Sarkozy: Users haatsites straffen

De Franse president Nicolas Sarkozy wil bezoekers van websites die terrorisme verheerlijken en haatzaaien, strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft Sarkozy na de belegering van het huis en de dood van Mohamed Merah, op de televisie gezegd.

Merah, een Fransman met een Algerijnse achtergrond, schoot de afgelopen tijd zeven mensen dood, onder wie drie kinderen, en zou meer aanslagen hebben gepland. Sarkozy is van mening dat radicale websites een belangrijke rol spelen in hoe iemand als Merah tot zijn ideeën en daden komt.

"Vanaf nu zal iedereen die geregeld websites bezoekt die terrorisme vergoeielijken en tot haat en geweld aanzetten, strafrechtelijk worden aangepakt", aldus de Franse president in een televisietoespraak. "We zullen geen recrutering en ideologische indoctrinatie op Frans grondgebied toestaan", zo voegde hij eraan toe.

Of het daadwerkelijk tot een wet van dergelijke strekking komt, moet worden afgewacht. Sowieso zijn er volgende maand presidentsverkiezingen. Het lijkt er momenteel op dat de acties van Merah Sarkozy's kansen op herverkiezing hebben vergroot.