uit de partij gezet omdat hij geld uit de kas van de afdeling naar zichzelf had overgemaakt. In totaal stak hij ruim 7500 euro in eigen zak, laat het lokale partijbestuur donderdag weten.

De man moet het bedrag in dertig termijnen terugbetalen. Het partijbestuur doet geen aangifte, omdat de ex-penningmeester meewerkt aan de terugbetalingsregeling.

De onrechtmatige overschrijvingen kwamen aan het licht bij een controle door de kascommissie. Het landelijke partijbureau heeft het verdwenen geld teruggestort in de afdelingskas, waarmee de afdelingsfinanciën weer op orde zijn. De man moet het geld aan de partijbureau overmaken.

Málaga weken zonder middenvelder Toulalan

Málaga CF moet het enige tijd stellen zonder Jeremy Toulalan. De 28-jarige Franse middenvelder moet geopereerd worden aan een breuk in zijn linkervoet. Toulalan liep de kwetsuur op 10 maart op in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Levante. Hij kwam afgelopen zomer over van Olympique Lyon.

Toulalan is een vaste waarde in het team van coach Manuel Pellegrini. Hij miste dit seizoen pas twee wedstrijden. In 25 competitieduels scoorde Toulalan drie doelpunten.

Málaga staat op dit moment op een verdienstelijke vijfde plek in de Primera División. De club van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen hield afgelopen weekeinde Real Madrid op een 1-1 gelijkspel.

Balakov nieuwe trainer Kaiserslautern

Kaiserslautern heeft de Bulgaar Krasimir Balakov aangesteld als nieuwe trainer. De 45-jarige coach komt over van het Kroatische Hajduk Split, waar hij aan zijn eerste seizoen bezig was. Bij de Bundesligaclub volgt hij de dinsdag ontslagen Marco Kurz op.

Kaiserslautern is momenteel de rodelantaarndrager in de Bundesliga. De ploeg heeft een achterstand van vijf punten op nummer zestien Freiburg, dat directe degradatie ontloopt. Kaiserslautern wist de laatste zestien wedstrijden niet te winnen.

Balakov, die als voetballer onder meer voor VfB Stuttgart uitkwam, stond eerder aan het roer bij de Zwitserse clubs Grasshoppers en Sankt Gallen.

Nederland gastheer WK beachvolleybal 2015

Nederland mag in 2015 het wereldkampioenschap beachvolleybal organiseren. Dat meldt de volleybalbond Nevobo donderdag. De tiende editie van het mondiale eindtoernooi wordt gespeeld in vier steden. Den Haag, Amsterdam en Apeldoorn zijn al vastgelegd. De vierde speelstad wordt op korte termijn bekendgemaakt.

De volleybalbond, de gemeente Den Haag en sportmarketingbureau TIG Sports dienden vorig jaar een voorstel in bij de internationale volleybalbond FIVB. Scheveningen is dit jaar van 29 mei tot en met 3 juni gastheer van het Europees kampioenschap.

"Ik ben ontzettend blij dat het evenement aan ons is toegewezen", zegt Michel Everaert, directeur sport van de volleybalbond. "We mogen trots zijn dat we grootmachten als Rusland en China achter ons hebben gelaten. We hebben voor ons bid dankbaar gebruikgemaakt van de kennis en ervaring van andere Nederlandse sportbonden."

De Jager verwacht geen coulance van Brussel

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) acht de kans klein dat de Europese Commissie de begrotingsregels voor Nederland versoepelt. Dit zou betekenen dat Nederland in 2013 moet voldoen aan de eis om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen.

De begrotingsplannen moeten uiterlijk op 30 april zijn ingeleverd in Brussel, zei De Jager donderdag in de Tweede Kamer. Dit betekent dat coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV een harde deadline hebben voor hun Catshuisgesprekken. Het Financieele Dagblad berichtte donderdag dat er vooralsnog geen schot zit in de onderhandelingen.

De Jager rekent er niet op dat de Europese Commissie een uitzondering maakt voor Nederland. De minister gaat uit van een 'faire behandeling'. "Niet strenger, maar ook niet minder streng dan bij andere landen." De Jager heeft in Brussel zelf altijd gehamerd op strenge begrotingsdiscipline.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk denkt dat de Europese Commissie wel kan worden overtuigd van de noodzaak van uitstel. Hij wil dat Nederland pas in 2015 aan de norm van drie procent voldoet. Onlangs becijferde het CPB dat het tekort in 2013 4,6 procent bedraagt als het kabinet niet ingrijpt.

De PvdA dreigde al eerder om de regering niet te steunen als er in Europa wordt gestemd over een nieuw verdrag voor meer begrotingsdiscipline. Plasterk en partijleider Diederik Samsom vrezen dat de Nederlandse economie kapot wordt bezuinigd als wordt vastgehouden aan de norm van drie procent.

Kindermuseum Tropenmuseum valt in prijzen

Het kindermuseum van het Koninklijk Instituut voor de Tropen is uitgeroepen tot beste kindermuseum ter wereld. De directeur van Tropenmuseum Junior, Mariëlle Pals, nam de prijs woensdagavond in ontvangst tijdens de Childrens' Book Fair in Bologna in Italië.

Pals kreeg als winnaar van de eerste Children's Museum Award een bronzen beeld van Nijntje overhandigd, meldt het museum donderdag. De jury prees het Amsterdamse kindermuseum onder meer om de creativiteit van de tentoonstellingen.

"De werkwijze van Tropenmuseum Junior is al jaren een model voor andere musea en museumprofessionals", schrijft de jury. "Het bezoek is een leerzame, leuke en lonende ervaring." Per tentoonstelling richt het museum zich op een ander land of een nieuwe cultuur. Vanaf oktober is Brazilië aan de beurt.

Omzet cafés weer gedaald

Cafés hebben in 2011 wederom minder omzet gedraaid ondanks de groei die de hele horecabranche achter de rug heeft gehad. Dat meldt het Economisch Bureau van de ING donderdag.

De omzet van kroegen is in 2010 met een procent geslonken. Vergeleken met het peiljaar 2000 is de consumptieverkoop zelfs met dertig procent gekrompen. De ING-economen voorspellen voor de kroegsector geen goed 2012 met een verdere afzetafname van anderhalf procent.

Na drie jaar minder afzet profiteerden de andere horecasectoren wel van de korte economische opleving. Hotels, restaurants en cafetaria's noteerden een gemiddelde groei van twee procent. Volgens de economen is deze bloei van korte duur en daalt de handel dit jaar met een procent. Dit is het gevolg van de dalende koopkracht en daaruit voortkomende afnemende bestedingen van horecaklanten.

Razende vrouw gooit hete koffie in nek agent

Een 42-jarige vrouw heeft woensdag in het Zuid-Hollandse Voorburg een beker hete koffie in de nek van een agent gegooid. Ze was furieus na een verhitte ruzie met haar dochter, meldt de politie.

De politie ging na een melding een bezoek brengen aan moeder en dochter in de Van Wassenaerstraat, niet ver van het Binnenhof. Bij de ruzie vielen ook klappen. Toen agenten de boel tot bedaren probeerden te brengen keerde de moeder zich tegen hen. Ze wenste hun 'allerlei ernstige ziektes' toe, aldus de politie.

Toen de agenten haar hadden gewaarschuwd en wilden vertrekken, gooide de Voorburgse een kop hete koffie in de nek van een agent. Hij had geen medische behandeling nodig, maar heeft wel aangifte gedaan. De koffiegooister moet in april voor de rechter verschijnen.

Gesthuizen beticht politie van leugens

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat de politie niet de waarheid spreekt over haar arrestatie woensdagmiddag. Volgens een woordvoerder van de politie zouden Gesthuizen en een postbode bij een demonstratie op het Plein in Den Haag zijn opgepakt omdat hun actie 'niet kies' was. Gesthuizen ontkent dat zij daar ooit op is aangesproken.

Het SP-Kamerlid werd opgepakt tijdens een demonstratie van postbodes en zat zo'n vijf uur vast. Ze droeg bij de actie een doodskist. Zo wilde ze symboliseren dat het beroep van postbode wordt begraven.

Een woordvoerder van de politie liet weten dat dit ongepast was vanwege de herdenkingen van het busongeluk in Zwitserland, die op hetzelfde moment plaatsvonden in Lommel. Gesthuizen zou hierop zijn aangesproken.

Het Kamerlid maakt bezwaar tegen deze verklaring van de politiewoordvoerder. "Er is mij noch de postbodes verteld dat de arrestatie werd verricht omdat het 'niet kies' zou zijn. De politiewoordvoerder deinst er blijkbaar niet voor terug de waarheid geweld aan te doen", zegt Gesthuizen donderdagochtend.

"Het is pertinent onwaar dat mij of andere demonstranten is gemeld dat er bezwaar was tegen de symbolische actie om de postbode te begraven. Natuurlijk stond deze actie los van de herdenking. Deze postbodes hebben wellicht voor een heftig symbool gekozen, maar hebben nooit de bedoeling gehad om mensen te kwetsen."

Gesthuizen weigerde de boete te betalen die zij kreeg opgelegd en moet zich later voor de rechter verantwoorden voor het incident.


Gesthuizen beticht politie van leugens (Foto: Novum)

Huston en Stuhlbarg in beeld voor Making of Psycho

De cast van Alfred Hitchcock and the Making of Psycho breidt zich uit. Woensdag werd bekend dat Jessica Biel de rol van Vera Miles speelt. Nu zijn ook Toni Collette, Danny Huston, Michael Stuhlbarg en Michael Wincott in onderhandeling voor het komische drama, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film gaat over de getroebleerde opnameperiode van Hitchcock's meesterwerk Psycho en de invloed daarvan op de relatie van Hitchcock met zijn vrouw Alma Reville. Anthony Hopkins heeft al getekend voor de rol van Hitchcock, Helen Mirren voor die van Reville. James D'Arcy speelt Anthony Perkins, Scarlett Johansson is te zien als Janet Leigh.

Colette is in beeld voor de rol van Peggy Robertson, Hitchcocks assistent. Huston zou de rol van Alma's goede vriend Whitfield Cook spelen. Stuhlbarg heeft de rol van Les Wasserman op het oog, Hitchcocks charismatische persagent die heel Hollywood kent. Wincott wil Ed Gein, de seriemoordenaar op wie Psycho is gebaseerd, spelen.

Alfred Hitchcock and the Making of Psycho wordt geregisseerd door de Brit Sacha Gervasi, die vooral bekend is als scenarist van onder meer The Terminal en Henry's Crime. De opnamen van de film gaan volgende maand van start. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Zijlstra relativeert bureaucratie hoger onderwijs

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is niet bang dat de prestatieafspraken in het hoger onderwijs zullen leiden tot meer bureaucratie. Het is vooral aan de instellingen zelf om geen 'bakken met papier' in te leveren, zei de bewindsman donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Veel instellingen zijn geneigd om veel onnodige informatie aan te leveren."

De verschillende fracties toonden zich woensdag tijdens het eerste deel van het debat kritisch over de plannen van het kabinet om de kwaliteit bij hogescholen en universiteiten op te krikken. Die bestaan uit prestatieafspraken, het aanscherpen van de accreditatieprocedure en een grotere rol voor de onderwijsinspectie. Diverse politici zijn bang dat de prestatieafspraken ontaarden in een papierwinkel.

Zijlstra probeerde de zorgen weg te nemen. Aan de plannen die de instellingen moeten inleveren ter beoordeling van de prestatieafspraken zit geen 'verantwoordingscircus' vast. Veel zaken zijn namelijk allang opgeschreven, en de hogescholen en universiteiten kunnen volstaan met het inleveren van bestaande documentatie en een beknopt plan waarin de keuzes helder worden onderbouwd.

"Daar zit ook een stukje zelfdiscipline in. Het is onverstandig om alles opnieuw op te schrijven", zei de bewindsman. "Het mag in twintig pagina's, het mag in vijf pagina's. Dat is helemaal aan de instelling."

Sander de Rouwe (CDA) vreest dat door de plannen van Zijlstra een 'stapeling in het toezicht' ontstaat, omdat de accreditatiecommissie, de onderwijsinspectie en de raden van toezicht van de instellingen meer te zeggen krijgen. De bewindsman zegde toe om met een overzicht te komen van het toezicht.


Zijlstra relativeert bureaucratie hoger onderwijs (Foto: Novum)

Gesloten bèta voor End of Nations in het voorjaar

Uitgever Trion Worlds heeft bekendgemaakt dat de gesloten bèta voor de MMORTS End of Nations dit voorjaar zal gaan spelen. Het zal dus niet heel lang meer gaan duren voordat spelers zich kunnen gaan vastbijten in het spel.

Trion Worlds heeft ook een aanvalsplan gemaakt voor het spel. Deze is te zien in de onderstaande trailer.

End of Nations staat gepland voor een release in 2012 op pc. Inschrijven voor de gesloten bèta kan via de End of Nations-website.

De Jager bezorgd en hoopvol over Portugal

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) noemt de positie van Portugal zorgelijk, maar ziet ook grote verschillen met Griekenland. "Griekenland was een exceptioneel geval", zei De Jager donderdag in de Tweede Kamer.

In Portugal bestaat volgens de bewindsman de wil om te bezuinigen en te hervormen, terwijl daar in Griekenland geen sprake van was. Ook is de schuld in Portugal een stuk lager en kan de regering het tekort nog door privatiseringen terugdringen. Desondanks vindt De Jager de situatie 'heel verontrustend'.

"We varen op het kompas van het IMF. Dat monitort de situatie van Portugal", zei de minister. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vroeg zich af of dit nu wel een goed idee is. "Bij Griekenland deed u dit ook, en zei het IMF lange tijd dat de schuld van dat land houdbaar was. Dit bleek niet zo te zijn. Kunt u niet beter uw eigen afwegingen maken?"

De Jager antwoordde dat hij ook zelf blijft nadenken, maar benadrukte dat Griekenland en Portugal niet te vergelijken zijn. De maatregelen die het IMF heeft opgelegd liggen op schema, en er is geen 'hervormingsmoeheid. "Er zijn dus lichtpuntjes."

Volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma staan 'alle signalen op rood'. Ze vreest voor besmettingsgevaar. De Jager wees erop dat de situatie in bijvoorbeeld Ierland weer een stuk beter is dan die van Portugal.


De Jager bezorgd en hoopvol over Portugal (Foto: Novum)

Duizenden op de been voor behoud sociale werkplaats

De demonstratie voor het behoud van de sociale werkplaatsen donderdag op het Malieveld in Den Haag heeft naar schatting acht- tot tienduizend mensen getrokken. Zij protesteren tegen de nieuwe Wet werken naar vermogen, waardoor mogelijk zeventig procent van het huidige aantal sociale werkplaatsen gaat verdwijnen.

De vakcentrale FNV en de bonden Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak organiseren de manifestatie. Zij hekelen naast het verlies van zeventigduizend van de honderdduizend banen in de sociale werkplaatsen ook de verlaging van de uitkeringen en de uitkleding van de regeling voor jonggehandicapten.

Het kabinet wil met de wet 'zoveel mogelijk mensen aan een gewone baan helpen'. Onder de nieuwe wet komt de bijstand te vallen. Uitsluitend gehandicapten die alleen in een 'beschutte omgeving' kunnen werken, komen nog in aanmerking voor de Wet Sociale Werkvoorziening.

Omstreeks 13.00 uur gaan de fractievoorzitters Diederik Samson (PvdA), Jolande Sap (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) met elkaar in debat over de gevolgen van de nieuwe wet.

VVD boos over woekerprijzen taxi's na treinstoring

Het Amsterdamse college moet hard optreden tegen taxichauffeurs die misbruik hebben gemaakt van de grote treinstoring van donderdagochtend. Dat stelt de VVD-fractie in Amsterdam naar aanleiding van berichten over woekerprijzen.

Klanten werden in sommige gevallen getrakteerd op een ritprijs die normaal gesproken een stuk lager ligt. Zo kostte een ritje van station Amsterdam Centraal naar Schiphol donderdagochtend zo'n zestig euro, terwijl dat normaal zo'n veertig euro is.

"Deze illegale prijsverhoging is het zoveelste hoofdstuk in de taxisaga van slechte chauffeurs, klantonvriendelijkheid, rittenweigering en overlast", fulmineert VVD-raadslid Bas van 't Wout. "Wat de VVD betreft is de maat vol en worden foute chauffeurs hard aangepakt." Hij vindt dat dergelijke zaken slecht voor het imago van Amsterdam zijn.

Volgens Van 't Wout moeten toezichthouders beter hun werk doen. Hij adviseert klanten om een klacht in te dienen bij de gemeente.

TCA, de grootste taxicentrale van Amsterdam, herkent zich niet in het geschetste beeld. Klanten die te veel moesten betalen, wordt opgeroepen een klacht in te dienen. "Voor de chauffeurs in kwestie volgt dan een zware sanctie", verzekert een woordvoerder. Dergelijke overtredingen komen volgens haar echter weinig voor bij TCA.

De taxicentrale zette naar aanleiding van de treinstoring extra taxi's in om aan de grote vraag te voldoen. In totaal gingen ruim zeshonderd auto's de weg op, tweehonderd meer dan normaal.


VVD boos over woekerprijzen taxi's na treinstoring (Foto: Novum)

Camerateam vindt lijk in Rijswijk

De politie en een camerateam van TV West hebben donderdagochtend in Rijswijk een dode vrouw gevonden. De doodsoorzaak en identiteit van de vrouw zijn nog niet bekend, meldt de politie.

Het camerateam en de politie waren bezig met opnames voor het opsporingsprogramma Team West voor de regionale omroep toen ze iets zagen drijven in het water aan het Jaagpad. De politie kon nog net voorkomen dat een binnenvaartschip over het lichaam zou varen. Inmiddels is het lijk uit het water gehaald.

Interview: Anton Jongstra (eindredacteur WIDM)

Tien weken lang waren veel mensen elke donderdagavond maar met één vraag bezig: Wie is de Mol?. Met een record aan kijkcijfers (eerste en laatste aflevering bereikten ruim 2,1 miljoen mensen) was de twaalfde editie wederom een groot succes. Uiteindelijk bleek actrice Anne-Marie Jung de Mol en won collega Hadewych Minis de prijzenpot van 12.601 euro. Maar wie is eigenlijk de persoon die verantwoordelijk is voor de gehele productie, de opdrachten, de hints en de kandidaten?

Het grote brein achter de serie is eindredacteur Anton Jongstra, vanaf het allereerste seizoen al betrokken bij het programma. Na zijn studie Journalistiek in Utrecht ging hij werken bij Radio 2. Niet lang daarna stapte hij over naar het cabaretprogramma Kopspijkers en maakte hij de opkomst en ondergang van het VARA-programma mee. Sinds 1999 werkt hij voor IDTV aan Wie is de Mol?, eerst als redacteur en vanaf 2005 als eindredacteur. 

FOK! had een uitgebreid interview met Anton en geeft onder andere antwoorden over de leukste opdracht, Evert Santegoeds en een montagefout.

Roze plakkaat

Dan blijft de aanvoerster van het span staan en spuugt midden op straat een grote roze klont kauwgom uit. “Gadver! Er zit helemaal geen smaak meer aan!” roept ze. De andere meiden gieren het uit. De meest gewetensvolle van de groep werpt nog tegen: “Joh, dat kan je toch niet zo midden op straat uitspugen? Kijk, daar staat een prullenbak!” Maar ze wordt vierkant uitgelachen door de rest. Als een van de meiden een bijdehandte opmerking maakt, ligt ook zij al weer snel dubbel van het lachen. Er wordt weer nieuwe kauwgom uitgedeeld. De papiertjes van de kauwgom waaien weg in de wind.

FIFA betaalt voor spelersverzekering

De FIFA staat voortaan garant voor de verzekeringen en vergoedingen van spelers tijdens interlands. Dat meldt preses Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond donderdag. De Europese topclubs maken zich alle langer sterk voor een goede regeling.

Mocht een speler tijdens een internationaal duel dat op de FIFA-kalender staat geblesseerd raken, dan krijgt zijn club een vergoeding van de wereldvoetbalbond. Het verzekeringsakkoord gaat in als de FIFA-leden in mei instemmen. "Dit is een verzekering voor spelers, clubs en nationale bonden", liet Blatter weten.

In januari bereikte de ECA, de overkoepelende organisatie van Europese clubs, al een akkoord met de UEFA over vergoedingen voor het EK van komende zomer. Na de blessure van Arjen Robben, die na het WK zes maanden aan de kant stond, nam Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge daar het initiatief toe.

Voor het WK 2010 in Zuid-Afrika keerde de FIFA een bedrag uit voor het aantal dagen dat een speler actief was op het toernooi. Volgens Rummenigge ontving Bayern slechts 57 duizend euro, minder dan een weeksalaris van Robben.

Gambia mag toch nieuw bestuur kiezen van FIFA

De FIFA staat de regering van Gambia alsnog toe om een nieuw bestuur van de voetbalbond te installeren. Gambia moet voor 30 september verkiezingen houden, meldt de wereldvoetbalbond. Het Afrikaanse land mag gewoon deelnemen aan de kwalificaties voor de Afrika Cup en het wereldkampioenschap.

De Gambiaanse sportminister hief de voetbalbond eerder deze maand op na een 2-1 thuisnederlaag tegen Algerije in een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup van volgend jaar. Het ministerie richtte vervolgens een tijdelijke commissie op.

Omdat overheidsinmenging niet wordt getolereerd, dreigde de FIFA met sancties. Een compromis bood echter uitkomst. FIFA-preses Sepp Blatter heeft een comité aangewezen om de verkiezingen te organiseren.

Minister bevestigt dood Mohamed Merah

Mohamed Merah, verdacht van een serie moorden die Frankrijk schokte, is dood. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant donderdag bevestigd.

Volgens Guéant sprong Merah door het raam van zijn appartement terwijl hij op de politie schoot. Dat gebeurde tijdens een bestorming van het appartement in Toulouse waar Merah zich al meer dan een dag verschanste.

Merah verzette zich tijdens de inval. Bij de flat klonken salvo's van vuurwapens en explosies. Tijdens de bestorming raakten drie agenten gewond, aldus de bron. Een van hen is er ,,redelijk slecht" aan toe. Merah droeg een tas met onbekende inhoud toen hij werd gevonden.

Merah heeft gezegd dat hij achter de schietpartij zat bij een joodse school maandag. Daarbij vielen in totaal vier doden, onder wie drie jonge kinderen. Ook schoot hij drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse afkomst dood.

De 23-jarige Fransman van Algerijnse afkomst was naar eigen zeggen lid van al-Qaeda. Met de moorden zei hij de dood van Palestijnse kinderen wreken en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan te willen vergelden.

Minister bevestigt dood Mohamed Merah
Minister bevestigt dood Mohamed Merah (Foto: ANP)

Longo in Franse voorselectie Spelen

De Franse wielrenster Jeannie Longo is ondanks beschuldigingen van mogelijk dopinggebruik opgenomen in de voorselectie voor de Olympische Spelen. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe donderdag. In februari werd de echtgenoot van de 53-jarige Longo gearresteerd, omdat hij epo zou hebben gekocht.

Longo kwam eind vorig jaar al in opspraak, nadat ze drie dopingcontroles in achttien maanden had gemist. De Franse wielerbond zuiverde haar naam echter. Ook is niet bewezen dat de olympisch kampioene van 1996 gebruikmaakte van de epo die haar man in huis haalde. Ze maakt daarom gewoon deel uit van de voorlopige selectie.

De definitieve groep voor de wegwedstrijd in Londen wordt op 5 juli bekendgemaakt.


Longo in Franse voorselectie Spelen (Foto: Novum)

Cel voor valse claim na stroomstoring Bommelerwaard

Een 46-jarige man uit het Gelderse Nieuwaal is veroordeeld tot een celstraf van vier maanden voor het indienen van een valse schadeclaim bij het ministerie van Defensie. Zijn vrouw is vrijgesproken omdat ze niet bij de zaak betrokken was.

De rechtbank in Arnhem legde de man ook een werkstraf van 240 uur op en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Ook moeten de twee bedrijven waaraan hij leiding gaf een boete betalen van elk een ton. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel tegen het echtpaar geëist.

De man en zijn vrouw stonden terecht voor grootschalige fraude na de stroomstoring in de Bommelerwaard in december 2007. De regio zat toen dagenlang zonder stroom nadat een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

Bij het ministerie waren achtduizend schadeclaims binnengekomen. De Gelderse ondernemer probeerde volgens de rechtbank misbruik te maken van de situatie en is schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte.

De man zou ook valse facturen hebben verstuurd over de verkoop van 280 duizend planten aan een ander bedrijf tegen een lager bedrag omdat ze waren beschadigd. Die facturen vormden de basis voor de claim die hij indiende bij en vergoed zou krijgen van Defensie.

Het totale schadebedrag zou volgens de ondernemer zo'n 2,1 miljoen euro zijn. De staat had al ruim negen ton uitbetaald.

Zwitserland levert oorlogsmisdadiger uit aan Servië

Zwitserland heeft een etnische Albanees die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kosovo uitgeleverd aan Servië. Dat hebben de Servische autoriteiten gezegd.

Shemsi Nuhiu werd een jaar geleden op basis van een internationaal arrestatiebevel van Servië in Zwitserland gearresteerd. Hij is woensdag naar Servië overgebracht. Nuhiu is door een Servisch oorlogstribunaal beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op tachtig en de ontvoering van 153 Kosovaars-Servische burgers in 1999 in Kosovo. Dat gebeurde nadat Servische troepen zich door NAVO-bombardementen genoodzaakt hadden gezien zich terug te trekken uit Kosovo.

Naast Nuhiu zijn nog zestien mannen in staat van beschuldiging gesteld.

Werk N/Z-lijn zet plein onder water

Door problemen tijdens werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn is op een plein in Amsterdam donderdagochtend een flinke modderpoel ontstaan. Doordat de tunnelboormachine onverwacht op poreuze grond stuitte, spoot een mengsel van water en een soort klei op het Weteringcircuit omhoog. Het spul is ongevaarlijk.

Volgens een woordvoerder gaat het om een klein probleem dat geen vertraging oplevert aan de geplaagde nieuwe metrolijn. "De plas is vervelend voor fietsers en voetgangers. Het wordt zo snel mogelijk opgeruimd."

Het incident vond plaats op een steenworp afstand van het metrostation Vijzelgracht, dat sinds het begin van de werkzaamheden een aantal keer is getroffen door onheil. Zo zorgden verzakkingen en lekkages voor de ontruiming van meerdere woningen. Een tunnelboor bereikt donderdag het station.

Het is volgens de zegsman niet verwonderlijk dat bij het boren van de laatste meters tot de wand van een station poreuze grond wordt aangetroffen, omdat de grond is veranderd door het boren en bouwen. Als daar een boor doorheen gaat kan de boorvloeistof, die de grond rond de boor op zijn plaats moet houden, onder hoge druk naar boven spuiten.

Naar verwachting komt tunnelboor Molly de komende dagen aan in station Vijzelgracht. De eerste krassen zijn al gemaakt op de betonnen wand van het metrostation. De geplaagde metrolijn moet medio 2017 klaar zijn.

Reese Witherspoon verfilmt Princess Boot Camp

Reese Witherspoon heeft de rechten gekocht voor de boekverfilming van Pennyroyals Princess Boot Camp. De actrice wil het moderne sprookje van M.A. Larson niet alleen produceren maar ook een bijrol in de film spelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Princess Boot Camp gaat over een internaat waar meisjes worden getraind tot dodelijke krijgers die het moeten opnemen tegen een groeiend aantal kwade heksen. "Eindelijk een prinsessenverhaal waar moderne meiden zich in kunnen herkennen", zegt Witherspoon enthousiast.

Larson was werkzaam als assistent van regisseur Mike Nichols bij de films Angels in America, Closer en de Broadwaymusical Spamalot. Hij schrijft de laatste jaren vooral voor animatieseries, waaronder My Little Pony: Friendship is Magic.

Princess Boot Camp is Larsons debuut als boekenschrijver. Zoals wel vaker gebeurt, zijn de filmrechten al verkocht voordat het boek, dat in twee delen wordt uitgegeven, goed en wel in de winkels ligt.

Het is de bedoeling zowel de boeken als de films uit te breiden tot series. Wanneer de opnames van start gaan, is nog onbekend.

Vakbond hekelt grootverdieners in de zorg

In de zorg verdienen te veel bestuurders 'absurde salarissen'. Dat constateert Abvakabo FNV op basis van onderzoek naar de vijftig grootverdieners in de zorg. Van die groep verdienen er 31 meer dan de door henzelf opgelegde norm van 193.000 euro, meldt de vakbond donderdag.

De 'grootste graaier' is volgens de bond de voormalige interim-bestuursvoorzitter Rob Koppen van de Zuid-Hollandse zorgorganisatie Mariënstaete-Valent. Hij kreeg in 2010 een brutosalaris van ruim 287.000 euro, ontdekte de vakbond. De zorginstelling kon dit niet direct bevestigen.

"Tien keer het minimumsalaris van de cao vinden wij meer dan genoeg", aldus vakbond. "En laten ze voor dat geld nou eens het werk goed organiseren, want de werkdruk en de gevraagde flexibiliteit is niet langer acceptabel." De bond wijst erop dat veel thuiszorgmedewerkers afgelopen jaar juist loon moesten inleveren.

Abvakabo FNV gaat in de onderhandelingen over nieuwe cao's de beloning van de top dan ook tot speerpunt maken. "Geld dat in Nederland beschikbaar is voor gezondheidszorg mag niet verspild worden aan zinloze administratie, dure adviesbureaus, riante salarissen en uitzendcontracten", aldus de bond. Momenteel zijn onderhandelingen gaande over een nieuwe cao in de ouderenzorg.

Shadows of the Damned-vervolg mogelijk

Grasshopper Manufacture overweegt een vervolg op third-person shooter Shadows of the Damned, ondanks het feit dat de game een commerciële flop was. Volgens de Japanse ontwikkelaar zou uitgever Electronic Arts 'waarschijnlijk' toch wel interesse hebben in een vervolg.

Akira Yamaoka, de man achter de muziek van de game, en ook bekend van de Silent Hill-serie, zegt dat hij 'graag een vervolg zou maken', maar bevestigt niet dat dit ook zal gebeuren. Hij lijkt ook vrij zeker te zijn dat EA zo'n vervolg zou steunen.

Shadows of the Damned was een samenwerking tussen de studio van Suda 51, Grasshopper, Akira Yamaoka en Resident Evil-veteraan Shinji Mikami.

Britse overheid komt gameindustrie tegemoet

Het Britse ministerie van Financiën heeft besloten de Britse gameindustrie tegemoet te komen met een korting op de belasting. Als het voorstel goedgekeurd wordt gaat de regeling in april volgend jaar van kracht. Dat heeft minister van Financiën George Osborne woensdagavond kenbaar gemaakt.

Het is nog niet bekend hoeveel voordeel gamebedrijven krijgen. Naast gamebedrijven kunnen ook animatiebedrijven en bedrijven in de televisiesector profiteren van het belastingvoordeel. De filmindustrie geniet al een belastingvoordeel. Volgens Osborne heeft dat voordeel vorig jaar voor meer dan een miljard Britse ponden aan investeringen in de productie van films gezorgd.

"Groot Brittannië moet het centrum van technologische ontwikkelingen in Europa worden", stelt de minister van Financiën in de onderbouwing van zijn plan. Vakorganisatie Tiga heeft verheugd gereageerd op de plannen en zegt tegenover de website Gamespot dat ze blij zijn dat een jarenlange lobby eindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen.

In de afgelopen achttien maanden hebben verschillende Britse gamebedrijven de deuren moeten sluiten. Tegenvallende verkoop en hoge overheadkosten waren factoren die bijdroegen aan dergelijke beslissingen. Onder meer Black Rock Studios, Bizarre Creations, Bigbig Studios, Zoë Mode, Rebellion en Headstrong Games sloten in de afgelopen twee jaar hun deuren.

VN-rapporteur bij 18e editie Movies That Matter Festival

De Ugandese advocate Margaret Sekaggya is dit jaar eregast op het Movies That Matter Festival in Den Haag, dat plaatsvindt van 22 tot en met 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. De VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers is te gast bij een aantal filmvertoningen en debatten en geeft een masterclass over haar werkzaamheden.

Het festival met films en documentaires die 'ertoe doen', biedt naast films en debatten ook muziekoptredens en foto-exposities. Daarnaast zijn er speciale themaprogramma's over bijvoorbeeld recht en gerechtigheid (Rule of Law) en over mensenrechtenactivisten (A Matter of Act).

Op het festival beleven vijf films hun wereldpremière, waaronder Refugees: Who Needs Them? van Miles Roston over de aankomst in Nederland van een groep vluchtelingen uit Libië, Ethiopië, China en Bhutan.

Verder wordt onder meer Justice for Sale vertoond, het afsluitende deel van de Congotrilogie van de regisserende zussen Ilse en Femke van Velzen. Ook is Peace vs. Justice te zien van de Nederlandse regisseuse Klaartje Quirijns. Zij deed onderzoek naar de rol van het Internationaal Strafhof in het proces tegen de Ugandese rebellenleider Joseph Kony.

Openingsfilm is de docu Special Flight van regisseur Fernand Melgar over asielzoekers die vastzitten in Zwitserland.

18e editie Movies That Matter Festival
18e editie Movies That Matter Festival (Foto: ANP)

HRT met lichtere bolide naar GP Spanje

Het HRT F1 Team heeft bekendgemaakt dat het vanaf de Grand Prix van Spanje de beschikking zal gaan krijgen over een verbeterde versie van de F112. Met de huidige zware bolide wisten coureurs Narain Karthikeyan en Pedro de la Rosa zich niet te kwalificeren voor de Grand Prix van Australië.

"Veiligheid was de prioriteit bij de bouw van de F112 en daardoor is de auto zwaarder dan de wagens van de concurrentie. Voor de toekomst richten we ons op een lichtere versie," zei Gunther Holzer die met zijn bedrijf Holzer-Gruppe in Bobingen de bolide bouwde tegen de Augsburger Allgemeine. HRT-teamdirecteur Saul Ruiz de Marcos vulde aan: "We plannen onze eerste upgrades voor de start van het Europese seizoen in Barcelona, Spanje."

Force India naar FIA vanwege Aerolab-kwestie

Het Formule 1-team Force India stapt naar autosportfederatie FIA omdat Lotus Racing, tegenwoordig Caterham, voor de auto van 2010 inbreuk gemaakt heeft op het intellectueel eigendom van het team van Vijay Mallya. Force India doet dit met de uitspraak van een Britse rechter in de hand.

De zaak draait om een schaalmodel van de Force India VJM02 dat bij Aerolab achtergebleven is nadat deze partijen in 2009 met ruzie uit elkaar gingen. Aerolab ging direct daarna in zee met Lotus, waardoor het geen tijd had om alle achtergebleven informatie op te ruimen. Hierdoor zijn enkele delen van de data die voor Force India bestemd waren gebruikt bij het ontwerp van de Lotus TF127. Aerolab moest hiervoor 25.000 euro aan vergoedingen betalen.

Force India wil nu dat de FIA bekijkt of Lotus daadwerkelijk met onderdelen heeft gereden die oorspronkelijk voor het team van Vijay Mallya waren ontworpen. Mocht dit bewezen worden verklaard dan zou Caterham een zware straf kunnen verwachten van de FIA. Daarnaast wordt de rechtszaak in Italië tegen voormalig Force India en Caterhams huidige technisch directeur Mike Gascoyne, Caterham-eigenaar Tony Fernandes en Aerolab-baas Jean Claude Migeot doorgezet.

Force India kwam overigens ook niet ongeschonden de rechtszaak tegen Aerolab door, want de renstal moet nog bijna 850.000 euro aan onbetaalde rekeningen betalen.

Cricketers te sterk voor Schotland

De Nederlandse cricketploeg is met een zege begonnen aan de play-offs voor kwalificatie voor het wereldkampioenschap Twenty20. In de Verenigde Arabische Emiraten werd Schotland donderdag met drie wickets verslagen. Oranje kwam tot 169 runs, terwijl de Schotten eerder tot 166 waren gekomen. Tom Cooper was topscorer met zestig runs.

Nederland neemt het vrijdag op tegen Ierland, dat Canada de baas was. Mocht de formatie van bondscoach Peter Drinnen ook voor de Ieren te sterk zijn, wacht zaterdag een treffen voor een WK-ticket met de verliezer van het duel tussen Afghanistan en Namibië.

Brett Ratner gevraagd voor Midnight Run 2

Brett Ratner is in onderhandeling voor de regie van Midnight Run 2. Robert de Niro neemt zijn rol van premiejager Jack Walsh weer op zich. Ratner en De Niro gaan de film ook produceren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

In Midnight Run uit 1988 liet Walsh een informant en accountant van de maffia vrij in ruil voor een riem met geld. Hiermee wilde hij zijn eigen koffiehuisje openen om te genieten van zijn oude dag. Een vervolgfilm op de 'buddy comedy' leek dus onwaarschijnlijk.

De terugkeer van Walsh en informant Jonathan 'The Duke' Mardukas, gespeeld door Charles Grodin, is al sinds 1988 een heikel punt. De Niro wil de film al enige tijd maken, maar vele fans vinden dat de klassieker van Martin Brest met rust moet worden gelaten. De betrokkenheid van Ratner, vooral bekend van komedies als de Rush Hour-films en Tower Heist, lijkt daarom op zijn minst gewaagd.

Het scenario van Midnight Run 2 is in handen van David Elliot en Paul Lovett, die ook het script voor G.I. Joe: The Rise of Cobra schreven. Ze zijn momenteel ook bezig met een vervolg op het actiedrama Four Brothers.

Grodin heeft overigens sinds 2006 geen film meer gemaakt en liet vorig jaar nog weten geen behoefte te hebben aan een terugkeer als acteur. Hij zet zich tegenwoordig vooral in als pro-deoadvocaat voor mensen die voor een eerste vergrijp een in zijn ogen belachelijk hoge straf hebben gekregen door fouten in het Amerikaanse rechtssysteem.

Wanneer de opnames voor Midnight Run 2 van start moeten gaan, is nog onbekend.

Nieuwe Uncharted krijgt mogelijk vandaag onthulling

Vorig jaar verscheen Uncharted 3: Drake's Deception op PlayStation 3 en vorige maand verscheen Uncharted: Golden Abyss voor  PlayStation Vita. Fans van Drake kunnen mogelijk alweer uitkijken naar een nieuwe deel. De Facebook pagina van PlayStation Noorwegen heeft namelijk iets opmerkelijks geplaatst.

Er is een afbeelding van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen geplaatst met een balk voor zijn ogen waarop 'uutforsket' staat. In het Engels betekent dit ook wel 'unexplored', anders gezegd 'uncharted'. De afbeelding is verbonden met een link die linkt naar een site, uutforsket.no. Op de website is een map afgebeeld met de datum van vandaag: 22 maart 2012.

Uncharted

Fridtjof Nansen was een Noorse ontdekkingsreiziger en maakte onder andere reizen naar Groenland en de Noordpool. De link met Fridtjof Nansen en de informatie kan snel gelegd worden met de games, aangezien de Uncharted-franchise gebaseerd is op nog niet ontdekte gebieden en ontdekkingsreizigers.

Destijds voor de aankondiging van Uncharted 3: Drake's Deception werd er via Sony Denemarken ook een soortgelijke campagne gehouden. Toen stond de campagne in het teken van een Deense verkenner, Willem Von Bernhoff. Bezoekers kregen daardoor meer te weten over een bepaalde schat. Mocht het hier nu om een nieuwe Uncharted-game gaan, dan is het nog de vraag of het hierbij om een game voor PlayStation 3 gaat of voor PlayStation Vita. Naughty Dog is op dit moment bezig aan twee projecten, waarvan een The Last of Us is.

Famke Janssen in horrorserie van Roth

Famke Janssen gaat volgend jaar in een nieuwe televisieserie spelen. In de horrorserie, die gebaseerd is op het boek Hemlock Grove, speelt de actrice de rol van Olivia, een gevaarlijke en manipulatieve dame. Dat schrijft het Britse filmtijdschrift Empire.

Hemlock Grove speelt zich af in een kleine stad waar het lichaam van een jong meisje wordt gevonden. Roman, die wordt gespeeld door acteur Bill Skarsgård, zoekt samen met een andere jongen naar de moordenaar. De serie wordt geregisseerd door Eli Roth, die eerder verantwoordelijk was voor onder meer Cabin Fever en de eerste twee delen van Hostel.

Roth werkt samen met de schrijver van het boek Hemlock Grove, Brian McGreevy. "Ik vond het boek echt fantastisch. Het is slim, donker en heel eng", zegt Roth. De serie is vanaf volgend jaar te zien in onder meer de Verenigde Staten en Canada via het internetkanaal Netflix.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse Famke Janssen in een Amerikaanse televisieserie speelt. Zo speelde ze eerder in de serie Nip/Tuck. Ook was de actrice te zien in films als X-Men en Taken.


Famke Janssen in nieuwe horrorserie (Foto: Novum)

Steeds minder arme ouderen in Nederland

Het aandeel arme ouderen in Nederland neemt snel af. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

In 2000 ontvingen nog 214 duizend huishoudens met minimaal één 65-plusser naast AOW minder dan 250 euro aan aanvullende inkomsten. In 2010 was dit met ruim twintig procent gedaald tot 170 duizend huishoudens, terwijl het aantal 65-plushuishoudens in de tussenliggende periode juist met bijna 366 duizend toenam tot 1,8 miljoen.

De meeste arme ouderen zijn traditioneel alleenstaande vrouwen. Bijna een op de vijf van hen heeft naast de AOW minder dan 250 euro aan aanvullende inkomsten. Wel verbetert hun inkomenspositie snel. In 2000 was dit namelijk nog een op de vier.

De AOW-uitkering bedraagt 1070 euro bruto per maand voor alleenstaanden, en 1520 euro voor partners. Negen van de tien 65-plus huishoudens ontvangen, naast AOW en eventueel huurtoeslag, aanvullende inkomsten uit opgebouwd vermogen en/of pensioen.

Het CBS merkt op dat zich grote inkomenverschillen tussen ouderen aftekenen. Waar tien procent van de 65-plushuishoudens moet rondkomen van een minimuminkomen, heeft bijna de helft van hen maandelijks de beschikking over meer dan duizend euro aan extra inkomsten boven op hun AOW. Het gemiddelde maandinkomen van huishoudens met minimaal één 65-plusser bedroeg in 2010 3170 euro bruto.

CD: Christina Perri - lovestrong.

Zoveel artiesten en acteurs in spé gingen met grote ideeën naar Los Angeles en belandden ze uiteindelijk in één of ander café als bediening. Niks mis mee, maar het grootste gedeelte zal hun 'echte' droom niet verwezenlijken. Sommigen hebben geluk en worden opgepikt. Christina Perri is daar een goed voorbeeld van. Perri groeide op in een suburb van Philadelphia, heeft een muzikale broer (gitarist van Shinedown) en houdt zelf ook wel van een muzikale noot in haar leven. Ze vertrok naar LA op haar 21e, trouwde en scheidde 1,5 jaar later en belandde weer in Philadelphia. Een paar jaar later probeerde ze het nogmaals, werkte overdag in de bediening terwijl ze in de avonduren haar muziek schreef en opnam. Door de single 'Jar of Hearts' kwam de grote doorbraak. De Amerikaanse versie van So You Think You Can Dance gebruikte deze track in 2010 als muziek en toen ging het hard. Meerdere TV-shows volgden al snel en Atlantic bood haar een contract aan. Een maand later was de single al 100.000 over de digitale toonbank gegaan. 


Geen teken van leven verdachte Toulouse

De verdachte van drie dodelijke aanslagen die zich heeft verschanst in een appartement in Toulouse heeft sinds woensdagavond 22.45 uur niets meer van zich laten horen. Voordien heeft hij verklaard 'met de wapens in de hand te willen sterven'. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant donderdagochtend gezegd.

Guéant zei dat het de vraag is of de 24-jarige Mohammed Merah nog in leven is. Mogelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. De politie houdt het appartementengebouw waar Merah zich heeft verschanst al sinds dinsdagnacht 03.10 uur omsingeld. Sindsdien heeft Merah enkele malen gezegd zich te willen overgeven. Telkens echter kwam hij op deze belofte terug. Sinds woensdagavond is geen enkele beweging meer in zijn appartement waargenomen.

De politie liet woensdagavond laat explosieven ontploffen, waardoor de luiken van het appartement werden opengeblazen. De explosies waren bedoeld om Merah zodanig te intimideren dat hij zich zou overgeven. Een politie-inval werd toen niet overwogen. Woensdag namiddag had de politie al de elektriciteit in het appartement laten afsluiten. Op de met schijnwerpers verlichte gevel van de woning na was het gebouw vervolgens in duisternis gehuld.

Guéant noemde het vreemd dat Merah helemaal niet heeft gereageerd op de explosies. "We hopen dat hij nog in leven is", zei Guéant. Hij benadrukte dat het een prioriteit van de autoriteiten is hem levend in handen te krijgen.

Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst, schoot maandag drie joodse kinderen en een rabbijn bij een school in Toulouse dood. Eerder had hij al drie Franse paratroepers doodgeschoten. Merah beweert banden te hebben met Al-Qaida. Ook zou hij in Afghanistan en Pakistan zijn getraind door de terreurorganisatie.

In de onderhandelingen met de politie heeft Merah woensdag de verantwoordelijkheid voor de drie dodelijke aanslagen in Toulouse en Montauban opgeëist. Hij verklaarde alleen te hebben gehandeld, zei openbaar aanklager François Molins. Merah was van plan nog meer moorden te plegen. Hij wilde woensdag een militair vermoorden en ook had hij het gemunt op twee agenten van de politie van Toulouse, aldus Molins. Informatie over deze plannen leidde tot de politieactie van dinsdagnacht.


Geen teken van leven verdachte Toulouse (Foto: Novum)

Overlast op spoor kan nog hele dag duren

Treinreizigers rond Amsterdam kunnen nog de hele dag last ondervinden van de grote sein- en wisselstoring van donderdagochtend. Het treinverkeer is inmiddels weer opgestart, maar Prorail verwacht dat het nog uren kan duren voordat de dienstregeling weer normaal verloopt.

Het treinverkeer van en naar Amsterdam lag donderdagochtend ruim vier uur stil door een fout in het bedieningssysteem waardoor de seinen en wissels niet meer konden aangestuurd. Vermoedelijk heeft dat gevolgen gehad voor zo'n honderdduizend reizigers, die onder meer op stations in Haarlem en Zaandam strandden.

De oorzaak van de stremming is nog onduidelijk. GroenLinks, Voor Beter OV en reizigersvereniging Rover hebben om opheldering gevraagd.


Overlast op spoor kan nog hele dag duren (Foto: Novum)

Kroonprins kiekt prinsesjes voor kinderpostzegels

Kroonprins Willem-Alexander heeft zelf de foto's van zijn dochters genomen voor de kinderpostzegels van 2012. Dat maakte Stichting Kinderpostzegels Nederland donderdag bekend.

Hiermee volgt de prins de traditie van zijn vader wijlen prins Claus, die in 1972 zijn drie zonen fotografeerde voor de kinderpostzegels van dat jaar.

'Geef kinderen een veilig thuis' is het thema van de Kinderpostzegelactie die op 26 september van start gaat. Op die dag worden de afbeeldingen van de kinderpostzegels, waarop ook de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane prijken, gepresenteerd. Daarna gaan ruim tweehonderdduizend schoolkinderen uit groep 7 en 8 op pad om de zegels aan de deur te verkopen.

De opbrengst wordt besteed aan wereldwijde projecten die gericht zijn op veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen.


Kroonprins kiekt prinsesjes voor kinderpostzegels (Foto: Novum)

Duits koor viert achthonderdjarig bestaan

Een van de oudste koren ter wereld bestaat in 2012 achthonderd jaar. Het jubileum van het Thomanerchor, waar Johann Sebastian Bach nog composities voor heeft geschreven en leiding aan gaf, wordt onder meer gevierd met een documentaire en is deze maand opgeluisterd met een reeks optredens.

De film belicht de manier waarop het jongenskoor, dat hoort bij de kostschool Thomasalumnat en de Thomaskirche in Leipzig, de tijd heeft overleefd. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De afgelopen dagen gaf het jubileumconcerten in Leipzig.

Het zanggezelschap bleef bestaan ondanks een pestepidemie, de Tweede Wereldoorlog en het atheïstische Oost-Duitse communisme. Het koor bleef vooral gespaard door de associatie met Bach, die 27 jaar aan het koor verbonden was. Het Oost-Duitse regime onderkende bijvoorbeeld dat het koor een van de belangrijkste culturele exportproducten van het land was.

Een van de grootste problemen voor het Thomanerchor nu is het rekruteren van nieuwe lichtingen jongens. Het stuurt talentenscouts het land in en wil een eigen kleuterschool openen. Dit jaar moet ook het Forum Thomanum, een internationaal onderwijscentrum, zijn deuren openen.

Drost en Jenner vertrekken bij Vitesse

Jeroen Drost en Julian Jenner moeten komende zomer vertrekken bij Vitesse. De Arnhemse club verlengt hun aflopende contracten niet. De 25-jarige Drost is bezig aan zijn derde seizoen bij Vitesse, nadat hij eerder al een jaar werd gehuurd van sc Heerenveen. De verdediger kwam dit seizoen vijf competitieduels in actie.

Jenner kwam in de zomer van 2009 over van AZ. De 28-jarige vleugelaanvaller kon echter geen basisplaats afdwingen en vertrok vorig seizoen in de winterstop tijdelijk naar NAC Breda, waar hij in 2004 zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Jenner speelde dit seizoen tien wedstrijden voor Vitesse en scoorde daarin één keer. Hij was onlangs al op proef bij het Engelse Burnley.

Vitesse neemt na dit seizoen ook afscheid van Genaro Snijders, Raio Piiroja en Kevin van Diermen. Snijders speelt momenteel op huurbasis bij Willem II, de Est Piiroja kwam niet verder dan enkele invalbeurten en jeugdproduct Van Diermen slaagde er eveneens niet in een basisplaats af te dwingen.

V. Williams: "Heerlijk om terug te zijn"

Venus Williams maakte gisteren in Miami haar rentree op het hoogste niveau bij het vrouwentennis. De Amerikaanse was blij terug te zijn en de Japanse Kimiko Date-Krumm met 6-0 en 6-3 aan de kant te kunnen schuiven.

Williams speelde haar eerste partij sinds haar uitschakeling in de eerste ronde van de US Open van vorig jaar. Na die wedstrijd liet ze weten dat ze lijdt aan het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte die de energie aantast en haar gewrichtspijnen bezorgt.

"Het is heerlijk om terug te zijn. Ik was absoluut nerveus, maar speelde gelukkig goed tegen een lastige tegenstandster," zei Williams in Miami die gebruikmaakt van een wildcard. "Op dit moment moet ik vooral nog slim spelen. Ik ben van nature een aanvalster en ik heb tegen Date-Krumm laten zien dat ik dat nog kan. Dat is geruststellend."

Zure snoepjes in World Gone Sour

Capcom heeft bekend gemaakt dat ze werken aan een nieuwe game, World Gone Sour. World Gone Sour is een puzzelspel dat gebaseerd is op het snoepmerk 'Sour Patch'. In de game speel je met een zuren snoepje die op weg is naar de maag van een mens.

In World Gone Sour zal je muziek horen van Method Man en zal het verhaal vertelt worden door Creed Bratton, bekend uit The Office. Daarnaast is het mogelijk om de game in co-op te spelen, zijn er leaderbords en krijgt de game uiteraard achievements of trophies. World Gone Sour verschijnt op 10 april voor PlayStation Network en op 11 april op Xbox Live Arcade. De game zal 4,99 dollar of 400 MSP kosten.

World Gone SourWorld Gone Sour

World Gone SourWorld Gone Sour

World Gone SourWorld Gone Sour

Dakar 2013 start in Peru

De Dakar Rally van 2013 zal van start gaan in de Peruaanse hoofdstad Lima, zo heeft organisator ASO bekendgemaakt. De 35e Dakar Rally gaat daarna via Chili naar Argentinië om vervolgens in de Chileense hoofdstad Santiago te eindigen.

Het is voor de vijfde keer dat de wedstrijd in Zuid-Amerika zal worden gehouden. Dit jaar werd Peru voor het eerst aangedaan en lag de finish in Lima, de startplaats van volgend jaar. Anders dan in de afgelopen edities krijgen de deelnemers al in de eerste dagen te maken met de woestijn. In andere jaren werd in de eerste dagen nog over verhard terrein geracet.

"De drie grootste Spaans-sprekende landen in de wereld worden op een frisse, nieuwe manier bezocht. Peru, Argentinië en Chili worden nu van noord naar zuid verkend. Dat zorgt voor een nieuwe impuls tijdens het bedwingen van de Pacifische kust, de duinen van de Atacama en de bergen van de Andes," zei rally-directeur Etienne Lavigne.

Tenten Occupy Amsterdam moeten weg

De Occupyers die het Beursplein in Amsterdam bezetten moeten vertrekken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Voor zaterdag 10.00 uur moeten alle tenten van het plein weg. De protestbeweging mag alleen een informatietent laten staan.

De Occupyers waren naar de rechter gestapt, nadat burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan ze tot donderdag 10.00 uur de tijd had gegeven het Beursplein te verlaten. Zouden ze dan nog niet zijn vertrokken, dan zou tot ontruiming worden overgegaan, gaf Van der Laan ze maandag te verstaan.

Het kort geding diende woensdag. Volgens de burgemeester raakt het protestdoel van Occupy op het plein steeds meer op de achtergrond. Daardoor zou het doel niet meer in verhouding staan tot de overlast die het kamp veroorzaakt voor omwonenden en ondernemers in de buurt. Ook zouden de demonstranten zich niet aan de afspraken houden. Zo zouden meer dan vier mensen de nacht doorbrengen in het kamp, onder wie daklozen en alcoholisten.

De Haagse rechtbank stak eerder wel een stokje voor de ontruiming van een Occupy-kamp. Toen ging het om het tentenkampement op het Malieveld in Den Haag. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wil net als zijn Amsterdamse collega dat de betogers inpakken.

Starter durft geen bod op huis te doen

Slechts een op vijf potentiële starters op de huizenmarkt heeft afgelopen jaar een bod uitgebracht op een huis. Belangrijkste reden voor starters om geen bod uit te brengen op het huis dat ze op het oog hebben, is de onzekere economie en de onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het ING Economisch Bureau. Het lage cijfer is opvallend, omdat tweederde van de starters zich het afgelopen jaar wel heeft georiënteerd op de woningmarkt.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat negen op de tien starters denkt dat er meer ruimte is om te onderhandelen over de prijs van een huis dan een jaar geleden. Ook denkt tweederde meer 'huis' te kunnen krijgen voor hun geld.

ING constateert dat de woningmarkt voor Nederlanders die al een huis in bezit hebben op slot zit. Bijna zeventig procent wacht op de verkoop van het huidige huis voor een bod uit te brengen op een ander huis. Slechts veertien procent van de huizenbezitters heeft zich het afgelopen jaar georiënteerd op een nieuwe woning.


Starter durft geen bod op huis te doen (Foto: Novum)

Vraagtekens bij Rover over treinstoring

Rover heeft ProRail en de NS om opheldering gevraagd over de grote treinstoring die de regio Amsterdam donderdagochtend trof. De reizigersvereniging vraagt zich af hoe het kan dat ondanks de technische verbeteringen een storing het treinverkeer toch opnieuw langdurig lam kan leggen.

Rover snapt niet dat de back-up van de systemen niet heeft gewerkt. Ook heeft de vereniging vraagtekens bij de wijze waarop NS omging met de storing. Zo werden geen pendelbussen ingezet en werd een sms-alert pas laat verstuurd. "Toen waren al veel reizigers aan hun reis begonnen", aldus de vereniging.

GroenLinks wil opheldering van minister van Infrastructuur Melanie Schulz (VVD) en vraagt om een brief en een debat, laat Kamerlid Ineke van Gent weten.

De problemen ontstonden door een sein- en wisselstoring. Rond 09.00 uur was de storing opgelost. Wel moeten reizigers nog tot het middaguur rekening houden met vertragingen.

Postbezorging in deel Nederland vertraagd

De postbezorging door PostNL in een gebied ten zuiden van Utrecht is woensdag en donderdag met een of twee dagen vertraagd. Reden is de sluiting van een aantal bestelkantoren in die regio. Dat meldt een woordvoerder van PostNL. Het postbedrijf biedt excuses aan.

Vorige week werd bekend dat in onder meer Culemborg, Den Bosch, Waalwijk, Woerden en Arnhem de bestelkantoren per 19 maart gesloten zouden worden. De werkzaamheden zijn die dag verplaatst naar Utrecht.

Aan zakelijke klanten heeft PostNL van tevoren een brief gestuurd met de waarschuwing dat de verandering in het logistieke proces tot een tijdelijke vertraging zou kunnen leiden. Consumenten werden in huis-aan-huisbladen geattendeerd op de vertraging. Naar nu blijkt heeft de verandering inderdaad tot problemen in de postbezorging geleid.

Als het proces is afgerond zal zakelijke post voortaan vooral op dinsdag, donderdag en zaterdag worden rondgebracht. Volgens PostNL komt dit doordat zakelijke bezorgers graag op deze dagen post verzenden. Het bedrijf verzekert dat particuliere post zoals gewoonlijk zes dagen per week wordt opgehaald en bezorgd.

De sluiting van de bestelkantoren is onderdeel van de reorganisatie van het voormalige staatsbedrijf. Hierbij worden duizenden postbodes en zaterdagbestellers vervangen door parttime postbezorgers- en sorteerders. Zij krijgen veel minder betaald.

Woensdag protesteerden medewerkers van PostNL in Den Haag nog tegen de bezuinigingen bij het postbedrijf. Hierbij werd SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen opgepakt en na een kleine vijf uur vrijgelaten.

Fred van Leer vindt homo's zuur

Stylist Fred van Leer vindt dat homo's elkaar vaak weinig gunnen. "Niet om alles over een kam te scheren, maar homo's zijn zo zuur", zegt de stylist tegen Novum Nieuws. "Ze vinden het leuk als het goed met je gaat, maar het liefst zien ze je op je bek gaan."

Ook tijdens het uitgaan merkt Van Leer, die zelf homo is, dat hij vaak wordt nagekeken. "Als ik een nichtenkroeg binnenkom krijg ik zure blikken en opmerkingen." Hij denkt dat mensen elkaar over het algemeen weinig geluk gunnen. "Alles in het leven wordt je vergeven, behalve succes. Als het goed met je gaat hakken ze je kop eraf."

Ook op Twitter lopen mensen volgens Van Leer vaak te zeuren. "Maar als je wilt zeiken, dan moet je naar het toilet." De stylist kan de kritiek gemakkelijk naast zich neerleggen. "Dat doet me niets. Alleen als mijn familie en vrienden wat zouden zeggen zou ik me zorgen maken."

Van Leer is op weekdagen te zien in het televisieprogramma Shopping Queens. In deze serie strijden vrouwen tegen elkaar door de perfecte outfit te kopen voor een speciale gelegenheid. De stylist geeft zelf ook graag geld uit aan kleding. "De een geeft het aan auto's uit en de ander aan cd's. Ik aan kleding."

Van Leer koopt vooral basisstukken. "Hysterische jasjes met studs en kettingen koop ik niet meer, want die draag je maar een of twee keer." Hoewel de stylist veel geld aan kleding uitgeeft, heeft hij geen gat in de hand." Ik heb van mijn moeder geleerd dat als je een broek wilt kopen, je er ook een op de bank moet hebben staan."

[NBA] Los Angeles weer te sterk voor Dallas

Los Angeles Lakers heeft woensdag in de NBA een overwinning op titelhouder Dallas Mavericks geboekt. De Lakers wonnen het uitduel met 109-93. Kobe Bryant en Pau Gasol blonken uit bij de bezoekers met dertig en 27 punten. De Lakers waren ook in de twee eerdere ontmoetingen dit seizoen de sterkste.

Voor Dallas kwam er een einde aan een reeks van vier overwinningen op rij. Dirk Nowitzki was met 26 punten het meest succesvol bij de thuisploeg. Los Angeles behaalde zijn 29e overwinning van dit seizoen, Dallas blijft steken op 27.

Oklahoma City Thunder was in eigen huis Los Angeles Clippers de baas met 114-91. Kevin Durant was topscorer met 32 punten. De koploper in de Western Conference blijft met 35 zeges San Antonio Spurs en de Lakers ruim voor. De Spurs rekenden af met Minnesota Timberwolves: 116-100.

Chicago Bulls behaalde opnieuw een overtuigende overwinning. Toronto Raptors werd met 94-82 verslagen. Luol Deng had met zeventien punten en tien rebounds een belangrijk aandeel in de 39e competitiezege. De fiere koploper in de Eastern Conference moest het voor de vijfde keer op rij stellen zonder Derrick Rose wegens een liesblessure.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - New York Knicks 79-82
Orlando Magic - Phoenix Suns 103-93
New Jersey Nets - Washington Wizards 89-108
Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 103-102
New Orleans Hornets - Golden State Warriors 92-101
Denver Nuggets - Detroit Pistons 116-115


Los Angeles weer te sterk voor Dallas (Foto: Novum)

Dost: "Normaal schiet ik op kracht"

Bas Dost verzuimde om zijn ploeg weer in de wedstrijd te brengen in de halve finale van de KNVB Beker. De spits van sc Heerenveen miste een strafschop tegen PSV bij een 1-3 stand.

Na afloop van het duel gaf Dost voor de camera van Eredivisie Live aan dat hij zijn penalty in de tachtigste minuut niet zoals gewoonlijk nam. "Normaal neem ik een penalty op kracht, dit keer schoot ik met mijn binnenkant. Vraag me niet waarom, maar zo ging het nu eenmaal", was de uitleg van de spits.

Volgens Dost was Heerenveen zeker niet minder dan PSV. "We waren absoluut niet de onderliggende partij, maar kwamen niet goed uit de kleedkamer. Hoe dat kan blijft een mysterie, maar ook daarna kregen we genoeg kansen om weer terug te komen, waaronder mijn penalty."

"Mensen die mij goed kennen, weten dat ik hier enorm van baal", vervolgt Dost. "Toch moet ik een groot compliment naar de ploeg maken, want we hebben prima gespeeld. Het vizier moet nu weer op de volgende wedstrijd van zaterdag."

Militairen plegen coup in Mali

Malinese militairen hebben de macht in het land hebben overgenomen. Ze maakten hun coup donderdag op de staatstelevisie bekend.

De militairen hebben alle nationale instituties ontbonden omdat ze boos zijn over de manier waarop de regering de opstand van Toeareg-rebellen in het noorden van land aanpakt. Op de nationale televisie was een groep van ongeveer twintig militairen te zien die zich introduceerden als het Nationale Comité voor het Herstel van de Democratie en het Herstel van de Staat (CNRDR).

"Het CNRDR, die alle onderdelen van de strijdkrachten en de veiligheidstroepen vertegenwoordigt, heeft besloten zijn verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan het incompetente en verwerpelijke regime van Amadou Toumani Touré", zei de woordvoerder. "Alle instituties zijn ontbonden tot nader bericht. Het doel van de CNRDR is niet de macht te houden en we zweren plechtig de macht over te dragen aan een democratisch gekozen president zodra de nationale eenheid en territoriale integriteit zijn hersteld."

De democratisch gekozen president Touré, wiens ambtstermijn eind deze maand afloopt, zou zijn ondergedoken.

De gebeurtenissen die leidden tot de coup begonnen woensdagochtend op een militaire basis in Bamako tijdens een toesprak van de minister van defensie generaal Sadio Gassama. Het lukte hem in zijn speech niet de woede bij de militairen weg te nemen. Ze vinden dat de militaire missie tegen de Toeareg-rebellen slecht is geregeld; er is een gebrek aan voedsel en wapens en de militairen menen dat de regering beter moet zorgen voor de nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld.

Rekruten schoten in de lucht en gooiden stenen naar de auto van de minister toen die wegsnelde. In de middag bestormden ontevreden militairen het gebouw van de staatsradio en -televisie. Woensdagavond kwamen op een militaire basis in het noorden van het land de militairen in opstand.

"De situatie is momenteel onduidelijk en verandert heel snel", aldus een Zweedse journalist ter plaatse. "Er zijn berichten dat het presidentieel paleis is omsingeld door militairen en dat er zich voertuigen tussen de militaire barakken en het paleis bewegen."

Uit de richting van het presidentieel paleis waren donderdag geweerschoten te horen.

Telefonische hulplijn voor pedofielen

Er komt een telefonische hulplijn voor pedofielen die worstelen met hun gevoelens. De initiatiefnemers willen zo voorkomen dat mensen met ongezonde belangstelling voor kinderen hun verlangens in de praktijk brengen.

Mensen die zich zorgen maken om anderen kunnen eveneens het meldpunt bellen voor een luisterend oor en advies. Als voorbeeld noemen de initiatiefnemers ouders die vrezen dat hun kind seksuele gevoelens heeft voor jongere kinderen.

De hulplijn Stop It Now, een initiatief van de psychiatrische kliniek De Waag en het Meldpunt Kinderporno, wordt begin april gelanceerd. De lijn is gebaseerd op de werkwijze van een vergelijkbare Britse hulplijn die al tien jaar draait.


Telefonische hulplijn voor pedofielen (Foto: Novum)

[Upd] Treinverkeer rond Amsterdam ontregeld

Door een sein- en wisselstoring ligt donderdagochtend het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol stil. Naar verwachting duurt de verstoring nog zeker tot 09.00 uur, meldt de NS.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een uur en worden geadviseerd om gebruik te maken van de bus en metro.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV heeft aan de NS om opheldering gevraagd over de evacuatie van de duizenden reizigers die nu in gestrande treinen zitten opgesloten.

Update 8.30 uur
ProRail laat weten dat er door het vroege tijdstip van de storing geen reizigers in gestrande treinen zitten opgesloten.

Update 9.29 uur
Volgens ProRail is de storing inmiddels gevonden. Naar verwachting zal het treinverkeer tegen de middag weer op gang komen. 

Barry Atsma zou graag quizmaster zijn

Barry Atsma zou graag presentator van grote spelprogramma's zijn. Daar kwam de acteur tot zijn grote schrik achter tijdens de opnames van zijn nieuwe film Quiz. 'John de Mol, bel me', lacht Atsma in de camera van Novum Nieuws. Ik kan dat, die kaartjes weggooien enzo.

In de thriller van Dick Maas speelt Atsma een quizmaster die door de ontvoerder van zijn vrouw en dochter wordt gedwongen een duister spel te spelen om hen te redden.

'Ik heb ontdekt dat ik het ontzettend leuk vind om een quiz te presenteren?, zegt de 39-jarige enigszins gegeneerd. ?Daar heb ik nog wel van wakker gelegen.'

'Tja, die draaidag dat we de quiz opnamen vond ik te leuk', gaat de acteur verder. 'De crew kwam na afloop ook naar me toe en zei: jeetje, jij vond het fijn om te doen hè? Dat is eigenlijk heel slecht nieuws'.

Quiz draait vanaf donderdag in de bioscoop.


Barry Atsma zou graag quizmaster zijn (Foto: Novum)

Van Veen en Boszhard in Joris & Boris-film

Babette van Veen en Ron Boszhard spelen beiden een rolletje in de Nederlandse jeugdfilm Joris & Boris en het Geheim van de Tempel. Ze zijn te zien tijdens de openingsscène van de film die zich 2400 jaar geleden afspeelt en waarvoor ze zich moesten hullen in Romeinse kledij. Dat maakte regisseur Aram van Rest woensdag bekend.

Joris en Boris zijn bedacht door Joris van Nellestijn, die ook de rol van Joris speelt. De personages werden bekend door hun optredens in de vele Sinterklaasfilms van Van Nellestijn. Richard de Ruijter neemt wederom de rol van Boris op zich, en ook Inge Ipenburg, Rick en Ralf Mackenbach, Maaike Bakker en Bartho Braat zijn te zien.

In Joris & Boris en het Geheim van de Tempel moeten de twee vrienden op Cyprus op zoek naar iets dat hun voorouders hun hebben nagelaten. De film draait vanaf 18 juli in de Nederlandse bioscoop.


Van Veen en Boszhard in Joris & Boris-film (Foto: Novum)

Priester laat kinderporno achter op Nintendo DS

Het zal je maar gebeuren: koop je een tweedehands Nintendo DS voor je kind, blijkt er kinderporno op te staan. Het overkwam een vrouw in Montana.

Ze kocht de normaal gesproken zo kindvriendelijke console eind vorig jaar van een katholiek priester. Bij thuiskomst bleek dat de man foto's en filmpjes van minderjarige kinderen op het apparaat had opgeslagen. De vrouw ging met het apparaat naar de politie, die de priester heeft opgepakt. 

De man beweerde dat hij het apparaat alleen gebruikte om homoseksuele porno te bekijken van mannen boven de 18 jaar, maar toen de betreffende foto's tevoorschijn werden gehaald, moest hij ook zelf bekennen dat de jongens duidelijk geen 18 waren. Tijdens het onderzoek werd nog meer kinderporno gevonden op zijn computer.

De man komt deze maand voor de rechter en wordt beschuldigd van kindermisbruik en het bezit van kinderporno.

Ondertussen staat "het opslaan en bekijken van kinderporno" bovenaan een nieuwe lijst van "dingen die je niet met een Nintendo DS moet doen." Of met wat voor apparaat dan ook, trouwens.

Tweede dag belegering verdachte Toulouse

De belegering van een appartement in Toulouse is donderdag de tweede dag ingegaan. Mohammed Merah, die drie dodelijke aanslagen in Toulouse en Montauban bekende, houdt zich nog altijd verscholen in een woning in de Franse stad.

Honderden politieagenten hebben het appartement omsingeld. De hele nacht door waren af en toe explosies en geweerschoten te horen om de druk op de 24-jarige Merah om zich over te geven op te voeren, maar hij bleef zich in de woning verschansen. Ook sloot de politie de elektriciteit en het gas in het gebouw af. Merah zei woensdag na gesprekken met een politieonderhandelaar zich over te zullen, maar dat deed hij niet.

Volgens de autoriteiten komt er voorlopig echter geen bestorming. "Zo simpel is het niet. We wachten", zei Michel Valet, de openbaar aanklager van Toulouse.

Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst, doodde de afgelopen weken drie joodse kinderen en een rabbijn bij een school in Toulouse en drie Franse paratroepers. Merah beweert banden te hebben met Al-Qaida. Ook zou hij in Afghanistan en Pakistan zijn getraind door de terreurorganisatie.

De verdachte die zich heeft verschanst in een appartement in Toulouse wil 'met wapens in de hand sterven'. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant donderdag gezegd.

'Toezicht op chemiebedrijven onder druk'

De provincies en het rijk kunnen het niet eens worden over de verscherping van toezicht op chemiebedrijven. Door geldproblemen is niet duidelijk wie de eenmalige kosten van zo'n 220 miljoen euro moet betalen. Daardoor is de komst van de toezichthouder onzeker geworden, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

Op 1 januari 2013 moet er een compleet nieuwe toezichthouder beginnen met controles op gevaarlijke bedrijven. Daarmee moeten rampen zoals bij Chemie-Pack in Moerdijk en de vuurwerkramp in Enschede moeten worden voorkomen.

De provincies noemen die startdatum 'ambitieus'. Ze kunnen het geld niet ophoesten nu al stevig wordt gekort op hun jaarlijkse toelage van het rijk. Ook kunnen de provincies en het kabinet het niet eens worden over de kosten op de langere termijn. Volgens het FD wordt het toezicht mogelijk uitgesteld door de geldproblemen, terwijl de overheden een dergelijke waakhond wel nodig vinden.


'Toezicht op chemiebedrijven onder druk' (Foto: Novum)

Mistwalker werkt aan drie iOS-projecten

Ontwikkelaar Mistwalker, bekend van Blue Dragon, Lost Odessey en The Last Story is bezig met drie projecten voor iOS. Dit heeft oprichter Hironobu Sakaguchi laten weten.

Een van de projecten zal een game worden dat iets met surfen te maken heeft, wat de andere twee zullen worden is nog niets over bekendgemaakt. Sakaguchi zal via zijn facebook-pagina updates geven over de projecten als deze er zijn.

Starhawk krijgt split-screen

Het komt nog zelden voor maar Sony heeft bevestigd dat Starhawk een split-screen-optie zal krijgen voor twee spelers. Daarnaast kan speler twee ook inloggen op zijn eigen PSN-account tijdens het spelen en XP verzamelen.

Het zal voor speler twee alleen niet mogelijk zijn om trophies te krijgen of spullen voor zijn personage want deze worden lokaal op de PS3 opgeslagen. Sony geeft aan dat split-screen voor vier spelers te weinig gebruikt wordt en ze daarom alleen hebben gekozen voor twee spelers en deze gewoon heel goed te maken.

Starhawk

Schippers: geen zorg voor agressieve patiënten

Hulpverleners in de zorg moeten behandelingen stop zetten als zij agressief worden behandeld door patiënten. Dat staat in een actieplan die donderdag door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schrijft De Telegraaf.

De maatregel moet het geweld in de zorg terugdringen. Nu gaan hulpverleners vaak door met behandelen omdat ze denken dat ze een zorgplicht hebben. "Cliënten hebben zeker recht op zorg, maar met rechten komen ook plichten", vindt Schippers.

Bij agressief gedrag wil de minister dat artsen een patiënt de deur wijzen of vragen later terug te komen. Dat geldt echter alleen voor gevallen die niet levensbedreigend zijn. Instellingen moeten zelf bepalen waar de grens ligt.

"Het is belangrijk om het stoppen van de zorgverlening serieus te overwegen, hier binnen de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen als zij te maken hebben met agressie en geweld", licht Schippers toe. Het actieplan is samen met werkgevers, werknemers en vakbonden opgesteld.

159 miljard doden in Total War: Shogun 2

SEGA heeft enkele statistieken uitgebracht voor Total War: Shogun 2. In het spel zijn al meer dan 159 miljard Samoerai gedood en zo'n 24 miljoen generalen hebben het loodje gelegd door ninja's.

De statistieken komen deze week vanwege de release van stand alone uitbreiding Fall of the Samurai op vrijdag en een grote patch voor Shogun 2. De patch zorgt ervoor dat mensen alleen met de uitbreiding ook online kunnen tegen Shogun 2-spelers en vice versa. De patch brengt ook nieuwe content voor Shogun 2-spelers zoals enkele nieuwe kaarten. Bekijk de volledige patchnotes hier en de statistieken van het spel hieronder.

Shogun 2

Krajicek naar tweede ronde Miami

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft woensdag de tweede ronde van het masterstoernooi in Miami bereikt. Tegen de Tsjechische qualifier Eva Birnerova had de geboren Delftse drie sets nodig: 5-7, 6-4 en 6-0. Door de zege neemt Krajicek het in haar volgende partij op tegen Victora Azarenka. De Wit-Russin (1) is dit jaar nog ongeslagen.

Ook Kim Clijsters en Venus Williams wonnen hun eersterondepartij. Clijsters had tegen Jarmila Gajdosova uit Australië een koude start, maar kwam alsnog op stoom: 4-6, 6-1 en 6-0. De Belgische treft nu Julia Görges (14) uit Duitsland.

Williams rekende met 6-0 en 6-3 af met de Japanse veterane Kimiko Date-Krumm. Petra Kvitova (3) is de volgende opponente van de Amerikaanse.

Ritjes maken in Ridge Racer Unbounded

Namco heeft een nieuwe trailer voor Ridge Racer Unbounded online gezet. In de arcade racegame is het ook mogelijk om je eigen banen te maken en daar heb je veel vrijheid in.

Je begint eerst in de basis-editor van het spel, waar je de baan als het ware definieert. Daarna ga je in de meer gevorderde editor neer en kan je objecten en dergelijke toevoegen aan de racebaan. Denk hierbij aan loopings, exploderende dinosauriërs of andere dingen die van invloed kunnen hebben op het racen. De game komt voor PS3, Windows en Xbox 360 uit, een datum is niet bekend.

Dotcom krijgt geld voor butler en kinderjuf

De onder huisarrest geplaatste internettycoon Kim Dotcom mag maandelijks omgerekend 37.000 euro uitgeven aan zijn levensonderhoud. Dat besloot de rechter in Nieuw-Zeeland donderdag. De Duitser zegt het geld onder meer nodig te hebben om zijn butler en kinderjuffen te betalen.

Dotcom, geboren als Kim Schmitz, wordt ervan beschuldigd dat hij miljoenen heeft verdiend door via zijn website Megaupload illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software. De VS hebben gevraagd om zijn uitlevering, maar daar moet de rechter nog over beslissen.

Hoewel de voorheen steenrijke Dotcom de uitspraak van de rechter in vrijheid mag afwachten, zijn al zijn tegoeden bevroren. De maandelijkse som die de rechter hem toekende is maar een fractie van de 220.000 Nieuw-Zeelandse dollars (circa 136.000 euro) die hij naar eigen zeggen nodig heeft.

Dotcom krijgt geld voor butler en kinderjuf
Dotcom krijgt geld voor butler en kinderjuf (Foto: ANP)

'Meest gezochte Australiër' opgepakt

De meest gezochte man van Australië zit na een zeven jaar durende klopjacht achter de tralies. Agenten arresteerden survivalexpert Malcolm Naden donderdag in een afgelegen huisje.

De 38-jarige Naden wordt onder meer verdacht van moord en het neerschieten van een politieman. Hij wist de politie jarenlang voor te blijven door zich te verschuilen in de wildernis.

Het geluk van de 38-jarige beroepsvluchteling was donderdag op. Na een tip omsingelden agenten het gebouw waar Naden zich schuilhield. Tijdens een poging uit te breken, werd de verdachte gegrepen door een politiehond.

De survivalexpert wist jarenlang in leven te blijven door in te breken in afgelegen huizen. Ook bivakkeerde hij wekenlang in een dierentuin, waar hij rottend fruit en stukken vlees stal van de dieren.

Drie explosies bij appartement Toulouse

De Franse politie heeft de deur geforceerd van het appartement in Toulouse waar de verdachte van drie aanslagen zich heeft verschanst. Dat zouden agenten aan verscheidene Franse media hebben laten weten. Er klonken drie explosies en oranje lichtflitsen verlichtten de hemel boven Toulouse.

De politie wil niet bevestigen dat er een inval is gedaan. Eerder meldden Franse media dat de verantwoordelijk wethouder van Toulouse de inval had bevestigd. Het ministerie van binnenlandse zaken weersprak de verklaring van de wethouder echter.

Eerder woensdag liet de politie de elektriciteit in het appartementencomplex afsluiten. Op de met schijnwerpers verlichte gevel van de woning van Mohammed Merah na was het gebouw vervolgens in duisternis gehuld.

De politieactie in Toulouse begon woensdag in de vroege ochtend. Keurtroepen van de Franse veiligheidsdiensten onderhandelden sindsdien vruchteloos met Merah over zijn overgave.

'Volgende iPhone komt in tweede kwartaal 2012 met groter scherm'

Volgens de Zuid-Koreaanse krant Maeil Business Newspaper komt de volgende generatie iPhone, naar alle waarschijnlijkheid de iPhone 5, in het tweede kwartaal van 2012 uit. Een onbekende bron uit de industrie heeft dit volgens de krant gemeld.

De nieuwe iPhone zou een 4,6 inch retina-touchscreen krijgen, waar de iPhone 4S nu een scherm heeft van 3,6 inch. Apple zou inmiddels definitief hebben besloten tot de grotere schermen en al bestellingen hebben geplaatst bij haar leveranciers. Het retina-beeldscherm is recent geïntroduceerd op de derde generatie iPad.

Noch Apple, noch haar belangrijkste beeldschermleveranciers LG Display en Samsung Electronics Co. hebben gereageerd op de geruchten.

Goedemorgen

Goedemorgen, beste lezers. Al dik vier jaar fiets ik naar mijn nieuwe werkplek. Had ik al verteld dat ik een nieuwe werkplek heb?
Ik rijd de route naar de nieuwe werkplek ondertussen geheel op de automatische piloot. Ik weet precies waar iedere hobbel in de weg zit, wanneer het stoplicht op groen zal springen, welke scheur in het asfalt ik moet ontwijken en welke mensen ik zal tegenkomen.
Geloof het of niet: ik kom iedere morgen dezelfde mensen tegen.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een goodie-pakket met daarin een Assassin's Creed-vest en een Avatar The Movie-schoudertas. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: In welk werelddeel speelt Assassin's Creed III zich af?Het antwoord is Noord-Amerika.

De gelukkige die het pakket in de brievenbus mag verwachten is evil-ien. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

[Upd] Mists of Pandaria-beta van start

[Update 03:02] De beta is inmiddels downloadbaar voor Mac-users met beta-toegang, voor Windows is dit momenteel nog niet het geval.

[Origineel bericht] Gisterenmiddag verscheen er op de Battle.net-fora een FAQ voor de beta van World of Warcraft: Mists of Pandaria. In deze FAQ werd alvast gewaarschuwd voor hackers, en werd erop geattendeerd dat niet alles wat in de beta zit uiteindelijk in het spel zal belanden.

Waar Blizzard gebruikelijk de tijd neemt, zijn er nog geen 24 uur later verschillende Amerikaanse gamingwebsites al in het bezit van een beta-account. Teleurstellend feit is wel dat de downloader op dit moment nog niet werkt en een foutmelding geeft. Langzamerhand beginnen op fansites ook de posts te verschijnen van ongeruste mensen die zich op hebben gegeven voor de Annual Pass, bang dat zij zijn overgeslagen om aan de beta mee te mogen doen. Mensen die zich voor deze pass hadden opgegeven, kregen naast gegarandeerde toegang tot de beta ook nog eens een gratis in-game mount en een gratis digitale kopie van Diablo III.

Momenteel zijn alleen in Amerika de beta-invites verstuurd, of er meer komen in de loop van de nacht is nog maar de vraag.

'Oprah Winfrey wil Maria Shriver op OWN'

Oprah Winfrey wil er alles aan doen om kijkers te trekken. De talkshowhost zou naar verluidt haar goede vriendin, journalist Maria Shriver, voor haar zender OWN willen hebben. "Ze is in gesprek met Maria over een soort nieuwsprogramma", vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Oprah bewondert en respecteert Maria enorm, ze denkt dat ze het goed zal doen bij de kijkers", gaat de ingewijde verder. "Het lijkt Oprah een goed idee als Maria speciale uitzendingen gaat presenteren over maatschappelijke kwesties."

Hoewel Oprah Winfrey naar verluidt erg op Shriver zit te wachten, zegt de ingewijde dat Shriver niet weet of ze het ziet zitten. "Ze weet niet of het verstandig is om voor een goede vriendin te werken."

Winfreys netwerk doet het minder goed dan verwacht en de talkshowkoningin moest veel mensen ontslaan. Ook comédienne Rosie O'Donnell raakt haar baan kwijt, haar talkshow The Rosie Show wordt geschrapt.

Maria Shriver is de nicht van wijlen president John F. Kennedy. Ook was ze vijfentwintig jaar getrouwd met Arnold Schwarzenegger, maar het stel ging vorig jaar uit elkaar.

Ray J ontkent sekstape met Whitney Houston

Ray J ontkent dat er een sekstape bestaat van hem en Whitney Houston. Volgens verschillende media zou hij een scala aan pikante foto's en filmpjes van hem en de onlangs overleden zangeres in zijn bezit hebben.

"Het verachtelijke tabloidbericht dat vandaag verscheen over een sekstape van Ray J en Whitney Houston is onzin", zegt een woordvoerder tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Er is geen sekstape."

De 31-jarige Ray J, die een knipperlichtrelatie had met Houston, kwam al vaker in het nieuws vanwege pikante videootjes. Hij maakte samen met zijn ex-vriendin Kim Kardashian een sekstape, die in 2007 uitlekte.

Breuk in PVV-fractie Noord-Holland

Twee PVV-Statenleden in Noord-Holland blijven loyaal aan Geert Wilders. Dannij van der Sluijs en Joost van Hooff volgen fractievoorzitter Hero Brinkman, die dinsdag uit de PVV stapte, niet. De overige drie Statenleden gaan met Brinkman mee, zo meldt de NOS.

De Statenfractie van de PVV kwam woensdag om 20.00 uur bijeen op te praten over de ontstane situatie. "Wij blijven de PVV trouw", zei Van der Sluijs rond 22.30 uur in een verklaring die hij voorlas. Brinkman geeft zijn zetel in de Provinciale Staten niet op, maar opereert niet langer onder de vlag van de PVV. Drie andere Statenleden volgen zijn voorbeeld.

Woensdag lieten de PVV-fracties van de elf overige provincies, het Europees Parlement, de Eerste Kamer en de gemeenten Den Haag en Almere weten achter Wilders te blijven staan.

Teaser: Abraham Lincoln vs Zombies

Er is een eerste teaser verschenen voor de film Abraham Lincoln Vs Zombies. Ja FOK!kers, naast bloedzuigers had de Amerikaanse president ook de schurft aan levende doden. Vooral als die dan ook nog van de andere partij zijn.

In Abraham Lincoln Vs Zombies gaat Lincoln, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, de strijd aan met ondode soldaten van de Confederatie. De film is geregisseerd door Richard Schenkman die eveneens het scenario voor de film schreef. Bill Oberst Jr. (Nefarious: Merchant of Souls), Baby Norman en Jason Vail (Black Hat, Celebrity Ghost Stories) spelen de belangrijkste rollen.

De film, die gemaakt werd met een budget van slechts 150.000 dollar, verschijnt eind mei op dvd. 

Zorgen over banenverlies TNT na overname door UPS

Vakbond Abvakabo FNV is bezorgd over het banenverlies bij TNT na de overname door UPS. Woensdag sprak de vakbond met topmannen van TNT, en dit gesprek heeft de zorgen eerder versterkt dan weggenomen, zei vakbondbestuurder Susan Eijgermans na afloop van het gesprek.

"Gedwongen ontslagen kunnen niet uitgesloten worden", aldus Eijgermans. "Het is nog onduidelijk hoeveel en waar banen geschrapt gaan worden, maar dit stemt niet hoopvol."

De vakbond wil de komende weken in gesprek blijven, om de gevolgen van de overname voor werknemers zo beperkt mogelijk te houden.

[Primera División] Real wint opnieuw niet

Real Madrid heeft voor de tweede keer in vier dagen puntenverlies geleden in de Primera División. Uit bij Villarreal kwam de Koninklijke niet verder dan 1-1. Cristiano Ronaldo had na ruim een uur voor de 1-0 van Real gezorgd, maar acht minuten voor tijd werd het gelijk. Net als zondag tegen Málaga was een vrije trap van een veteraan daarvoor verantwoordelijk. Marcos Senna scoorde.

Na de gelijkmaker ontspoorde de wedstrijd. Namens Real kregen trainer Jose Mourinho, Sergio Ramos en Mesut Özil rood. Met elf tegen negen kwam de ploeg van Jonathan de Guzman echter niet meer in de buurt van de winnende treffer.

Door de remise is het gat met achtervolger Barcelona geslonken tot zes punten. Voor het afgelopen weekeinde was het gat nog tien punten. In april spelen Barcelona en Real Madrid nog tegen elkaar in Camp Nou.

Eerder woensdag ging Valencia in eigen huis al onderuit tegen laagvlieger Real Zaragoza: 1-2. De nummer drie van de Primera División zag stadgenoot Levante daardoor naderen tot drie punten. Levante won woensdag met 3-1 bij Real Sociedad.

Atletico Madrid won met 2-1 van Athletic Bilbao. Falcao scoorde beide goals voor de Madrilenen. Real Mallorca was uit met 3-2 te sterk voor Sporting Gijon.

'The Situation in kliniek voor medicijnverslaving'

The Situation is verslaafd aan medicijnen en zit daarom in een kliniek. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Eerder zei een woordvoerder dat de realityster in een inrichting verblijft om tot rust te komen.

Mike Sorrentino, zoals The Situation eigenlijk heet, zou het rustig aan moeten doen omdat hij een extreem drukke tijd achter de rug heeft. De 29-jarige realityster verblijft momenteel in Cirque Lodge in Utah. Volgens bronnen is Sorrentino flink wat zwaarder geworden en doet hij zijn best om weer in vorm te komen voor het zesde seizoen van Jersey Shore. Verder zou het niet de eerste keer zijn dat hij aan een verslaving wordt behandeld.

Sorrentino was vijf seizoenen te zien in de MTV-serie Jersey Shore. Onlangs werd bekend dat een zesde deel van de show in productie gaat.

[Coppa] Cavani voert Napoli naar finale

Edinson Cavani heeft Napoli met een goal naar de finale van de Coppa Italia geleid. In de return van de halve finale versloeg de ploeg uit Napels Siena met 2-0. De eerste goal was een eigen doelpunt van Siena-aanvoerder Simone Vergassola onder druk van Cavani. Siena had de heenwedstrijd in eigen huis nog met 2-1 gewonnen.

Voor Napoli is de bereikte bekerfinale de eerste in vijftien jaar tijd. Siena was nog nooit verder gekomen dan de halve finale. In de eindstrijd in mei in Rome is Juventus de tegenstander. De ploeg uit Turijn won dinsdag na verlenging van AC Milan.


Cavani voert Napoli naar finale Coppa (Foto: Novum)

[DFB Pokal] Bayern na penalty's langs Gladbach

Arjen Robben heeft met Bayern München de finale om de DFB Pokal bereikt. In de halve finale van het Duitse bekertoernooi won de Beierse ploeg na strafschoppen van Borussia Mönchengladbach: 4-2. Zowel na negentig minuten als na de verlenging was de stand nog altijd 0-0. Dinsdag plaatste ook Borussia Dortmund zich al voor de eindstrijd.

In Mönchengladbach waren de beste kansen voor Bayern, maar onder anderen Robben verprutste de ene mogelijkheid na de andere. Gladbach, dat een iets voorzichtigere tactiek had, bleef mede door het geklungel van de Bayern-spitsen simpel overeind. In de penaltyserie ging het echter mis. Dante en Håvard Nordtveit misten.


Bayern na penalty's langs Gladbach (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.