Treinstoring door fout in software

De grote treinstoring donderdag rond Amsterdam werd veroorzaakt door een fout in de schakelsoftware. Daardoor trad het back-upsysteem niet in werking. Gevolg daarvan was dat seinen en wissels niet konden worden bediend. Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdagavond.

De problemen begonnen donderdag rond 04.30 uur toen bij het opstarten van de treindienst in een van de systemen op de Amsterdamse verkeersleidingspost een storing optrad. Bij het overschakelen naar het back-upsysteem deed zich vervolgens een fout voor in de schakelsoftware.

De softwarefout was rond 08.40 uur hersteld. De seinen en wissels konden daarna weer worden bediend en het treinverkeer kon weer op gang komen. Dat duurde nog uren.

ProRail stelt donderdagochtend direct te hebben gecontroleerd of de softwarefout zich ook op andere verkeersleidingsposten kon voordoen. "Dat is niet het geval."

Prorail biedt excuses aan aan reizigers die donderdagochtend overlast ondervonden van de storing. "Voor de reizigers was dit heel lastig en vervelend." De NS meldde eerder dat de problemen vermoedelijk gevolgen hebben gehad voor zo'n honderdduizend mensen.

De Maatschappij Voor Beter OV spreekt van een blunder die de reiziger noch de belastingbetaler valt uit te leggen.