Forse toename online gokkers

Nederlanders gokken steeds meer via internet. In 2005 deden nog zo'n 130.000 Nederlanders mee aan online kansspelen, vorig jaar waren dat er 257.000. Dat blijkt uit een onderzoek naar kansspelverslaving dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tegenover de toename van online gokkers staat dat offline juist steeds minder wordt gegokt. Daardoor is het totaal aantal Nederlandse deelnemers aan kansspelen met tien procent gedaald tot naar schatting 8,7 miljoen.

Ondanks de forse daling van het totaal aantal gokkers wijst het onderzoek er volgens Teeven op dat de omvang van de kansspelproblematiek in Nederland sinds 2005 nauwelijks is veranderd. Het aantal risicospelers (92.000) en probleemspelers (20.300) bleef inderdaad gelijk.

De staatssecretaris stelt in een reactie op het rapport dat hij al bezig is met veel aanbevelingen van de onderzoekers. Zo start per 1 april de Kansspelautoriteit. Deze nieuwe toezichthouder moet aanbieders van kansspelen en de speelautomatensector in de gaten houden en vervangt het College van Toezicht op Kansspelen. Het takenpakket van de Kansspelautoriteit is uitgebreider dan die van het college was. Een van de kerntaken wordt het preventiebeleid.