Nabestaanden willen geen amnestie voor Bouterse

Nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname hebben er donderdag bij de Nationale Assemblee op aangedrongen om de voorgestelde amnestie voor president Desi Bouterse en 24 andere verdachten te verwerpen.

In een open brief aan de leden van de Assemblee schrijven de nabestaanden dat het onder de Surinaamse en internationale wetten illegaal zou zijn om Bouterse amnestie te verlenen voordat er een uitspraak is gedaan in de rechtszaak tegen de president.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime in Fort Zeelandia in Paramaribo omgebracht. Oud-legerleider Bouterse wordt gezien als hoofdverdachte. Het proces tegen de in totaal 24 verdachten begon in november 2007, maar is herhaaldelijk stilgelegd.

Het initiatief voor de wijziging van de Surinaamse amnestiewet, onder welke Bouterse mogelijk amnestie krijgt, is genomen door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Ze vinden dat het land behoefte heeft aan orde en rust.

Mogelijk stemt de Nationale Assemblee vrijdag al over de voorgestelde wetswijziging.