Werk N/Z-lijn zet plein onder water

Door problemen tijdens werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn is op een plein in Amsterdam donderdagochtend een flinke modderpoel ontstaan. Doordat de tunnelboormachine onverwacht op poreuze grond stuitte, spoot een mengsel van water en een soort klei op het Weteringcircuit omhoog. Het spul is ongevaarlijk.

Volgens een woordvoerder gaat het om een klein probleem dat geen vertraging oplevert aan de geplaagde nieuwe metrolijn. "De plas is vervelend voor fietsers en voetgangers. Het wordt zo snel mogelijk opgeruimd."

Het incident vond plaats op een steenworp afstand van het metrostation Vijzelgracht, dat sinds het begin van de werkzaamheden een aantal keer is getroffen door onheil. Zo zorgden verzakkingen en lekkages voor de ontruiming van meerdere woningen. Een tunnelboor bereikt donderdag het station.

Het is volgens de zegsman niet verwonderlijk dat bij het boren van de laatste meters tot de wand van een station poreuze grond wordt aangetroffen, omdat de grond is veranderd door het boren en bouwen. Als daar een boor doorheen gaat kan de boorvloeistof, die de grond rond de boor op zijn plaats moet houden, onder hoge druk naar boven spuiten.

Naar verwachting komt tunnelboor Molly de komende dagen aan in station Vijzelgracht. De eerste krassen zijn al gemaakt op de betonnen wand van het metrostation. De geplaagde metrolijn moet medio 2017 klaar zijn.